Gość: Chaos IP: *.olsztyn.mm.pl 13.09.05, 21:14 Świetna promocja miasta - "Olsztyn, miasto przez które nie przejedziesz". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zmotoryzowany Porażka IP: *.olsztyn.mm.pl 13.09.05, 21:23 Z jednej strony - chaos, paraliż, niekompetencja, a z drugiej wątpliwa rozrywka (impreza niechciana przez żadne normalne miasto). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paraliż Re: Porażka IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 13.09.05, 22:19 Czas jazdy linii nr 3 z dworca do Kortowa - 100 minut (wcześniej ze 40 minut czekania na przyjazd autobusu). Gratulacje dla Czesława Jerzego! Tak trzymać! Więcej takich wyścigów i koniecznie niech trasa przebiega przez całe miasto, nie omijając żadnego osiedla! A zamknąć ulice trzeba 2 dni wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Porażka IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 13.09.05, 22:35 Marudy z was i tyle. Jak tak to narzekacie, że zaścianek, zadupie a jak coś się dzieje to też źle. Czy naprawde tak trudno pomyśleć i wysadzić cztery litery z samochodu czy autobusu. Ja dziś odstawiłem samochód na parkingu poza centrum i pospacerowałem sobie po mieście. I żyję, a nawet zdrowiej czego wszystkim życzę Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Porażka 13.09.05, 22:52 dokładnie. Olsztyn jest miastem które spokojnie można pokonać w godzinę piechotą (oczywiście są przypadki skrajne, ale rozumiem że mówimy o osobach 'wygodnych'?). najbardziej wkurza mnie w Olsztynie narzekanie na wszystko! zawsze coś jest nie tak, czegoś czepić się trzeba. gdyby TdP nie było u nas, a tylko w Elblągu, zaraz zaczęłoby się psioczenie na nieudolność władz, które nie potrafią ściągnąć do nas żadnej poważnej imprezy. oczywiście, Gdańsk czy Wrocław to miasta nienormalne, w których kolarze pojadą obwodnicą/wystartują do etapu z Bielan, tak? oczywiście realizacja mogła być pewnie sprawniejsza, ale dla większości tu idealnym rozwiązaniem byłby przejazd kolarzy olsztyńskimi 'ścieżkami rowerowymi' w godzinach 1-4 nad ranem:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyżby? Re: Porażka IP: *.olsztyn.mm.pl 13.09.05, 23:14 Jeżli miasto nie posiada obwodnicy (umożliwiającej dojazd do danego miejsca z innej strony) lub alternatywnych arterii komunikacyjnych, to nie można blokować jego głównych ciągów komunikacyjnych. Wystrczy nieco wyobraźni - pożar, wypadek, zamach, itd. Na szczęście nic takiego się stało - więcej szczęścia niż rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Porażka 13.09.05, 23:20 hmm, akurat może w takim wypadku poszłoby sprawniej, bo na częsci ulic nie byłoby innych samochodów? ale na poważnie, może jestem zbytnim optymistą, ale wydaje mi się że jednak organizator musi być przygotowany na różne okoliczności. na całym świecie odbywają się różne imprezy sportowe blokujące spore części miasta i jakoś sobie z tym radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Porażka IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 13:15 Widać, że nie mieszkasz w Gutkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Spacer dla kolarzy 13.09.05, 22:52 Ja też tak zrobiłam i akurat mnie to w tym momencie nie przeszkadzało, ale jak pomyślę o osobach, które musiały po pracy w centrum odebrać dzieci z przedszkola na Jarotach lub załatwić coś równie pilnego to szczerze współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Spacer dla kolarzy IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 14.09.05, 00:09 tak przedszkole na nagorkach praca w ozosie do 16 a przedszkole czynne do 16:30 w normalny dzien ciezko jest sie wyrobic w 30 min a dzis sam wyjazd z parkingu - skrzyzowanie leonharda z pana tadeusza - na leonharda trwal ok 30 min dalej juz latwiej bo przez kolonie ale i tak ok 1 h i jak nie klac organizatorow. rozumiem impreza promocja itp ale czy nie mogly by sie one odbywac weekend lub choc w godz porannych a nie w godz szczytu. na takie godziny moga sobie pozwolic miejscowosci w ktorych nie ma zbyt duzego natezenia ruchu np ostroda a nie te gdzie mieszka 200 tys i jeszcze kilkaset przyjezdza do pracy ludzie pomyscie troche na przyszlosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Spacer dla kolarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 00:23 No to pomyślmy: ile tygodni trwałby ten wyścig, gdyby kolarze mogli jeździć tylko w soboty i niedziele? o której godzinie musieliby wyjechać na dwustukilometrową trasę, żeby do Olsztyna dojechać w godzinach porannych? I kto oglądałby finisz w telewizji? Czy podobałoby się to sponsorom imprezy? Na przyszłośc to można pomyśleć o innej lokalizacji pętli i lepszych objazdach. Twoje propozycje, wybacz, jakieś nieprzemyślane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paraliż Re: Spacer dla kolarzy IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 14.09.05, 00:34 A co nas obchodzą sponsorzy? Co my jako mieszkańcy na tym zyskaliśmy? Poza stratą czasu/paliwa itp.?? Nieprzemyślane to są decyzje Małkowskiego o paraliżowaniu miasta. Powinna to zbadać prokuratura (sprowadzenie powszechnego zagrożenia...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Spacer dla kolarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 08:11 do prokuratora to chyba powinieneś iść ty za takie klepanie głupot. fakt olsztyn był zakorkowany niemiłosiernie, ale można było mieć dzień wolny, ale wiedząc że będzie wyścig nie załatwiać nic w tym czasie, ale można było samochód zostawić i iść na piechotę. dzięki temu uważam że bardzo dużo było mówione o olsztynie i regionie. ciekawę co powiedzą sceptycy jeśli dzięki takiej promocji miasta przyjedzie więcej turystów do olsztynai regionu i zostawi tu więcej gotówki. a tak na koniec olsztyn jest i tak w 70 % zablokowany w normalne dni więc czy te 30% jednego dnia przez parę godzin to aż tak dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Kolej tez stanęła IP: *.olsztyn.mm.pl 14.09.05, 08:12 Mało miasto, zablokowano również kolej, pociągi stały również w trasie. SKANDAL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej ludzie to raz w roku IP: *.olsztyn.mm.pl 14.09.05, 08:31 mieszkam obok mety i myślę że dla dobra naszego miasta można ten jeden dzien wytrzymać.termin był znany rok wcześniej .zaskoczenia nie było.a zawsze można coś poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajonc2004 Re: Spacer dla kolarzy IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 08:54 Ludzie, co Wy za głupoty wypisujecie! Robienie totalnego bajzlu w mieście, to ma być promocja, ale czego? Braku organizacji?! Kto ma przyjechać do Olsztyna i tak przyjedzie i nie potrzeba akurat zatruwać ludziom życia brakiem komunikacji (i tak zdezorganizowanej debilnym rozkładem jazdy). Megalomania władz miasta sięga zenitu, lotnisko dla odrzutowców na Dajtkach, teraz nikomu nie potrzebny wyścig, gdzie publikę zrobiono jak za PRL-u spędzając dzieci ze szkół. Kiedy koniec tego festiwalu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianka Re: Spacer dla kolarzy IP: 217.97.159.* 14.09.05, 09:15 ja uwazam ze dobrze iz własnie przez Olsztyn przejezdza TDP. ja takze dojezdzam do pracy spod olsztyna ( zostawiłam samochód pod praca ), dziecko odbieram z innego punktu miasta ( wczoraj odebrała mi siostra), Pospacerowalismy po miescie popatrzylismy na kolarzy. POdobało mi sie. Mozna raz w roku sie wyciszyc i inaczej zaplanowac dzien :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIUSZ Re: Spacer dla kolarzy IP: *.olsztyn.mm.pl 14.09.05, 09:23 LUDZIE NIE PRZESADZAJCIE.RAZ MOZECIE PORZEJSC SIE NA NOGACH.BARDZO FAJNA IMPREZA.PROMOCJA MIASTA.TEZ MAM SAMOCHOD I TEGO DNIA ZREZYGNOWALEM.SUPER IMPREZKA!!!TAK TRZYMAC.JAK LADNIE WIDAC OKOLICE MIASTA Z LOTU PTAKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIUSZ Re: Spacer dla kolarzy IP: *.olsztyn.mm.pl 14.09.05, 09:25 GOSC KTORY PISZE TU O PROKURATURZE JEST JAKIS WALNIETY.HAHAHAHAHHA.GOSCIU CO TY PIERNICZYSZ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajowy Re: NAJLEPIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 09:35 zamknąć się w czterech ścianach, nie wychylać nosa i sadomasochistycznie utyskiwać na wszystko i wszystkich. Nie iść na wybory- bo będzie tłok, do kościoła j.w., do supermarketu- no to już zgroza. Najlepiej kupić sobie dębową jesionkę , położyć się w niej i czekać na przeznaczenie . HEJ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dapotsil Re: Spacer dla kolarzy IP: 81.219.* / 81.219.150.* 14.09.05, 09:56 Jak mozna tak narzekac na to, ze raz do roku trzeba postac w korku z powodu waznej imprezy sportowej?! Ja sie w ogole dziwie, ze w tak małym miescie jeździcie samochodami, przeciez mozna sie przejsc piechotką raz do roku, tym bardziej ze trudnosci były zapowiedziane z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem. Ciekawe kto sie tak wypowiada na tym forum? Sami zapatrzeni w siebie egoiści jak widac. Troche wiecej pokory i mniej myslenia tylko o własnym tyłku życze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b28 Re: Spacer dla kolarzy IP: *.crowley.pl 14.09.05, 10:14 Ja ogladalem relacje w TV dla samego zobaczenia miasta. I na mnie Olsztyn zrobil bardzo dobre wrazenie. Kolarze jechali malowniczymi trasami, wkolo lasy, jeziora. Sam wjazd do Olsztyna tez bardzo ladny: jeszcze wiecej lasow, wiecej jezior, ładna zabudowa (miastowosc ratowaly 3 wiezowce na ul. Jeziornej). W innych miastach zawsze sa przemyslowe przedmiescia, hale, magazyny, ruiny, skupy zlomu. A w Olsztynie ludzie plywaja we wrzesniu zaglowkami. Reszta miasta tez ładna. Dla obcej osoby Olsztyn musial sie podobac. Komentatorzy gadali bzdety, ale od tego sa. Dla laika baby pruskie czy olsztynskie nie robia roznicy. Wspomniano o Koperniku, planetarium... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hvar Re: Spacer dla kolarzy IP: 212.160.138.* 14.09.05, 11:01 O czym Wy rozmawiacie. Mieszkam od 5 lat w Wawie i na ludzich Olsztyn robi wrażenie. Widzieli jakiś sponsorowany program na TV4, teraz TdP i wypytują jak się mieszka w Olsztynie, chwalą łane i zielone miasto, bo widzieli to wszystko w wynalazku zwanym odbiornikiem TV. Następnym razem może zamiast siedzieć non stop nad jeziorami ruszą swoje tłuste warszawsie dupska i pojadą na "wycieczkę" do Olsztyna ? Brawo ! I więcej takich imprez, niech Olsztyn wreszcie przestanie być zaściankowym miastem !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Spacer dla kolarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 12:04 Imprezy nie tylko takie dla Olsztyna są jak najbardziej potrzebne. Jest to przcież jedna z pozytywnych form promocji miasta. Bolączką jest natomiast brak przygotowaia miasta do wszelkiego rdzaju imprez o nieco większym zasięgu. Prawie każda z takich imprez prowadzi do blokady układu komunikacyjnego miasta. Wprawdzie coś w tym zakresie się już robi, jadnak znacznie więcej w tym wszystkim jest propadandy, planów założeń i dyskusji, niż efektów. Olsztyn jest ładnym i pieknie położonym miastem borykającym się od wielu lat z tmi samymi nie rozwiązanymi problemmi komunikacyjnym przez kolejną już ekipę ratuszową. Powodzenie miasta zależć będzie przede wszystkim od szybkiego rozwiązania wciąż narastających problemów komunikacyjnych, których tworzenie skrzyźowń i pstrzenie ulic kolejnymi światełkami wcale nie poprawia. Kiedyś sądziłem, że olsztyńscy drogowcy po kolejnych wpadkach zaczną wyciągać jakieś wnioski. Okazuje się jednak, że wymiar zadań znacznie przekracza nie tylko mozliwości MZDiM ale także zdolności konsekwentej realizacji jakiejś konkretnej koncepcji do końca przez Urząd miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Spacer dla kolarzy IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 14.09.05, 12:04 wiadomosc dla tych wszystkich zmotoryzowanych narzekaczy, ktorzy swoim samochodem nie mogli dojechac na druga strone ulicy po gazete :). drzyjcie! za rok tour de pologne takze w olsztynie. termin etapu bedziecie znali juz kilka tygodni wczesniej wiec wezcie urlop, dzieci i marsz (a;bo lepiej jazda rowerem) na trase podziwiac najlepszych kolarzy swiata... dzieci beda miec rozrywke, torby pelne gadzetow i usmiech na twarzy a wam moze dzien bez samochodu sie spodoba (kto wie ile ropa bedzie kosztowac za rok). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sharif Re: Spacer dla kolarzy IP: *.olsztyn.mm.pl 14.09.05, 13:00 Wlasnie tych "wsyztskich, najlepszych kolarzy swiata" to tu jednak nie bylo, smiem twierdzic ze to byla zwykla blazenada. W hiszpani toczy sie Vuelta i to tam byli Ci najlepsi. Rozumiem ze dla kogos z jakiegos wypi..wa moze to i atrakcja dla mnie jednak nie wieksza niz mecz Stomilu. Przejscie spacerkiem po pracy jest cudownym pomyslem, zwazywszy na to ze wiele osob pracuje na jednym koncu miasta a mieszka na drugim, posiada dzieci, jak najbardziej na 2,5 godzinny spacer moze sobie pozwolic, a co tam wyscig jest najwazniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dapotsil Re: Spacer dla kolarzy IP: 81.219.* / 81.219.150.* 14.09.05, 19:00 Nie kazdemu chce sie jechac na Vuelte. Kolarze po TdF wolą jechac na TdP z racji tego, ze wyscig jest krotki, ale liczący sie. Człowiek to nie maszyna, nie da rady jechac kilku długich wyscigów w sezonie. Odpowiedz Link Zgłoś
inka28 Re: Spacer dla kolarzy 14.09.05, 21:39 Ale narzekacie. Żeby chociaż padało, to byście mogli mówić, że zmokliście:) A tu piękna pogoda, Olsztyn w tv prezentował się bardzo dobrze. Na dodatek nasze miasto jest takie, że wszędzie można dojść na piechotę. Przypomina mi się Kraków, kiedy w Oświecimu były uroczystości w zimę. W Krakowie śniegu po pas, tramwaje jeżdżą jak chcą (a w zasadzie nie jeżdżą), centrum zakorkowane i ludzie nie narzekali tak jak teraz. Mówili, że jest niewygodnie, ale to tylko dzień-dwa i wróci do normy, vipy sobie pojadą. Co innego to utyskiwanie na złą organizację wyścigu i sprzątania po nim, a co innego na sam wyścig. Odpowiedz Link Zgłoś