Dodaj do ulubionych

Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał...

IP: *.olsztyn.mm.pl 07.08.11, 23:51
oczywiście - lotnisko Szymany, termy Lidzbark, olsztyńskie arterie, barierki ..... i co jeszcze
Obserwuj wątek
    • Gość: bombel Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... IP: *.play-internet.pl 08.08.11, 01:09
      Jeszcze tylko... miesiąc i można rozpocząć inicjatywę obywatelską REFERENDUM odwołania tych włodarzy dziwnych inwestycji... ;) potrzeba niecałe 60 tys podpisów - mam na to wszystko pomysł.

Szczerze "pisząć" jak widzę co rusz te genialne inwestycje to nie wiem czy się śmiać czy... się wyprowadzić z kraju!

Tylko jak zwykle, zabraknie później młodych odważnych żeby kandydować i chcieć wygrać - obym się mylił.
      • Gość: bolek Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 06:08
        Jeden mój głos już masz. Daj tylko znać, co i jak.
        Obawiam się tylko, że społeczeństwo mieszkające tutaj jest zbyt głupie, by zmienić cokolwiek.
        • Gość: pojebowo To dobra "solanka" na paranoję protasianą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 13:04
          Temperatura bardzo dobra chłodzi łeb w gorączce i działa ozdrowieńczo.
          • Gość: wrak Re: To dobra "solanka" na paranoję protasianą IP: *.internetdsl.tpnet.pl.A.115.19.83.in-addr.arpa 08.08.11, 13:48
            Gość portalu: pojebowo napisał(a):
            > Temperatura bardzo dobra chłodzi łeb w gorączce i działa ozdrowieńczo.

Mi się też wydaje że warto byłoby jej używać do chłodzenia...
        • Gość: Judasz. Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 22:48
          Trafiłeś w sedno oceniając mieszkańców.
      • Gość: klm Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 15:01
        Czekam niecierpliwie na tą inicjatywę obywatelską.
        Jak widać biznes nie pali się do tych chorych umysłowo pomysłów typu Szymany i Termy.
    • fajnydunder Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... 08.08.11, 07:07
      www.debata.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1786:18-stopni-celsjusza-czyli-zimne-termy-w-lidzbarku-warmiskim&catid=46:adam-jerzy-socha&Itemid=97
      ZATEM, TO CO MIAŁO BYĆ POWIEDZIANE W TEJ MATERII ZOSTAŁO DAWNO WYDRUKOWANE. Wywalanie naszych pieniędzy przez wszelaka partyjną maść pseudo włodarzy tak z podwórka marszałkowskiego czy lokalno-gminnego jest już normą. Do tego norma prawną. Nikt nie podejmie kroków mających sprawdzić - bowiem to w imieniu społeczeństwa i ich dóbr - czy za nim przystąpiono do moczenia 5,5 mln złotych można było ów 24 stopniowy wynik przewidzieć. Jednak znając lokalne wymiary nie będzie to w ich interesie choć w naszym są!
      • Gość: ** Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: 195.205.47.* 08.08.11, 07:18
        Cóż. Nawet jak nie będzie to solanka, to będzie to solanka. Sukces musi przecież być.
        • Gość: Geolog Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.08.11, 08:04
          A jak nie będzie solanka - to się ją posoli.
        • Gość: od Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 13:05
          kto to wreszcie skontroluje
    • Gość: Ciepły Jacek Pieniądze wyrzucone w... IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.11, 07:54
      ... termy. Ot co!
    • Gość: marek Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... IP: *.enet.pl.96.160.212.in-addr.arpa 08.08.11, 07:58
      Pisałem o tym już kiedys, że pewnego dnia Protas stanie za ta inwestytcję przed prokuraturą! To jest sprawa kryminalna o skandaliczne - łapówkarskie marnotrawienie publicznych pieniędzy!
      • fajnydunder Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi 08.08.11, 08:46
        Nie stanie przed nikim, on i nikt kto w tym się utaplał.odpowiedz jest prosta już o tym pisałem to nie jest w interesie wymiaru choć jest to w interesie publicznym a wymiar ów interes ma chronić.
        • Gość: jaśnie marsz Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.xdsl.centertel.pl 08.08.11, 21:30
          i to jest smutne - nikt prócz nieco bardziej odważnych mediów jak np. Debata nie jest zainteresowany tym, w jaki sposób wydawane są nasze - publiczne pieniądze (fundusze unijne też są nasze, a nie jaśnie pana marszałka, jak to się niektórym wydaje). Sprzedaż przedzamcza w Lidzbarku Warmińskim znanemu hotelarzowi (choć chciało je zagospodarować Muzeum Warmii i Mazur, które opiekuje się samym zamkiem), a potem potężne dofinansowanie unijne tej inwestycji przez marszałka - jak nazwać ten "przejrzysty" interes? Charakter tej "inwestycji" dobrze oddaje pozwolenie na budowę - wydane na podstawie sfałszowanego oświadczenia inwestora. Co zrobiła z tym prokuratura? Co zrobił urząd marszałkowski - rozliczający dotację - czyli pilnujący naszych - publicznych pieniędzy??? Nic.
          Więc co ma być z termami - będą - bo tak postanowiono w urzędzie marszałkowskim. I basta. Najwyżej się podgrzeje, posoli i dopie...rzy (co niektórym). Amen
    • Gość: b28 Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.11, 08:03
      A może taniej będzie przywozić wodę tankowcami z okolic Afryki, a potem rurami doprowadzić do Lidzbarka? Temperatura wody w obu przypadkach podobna.
      • Gość: Geolog Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.08.11, 08:06
        A wystarczyło sięgnąć do map geologicznych - i byłoby wszystko jasne. A wydział geologii znajduje się w tym samym budynku.
        • Gość: Geolog Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.08.11, 08:08
          Aby woda miała taką temperaturę - jak zakładali - to muszą się jeszcze "kopnąć" 2 kilometry głębiej niż są.
          • Gość: allensteiner Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.08.11, 08:21
            > Aby woda miała taką temperaturę - jak zakładali - to muszą się jeszcze "kopnąć"
            > 2 kilometry głębiej niż są.

Dwa razy głębiej, to pewnie trzeba dosypać dwa razy po 5 mln. I okaże się, że jest cieplej o dwa stopnie, a nie o pięć, chociaż o pięć, to też g..... A co do solanki - słusznie ktoś napisał, że można posolić.

Żyjemy w wolnym kraju, każdy może dostać taką ekspertyzę, jaką zamówił.
            • Gość: Geolog Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.08.11, 12:07
              >>Dwa razy głębiej, to pewnie trzeba dosypać dwa razy po 5 mln.<< To jesteś otymistą - Sądzę,że przy obecnych cenach (nie znam typu wiertni - ani systemu ) ale sądzę , że za odcinek 1km - 2 km to ok 7 - 9 mln,a 2km - 3 km to już ok.12 - 15 mln. - ale - co tam - nie stać powiatu ???. Będą mieli... "dziurę w Ziemi" i to jaką !!!. Już prędzej w ok.Mikołajek na tej głębokości coś by znaleźli..
              • Gość: allensteiner Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.08.11, 19:17
                Przecie napisałem, że drugi kilometr dwa razy tyle, co pierwszy
    • Gość: GOŚĆ Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.11, 08:48
      Miałam okazje poznać i uczestniczyć w spotkaniu z Panem Hrahajem (polecam sprawdzić jego zeznanie majątkowe....) w sprawie co prawda innego ale też projektu unijnego....ten Pan wiele nie rozumie i wiele jego głowa nie mieści informacji oprócz tej, że jak jest razem z Protasem w PO to może wszystko. Nawet największe gnioty pchać. To nie jest podgrzewanie wanny, by móc powiedzieć, że koszty wzrosną o "niewiele". Sam ze swojej renciny będzie dorzucał?? Swoją drogą to patrzeć mi się nie chce na tych rencistów, co to mercedesami jeżdżą. Wstyd.
    • Gość: Ukiel Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 08:53
      Pomysł z termami jest dobry, ale jeśli nie ma dobrej wody to jest bez sensu. Termy powinny być tam gdzie są warunki. Jeśli są u Rydzyka to niech je Rydzyk robi jeśli ich nie ma w Lidzbarku to może Orneta? może Nidzica? Sprawa przypomina te nieszczęsne lotnisko gdzie marszałek lobbuje wbrew zdrowemu rozsądkowi miejsce najgorsze z możliwych. Czemu się tym jakieś ABW, NIK itd nie zajmie?
    • zygzak_fro.net.pl Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... 08.08.11, 09:32
      Byłem na miejscu odwiertów. Pracownicy warszawskiej firmy która przeprowadzała prace turlali się ze śmiechu, bo dawno nie widzieli takiej bzdury. Oczywiście sporo na tum zarobili.

Jeśli chodzi o wodę to posmakowałem jej językiem i już wiem jaki będzie wynik ;)
      • Gość: oj,oj Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.11, 09:59
        Przeczyściła cię bez przerywanie snu?
      • Gość: asd Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.11, 08:55
        No, popatrzcie . Jaki znawca. Nic dziwnego - Językolog :)
    • Gość: WAW Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.11, 10:37
      Spokojnie. Protas to następny po marszałku woj. Podlaskiego cel służb. Nq
    • Gość: gość Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 11:30
      Za taką kasę można by było zlikwidować bezrobocie w Lidzbarku - normalni włodarze pomyśleli by o takim projekcie, który dałby duże zatrudnienie mieszkańcom. Ale ci to tylko pilnują własnych interesów.
    • Gość: inn geotermalna mapa Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.11, 14:51
      wentylacja.com.pl/Projektowanie/Mapa-geotermalna-Polski-37607.html

mapa pokładów geotermalnych w Polsce, tyle, że odwierty z głębokości 3000 m
    • Gość: gara Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... IP: 80.54.105.* 08.08.11, 14:53
      Inwestycja ma kosztować 100.765.829,69 złotych, z czego 69.380.499,97 zł -(70 %%%%%%%%) pochodzi z Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia-Mazury 2007-2013. Koniec inwestycji jest planowany na wiosnę 2013 roku.Droga do term juz wybudowana za 4,2 mln zł .Koszty inwestycji "nieznacznie wzrośnie " :) :) ?

• Gość: Judasz. Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 22:46
      A kto za tą radosną twórczość zapłaci? Kto poniesie prawne konsekwencje?
      Tego typu inwestycje powinny być realizowanie z udziałem prywatnych inwestorów którzy pokryją znaczną część kosztów. Wtedy jest gwarancja że "cała para nie pójdzie w gwizdek".
      • Gość: sprzeciw Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.11, 14:50
        jak zwykle zapłacimy my wszyscy! Przecież tą wydumkę trzeba będzie utrzymać... czy to nie jest tak jak w czasach słusznie minionych, gdzie pierwszy sekretarz mógł wskazać palcem na mapie powstanie jakiejś inwestycji - to tam się pojawiała... choćby związane to było z brakiem logiki i elementarnej ekonomii...
        • Gość: czytelnik Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 18:38
          Wymień takie inwestycje które kazał wybudować Gierek i okazały się one niewypałem.
          • fajnydunder Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi 10.08.11, 07:04
            Gierek to historia, co prawda wpływającą na nas obecnie. jednak my chcemy - bynajmniej ja - rozliczyć "nietykalnych" marszałków województw za ich jak by to ując "społeczny projekt rozdysponowania pieniędzy publicznych wobec ich "prywatnego" zagospodarowania?"
            • Gość: Termy Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: 80.54.104.* 10.08.11, 14:51
              www.youtube.com/watch?v=94j9qyYY0eo&feature=channel_video_title
            • Gość: czytelnik Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 17:05
              To raczej powinien zrobić prokuratura o ile są podstawy. Nasza energetyka opiera się o urządzenia które powstały głównie za czasów Gierka. Od tamtej pory niewiele zrobiono. Na "szczęście" padł przemysł i zmniejszyło się zapotrzebowanie na energię ale nadwyżki się kończą coraz więcej bloków energetycznych wymaga remontów kapitalnych albo wymiany.
    • Gość: oj,oj Bo wuefmen myślał, że jak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.11, 16:32
      Lidzbark jest Warm. to i woda będzie warm, więc wiele na to wskazuje, że ciepłe posadki popłyną z tą wodą do PreGoły
    • angrusz1 W długim okresie 10.08.11, 19:19
      to się opłaci gminie - no i czysta energia .
      • Gość: olsztyniak Re: W długim okresie IP: *.olsztyn.mm.pl 10.08.11, 21:24
        Kilka lat temu olsztyński MPEC miał być sprywatyzowany (czytaj - sprzedany) za 40 milionów złotych. Termy lidzbarskie mają kosztować 100 mln złociszy. Mpec zapewnia ciepłą wodę dla ok. 130.000 ludzi. Woda olsztyńska (kranówa) jest mineralna. Taniej będzie wybudować rurę z Olsztyna do Lidzbarka (na poziomie ziemi) dostarczającą ciepłą, mineralną wodę do term (70 gradusów Celsjusza), niż ciągnąć wodę z kilometra wgłąb gleby ( 24 st.Celsjusza)
        • Gość: to prawda Re: W długim okresie IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.11, 22:21
          jak to jest możliwe, że zachcianka jednej osoby powodująca tak brzemienne skutki finansowe- jest tak delikatnie komentowana przez lokalne media, a wogóle przez opozycję (jeśli taka jest w tym regionie). Każde inne miejsce w naszym regionie byłoby lepsze - szczególnie Iława (60 stopni) czy Orneta (ponad 40). A cały region będzie się potem składał na utrzymanie tegoż wymysłu! I o ile pamiętam publicznie tylko jedna osoba miała odwagę pytać się o sens ekonomiczny i tech. budowy term w tym miejscu. Była to Pani Poseł Staroń. Szacunek. A niesmak - co do pozostałej klasy polit...
          • Gość: oj,oj Re: W długim okresie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.11, 08:53
            Bo, nasza klasa jest bez klasy ;)
            • Gość: karol Re: W długim okresie IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 20:41
              koszmar
              • Gość: q Re: W długim okresie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 13.08.11, 00:00
                A hotel musi mieć klientów termalnych.
    • Gość: Kobra Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... IP: 80.54.104.* 14.08.11, 16:39
      To interes łączony hotel plus termy. Jak myślicie gdzie pracuje żona marszałka ? U kolegi hotelarza. Interes się kręci. Tylko ta zimna woda i publiczne pieniądze. Bezkarny wuefmen i jego paczka ?
    • Gość: tsenre Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż miał... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.11, 18:13
      Z ojcem dyrektorem powinni wejść w komitywę .
      • Gość: mk Re: Woda dla lidzbarskich term zimniejsza, niż mi IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 03:32
        Ładujący miliony w tą przegraną od samego początku inwestycje jeszcze ma szansę podgrzewać wodę w lidzbarskich termach własnym gazem. Jest to dobry temat do uruchomienia następnych inwestycji w Lidzbarku Warmińskim :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka