Dodaj do ulubionych

Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA

IP: *.olsztyn.mm.pl 13.01.05, 11:02
Podczas spaceru po naszej Starówce natknełem się w parku, na
zapleczu parkingu strzeżonego przy ul. Nowowiejskiego (poza ogrodzeniem)
tuż za hotelem na monumentalny głaz- obelisk. Po bliskim obejrzeniu
mogę stwierdzić iż jest zaniedbany , węcz zapomniany. Obelisk
pokryty patyną brudu ,czasu , zapomnienia nie stanowi dobrej
wizytówki -PAMIĘCI -celowi jakiemu został ufundowany.Z kamiennych
liter- tekstu (trudno odczytac- brud i czas zrobiły swoje) można
domniemywać że jest postawiony ku pamięci przedwojennych
redaktorów Gazety Olsztyńskiej lub samej GO. Samo usytuowanie obelisku-
opodal zabytkowego-odbudowanego Domu GO
w dolnych częsciach parku upewnia mnie że obelik zwiazany jest z
historia gazety.Do obelisku od strony ul Nowowiejskiego prowadzą
specjalnie wybudowane schody(niestety zagrodzone przez parking) i
alejka z płyt chodnikowych pokryta " wiekowym" mchem i zielskiem.-
podejrzewam że ostatnia
"uroczystość" miała tu miejce kilka dobrych lat wstecz. Czyzby
w/wym obelisk należał do tych " niesłusznych".Dziwię sie że podczas
obchodów 650-lecia Olsztyna nikt tego nie zauwazył (może się myle) -
pomnik znajduje się o "rzut beretem " od siedziby rajców i prezydenta.A
może nalezało by go oczyścic
-lub przeniesc w inne godne miejsce np przed dom GO. wszak pomniki-
obeliski stanowią historię i nie pozwalaja zapomniec o przeszłości
mieszkańców Olsztyna.
Obserwuj wątek
    • Gość: GOŚC Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:25
      tedzie takie czasy. Gdyby na kamieniu był wyryty napis ze tu usiadł na chwile
      np biskup XYZ lub cos w tym stylu wokół byłby porzadek. Ostatnio modny jest
      napis ,, pamięci dzieci nienarodzonych ,,. Wiesz, jakie społeczeństwo taki
      porządek wokół pomników....
      • rita100 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 13.01.05, 21:30
        a macie jakies zdjęcie, by sobie to wyobrazić ?
        • lustroo Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 14.01.05, 07:41
          Chyba chodzi o ten poświęcony Sewerynowi Pienięznemu. Litery w istocie zatarte
          i jest on za krzakami, Zbyszek kiedyś nas tam zaprowadził
          • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 14.01.05, 08:23
            Pisalem o tym obelisku w "Starym Miescie".
            dawno temu,
            temat nie zastal podjety.
            Szkoda...
            :-)
            • Gość: ted Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 14.01.05, 16:34
              Dziękuję za wypowiedzi"ludzkości" na forum. Zbyszku07 próbujmy raz jeszcze
              nagłośnić temat.Ja napisałem meila na temat wspomnianego obeliska-pomnika do
              redakcji GO,Pana Prezydenta i radia olsztyn.Jeżeli to jest obelisk poświęcony
              red.Pienieżnemu to warto "walczyć" o przywrócenie jego świetności dla
              potomnychi ,młodzieży, turystów .historii.Pienieżny i jego Gazeta zapisali
              piękną kartę dziejów.
    • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.sympatico.ca 15.01.05, 06:28
      Popieram pomysl.. moz imprez nie musi byc wcale kosztowna.. Maly pomniczek
      Swietego Jakuba stoji nie tak daleko.. moze wystarczyloby przesunac obelisk tuz
      przed budynek gazety i wkomponowac go podobnie w otoczenie jak patrona
      miasta... do tego moze mala plaskorzeba Pienieznego zainstalowana w glaz i
      byloby ekstra.

czuwaj
      • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 17.01.05, 07:25
        Rejon obelisku jest w kiepskim stanie,
        brak jakiegokolwiek zainteresowania,
        pewnie jest to centrum piwoszy w centrum...
        Tym bardziej wstyd ze obelisk stoi blisko
        muzeum Gazety Oisztynskiej,
        i ta gazeta pamiatkowym glazem
        swojego zalozyciela nie jest zainteresowana,
        (o czym juz kiedys na forum wspominalem)
        a powinno to miejsce w sposob naturalny polaczone
        z budynkiem Gazety Olsztynskiej na Starym Miescie,
        w koncu to moze z piescdziesiat metrow...
        • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.sympatico.ca 18.01.05, 03:09
          tu masz 100% racji.. Gazeta Olsztynska bez gadania powinna cos z tym fantem
          zrobic.. po prostu wstyd tak fundatora pisma pomijac.

czuwaj
          • Gość: ed Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 18.01.05, 11:39
            Mamut i tu są schody?Gazeta Olsztyńska ma wł. gdzieś za Odrą i chyba
            rozumiesz dwuznaczność.
            • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 18.01.05, 12:18
              To jest krag historii.
              Gazeta Olsztynska walczyla o Polskosc tych stron,
              Pieniezny i inni zalozyciele o to walczyli,
              za to gineli...
              teraz to jest bez znaczenia,
              Gazeta jest towarem jak wszystko,
              nie dala sie zniemczyc,
              dala sie sprzedac.
              Po co komu jej tradycja i historia,
              tym bardziej ze wlasciciel GO jest za granica...
              Jak sie nie dziwic ze glaz Pienieznego
              pokrywa zapomnienie.
              Gdyby go zabraklo,
              to kto by to zauwazyl?
              • Gość: sud Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:42
                Byłem tam dzisiaj. I tylko jedno można powiedzieć. Z głazu pamiątkowego, to
                został już tylko głaz.
                www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=1&ido=225
                • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.sympatico.ca 19.01.05, 00:48
                  Faktycznie moglibyscie powiedziec.. krag historii i ironia... glaz faktycznie
                  sie zatarl, jak i moze nie ktore wartosci..ale nie zapominajcie ze to o co
                  Pieniezny i jemu podobni walczyli stalo sie jednak faktem... mimo ofiar i
                  bolu.. to jednak. To jest po czesci pozytywna strona medalu.

czuwaj
                  • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 19.01.05, 07:40
                    Fakt...
                    stalo sie faktem,
                    tylko ze to co bylo wazne
                    powinno byc pamietane i dzis.
                    Wiadomo ze zyjemy juz innymi problemami,
                    ale nie powinno sie zapominac tez o tych wydazeniach.
                    Zamek tez jest pamiatka pewnego czasu,
                    Wysoka Brama tez...
                    tak jak i ten glaz...
                • Gość: ted Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 19.01.05, 10:57
                  Dziękuję Ci SUD za zdjecia "głazu-pomnika -obeliska" Pienieznego. Może twoje
                  zdjęcia "ruszą" ludzi "magistratu" i ich szefów oraz wszystkich innych
                  którym na sercu leży historia Olsztyna i pamięć o ludziach którzy poprzez
                  swoje działanie weszli do pamięci -historii naszego miasta.
                  • lecart Re:Głaz ku czci Seweryna juniora 19.01.05, 16:08
                    Z kontekstu wychodzi że chodzi właśnie o ten głaz.
                    Wcale on nie jest taki stary - został odsłonięty 1 września 1964 r.
                    Faktycznie - fundatorem pomnika byli dziennikarze.
                    Autorem projektu głazu jest Eugeniusz Jankowski.
                    W samym Olsztynie jest napewno więcej nie zadbanych, zapomnianych - pomników,
                    głazów, obelisk ...
    • Gość: dana Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 19.01.05, 19:45
      Faktycznie jest to "głaz" poświęcony pamięci zamordowanego w obozie Hohenbruch
      red Sewryna Pieniężnego-juniora (został roztrzelany przez hitlerowców
      24.lutego1940r). Niegługo rocznica . Warto o tym pamiętać. Napewno
      mieszkańcy Olsztyna zapalą znicze ,położą kwiaty.
      • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 20.01.05, 07:36
        Przydaloby sie tez zeby GO przypomniala sobie o S.Pienieznym.
    • Gość: OLD Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: 212.160.172.* 20.01.05, 09:12
      Pamiętam, a było to bardzo dawno temu.
      Jeszcze biegałem w krótkich majtkach, bacznie przygladałem sie wraz z kolegami
      budowie cokołu oraz wykuwaniu liter na tym głazie. Nie podzielam głosów za
      przeniesieniem głazu w inne miejsce. Co to da? Jeżeli na tym ma polegać opieka
      nad dobrami kultury to w zasadzie należałoby wszystkie pomniki zgromadzić
      gdzieś przed ratuszem i je pielęgnować. Byłby to ewenement na skalę światową
      świadczący o nieudolności rajców. Miejsce gdzie teraz posadowiony jest głaz
      jest nadzwyczaj urokliwe, potrzeba tylko sprzątnąć śmieci i wszystko bedzie O.K
      Pozdrawiam
      • Gość: ted Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 20.01.05, 12:09
        OLD-internautom właśnie chodzi oto aby ten głaz i miejsce doprowadzić do
        właściwego porządku.Żeby babcia na spacerze z wnuczkiem, turysta, obcokrajowiec
        mógł przeczytać iż jest on poświęcony pamięci red. Seweryna Pienięznego -
        piewcy polskości na Warmi i Mazurach.
        Mam apel do olsztyńskich dziennikarzy tych czynnych zawodowo i emerytowanych a
        w szczególności Gazety Olsztyńskiej 24 lutego mija 65- rocznica śmierci
        Seweryma Pieniężnego warto o tym pamiętać i godnie uczcić.
        www.gazetaolsztynska.pl/
    • Gość: gość Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 23.01.05, 09:24
      wszyscy piszą a czy ktoś otym pamięta?Działa.
      • Gość: lfdxfvnxoljckzc Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 03:24
        Mam gdzies wasz glaz. Nawet jesli postawicie 1000 razy wiekszy niczego to nie
        zmieni. Ani waszej pamieci ani ich pieniedzy. Kropka. Tacy z was dzialacze?
        G..no wiecie, o tym miescie, macie zapal i internetowe podreczniki z ktorych
        czerpiecie ta swoja plytka wiedze. Macie krewnych ktorzy przyznaja sie do
        Olsztyna ale gdy juz sa za granicami miasta. Wspomnienia to jedyna rzecz jaka
        stad wyniesiecie. Warto? Pojdzcie kiedys na sesje rady miasta zobaczycie jak
        radni walcza o latarnie i proste chodniki. Pojdzcie do galerii zobaczycie
        olsztynskich artystow recytujacych swoje laurki ku chwale wladzy. Prywata. Jak
        wszedzie?
        Ja w olsztynie zrobie pieniadze, na was wlasnie, zarobie na waszej naiwnosci i
        waszym glazie...
        • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: 69.158.130.* 24.01.05, 06:53
          My tez ciebie bardzo kochamy.

czuwaj
          • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 24.01.05, 07:34
            Bylem w niedziele przy pomniku P.Diernowa,
            ta sama sytuacja,
            pewnie kombatanci z Kaliningradu tam nie dotarli,
            zreszta dojscie kiepskie,
            stary most przez Wadag zamkniety,
            tyle ze jest tam w miare czysto,
            jesli nie patrzec za pomnik,
            glebiej,
            gdzie w starych okopach ludzie z okolicznych ogrodow
            robia sobie wysypisko smieci.
    • Gość: ted Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 25.01.05, 18:26
      Pan CYGAŃSKI dyr.muzeum głosi o odkryciu archeologicznym.A może ekipy
      muzeum "odkryją "
      że w poblizu zamku siedziby dyrekcji muzeum leży "zapuszczony" głaz-
      obelisk poświęcony pamięci piewcy Polskości na Warmii i Mazurach
      red.Seweryna Pięniężnego zamordowanego 24 lutego1940r przez hitlerowców.W
      tym roku przypada 65-rocznica jego śmierci.Może warto ten głaz i miejsce
      odrestaurować dla pamięci- chyba ze za kilka lat zrobią to archeolodzy?

• zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 26.01.05, 07:13
        Moze rocznica 60 lat (Diernowa)
        65 lat (Pienieznego)
        to historia za mloda?
        moze trzeba czasu by dojzala,
        ...lub zostala zapomniana.
    • Gość: dana Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 28.01.05, 12:50
      CZY W Olsztynie jest jakaś szkoła-organizacja im. Seweryna Pieniężnego-juniora
      która pamięta o 65-rocznicy jego śmierci (24 luty1940r )?
      • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.sympatico.ca 29.01.05, 02:06
        Faktycznie ciekawe.. moglaby jakas szkola przyjac go za patrona.. przynajmniej
        pare generacji malolatow by pamietalo o tej postaci.

czuwaj
        • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.sympatico.ca 29.01.05, 19:59
          Radze zobaczyc ten link... powiew z przeszlosci.. z Maria Zientarowna na
          czele... duch Pienieznego tez gdzies sie uchowal.. a ludzie jednak cos
          pamietaja.. Wazna pamiec nie koniecznie monument... oto link:
          www.wm.pl/index.php?ct=home&id=681915
          czuwaj
          • Gość: gość Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 30.01.05, 09:36
            Po felietonie -reportażu w GO napisałem do autora.Może coś się zacznie "dziać"
            i przypomną o rocznicy SEWERYNA PIENIĘŻNEGO-juniora.
            • miki-3 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 30.01.05, 15:25
              Co wy !? ludzie !
              wierzycie ze ktos z "góry" tym sie zajmie?!
              Ani p.prezydent,bo to nic nie wniesie do jego "kariery" politycznej.
              Ani dyr.muzeum ,bo to nie jest dzielo sztuki(pozdrawiam Gienia Jankowskiego)
              Ani G.O. bo teraz najwazniejsze są newsy.
              Moda na Pieniężnego mineła kiedy przestano utwierdzać nas w przekonaniu że te
              ziemie były rdzennie polskie. NIE BYŁY !!
              Zbyszek07 (z całym szacunkiem) co ty z tym Diernowem? TO największy mit
              powojenny Olsztyna .Jeżeli on tu zginą ,to chyba zasną po pijaku na mrozie.
              Potrzeba było "bożka" żeby go czcić, to się znalazł.
              • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.sympatico.ca 30.01.05, 17:50
                Wiem nie wiele o tym Diernowie.. slyszalem ze jak odzialy ruskich nie mogly
                przejsc kompleksu bunkrow to wzieli tego Diernowa.. zapakowali mu wlapy garsc
                granatow i wyslali na bunkier...Diernow dostal podobno serie pod bunkrem.. ale
                tak upadl ze zaslonil na dluzsza chwile wylot strzelcow i to wystarczylo
                odzialom ruskim zblizyc sie nieco blizej i zniszczyc bunkier. To wiem z
                opowiesci kolegi...nigdy nic na ten temat nie czytalem wiec mozecie po czesci
                kompletnie z ignorowac ten wpis... moze to po prostu bajka...fakt faktem ta
                wojna miala swoich bochaterow.. mniej czy bardziej zasluzonych... ale jednak.

czuwaj
                • miki-3 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 30.01.05, 20:56
                  Mamut -nie mogę ignorować twojej wypowiedzi, bo napisałes jak pierwszoklasista,
                  któremu wtłoczono do głowy legendę.Jaki bohater!? jakie bunkry!? nikt nie bronił
                  Olsztyna oprócz kilku zapomnianych zołnierzy na dworcu!!! Byłeś przy pomniku
                  Diernowa? jaki oficer przeprowadziłby atak na stromą skarpę nad Łyną,jeżeli nie
                  było obrońców.Litości! nie zbesztam Cię mocniej ze względu na SP 7 .
                  • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 31.01.05, 07:51
                    Macie prawdopodobnie racje z Diernowem,
                    z pewnoscia nie bylo tam rzadnego bunkra,
                    moglo byc i pewnie bylo stanowisko strzelecke.
                    Niemcy jednak bronili sie na linii rzeki Wadag,
                    a prawie nie bronili miasta Olsztyn.
                    Miejsce smierci Diernowa nie jest dobre
                    do obrony,
                    Rosjanie patrzyli na obroncow z wysokiej skarpy,
                    i prawdopodobnie mogli ich po prostu obrzucic granatami,
                    jak bylo, tak bylo,
                    byl potrzebny bohater to go znaleziono,
                    tak czy tak szkoda i jego i wielu innych ktorzy w tym czasie polegli,
                    po obydwu stronach.
                    Traktuje ten pomnik jak symbol pewnego czasu,
                    a nie osobistego bohaterstwa
                    z ktorym zreszta roznie moglo byc.
    • Gość: gość Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 31.01.05, 11:14
      Diernow-Diernowem zajmijmy się pomnikiem Pienięznego-juniora i jego rocznicy.
      • Gość: miki Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA-do Mamut IP: *.olsztyn.mm.pl 31.01.05, 14:56
        Mamut! PRZEPRASZAM ,że tak na Ciebie napadłem.Miałem "okres" albo jakąś
        niedyspozycję intelektualną.
        • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA-do Mamu IP: *.sympatico.ca 01.02.05, 02:51
          he he he.. ja sie nie gniewam... o tym Dnieriowie to ja dopiero slyszalem moze
          z kilka lat temu po raz pierwszy.. W piersi sie bije ze wczesniej nie
          slyszalem.. moze to i co niektorym Olsztyniakom znana historia... ale to co do
          mnie to inna spiewka.. to co uslyszalem napisalem.. pojecia nie mam gdzie tego
          ruska utlukli i jak... i nie ma za co przepraszac ja sie nie gniewam.. he he
          he.. a wracajac do tematu.. to faktycznie Pienieznemu chyba sie jednak cos
          nalezy.

czuwaj
          • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA-do Mamu 01.02.05, 07:22
            Tyle naszego ze mozemy polozyc kwiat,
            zapalic znicz...
            widze ze odzew GO jest zaden.
            (wyslalem do nich ten watek)
            czyli...
            nic nowego i jak zwykle.
            • Gość: ted Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA-do Mamu IP: *.olsztyn.mm.pl 01.02.05, 13:54
              Masz rację -zbyszek 07-ja tez napisałem do wielu firm i organizacji co moim
              zdaniem powinno miec odzew-ale dosłownie cisza.A może niechcą się chwalić i w
              spokoju coś przygotowują .W każdym razie ,ja osobiście pojawię się w dniu 24
              lutego przy obelisku Pienieżnego i zapalę znicz-ku pamięci.
              • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA-do Mamu 01.02.05, 14:44
                To moze tam dzieki temu watkowi zajzy jeszcze ktos?
                • miki-3 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 01.02.05, 20:33
                  Ja przyjdę . Pokajam się za te wrzaski na Mamuta.
                  Mamut ! o której przyjdziesz? pogadamy!!! he he .----słaby żart.
                  • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.sympatico.ca 02.02.05, 02:19
                    Jakbym mogl to bym sie napewno zjawil! Eh! Ale jesli faktycznie jakas grupka
                    planuje sie tam wybrac to radze zrobic cos w rodzaju malego happening-u. Cos
                    co by zwrocilo w jakis szczegolny sposob uwage i ciekawosc ludzi.. Warto
                    przypomniec innym Olsztyniakom o tej rocznicy.. Moze wiec w ten sposob.. ma
                    ktos moze jakies pomysly?

czuwaj
    • Gość: ted Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 03.02.05, 11:35
      hura-może będą efekty-napisałem do jednego z posłów -obiecał zająć się sprawą
      obelisku Pienieżnego i jego pamięci.
      • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.sympatico.ca 03.02.05, 23:18
        Ciekaw jestem czy to cos da? Pewnie jak posel dostanie pare fotek, wydrukuja
        pare zdjec w jednej czy drugiej gazetce to i troche publiki zdobedzie? Kiedy
        wybory? Ale pomijajac pana/pania posla/poslanke to fakt faktem pozostaje ze
        trzeba przypomniec Olsztyniakom te ciekawa postac.

czuwaj
    • Gość: gość Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 05.02.05, 11:30
      W dzisiejszej GO wspominając Knosałę ,wspomnieli o Pienieżnym.
      • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 06.02.05, 19:12
        Zobaczmy w rocznice,czy nasze pisanie do kogos dotarlo,
        czy zajzymy tam sami...
    • Gość: ted Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 12.02.05, 11:29
      Kochani-forumowicze z całą przyjemnościa informuję-iż nasze zabiegi o
      przywrócenie do świetności i pamięci obeliska SEWERYNA Pieniężnego -JUNIORA,
      dały efekt - Pan Prezydent zajął się sprawą i nakazął swoim służbom
      doprowadzenie miejsca i obelisku do właściwego porządku.Reszta zależy od Nas i
      społeczności OLsztyna-wierzę ze w dniu 24.02.2005 zapalimy znicze ku jego
      pamięci.
      • Gość: mamut Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.sympatico.ca 12.02.05, 20:38
        Brawo! To bardzo fajna sprawa ze konkretne wladze wykazaly jakas inicjatywe..
        Zobaczymy czy dotrzymaja slowa...oby.. to faktycznie dodalo by troche powagi
        temu kacikowi starego miasta gdyby zostala nad tym miejscem otoczona jakas
        STALA opieka. Ciekaw jestem czy bedzie w jakis sposob odmlodzony tekst na
        glazie..napis na fotografi wydawal sie mocno zatarty...trudny do odczytania..
        A moze w jakis nowy sposob przypomniana bedzie postac Pienieznego?

czuwaj
        • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 14.02.05, 07:17
          Miejmy nadzieje ze ktos Olsztyniakom
          o tym fragmencie historii przypomni.
          Najbardziej licze na GO
    • Gość: GOŚĆ Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 21.02.05, 17:54
      jest nadzieja że radio olsztyn w dniu 24lutego wyemituje audycje o Sewerynie
      PIENIĘŻNYM- JUNIORZE .
      • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 22.02.05, 07:15
        Jeszcze dwa dni...
        zobaczymy czy nasze pisanie ma sens...
    • Gość: gośc Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 23.02.05, 10:15
      Prawdopodobnie radio olsztyn w dniu 24.02.2005 ok godz 19.15 wyemituje audycje o
      Sewerynie Pienieżnym -juniorze.
    • Gość: ted Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA IP: *.olsztyn.mm.pl 24.02.05, 16:21
      Zbyszku07 możesz mięc satysfakcję.Byłem widziałem jak przy pomniku sładano
      kwiaty,otoczenie obelisku było oczyszczone -odśnieżone.Przy pomniku widziałem
      p.poseł Sosnowską z grupą młodych ludzi(studentów)składająca kwiaty.Jest pamięc
      w narodzie o Sewerynie Pieniężnym -cieszy że wśród młodzieży Olsztyna.
      • zbyszek07 Re: Zapomniane pomniki- obeliski OLSZTYNA 25.02.05, 07:02
        Wiem...
        Dobrze ze tak sie to odbylo...
        jeszcze zeby ktos zajzal na Poprzeczna to juz byloby ok.
        Nalezalo sie jemu, i im....
        Dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka