Gość: a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 22:41 Niewiarygodne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: -0- Re: Lot 44 balonikami IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 22.08.05, 09:15 Czy Ostróda jest w Olsztynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skuter aus Wansen Tytus de Zoo przerabiał to już ze 20 lat temu!!! IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.05, 23:22 Od wtedy marzyłem o czymś podobnym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Tytus de Zoo przerabiał to już ze 20 lat temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 02:58 > Od wtedy marzyłem o czymś podobnym!!! Ja też :))) Zastanawiałem się ile baloników potrzeba, żeby mnie unieść i martwiłem się, że jestem za duży :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prof T.Alent Re: Tytus de Zoo przerabiał to już ze 20 lat temu IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.05, 04:07 Jak widać 44 zupełnie wystarczają! Jako balast można wziąć ze sobą kanapki. Kiedy się będzie chciało obniżyć pułap wystarczy zjeść kanapki, wtedy stajemy się cieżsi i zaczynamy opadać. Latanie jest takie proste!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedno.oki Re: Tytus de Zoo przerabiał to już ze 20 lat temu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:01 Piękna opowieść o odwadze spełniania marzeń!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skuter de Zoo Znalazłem coś więcej o tym sporcie! IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.05, 10:35 www.clusterballoon.org/tactical/tactical_2.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lot 44 balonikami IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 22.08.05, 10:18 Polak potrafi, hehehe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Nie jest polakiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:45 A kurat nie trafiles - to Fancuz! Ale chyba lubi nas Polakow bo jest tu juz dluzszy czas. pozdrawiam ludzi z fantazja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Lot 44 balonikami IP: *.rzeczpospolita.pl 22.08.05, 10:31 Co za odwaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfg Re: Lot 44 balonikami IP: 150.254.112.* 22.08.05, 15:21 dobrze sie przygotowal. Ja czytalem o facecie, ktory w ten sposob zdobyl nagrode Darwina (za najglupsza smierc). Najpierw go wynioslo nie wiadomo jak wysoko, a potem zaczal przekluwac baloniki i zlecial Odpowiedz Link Zgłoś
tim7 Re: Lot 44 balonikami 22.08.05, 15:21 Wspaniale ! Nawet jeśli nie ma to praktycznego znaczenia, to udowodnił Pan, że marzenia tylu dzieci o lataniu na widok lecącego balonika są REALNE ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lot 44 balonikami IP: *.gdynia.mm.pl 22.08.05, 15:29 Tez czytalem o czyms takim w zwiazku z nagrada Darwina. Tam chodzilo jednak o to, ze facet przezyl, tylko wtryniono mu wysoka kare za przekroczenie pewnego pulapu gdzie stal sie zagrozeniem dla samolotow. Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Swiat jest pelen roznej masci glupkow i wariatow 22.08.05, 15:54 Trzeba nie miec mozgu,zeby bawic sie w te klocki.A co,gdyby nie bylo tych trzech kilo balastu.Kawalek spieczonego czlowieka,ktoremu baloniki zablokowaly myslenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloniarz Mega Cool!! IP: *.itelligence.pl 22.08.05, 16:17 block-buster napisał: > [...] baloniki zablokowaly myslenie? Gdyby wszyscy mieli tak zablokowane myslenie jak block-buster to nigdy nie latalibysmy samolotami ani niczym innym, chodzilibysmy pieszo i jedli paluchami! Bo przeciez poco np do jedzenia uzywac jakies tam pizdryki... Ja podziwiam tego czlowieka, ktory polecial z balonikami, wlasnie za szerokie horyzonty i otwarte myslenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mega Cool!! IP: *.gdynia.mm.pl 22.08.05, 16:27 A co, widzisz jakies zastosowanie tego pomyslu w dzisiejszych realiach? Bracia Mongolfier juz byli, ten gosc niczego odkrywczego nie wymyslil i sam jak widac (w koncu nawet nazwiska nie chce podac) zdaje sobie sprawe z kretynizmu tego projektu. A tu masz przyklad na jego "szerokie horyzonty i otwarte myslenie": "Gdy zacząłem lądowanie i odczepiłem pierwsze balony, nagle zobaczyłem następną linie energetyczną. A miałem już tylko 3 kg balastu" - rzeczywiscie, mistrz przewidywalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paralot Re: Mega Cool!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 16:58 Skoro wolisz dożyć 80-lat siedząc przed telewizorem to współczuję.. co to będzie za życie... Ja i wiele innych ludzi którzy latają na paralotni też ryzykujemy.. ale pociąg do otwartej przestrzeni jest silniejszy.. a pewnie w poczatkach tego sportu też uważano że to wariactwo.. kto wie może pomysł z balonikami też zapoczątkuje jakąś nową odmianę latania;] Gratuluję odwagi temu panu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mega Cool!! IP: *.gdynia.mm.pl 22.08.05, 17:32 Alez oczywiscie, ze zapoczatkuje - ludziska beda do pracy na fotelach, do ktorych podczepia sobie baloniki, latac. Przeciez nikt tu nie mowi o lataniu na motolotniach - z pewnoscia przechodza jakies testy, silniki posiadaja jakies certyfikaty, pewnikiem obowiazuja zdroworozsadkowe i wypracowane reguly co do bezpieczenstwa, a co najwazniejsze mozna nimi STEROWAC. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
tim7 Re: Mega Cool!! 22.08.05, 19:31 Brakuje ci wyobraźni. Nie wszystko musi "czemuś służyć" i "mieć uzasadnienie". To nie polityka. Twoj swiat wydaje sie byc szarym, nie kolorowym. Nigdy nie marzyles o lataniu ? Ja tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloniarz Re: Mega Cool!! IP: *.itelligence.pl 22.08.05, 17:13 Gość portalu: ja napisał(a): > A tu masz przyklad na jego "szerokie horyzonty i otwarte myslenie": nagle zobaczyłem następną > linie energetyczną. A miałem już tylko 3 kg balastu" - rzeczywiscie, mistrz > przewidywalnosci. Napewno przewidywal trudnosci, ale wyraznie tu napisal ze "nagle zobaczyl linie" wiec niewidze podstaw do ironizowania. Jak skaczesz na bunji (co swoja droga jest juz zupelnie pozbawione sensu) to latwo przewidziec ze: lina moze byc za dluga, za sztywna, zbyt slaba itp.. a jednak ludzie skacza. Jak ich nazwiesz?? Dobrze Ci ktos napisal: umrzesz zdrowy przed TV... zalujac ze nie sprobowales wielu rzeczy w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mega Cool!! IP: *.gdynia.mm.pl 22.08.05, 17:36 Co do skokow na bungee, odpowiedziales sobie w zasadzie sam - "to latwo przewidziec ze: lina moze byc za dluga, za sztywna, zbyt slaba". Naturalnie, zgadzam sie z Toba calkowicie, ba!, wrecz bardzo latwo i dlatego skoki te organizuje sie znajac wage skoczka - stad wlasnie dlugosc liny. Oprocz powyzszego, taka line uzywa sie scisle okreslona ilosc razy, wlasnie po, zeby zapewnic jak najwieksze bezpieczenstwo. I jeszcze jedno, nie masz pojecia czym sie zajmuje, gdzie pracuje, jak spedzam wolny czas, wiec uprzejmie prosze nie zarzucac mi z gory znajomosci pewnych spraw tylko z relacji - fotel -> pilot -> telewizor*. Amen. *Nadal uwazam, ze i tak lepszej niz - fotel-> balon-> kabel z pradem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloniarz Re: Mega Cool!! IP: *.itelligence.pl 23.08.05, 09:24 Gość portalu: ja napisał(a): > Co do skokow na bungee [...] > organizuje sie znajac wage skoczka - stad wlasnie dlugosc liny. Oprocz powyzszego, taka line uzywa sie scisle okreslona ilosc razy, wlasnie po, zeby > zapewnic jak najwieksze bezpieczenstwo. Skad wiec zalozenie ze lotnik balonowy tez nie przeliczyl np: ile balonow musi byc, jak wysoko moze poleciec, jak dlugo bedzie leciel, jaka ma byc sila wiatru itp... Uwazam ze lepiej sie do tego przygotowal niz sadzimy po krotkim artykule. Nie ma wiec sensu go krytycznie osadzac. > I jeszcze jedno, nie masz pojecia czym > sie zajmuje, gdzie pracuje, jak spedzam wolny czas, wiec uprzejmie prosze nie > zarzucac mi z gory znajomosci pewnych spraw Ty tez nieznasz balonowego lotnika, a jednak zarzucasz mu brak wyobrazni. Na jakiej podstawie? Przeciez niewiesz czy i jak bardzo skrupulatnie przygotowal sie do tego lotu? A moze jest kapitanem lotnictwa? Sluzbowo pilotuje airbusy? :) Pozdro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topol Re: Mega Cool!! IP: *.res.east.verizon.net 22.08.05, 22:10 Jak skaczesz na bunji (co swoja droga jest juz zupelnie pozbawione sensu)pisze sie bungee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.08.05, 16:52 > Trzeba nie miec mozgu,zeby bawic sie w te klocki.A co,gdyby nie bylo tych > trzech kilo balastu.Kawalek spieczonego czlowieka,ktoremu baloniki zablokowaly > myslenie? zginąłby ... ale z fantazją ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwy Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 18:01 Panie block-buster nie uczyliście się fizyki w szkole i stąd głupotę tylko Panu można przypisać. Niebezpieczeństwo linii energetycznej nie polegało na tym, żeby balonikarz (!) miał się spiec od wyoskiego napięcia. Linia jest izolowana i mógłby, jak ptaki przesiadujące na liniach wysokiego napiecią, trzymać sięich dowolnie długo. Jedyne co, mógłby się poranić przy zderzeniu z linią albo co gorsza zerwać ją i zaplątać. Nie widzę sensu przezywania ludzi o większej fantazji od siebie od głupków i wariatów. Wykazuje Pan tym tylko własne mizerne horyzonty myślowe, miernikiem szerokości których jest między innymi poziom tolerancji dla poczynań innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria IP: *.gdynia.mm.pl 22.08.05, 18:14 Powinienes sobie ksywke zmienic na niedouczony. O luku elektrycznym w szkolach nie uczyli? He, mUndralo? Zamiast obserwacja ptaszkow zajmij sie lektura podrecznikow od fizy, bo rok szkolny za pasem. Odpowiedz Link Zgłoś
open-mind Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria 22.08.05, 19:53 A ty taki douczony, tak ? W jaki sposób łuk elektryczny mialby mu zagrozic ? Miedzy czym a czym mialby powstac ? Po pierwsze łuk elektryczny nie zabija/rani, tylko prąd przechodzący przez ciało. Dziala na układ nerwowy, a wiekszym natezeniu powoduje "gotowanie" sie wody w komorkach, a przez to spalenie ciala. PRAD ośle ! Siadaj ! Pała ! Po drugie, facet mogby ulec porazeniu jedynie w przypadku poplatania linek balonikow z linia, prz tym musialby zetknc linkami conajmniej dwa przewody lini. Malo prawdopodobne, lecz mozliwe. Musialby sie wczesniej odciac, co grozi upadkiem, nie porazeniem. Druga ewentualnosc porazenia to zetkniecie balonikow z linia, a jego z ziemia, bo wtedy roznica potencjalow wywola prad ktory przechodzac przez linki porazilby i jego. Tez moliwe, przy zalozeniu, ze jego wysokosc liczac od stop do szczytu balonikow bedzie wieksza niz wysokosc linii. Tak wiec realnie grozilo mu brutalne uderzenie w linie, moze splatanie, moze zerwanie i porazenie. Jeszcze raz zapytam Einsteinie: gdzie tu łuk elektryczny ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elektryk Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria IP: *.117-200-80.adsl.skynet.be 22.08.05, 20:36 Jeżeli ptak (np. bocian) przelatuje pomiędzy przewodami powoduje "zwarcie" izolacji powietrznej swym ciałem. Następuje przeskok łuku przez powietrze i ptaka. Powoduje to zwarcie pomiędzy przewodami różnych faz. Linie energetyczne są na taki wypadek prrzygotowane stosując automatykę "samoczynnego ponownego załączenia". Działa to w ten sposób,że zwarcie zrobione przez ptaka zostaje zlikwidowane poprzez wyłaczenie linii, a po 1 sekundzie (po opadnięciu ze strefy zwarcia martwego ptaka) ponownie linia zostaje załączona. Częściej takie wyłączenia następują podczas burzy z piorunami. Piorun uderzając w linię inicjuje zwarcie łukowe, które gasi się wyłączając na chwilę linię i załączając ją ponownie po wygaśnięciu łuku. Stąd podczas burz można zauważyć krótkie zaniki napięcia. Kontakt z jednym przewodem linii energetycznej nie powoduje porażenia, ale na ogół następuje zbliżenie do dwóch, a to jest już niebezpieczeństwo śmiertelne. Odpowiedz Link Zgłoś
open-mind Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria 22.08.05, 20:55 A ile wynosi minimalna odległość od skrzydła do kabla (z jednej strony, zakładając "symetryczność" spotkania) w warunkach suchego, letniego powietrza w ciepły dzień, aby nastąpić musiało wyładowanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria IP: *.gdynia.mm.pl 22.08.05, 21:06 Policz sobie na liczydle:P. Lyso Ci? A nie lepiej bylo wczesniej w google' u sprawdzic a nie wymUndrzac sie, stawiac paly i byc niemilym? Pala - siadaj. Dzieki Elektryku:) Odpowiedz Link Zgłoś
open-mind Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria 22.08.05, 23:45 Jestes normalny ? Czy udajesz debila ? Co psrawdzić ? Czy człowiek jest w stanie latać między kablami wysokiego napięcia ? Albo jaka jest minimalna odległość ptaka od przewodu ?? Albo może: "czy mężczyzna latający z balonikami może ulec porażeniu podczas lotu ??? Sam sobie sprawdź, i jeszcze lepiej pokaż mi gdzie to jest napisane. Zacznij używać swojego mózgu, głąbie ! I rozsądku, jeśli go posiadasz. Za co dziękujesz Elektrykowi ? Ma prawdopodobnie rację w całej rozciągłości swojej wypowiedzi. I zgadzam się z nim. Nie mniej opis dotyczy ptaka, a nie latającego faceta. Facet musiałby być albo pechowcem, albo głupi, albo niedouczony jak ty, zeby upadając na linie wysokiego napięcia dotykać naraz dwóch przewodów. Dodatkowo statystyki mówiące, ze linie energetyczne zagrazają ptakom nie z powodu wysokiego napięcia, a faktem ze są na drodze lotu ptaka, który zwyczajnie rozbija się o kable, a nie, że jest porażony prądem. Poza tym, kable na przykład w słupie pod kable przenoszące b.wysokie napiecie sa oddalone od siebie o conajmniej kilka metrów. Mozesz sprawdzic: openmind.desk.pl/24.html Nie znam ptaka żyjącego aktualnie o rozpiętości skrzydeł rzedu 8 m. Kombinuj dalej, albo szukaj informacji przeczącej na dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bara Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria IP: 80.124.148.* 23.08.05, 00:20 Jestes glupi czy tylko takiego udajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria IP: *.gdynia.mm.pl 23.08.05, 01:18 Kolejna pala, tym razem z uwaga w dzienniczku - "syn nie uwaza na lekcji" - siadaj Jasiu. Na koniec dobra rada - jak ktos Ci lopatologicznie i obrazowo cos tlumaczy to wyciagnij z tego wnioski a nie pograzaj sie w tych swoich teoryjkach dalej. A niby taki open-mind. Kolejny do zmiany nicka, mam nawet propozycje - Miczurin albo Lysenko. Sprawdz w encyklopedii kto zacz, bo znow palniesz jak z tym lukiem, panie czepialski. Bez odbioru. P.S. Oszczedze Ci komentarza do tego co tym razem zaprezentowales. Ciesz sie. Odpowiedz Link Zgłoś
open-mind Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria 23.08.05, 14:52 A jakiś dowód na sprzeczność w mojej teorii ? Choćby poszlaka ? Malutka wątpliwość...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Swiat jest pelen roznej masci glupkow i waria IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 20:36 Ty normalnie głupi jesteś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parapoznan Re: Lot 44 balonikami IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.08.05, 17:31 Nie jest to nic nowego juz od kilku lat ludzie sie tym bawia, zabawa jest przednia i delikatnie podobna do baloniarstwa wiec nie dla idiotow ,stracencow itp jak to kilku osobom sie tu wydaje poza tym jest to dosc droga zabawa. Hel jest drogi baloniki zreszta jak napisano tez nie "sylwestrowe", co do bezpieczenstwa to mogl posiadac spadochron a ladowania nie przewidzisz do konca nigdy tak jak w tradycyjnym baloniarstwie wiec nie piszcie bzdur o samobujcy , ryzykancie itd. Brawo wielkie brawo za wyczyn polaczony z wspaniala zabawa oraz za odwage. Nazwiska nie podano bo w tym popieprzonym polskim prawie lotniczym nie uznaje sie wolnosci i praw czlowieka do takich zabaw, juz by go usadzili za nielegalny lot gdyby wiedzieli kto to. Jeszcze raz gratulacje i byle tak dalej, niech zyje wolne latanie precz z komuna:-) pozdrowienia dla pilota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Lot 44 balonikami IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 20:38 popieram !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmok! Re: Lot 44 balonikami IP: *.net.ircam.fr 22.08.05, 20:48 buziaczki dla Wincentego :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Lot 44 balonikami IP: *.crowley.pl 22.08.05, 21:01 A ja myślałam, że takie wyczyny to tylko na kreskówkach :-o. Super pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
pstrys pierwszym polski cluster-baloniarz 22.08.05, 21:05 pierwszym polski cluster-baloniarz to Tytus! W księdze XIV doleciał tak aż do Afryki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: pierwszym polski cluster-baloniarz IP: *.home1.cgocable.net 23.08.05, 21:52 Tytus? Z Romka i Atomka? :) A propos, przeciez facet zaznaczyl, ze nie poleca neptykom, on sie przygotowac do tego lotu, jest to do zrobienia pod warunkiem, ze sie robi to z glowa, a i tak powstaja sytuacje nie do przewidzenia. Jesli nie stwarzal zagrozenia dla innych - z czym macie problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Lot 44 balonikami IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.08.05, 21:24 Bez drog i lotniska bedzie to niedlugo jedyny sposob dostania sie do Olsztyna Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Lot 44 balonikami 22.08.05, 21:30 Powienien sie cieszyc, ze zyjemy w kraju 3 świata. Na zachodzie terroryzm, udaremniony zamach bronia masowej zaglady, spisek wiadomych sil. A w Polsce wystartowal, polecial, wyladowal,...:) Zwarcie miedzyfazowe - to moglo spotkac baloniarza w przypadku zderzenia z liniami wysokiego napiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
znawca_tematu Re: Lot 44 balonikami 23.08.05, 20:45 Sił Rządzących Światem W Złych Celach I Z Ukrycia :-). Cieszy mnie, że bezpiecznie wylądował, bo mogło być dosłownie "gorąco". Lot musiał być piękny, ehhh. Dobrze, że są nadal tacy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taoo Re: Lot 44 balonikami IP: *.gdynia.mm.pl 22.08.05, 22:42 fajny pomysł - gratulacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mizary Lepszy Link: <a href="http://www.clusterballoon.org/" target="_bla IP: *.ipt.aol.com 23.08.05, 16:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALF Cooool!!!! IP: *.hra.us / *.nyc.gov 23.08.05, 16:50 Zazdroszcze panu Wincentemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Lot 44 balonikami IP: *.pro-internet.pl 24.08.05, 08:39 mądrala ,jeślichodzi o łuk elektryczny to może i ty jestes fachowcem ,ja nie . Łuk elektryczny zabił mojego Teścia (głosna sprawa w Gdansku , kilka lat temu.)a twierdzisz że nie zabija. Mimo wzystko ja temu baloniarzowi zazdroszczę ,w tej szarzyznie życia taka fantazja to sie chwali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giertych Roman Lot 44 balonikami IP: *.tpca-cz.com 12.07.07, 04:39 Nie wolno Prawdziwych Polakow nazywač kpiaco TUBYLCAMI. To bohaterscy ratownicy, ktorzy systematycznie oplacaja skladki czlonkowskie w LPR i maja matury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 44 Re: Lot 44 balonikami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 08:20 widzę "Ramonie" , chyba że ramolu", ze nie mogłeś spać i wypisywałeś banialuki na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś