Dodaj do ulubionych

Pograsuj w laboratorium

IP: *.ucsd.edu 15.09.05, 01:24
Dlaczego niektorzy pismacy promuja "na Kortowie"? Od zawsze bylo "w
Kortowie"!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: grasant Re: Pograsuj w laboratorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 09:29
      To wynika jedynie z nieznajomości Olsztyna przez początkujących dziennikarzy.
      Piszą, że cos odbywa się "na Kortowie" ale jednocześnie zapraszają "do Kortowa"
      (a nie "na Kortowo").
      A kolejna bzdurką w tej notatce jest zachęcanie do "grasowania po
      laboratoriach". Gdyby autor zaglądał czasem do słownika, to zobaczyłby, że
      używa słów których kompletnie nie rozumie...
    • Gość: tralala Re: Pograsuj w laboratorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 09:43
      Krzysiek, wielkie dzięki. Przywracasz mi nadzieję, że są jeszcze prawdziwi
      kortowiacy. Chodziłam do przedszkola W Kortowie, mieszkałam W Kortowie,
      przyjeżdżam DO Kortowa. Nakortowo jest mi obce. Obawiam się jednak, że stoję na
      straconej pozycji. Zobacz - nikt już nie powie W Jarotach czy W Dajtkach, broni
      się jeszcze Gutkowo, a Kortowo powoli traktowane jest jak każda inna dzielnica
      Olsztyna, choć dla mnie jest niezwykłe.
      • redakcja.olsztyn Re: Pograsuj w laboratorium 15.09.05, 14:26
        Zmobilizowaliście nas, więc nie poprzestaliśmy na naszych korektorkach i
        zapytaliśmy fachowców, jak roztrzygnąć tę wątpliwość.
        Alina Naruszewicz-Duchlińska, językoznawca z Instytutu Filologii Polskiej UWM: -
        Obie formy są poprawne. Memu sercu bliższa jest "w Kortowie", ale np. prof.
        Saloni mówi "na Kortowie". Wydaje mi się, że "w" używa się myśląc o Kortowie,
        jako o miasteczku, a "na" jako o dzielnicy (por. na Jarotach, Zatorzu itd.)

Pozdrawiamy
        Maciej Nowakowski
        • Gość: polonistka Re: Pograsuj w laboratorium IP: *.man.olsztyn.pl 15.09.05, 22:44
          Aha, nic tak nie ucina dywagacji, często obraźliwych i niesłusznych jak krótka
          merytoryczna riposta. Ale internet ma to do siebie, że człowiek po zawodówce
          może udawać profesora i odwrotnie.
          • Gość: tralala Re: Pograsuj w laboratorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 23:02
            Nie wydaje mi się, żebym kogokolwiek obraziła w swoim poście, w przeciwieństwie
            do Pani. Zaważyłam tylko, że forma 'na Kortowo' jest obca ludziom, którzy z
            Kortowem są związani dłużej niż kilka lat. Wystarczy sięgnąć po starsze teksty
            opisujące Kortowo, by się o tym przekonać. A czy nie jest błędem mieszanie obu
            form, nawet jeśli są poprawne, w jednym tekście (wycieczka do Kortowa, imprezy
            na Kortowie)? Do zobaczenia w Kortowie 17 września.
            • Gość: kenobi Re: Pograsuj w laboratorium IP: *.ec.pl 15.09.05, 23:41
              Rdzennych mieszkańców Kortowa są tysiące - z dziada pradziada... :), a tak w
              ogóle, to mówi się nach Kortau

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka