Dodaj do ulubionych

Zima na drogach

IP: *.osd.vectranet.pl 23.11.04, 23:14
Właśnie dojechałem z Olsztyna do Ostródy. Wyjechałem o 19:10, dotarłem o
22:40 - jednym słowem 3,5 godziny pokonywałem 38 km. Pogoda - pogodą, ale
dzisiaj główną przyczyną gehenny wielu osób podróżujących drogami byli
kierowcy TIR-ów. Widząc, co się dzieje, nie zjeżdżali na parkingi, tylko z
uporem maniaka starali sie jechać dalej. Efekt - całkowicie zablokowana "16" -
ka (1,5 godziny pokonywałem dystans 500 metrów koło Gietrzwałdu), później
objeżdżałem "51"-ką przez Olsztynek - ale i tu ślisko i korek (na szczęście
10-cio minutowy). A potem na "7"-ce w Czarcim Jarze (to między Olsztynkiem a
Rychnowem na zjeździe do Drwęcy - kilka zakrętów w dół i potem kilka zakrętów
pod górę) 40 minut postoju - znowu przez stojacego w poprzek TIR-a.
Nadjechały pługi, lecz zamiast odsnieżać i sypać zajęły się .... podciąganiem
TIR-ów pod górkę!
A gdzie była policja??? Czaić się w krzakach z radarem to potrafią, ale
stanąć podczas takiej pogody i nakazywać TIR-owcom zjazd na parking lub
zakładanie łańcuchów to już nie za bardzo.
Ech ....
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Zima na drogach 24.11.04, 21:04
      witam
      Właśnie się zastanawiam , czy dzisiaj nie są gorsze warunki drogowe od
      wczorajszych, jest bardzo, bardzo slisko i szklaneczka na drogach.
      Prawdziwy kierowca kieruje dopoki może, bez postoju, ciagnie , by jak
      najszybciej być na upragnionym miejscu i dlatego powstał konflikt celów TIR-ów
      z codziennymi kierowcami pospolitymi :)
      Efektem tego konfliktu powstał piękny post dzięki któremu po raz kolejny
      poczułam się jakbym była na wycieczce po krainie Warmii.

"Efekt - całkowicie zablokowana "16" -
      > ka (1,5 godziny pokonywałem dystans 500 metrów koło Gietrzwałdu), później
      > objeżdżałem "51"-ką przez Olsztynek - ale i tu ślisko i korek (na szczęście
      > 10-cio minutowy). A potem na "7"-ce w Czarcim Jarze (to między Olsztynkiem a
      > Rychnowem na zjeździe do Drwęcy - kilka zakrętów w dół i potem kilka zakrętów
      > pod górę) 40 minut postoju - znowu przez stojacego w poprzek TIR-a. "

Naprawdę , szkoda słów, wystarczy tylko właczyć muzyczkę i spokojnie czytać.
      Nie zła jazda :)
      Nie śpiesz się Pioter, księzyc Cie obserwuje :))))
      Co roku warunki w zimie są trudne
      pozdrawiam
      • oso1 Re: Zima na drogach 24.11.04, 21:52
        O Pioter - ale czy to ten Pioter
        :)
        • rita100 Re: Zima na drogach 24.11.04, 21:56
          ten, ten rajdowiec z Ostródy :)
    • Gość: pioter Re: Zima na drogach IP: *.osd.vectranet.pl 25.11.04, 21:05
      Jaki rajdowiec???? Ja jestem tylko małym Hołkiem ....
      • rita100 Re: Zima na drogach 25.11.04, 21:24
        małym czy dużym Hołkiem, ale dobrze, że jesteś ostrożny na drodze i relaksujesz
        się jazdą, a nie denerwujesz
        zresztą najważniejsza jest kultura na drogach :)
        uśmiech na prawio i na lewo - sprawdzone !
        i jedziesz jak król ;)
        • Gość: pioter Re: Zima na drogach IP: *.osd.vectranet.pl 26.11.04, 07:56
          Uśmiech??? Ostatnio wyprzedzałem panią, która leżąc na kierownicy z nosem
          maksymalnie zbliżonym do przedniej szyby jechała ośnieżoną drogą i nie
          rozwijała więcej jak 30 km/h. Kiedy nasze auta zrównały się ze sobą, spojrzałem
          na nią przez boczną szybę i się uśmiechnąłem. Ona z wdzięczności odrywając
          spoconą dłoń od kierownicy wymownie popukała się w czoło ... ;o)
    • Gość: pioter Re: Zima na drogach IP: *.osd.vectranet.pl 25.11.04, 21:20
      Dziś na bazie mojego postu CHA (pozdrowienia Anito!) napisała fajny artykuł,
      gdzie Mądry Pan z WRD Policji twierdzi, że aby podczas takiej pogody skierować
      wielotonowca na parking trzeba placu z ochroniarzami, monitoringiem, etc., etc.
      Niestety, pan Daniluk nie uwzglednił, ze jeśli podczas takiej pogody TIRy
      zakorkuja drogę, to nie tylko one będą stały bez monitoringu, pryszniców, etc,
      etc., ale także wielu, wielu innych kierowców. No policyjna logika - lepiej
      zablokować drogi, niż stać na parkingu bez telewizji i baru.
      Kiedy stałem godzinę pod Gietrzwałdem niestety, przenośnych toalet nie było,
      ochroniarze autek nam nie pilnowali, etc, etc. Tak więc z całym szacunkiem -
      nie patrzmy na standard parkingu, tylko na stan nawierzchni.
      Poza tym biadoli, ze nie ma przepisów, które nakazywałyby uzywanie łańcóchów.
      Otóz są - jest znak C-18 "Nakaz używania łańcuchów przeciwpoślizgowych" -
      widziałem je także w Polsce (np. na drodze Brzesko - Nowy Sącz). Wystarczy
      podczepić tabliczkę "Na drodze pokrytej śniegiem lub lodem" i już mamy
      podstawę, aby TIRy bez łańcuchów odsyłać na przymusowy parking. Miejsce na taki
      znak - Rapaty na szestnastce, Czarci Jar na siódemce, cała piętnastka na
      odcinku Ostróda - Lubawa.
      • Gość: M Re: Zima na drogach IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.11.04, 21:40
        >>PIOTER<< Pojeździj trochę TIR-ami (jako kierowca) a zmienisz zdanie i
        zobaczysz jaki to "lekki" kawałek chleba...I wtedy napiszesz post...
        • Gość: pioter Re: Zima na drogach IP: *.osd.vectranet.pl 26.11.04, 07:52
          Drogi M, ja nie twierdzę, że jazda wielotonowcem to bułka z masłem. Dla mnie
          jest to cholernie ciężki kawałek chleba - wiecznie w drodze, daleko od domu,
          żarcie byle gdzie i byle jakie. Powiadają, że kierowca TIRa żyje jak pies - śpi
          w budzie i sika na koła.
          Ale celem mojej wypowiedzi było zauważenie, że w takich warunkach drogowych
          jakie panowały we wtorek wieczorem wielotonowcy nie powinni znaleźć się na
          drogach naszego regionu. Drogi zostały zakorkowane przez nich. Co z tego, ze
          nie byli na parkingach, kiedy zamiast jechać tylko powodowali zatory i tym
          samym uwięzili na drodze wiele autek, które mimo takich warunków spokojnie by
          pomknęły.
          • Gość: M Re: Zima na drogach IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.11.04, 13:43
            Dlaczego chcesz likwidować skutek a nie przyczynę.Czy przyczyną nie
            było "zaspanie" służb odpowiednich za oczyszczanie/odśnieżanie ???.Co jest do
            ku..y nędzy z naszymi podatkami (niemałymi) li idą tylko na auta dla bonzów ???.
            A może zajęła by sie tym straż miejska i/lub inne "kontrolery" (celowo małą
            literą) a zostawmy kierowców TIR-ów ich własnym problemom i niedoli .....
            • Gość: pioter Re: Zima na drogach IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.11.04, 18:56
              Wiesz, nie od dziś wiadomo, że Jaszczuk jest moim idolem inaczej, a drogowców
              sławię za ich (bez)czyny. Ale obiektywnie stwierdzam, że we wtorek wieczorem
              choćby na szestnastce jeździło i 20 pługów, to wiatr i śnieg niweczyłby ich
              wysiłki natychmiast po przejeździe. I o takie warunki mi chodzi jako podstawę
              do zjazdu wielotonowców z dróg. Natomiast jeśli prószyłby śnieżek, wiałby
              zefirek, a na drodze robiła się powoli szklanka, to absolutnie pretensje
              miałbym tylko do chłopców w pomarańczowych kamizelkach. Ale we wtorek wieczorem
              tak nie było, zresztą sam chyba wiesz dokładnie. Wystarczyłoby, żeby TIRy
              zjechały z dróg na 8-10 godzin - z tego, co wiem, około 3-4 nad ranem wiatr
              zdecydowanie osłab i drogowcy opanowali sytuację na głównych traktach regionu.
              Natomiast zauważ, że gdyby kierowcy TIRów byli zaopatrzeni w łańcuchy, to
              sprawy by nie było. Chyba to nie jest wygórowane żądanie, by mieć w kabinie
              łańcuchy, bo zima, lód i śnieg nie są chyba czymś niezwykłym w naszym kraju i
              takie warunki zwasze mogą się przydarzyć.
              • Gość: rita Re: Zima na drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 21:08
                Jedno jest pewne - praca kierowcy TIR-ów jest bardzo cięzka i napewno będzie
                lżej jeżeli na kołach będa łańcuchy przeciwśniegowe, pewniej zajedzie sie do
                celu i bezpieczniej. A o to w tym wszystkim chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka