25.07.04, 15:50
Nie mogę inaczej by nie opisać rozkoszy, jakich dzisiaj doznałem. Mówię
oczywiście o rozkoszach nie niebiańskich a podniebienia-ńskich.
Babka!!! Babka ziemniaczana - to jest to!!!
Umiejętności kulinarne Siwej, mięsko, ziemniaczki, żywy ogień to jest
rewelacja!!!!

Babka gorąca i do tego jaka smakowita.
;)
Obserwuj wątek
    • giga5 Re: Ale babka 25.07.04, 15:59
      Mniam, mniam,też muszę upiec(zapomiałam o tym daniu)
      smacznego!
      • giga5 Re: Ale babka 25.07.04, 16:36
        Dobra babka, nie jest zła:)
        • oso1 Re: Ale babka 25.07.04, 16:49
          Smakowite są te gorące, czyli po prostu trzeba je podgrzać.
          ;)
          • oso1 Re: Ale babka 25.07.04, 20:05
            Jak się mówi : podgrzewana czy odgrzewana?
            ;)
            • giga5 Re: Ale babka 25.07.04, 20:44
              Może być podsmażana
              :))
              • oso1 Re: Ale babka 25.07.04, 20:59
                Na plaży czy w solarium?
                ;)
                • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 21:39
                  czy w takim razie, bym mogla również wychwlać nogę prosić o przepis ?
                  • oso1 Re: Ale babka 25.07.04, 22:07
                    przepis jest prosty
                    Nie znam złych babek
                    Każda jest dobra, gdy się dobrze przyprawi
                    ;)
                    • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 22:20
                      ale to babka ziemniaczna czyli kartoflana i nie wiem czy mają być ziemniaczki w
                      skórkach czy bez łupinek ?
                      • oso1 Re: Ale babka 25.07.04, 22:22
                        Na początku może być w łupince a potem tylko w skórce
                        ;)
                        • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 22:29
                          bardzo potrzebna jest kobieta w tym watku, męzszczyzna może sobie jednak nie
                          dac rady z przepisami na dobrą babką ;)))))))))))))))
                          on tylko smakuje , konsumuje i wychwala już gotową :)
                          • oso1 Re: Ale babka 25.07.04, 22:56
                            Święta prawda
                            a babka świetna
                            • Gość: Muraszka Re: Ale babka IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 25.07.04, 23:17
                              To też goraca babka!
                              kartki.onet.pl/2001,kartki.html
                              • Gość: giga Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 15:47
                                Ja własnie piekę babkę:)
                                • Gość: Muraszka Re: Ale babka IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 26.07.04, 17:07
                                  A ja bigos polski, bo znowu musze niedługo wyjechać.
                                  Bigos 100 razy odgrzewany jest coraz bardziej smaczny.
                                  A o to mi chodzi.
                                  • sola28 Re: Ale babka 26.07.04, 17:55
                                    Mniammmmmmmm, ale Giga zrobiła pyszną babkę :)
                                    Do tego keczup włocławek :)))
                                    • oso1 Re: Ale babka 26.07.04, 18:09
                                      Do babki?!!!!!
                                      • sola28 Re: Ale babka 26.07.04, 18:12
                                        Zawsze lepsze niż maślanka albo kefirek ;)
                                        • oso1 Re: Ale babka 26.07.04, 18:14
                                          To nie maślanka i nie kefirek tylko "skwarków" było za wiele
                                          ;)
                                          • sola28 Re: Ale babka 26.07.04, 18:17
                                            Ja za skwarkami nie przepadam ;)
                                            • oso1 Re: Ale babka 26.07.04, 18:21
                                              Szczegolnie na ustach
                                              ;)
                                              • sola28 Re: Ale babka 26.07.04, 18:25
                                                Herpes simplex - ale to raczej w sezoni jesienno-zimowym.
                                                Wracajmy lepiej do babek :)
                                                • Gość: Muraszka Re: Ale babka IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 26.07.04, 19:27
                                                  Babka lancetowta dobra jest na,............
                                                  • oso1 Re: Ale babka 26.07.04, 19:52
                                                    Babka piaskowa, ale i był Dziadek piaskowy
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 21:23
                                                    teraz czas na przepis
                                                    więc jak stworzyć dobrą babkę ?
                                                  • giga5 Re: Ale babka 26.07.04, 21:26
                                                    Trzeba utrzeć ziemniaczki:)
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 21:34
                                                    lub zmielić - co dalej giga ?
                                                  • oso1 Re: Ale babka 26.07.04, 21:34
                                                    Do tego potrzeba lat
                                                    ;)
                                                  • giga5 Re: Ale babka 26.07.04, 21:36
                                                    usmażyć cebulkę z kiełbaską, boczusiem
                                                  • giga5 Re: Ale babka 26.07.04, 21:37
                                                    wbić jaja:))
                                                    dodać mąki, sól, pieprz
                                                    do blaszki, piec 1 godz, 15min(okolo)
                                                    Smacznego
                                                  • oso1 Re: Ale babka 26.07.04, 21:39
                                                    Czyli powracamy do początku
                                                    Dobrze przyprawiona i na gorąco
                                                    ;)
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 21:43
                                                    to taka tłusta babeczka :)
                                                    mogą być nowe ziemniaczki ?
                                                    bedę robić
                                                  • giga5 Re: Ale babka 26.07.04, 21:47
                                                    Rita, wpadaj mam jeszcze całą blaszkę:)
                                                    Ziemniaczki oczywiście z tego roku,
                                                    pyszota..
                                                  • oso1 Re: Ale babka 26.07.04, 21:51
                                                    Po tej tłustej babeczce to musiałem odchorować, ale to tak jest jak człek nie
                                                    na żarty nienażarty
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 22:15
                                                    trzeba sie będzie wziąść do pracy nad babką, ale w chlodne dni,bo przy upale w
                                                    kuchni upieką sie dwie babki ;)
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 20:41
                                                    czy do tej gotowej babki potrzebny będzie jakiś sosik - może być grzybowy ?
                                                  • giga5 Re: Ale babka 27.07.04, 20:47
                                                    Sosik, bardzo wskazany:)
                                                    Chociaż ja preferuję keczup
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 20:51
                                                    to świetnie , mniej pracy
                                                    chyba w sobotę to zrobię
                                                  • giga5 Re: Ale babka 27.07.04, 21:18
                                                    Pewnie, napewno rodzinka się ucieszy:)
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 21:49
                                                    teściowej zrobię niespodziankę , ona mi ciągle łazanki robi , a ja jej babeczkę
                                                  • giga5 Re: Ale babka 27.07.04, 21:53
                                                    cd. babki:)
                                                    przed chwilką odgrzałam sobie 4 plastry babeczki,(podsmażana jeszcze lepsza)
                                                    polałam keczupem,
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 21:53
                                                    a odgrzewasz w piecyku na brytwance czy na patelni ?
                                                  • giga5 Re: Ale babka 27.07.04, 21:55
                                                    na patelni, taka rumiana, mniam..
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 21:59
                                                    poczekaj do soboty, coraz bardziej nabieram apetytu :)
                                                    ale mam pomysł - dodaj do babeczki olsztyńskiej sos pomidorowy

pomidory pokrojone z cebulą przysmażyć na patelni, bedzie sos , posolić
                                                    popieprzyć i zalać babkę
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 21:17
                                                    giga, babka wyszła - jest doskonała, nazwałam ją babka- prusaczka
                                                    i jestem tak pojedzona, ze ho, ho

a jak sie ją podgrzewa ?
                                                  • giga5 Re: Ale babka 31.07.04, 21:33
                                                    wyjąć z foremki,
                                                    pokroić w grube plastry
                                                    i na patelnię z tłuszczykiem:)
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 21:43
                                                    a jak długo można ja przechowywać ?
                                                    czy można ją zamrozić po kawałku i odmrażać ?
                                                  • giga5 Re: Ale babka 31.07.04, 22:07
                                                    Tego nie wiem, u mnie schodzi na pniu:)
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 22:28
                                                    dobra, podzielę sie z teściową :)
                                                  • giga5 Re: Ale babka 31.07.04, 22:37
                                                    :))
                                                    Zrób tak
                                                  • oso1 Re: Ale babka 01.08.04, 12:39
                                                    Po zamrażanych ziemniakach, to można zrobić tylko spiryt.
                                                    ;)
                                                  • oso1 Re: Ale babka 01.08.04, 20:55
                                                    A czy już nasze kobietki są "schlastane" lipcowym słońcem na hebanik?
                                                  • Gość: rita Re: Ale babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 20:56
                                                    powiem prawdę , dziekuję za przepis, ale oprócz mnie nikt tego jadła nie chce
                                                    konsumować, powiedzieli, że jest to kawał gliny bez smaku i tak zostałam sama
                                                    na placu boju z babką :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka