Dodaj do ulubionych

Śpiewające płyty cz.VI

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 21:57
jd - chcę cię słyszeć jak śpiewasz, niech echo niesie i na północ, i na
południe - wszyscy to znają - usmiechnij się !!!!!
brzoza i inni - uwaga - trzy, cztery !!!!

Bella, bella donna
wieczór taki piękny
chodżmy więc nad morze
do maleńkiej kawiarenki

Będziemy w altance
patrzeć sobie w oczy
i podziwiać razem
najpiękniejsze statki nocy

Popatrz cyprysów gaj
kołysze wiatr
i niesie miłą toń
jak pukli morskich fal

Na niebie srebrem lśni
tysiące gwiazd
patrz jaki urok ma
wieczorny świat

lala, lala, lala, lala, la - czyż nie wesoło wam !
Obserwuj wątek
    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 22:24
      po przerwie przechodzimy do Grechuty

Było kiedyś w pewnym mieście wielkie poruszenie
      Wystawiano niesłychanie piękne przedstawienie
      Wszyscy dobrze sie bawili chociaż był wyjątek
      Mloda pani w pierwszym rzędzie wszystko miała za nic
      Nawet to że śpiewak śpiewał tylko dla tej pani
      I gdy rozum tracił dla niej śmiała się klaskała
      W drugim akcie śpiewak śpiewał znacznie już rozważniej
      Mloda pani była jednak ciągle niepoważna
      Aż do chwili kiedy nagle, nagle wśród pokazu, padły słowa

NIE DOKAZUJ MILA, NIE DOKAZUJ,
      PRZECIEŻ NIE JEST ZNOWU Z CIEBIE TAKI CUD
      NIE ODRAZU MIŁA NIE OD RAZU
      NIE OD RAZU STOPISZ SERCA MEGO LÓD

Teksty ma Grechuta fantastyczne
      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 22.04.03, 23:30
        Jutro podejdę naukowo do Grechuty. A wiesz kto śpiewał tę pierwszą twoją
        piosenkę?
        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 23:31
          nie
          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 22.04.03, 23:34
            A chcesz wiedzieć?
            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 07:34
              tak, bardzo !!!!!- zaczynam dzień , bella, bella, donna - dobrze zaczyna się
              dzień !
              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 23.04.03, 08:41
                Nazywał się Janusz Gniatkowski. Miał wygląd kelnera albo fryzjera z wczesnych
                lat 60-tych, śpiewał ckliwe kiczowate kawałki, ale przez pewien czas był
                pierwszą gwiazdą męską polskiej piosenki (brrrr...).

Pierwsza płyta Grechuty z zespołem Anawa:

Wesele
                Twoja postać
                W dzikie wino zaplątani
                Niepewność
                Piosenka
                Zadymka
                Będziesz moją panią
                Nie dokazuj
                Serce
                Korowód
                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 20:45
                  Niepewność i serce zostało nam do śpiewania, bo tak widzę prawie wszystko
                  wyśpiewaliśmy - to co wybierasz : niepewność czy serce ?

Grechuta ma bardzo ciekawe te teksty
                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 21:28
                    Wybieram niepewność

Gdy cię nie widze, nie wzdycham nie płaczę
                    Nie tracę zmysłów, kiedy cię zobaczę
                    Jednakże, gdy cię długo nie oglądam
                    Czegoś mi braknie, kogoś widzieć żądam
                    i tęskniąc sobie zadaję pytanie
                    Czy to jest przyjażń, czy to jest kochanie

Daba dada .......

Teraz druga zwrotkę ty zaśpiewaj , będzie sprawiedliwie
                    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 23.04.03, 22:48
                      Dalej jest tak (to jest chyba tekst Mickiewicza):

Cierpiałem nieraz, nie myślałem wcale,
                      Abym przed tobą szedł wylewać żale;
                      Idąc bez celu, nie pilnując drogi,
                      Sam nie pojmuję, jak w twe zajdę progi;
                      I wchodząc sobie zadaję pytanie:
                      Co mnie tu wiodło? przyjaźń czy kochanie?
                      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 22:53
                        A dalej jest tak :

Gdy z oczu znikniesz nie mogę ni razu
                        W myśli twojego odnowić obrazu
                        Jednakże nieraz czuję mimo chęci
                        Że on jest zawsze blisko mej pamięci
                        I znowu sobie zadaje pytanie
                        Czy to jest przyjażń - czy to jest kochanie

• brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.VI 23.04.03, 22:56
                        Ten wiersz Mickiewicza mój Ojciec wykaligrafował na pocztówce i wysłał z
                        frontu w 1944 roku do mojej Mamy - wówczas chyba nawet jeszcze nie narzeczonej.
                        Znali sie wtedy ledwie miesiąc. Pobrali sie po trze ch miesiącach znajomosci.
                        W sobote obchodzili 58. rocznice slubu. A pocztówka z wierszem wieszcza jest
                        jedna z najtroskliwiej pielegnowanych pamiątek rodzinnych.
                        ---
                        <<<~~~~~~~~~~~>>>
                        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 23:04
                          brzoza - to takie romantyczne co piszesz, właśnie długo ciągniemy Grechutę, bo
                          dla mnie jego piosenki były inne, teksty wspaniałe - prawdaż ?
                          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 23.04.03, 23:15
                            Na cześć rodziców Brzozy ostatnia zwrotka:

Dla twego zdrowia życia bym nie skąpił,
                            Po twą spokojność do piekieł bym zstąpił;
                            Choć śmiałej żądzy nie ma w sercu mojem,
                            Bym był dla ciebie zdrowiem i pokojem.
                            I znowu sobie powtarzam pytanie:
                            Czy to jest przyjaźń? czy to jest kochanie?
                            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 23:21
                              rodzice brzozy już chyba wiedzą i nie stawiają sobie takiego pytania
                              ciekawe jak oni się czuli słysząc tą właśnie piosenkę ?
                              może brzoza powie - to musi być bardzo ciekawe

jd- a to serce , to jakoś sobie nie kojarzę - pomozesz z nim ?
                              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: 193.0.68.* 24.04.03, 09:10
                                Oczywiscie że pomoge, ale wieczorem. Teraz pamiętam coś takiego:

Dam ci serce szczerozłote
                                Dam konika cukrowego
                                Weź to serce
                                Wyjdź na drogę
                                I nie pytaj się dlaczego
                                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.04.03, 20:37
                                  jd- musisz śpiewać dalej, nie pamiętam dalszych słów, a piosenka jest śliczna,
                                  znam ją i mogę czytaś śpiewająco - mam duzo problemów tenisowych, ale z chęcią
                                  pośpiewam dla relaksu
                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 24.04.03, 22:58
                                    Prosze bardzo"

Za smutek mój, a pani wdzięk,
                                    Ofiarowałem pani pęk czerwonych melancholii
                                    I lekkomyślnie dałem słowo, że kwiat ich kwitnie księżycowo,
                                    Aliście mrą srebrzyście.
                                    Pani zdziwiona mówi mi cóż
                                    To przecież bukiet zwykłych róż,
                                    Ach rzeczywiście, więc cóż ci dam?

Dam ci serce szczerozłote, dam konika cukrowego,
                                    Weź to serce wyjdź na drogę i nie pytaj się dlaczego.

Stara baba za straganem, wyrzuciła wielki koszyk,
                                    popatrz jak na złotą drogę twój cukrowy konik skoczył.
                                    Popatrz jak na złotą drogę twój cukrowy konik skoczył.

Za smutek mój, a pani wdzięk,
                                    Ofiarowałem pani pęk czerwonych melancholii,
                                    A pani cóż nie chce tych róż,
                                    Że takie brzydkie, że czerwone i że z kolcami.
                                    Więc cóż ci dam?

Dam pierścionek z koralikiem ten niebieski jak twe oczy,
                                    popatrz jak na złota drogę twój cukrowy konik skoczył.
                                    Popatrz jak na złotą drogę twój cukrowy konik skoczył.
                                    Dam ci serce szczerozłote, dam konika cukrowego,
                                    Weź to serce wyjdź na drogę i nie pytaj się dlaczego.
                                    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.04.03, 23:01
                                      piękny tekst, piękna muzyka chyba sie zakocham w Grechucie - czy wszystko już
                                      jego wyśpiewaliśmy ?
                                      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 25.04.03, 08:23
                                        Ani trochę, najlepsze dopiero przed nami.
                                        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 20:49
                                          bardzo proszę o tytuły, bo jakoś sobie nic już nie kojarzę
                                          naprawdę ten wątek taki jest relaksujący, nie wyobrażałam sobie go bez
                                          głosności, ale widzę, że idzie całkiem całkiem, tak się do niego przyzwyczaiłam.

Ktoś powiedział - od muzyki piękniejsza jest cisza - a my łączymy jedno z drugim
                                          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 25.04.03, 21:20
                                            Jeszcze jeden kawałek z pierwszej płyty. Nazywa sie "Twoja postać" i jest chyba
                                            do tekstu przedwojennego poety Józefa Czechowicza. Potem przeskakujemy do
                                            drugiej płyty Korowód (a potem dwie płyty Grechuty bez Anawy):

Wśród drzew schylonych, o północy
                                            Wśród jasnych widów złego mroku
                                            Coś się przemienia w naszej mocy
                                            Ktoś się porusza z naszym krokiem
                                            Kiedy tak idziesz w szumnej szacie
                                            A wiatr ją targa i rozwiewa
                                            Nie bój się, ty nie idziesz sama
                                            Chodzą wraz z tobą wszystkie drzewa

Ziemia jak echo minionych dni
                                            Grające w borze
                                            A nasze cienie wśród martwych chwil
                                            Wieszają zorze
                                            Dziwnie się srebrzysz, aniele mój
                                            W tęczowym piórze

Nade mną góry, wieżyce miast
                                            Nade mną
                                            Błękitne szerokie okna
                                            I jasne smugi od lamp
                                            I twoja postać, jasna postać
                                            Taką cię znam, taką cię znam
                                            • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 21:24
                                              miło mi będzie jeszcze być przy Grechucie
                                              teraz idzie wideoteka dorosłego człowieka , a wniej Jaskółka - Stana Borysa -
                                              pamietasz ?
                                              • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 25.04.03, 21:31
                                                No pewnie. Tańczyłem tę Jaskółkę nocą na plaży we Władysławowie.

Druga płyta Grechuty:

Widzieć więcej
                                                Kantata
                                                Chodźmy
                                                Świecie nasz
                                                Nowy radosny dzień
                                                Dni, których nie znamy
                                                Ocalić od zapomnienia
                                                Korowód
                                                Niebieski młyn
                                                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 21:38
                                                  teraz śpiewają - Dziś prawdziwych cyganów już nie ma - jak można było tańczyć
                                                  Jaskółkę ? - we Władysławowie przy kutrze rybackim i na plaży, czy jeszcze przy
                                                  radiu tranzystorowym ?

Część piosenek z tej płyty już śpiewaliśmy - Kantata - co to takiego ?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 21:43
                                                    teraz śpiewa Bogdan Łazuka, chyba miał jakieś przeboje, ale w tej chwili ich
                                                    nie pamiętam, a ty , rzuć tytułem -szybciutko ?
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.chello.pl 25.04.03, 21:48
                                                    Podobał mi sie w Kabarecie Starszych Panow śpewał tam z Krafftówną
                                                    piosenkę "Przeklnij mnie". Poza tym pamietam jeszcze charlestona "Dzisiaj,
                                                    jutro, zawsze" i jakiś kawałek ze słwami "Bohdan, trzymaj sie " i "Bohdan
                                                    rusz się, w sklepie sa cytryny". Chyba, że mi się pomerdało z innym wykonawcą.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 22:01
                                                    dobrze skojarzyłaś, wymieniłaś wszystkie chyba jego przeboje
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 25.04.03, 23:07
                                                    Jaskółka była tańczona na nocnej, absolutnie czarnej plaży, z własnym
                                                    wykonaniem i po piwach - rewelacja.
                                                    Łazuka miał parę świetnych kawałków: Bogdan, trzymj sie; W siną dal; Miłość złe
                                                    humory ma, i jeszcze inna, a Przeklnij mnie to było coś nie z tej ziemi.
                                                    Andulka dobrze pamięta, choć jest młodziutka.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 26.04.03, 21:34
                                                    Rita, pytałaś o Kantatę. To taki trochę awangardowy i ekologiczny kawałek,
                                                    zaczyna się:

Śniły mi się konie bez ziemi
                                                    Śniły mi sie ptaki bez nieba

I ma dwa ciepłe i wzniosłe refreny:

A oni tam zboże sieją
                                                    Senne ziarno sie zwozi
                                                    W ziemie otwarte na oścież
                                                    Tam lato ze złotym berłem przechodzi

Wszystkie chwile uderzą naraz do serca
                                                    I spór będą wiodły do której z nich należę
                                                    I niech to będzie spowiedź
                                                    Ale bez rozgrzeszenia
                                                    Nie chcę by okradano mnie z mojego życia

• Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.chello.pl 26.04.03, 21:45
                                                    Bóg zapłać dobry człowieku...
                                                    Ale jak ja mogłam zapomnieć o tym Kochasiu w duecie z Cenmbrzyńską?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.04.03, 22:55
                                                    jd- Dom wschodzacego slońca - pamietasz ten utwór. Nie wiem o czym są słowa,
                                                    ale wyobrażam sobie dom rodzinny nad jeziorem, gdzie codziennie wschodzi slońce
                                                    i nigdy nie ma tam zachmurzenia. Wracając do tej Jaskółki, to właśnie słucham
                                                    taneczną Lambadę i tak myślę, że właśnie to mozna tańczyć na bosaka i przy
                                                    piwie, ale tańczyć przy Jaskółce, to jest niemozliwe, musiałeś być nieżle
                                                    wstawiony - ten taniec zamawiam sobie, jeśli kiedyś zagrają Białe tango.

Co nam jeszcze zostało z Grechuty, czy on śpiewał teksty Mickiewicza z Dziadów ?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 19:51
                                                    jd- spiewam dalej - znasz to:

W przydomowym ogrodzie
                                                    życie prawie nad stan
                                                    mogła byś być moja pani

Lecz cóż radzić na to mam
                                                    nakrył ogród dziki łan
                                                    a myśmy tacy zaplątani.

teraz ty następne dwie zwrotki - to jest test sprawdzający
                                                    pomogę
                                                    Bo w ogrodzie ........
                                                    kurcze jakie on ma fajne piosenki, nie wiem czy wiesz w Krakowie dawniej
                                                    śpiewało się Wojdaka , nie wiem czy dobrze kojarzę, ale też on śpiewał poezję
                                                    śpiewaną
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 27.04.03, 22:31
                                                    Znam, leci chyba tak (teraz nie mogę więcej sprawdzić):
                                                    Bo w mym domu rośnie pnącze.

Chyba Grechuta nie śpiewał Dziadów.

Oczywiście, że pamiętam Dom wschodzącego słońca. Musze ci niestety powiedzieć,
                                                    że jak wynika z tekstu piosenki ten dom to było więzienie.

Trzecia płyta Grechuty nazywała sie "Droga za widnokres". Świetna.

• angela-rt Re: Śpiewające płyty cz.VI 27.04.03, 22:35
                                                    "Powiedz kto mogł zasiać to dzike wino ?
                                                    moze to zrobiłaś ty ej dziewczyno?"

Uwielbiam M.G.-wybaczcie ze przeszkadzam:)
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 22:45
                                                    Po co tu zasiałaś to dzikie wino
                                                    Po co je tu dałaś

Bo w mym domu rośnie pnacze
                                                    okno z drzwiami mi sie plącze
                                                    bo w mym domu dzikie wino
                                                    kto je tutaj siał dziewczyno.

albo
                                                    Gdzie to wino dzikie pnącze
                                                    czemu juz nas nie oplącze
                                                    mógł bym z tobą w winie ginąć
                                                    i osłonę winną zwinąć .....

dobrze zaśpiewaliśmy ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 27.04.03, 22:45
                                                    Sprawdziłem. Dokładnie jest tak:

Bo w ogrodzie rośnie pnącze
                                                    w dzikim winie świat się plącze,
                                                    bo w ogrodzie dzikie wino
                                                    kto je tutaj siał dziewczyno.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 22:46
                                                    a jakie piosenki są na tej świetnej plycie ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 27.04.03, 22:49
                                                    Na tej świetnej płycie takie są oto kawałki:

Jeszcze pożyjemy
                                                    Gdziekolwiek
                                                    Może usłyszysz wołanie o pomoc
                                                    Wędrówka
                                                    Krajobraz z wilgą i ludzie
                                                    Pewność
                                                    Gdzieś w nas
                                                    Droga za widnokres
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 22:56
                                                    dziękuję , poszukam w swojej kolekcji
                                                    pozdrawiam cię jd
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 27.04.03, 22:58
                                                    To nie są jakieś wielkie przeboje, ale są bardzo bardzo dobre. Mama tę płytę,
                                                    więc na życzenie będę cytował. Ale już raczej nie dzisiaj.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 23:19
                                                    zacznij jutro , cytuj bo mam słabą kolekcję, coś nie mogę znależć, a już jest
                                                    póżno
                                                    dobranoc
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 23:21
                                                    dzień dobry !
                                                    milego dnia życzę !
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.04.03, 21:11
                                                    dzień dobry rito - miły dzień miałam !
                                                    jd- a znasz taka piosenkę
                                                    Niestety stary!
                                                    Sterałeś wiary
                                                    w wojnie namiętnej
                                                    ze wszystkimi!
                                                    z niczym....

A jak za młodu,
                                                    cel jest najdalszy,
                                                    skrajnie stronniczy.....
                                                    bliski

Kogo ty we mnie
                                                    wszystkimi dziennie
                                                    nocami straszysz?

Steruj krwią swoją
                                                    do Oceanu
                                                    Spokoju

Niech będzie zgoda
                                                    ognia i lodu;
                                                    plomiennie
                                                    obojetna.

Wogóle nie rozumie tego tekstu - o co w nim chodzi ?
                                                    słowa są Przybosia
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 28.04.03, 22:23
                                                    Przyboś to prawdziwe labirynty, a kto to śpiewa? Grechuta?
                                                    Chciałem ci napisac dwie moje ulubione piosenki z trzeciej płyty, ale dzis juz
                                                    nie zdążę.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.04.03, 22:47
                                                    a znasz piosenkę Wolność - słowa Grechuty

Gdy widzisz ptaka w locie jak wolny jest
                                                    Jak płynie sobie, aż po nieba kres
                                                    Wiedz - niebo bywa pełne wichrów i burz
                                                    A z lotu ptaka juz nie widać róż

Bo wolność - to nie cel lecz szansa by
                                                    Spełnić najpiękniejsze sny, marzenia
                                                    Wolność- to ta najjaśniejsza z gwiazd
                                                    Promyk słończ w gęsty las, nadzieja

następne zwrotki też jutro - muszę iść lulać
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: 193.0.68.* 29.04.03, 16:55
                                                    Muszę ci powiedzieć, że te bardzo późne piosenki, także ta Wolność, jakoś mi
                                                    nie podchodzą.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 29.04.03, 21:17
                                                    Teraz będzie pierwsza moja ulubiona piosenka z płyty Droga za widnokres. Nazywa
                                                    się Gdziekolwiek.

Gdziekolwiek będziesz
                                                    Cokolwiek się stanie
                                                    Będą miejsca w książkach
                                                    I miejsca przy stole
                                                    Kasztan, kiedy kwitnie
                                                    Lub owoc otwiera
                                                    Będą drzewa, ulice,
                                                    Ktoś nagle zawoła
                                                    Ktoś do drzwi zapuka
                                                    Pamięć przyniesie
                                                    Z kwiatem, z godziną, z kolorem
                                                    Gdziekolwiek będziesz
                                                    Cokolwiek się stanie
                                                    Gdziekolwiek będziesz

Gdziekolwiek będziesz
                                                    Cokolwiek się stanie
                                                    Będą miejsca w książkach
                                                    I miejsca przy stole
                                                    Kasztan, kiedy kwitnie
                                                    Lub owoc otwiera
                                                    Wciąż będzie początek
                                                    Bo wszędzie są mosty
                                                    Prawdziwe jak powietrze
                                                    Ode mnie do ciebie
                                                    Gdziekolwiek będę
                                                    Cokolwiek się stanie
                                                    Gdziekolwiek będę

Gdziekolwiek będziesz
                                                    Cokolwiek się stanie
                                                    Będą miejsca w książkach
                                                    I miejsca przy stole
                                                    Kasztan, kiedy kwitnie
                                                    Lub owoc otwiera
                                                    Będą drzewa, ulice,
                                                    Ktoś nagle zawoła
                                                    Ktoś do drzwi zapuka
                                                    Pamięć przyniesie
                                                    Z kwiatem, z godziną, z kolorem
                                                    Gdziekolwiek będziesz
                                                    Cokolwiek się stanie
                                                    Gdziekolwiek będziesz

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.04.03, 21:30
                                                    słowa piękne , muzyki nie pamiętam, a ta druga jaka piosenka ?
                                                    przechodzimy chyba do mniej znanych jego piosenek.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 29.04.03, 21:37
                                                    Tak jest, będą kawałki mniej znane, ale dla prawdziwych koneserów Grechutowych.
                                                    Ta druga piosenka nazywa się Wędrówka i trochę później ją tu wrzucę.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.04.03, 21:45
                                                    dobra, w święta sobie pośpiewam
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 30.04.03, 08:22
                                                    Zapowiadana "Wędrówka":

Brzegi rozejdą się w dół rzeki
                                                    Zerwane mosty, braknie łódki
                                                    Więc nie dojdziecie na brzeg morza
                                                    Co będzie kresem tej wędrówki
                                                    Więc pójdziesz sam, zobaczysz w drodze
                                                    Jak czas powiela ludzkie twarze
                                                    Będziesz dla ziemi pożądaniem
                                                    I dla pocisków drogowskazem

Drogą od myśli do maszyny
                                                    Drogą od łódki do okrętu
                                                    Skąd idziesz, że nie jesteś pewien
                                                    Wierności wymyślonych sprzętów
                                                    Gdy wchodzisz w las stajesz się drzewem
                                                    Co w twojej ciszy się rozrosło
                                                    A kiedy nurt przemierzasz łódką
                                                    Wtedy udziela ci się wiosło

Nie znajdziesz obiecanej ziemi
                                                    Od pól polarnych aż po równik
                                                    I tylko czasem będą chwile
                                                    Że serce tak jak most zadudni
                                                    Gdy ptak zawraca ku ściernisku
                                                    Niepokój bruzd rozdajesz polom
                                                    Prześcigniesz ptaka w locie myślą
                                                    Z zazdrości ptakom jest samolot

Warstwice chmur nad twoja głową
                                                    Obłoków przeorany błękit
                                                    Gdy ziemię niepokoisz ziarnem
                                                    Osiądzie ziemia w bruzdach ręki
                                                    Brzegi rozejdą się w dół rzeki
                                                    Zerwane mosty, braknie łódki
                                                    Więc nie dojdziecie na brzeg morza
                                                    Co będzie kresem tej wędrówki
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.05.03, 22:22
                                                    A teraz coś specjalnego na wekeend;

Słoneczko dzisiaj pózno wstało
                                                    I bardzo, bardzo w złym humorze
                                                    I świecić też mu sie nie chciało
                                                    Bo mówi , że zimno na dworze

Hej!
                                                    Słoneczko nasze rozchmurz pyska
                                                    Bo nie do twarzy ci w chmurzyskach
                                                    Słoneczko nasze rozchmurz się
                                                    Spacerować z tobą będzie lżej
                                                    oj , lżej
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 22:16
                                                    dziś ci zaśpiewam, że

jutro będzie wolny dzień .....
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.05.03, 22:15
                                                    wolny dzień , ale co z tego melancholijny i na dziś mam taką piosenkę - kto ją
                                                    śpiewał, bardzo stara , powinieneś ją pamiętać:

Mała błękitna chusteczka, ta którą noszę od lat
                                                    moja błękitna mała chusteczka, mgłą przysłoniła mi świat 2x

Czy tu czy tam stale przy sobie ją mam
                                                    bo tę błękitną małą chustaczkę Tyś ofiarował mi sam.

Mała błękitna chusteczka, ta którą noszę od lat
                                                    kiedyś na wojnę z mego miasteczka odjeżdzał na świata kres 2x

Czy tu czy tam ........

Nie trzeba wracać do wspomnień, żal serca ukoi czas
                                                    naszej gorącej miłości płomień dawno na zawsze już zgasł 2x

Czy tu czy tam po świecie błądzisz gdzieś sam
                                                    a ja po tobie małą chusteczkę jako pamiątkę dziś mam 2x
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 05.05.03, 17:50
                                                    Posmędziłaś trochę, Rita, ale smędzenie jest w muzyce niezbędne, więc niech
                                                    będą i te festiwalowe chusteczki i te kolonijne słoneczka. Gorzej, że pod
                                                    koniec kariery także Grechuta zaczął smędzić, a smędzący Grechuta to zupełnie
                                                    nie jest to, co być powinno.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 20:36
                                                    Czyli mam rozumieć, że Grechyta zaliczony - co teraz ?
                                                    Trubadurzy - Wysokie płoty tato stawiał
                                                    żeby do Kasi , żeby do Kasi nikt nie chodził !
                                                    czy proponujesz coś innego ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: 193.0.68.* 06.05.03, 18:39
                                                    Dobra, Trubadurzy. Oto coś czego jesteśmy dokładnym przeciwieństwem: "Znamy się
                                                    tylko z widzenia". To byłby dobry tutuł na następny wątek.
                                                    Mogę mieć kłopoty z bywaniem tu dzisiaj.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 21:36
                                                    wiesz, że tak samo myślałam, ale ty chciałeś ciągnąć Grechutę, zostawię tą
                                                    piosenkę na następny wątek- należy sie jej odpowiednie miejsce
                                                    też mam dużo dziś jeszcze zajęć
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 23:28
                                                    Jak dobrze wstać skoro świt
                                                    jutrzenki blask ........
                                                    dzień dobry jd !
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 07.05.03, 12:15
                                                    Witam Panią.

Z Trubadurów pamiętam dwie duże płyty. Mieli sporo niezłych kawałkow, ale także
                                                    co nieco szajsu. Ich wielka kariera zaczęła sie wtedy gdy przyszedł do nich z
                                                    Czerwono-Czarnych Ryszard Poznakowski. Ale od poczatku głównym zapiewajłą był
                                                    Krzysztof Krawczyk. Pierwsza płyta nazywała się chyba Krajobrazy, a tytyłowy
                                                    kawałek leciał tak:

Woła mnie, woła mnie jesienią
                                                    Wiatr od połonin, od Wetliny.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 21:32
                                                    pamiętam tą piosenkę , możesz ją zaśpiewać w całości, miło będzie mnie jeszcze
                                                    raz ją wysłuchać, bardzo rzadko czy ją puszczają w radio a jest całkiem ,
                                                    całkiem
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 08.05.03, 17:09
                                                    Rita, aż tak jej nie znam. Pamiętam jeszcze cos takiego:

"Przyszłość przeszłości nie pamięta
                                                    Ponad drogami i w dolinie echokołacze sie kolęda".

Nie wiem co to jest to "echokołacze sie", ale świetnie to brzmi. Mam za to cały
                                                    spis tej pierwszej płyty:
                                                    U nas najweselej
                                                    Krajobrazy
                                                    Zrób to dla mnie
                                                    Odjechałaś - nie wiem sam dokąd
                                                    Chcę po twoich poznać oczach
                                                    Znamy się tylko z widzenia
                                                    Wrócimy kiedyś znów
                                                    Powiedz, kim jesteś
                                                    Na Mazowszu
                                                    Byłaś tu
                                                    A więc nie
                                                    Słoneczniki - kwiaty
                                                    Chłopiec twój

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 21:51
                                                    jd- dziś do spiewania nie mam nastroju, widzisz powrót czarnyadama i teraz
                                                    czekam na jedo decyzje.
                                                    Z Trubadurów , z tej kolekcji i z tytułów pamiętam najbardziej- Byłaś tu,
                                                    póżniej ci ją zaśpiewam- dobra ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 08.05.03, 23:04
                                                    Dobra, choć Krawczyk śpiewał to tak, że zęby do dziś bolą.

Jakieś kłopoty?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 23:27
                                                    dobra , zaśpiewam ci coś żeby ciebie zęby nie bolały , a ostatnio mogą cię
                                                    boleć i to nie tylko zęby - prawda ?
                                                    Jest taka piosenka Trubadurów nawet ją nie wymieniłeś :
                                                    Uwaga śpiewam na głos !

Cóż wiemy o milości mając 16 lat
                                                    Nic, albo prawie nic
                                                    Nie wiedzieć nic najprościej,
                                                    Serce najbielsza z kart
                                                    A w oczach tylko ty
                                                    Póki wierzymy w prawdę ust
                                                    Póki kochamy pytam znów
                                                    Cóż wiemy o milości
                                                    Gdy już umyka z rąk
                                                    Jeszcze wierzymy w nią

Czy śpiewać dalej - podoba ci się ?
                                                  • Gość: lustro Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: 213.76.143.* 09.05.03, 10:10
                                                    Jak ładnie śpiewacie, aż miło posłuchać:))))) Na Grechutę miałam pomysł już
                                                    dawno, ale jakoś nie wyszło, dopiero dziś tu sobie "skoczyłam". Lubię go
                                                    słuchać. I kilka tekstów mam w domu, więc czasem sobie fałszuję razem z nim :)
                                                    jak nikt nie słyszy :)
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 10:46
                                                    To, co Rita zaśpiewała to jeden z bardziej udanych kawałków Trubadurów, zresztą
                                                    w rytmie walczyka.
                                                  • Gość: lustro Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: 213.76.143.* 09.05.03, 11:04
                                                    Miałam na myśli wcześniejsze posty z kwietnia :)
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 21:21
                                                    przepraszam spózniłam się na forum, ale taka susza, że musiałam podlewać
                                                    ogródek wieczorem i jeszcze mam trochę pracy, więc będę odchodzić i przychodzić
                                                    do komputera
                                                    Zaśpiewałam i jeszcze zaśpiewam jak tylko starczy czasu, chociaż kolej
                                                    śpiewania jest twój jd.
                                                    Rozumie cię , że nie masz czasu więc zaśpiewam jurto coś z Trubadurów
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 23:42
                                                    Rita, już dziś nic nie zdążę, ale pamiętam jeden z gorszych kawałków "Kim
                                                    jesteś":

Kim jesteś
                                                    Gdy przeciw pogardzie i złu
                                                    Otwierasz i niebo i ziemię

i jakoś tak - dość strasznie
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 23:57
                                                    jd- rozumię Cię , śpiewanie musi być na luzie i człowiek też, pozwól mi wybrać
                                                    piosenki Trubadurów i je tobie zaspiewać, nic mi sie nie stanie jak parę
                                                    piosenek zaśpiewam
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 10.05.03, 21:19
                                                    Rita, to co serwujesz z Trubadurów?
                                                    Pamiętasz, był taki czas, że oni wystepowali z bałałajkami? Szczególnie
                                                    efektowna i idiotyczna była wielka bałałajka basowa.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.05.03, 21:40
                                                    jd- dziś już nic nie zaśpiewam , jestem pijana, siedziałam w ogrodzie , piłam
                                                    piwo i rozmawiałam z kopcem jd , a szła piosenka Krzysztofa Krawczyka - Ostatni
                                                    raz zatańczysz ze mną - znasz ją , i tak myślałam o bym ją nigdy tobie nie
                                                    zaśpiwała lub ty mnie.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 10.05.03, 21:45
                                                    Rita, natychmiast odstawiaj to piwo.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.05.03, 20:57
                                                    odstawiłam piwo , ale sprawę to nie załatwia, jakoś nie mogę teraz śpiewać,
                                                    byłoby bardzo nieuprzejmie z mej strony gdyby śpiewała , a ja naprawdę go
                                                    śpiewam. Możemy przejść na poezję
                                                    Mam taki piękny wiersz:
                                                    W moim życiu
                                                    Za dużo:
                                                    czarnych nocy, co końca nie mają,
                                                    Zdarzeń złych, nagłych jak grom,
                                                    Slonych łez, co trudno obsychają,
                                                    Smutków co wnikają w mój dom.
                                                    Za mało:
                                                    Rąk, by zdążyć ze wszystkim,
                                                    Chwil, które zatrzymać chcę,
                                                    Czasu, dla serc kochanych, bliskich,
                                                    Uśmiechów , do których serce się rwie.
                                                    Ufając w boskie zamiary,
                                                    Daj Panie , pożyć przez taki czas,
                                                    Które odmierza wieczne zegary,
                                                    Aby wszystko było w sam raz
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 11.05.03, 22:14
                                                    Dlaczego śpiewanie byłoby nieuprzejme. Czy swoją gruboskórnościa znowu czegoś
                                                    nie zauważam?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.05.03, 22:38
                                                    dobra, zaśpiewam ci drugą część Cóż wiemy o milości Trubadurów

Czas rwie na strzępy ludzki los
                                                    Ktoś za kimś poszedł w świat
                                                    Komuś się zdaje już nie pierwszy raz
                                                    Że nie zwiędnie kwiat
                                                    Cóż wiemy o milości i coraz mniej
                                                    Im dłużej życie trwa
                                                    Bo przecież o miłości jednak najwięcej wiesz
                                                    Mając 16 lat
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.05.03, 23:04
                                                    idę spać, żeby ci nie smęcić zaśpiewam ci coś na poniedziałek
                                                    mówię tak , mówię, mówię
                                                    mówię nie , mówię, mówię
                                                    bywa że , bywa, bywa
                                                    czasem jestem dziwna, jak to miasto .......

ładna pioseneczka
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 22:53
                                                    a przed snem zaśpiewam, piosenkę która mi przychodzi na myśl:
                                                    Ludzie są, po to, by żyć i tańczyć
                                                    Ludzie są, po to, żeby mogli walczyć
                                                    Ludzie są i nie będą nigdy lepsi
                                                    bo ludzie są.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 22:07
                                                    Już prawie noc
                                                    Czas na powroty
                                                    I ptaki śpią i samochody
                                                    przy domach wzdłuż
                                                    przywarowały już,
                                                    pod oknami
                                                    gdzieś by sie szlo
                                                    coś by się chciało
                                                    już prawie noc
                                                    a mnie wciąż malo
                                                    i nosi mnie
                                                    po mieście czart wie gdzie

Jak minął dzień
                                                    Jak ci się dziś pożyło
                                                    Czy ci się coś skończyło
                                                    Czy może dziś
                                                    Coś się zaczeło
                                                    Kto wie ....
                                                    Jak minął dzień
                                                    Jak minął dzień dzisiejszy
                                                    Jak minął dzień
                                                    Czy warto się obejrzeć
                                                    Czy z dala mu zawołać
                                                    żegnaj dniu .....
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 14.05.03, 08:56
                                                    Krzysztof Krawczyk, Lady Punk - Rita, co za rozmach. Choć czasem nie tak znów
                                                    wiele ich różni.
                                                    Mam spis drugiej płyty Trubadurów (bo ich jeszcze nie odfajkowaliśmy). Nazywała
                                                    się "Ej sobótka, sobótka", ale niewiele chyba z niej się pamięta. A więc:

Ej, Sobótka, Sobótka
                                                    Wśród zielonych olszyn
                                                    Tobie i mnie
                                                    Dziewczyna i pejzaż
                                                    Po co ja za tobą biegam
                                                    Nie chcemy wspomnień
                                                    Dom mego dzieciństwa
                                                    Uśmiechajcie się dziewczęta
                                                    Nie pytaj mnie w czyje włosy wepnę gwiazdę
                                                    Ballada o dziewczynie
                                                    Tatrzańska zimowa baśń
                                                    Inna niż wszystkie
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 21:35
                                                    A kiedy będzie ?
                                                    Wysokie płoty tata stawiał
                                                    wysokie płoty tata stawiał
                                                    żeby do Kasi , żeby do Kasi
                                                    nikt nie chodził

Ale ta Kasia sprytna była
                                                    Ale ta Kasia sprytna była
                                                    I dziurę w płocie i w plocie dziurę
                                                    wyrobiła

• Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 14.05.03, 22:48
                                                    Gość portalu: rita napisał(a):

> A kiedy będzie ?
                                                    > Wysokie płoty tata stawiał
                                                    > wysokie płoty tata stawiał
                                                    > żeby do Kasi , żeby do Kasi
                                                    > nikt nie chodził
                                                    >
                                                    > Ale ta Kasia sprytna była
                                                    > Ale ta Kasia sprytna była
                                                    > I dziurę w płocie i w plocie dziurę
                                                    > wyrobiła
                                                    >

Nie "stawiał" tylko "grodził" (i wtedy sie rymuje); i nie "wyrobiła"
                                                    tylko "wywierciła".
                                                    Tego przeboju chyba nie było na żadnej duzej płycie. Moja wiedza o Trubadurach
                                                    chyba sie kończy, choc oni coś tam jeszcze potem śpiewali.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 23:13
                                                    o to jd dowód, że piosenkę śpiewałam z pamięci, w piosence przecież nie musi
                                                    sie rymować , popatrz, a cały czas śpiewałam stawiał .

Jest już póżno
                                                    pisze bzdury
                                                    kot zapędził
                                                    mysz do dziury
                                                    dobranoc
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 14.05.03, 23:17
                                                    Wiem, że śpiewasz z pamięci; dowody są niepotrzebne. Także z ostatnią Korą.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 21:08
                                                    jakoś nie mogę sobie przypomnieć więcej utworów Trubadurów, wszystkie tytuły
                                                    kojarzę ale ..... niestety, czy piosenka Powiedz kim jesteś zaczyna sie :
                                                    Kim jesteś i jak dalej ?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 16.05.03, 23:00
                                                    jd- chyba znam lepiej Krawczyka niż Trubadurów
                                                    z jakiej piosenki są słowa
                                                    "Tak jak po burzy wraca słońce
                                                    po nocy dzień, a po zimie lato
                                                    tak ............ "
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 16.05.03, 23:22
                                                    To "Kim jesteś" było beznadziejne. Krawczyk śpiewał to w podobnej okropnej
                                                    manierze co "Byłaś tu". Pamiętam z tego jeszcze cos takiego:

Kim jestes, gdy zmienić
                                                    Tak zmienic chcesz świat
                                                    By czas nienawiści nie wrócił.

Z Trubadurów może jaszcze pamiętasz:
                                                    Luba Luboczka ech
                                                    Widok twój zapiera dech
                                                    Lez ty chyba masz
                                                    Zamiast serca głaz

No i na pewno pamiętasz Przyjedź mamo na przysięgę.

• Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.chello.pl 17.05.03, 08:04
                                                    jd - mam pytanie za mnóstwo punktów!
                                                    Weszłam w spór niemal zbiorowy, z którego roku pochodzi piosenka
                                                    (kolęda?)"Dzień jeden w roku". Czy Krajewski śpewał ją jeszcze przed rozpadem
                                                    Czerwonych Gitar, czy juz po? Szukałam w necie i nie mogłam znaleźć, a spór
                                                    musi zostac rozstrzygnięty - to wazne jak nie wiem co!
                                                    Licze na Ciebie, wszak jesteś "alfem i omegiem" w tej materii.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 17.05.03, 08:42
                                                    Brzozo, oczywiście przed rozpadem, w ostatnich latach 60-tych (68-69); mam
                                                    przed oczami pamięci płytę-czwórkę, na której to jest i trzy inne klasyczne
                                                    kolędy. Gra i śpiewa cała czwórka. Ten "Dzień jeden w roku" to jest świetny
                                                    kawałek.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 17.05.03, 08:44
                                                    Gdyby tych informacji było za mało, podam ci stronę, na której to potwierdzisz.
                                                    I jeśli gra toczy sie o duże pieniądze, to liczę na co nie co.
                                                  • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.chello.pl 17.05.03, 08:47
                                                    Dzieki jd za szybka odpowiedź. Ale zależałoby mi na ustaleniu, kiedy ta czwórka
                                                    wyszła. Mnie sie wydaje, że było to na przełomie 67 i 68 roku. Tylko problem
                                                    polega na tym, że musze to komus czarno na białym pokazac, bo dopiero wtedy go
                                                    przekonam - taki jest uparty niedowiarek. Nie wiem, gdzie szukac.
                                                  • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.chello.pl 17.05.03, 08:53
                                                    Oczywiście podaj mi te strone, bede baaaardzo widzięczna. A nagroda rzecz jasna
                                                    pójdzie do podziału (proporcje ustalimy później).
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 17.05.03, 08:54
                                                    rock.and.pl/60/czerwonegitary.html
                                                    Tam odrobinę pogrzebiesz, ale szybko znajdziesz.
                                                  • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.chello.pl 17.05.03, 08:56
                                                    Wielkie dzieki. teraz oczywiście zamiast sie zabrać za swoją robote, zaczne
                                                    grzebać w CzG. To duzo przyjemniejsze, szczególnie w taka pogode!
                                                    Miłego dnia:)))
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 17.05.03, 22:09
                                                    o jakiej pogodzie mówicie , było pieknie i słonecznie, a kolędę CzG też znam i
                                                    jest piękna i ciągle należy do najbardziej słuchanych kolend.
                                                    Ciężko mi idzie z Trubadurami , nic nie mogę skojarzyć, może przejdziemy do
                                                    innych ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 17.05.03, 22:31
                                                    Tak jest, idziemy dalej, ale nie możesz przecież nie pamiętać "Przyjedź mamo na
                                                    przysięgę".
                                                    A jaka następna propozycja?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 17.05.03, 22:58
                                                    własnie, a jaki mam wybór , w czym mogę pogrzebać ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.acn.waw.pl 17.05.03, 23:21
                                                    Trochę szkoda, że krechę maję u ciebie Skaldowie. Może wyjaśnisz nieco szerzej
                                                    za co?

Zostali nam zaś między innymi: No to co, Dżamble, Alibabki, Bizony, Tadeusz
                                                    Woźniak, ABC...
                                                  • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.VI IP: *.chello.pl 18.05.03, 08:15
                                                    rita- polub Skaldów, oni sa tacy.... archiwalni. Naprawde warto, a ja (i myśle,
                                                    że pare innych osób z tego forum takze) będę miała czego tutaj "posłuchac".
                                                    jd - dzieki za link. Czwórka z ta koleda została wydana dokłądnie w 1967 roku,
                                                    więc dobrze mi sie kojarzyło. Teraz musze wyegzekwowac nagrode za wygrany
                                                    zakład.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka