Dodaj do ulubionych

NFZ nie zapłaci za lek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 01:31
CZY NIE TYLE WŁAŚNIE (20 tys. PLN) Karpowicz wydał na specjalistów z
Warszawy, żeby umocnić swoje plany dotyczące likwidacji żłobków, przedszkoli,
szkół i sportu w Olsztynie?
To koszt 100 obiadków Małkowskiego.
Tyle dla olsztyńskich kacyków warte jest życie innych ludzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: gargamel Re: NFZ nie zapłaci za lek IP: *.olsztyn.mm.pl 25.05.04, 04:56
      A przecież życie ludzkie jest bezcenne i taka kwota powinna być"wykopana"
      choćby spod ziemi.Ciekawe jak by podchodzono do tej choroby gdyby dotyczyła
      ona najbliższych z rodziny Petryny,Małkowskiego,Ryńskiego,Szatkowskiego, itp.
    • Gość: rencista NFZ -zlodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 07:58
      ytrzymywani sa z naszych skladek,rozpedzic to dziadostwo,i skoncza sie
      problemy.Gro pieniedzy idzie na utrzymanie urzedasow,a co z leczeniem? a to ze
      kazdy pacjent niedlugo bedzie musial miec wlasna apteke i wykupione lozko w
      szpitalu.
    • Gość: szwadron NFZ stosuje eutanazje IP: 5.5R2D* / *.pg.com 25.05.04, 08:56
      jedyne wyjscie to likwidacja nfz i pozostawienie skladki zusowskiej w naszych
      kieszeniach. kazdy sobie zaoszczedzi te 20 tys w ciagu 4 lat, i nie bedzie
      musial zebrac o wlasne zycie.
      • Gość: oburzona Re: NFZ stosuje eutanazje IP: *.uwm.edu.pl 25.05.04, 09:28
        Skandal!
        Nie pierwszy i z całą pewnością nie ostatni, dopóki bowiem będzie istniał NFZ,
        tak długo będziemy skazani z naszym być albo nie być na widzimisię urzędnika.
        Chory system, chory kraj i skąd tu brać nadzieję do życia, jeżeli to właśnie
        pieniądz ma decydować, czy 10-, 12-letnie dzieci będą mogły cieszyć się
        matczyną miłością...
        • Gość: Olka Re: NFZ stosuje eutanazje IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.04, 09:46
          Tego nie da się opisać! Jak można skazywać ludzi na świadomą śmierć.
          To jest eutanazja!
          Przecież ludzie chorzy na nowotwory powinni być traktowani priorytetowo !!!!!
          To wszystko jest chore. Zobaczycie, że niedługo przeczytamy jak to pracownicy
          funduszu będą dzielić sobie premie - za wykazaną dobrą gospodarkę finansową,
          oszczędności itp.
          Jedna premia = jedno życie ?
    • Gość: polococta Re: NFZ nie zapłaci za lek IP: *.olsztyn.mm.pl 25.05.04, 12:39
      Mylicie się,że zycie jest bezcenne(tzn. jest ono bezcenne w skali jednostki i jego najbliższej rodziny ale w skali globalnej ma swoją cenę) i tą ceną sa m.in wartości specyfików produkowanych przez wielkie koncerny -specyfików o różnej warości terapeutycznej, ale zawsze cenie takiej,która powala na kolana biedaka.Bo my jesteśmy takimi biedakami,którzy chcą być leczeni jak cywilizowany świat za smieszne pieniądze ,które na ten cel desygnujemy.
      • Gość: szwadron Re: NFZ nie zapłaci za lek IP: 5.5R2D* / *.pg.com 25.05.04, 13:30
        otoz cene dyktuje logika. bezsensowny system refundacji lekow prowadzi do
        automatycznych podwyzek cen.
        i nie firmy farmaceutyczne tu sa winne (choc wykorzystuja okazje bezwzglednie)
        tylko nasze urzedasy ktore moga pobierac lapowki za wprowadzenie laku na liste.
        biedni i tak lekow nie kupia, bo ich lekarz nie przyjmie (nie maja na lapowke)
        • theedge Re: NFZ nie zapłaci za lek 25.05.04, 13:43
          Oto do czego prowadzi ciagle panujaca u nas ekonomia socjalistyczna. Powinno
          sie w te pedy zlikwidowac NFZ a skladki zdrowotne powinnismy placic do
          prywatnych ubezpieczalni. Przestaniemy wowczas utrzymywac armie glupich
          urzednikow, a i prywatne szpitale zaczna sensownie wydawac pieniadze. Sluzba
          zdrowia bedzie godziwie zarabiac a i pacjent, jako bezposredni platnik, bedzie
          najwazniejszy.. hehe..... ale sie rozmarzylem ;-)
          • Gość: luna37 Re: NFZ - nic nie dziwi IP: *.ols.vectranet.pl 25.05.04, 14:06
            Mnie już nic nie zdziwi jeśli chodzi o NFZ...Sama mam chore dziecko, które 2
            razy w roku powinno odbyć co najmniej 3-tyg kurację szpitalną żeby mógł
            normalnie funkcjonować w życiu codziennym. NFZ doszło do wniosku że leczenie
            dzieci 3-tyg to jest zbyt droga impreza, i pobyty leczniczo-szpitalne zrobili
            od 3 dni do 15 dni!!!!Na całym swiecie dzieci z taką jednostką chorobową jak
            mój syn przebywają w szpitalu OD 3 tyg w górę...co ciekawsze, żeby było
            weselej, prawidłowe leczenie (a więc WSZYSTKIE konieczne zabiegi)moje dziecko
            rozpoczyna dopiero w DRUGIM tygodniu pobytu!!! I wiem że nie jest to wina
            lekarzy- szpitale są przepełnione, brakuje im często kadry wyspecjalizowanej, a
            NFZ stwierdza że własciwie to po co leczyc chorych...??? Lepiej sobie
            wyremontowac siedziby i zakupic nowe , wygodne krzesła....co tu dużo mówiśli
            osobom starszym, samotnym i chorym pielęgniarka środowiskowa przysługuje
            dopiero wtedy gdy są odleżyny......
            • Gość: polococta poska niemoc IP: *.olsztyn.mm.pl 25.05.04, 14:40
              pieniązków w kraju na tzw leczenie mamy niedużo a te które są ,rozdzielane sa przez urzędników wg im tylko znanym kryteriom.Z drugiej strony kazdy ma poczucie że jego sytuacja jest wyjatkowa i mu się należy wszystko, ponieważ"życie ludzkie jest bezcenne".Niestety choroby są i będa- nalezy jasno i precyzyjnie ustalić co za składkę podstawową a co za dodatkowe ubezpieczenie -ale przecież jak sie to ustali to okaże się ,że tych którym brakuje na dodatkowe ubezpieczenie bedzie wiecej,podniosą larum i wszystko wróci do poczatku( bo politycy nie odpuszczą aby zbic na tym kapitał)Błedne koło tym bardziej błedne im biedniejsze państwo.Jednym słowem kraj trzeciego świata.W związku z tym usługi medyczne na takim poziomie- tak jest i bedzie.
    • being28 Re: NFZ nie zapłaci za lek 25.05.04, 15:34
      Zauwazcie,ze w kilkuletnim zyciu NFZ nie bylo nigdy strajkow, protestow itp.
      Niby cala buzdzetowka taka biedna, nawet Policja i Staraz strajkuje nie mowiac
      juz o pielegniarkach. A tam, w NFZ, nie ma takiego problemu.

Ciekawe ile pracuje tam potomkow UBekow, roznej masci komunistycznego scierwa,
      ile kobiet komputera uzywa jako podstawik pod kwiatek bo na nauke juz za pozno?
      Terrorystow nie popieram, ale kilka zamachow w Polsce by sie przydalo...
      • theedge Re: NFZ nie zapłaci za lek 25.05.04, 15:43
        Wlasnie wyczytalem ze genialny sztab ekonomiczny SLD juz wie jak uzdrowic NFZ.
        Wprowadza czesciowa odplatnosc za leczenie. Ja tez jestem genialny i mam 100
        podobnych pomyslow zeby wyciagnac nasza gospdarke z klopotow. Np. DLa ratowania
        polskich drog kazdy kierowca wybuduje 1 km autostrady z wlasnych srodkow, a
        dla ratowania polskiej szkoly lekcje matmy, anglika i wf beda platne jak w
        szkolach prywatnych. Prawda ze genialny jestem ;-)
        • luna37 Re: NFZ nie zapłaci za lek 25.05.04, 18:18
          jasne...jak najbardziej..;) podziwiam cie...jestes prawie tak genialny jak nasz
          NFZ.....:))))
          p.s w tamtym roku mozna bylo zabezpieczyc dzieciom odpowiednie leczenie, a w
          tym juz nie??? przeciez podobno wiecej przeznacza sie w tym roku w budzecie na
          to niz w latach poprzednich...wiec na co???
          p.s 2 ja od lat place zdrowotne co miesiac , a oprocz tego tam gdzie dodatkowo
          pracuje, te zaklady pracy wysylaja zdrowotne za mnie...czyli inaczej mowiac od
          1992 roku co misiac na moje konto wplywa przynajmniej 3x stawka
          zdrowotnego...to chyba uzbieralam juz na leczenie dziecka, prawda?????
          • theedge Re: NFZ nie zapłaci za lek 25.05.04, 19:26
            Na tym wlasnie polega lewicowa "sprawiedliwosc spoleczna". Okrada sie
            wszystkich rowno.
            P.S. Pozdrawiam Pana Malkowskiego i jego kochane SLD. Ta partia tak bardzo sie
            troszczy o najbiedniejszych, ze teraz Ci najbiedniejsi beda zwyczajnie zdychac
            np. przez glupi atak wyrostka. Brawo!!!!!!
      • Gość: fx Re: NFZ nie zapłaci za lek IP: *.ols.vectranet.pl 25.05.04, 19:49
        No being, tym razem troche przesadziłeś.Wyzywać ludzi którzy pracują w urzędzie
        jak każdy inny od ubeków i ścierwa?Widziałeś ty kiedyś strajkujących urzędników
        w Polsce?Dlaczego NFZ musi się tutaj wyrózniać?Being, a może to ty w Klewkach
        wylądowałeś...Skrzyzuje się Talib z Obcym.
    • Gość: ango Re: NFZ nie zapłaci za lek IP: *.man.olsztyn.pl 25.05.04, 20:03
      W oddziale olsztyńskim NFZ pracuje w sumie czterech dyrektorów: główny Petryna
      i 3 zastępców. Zeby było smieszniej to jeden z zastępców jest d/s osób z tzw.
      mundurówki-policji, strazy pożarnej itp. Sęk w tym, że słuzby mundurowe nie
      mają już oddzielnego oddziały branżowego ani żadnych innych specjalnych
      uprawnień dotyczących leczenia, płacą jak wszyscy do swojego oddziału NFZ i
      leczą sie na tych samych zasadach, to, że są funkcjonariuszami nie jest nigdzie
      zaznaczane. I teraz zagadka: czym zajmuje się taki dyrektor za ok. 10 000
      zł/mies. Może tu są pieniądze na ratowanie chorych.
    • Gość: rura Re: NFZ nie zapłaci za lek IP: *.olsztyn.mm.pl 25.05.04, 20:35
      Ale jesli, jak mówi konsultant krajowy od onkologii leki te nie sa wiarygodne w
      leczeniu nowotworów to jak mozna pisac w gazecie ze ktos jest skazany na
      smierc ?! I ten ktos potem czyta w gazecie ze przez NFZ umrze ?! Az tak zalezy
      gazecie na wywolywaniu sensacji ?
      Wszyscy wiemy jaka mamy niedofinansowana sluzbe zdrowia. Z czyjej puli wziac te
      300 tys. zl ? Moze ktos zaproponuje, zamiast bezkonstruktywnej krytyki ? Nie
      jest latwo podejmowac takie decyzje. Chocbym nie wiem ile zarabial bym nie
      chcial miec takiej pracy. Sprzedajmy np tomograf ze szpitala, moze starczy...
      • theedge Re: NFZ nie zapłaci za lek 25.05.04, 21:21
        Zlikwidowac NFZ, ZUS i inne socjalistyczne maszynki do okradania
        ludzi!!!!!!!!!!!!!!
        A 80% SLD-wcow do pierdla!! ;-)
      • Gość: fx Re: NFZ nie zapłaci za lek IP: *.ols.vectranet.pl 25.05.04, 23:15
        Rura, bo prawda jest banalnie prosta a za pisanie o rzeczach, o których wszyscy
        wiedzą Praisowi i innym "dziennikarzom" nikt grosza nie zapłaci. Trzeba zrobić
        temat tak, aby kogoś zaciekawiło jak to NFZ skazuje ludzi na śmierć. Przy okazji
        dowiemy się kogo trzeba rozstrzelać, rozpędzić, kto jest ubekiem a kto
        ścierwem.Może przestańmy ulegać Praisom, gregom i innym "olsztyniakom".Uzywajmy
        własnego rozumy i dzielmy ludzi wyłącznie na mądrych i głupich, pracujących
        rzetelnie i darmozjadów(w czym cwany taksówkarz wyłudzający świadczenia z KRUS
        jest lepszy od urzędnka NFZ?).KTOŚ zadecydował o odebraniu chorym ludziom
        szansy(bo o to tutaj chodzi), KTOŚ ustalił stanowisko Dyrektora ds. branzowych
        który rzeczywiście nie ma co robić, KTOŚ wreszcie wymyślił NFZ.W każym przypadku
        ktoś bardzo głupi.
        A jeszcze mała dygresja i zagadka, bo tego nie rozumiem:w gw i go pisze się źle
        o NFZ.Wiemy dlaczego(patrz powyżej)A kto jest polityczną gwiazdą, gwiazdką go
        tudzież telewizji ol??Odsyłam(a fe)do lektury ostatnich wydań go.
      • being28 Re: NFZ nie zapłaci za lek 25.05.04, 23:33
        Chyba zyjemy w innym swiecie. Jezeli sledzisz TV, radio lub prase drukowana to
        zapewne slyszalas o nowych budowlach stawianych w centrach miast. Nie kosztuje
        takie cos 2000zl ani 2500zl tylko po kilkanascie milionow. Spojrz kto jest
        dyrektorem olsztynkiego NFZ. Zbyt wielu kierunkow ekonomicznych ta Pani nie
        skonczyla. Wiec kim sa inni pracownicy? Nie twierdze, ze wszyscy sa debilami,
        ale prawdopodobienstwo jest duze. Zaloze sie takze, ze maja tam najnowsze
        komputery, plaskie monitorki i podobne pierdolki za ktore MY wszyscy placimy.
        Wiec nie piszcie pierdol. Cala Polska jest opanowana przez bande przyglupow i
        trzeba z tym walczyc. A ONI sa wszedzie wiec to sie za szybko nie zmieni.

"Czasy sie zmieniaja, a Pan ciagle w komisjach"-podobnie jest z NFZ. Nazwy
        ciagle inne, ale towarzystwo takie samo.
        • Gość: fx Re: NFZ nie zapłaci za lek IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.04, 00:07
          Being, jedźcie chłopie do Warszawy i zobaczcie ile wśród nowobudowanych
          biurowców w centrum jest tych budowanych za Twoje pieniądze.No przecież
          prosiłem, being nie czytajcie niektórych gazet nie oglądajcie
          wiadomości.Zobaczcie na własne oczy i pomyślcie, being zamiast głosić
          lepperowsko-leninowskie farmazony.Being, zdecydujecie się albo MY wszyscy albo
          Oni wszędzie. Głupi jest ten co nie myśli i nie wie co pisze. I zostaw już tego
          Piłsudskiego, zawinił Ci co?
          • being28 Re: NFZ nie zapłaci za lek 26.05.04, 12:01
            Jest roznica jak budynek buduje Tesco, Warta czy jakies zagraniczne costam.
            A jak PKP czy NFZ buduja w centrum miasta za grube miliony to nie jest to
            normalne. Kolejarzy, gornikow itp mozna utrzymywac bo sa biedni, nic juz
            madrego nie zrobia, powinni doczekac do emerytury (chociaz gdyby kupowac tanszy
            wegiel z Australi, naszym dac gumaki i kompas, zmusic do chodzenia miedzy
            Slaskiem, a Gdanskiem, potem asfalt wylac i autostrada gotowa). Ale jak sie
            slyszy o bandzie cwaniakow zasiadajacych w radach nadzorczych, NFZ itp to sie
            niedobrze robi:(

Ale jak glosza najnowsze badania najlepiej zylo sie za Gierka. Wtedy wszystko
            bylo, leczenie za darmo, szkoly tez. A szynka jaka wtedy byla.

Tylko, ze bede do konca zycia to splacal :(
        • Gość: luna37 Re: NFZ nie zapłaci za lek IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.04, 23:01
          czy wy nie przesadzacie razem (theege i being)??? jesli dobrze zrozumialam
          wasze wypowiedzi to nie macie przekroczonej 30-tki. A nawet jesli to wlasciwie
          na temat ubekow itp, moze wypowiadac sie osoba co najmniej 65 -letnia, czyli
          taka, ktora w tamtym czasie byla dorosla i pamieta tamte czasy. Nawet ja nie
          mowie tak. A co do pozostalych sytuacji - lecze swoje dziecko juz od wielu lat
          i najgorsze czasy 9oprocz tych) dla mnie jako matki chorego dziecka byly czasy
          rzadow tzw "solidarnosci" az do Buzka - wtedy zeby leczyc moje chore dziecko
          musialm chodzic prywatnie, bo Panstwowo dostawalam JEDNA recepte
          miesiecznie!!!!! (potrzebowalam kupowac specyfik do 4 razy w miesiacu) . Dla
          mnie jako matki chorego dziecka, nie ma znaczenia kto rzadzi - wszyscy sa
          zlodziejami. Kazdy z nich tam na gorze, przy korycie zapomina skad sie
          wywodzi...i to nie ma znaczenia z jakiej partii jest.
          Jedno jest pewne - jestem ZA likwidacja ZUS!!!! A przynajmniej za
          ograniczeniem o polowe pracownikow...sa tam zbedzni! I tak wiekszosc z nich nie
          wie co robi i po co tam jest...idac tam mam wrazenie ze jest to panstwo w
          panstwie...a polowa z tych Pan siedzi tam tylko dla dobrego wrazenia, bo nawet
          czytac nie potrafia ( no..ioczywiscie kolorowe pismidla typu "Zycie cos tam" to
          nawet rozumiej co jest w nich napisane..:)
    • Gość: ango Re: NFZ nie zapłaci za lek IP: *.man.olsztyn.pl 25.05.04, 23:48
      Rura, w GW wyraźnie jest napisane, że ministerstwo wyraziło zgodę na import
      docelowy tych leków. Ordynator, który je zamówił też nie działał bez podstaw,
      czyli nie mozna powiedzieć, że leki te są nieskuteczne. Zwracam również uwagę,
      że pacjenci ci przeszli już kompleksowe leczenie: operacja, chemia i
      radioterapia bez zadowalających skutków, więc prawdopodobnie jest to ich
      ostatnia szansa na wyzdrowienie lub przedłużenie życia. Ciekawe, czy gdyby to
      chodziło o ciebie lub twoich bliskich to też byś zadawała takie pytania.
      Pieniądze w systemie są za małe, ale marnotrastwo środków jest olbrzymie. To
      tylko pacjentom czyli ogółowi wmawia się, że na nic nie ma. Wierzcie mi znam te
      mechanizmy bliżej, dla swoich zawsze jest i to na zabiegi ponad standartowe.
      Wiele osób przyszło do funduszu bez doświadczenia i wykształcenia, ale pilnie
      uzupełniają te braki naszym kosztem. A może Petryna zapłaci za swoje studia na
      SGH i tym sposobem już będą pieniążki dla jednego pacjenta, reszta tak samo i
      te laptopy i komóreczki służbowe też z własnych pieniążków to i na dwóch
      następnych chorych będzie.
    • being28 Juz wiem 25.05.04, 23:49
      Lepper wlasnie powiedzial w TV, ze fundusze emerytalne maja na kontach 55 000
      000 000 (miliardow) zl. Wiec to wychodzi na glowe kazdego Polaka 1700zl. Jakby
      nie patrzec mozna przez miesiac nie pracowac:) Taka mam koncepcje. Co o tym
      sadzicie?
      • theedge Re: Juz wiem 26.05.04, 06:46
        Lepper z cala pewnoscia nie jest idiota bo wie jak kosmiczne brednie trzeba
        wygadywac, zeby narod go sluchal. Podobnie idiotami z pewnoscia nie sa
        urzednicy (przynajmniej zdecydowana wiekszosc) NFZ. Przeciez doja nas z kasy,
        az im milo. Idiotami to jestesmy MY - wyborcy. Urzednicy tylko cynicznie
        korzystaja z naszej nieslychanej glupoty. ;-P
    • Gość: age WYROK ŚMIERCI IP: *.icpnet.pl 26.05.04, 20:51
      Tych leków nie ma w aptekach. Odmowa finansowania przez NFZ oznacza, że nawet
      jeżeli rodzina zbierze potrzebne pieniądze, na leczenie nie ma szans.
      • theedge Re: WYROK ŚMIERCI 27.05.04, 09:26
        A jak jakis wesoly koles x drugim kolega ukradnie z panstwowej kasy jakies
        skromne 20 mln to dostanie (byc moze) 5 lat. Gdyby Sady byly naprawde
        sprawieliwe a Panstwo zwyczajnie uczciwe taki zlodziej powinien dostac
        przynajmniej dozywocie.
        • luna37 Re: WYROK ŚMIERCI 10.06.04, 15:59
          I tu się z Wami zgadza...ostatnio oglądałam reportaże na temat konferencji
          organizowanych przez ZUS i powiem , że nóż mi się w kieszeni
          otwierał.....Pamiętam , że gdy musiałam zastosować dla swojego dziecka bardzo
          specjalistyczne i bardzo drogie leczenie, odmówili mi finansowania tłumacząc
          się że nie mają środków....
          Ango - TY nie masz pojęcia o czym piszesz a JA - tak. Ja walczę o swoje dziecko
          już od ponad 10 lat...
          Żeby wypowiadać radykalne opinie na jakiś temat trzeba samemu to przeżyć...Ja
          to przeżyłam, a ty??????

"Przyjaciel to jest ktoś , kto zna całą prawdę o nas, a mimo to nadal rozmawia
          z nami"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka