Dodaj do ulubionych

gdzie zamieszkać w Olsztynie?

IP: *.play-internet.pl 26.04.12, 20:32
Potrzebuję waszej życzliwej rady. jestem spoza Olsztyna ale zamierzam tu w niedalekiej przyszłości zamieszkać. najlepiej w standardowym bloku do 4 pięter, nieduże 2-pokojowe mieszkanie. proszę w związku z tym o radę - na jakich osiedlach szukać a jakich okolic unikać? chodzi mi o spokojną okolicę, sensownych sąsiadów bez przegięć itd. będę bardzo wdzięczny za rady.
Obserwuj wątek
    • jmel Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? 26.04.12, 20:34
      Szukaj mieszkania w odległości ok 150-200 km od centrum Olsztyna
      • Gość: Mariusz Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.play-internet.pl 26.04.12, 20:51
        no faktycznie życzliwa rada
    • Gość: pojezierzak Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.olsztyn.mm.pl 26.04.12, 22:01
      Najlepiej kupić mieszkanie w spółdzielni "Pojezierze". Blisko centrum, blisko szpitale, kościoły, handel i usługi. Niskie czynsze, wprawdzie wiekszość mieszkań to wielka płyta, ale wszystkie docieplone, klatki schodowe po gruntownym liftingu. W wiekszości piwnic na korytarzach gres, drzwi do piwnic eleganckie, na klatkach schodowych gres, ściany po liftingu wypieszczone. Dużo budynów wysokich, ale windy wymieniają na nowoczesne. Zimą odśnieżają bardzo szybko - mają takie specjalne maszyny ze szczotkami. Remonty robią za pieniądze UE - ponad 30 milionów zł. Gorzej, że nowych mieszkań nie budują, trzeba szukać z rotacji.
      • Gość: kuba Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.dynamic.mm.pl 28.04.12, 16:16
        Też podpisuję się pod tym wpisem.
    • Gość: ol Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.12, 22:20
      mariuszku - każde miejsce w Olsztynie spełni twoje wymagania.
      • Gość: Mariusz Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 17:51
        no muszę przyznać, że niewiele mi rozjaśniliście ale dziękuję i za te rady. szczególnie te dotyczące sp.pojezierze. liczyłem że podpowiecie coś na temat spokojnych i tych mniej spokojnych miejsc w mieście.no ale widzę że chyba zbyt wiele oczekiwałem.pozdrawiam mieszkańców Olsztyna
        • Gość: Max Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.04.12, 18:36
          No wiesz, możesz kupic na Redykajnach, tak daleko od centrum,ale wPojezierzy fajnie, wygodnie i niedrogo.Sam myśl. A nad jeziorko (np Skanda)masz 10-15 minut spokojnym leszczem.W nocy fajki ci zabraknie-to masz 15 nocnych kiosków,Domy ciepłe, odremontowane na glanz.Infrastruktura-marzenie.Cicho, bezpiecznie, wygodnie.Osiedle bez dzieci, nie chałasują.A jak masz dzieci to masz multum placów zabaw i puste!Kluby osiedlowe , które autentycznie pracują.A najleszy jest ten system kultywacji środowiska.zimą w kapciech możesz chodzić po uliczkach-tak są utrzymane, a latem te same urządzenia kultywuja zieleń.,,,parki, zieleńce.Najdroższe chałupy w Olsztynie sa w kwadracie m-dzy Żołnierską,Kościuszki Dworcową i Kołobrzeska.Chyba to ci daje do myslenia?
          • Gość: Mariusz Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 18:42
            dzięki.właśnie o tego typu podpowiedzi mi chodzi. a jak jest na zatorzu?
            • Gość: me Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.04.12, 19:17
              Jako Olsztyniak odpowiem tak.Na Zatroku jest róznie.Na pewno takiej infrastuktury jak w Pojezierzu nie mają, Ale kilmat jest inny taki knajacki , jak na Pradze w W-wie.Większosć to wspolnoty mieszkaniowe.A wiadomo tam sie kłóća o koszt każdej dachówki, czy rynny.Wybieraj!!!
              • Gość: Mariusz Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 19:28
                kłótni o każdą złotówkę w małych wspólnotach to ja już mam dosyć bo aktualnie to przerabiam hehe. czyli jeśli dobrze zrozumiałem - mieszkania w sp.pojezierze, pomimo wyższej ceny niż gdzie indziej?
                • Gość: Max Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.12, 14:16
                  Nie chcę,żebyś pomyslał,że jestem jakimś nawiedzonym fanem Pojezierza(fakt, tu mieszkam))ale to naprawdę dobre osiedla.Najbardziej mi się podoba,że zielono, tanio, wszystko odnowione i wygodnie, i wszędzie blisko))Są inne osiedla.Zatorek ma fajny klimat.Nowe osiedla np w Redykajnach piekna okolicę.Wielu moich znajomych próbuje kupić lub zamienić się mieszkaniami własnie na Pojezierze..Ja osobiście najbardziej widze różnicę zimą-ta SM ma swoja rurę niezależna od MPC(ma to przełozenie na rachunki)), a wszystkie chodniki nigdy nie są oblodzone, czy zasniezone.W kapcach kolego możesz rankiem isc do spozywczaka)).Duzo zieleni, nad jeziorko rzut beretem.Niestety za to się płaci)))Może we wspolnotach taniej-wybieraj.
                  Nie polecam jedynie starówki-tam brachu szczają ci w smietniku, pełno pijactwa,i do rana gra muzyka-latem okna nie otworzysz.a jedyny sklep normalny to ten w Alfie i na dodatek drogi.
                  PS. W Pojezierzu normalnych sklepów to jest jeden na drugim nawet w świeta te małe czynne.A do malkontentów powiem,że mam wielu znajomych z Polski i świata i zazdroszczą mi mieszkania w Olsztynie.Popatrzmy dobrze, że Olsztyn jest po prostu dobrym miastem do mieszkania.Woda(kranowa!!!) jedna z najlepszych w całym kraju i ta okolica piekna.Wybieraj kolego-to Twój wybór, ja się ciesze ,że własnie tu mieszkam)))
              • Gość: Bolo Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.04.12, 22:29
                Też nie polecam Zatorza. Za dużo przyjezdnych się tam osiedliło. Mógłbyś odnieść wrażenie że wcale nie opuściłeś swojej miejscowości.
                • Gość: sylwia Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: 199.193.253.* 16.08.13, 18:16

bardzo fajna i spokojna dzielnica - spokojnie można polecić
    • Gość: Mariusz Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.play-internet.pl 27.04.12, 21:53
      Dziękuję wszystkim za rady, ale chyba raczej zdecyduję się jednak na Trójmiasto.
      • Gość: Mariusz Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 22:02
        ej no nie podszywaj sie pode mnie. ja jestem zdecydowany na olsztyn i z tym miastem mam plany.to bardzo nieładnie tak pogrywać z ludźmi.
      • leziox Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? 27.04.12, 22:13
        I slusznie.Nie daj sie zapeklowac w Olsztynie,bo slabiutko sie to miasto rozwija,chociaz niby idzie cos tam do przodu.Stan ulic-poza najnowszymi arteriami-fatalny,a powiedzialbym nawet ze katastrofalny/vide Lubelska,Towarowa etc/.Slabo z praca,niskie zarobki w porownaniu do reszty kraju.Wieczorem-wymarle miasto.
        Zatorze-w wiekszej czesci osiedle rencistow i emerytow,odnawia sie budynki komunalne,bywa jasniej ale jednak dolujaco i smutno.Na kazdym kroku spotyka sie dziwne grupki ludzi,stojacych na rogu,lub pod klatkami w sobie tylko wiadomym celu.Czasami powiedza nawet "Dzien dobry".
        Stan bezpieczenstwa niei najgorszy ale to oczywiscie relatywne,jak wszedzie.
        Generalnie nie jest to miasto dla mlodych i ambitnych ludzi,ktorzy chca cos w swoim zyciu zmienic.
        Ale tez nie jestem wyrocznia,moze ktos doradzi ci lepiej.
      • Gość: Grigol Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.04.12, 22:34
        Połowa mojej ulicy już wyjechała do trójmiasta, po tym jak wrócili z GB. To modny kierunek obecnie ale dopiero jako drugi etap po przystanku Olsztyn.
      • Gość: wala Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.12, 23:43
        Przestań drwić i nie rób sobie jaj z poważnych ludzi.
        • Gość: Mariusz Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.play-internet.pl 28.04.12, 16:57
          a jakie są perspektywy znalezienia pracy?
          • Gość: Mariusz Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.play-internet.pl 28.04.12, 19:22
            bo jeśli mam zarabiać w Olsztynie 1.500 zł netto, to faktycznie to raczej sensu nie ma.
            • Gość: stara baba Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.04.12, 20:56
              I tu sam sobie odpowiedziałeś. Niestety, w Olsztynie,koszty utrzymania zmierzają w kierunku Zachodu, natomiast możliwości zarobkowe do Wschodu.
              • Gość: michał Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.ip-142-4-212.net 21.10.12, 10:22
                nawet po znajomości trudno coś trafić, wygodne etaciki na uniwersytecie pozajmowane przez synów, córki i kuzynów
                • Gość: gogo Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.range86-177.btcentralplus.com 20.03.13, 00:15

i podobno idą masowe zwolnienia, więc obcy bez najmniejszych szans
    • mariusz2010 Adieu Olsztyn. 29.04.12, 05:34
      Olsztyn jest drogim miastem bez przyszłości. ( Silenie się na metropolię nic nie daje, bo znajduje się między Warszawą, Trójmiastem i Białymstokiem, które działają jak olbrzymie ssawy inwestycyjne )
      W gruncie rzeczy jedynym atutem jest piękne położenie.
      Tu wszystko jest bardzo drogie. Mieszkania, żywność, paliwo, co dziwi w mieście w którym o dobrze płatną pracę niezwykle trudno.
      Sam muszę zmienić mieszkanie. Szukałem kawalerki. Znośny metraż za rozsądną cenę znalazłem jednak w innym mieście. Adieu !
      • Gość: Mariusza Re: Adieu Olsztyn. IP: *.play-internet.pl 29.04.12, 14:20
        a w jakich branżach najłatwiej znaleźć pracę?
        • Gość: Ula Re: Adieu Olsztyn. IP: *.dynamic.mm.pl 29.04.12, 14:44
          W qu...eniu się
          • leziox Re: Adieu Olsztyn. 29.04.12, 18:49
            No moze i prawda,Ula,ale na to przewaznie trzeba byc samica,natomiast Mariusz to samiec i raczej na tej pracy nie wyrobi.
            • Gość: Mariusz Re: Adieu Olsztyn. IP: *.play-internet.pl 30.04.12, 14:45
              a powiedzcie jeszcze które osiedla (dzielnice) są najspokojniejsze
              • Gość: lili Re: Adieu Olsztyn. IP: *.centertel.pl 30.04.12, 18:07
                Redykajny, Brzeziny, Dajtki, Słoneczny Stok.
                • Gość: Mariusz Re: Olsztyn/Elbląg IP: *.play-internet.pl 02.05.12, 14:44
                  a ma ktoś może porównanie między olsztynem a elblągiem?
                  • Gość: Eryk Re: Olsztyn/Elbląg IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.05.12, 15:23
                    Tam jest bliżej na lotnisko w Gdańsku.
              • Gość: Jasiek Re: IP: 193.227.131.* 02.05.12, 16:11
                co Wy z tym zatorzem na nie? chyba na zatorzu nie byliście przez ostatnie 20 lat :), spokój cisza, więcej zieleni niż gdzie indziej, knajacka dzielnica to była tam do polowy lat 90tych.
                • Gość: Mariusz Re: IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 20:03
                  gdzie najłatwiej znaleźć dobre pewne i nie za nadto wygórowane oferty sprzedaży mieszkań?
                  • Gość: weer Re: IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.12, 08:48
                    dom.gratka.pl/mieszkania-sprzedam/lista/warminsko-mazurskie,olsztyn.html
                    tylko wysortuj sobie wg np. ceny, czy ulicy/dzielnicy - łatwiej będzie szukać
      • Gość: olsztyniak Re: Adieu Olsztyn. IP: 2.25.197.* 23.05.12, 21:18
        Tak ,tak Bialystok "ssawa inwestycyjna",Suwalki tez
    • Gość: mieszkaniec Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.olsztyn.mm.pl 11.01.14, 08:57
      Osobiście poleciłbym Redykajny. Mieszkam tu od kilku lat. Na Pojezierzu mieszkałem 25 lat temu i wtedy było tam bardzo fajnie, potem na Likusach w domku - jeszcze fajniej, a teraz ulokowałem się na Redykajnach. Trochę dalej od centrum, ale za to jakie warunki - spokojne, położone wśród zieleni, lasów i 3 jezior osiedle. Infrastruktura rozrosła się w ciągu ostatnich 4 lat bardzo. W 2013 przyznano najwięcej pieniędzy wśród Olsztyńskich osiedli na inwestycje na następny rok. Mieszka tu wielu wpływowych ludzi i o swoje dbają. No i budownictwo nowe a nie bloki z płyty z lat 80-tych, albo tłoczne, głośne oblegane centrum, gdzie sikać Wam będą pod klatkami. Ale każdy ma swoje kryteria...
    • Gość: Makak Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.opera-mini.net 11.01.14, 09:51
      Wszystko zależy od preferencji. Ja zdecydowanie wolę mieszkać blisko centrum niż na dalekich obrzeżach miasta. Inną kwestią jest cena. Niezależnie od położenia Olsztyn w porównaniu z innymi miastami podobnej wielkości jest koszmarnie drogi. I dotyczy to zarówno rynku pierwotnego jak i wtórnego. Jest to dziwne bo nie ma tu większych perspektyw na pracę i ustabilizowane życie na godnym poziomie.
      • Gość: zac Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? IP: *.centertel.pl 11.01.14, 23:26
        też się nad tym zastanawiałem. z robotą nędza, a ceny jak w 3-mieście
    • tomasz.be62 Re: gdzie zamieszkać w Olsztynie? 20.12.16, 13:05
      Polecam Osiedle Leśna, Sterowców lub Bartąg - ...m5qYEg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka