Dodaj do ulubionych

Czy Mława leży pod Olsztynem..?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 08:23
Przed kilkoma dniami do ogólnopolskiej "Gazety" dołączono dodatek opiewający
piękno Olsztyna, podkreślono zalety miasta wśród, których najważniejszymi
okazały się być: "wściekła czerwień nieba podczas zachodu słońca nad
Olsztynem". Brzmi nieźle, co?

Ale to jeszcze nic. Wymieniono najważniejsze inwestycje w mieście w ostatnich
latach. Cóż przed wyborami samorządowymi czerwone chłopaki chcą nam pokazać
jacy są super skuteczni i wogóle. Otóż wśród zasług Małkowskiego i ekipy
mogliśmu odnależć, uwaga! - Inwestycję LG pod Mławą. Toć to niezprzeczalny
sukces władz Olsztyna i nieprzebrane korzyści dla jego mieszkańców. Te głupie
100 km to przecież prawie przedmieścia Olsztyna.

Na bardzo lichej liście inwestycji było ledwie 6 pozycji. Kolejnym kuriozum
okazało się wymienienie na niej hotelu SPA Ireny Eris w Wysokiej Wsi. My w
Ostródzie z ostrożnością używamy terminu, że jest to "pod Ostródą" bo to
jednak około 20 km. Do Olsztyna stamtąd jest niemal 3 razy dalej.

Ale to przecież "prawie jak w Olsztynie!" Proponuję ekipie lewactwa
olsztyńskiego kilka innych inwestycji, które można by podciągnąc pod
"olsztyńskie". Basen w Ostródzie jak najbardziej się kwalifikuje, rozbudowę
linii ramwajowych w Elblągu też by można sobie przywłaszczyć, albo nawet
budowę autostrady A1, którą buduje się całkiem bliziutko od Olsztyna
najpewniej dzięki osobistemu wstawiennictwu w GDDKiA Małkowskiego. W linii
prostej będzie do niej jedynie głupie 120 km, co dla dobrego olsztyńskiego
kierowcy jest fraszką zważywszy, że pierwsze 10 km aż po sam Gietrzwałd tej
trasy pokona śliczną nową drogą nr 16.

Olsztyn jest naprawdę wielki!
Obserwuj wątek
    • Gość: alfik Re: Czy Mława leży pod Olsztynem..? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 15.07.06, 17:31
      Swego czasu,pare dobrych lat temu w podelblaskich ,nadzalewowych
      Kadynach,oddalonych od "metroplii" olsztynskiej o 120 km,odbywala sie
      impreza,zorganizowana przez nieistniejaca juz firmę HALEX,zaproszony byl tam
      rowniez pan marszalek nowopowstalego wojewodztwa,pan Szmit Jerzy.Prasa
      olsztynska opisala to,ze impreza odbyla sie w Kadynach kolo...Olsztyna.Brawo.
      • Gość: alfik Re: Czy Mława leży pod Olsztynem..? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 15.07.06, 17:33
        A tak wogole,to Mlawa lezy chyba w innym wojewodztwie,niech wiec Olsztyn martwi
        sie o swoje włości.
    • Gość: *4 Re: Czy Mława leży pod Olsztynem..? IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.06, 20:14
      Nie "pod" tylko ewentualnie obok. Jakieś 80 kilometrów. To już prawie dzielnica
      Warszawy.
      • Gość: Hakenbu Re: Czy Mława leży pod Olsztynem..? IP: *.aster.pl 16.07.06, 10:21
        Mława leży jednak nieco bliżej od Olsztyna niż Warszawy, ale nie w tym rzecz.
        Chodzi o to, że wymienianie inwestycji w Mławie pod tytułem" Inwestycje w
        Olsztynie", podpierając się jedynie tym, że Mławę podciągnęli do Warmińsko-
        Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej to niedorzeczność. Skompromitowana
        ekipa Małkowskiego szukająca na siłę sukcesów przed wyborami popada jak widać w
        obłęd.

Bo prawda jest bardzo smutna.Ani centrum handlowe "Alfa", ani dwie inwestycje
        drogowe, ani wyburzenie "Star Turistu", ani nawet betonowanie w pośpiechu pasa
        startowego na Dajtkach nie zmienią faktu, że ostatnie kilkanaście lat pod
        rządami postkomuchów to dla Olsztyna lata zmarnowane. Mnóstwo rozgrzebanych i
        porzuconych inwestycji budowlanych, afery spółdzielcze, zastój inwestycyjny oto
        znaki firmowe Olsztyna ostatnich lat.
        • edico Prezydenci miasta Olsztyna w ostatnich 17 latach 17.07.06, 02:01
          To tylko tak dla uściślenia i zweryfikowania informacji zawartych w poście:
          do 1990 - Marek Różycki
          1990-1992 - Jerzy Bukowski
          1992-1994 - Józef Grzegorczyk
          1994-1998 - Andrzej Ryński
          1998-2001 - Janusz Cichoń
          od 2001 - Czesław Jerzy Małkowski

A teraz przypisz im przynależność partyjną :)
          • Gość: Hakenbu Re: Prezydenci miasta Olsztyna w ostatnich 17 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 09:26
            No dobra: Cichoń to był UWol, ale popatrz na dzisiejszych pogrobowców UW, czyli
            PD. Toć to SLD Bis tyle, że w ładniejszym intlektualnym opakowaniu. Kogóż tam
            dzisiaj mamy: Hausner, Belka do kupy z Mazowieckim, Lityńskim, itd.

Tej trójki prezydentów Olsztyna do 1994 nie bardzo kojarzę, z kolei
            przynależnośc Ryńskiego nie pozostawia już chyba żadnych wątpliwości. Zatem mój
            skrót myślowy, że Olsztyn przez ostatnie kilkanaście lat III RP mentalnie tkwi
            wciąż w PRL-u głównie dzięki swoim władzom, jest do obronienia.
            • edico Re: Prezydenci miasta Olsztyna w ostatnich 17 lat 28.07.06, 15:24
              Nie wątpię w rozkojarzenia. Jednak zajmując jakieś stanowisko bez mała ex
              catedra słuszniej by było zacząć od jakiegoś kojarzenia.
          • gajowy555 Re: Władali Olsztynem 28.07.06, 14:16
            O obecnym prezydencie Olsztyna napisano już (prawie) wszystko.
            Warto więc poczytać choć troszkę o jego poprzednikach, żeby mieć możliwość
            porównania dokonń...

www.wm.pl/Index.php?ct=olsztyn&sct=olsztyn&id=460074
    • ozzy10 Ignorantka Hakenbu 15.07.06, 23:10
      Wychodzi to śmiesznie jak Małkowskiemu wytykasz"lewackośc" i jeszcze parę innych
      rzeczy.zorientuj się najpierw zanim zapłoniesz oburzeniem,tak?
      Lewak to ja a nie ta szuja M leżący krzyżem w kościele,a ja sobie nie zycze
      przyklejania mi tego typa.Sorry ale un tera prawica.No i jak ci?
      • Gość: Hakenbu Płcie Ci się pomyliły Szanowny Panie Lewaku... IP: *.aster.pl 16.07.06, 10:09
        ...a tak poza tym Małkowski należy do SLD, w czasach PRL-u był partyjnym
        apartczykiem, więc dla mnie to "lewak". A czy on plackiem przed krzyżem pada,
        czy przed portretem Lenina wsio rawno. Pytasz jak mi? Nijak mi. Na szczęście z
        Olsztynem łączy mnie tylko to, że posiadam w nim sklep. Wydałem na jego
        urządzenie grubo ponad 50000 i liczę, że w następnym folderze olsztyńskim
        znajdzie sie wzmianka o tej mojej inwestycji wobec braku większych w pięknym
        Małkogrodzie.
        • ozzy10 O żesz sorry. 16.07.06, 11:22
          Nie wiem dlaczego posądziłem Cie o babstwo ale przepraszam to nie złośliwie akurat.
          Jednak nadal tkwisz w błedzie w spr.dziobatego typa.Ta łajza porzuciła
          czerwonych dwa lata temu żeby terminować już to w pisie już to w lpr,bez
          większego znaczenia akurat.Jako rasowy lewak nie kocham sld jak sie domyślasz
          lecz piszzę to z kronikarskiej rzetelności.
          ps.Jak usuniemy tę mende ze stołka to nam wszystkim sie polepszy,Tobie i Twemu
          sklepowi też.Byle nie wybrać żadnego neofity w rodz Staroń bo katastrofa gotowa.
          Pozdro:)
          • Gość: Hakenbu Re: O żesz sorry. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 09:49
            Skoczki, koniunkturaliści, ludzie bez kręgosłupów tak się potocznie, acz
            eufemistycznie określa ludzi pokroju Małkowskiego. Dla władzy zaprzedają duszę
            diabłu, zaprzeczą całej swojej poprzednio wyznawanej ideologii. I tu chyba
            Małkoś się przeliczy. Bo Olsztyn twardo PRL-em stoi, czego kolego ozzy10 jest
            żywym dowodem. Nie piszę tego o Tobie w kategoriach pretensji. Z tego co widzę
            jesteś ideowcem, mogę się z Tobą w wielu sprawach nie zgadzać, ale masz
            przynajmniej jasno sprecyzowane poglądy.

Małkowski został wybrany w poprzednich wyborach własnie dzięki takiemu staremu,
            tawrdemu, lewicowemu elktoratowi. Teraz nie będzie wiarygodny dla nikogo. Nie
            pokochają go ani LPR-owskie stare babki, ani oszukana klasa robotnicza.
            Nieszczęściem Olsztyna jednak jest brak wyrazistego i lubianego powszechnie
            lidera także w inych ugrupowaniach. Niby kto miałby zająć miejsce Małkowskiego?

Zgadzam sie z Tobą, że Staroń na prezydenckim stolcu to byłaby katastrofa.
            Olsztyńskie PO nie dorobiło się żadnej medialnej "twarzy" i zapewne z braku laku
            wystawi Staroniową - spółdzielczą aktywistkę, brrrr....

Jeśli miałbym meldunek olsztyński poparłbym kandydata UPR-u. Zapewne będzie to
            Grotecki. Jego jednego znam osobiście. Fajny facet. "Fajny" to pewnie trochę
            mało, żeby zachęcić do głosowania, ale wobec braku alternatywy, mnie by zupełnie
            wystarczyło.
    • edico Re: Częstochowa też... 15.07.06, 23:43
      tylko Małkowski tego jeszcze nie zauważył :)
      • Gość: zet Re: Częstochowa też... IP: *.olsztyn.mm.pl 16.07.06, 00:43
        w tym dodatku byla cala masa błędów...
        rok powstania miasta / pow.lasu miejskiego/ nie mowiac wlasnie o Mlawie

WSTYD WSTYD WSTYD WSTYD WSTYD WSTYD WSTYD WSTYD WSTYD
        • Gość: z Re: Częstochowa też... IP: *.olsztyn.mm.pl 16.07.06, 00:45
          dziennikarze GW Olsztyn popisali sie jak zwykle /
          • Gość: Marta50 Re: Częstochowa też... IP: *.pools.arcor-ip.net 16.07.06, 00:53
            Moze na mature otrzymali amnestie?
    • Gość: detritus Dajcie spokoj... IP: *.160.235.237.olsznet.ec.pl 16.07.06, 20:26
      ... przy dzialaniu Czesia jestem w stanie uwierzyc, ze powstanie LG w Mlawie to
      jego zasluga. Bo gdyby nie on, pewnie by powstalo u nas... ;o)

A na powaznie - Czesio ma wieksza tube niz sam ma wzrostu. I prawidlowo! Maly
      czlowiek, male osiagniecia, ale na papierze jak to pieknie wyglada!
    • Gość: ToKu W tym dodatku było jeszcze między innymi: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 18:13
      że Irena Eris buduje hotel na Dylewskim Wzgórzu (dla porządku są Dylewskie
      Wzgórza (łancuch wzniezień) i Dylewska Góra (najwyższe z nich))

oraz (o czym już chyba wyżej wspomniano) na jednej stronie było, że zamek
      zbudowano zanim zbudowano miasto, a na drugiej, że pierwej powstało miasto.
    • Gość: Krysta Re: Czy Mława leży pod Olsztynem..? IP: *.ols.vectranet.pl 28.07.06, 13:07
      Mój szwagier pochodzi z pod Mławy. Mówi że Mława to Warszwa. Takie stare powiedzonko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka