Dodaj do ulubionych

Olsztyn kocha brud

23.03.14, 09:17
23 marca 2014 roku.Zimy w tym roku prawie nie było.Ostatni ,snieg leżał chyba 2 miesiace temu.Do dzisiaj na jezdniach,przy krawężnikach leży zbity piasek,na tym co Grzymowicz nazywa trawnikami torebki foliowe,jakieś śmieci-syf.Kilka dni temu przeszedłem pasażem pomiędzy Jarocką a Sikorskiego-czegoś takiego dawno nie widziałem.Zrobiono tam chyba niedawno nowe schody,nowe chodniki,poręcze z nierdzewki,co widzimy?Sterty gnijących liści,puszki po piwie,rozbite szkło,fruwające reklamówki,wszędzie pety.Na calym pasażu nie ma ani jednego kosza na śmieci,ani jednej latarni.Ale ten pasaż to zasyfione obrzeża miasta.Na wszystkich drogach wylotowych jedzie się pomiędzy pasami śmieci w rowach i na poboczu.
Centrum miasta-Starówka,ludzie zróbcie sobie spacer i popatrzcie jak to wygląda od strony smieci i śmietników.Jedno jest pewne:w tym mieście nie ma Sanepidu a prezydent Grzymowicz uwielbia brud i brudasów.
Straży Miejskiej-tym nierobom to wszystko też nie przeszkadza.O Policji nie piszę bo ich w Olsztynie nie ma.
Polak podobno kąpie się 2 razy w roku:przed Wielkanocą i w grudniu.Ze sprzątaniem miasta podobnie.Taka stara,polska tradycja.
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Olsztyn kocha brud IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.03.14, 09:50
      A więc jak sam zapodałeś przed Wielkanocą.. (oby to była Wielkanoc tegoroczna). Z okazji, że dużo jeżdżę samochodem/samochodami więc i co nieco obserwuję. Takiej "siary" jak widzi się u nas ciężko doszukać się gdzie indziej. W takiej np.: Holandii wyrzucenie peta za okno "kosztuje" 300 "ojro". A zobacz co jest u nas na skrzyżowaniach.... A monitoring (podobno) jest, chyba że jakość jest taka, że rozróżnia tylko czy jedzie samochód osobowy czy "TIR". Jak sami nie zadbamy - to niestety.. A straż ??? - rozbawiłeś mnie do łez. Szybciej "babcię" z warzywami koło sklepu spacyfikują niż właścicielowi srając.go psa na trawniku wręczą mandat. A policja ? - nie od tego są. "Zamiatarka" jedzie ze szczotą 10 cm nad asfaltem - no bo się zużyje, a kilometry zrobić trzeba. Poza hałasem odkurzacza nie robi nic.
      • Gość: olsztynianka Re: Olsztyn kocha brud IP: 5.172.252.* 24.03.14, 18:49
        Ot, taka PIĘKNA stolica Warmii i Mazur i taka "WSPANIAŁA" władza na każdym szczeblu. Miastem rządzi człowiek spoza Olsztyna , wojewoda z Gołdapi , marszałek województwa chyba Lidzbark. Pytam, kto ma dbać o stolicę województwa ?Proponuję naszym "włodarzom" dbającym o "swoje cztery litery " ruszyć je i pojechać do Białegostoku tak wyśmiewanego przez wszystkich jako prowincja. Chce się tam być, żyć, mieszkać . Byłam tam służbowo dawno temu i teraz. Aż chce się głośno krzyczeć "gdzie gospodarze Olsztyna,gdzie ja żyję, na jakim zadupiu"? Kiedyś Olsztyn miał klimat. Teraz to tylko wspomnienie. Myślę ,że pora pamiętać o tym podczas kampanii wyborczych i kolejnym mydleniu nam oczu.
        • Gość: olsztynianka Re: Olsztyn kocha brud IP: 5.172.252.* 24.03.14, 19:12
          Przepraszam , tak mnie ruszyła ta wizyta w Białymstoku, że odbiegłam od tematu.Co zaś się tyczy brudu to jest święta zasada,kiedy wejdziesz do czystego miejsca to je takim samym zostawisz. Dosłowny przykład, to np. toaleta publiczna( w każdym mieście, centrum handlowym, dworcu),jeśli wchodzisz do czystej to taką samą po sobie zostawisz. Podobno w Olsztynie na dworcu PKP jest najbardziej ekskluzywna toaleta w całej Polsce (nie byłam, bo omijam nasz parszywy dworzec jak przysłowiowe g...o).Może niektórzy powinni tam częściej zaglądać.
        • Gość: Greg Re: Olsztyn kocha brud IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.14, 19:45
          Z racji pracy "terenowej" bardzo często przejeżdżam / jestem w Gliwicach. Miasto podobnej wielkości i podobno to "czarny Śląsk" ??. Życzyłbym memu miastu tyle zieleni co jest w Gliwicach, takich porządków, takich inwestycji, takiego tempa inwestycji, takich włodarzy MIASTA.
          • antymenel.1 Re: Olsztyn kocha brud 26.03.14, 13:40
            To co się dzieje w Olsztynie niewielu ludziom przeszkadza.Widocznie przyzwyczaili się do życia w takim otoczeniu.Być może jest to skaza wynikająca z pochodzenia i byle jakiego wychowania.
            • Gość: mix Re: Olsztyn kocha brud IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.14, 23:39
              Nie wiem, czy przyzwyczaili się, czy też nabrali odpowiedniego dystansu do wszelkich dysput z władzami miasta. Mam nadzieję, że najbliższe wybory wystawią właściwą cenzurkę dla tej nieustającej niemożliwości władz miasta w stosunku najbardziej newralgicznych spraw poruszanych bez skutku od lat.
    • Gość: mix Re: Olsztyn kocha brud IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.14, 23:30
      Olsztyn jako miasto i społeczeństwo a władze tego miasta, to sa dwie nie przystające do siebie strony. Nie kto inny, jak władze tego miasta robią oszczędności na sprzątaniu, ilości koszy rozmieszczonych na ulicach czy oświetleniach przejść dla pieszych. Natomiast plac przed ratuszem może być przetabiany kilka razy do roku łącznie z wymianą pał czy nieustającymi remontami spapranej chyba już w samym projekcie ala wobejnej ścieku-fontanny przysparzającej cały czas niezbyt pomyślnego wizerunku bram samego ratusza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka