Dodaj do ulubionych

Zapraszam na elbląską Starówkę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 07:28
Zapraszam Olsztynian na elbląską starówkę:) dzisiaj wirtualnie, ale jutro
niekoniecznie (to zależy do Was).

Zacznijmy od widoku z bramy targowej na główną ulicę Starego Miasta, ulicę
Stary Rynek oraz Katedrę Św. Mikołaja:
www.umelblag.pl/turysta/gfx01/24-06-2006/PICT0172.jpg
A tak wygląda sama brama targowa:
www.umelblag.pl/turysta/gfx01/24-06-2006/PICT0079.jpg
Z bramy targowej jest widok również na Galerię El (polecam):
www.umelblag.pl/turysta/gfx01/24-06-2006/PICT0163.jpg
Teraz zdjęcie z kwartalu obok Katedry:
www.umelblag.pl/turysta/gfx01/24-06-2006/PICT0074.jpg
I z drugiej strony: (już niedługo nie będzie tego widoku bo właśnie powstaje
tam hotel)
www.umelblag.pl/turysta/gfx01/24-06-2006/PICT0149.jpg
A teraz przenieśmy się w drugą cześć Starówki koło biblioteki i muzeum, jest
to ulica Zamkowa a w oddali między kamieniczkami widać Ścieżkę Kościelną,
podobno najwęższą ulicę w Europie:
www.umelblag.pl/turysta/gfx01/24-06-2006/PICT0002.jpg
Jeszcze trochę Starego Rynku:
www.umelblag.pl/turysta/gfx01/24-06-2006/PICT0004.jpg
I znowu galeria El:
www.umelblag.pl/turysta/gfx01/zima_10_03_2005/PICT0018.jpg
Bulwar Zygmunta Augusta:
www.umelblag.pl/turysta/gfx01/hanza_21_05_2005/PICT0010.jpg
www.umelblag.pl/turysta/gfx01/hanza_21_05_2005/PICT0062.jpg
c.d.n.

Obserwuj wątek
    • muraszka1 Re: Zapraszam na elbląską Starówkę 26.10.06, 05:45
      piekne fotki,sliczne miasto :)
      • Gość: swiatowy Re:Czy to prawda? IP: *.range86-142.btcentralplus.com 26.10.06, 17:50
        Czy to prawda ze polowa tej "starowki" zostala zakupiona w olsztynskim OBI?
        • Gość: alfik Re:Czy to prawda? IP: *.elb.vectranet.pl 26.10.06, 21:27
          Swiatowy,to prawda,suporeks,blachodachowka,w 100 procentach w olsztynskim OBI.
          • Gość: swiatowy Re:"Starowka" z OBI Olsztyn IP: *.range86-142.btcentralplus.com 26.10.06, 21:50
            No to jeszcze tylko potrzeba odlewu z gipsu jakiegos "Nerona" na "rynku
            starowki" i bedzie cool
            • Gość: El Re:"Starowka" z OBI Olsztyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 21:52
              obnizacie poziom olsztynski chamy
            • Gość: a Raczej z elblaskiego NOMI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 06:36
              Jak juz cos:P Mam nadzieje, ze wiesz co to NOMI.

Swiatowy jak nie umiesz nic ciekawego powiedziec, przez twoja wypowiedz
              przemawia zazdrosc to skoncz!
        • matko74 Re:Czy to prawda? 27.10.06, 14:32
          (o)światowy wszystko potrafi wykpić! Szkoda, że takie kwiatki wypowiadają się
          częściej na temat Elbląga, a nie Ci olsztynianie, którzy potrafią obiektywnie
          spojrzeć na Elbląg.
          • michal_el Re:Czy to prawda? 27.10.06, 14:36
            matko74 taki poziom człowieka, nic z tym nie zrobimy, możemy jedynie
            Olsztynianom współczuć takiego współmieszkańca.
            • matko74 Re:Czy to prawda? 27.10.06, 15:01
              ...w rzeczy samej. My mamy swoich lokalnych prześmiewców rzeczywistości, jako i
              olsztynianie swoich. Co gorsza, ci kpiący, tak się w swojej żółci zaślepiają,
              że zatracają zdroworozsądkowość.

michal_el napisał:

> matko74 taki poziom człowieka, nic z tym nie zrobimy, możemy jedynie
              > Olsztynianom współczuć takiego współmieszkańca.
              • Gość: gość Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 22:04
                Szczególnie na tym zdjęciu widać jaka to "starówka".
                www.umelblag.pl/turysta/gfx01/24-06-2006/PICT0074.jpg
                Ja dobrze znam wszystke fazy jej budowy - mój znajomy z Elbląga na Wigilijnej
                kiedyś wybudował "kamieniczkę". Rzeczywiście suporeks, blachodachówka, okna
                plastikowe. Klimat niepowtarzalny :) ale dobrze że cokolwiek budują. Do tego
                brakuje chyba psa Pluto i kaczora Donalda. Uff
                Wypada powiedzieć: "PIENKNE", DUŻE, KOLOROWE.
                • 999s Re:Czy to prawda? 27.10.06, 22:13
                  normalnie bym przyznał może rację, ale wystarczy wspomnieć te pseudokamieniczne
                  platykowe koszmarki za Wysoką Bramą (o Ince już nie wspomnę) żebym trzymał gębe
                  na kłódke.
                  • bpkw Re:Czy to prawda? 27.10.06, 22:26
                    Przejezdzam przez Elblag kilkanascie razy w roku, ale ciagle brakuje mi czasu,
                    zeby zajrzec na elblaska starowke; mam nadzieje, ze przyszly rok pozwoli mi na
                    spacer po tym staromiejskim zakatku.
                    • Gość: a Do BPKW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 06:23
                      czyli nie wyglądnęłeś jeszcze poza ulicę Grunwaldzką? możesz też raz skręcić za
                      Statoilem w prawo i pojechać na północ:)
                  • Gość: gość Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 22:34
                    Na szczęście tylko do Targu Rybnego... W Olsztynie przynajmniej nie mieli gdzie
                    tego nastawiać. W Elblągu jak wiemy, plac jeszcze duuuuży. Już widzę tam
                    pomieszanie Pekinu, Las Vegas i Władywostoku. I wszystko oczywiście okraszone
                    kolorowym tynkiem "szlachetnym". Do tego zadowoleni "biznesmeni" w skórzanych
                    spodniach z kucykami :) Elbląg to mogło by być całkiem ładne miasto, gdyby nie
                    ludzkie gusty.
                • Gość: alfik Re:Czy to prawda? IP: *.elb.vectranet.pl 28.10.06, 10:01
                  Specjalnie przeszedlem się po starowce,w poszukiwaniu blachodachowki,smutek,ale
                  nie znalazlem:(
                  • Gość: gość Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 19:51
                    Alfik nie sciemniaj od wczoraj w nocy do dziś do 10-tej (w sobotę) to Ty pewnie
                    spałeś. A blachodachówkę znajdziesz wchodząc na dach a nie spacerując ulicami.
                    Jak już będziesz na dole to sprawdź plastikowe i aluminiowe okna - łatwiej Ci
                    będzie. Zresztą to widać nawet na zdjęciu powyżej.
                    • Gość: swiatowy Re:OBI Olsztyn IP: *.range86-134.btcentralplus.com 28.10.06, 19:58
                      Przyjedz do Elblaga na "starowke" OBI Olsztyn juz tam jest!
                      • Gość: Rem Re:OBI Olsztyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 20:56
                        Albo inaczej: ELBLĄSKA STARÓWKA - NAJLEPSZĄ REKLAMĄ OBI.
                        Albo: Z PRAKTIKEREM WYBUDUJESZ WSZYSTKO - JEDŹ DO ELBLĄGA ZOBACZ STARÓWKĘ :) :)
        • Gość: Elbinger Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 21:22
          > Czy to prawda ze polowa tej "starowki" zostala zakupiona w olsztynskim OBI?

A co? Mamy jechać do Warszawy i Gdańska rozbierać tamtejsze starówki w
          poszukiwaniu naszych cegieł? Poza tym skąd byśmy wiedzieli, która cegła z
          Elbląga, ktora z Malborka, a ktora z Wrocławia? Niestety elbląską starowkę można
          tylko rekonstruować, pomimo tego, że oryginalny materiał budulcowy nadal
          istnieje - tyle, że zmienił adres :(
          • Gość: Rem Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 21:33
            Elbinger powinniście budować z cegły. Nowej ale cegły. Zachować styl - czy na
            podstawie zdjeć próbować odtworzyć wygląd. Bez plastikowych czy aluminiowych
            okien. Z oknami drewnianymi. Są przecież u Was konstrwatorzy. My w Olsztynie
            płaczemy przez te kilka kamieniczek- ni w kijki ni w drewki - tuż za Wysoką
            Bramą. Kicz i poruta. Więc może nie dajcie sobie budować legolandu czy
            disneylandu na starym mieście. Macie jeszcze kupę miejsca. Budujcie wolniej ale
            w stylu. Zobacz przecież niekóre kamieniczki na Wigilijnej np. plebania zostały
            odbudowane a jak ładnie wyglądają. Przecież to jedno z najpiękniejszych miejsc
            w kraju. Uwierz mi nikt Wam źle nie życzy ale nowoczesne budownictwo udające
            stare może jest i ok ale nie w historycznych miejscach. Takie przynajmniej mam
            zdanie.
            • Gość: Elbinger Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 21:42
              Tutaj wyjątkowo się z Tobą zgodzę. Ale to już nie do mnie pretensje, bo nie ja
              odbudowuję Starowkę. Gdzie są w tym momencie wladze Elbląga i konserwatoezy
              zabytkow. Są setki zdjęc starówki, więc nie wiem czemu władze dają ludziom wolną
              rękę przy odbudowie. Z tego co mi wiadomo nowe-stare budynki są projektowane
              przez gdańskich architektów - taka mała rekompensata za lata 50-te i 60-te :)
              Ale czemu nie projektują oni tak dokładnie jak u siebie. Na pewno poruszę tą
              kwestię w mojej pracy i być może też porozmawiam na ten temat w UM, ale to i tak
              nic nie zmieni. A co do cegły to nie koniecznie, bo jak widać na starych
              zdjęciach kamienice i tak były otynkowane i pomalowane.
              • Gość: Rem Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 21:51
                Elbinger a ja wierzę że jak nagłośnisz sprawę w gazecie to podłapią to
                dziennikarze. Zresztą oni czytają oba forum i to Wasze i Nasze. Podobno
                inspiruje ich to do nowych tematów. Poza tym warto to poruszać. A artykuł
                np."Olsztyn śmieje się z naszej starówki" zbulwersowałby wielku elblążan i
                zagotował :) :) :), ale jak znam życie w końcu zaczęli by ostro walczyć o
                prawdziwszy jej kształt. Czasami negatywna motywacja skutkuje :) :) :) Zobacz
                jak niektórzy u Was zabrali się za wiele spraw (drogi, tramwaje) podku..ni
                przez Olsztyn... :):) Rywalizacja mobilizuje. Pod warunkiem że gra się fer.
                Pozdrawiam
                • Gość: Elbinger Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 22:44
                  Póki jesteśmy w Olsztyńskim nie możemy grać fair.
                  • Gość: Michał Zyskowski Re:Czy to prawda? IP: *.ols.vectranet.pl 29.10.06, 01:30
                    Rekonstrukcja elbląskiej starówki jest inicjatywą godną podziwu. Brawo Elbląg!!!
                    I skończmy wreszcie te wzajemne animozje, które do niczego dobrego nie prowadzą.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: alfik Re:Czy to prawda? IP: *.elb.vectranet.pl 29.10.06, 19:48
                      Tu akurat sie zgodze,ale w niektorych kwestiach,na Starym Rynku mogliby zadbac
                      chociaz o ksztalt okien,nie wspominajac juz o materiale.Jeszcze jedno,jaki
                      wklad w zewnetrzny wyglad elewcji ma miasto?Zadnego wkladu,Slonina tylko
                      potrafi oprowadzac wycieczki i chwalić się,tak to kazdy potrafi.Ile bylo
                      walki ,jezeli chodzi o remont Starego Rynku,naprawde wstyd,panie prezydencie.
                      • matko74 Re:Czy to prawda? 31.10.06, 16:00
                        Z tego co wiem, to wszelkie budowanie na elbląskim Starym Mieście wymaga zgody
                        konserwatora zabytków. W Elblągu przyjęto jednak formułę retrowersji, a nie
                        rekonstrukcji i dlatego też nie odbudowaju się na bazie archiwalnych zdjęć i
                        planów. Zachowuje się jednak szerokość kamienic podług fundamentów sprzed lat.
                        Kształt kamienic w pierwszej fazie budów na Starym Mieście bazował na planach
                        architektonicznych powstałych pod przywództwem prof. Bauma z PG. Teraz już nie
                        wiem jak jest. Czasem nie pozostawiano suchej nitki na mocno do siebie
                        podobnych kamienicach, bo po prostu widać było sztampę. Ostatnimi czasy zaś
                        dodano trochę więcej odważnych kolorów i moim zdaniem słusznie. Do odbudowania
                        jest jeszcze sporo kwartałów, do tego pod nadzorem konserwatora i po
                        wcześniejszych badaniach archeo, ma powrócić dla elblążan Wyspa Spichrzów.
                        • Gość: wArszAwiAnKA Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:24
                          Na zdjęciu zamieszczonym w którymś z powyższych postów budynki na starówce w
                          Elblągu wylądają naprawdę okropnie.... i nie ma tu z czym dyskutować. Paskuda
                          elbląska i już. Może jak zaczną się starzeć tynki to jakoś zblakną te neonowe
                          kolory... No ale znowu kłopot z tymi dziwacznymi fasadami...
                          Warszawa jest paskudna. To wiem doskonale. OHYDA.
                          I naprawdę szkoda, że takie fajne (potencjalnie) miaso jak Elbląg opanowali
                          porąbani architekci, którzy są ślepi na kolory i kształty.
                          Mieszkańcom tego potencjalnie ładnego miasta pozostaje bronić tych nieudanych
                          architektonicznych realizacji w imię lokalnego patriotyzmu podobnie jak
                          warszawiakom udaje się mniej lub bardziej bronić pałacu kultury :)
                          Wszyscy wiemy jak jest naprawdę :)
                          • Gość: Elbinger Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:38
                            Paradoksalnie, pomimo kradzieży jakich dokonała na elbląskiej starówce władza
                            PRL-u, PRL-owskie władze Warszawy to trzeba przyznać, że odbudowa starowki,
                            która ruszyła w latach 70-tych była o wiele bardziej profesjonlna, niż ta
                            obecna. A może wiecie coś o Kościele Św. Anny. Czy są jakieś lpany rekonstrucji?
                            O ile wiem jeden kościół już u nas zrekonstruowanao. Kościół Św. Anny, ktory
                            stał spokojnie w parku Traugutta zostal rozebrany w latach 60-tych!!! Wszyscy
                            wiemy, gdzie trafiły te cegły - prawda Warszawo?
            • Gość: alfik Re:Czy to prawda? IP: *.elb.vectranet.pl 01.11.06, 09:16
              A co to za roznica z czego sie buduje?Tez osobiscie jestem za ceglą,liczy sie
              elewacja zewnetrzna,tynk ze sztukaterią,licowka,suporeks to tylko
              budulec,niewidoczny na zewnatrz.
              • Gość: Rem Re:Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 18:42
                Alfik z Elbingerem - juz nie piszcie więcej o estetyce, czy budownictwie -
                dobrze? Wychodzi wam opluwanie Olsztyna i jęczenie "ofiar okradniętych", więc
                tego się trzymajcie. W tym jesteście naprawdę dobrzy :) :) :) Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka