Dodaj do ulubionych

Olsztyn jest Piekny:) cz.122

17.11.05, 08:04
Witamy w Pieknym Olsztynie..:)
niech pamięć o nim nie zaginie;p

poproszę o kontynuację:)

ot, i cała prostota duszy:)
to mała radość serce poruszy:)
człowiek żyje wciaż nadzieją:)
że dobre wiatry..ciągle ją przywieją;p:)
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 17.11.05, 10:36
      Witam , milo mi wpaść w czasie przerwy w pracy i zobaczyć Olsztyn Piękny w
      nowej krasie :)
      A u nas zbierają się chmury i nie wiadomo czy spadnie długo oczekiwany deszcz ?
      To uciekam :)
      • Gość: sud Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 18:55
        A u nas pierwszy śnieg był po południu. Chociaż już rano widziałem w ciągu
        samochodów jeden z warstwą śniegu na dachu. Ale z powiatu był, a nie z Olsztyna.
        • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 17.11.05, 19:59
          Witam
          I u nas spadł pierwszy snieg, ale śladu po nim nie ma , tylko zrobilo sie
          bardzo zimno, bardzo zimno - jutro pewnie będzie ślisko na drogach.
          Slyszałam , że macie korki na drogach, niestety i u nas jest to samo. Ciagłe
          korki, ciagłe zmiany trasy - w taką pogodę oj, cięzko się jeżdzi.
          • muraszka1 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 18.11.05, 06:58
            cos tam w Olsztynie wczoraj padalo przypominajace snieg,
            teraz lekki przymrozek,lisci juz jak na lekarstwo,
            szaro buro,na nagich galeziach drzew szron,idzie zima:)
            • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 18.11.05, 07:58
              Dzień dobry witam jesienno-zimowo :)
              • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 18.11.05, 20:16
                witam
                No i mamy weekend, oj, czuje że będzie smutno w Olsztynie, wszyscy na
                imprezkach lub wycieczkach, chociaz ja w taką pogodę wole siedzieć w domu i
                pichcić te objadki, ktore szybko zjadamy, a pózniej znów ogjadek i tak na
                okrągło, tyle , że mam cieplutko w domu od takiego gotowania.
                Słyszałam , że u Was gololedź i niebezpiecznie na drogach, a pod Elglągiem
                jakis wypadek.
                • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 19.11.05, 15:23
                  Rito...siedzieć w domu???absolutnie..:)
                  zaraz wieczorkiem szanty sobotnie:)
                  Wodny Patrol gra:);p
                  pospiewamy ..potańczymy..:)
                  smutek w radośc zamienimy:)
                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 19.11.05, 16:04
                    Po co w domu siedziec smetnie,
                    wole potancowac chetnie!
                    ;p
                    Witam pieknie w pieknym miescie,
                    potanczymy sobie wreszcie?
                    ;p
                    :-)
                    • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 19.11.05, 19:43
                      Witam
                      Faktycznie , nie ma jak to real i zabawa w realu, tego nikt nie zastąpi , żadna
                      klawiaturka , czy monitor. Mnie zostaje marzyć, że się wydarzy - i mieć
                      nadzieje na wspólną zabawę. Czas szybko lecie i byle do wiosny , a póżniej już
                      lato i wszystko przed nami otwarte włącznie ze śmiejącą się naturą :)
                      • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 20.11.05, 08:06
                        witam
                        Kraków mamy ślicznie odśniezony
                        Biało wszędzie i dookola - teraz ide szukać sanek ;)))
                        • Gość: sud Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 16:35
                          Dla tych co nie posłuchali i nie wyszli z domu, albo nie mogli wyjść, albo
                          wyszli, ale byli zupełnie gdzie indziej, małe co nieco z pierwszego zimowego,
                          aczkolwiek ciągle jesiennego spaceru po bezdrożach i bezludziach Olsztyna.
                          www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=31&ido=288
                          www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=31&ido=289
                          Nieco więcej szczegółów niektórych zdjęć można obejrzeć tutaj
                          www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=12&ido=42
                          Reszta najnowszych zdjęć, jak zwykle tam gdzie pomarańczowy kolor wskazuje.
                          • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 20.11.05, 18:25
                            www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=31&ido=288&idz=7549
                            Jaka śliczna kapliczka, jak pięknie wygląda w tym sniegu, a jaki okaz :)
                            Faktycznie , u Was pięknie jest w zimowej oprawie, a takie pierwszy snieg to
                            najbardziej oczekujące zjawisko, które ciesz, bo już wkrótce będzie nas
                            nudził ;))) W Krakowie niestety nie jest ładnie , snieg stajał i zostało ponure
                            błotko. Sud , uwiecznisz piękno aury , ktore jest zmienne niestety jak
                            pogoda ;)))
                            pozdrawiam wszystkich i jak minął dzień ?
                            • being28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 20.11.05, 21:00
                              Bylismy dzis w Muzeum Narodowym. Od dzis inwestuje w obrazy. Moze byc pozny Malczewski lub Wyczółkowski. Zbierania bedzie na kilka pokolen, ale oplaci sie. Obrazy naprawde piekne, mozna podziwiac godzinami. Duzo ludzi to docenia i dzis do muzeum byla kolejka co jest rzadkoscia w naszym kraju.

W Krakowie pojawil sie dzis pierwszy powazny snieg. Mozna zalozyc, ze zima sie dzis zaczela na dobre. Czapki wrocily do lask:)
                              • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 20.11.05, 21:06
                                hehe, Being, niestety musze Cię przywołac do porządku. Już dowiedziono , że nie
                                warto inwestować w obrazy, lecą na łeb i na szyję. Kolekcje cięzko sprzedać,
                                wieć się tak nie nastawiaj ;)))
                                A co do sniegu, to miło bylo rano wstać i zacząć pracę od odgarniania.
                                Zapowiadają cięzką zimę. W Olsztynie też posypał co onacza z z góry sypneło
                                sprawiedliwie i na Olsztyn i na Kraków.

Acha, w znaczki tez nie inwestuj, tez na nich ponoś są straty , bo coraz mniej
                                jest kolekcjonerów :) Posiadam klasery i nie wiem co z nimi zrobiz , prawie
                                nikogo juz nimi nie zainteresuję.
                                • inka28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 20.11.05, 21:19
                                  Rita, nie gaś entuzjazmu beinga. Na początek zainwestowaliśmy w takie małe pocztówkowe reprodukcje, ale może kolekcja się powiększy:) Najśmieszniejsze jest to, że being jako umysł ścisły na sztuce zna się bardzo mało i w sumie ja mu powiedziałam na czym "polega" Młoda Polska, a on się zafascynował:) Czyli że nigdy nic nie wiadomo, najpierw tańce, teraz obrazy, gotowy jeszcze jakąś powieśc napisać:)

Słyszałam, że w tym roku mają być 40-stopniowe mrozy. Ale i tak trzeba się cieszyć, bo ominęła nas plucha jesienna!

PS: Co z bpkw? Żyjesz stary?;P
                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 20.11.05, 21:24
                                    hehe, niech lepiej zainwestuje w kamienice ;))
                                    Chociaz , czy ja wiem , niech spróbuje zainwestować w znaczki, to takie
                                    malutkie, malo miejsca zajmują , tylko lupe do ręki i badanie kantów znaczka.

Bpkw i inni , zgloście się
                                    teraz uciekam
                                    • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 21.11.05, 08:46
                                      Strasznie zimno. Pozdrówka.
                                      • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 21.11.05, 09:41
                                        jakie zimno..jakie zimno..
                                        nie narzekałaś wczoraj...:)))
                                        a tyle chodzenia było..:)
                                        głogu czerwone korale..
                                        wierzby przy drodze..
                                        my noga przy nodze..
                                        choc Niektóre czworonozne nie zawsze chciały słuchać:);p
                                        osnieżone łąki i pola..
                                        przykryte puchowa kołderką krzewy i drzewa..
                                        jezioro w dole..łabedzie..
                                        chyba im zimno było, że pochowały swoje szyje do wody..;p
                                        a nam chyba goraco..
                                        ten ogień w kominku..taaakie dawał ciepło..;p
                                        i ten żar polan;p
                                        przypomnij sobie tylko..
                                        i już Cię ogrzeje:)
                                        i miła perspektywa...wypadu styczniowego;p:0)))
                                        • muraszka1 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 21.11.05, 09:44
                                          co prawda jeszcze nie wychodzilam na zewnatrz,
                                          ale termometr wskazuje tylko "0" ,
                                          po poludniu obiecywano sloneczko :)
                                          • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 21.11.05, 20:49
                                            Witam
                                            Kurcze, ale u nas śnieżno, no teraz to mamy zime , kiedy cały dzień sypie i
                                            jest pochmurno. Temperatura dodatnia dzięki czemu nie mamy jeszcze szklanki.
                                            Niestety , nikt mnie nie wyrzuci na spacerek i nie dałabym się wyciągnąć za
                                            żadne skarby. A tak niedawno, tak niedawno , było lato i wycieczki rowerowe i
                                            grzybobranie i żeglowanie.
                                            Czas już wyciągnąć saneczki i postawić przed domem.
                                            Ale, ale, chyba zbliżają się nam Andrzejki i woskowanie ;)))
                                            • inka28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 21.11.05, 21:18
                                              Trzymajcie kciuki za jutrzejszą pogodę, ale na południu. Being jedzie w delegacje do Katowic (szkoda, że nie do Gliwic;))) i mam nadzieję, że w żaden poślizg nie wpadnie.
                                              Pierwszy śnieg działa na mnie melancholijnie. Cały dzień się snułam po domu oddając się myślom, że oto kolejna zima mnie zastała. Czy zastała mnie mądrzejszą? Bo starszą na pewno. Przepraszam, ale na początek zimy zawsze mam takie jazdy...;)
                                              Czas zainwestować w dobrą herbatę!
                                              • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 21.11.05, 21:23
                                                Trzymam kciuki, bo wiem jaką będa miec droge , oby tylko nie szarżowali na
                                                autostradzie ;)) Dobrze, że ze mna nie jedzie, bo wtenczas wszystko się mogloby
                                                zdarzyć , no nie wszystko ale jakiś skręt w bok nagły lub zryw ;))))
                                                Zapowiadają szklaneczkę, a służby jakie są to wiemy. Może im chodziło o
                                                szkalneczkę mocnejszego trunku przed jazdę , bo trzeba miec odwagę;)
                                                Tak , czas zainwestowac w herbatki lub gorzałeczkę ;))))
                                                • inka28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 21.11.05, 21:25
                                                  Przypomniała mi się nasza przygoda pod szlabanem na autostradę:DDD
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 21.11.05, 21:37
                                                    Mnie też, więc niech Being nie zapomnie pieniedzy na te bramki szlabanowe, bo
                                                    będzie musiał ostro zawrócić. Ale gorsza ponoć jest jazda na Warmii, tam jest
                                                    dużo drzew, a na autostradzie nic nie ma i szybkośc dozwolona. Niech będzie
                                                    ostrożny. Może mu daj na pociąg ? ;)))
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 21.11.05, 21:56
                                                    pozdrawaim wszystkich i uważajcie poranno zmiano na śliskie drogi do pracy :)
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 22.11.05, 13:08
                                                    Ktosiu, co innnego gdy jest zimno jak się chodzi po dworze :) A co innego, gdy
                                                    siedze w pomieszczeniu w szaliku i nie moge pisac w kompie, bo mi paluszki z
                                                    zimna sztywnieją....rano to samo było potem już oki :)

Pogode zamawiamy dla Beinga :) Pozdrówka.
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 22.11.05, 21:01
                                                    Witam Cie Lustereczko
                                                    Coś mały ruch mamy w Olsztynie , czy to przez sniezycę ?
                                                    Pochmurno dziś mieliśmy, trochę sniezno ale szklanki jeszcze nie ma. Ta
                                                    chlapa , chlapa jest taka maziowa i nieprzyjemna i ta wilgoć. Nic tylko gorące
                                                    jedzenia. A co u Ciebie w pracy nie grzeją , że tak narzekasz na chłód ?
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 07:55
                                                    jakieś smuteczki zimowe??nas opanowywują??
                                                    ech..
                                                  • shift2 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 08:24
                                                    Ktosiu........smuteczki głęboko do szafy schowaj a na siebie włoz humorek:)
                                                  • muraszka1 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 08:45
                                                    tez mi smutno,czy ten sam powod mamy Ktosiu (Bo.....)?
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 08:50
                                                    ooooo:)od razu humorek się ubrał...:);p
                                                    dziękuję..:)
                                                    noooo....Mógłby być większy jakbysmy tu wszyscy byli w komplecie;p
                                                    i słoneczko by dogrzało..jakimś kwieciem sypnęło;p
                                                    zapotrzebowanie na wiosnę;p
                                                    koniecznie..
                                                    Muraszko...pewnikiem...tych powodów kilka..
                                                    pewnie i wspólnych też;p
                                                    chocby dotyczacych tego wątku..:)
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 09:36
                                                    Asiu, zaległe...odpowiedziałam..ale na stary adres@
                                                    sorki...brak czasu..
                                        • hubert_0lsztyn Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 09:47
                                          olsztyn jest the best tylko żeby jeszcze nasza sttronka olsztyn.com.pl
                                          była częściej aktualzowana
                                          • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 12:48
                                            A moje dzisiejsze pisanie wcieło :( pewnie dlatego, że cos z kompem sie
                                            namieszało...Napisałam, że smuteczki czasem wyłażą z szafy...niestety
                                            • shift2 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 17:20
                                              Lusterko przekrec i wyjmij klucz z szafy a zobaczysz ze niewyjdą.
                                              Dla pewnosci jeszcze podeprzyj krzesłem :):):)
                                              • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 20:05
                                                :)))Shift..skąd Ty bierzesz takie świetne patenty;p:)
                                                • shift2 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 20:12
                                                  Zycie uczy ktosiu:)...............:):):)
                                                  Praktyka zyciowa:P
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 20:19
                                                    sami doświadczeni faceci;p
                                                    co ża zycie;p
                                                    tyle się człowiek moze nauczyć;p:)))
                                                  • shift2 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 20:28
                                                    Hahahahahha...........

Bogactwo, wiedza, doświadczenie — to wszystko przychodzi za późno w życiu.
                                                    autor: Andre Gide
                                                    :):):)

• rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 20:42
                                                    Faktycznie słoneczka nam brak, cały dzień pochmurno i zimno. Śniegu zostało
                                                    tylko gdzieś na krańcach. Ale czy wiecie, że w górach juz mozna jeżdzić na
                                                    nartach ?
                                                    A smuteczki do szafy i na klucz zamknąc, a klucz wyrzucic za okno ;)
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 20:51
                                                    shift2 napisał:

> Bogactwo, wiedza, doświadczenie — to wszystko przychodzi za późno w życiu
                                                    > .
                                                    > autor: Andre Gide
                                                    > :):):)
                                                    >
                                                    > ech...Shift..to wcale nie jest smieszne ..
                                                    im bardziej się zastanawiam..
                                                    tym bardziej dociera do mnie sedno tego stwierdzenia..:)
                                                    bardzo mądre i prawdziwe...ech:)
                                                  • shift2 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 21:07
                                                    Prawdziwe .....jasne ze prawdziwe .
                                                    Ja sie niesmieję tylko usmiecham:)
                                                    Wkleje jeszcze to:

Cały cel nauki polega na świadomym zdobyciu tego, co młodość otrzymuje darmo.

autor: Iwan Turgieniew

Wiec młoda kobieto korzystaj z zyciowych doswiadczen innych:):):)

• shift2 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 21:13
                                                    Rita ........klucza za okno niewyrzucaj bo jak dostaniesz sie pozniej do
                                                    ubranek?:)
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 21:15
                                                    Też tak pomyslałam , nawet dalej mówiąc , jak ktos znajdzie i otworzy szafe i
                                                    wypuści smuteczki ;))) To nie wiem co zrobić z tym kluczem, może schować pod
                                                    wycieraczke jak to inni robią ;)))
                                                  • shift2 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 21:18
                                                    :):):)
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 21:25
                                                    Pewnie , że lepsza jest metoda oparcia krzesła o szafę :) Można siąść przy
                                                    smuteczkach w szafie i pomyśleć nad sobą ;)))
                                                  • shift2 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 21:33
                                                    Super pomysł:):):)
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 21:38
                                                    a teraz włączcie sobie coś wesołego
                                                    Widzieliście tańczącego pieska ?
                                                    media.ebaumsworld.com/smartdog.wmv
                                                    doskonałe i nie mowimy już o smuteczkach :)
                                                    Jutro ma padać biały puszysty snieg i jak fajnie bedzie :)

Włączcie te wideo, niech Wam się buźki usmiechną
                                                    fantastyczny wideoklip
                                                    Co tam jeszcze u Was slychac ?
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 22:18
                                                    ech:)że westchnę sobie nad moim szczęściem;p
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 23.11.05, 22:24
                                                    to dobrze mieć szczęście :)
                                                    a juz wzdychać do niego to fantastyczne ;)
                                                    hehe
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 24.11.05, 08:15
                                                    Cześć zamyśleni koło szaf swoich ;)
                                                    Ja nie mam żadnego krzesła w domu :) A klucza nie wyrzucać, bo gdzie upchacie
                                                    nowe smuteczki :)
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 24.11.05, 15:06
                                                    ojej...
                                                    to trzeba coś robić..
                                                    czarować może..????
                                                    jak wieczór andrzejkowy zaraz na dworze..;p
                                                    zaczarować..pomiksować..;p
                                                    i zamienić..
                                                    smutki z szafy..na radości jesieni...:)
                                                    potem zimy i wiosny..
                                                    i juz uśmiech radosny;p
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 24.11.05, 19:48
                                                    Witam
                                                    Posypało nam trochę śniegiem raniutko, zimno i trzeba się grzać.
                                                    A już niedługo św. Mikołaj i znów bieganie za prezentami. Kraków przygotowuje
                                                    się do oprawy świątecznej. Czy już u Was też są takie przygotowania ?
                                                    Olsztyn dekorują już wystawami ?

> smutki z szafy..na radości jesieni...:)
                                                    > potem zimy i wiosny..
                                                    > i juz uśmiech radosny;p

Ktosiczko , podoba mi sie to :)

• inka28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 24.11.05, 20:11
                                                    Rita, zrobię trochę prywaty teraz: bardzo mi przykro, że nie mogłam odebrać ostatnio telefonów, ale trafiłaś akurat na moje zajęcia. Ale chyba się domyślam o co chodzi:) W każdym razie jutro do południa jestem wolna.
                                                    A co do smutków - kto ich nie ma? Dziś się zastanawiam co gorsze: smutki czy wkurzenie.
                                                    Pozdrawiam Was i Wasze szafy dziewczyny:)))
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 24.11.05, 20:24
                                                    Inka , o nic nie chodzi, chciałam sie umówić na Andrzejki gdzieś na Kraków ale
                                                    nie wiem jak rk będzie mogła. Jak cos będę wiedziec zadzwonię.
                                                    Dziś króciótko bedę na komp. córka zasiada, ale jutro bgede dlużej za to.
                                                    Ach , toż to jutro piątek , weekend i andrzejkowe zabawy. Wszystkim życzę
                                                    udanej zabawy i spokojnej uczty :)
                                                  • being28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 24.11.05, 21:10
                                                    W robocie u mnie bedzie wesolo: niedlugo Zdzicha i Andrzeja:)))

Na naszej wspaniałej dzielni otwarto punkt skupu surowców i od tego momentu znikaja wszelkie ulotki spod drzwi:( Menelstwo ma teraz pole do popisu.

Rita, Andrzejki mowisz. Jak masz pomysl to daj znac.
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 25.11.05, 08:06
                                                    Miłego Andrzejkowania i udanej zabawy, Bawcie się dobrze :) Ja też zamierzam :)
                                                    Pozdrówka.
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 25.11.05, 20:06
                                                    Witam
                                                    To jutro wszyscy andrzejkują, dobrej zabawy życzę. A jak mogą wyglądać moje
                                                    Andrzejki - prosto, po prostu może się skusimy na fajną nową knajpe w Krakowie
                                                    na Grodzkiej - gruzińska i może tam jakieś świetne danko. Ale czas pokaże.
                                                    Tymczasem dalej mamy pochmurne dni i o słoneczku nie ma mowy. Chmury mgielne
                                                    nad nami w Krakowie.
                                                    Mgły nad nami takie , że samoloty wstzymują loty. Lotnisko nieczynne, gdybu
                                                    ktos chciał do nas przylecieć może wylądować w Katowicach zamiast w Krakowie.
                                                    Przebijamy się przez mgły , jakie to emocjonujące ;))))
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 26.11.05, 13:21
                                                    i witam w ten Andrzejkowy dzień z raniutka południowego ;)
                                                    i niech Andrzejek zacznie śpiewać, znacie Rosiewicza
                                                    Może to przeznaczenie

Pytasz mnie, co wlasciwie Cie tu trzyma
                                                    Mowisz mi, ze nad Polska szare mgly
                                                    Pytasz mnie, czy rodzina, czy dziewczyna
                                                    I coz ja, coz ja odpowiem Ci

Moze to ten szczegolny kolor nieba
                                                    Moze to tu przezytych tyle lat
                                                    Moze to ten pszeniczny zapach chleba
                                                    Moze to pochylone strzechy chat

Moze to przeznaczenie zapisane w gwiazdach
                                                    Moze przed domem ten wiosenny zapach bzu
                                                    Moze bociany, co wracaja tu do gniazda
                                                    Cos, co kaze im powracac tu

Mowisz mi, ze inaczej zyja ludzie
                                                    Mowisz mi, ze gdzies ludzie zyja lzej
                                                    Mowisz mi, krotki sierpien, dlugi grudzien
                                                    Mowisz mi, dlugie noce, krotkie dni

Mowisz mi, sluchaj stary jedno zycie
                                                    Mowisz mi, spakuj rzeczy, wyjedz stad
                                                    Mowisz mi, wstan i spakuj sie o swicie
                                                    Czy to warto, tak pod gore, tak pod prad

Moze to zapomniana dawno gdzies muzyka
                                                    Moze melodia, ktora w sercu cicho brzmi
                                                    Moze mazurki, moze walce Fryderyka
                                                    Moze nadzieja doczekania lepszych dni

Moze to zapomniana dawno gdzies muzyka
                                                    Moze melodia, ktora w sercu cicho brzmi
                                                    Moze mazurki, moze walce Fryderyka
                                                    Moze nadzieja dla ojczyzny lepszych dni
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 26.11.05, 13:47
                                                    No a żebyście nie płakali , że smętnie to pozwolę sobie Was rozruszać
                                                    Andrzejku zaczynaj ! :)

Czy czuje pani cha-che

Panie i Panowie!
                                                    Najważniejsze jest osobiste zdrowie.
                                                    A żeby zdrowym być, nie wolno tyć,
                                                    Nie wolno jeść, nie wolno pić, nie wolno żyć...
                                                    Ja się nie boję utyć - i tutaj ukłon w stronę dam:
                                                    Pardon, madame, pardon, pytanie jedno mam:

Czy czuje pani cza-czę, czy cza-czę pani zna?
                                                    Ja pani wytłumaczę, co znaczy cza cza cza,
                                                    Ma cza-cza wiele znaczeń i tylko słowa dwa:
                                                    Cza cza cza u! ooo mmm

Do cza-czy tak niewiele trza, tylko nogi dwie
                                                    I tylko biodra dwa, by tańczyć do białego dnia...
                                                    Dwie nogi pani ma i biodra chyba dwa?
                                                    Więc tańczmy - niby co, cza-cza? nie! Cza cza cza! Aha! mmm

Cza cza cza, tak czyta się, a pisze się cha cha cha,
                                                    Aa cha cha, gdy w rytmie cza-czy, to... o, pardon!
                                                    Ist ich muß etwas sagen wein ich Hag weines fragen...
                                                    Mmm finlen Sie den tscha-tscha kennen Sie den Tanz,
                                                    Der cha-cha ist fill Beste, aus alte kontra Tanz...
                                                    Ich bitte nicht zum tanze, ich warte was als du Sie samt...
                                                    O.K. boy, I can dance this cha cha with you... ua dee dee boo!

Cza cza cza, so lernen wie und schreiben wie cha cha cha,
                                                    A cha cha, mit diese Rhitmus, man mit muß, man mit muß,
                                                    Auch Apfeln muß mit muss...
                                                    Tiepier tiebie, Natasza, ja budu prigłaszat',
                                                    Słuszaj! igrajut cza-cza, pajdziom patańcowat'?
                                                    Nu, szto że ty, Nataszka! Nie zlijsia na mienia!
                                                    Pajdziom! Dwa szaga ty, tri szaga ja, da? No, da...

Da da da, czitajem tak, no piszem my cha cha cha,
                                                    A cha cha, gdy w rytmie cza-czy, to...
                                                    I tu można takie dzwoneczki, tak: pigidigiding, pigidigida...
                                                    Już czuje pani cza-czę, już cza-czę pani zna,
                                                    Już nic nie przetłumaczę, bo szkoda dnia.
                                                    Tańczymy razem cza-czę i w rytmie cza cza cza
                                                    Ja słyszę pani śmiech radosny - no? Qua qua qua???
                                                    Qua qua qua!!!

Ty prrrr, ratata, ratata tadada taradarada
                                                    Da ratata, tada tada tada tada rata
                                                    Ta tatata, ra tratata...
                                                    Rata taratatata - u! ooo...
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 26.11.05, 20:33
                                                    Witam Olsztyn
                                                    Donoszę, że u nas było bialutko, dzień sie robi weselszy i bielszy. Już się
                                                    cieszę na myśl, że Olsztyniacy spotykają się w Krakowie na uczcie. To takie
                                                    spełnienie andrzejkowe, bo jak wiecie , wrózby andrzejkowe się spełniają, więc
                                                    spotkanie będzie oznaczało , że być może spotkamy sie w Olsztynie. A przy
                                                    okazji, wspomnę, że Being i Inka , których spotkałam na forum Olsztyn , nigdy
                                                    nawet w myślach nie przypuszczali , że wylądują w Krakowie , a jednak są.
                                                    Miałam też wizytę innych Olsztyniaków , których przyjmowałam z radością i niech
                                                    tak dalej trwa. Bo Olsztyn piękny jest.
                                                    Jeśli mam jakąś wróżbę forumową, to jest tak jedna - IV Zjazd i bal do rana w
                                                    towarzystwie wszystkich forumowiczów.
                                                    A teraz wszystkich pozdrawiam i bawcie się dobrze.
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 27.11.05, 15:34
                                                    ech..
                                                    w piątek szantowanie:)
                                                    w sobotę andrzejkowanie:)
                                                    a dziś..miły spacer..
                                                    pod lekkim wrażeniem Hasiora:)
                                                    miło wspólnie interpretować..te prace..
                                                    wyłania się osobowość człowieka..
                                                    i ciekawośc wnętrza..:)
                                                    wyobraźnia podsuwa własne pomysły;p
                                                    podsumowanie w herbaciarni:)
                                                    baaardzo klimatycznej:)
                                                    ech...dobrze tak poprawic sobie nastrój
                                                    tej jesieni:);p
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 27.11.05, 20:06
                                                    witam , witam i o zdrowie pytam :)
                                                    Oooo, Ktosiczko, to spędziliście wspaniale czas. My też tu Krakowiacy
                                                    zrobiliśmy sobie ucztę grzybową w Chlopskim Jadle na Grodzkiej. Najpierw podali
                                                    smalec wiejski z twarożkiem i chleb, a póżniej patelnie grzybów smażonych, a do
                                                    nich widelec i nóz. Zastanawiałam sie po co ten nóż, ale w trakcie jedzenia
                                                    jdnak te kapelusze moherowe trzeba było kroić, bo jakies ogromne. Melduje , że
                                                    jeszcze zyję , choć nie wiem jakie grZyby to byly. Teraz niech się zglosza inni
                                                    grzybiarze ;))))) Tak wic wszystko icdzie w dobrym kierunku, następne zjemy już
                                                    w Olsztynie.
                                                    Tak , dobrze jest poprawić sobie nastrój , szczególnie wychodząc z domu.
                                                  • giga5 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 27.11.05, 20:27
                                                    Wczorajszy wieczór spędziłam andrzejkowo.
                                                    A smak smalecu w Chłopskim Jadle pamiętam z przed lat:))
                                                    Zazdroszczę Wam tego wypadu.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 27.11.05, 20:29
                                                    Giga, wiem , ze można nam zazdrościc , bo Olsztyn takich knajp nie ma, ale
                                                    smalec to możemy sobie zrobić w domu i nawet chlep upiec :)
                                                    Za to macie piekną Alfę w centrum Olsztyna i spacerkiem wybrać się na zakupy
                                                    nawet w niedzielę.
                                                  • being28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 27.11.05, 20:30
                                                    Trza przyznac, ze grzybki byly dobre, smalczyk w miare OK, ale rewelacyjny byl twarozek. A naj, najlepsze to bylo piwko:))) Rewelacyjna jest atmosfera na rynku w Krakowie - masa ludzie, knajpki zajete, w empiku tlumy (ksiazki Jaszczuka nie ma).

Rita - nie martw sie pie..mi.

Jutro Zdzislawa - az sie boje co bedzie w mojej wspanialej firmie.
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 27.11.05, 20:38
                                                    Gdzie tam mi za zamarwianiem sie , real to problemy, tu na forum, mamy luz bluz
                                                    i nie ma czym się przejmować. Najważniejsze , ze po tych grzybkach żyjemy, bo
                                                    przeciez gdzieś na Warmii się zdarzylo, ż ekucharka poleciała na grzyby i
                                                    potruła grupkę dzieci szkolnych. A teraz , już niedługo Wasze spotkanie w
                                                    Olsztynie.
                                                    Jutro Zdzisława i Grzegorza, no to trzymajcie się męższczyżni ! ;)
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 28.11.05, 08:06
                                                    Witam smakowiczów smalcowiczów, też jadłam smalec :)
                                                    I byłam na imprezie tańczonej, ale sie wybawiłam, ojoj za wszystkie czasy.
                                                    A w niedzielę wystawowo, jak Ktosia pisała. No i rewelacja upiłam sie jednym
                                                    stakanem miodu, ale był pyszny, mmm.
                                                  • inka28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 28.11.05, 10:24
                                                    Również żyję, ale może dlatego, że wypiłam potem jeszcze piwo imbirowe i mi ten imbir grzyby złagodził. Co do smalczyku, to widzę, że wielu ma wielbicieli, ale i tak najlepszy robi moja babcia:P!!!! Muszę się do niej usmiechnąć o niego, ale jak przyjedziemy koło Wigilii to pewnie inne dobre rzeczy będzie robiła.
                                                    Dzięki Rita!!:*
    • Gość: była Bartoszyczank Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 IP: *.pilicka.local / *.pilicka.com.pl 28.11.05, 14:30
      Olsztyn jest bardzo piekny szkoda, że w nim nie mieszkam a mogłam wybrałam
      niestety Radom pozdrawiam wszystkich z Olsztyna i Bartoszyc
      • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 28.11.05, 19:42
        Witam
        To mnie ranek zaskoczył śniegiem. Pełno śniegu wokoło. Tak zaczoł się
        poniedziałek, od wielkiego odśnieżania. Nawet samochody dostawały poślizg.
        Zaczeła sie juz prawdziwa zima. Krzewy prawie leżą od nawału mokrego i
        ciężkiego śniegu.
        Idą Świeta i idzie św. Mikołaj, a przede mną ogrom pracy. Uważajcie na lód na
        chodnikach. Mamy bardzo ślisko.
        Inka , jak Wy macie fajnie , że nie musicie odśnieżać. Czy ktoś z Was jeszcze
        wykonuje tą poranną pracę ?

ps. Radm pewnie też jest piękny
        • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 29.11.05, 08:02
          Witam :) ładna pogoda śniegowa. Ale się przeziębiłam i boli mnie gardło :(
          Kto mnie pożałuje? ;)
          • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 29.11.05, 08:46
            ech ...żałuję...żałuję..
            choc cienko rymuje..
            znam za to takich co potrafia składniej..
            wierszem powiedzieć;p
            co tam w sercu na dnie;p
          • inka28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 29.11.05, 10:25
            Lustroo, też Cię żałuję... Teraz nie możesz czarować głosem, zostały Ci oczy...;):):)
            • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 29.11.05, 14:41
              Dzięki za pożałowanie :) Oczami zawsze czaruję :) A głos mój wielu osobom się
              nie podoba niestety, ale nie ja sobie go wybierałam :) Słyszłam już o nim że
              jest... "o matko jaki głos", śmieszny, dziecinny, normalny i
              seksowny...najlepiej mi pasi ta ostatnia opinia :) Pozdrawiam Wszystkich z
              pięknymi głosami i tych z niepięknymi ;)
              • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 29.11.05, 14:51
                a Ty co powiesz?

detritus
                No, do choru sie nie nadajesz...
                ja: rotfl
                detritus: :)
                ja:
                dziękuje panie panu detetritus chyba wkleje to sobie na forum tę Twoja opinię

A Wy mi każecie na szantach śpiewać...rotfl
                • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 29.11.05, 20:15
                  Witam :)
                  Oj, Lustroo, jak Ci współczuję z powodu tego gardła, cóż śpiewać nie możesz,
                  ale i ja nawet przy zdrowym gardle nie zdolna jestem do pięknych śpiewów.
                  Najlepiej z nas to Angela śpiewa. Za to wiem , że tańczenie jest Twoim konikiem
                  bardziej, a przy tym tak bardzo gardło nie gra roli ;))))
                  Dertitus też zauwazył Twoje gardło ? ;))) Oj, jak on głęboko zagląda ;))))żart
                  Nie wiem jak przeżył Being Zdzisława, ponoć miał ich trzech w pracy jak pisał,
                  a Inka jakoś o tym nie wspomina.
                  Dobra, teraz uwaga, następne ostrzeżenie - z dachów lecą sople i lód śniegowy -
                  trzeba ostrożnie chodzić pod dachami.
              • bpkw Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 29.11.05, 20:36
                lustroo napisała:

Pozdrawiam Wszystkich z pięknymi głosami ...

Dziekuje. Tez pozdrawiam...:)
                • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 29.11.05, 20:38
                  do tych głosów to i ja się dołączam - tylko mogę zaśpiewać po flaszeczce ;)))
                  • being28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 29.11.05, 22:39
                    Zyje, zyje. Jutro Andrzeja i mam nadzieje, ze koniec z tym swietami. Znowu dzwonili z budowy z "uwagami" wiec trzeba pracowac ciezko. Zdradze bardzo wazna tajemnice zawodowa. W opisie jednego z obietkow jest zdanie: "stan fundamentow grozi zawaleniem transformatora". Tak wiec cieszmy sie wszyscy z energii elektrycznej:)
                    • bpkw Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 29.11.05, 23:25
                      being28 napisał:

Tak wiec cieszmy sie wszyscy z energii elektrycznej:)

Jeszcze bardziej ciesze sie, ze ewentualna awaria dot. miasta stolecznego
                      Krakowa; juz widze Rite,RK,Mike,Inke i inne ganiajace z wynalazkiem Lukasiewicza
                      w reku...
                      • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 30.11.05, 08:16
                        ewentualnie sprawdza sie tez czołówka;p:)))
                        witam bpkw...:)
                        dawno Cie tu nie było:)
                        jakoś opustoszało forum Pięknego...
                        • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 30.11.05, 08:23
                          Taniec konikiem u mnie. Nieee. Nawet nie umiem ;) Ale jak już...to do
                          upadłego...ale nie do upadłej kobiety ;P Grzeczna jestem jak zwykle :) milusia
                          taka ...i wredna czasem...jak każdy, nieprawdaż?
                          • ktos2104 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 30.11.05, 08:57
                            niee...no racja...każdy tej Wredoty musi trochę miec;p:)))))
                            nudno by było..;p
                      • inka28 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 30.11.05, 10:05
                        bpkw napisał:
                        > Jeszcze bardziej ciesze sie, ze ewentualna awaria dot. miasta stolecznego
                        > Krakowa; juz widze Rite,RK,Mike,Inke i inne ganiajace z wynalazkiem Lukasiewicz
                        > a
                        > w reku...

bpkw to jeszcze nic! Internetu by nie było!!!!
                        A ja się wciągnęłam w nową telenowelę (właśnie leci drugi odcinek). Tytuł mnie zachęcił "Kaczorra to ja" :)))))))))))))
                        • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 30.11.05, 19:27
                          Witajcie w ten pochmurny dzień. Łoj , jak ciśnienie idzie w dół, trzy kawy
                          może dopiero je podnieść.
                          Lustereczko, szykuj się, karnawał już idzie, z dnia na dzień się przybliża.
                          Co do prądu, to sobie nie wyobrażam żyć bez niego. Zresztą pamiętacie te słynne
                          awarie w USA i chyba Londynie, jaki popłoch nastąpił. Więc niech Being czuwa w
                          pracy. Ja tam mogę pracować bez prądu, wystarczy w mojej pracy podawać z ręki
                          do ręki, ale inni to nie wiem, szczególnie poranna zmiana przy internautów ;)))
                          Szkoda , ze Zbyszek nie ma dostępu do netu, codziennie wchodził. Teraz nas
                          właśnie chyba dopinguje ta sytacja , by trwać pokręceni i wredni, ale trwać.
                          Zresztą, są dni lepsze i gorsze jak w życiu.
                          Telenowele, pewnie bardziej wciagaja niż net :)
                          • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 30.11.05, 20:54
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=32801962
                            Sud, może Ty pomożesz Agalt ?
                            Może Ktosiczka lub Lustroo, a może ktoś sie znajdzie ?
                            • Gość: sud Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:41
                              Niestety nie pomogę, bo nie będę. Chociaż bym chciał, bo na paru nocach byłem,
                              jeszcze jako uczeń szkoły średniej i oceniam je bardzo dobrze. Ale nawet gdybym
                              był, to tym razem nie robiłym zdjęć, żeby nie psuć atmosfery, nastroju.
                              Mam do Ciebie za to pytanie. Na jaki adres mailowy mogę wysłać do Ciebie list.
                              Ten z Gazety, czy ten co mam w poczcie? Czeka mnie 2-tygodniowy (niestety nie
                              wypoczynkowy) pobyt w Krakowie i mam parę pytań odnośnie Krakowa.
    • andulka7 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 01.12.05, 13:00
      Ludzie! Żyję, ale ledwie zipię. W każdym razie sie melduję. Nastepny meldung
      nie wiem kiedy...
    • andulka7 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 01.12.05, 13:15
      I mam jeszcze do napisania, że lustroo też żyje, ale w odróżnieniu ode mnie,
      znaki tego da w najbliższej przyszłości :)
      • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 01.12.05, 13:27
        witam i jan , śpiesze powiedzieć sudowi by napisał na pocztę rita100, a
        zbierzemy się wszyscy w Krakowie na ucztę - prawda Inkowie ?
        Andulko , co się stało , że ledwie zyjesz ?
        Ajajaja, jaka mam dla Olsztyniaków niespodziankę, niesamowite, miałam klienta z
        ul Partyzantów w Olsztynie - o tym po tym , praca wzywa :)
        • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 01.12.05, 20:30
          Witam po raz drugi
          Muszę Wam powiedzieć , ze spotkałam Pana w pracy , który nie był z Olsztyna ale
          więcej wie niż nie jeden Olsztynian. Prawdą jest , że u Was jest knajpa "Pod
          Gierkiem" z kucharzem gierkowskim i cieszy sie dużym powodzeniem, nie wiem czy
          o kucharza chodzi czy o knajpę ?
          • lustroo Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 02.12.05, 12:13
            cześć. Knajp nie znam. Kucharz E.Gierka miał w Olsztynie 2 knajpy jedna na P.
            Tadrusza a drugą wz boku Dyrekcji Kolejowej, to chińskie knajpki były, a teraz
            to nie wiem, w tej jednej byłam 2 razy, 100 lat temu.

Xle się czuję z wielu powodów i zdrówotnycjh i innych, jak się wygrzebie, to
            wrócę, trzymajciem się ciepło. Inka kup nafte na wszelki wypadek ;)
            • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 02.12.05, 20:11
              Witaj Lustro :)
              To mowisz , ze dobrze fama chodzi w Krakowie, ze kucharz gierkowski rządzi w
              Olsztynie ;)
              Czyli facet prawdę mówił, dobry był.
              Ajajaj, mówisz, ze problemy masz ? Co sie martwisz, usiąć wygodnie w fotelu
              albo rozlóż się na wersalce, włącz muzyczkę i koniec z problemami. Jaką
              piosenki lubisz słuchać ? Teraz w radio Zet fajny przebój idzie, momentalnie
              sie podnoszę i ginastykuję sie przy niej, choć nie wiem o czym jest, bo w
              języku angielskim, ale wpływa na organizm ma doskonały. W rytmie jej uciekają
              smuteczki jeśli tylko chcą zagościć u mnie.
              Widzieliście już świateczne wystawy ?
              • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 03.12.05, 20:31
                Dziś sobota , wszyscy mają weekend, spacerują lub urzadzają Barbórki.
                Wszystkiego Najlepszego Gidze5, naszej forumowiczce z Olsztyna.
                • muraszka1 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 04.12.05, 06:11
                  Witam wszystkie Barbary,zycze szczescia :)
                  • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 04.12.05, 20:09
                    Witam
                    No to mam szczęście dziś , ze dojechałam do domu. Niesamowita mgła, nic nie
                    widać . Byłam w dwóch marketach i nie dostałam Dublina, więc nie calkiem mam
                    szczęście.
                    • zbyszek07 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 04.12.05, 20:16
                      Wczoraj bawilem sie w pizzermajstra.
                      Mily wieczor w milym gronie...

Serdeczne zyczenia dla Barbar i Bas....!
                      • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 04.12.05, 20:20
                        Zbyszku, robię seteczkę dla Ciebie, zakladaj watek, bo wiem , ze odciety jestes
                        od netu, ale w ten sposób będziesz z nami :)
                      • zbyszek07 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 04.12.05, 20:26
                        Nie bardzo mam mozliwosc zagladac na forum czesciej,
                        ale zainteresowani wiedza gdzie mnie znalezdz w realu...
                        Nie miej po Olsztynie i okolicach wedruje,
                        atrakcje Olsztynskich dni i nocy zbieram,
                        wszystko gdzies zostaje...
                        czy to na zdjeciach, czy w pamieci.

Jakos smutkiem i zmianami powialo po forum...
                        Olsztyniacy pisza malo,
                        zrobilo sie jak na mnie jakos drazliwie...
                        napastliwie...
                        brak mi tego przyjaznego forumowiczom forum...

Pozdrowka!

• rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 04.12.05, 20:28
                          Dojdziemy do formy Zbyszku, ale zaczekaj , mam pytanie do Ciebie - załózwątek
                          nowy - pytanie związane z jeziorem Krzywym
                        • zbyszek07 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 04.12.05, 20:29
                          Rita...
                          zrobilas setke to zakladaj nowy watek...
                          nie zauwazylem, zreszta dla mnie to bez znaczenia...
                          Gdy moge i chce to pisze,
                          nie patrze na licznik...
                          Zrobisz to z pewnosca lepiej i ladniej...
                          w koncu masz wprawe...
                          • rita100 Re: Olsztyn jest Piekny:) cz.122 04.12.05, 20:31
                            dobra, a tymczasem to przeczytaj i powiedz mi czy Pacyfik nazewa się ta cześć
                            jeziora od plazy miejskiej ?

"Jezioro Ukiel (Krzywe) jest największym olsztyńskim akwenem (381 h). Składa
                            się z kilku basenów rozdzielonych cieśninami oraz półwyspami. Posiadają one
                            tradycyjne orginalne nazwy, dziś już niestety nieużywane i zapomniane. Można je
                            jeszcze znaleź na starych odręcznych mapach z 1946 r i warto przy tej okazji
                            wspomnieć o nich.
                            Zatoki noszą nazwy: Zatoka Kopernika, Łabędzia szyja, Pacyfik, Zatoka
                            Grunwaldzka i Zatoka Miła.
                            Cieśniny: Czarcie Wrota, Zakręt oraz Lwia Paszcza.
                            Półwyspy: Korona, Ostry Róg i Orle Gniazdo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka