Dodaj do ulubionych

Grubasek??

06.12.13, 18:34
Witajcie dziewczyny!
Na wstępie chcę zaznaczyć że uwielbiam forum KP. Dzięki Wam i postom na tymże forum karmię synka piersią z czego jestem bardzo dumna. Założyłam ten wątek bo nurtuje mnie pewna rzecz. Przechodzę do rzeczy.
Mój Antoś urodził się 24 lipca br. Waga urodzeniowa 3450g, spadek masy ciała w drugiej dobie 3240g, wypisany po 3 dniach z waga 3280g. Mały przysysa się prawidłowo, ssie równie dobrze. Nie mamy problemów z karmieniem. Je nieregularnie ale jak to piersiowe dziecię. Ale w czym problem... Mały przechyla główkę w jedną stronę. Zauważyła to pediatra przy okazji szczepienia. Bardzo się wystraszyłam więc zdecydowaliśmy z mężem że udamy się prywatnie do neurologa dziecięcego. Pani ma również dobrą opinię jako pediatra. Zbadała malca. Nie trzeba rehabilitacji, wystarczą ćwiczenia w domu. Ale co mnie zastanowiło... Przy ważeniu Antka stwierdziła że muszę go zacząć odchudzać! Mały waży równe 8kg. Odchudzać w sensie że powinien jeść w odstępach czasowych 2,5 - 3 godz. a nie jeść na żądanie jak noworodek! W międzyczasie mam go oszukiwać wodą lub "zatykać" smokiem! I tu moje pytanie... Czy faktycznie tak muszę go karmić czy zdać się na dziecko? Dodam że karmię go tylko piersią, smoczka zna ale nie używamy go często, tylko na spacer. Z butli też je moje mleko ale tylko jak wychodzę gdzieś. Przyrosty dziecka (wiek-waga):
ur. 3450g
7tyg 5600g
13tyg 7012g
19tyg 8000g
Pozdrawiam serdecznie! ;)
Ania - mama Antka.
Obserwuj wątek
    • ambivalent Re: Grubasek?? 06.12.13, 18:57
      Pierwsze slysze o odchudzaniu dzieci piersiowych. Z tego co wiem dzieci piersiowych wrecz nie mozna "utuczyc" bo same sobie reguluja zapotrzebowanie na mleko i jedza tylko tyle ile faktycznie potrzebuja (w przeciwienstwie do dzieci butelkowych, ktorym mleko latwiej przychodzi). Nie przejmowala bym sie i ZDECYDOWANIE dziecka nie odchudzala.
      • pitul-inka Re: Grubasek?? 06.12.13, 19:03
        A te przyrosty są ok? Jestem bardzo przewrażliwiona na tym punkcie :D
        • ambivalent Re: Grubasek?? 06.12.13, 19:33
          Wiesz, ja sie bardzo nie znam, ale wygladaja na bardzo dobre :) Moj dzieciak tez do najmniejszych nie nalezy, w wieku 22 tygodni wazyl 7700.
    • mad_die Re: Grubasek?? 06.12.13, 20:26
      Masz normalne, zdrowe dziecko, nie grubaska...
      Fakt, średnie przyrosty ma super, bo 290g na tydzień przez pierwsze 13 tygodni, a potem kilogram prawie w 6tyg - tez super! i jak widzisz sama, przyrosty zwalniają :)
      Także się nie martw.
      Mój syn w wieku 5mscy ważył grubo ponad 7kg, urodził się też duży (4300g), był duży jak na swój wiek. Teraz będzie miał 4 lata, waży 16kg (czyli całkiem średnio i przeciętnie), jest zwinnym, rozbieganym i bardzo sprawnym chłopcem. Nic z jego pućków nie zostało ;)

Ze smokiem uważaj, działa znienacka i z ukrycia, i po prostu pewnego dnia dziecko może odmówić Ci ssania. Tak samo butelka. Lepiej doidy używaj, jak mleko musisz podać. A zamiast smoczka - pierś :)
    • schere Re: Grubasek?? 06.12.13, 20:33
      Zamiast się zastanawiać nad oszukiwaniem i odchudzaniem dziecka "piersiowego" zrób mu lepiej dużo zdjęć, bo za parę lat bez dokumentacji nie uwierzysz, że twój rozbrykany patyczak byl kiedyś taki pulchny.
    • pitul-inka Re: Grubasek?? 06.12.13, 21:05
      Dziewczyny, czy możecie napisać jaka jest norma przyrostów dla takiego 4 miesieczniaka? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi :) jesteście MEGA! Dziękuję za Wasze wypowiedzi.
      Mój maz za bardzo wziął sobie do serca to co mowila lekarka, uważa ze robię małemu krzywdę. Mój synek zbiera siłę na naukę siadania a później raczkowania a jeszcze później chodzenia - tak uważam ;)
      • mad_die Re: Grubasek?? 06.12.13, 21:12
        Minimum dla takiego malucha to 92-126g na tydzień. Twój teraz przybiera prawie 170g więc szału nie ma, jest ok.
        kellymom.com/bf/normal/weight-gain-metric/
        Luzik :)
    • chiara76 Re: Grubasek?? 06.12.13, 21:09
      dziecko piersiowe nie może być za grube.
      Niech pani neurolog sama się "ustawi" na jedzenie co trzy godziny a w międzyczasie niech sobie zafunduje jakiś zapychacz.
    • mamawojtka86 Re: Grubasek?? 06.12.13, 22:02
      Też się zastanawiałam nad tym.
      U nas przyrosty na samej piersi były duże, wyszliśmy z wagą 2740, w wieku 6 miesięcy miał ponad 8kg.
      Teraz ma 8,5 miesiąca i waży niewiele ponad 10. Przyrosty zdecydowanie spowolniły. Karmię nadal na żądanie, każdy posiłek popija mlekiem, posiłki stałe 3- normalne jedzenie, BLW więc je ile chce, po 6 miesiącu dziecku zaczyna się niewiarygodnie więcej ruszać niż do tej pory- mój pełza, raczkuje, siada, turla się, staje sam, chodzi przy meblach- to naprawdę ogromny wysiłek energetyczny, a mimo to wygląda naprawdę przyzwoicie, czyli wg mnie- przez pierwsze pół roku nabierał masy, a teraz ma z czego czerpać energię do eksploracji otoczenia:)
    • iga_koch Re: Grubasek?? 07.12.13, 13:26
      Bzdura! Nie daj się. Kiedyś czytałam, że dzieci, które mają "nadwagę" w pierwszym półroczu są inteligentniejsze i lepiej się rozwijają. Potwierdzam, kolezanka ma piersiowe dzieciaki, które w 6mc-u zycia wazyly 12 i 13 kg! Starszak 2 lata super inteligentny, błyskotliwy, zaradny. Przystopował z wagą, pnie się w górę, ruchliwy, wszystko super!
      Musisz miec swiadomość, że duże dzieci mogą, nie muszą, być opóźnione motorycznie- bo mięśnie dźwigają wiekszą masę- to tak do informacji. Koryguj asymetrię i już!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka