Dodaj do ulubionych

nowa budowla

IP: *.ols.vectranet.pl 10.12.06, 13:09
mam pytanie do Was. podajcie prosze przyklady budynkow (np sklepy lub jakies
gmachy, ale nie prywatne domy jednorodzinne) wybudowanych w Olsztynie
powiedzmy w ostatnich 10-ciu latach, ktore sa piekne i ladnie komponuja sie z
okoliczna zabudowa. ciekawe ile sie zbierze?
Obserwuj wątek
    • mavoros Re: nowa budowla 10.12.06, 14:54
      Kamienica przy ul Partyzantów lub Curie-Skłodowskiej (przy skrzyżowaniu tych
      ulic, koło wiaduktu kolejowego). Wygląda bardzo ładnie i pasuje do okolicznej
      zabudowy.
    • Gość: M Re: nowa budowla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 14:59
      Poproszę o łatwiejszy zestaw pytań....
    • Gość: swiatowy Re: nowa budowla IP: *.range86-142.btcentralplus.com 10.12.06, 20:07
      Po 89 roku nie wybudowano zadnego budynku ktorym Olsztyn moglby sie pochwalic
      przed reszta Polski Ta kamienica o ktorej napisal mavoros to ewenement na skale
      Olsztyna Nie sadze by byla zaprojektowana przez ktoregos z naszych "architektow"
      • dota73 Re: nowa budowla 10.12.06, 20:23
        A jednak została zaprojektowana przez Olsztyniaka - Skłodowska- architekt P.
        Zabieło budował to Budoprzem jest całkiem niezła.
        • Gość: swiatowy Re: nowa budowla IP: *.range86-142.btcentralplus.com 10.12.06, 20:29
          Skoro tak to pan Zabielo moze byc naprawde dumny na tle innych
          olsztynskich "architektow"Olsztyn to docenia bo ta kamienica naprawde podoba
          sie nanm olsztyniakom
    • Gość: ted Re: nowa budowla IP: *.ols.vectranet.pl 10.12.06, 20:35
      mam nadzieje, ze zbierze sie wiecej budowli...
      • taras70 Re: nowa budowla 10.12.06, 20:44
        budynek przy ulicy Zientary-Malewskiej.prosta, harmonijna i bardzo nowoczesna
        forma, ktora wyglada tym lepiej im wiecej wolnego miejsca ma wokol siebie.
        wbrew pozorom , calkiem dobrze pasujacy do miejsca, pod warunkiem, ze obok nie
        powstanie budynek o innym charakterze.
        z powodzeniem moglby stac na przyklad w Oslo.
        to, ze powstal w Olsztynie troche dziwi :)
        • Gość: loco Re: nowa budowla IP: *.olsztyn.mm.pl 10.12.06, 20:49
          No własnie, taras ma rację. Jest to taki trochę przekrzywiony klocek... I w
          kształcie i w kolorystyce zupełnie nie "z ducha" tutejszego pejzażu. Ktoś z
          zainteresowanych architektów robi czytelnikom wodę z mózgu.
    • Gość: antymenel Re: nowa budowla IP: *.olsztyn.mm.pl 10.12.06, 21:05
      W mieście Sosaków podanie takiego przykładu jest niemożliwe.
      • taras70 Re: nowa budowla 10.12.06, 21:24
        to, ze niewiele wartosciowych budynkow powstalo to jedno, a drugie, to pytanie
        czy jakies wogole powstana ? poniewaz wielokrotnie bronilem budynku
        Dukata /oczywiscie, nie w obecnej formie/, to mam nawet pomysl jak powinien
        wygladac po przebudowie. proponuje , cos podobnego do galerii HOSSO w
        Kolobrzegu, ktora jest i lekko kiczowata , i bardzo kolorowa, i eklektyczna w
        formie i wlasnie dlatego moze znalezc przeciwnikow, ale rowniez grono
        wielbicieli. ja naleze do tych drugich.
        • Gość: loco Re: nowa budowla IP: *.olsztyn.mm.pl 10.12.06, 21:39
          Dukat, w porównaniu do Alfy, do "Czarnej Perły" i do sypiącego się okrąglaka na
          rogu wydaje sie teraz naprawdę udanym dziełem architektury, lekkim i
          przejrzystym.
          Ale tu też działają odruchy stadne: ktoś krzyknął ze to brzydkie, i mnóstwo
          ludzi powtarza...
          Ja bym jeszcze też bronił "Inki", niestety zeszpeconej przez ohydne plansze
          reklamowe za dnia i brak rozświetlenia tego "kosmicznego balonu" od wewnątrz
          wieczorami. To naprawdę oryginalny budynek, z fantazją, tylko źle wyeksponowany.
          • rubaszny85 Re: nowa budowla 10.12.06, 21:52
            Potwierdzam opinię z jednego z poprzednich wpisów, iż tylko budynek przy
            wiadukcie kolejowym zasługuje na uwagę i pochwałę. Jak widać, jednak można
            wybudować coś estetycznego i harmonizującego się z otoczeniem. Cała reszta bez
            komentarza, niestety.
          • taras70 Re: nowa budowla 10.12.06, 21:54
            w "Ince" powstal taras widokowy , z ktorego latem byl fajny widok na Stare
            Miasto. miala to byc atrakcja turystyczna /moze nie na miare lotu na Ksiezyc,
            ale jednak/. niestety, taras widokowy, byl czynny chyba tylko przez miesiac i
            obecnie nie jest wykorzystywany, bo jak zrozumialem prezesa Spoldzielni
            Inwalidow, ktora jest wlascicielem, ludzie potraktowali sprawe doslownie i
            zaczeli przychodzic, zeby popatrzec sobie na miasto. paletaja sie tacy ,
            scieraja plytki na schodach , ogolnie przeszkadzaja. budynek stal sie
            nieprzyjazny, wiec nie ma dobrej prasy. otwarcie na ludzi, na pewno by pomoglo.
            moze maly apel: panie Prezesie, niech pan wpusci ludzi na taras.
            nie zjedza, panu :)
            • Gość: ted Re: nowa budowla IP: *.ols.vectranet.pl 10.12.06, 22:32
              Pamietam, ze tam mialo byc cos w rodzaju "kawiarenki widokowej". Kilka razy
              probowalem zobaczyc slynny widok na starowke, jednak drzwi ciagle byly zamkniete
              i dalem spokoj...:(
              • taras70 Re: nowa budowla 10.12.06, 22:59
                ja bylem na samym poczatku, kawiarenka ,co prawda, nie dzialala, ale mozna bylo
                korzystac normalnie z tarasu. bylo przyjemnie: slonce swiecilo, wiaterek wial,
                widac bylo czerwone dachy kamienic, wrozace z reki Cyganki ... po miesiacu
                poszedlem tam drugi raz i wszystko bylo pozamykane. od tego czasu progu "Inki"
                nie przekroczylem.
            • Gość: loco Re: nowa budowla IP: *.olsztyn.mm.pl 10.12.06, 23:15
              Do Tarasa:
              O tym tarasie widokowym to nie wiedziałem, ale chyba warto tę sprawe rozdmuchać
              i nagłośnic; masz rację że przez to budynek stałby się przyjaźniejszy...
              Ja pamiętam, jak kiedyś poźną jesienią, niedługo po otwarciu, szedłem tamtędy i
              zobaczyłem cud zjawisko: rozświetlony balon, który wylądował na rogu bardzo w
              tym miejscu ciemnego skrzyżowania. A później zaczęli gasić światła po godz. 18,
              okna frontowe (tę niby "gondolę balonu") zasłonili paskudnymi planszami
              reklamowymi i diabli wzięli cały efekt zaplanowany prZez architektów.

• taras70 Re: nowa budowla 11.12.06, 22:10
                na samym poczatku na gorze byl klub fitness i tylko dzieki temu , ze takie
                przybytki dzialaja wieczorami, duza , przeszkona witryna byla do pozna
                rozswietlona. klubu chyba juz nie ma, wiec ... szkoda pradu. zreszta,
                specjalnie mnie to nie dziwi, bo u nas podejscie do wlasnego wizerunku jest
                oparte na pracy przy kalkulatorze. po co w jakikolwiek sposob iluminowac
                budynek ? ludzie musza wiedziec, ze po 18-tej NIE PRACUJEMY !
    • Gość: ola Re: nowa budowla IP: *.olsztyn.mm.pl 11.12.06, 21:31
      A co sądzicie o nowej kamienicy przy ul. Wyzwolenia - w połowie drogi od Ratusza
      do wiaduktów? Na jej tyłach powstał apartamentowiec - Vila Park.
      • Gość: ted Re: nowa budowla IP: *.ols.vectranet.pl 11.12.06, 22:47
        kamienica ta nie jest zbudowana z takim pietyzmem, jak ta na sklodowskiej-curie,
        ale najgorsza tez nie jest. zaliczylbym ja do przecietnych. za to villa-park
        jest dosc ciekawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka