Gość: mk
IP: *.adsl.inetia.pl
15.04.12, 19:40
prof. Mirosława Grabowska mówi:
Pytanie:
Podczas wystąpienia Kaczyńskiego przed pałacem największy aplauz wzbudziło, kiedy mówił, że "nikt się z nami nie liczy" - ani słabi, jak Litwa, ani mocni. Skąd przekonanie, że Polska ginie?
- To ważne: wyborcy PiS widzą życie społeczne - we wszystkich wymiarach - w bardziej ciemnych barwach niż reszta. Zero optymizmu. Ogólna sytuacja w kraju jest zła. Co ciekawe, ci ludzie mówią "mnie się dzieje nieźle, ale w kraju się dzieje źle". "Zarabiam w miarę dobrze, ale gospodarka idzie fatalnie".
Sądzę, że to, o czym pan mówi, mieści się w PiS-owskiej strategii interpretowania świata. Być może jest to związane z kolejnym niepowodzeniem wyborczym. Ale rzeczywiście wyróżnia ich przekonanie, że Polska ginie.
Pytanie:
Ale oni często myślą, że są wykluczeni. Czytam o tym w prawicowej prasie i na portalach w kółko.
- To, że tak się czują, to osobna kwestia. Mogą subiektywnie czuć się wykluczeni z bliżej nieokreślonego "głównego nurtu": medialnego, politycznego. Przegrali przecież wybory.
Pytanie:
Może dlatego czują się tak wyobcowani? Oni widzą, że Polska umiera, a reszta Polaków tego nie dostrzega? W prasie prawicowej zdumiewa mnie ta katastroficzna retoryka: PRL wraca, cenzura. To jakiś teatr absurdu. Jaka cenzura? Kupuję te gazety w kioskach, świetnie się mają. Jak pytam o to moich znajomych o prawicowych poglądach, odpowiadają tylko: "Bo ty nas nie rozumiesz".
- Ja też tej postawy nie bardzo rozumiem. Jest ona zresztą, moim zdaniem, jednym ze źródeł niepowodzenia Jarosława Kaczyńskiego w ostatnich wyborach. Ta czarna opowieść o rzeczywistości sprzedaje się medialnie, ale jednak słabo przystaje do tego, co ludzie widzą dookoła. Nie żyjemy w raju ani na zielonej kwitnącej wyspie, ale jednak ludzie pracują i dorabiają się. Postęp w ostatnich kilkunastu latach jest ogromny.
wyborcza.pl/1,76842,11534829,Kim_sa_ludzie_wierzacy_w_Jaroslawa_Kaczynskiego_.html
Prezesie, Tyś jest kraju dobro. Siłę Twej miłości poznał Zbyszek Ziobro :)
duzedzieckorasyludzkiej.blox.pl/resource/Mleczko_patrioty_600.jpg