Dodaj do ulubionych

Kolorem w wandala

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 20:44
Czekam na sztuke przy lo VI, z niecierpliwoscia.... !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pan Kowalski Re: Kolorem w wandala IP: *.proxy.aol.com 24.10.04, 21:29
      Oczywiscie, ze to nic nie pomoze. Wandale to nie graficiarze. Nie uszanuja
      pracy graficiazy tak jak nie szanuja pracy malarzy, stolarzy, spawaczy,
      administracji, nauczycieli, rodzicow i samych siebie. Slowo szacunek jest im
      obce. Kiedy wandalizm przestanie byc uznawany jako wykroczenie o malej
      szkodliwosci spolecznej???? Pozostawiamy takie zachowanie bez kary, czyli
      przyzwalamy, a spustoszenia ida w tysiace i miliony. I juz nie chodzi o te
      miliony (ktore nie kto inny tylko my w biletach, w podatkach placimy). Chodzi o
      postawy jakie to ksztaltuje: - nasza tolerancja obraca sie w ich kult sily, a
      ten obraca sie w nasze bezradnosc i strach. Czy sluzby i ludzie zaczna
      wspolpracowac? Czemu wandali nie zmusza sie do naprawy tego co sami niszcza?
      Moze gdyby za jeden zniszczony przystanek musieli wyremontowac 5? Czy ktos ma
      jakis dobry pomysl? Bo mi sie wydaje, ze z tymi graficiarzami to niewypal.
      • spacz Re: Kolorem w wandala 24.10.04, 23:46
        Przeciez to legalizacja wandalizmu! Pierwszy obsikam taki przystanek i nie bede
        sie wogole czul wandalem juz teraz.
        Czym ten graficiarz malujacy za pozwoleniem rozni sie od tego bez pozwolenia?
        Kwitkiem wlasnie zdobytym? Wczesniej malowal tylko w domu??? Bzdura.
        Ci co zamalowuja sa "fe" i maluja brzydko? Kto to ocenia? Qrfa ja w to nie
        wierze!
        Pomalujmy tez znaki bo sa takie brzydkie! Takie malo kolorowe...
        Ja pas.
        UWM FM - esteci ja pier....
    • Gość: arq Re: Kolorem w wandala IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.04, 23:42
      super pomysl, mam nadzieje, ze takie przystanki przetrwaja chociaz do zimy....
      • Gość: mamut Re: Kolorem w wandala IP: 69.158.128.* 25.10.04, 05:26
        Ciekawe podejscie i chyba niezly pomysl.. pytanie czy przetrwa.. ja niesadze
        zeby dlugo. aczkolwiek nie mam nic przeciwko takiej sztuce o ile w dozwolonym
        miejscu.. nieraz widzialem naprawde udane dziela .. tak je mozna nazwac..
        sztuka zwiazana z pewna kultura mlodych... Szkoda tylko ze tak wielu uzywa jej
        do niszczenia tego co popadnie. Jednie potrafia wygrazmolic obrazliwy wyraz
        inni znowu nic nie znaczace ochydnie wygladajace esyfloresy ktore niby maja byc
        ich swoistym autofrafem.. im wiecej i na bardziej trudno dostepnych budynkach
        tym lepiej.. ot zeby sie popisac przed kolegami i zdobyc uznanie w srod nich..
        Nie ma innego powodu.

Problem grafiti staje sie swiatowy.. i faktycznie coraz trudniej jest z tym
        walczyc.. ale sa jednak metody ktore dzialaja... jak np. aresztowania
        delikwentow.. karania w postaci kar pienieznych nie zbyt wysokie ale jednak np.
        300-500pln.. jesli malolat to rodzice niech placa.. predko juz oni dopilnuja
        zeby tego nie robil.. po drugie szkolenie takich osobnikow.. codzienne
        pogadanki prowadzone przez policje..przez 3 godziny dziennie na temat
        szkodliwosci ich dzialania.. i nastepna czesc kary czyli przez dwa tygodnie
        policjanci w bialy dzien z graficiarzami-wandalami (badzmy tu konkretni i nie
        mieszajmy tu wszystkich, sa tez w koncu i artysci robiacy to z pozwoleniem).
        zamalowywuja zniszczenia(wykorzystujac pieniadze z kar za wandalizm na farby)
        Tu akurat dziala psychologicznie ta kara.. Raz, musza zamalowywac esyfloresy
        swoje i swoich kolegow, co nie czyni ich zby popularnymi w ich subkulturalnym
        gronie. Dwa robienie tego pod okiem policjantow zwraca na nich oko okolicznych
        ludzi, gapie itp.. ktorzy sa wstanie ich rozpoznac .. troche wstydu co
        niektorym to pewnie narobi w miescie rozmiarow Olsztyna ( w Olsztynie kazdy zna
        kazdego.. no prawie). Po czwarte ich dzialanie to jednak praca. I owe grafiti
        jednak znika ze scian co i czyni miasto czystszym a takze usuwanie tych
        zniszczen jest zauwazalne przez mieszkancow; a to natomiast wplywa na
        samopoczucie ludzi. To co napisalem nie jest wyssane z palca tak sie to robi w
        Toronto i rezultaty sa naprawde zaskakujaco dobre. Czy to ma szanse w
        Olsztynie.. Tego nie jestem wam powiedziec.

czuwaj
        • Gość: mamut Re: Kolorem w wandala IP: 69.158.128.* 25.10.04, 06:31
          Dla tych ktorzy znaja angileski oto dwie website ktore znalazlem.. radze
          przeczytac:

www.nograffiti.com/files/StartingOut.htm
          www.graffitihurts.org/community_resources/removal.cfm
          czuwaj
    • Gość: oko Re: Kolorem w wandala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:06
      Uważam, że to dobry pomysł, a do tego jaki sprytny.
      Mkp i mzdmiz wybrnęło z dyskusji kto ma zadbać o przystanki, znajdując
      trzeciego uczestnika.
      Moim zdaniem fajny pomysł, bo w Olsztynie jest niewiele takich inicjatyw, mało
      widać, że młodzieź coś potrafi. Po co tylko gadać o trudnej młodzieży i
      psioczyć na nich, nie lepiej korzystać z energii jaką Ci ludzie w sobie mają i
      ukierunkować ją na pozytywne działanie. Mam nadzieję, że nie będzie to tylko
      sposób mpk na pozbycie się problemu i pokazanie się. Oby był cd
      • Gość: ziolo To jest super!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 09:56
        To nie sa jakies bzdetne rysunki, nikt nie bedzie malował muminków i
        włóczykija... To jest sztuka, przy LO6..na murze do dziś z podziwiam grafitti,
        nikt nie zamalował tego... Pomysł godny wprowadzenia w cąłym miescie... miasto
        odzyje... rowniez swoja indywidulanoscia, tworczosacia, nieskazitelnoscia... a
        ci co sie nie zgadzaja, niehc pomysla czy wola siedziec na przystankach
        wymazanych napisami: "Ja cie kur** zap*", albo inne tego typu... Grafitti to
        tesh sztuka, a co do pana który pierszy obsika przystanek... Obsikaj sobie
        drzwi w mieszkaniu, wtedy zablysniesh swoja inteligencja... Ojaa.... oby mniej
        takich ludzi.... No....
        • spacz Re: To jest super!!! 25.10.04, 12:17
          A masz pomalowane mieszkanie w taka "sztuke"? Pomaluj jak Ci sie podoba.
          Przystanek ma byc widoczny jako przystanek. Jest jak znak drogowy.
          A "znalezienie trzeciej strony" to poddanie sie w walce z lobuzami. Zreszta:
          jakiej walki. Przeciez ich nikt nie sciga.

• Gość: detritus Re: To jest super!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 15:18
            Mi to sie podoba. Nawet nie jako sposob na "walke" z chamstwem (bo baranow
            malujacych swastyki czy "koham Efkem" nie uznaje za grafficiarzy), ale jako
            ozdobnik. Pomysl juz sie sprawdzil z trafostacjami, nie wiem czy znajdzie sie
            ktos komu nie podobaja sie ozdobione tak jak sa teraz.
            • Gość: mamut Re: To jest super!!! IP: *.sympatico.ca 26.10.04, 01:43
              Polacy maja chyba jednak artystyczne dusze i o ile jest w tym nieco estetyki i
              umiejetnosci wykonastwa, to bedzie to raczej przykuwac oczy swoim artyzmem.
              Mozliwe ze co niektorzy z mlodych graficiarzy beda szanowac sztuke swojej
              subkultury i nie beda niszczcy nowych dziel.. ale to tylko czas pokarze. Oby...

czuwaj
              • Gość: oko Re: To jest super!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 11:31
                "spacz napisał:
                > A masz pomalowane mieszkanie w taka "sztuke"? Pomaluj jak Ci sie podoba.
                > Przystanek ma byc widoczny jako przystanek. Jest jak znak drogowy."

WSZYSTKO MA SWOJE MIEJSCE, TO CO DOBRZE BĘDZIE WYGLADAĆ NA SCIANIE TOWJEGO
                POKOJU, NIE MUSI ZNALEŻĆ SIE NA PRZYSTANKU, I ODWROTNIE. Czy jeżeli kocham mój
                serwis do kawy w szlaczki, to taki sam wzór strzelę sobie na ścianie?
                Zastanów się. Każda Sztuka rządzi się swoimi prawami, ta na ulicy też.
                I co, powiesz mi, że od kiedy pojawiło się graffiti nie możesz trafić na
                przystanek autobusowy? Kierowcy już nie wiedzą gdzie się zatrzymywać?
                • spacz Re: To jest super!!! 26.10.04, 18:21
                  Z takim podejsciem to czekaj na "artystycznie pomalowane" autobusy, kioski, itd.
                  Przeciez tym "artystom" potrzebna jest adrenalina. Teraz dostali przystanki, za
                  chwile beda chcieli wiecej. Czekaj az pomaluja Twoj samochod, bo to nielegalne!
                  (Tak sie dzieje juz na zachodzie, oczywiscie nie we wszystkich dzielnicach, w
                  tych slabiej strzerzonych. U nas okaze sie ze takich dzielnic jest wiekszosc).
                  Wtedy sie zastanowisz. I dopiero zrozumiesz(?) ze sie poddales walkowerem...
                  • Gość: oko Re: To jest super!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 16:14
                    Nie sądze żeby wszyscy, którzy robili grafiti byli wandalami. Po co wrzucac ich
                    do jednego śmietnika. I weź pod uwagę, że mi się może to "artystyczne
                    malowanie" podobać. O jakim Ty mówisz walkowerze, moze ktoś jest tu mądrzejszy
                    od twardogłowych-co chcą walczyć z rozprzestrzeniającą się zarazą grafitti.
                    AAAAAAAA uważaj są wszędzie, czają się.....nic tylko myślą o wymalowaniu
                    Twojego smaochód, potem mojego itd.........
                    Pisała sympatyczna kobieta-puszek okruszek, która nie uważa, że zaproszenie
                    kogoś do współpracy równa się z poddaniem. pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka