Dodaj do ulubionych

7 grzechow to podpucha...

20.02.07, 00:51
Otwieram dzisiejsza gazete stołeczną, a tam to samo: siedem grzechów glownych
mojego miasta. Tutaj sredniawa dziennikarka pisze, ze Olsztyn ma brzydkie
ulice a tam Blumsztajn pisze, ze Warszawa ma brzydkie ulice. Nawet artykuly
zaczynaja sie podobnnie "Wysiadłem na dworcu i jest brzydko..."
Inna sprawa , ze Blumsztajn nie okazuje sie takim burakiem jak ta nasza ,
ukrainsko-lubelska gwiazda i nie obrzuca wawy błotem.
Ale ogolnie - kalka i komercja pod płaszczykiem debaty obywatelskiej.

Obserwuj wątek
    • mike.recz Re: 7 grzechow to podpucha... 20.02.07, 01:22
      ol4 napisał:

> Otwieram dzisiejsza gazete stołeczną, a tam to samo: siedem grzechów glownych
      > mojego miasta. Tutaj sredniawa dziennikarka pisze, ze Olsztyn ma brzydkie
      > ulice a tam Blumsztajn pisze, ze Warszawa ma brzydkie ulice. Nawet artykuly
      > zaczynaja sie podobnnie "Wysiadłem na dworcu i jest brzydko..."
      > Inna sprawa , ze Blumsztajn nie okazuje sie takim burakiem jak ta nasza ,
      > ukrainsko-lubelska gwiazda i nie obrzuca wawy błotem.
      > Ale ogolnie - kalka i komercja pod płaszczykiem debaty obywatelskiej.

Jeżeli jednak wyniknie z tego coś pozytywnego,to może warto.
    • Gość: saskiaplus1 Re: 7 grzechow to podpucha... IP: 213.184.19.* 20.02.07, 09:03
      Kalka? Po prostu wszędzie mamy dość brzydkie (bo zaniedbane) ulice. Wystarczyło
      poczytać artykuły o innych miastach, wszystkie są podobne, bo i podobne problemy.
      • maretina Re: 7 grzechow to podpucha... 20.02.07, 09:18
        problemy podobne, ale poczytaj teks na stronach trojmiasta. tamten naczelny
        kocha swoje miasto. nie zeslano go tam za kare. krytyka? tak, ale trzeba ja
        glosic tak, by cos zbudowala, czemus sluzyla.
        • Gość: saskiaplus1 Re: 7 grzechow to podpucha... IP: 213.184.19.* 20.02.07, 09:48
          No, mnie akurat tekst o Poznaniu w głowie utkwił i większość artykułów porusza
          jednak podobne problemy. Tak czy inaczej myślę, że autorka artykułu o Olsztynie
          patrzy na nasze miasto z punktu widzenia osoby, która ma inne potrzeby niż te,
          które się da zrealizować w prowincjonalnym (w dobrym tego słowa znaczeniu!) mieście.
          • maretina Re: 7 grzechow to podpucha... 20.02.07, 09:51
            nie chce sie rozpisywac o potrzebach autorki watku, bo te kuchnie arabskie i
            spacerki po starowce to wierzcholek gory. tak naprawde autorce brakuje
            towarzystwa do zjedzenia kolacji i spacerowania po olsztynie.
            sadze, ze znalazlaby to towarzystwo, gdyby wykazala odrobine dobrej woli i
            otwartosci an ludzi.
            • ol4 Re: 7 grzechow to podpucha... 20.02.07, 10:09

Tez podejrzewam , ze problemem jest raczej staropanienstwo i ogladanie Magdy M
              niz faktyczna sytuacja w Olsztynie.
              • Gość: saskiaplus1 Re: 7 grzechow to podpucha... IP: 213.184.19.* 20.02.07, 10:25
                Nie jestem zorientowana w ewentualnych problemach osobistych autorki, ale nigdy
                nie miałam problemu ze znalezieniem przyjemnego miejsca na wieczór z
                przyjaciółmi albo rozrywki na weekend. Zdaję sobie sprawę, że mogę mieć nieduże
                wymagania po prostu, bo kiedy wybieram się na parę dni do Warszawy czy Poznania,
                to też spędzam czas podobnie...
                Rozumiem, że u nas może za mało ośrodków sztuki alternatywnej i kontrowersyjnych
                wydarzeń artystyczno-kulturalnych, ale może autorka (zupełnie zresztą jak ja) po
                prostu nie obraca się we właściwym środowisku i w związku z tym nie wie, gdzie
                chadzać?
                • Gość: dla Ewy Z Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 16:58
                  łatwo Ci tak pisać, bo nie wyglądasz jak naczelna GW Olsztyn. Zobacz zdjecie
                  Ewy Z., to wszystko zrozumiesz.
    • Gość: EL-dorado Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:50
      Wystarczyło tylko poczytać i od razu było widać, że to ściema. Na innych forach
      ludzie kulturalnie dyskutują aż miło, tylko olsztyńskie buraki rzucają
      wyzwiskami.
      • ol4 Re: 7 grzechow to podpucha... 20.02.07, 12:57

el-bąk a o was to nawet GW takiego artykułu nie przewiduje HAHAHA
        • Gość: EL-dorado Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 16:36
          Co nie zmienia faktu, że wspólnie jesteśmy w 3 dziesiątce niast w Polsce pod
          względem ilości mieszkańców.
          Po za tym jest tam np. przystanem Zielona Góra, miasto mniejsze od Elbląga.
          • Gość: swiatowy Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.range86-142.btcentralplus.com 20.02.07, 20:08
            Kolego nie porownuj powiatowej nory jaka jest Elblag do Zielonej Gory Zielona
            Gora to miasto uniwerysyteckie z dobra filharmonia i lotniskiem To nie ilosc
            mieszkancow swiadczy o randze miasta Bangladesz tez jest wiekszy od Holandii
            Miasto wojewodzkie a miasto powiatowe to duza roznica
            • Gość: Xyza Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 20:18
              Podpucha nie podpucha, nie ma to znaczenia. Jednak bardzo dobrze widać, że nie
              zauważa się problemów miasta , tkwiąc w przekonaniu, że tu jeziora, tam las i
              jest pięknie. A jednak Olsztyn miastem administracji, bez przemysłu i
              produkcji. Kiedyś majątek się wyprzeda i szmalu na administrację "troszku"
              zabraknie. Ale prezydent promując siebie a nie miasto będzie miał za co żyć. Ja
              też mam za co żyć spokojnie, więc patrzę z boku i chicham się :)))))))
              I co raz bardziej podoba mi się powiedzonko:
              "Jeden wspiął się na linie na stołek
              A inni się spuszczają" :))))))))))
              • saskiaplus1 Re: 7 grzechow to podpucha... 21.02.07, 09:16
                Pisanie "bez przemysłu" to jednak chyba trochę przesada. Największy w Europie (a
                wkrótce na świecie) zakład produkcyjny Michelina to co prawda nasz największy
                pracodawca, ale bynajmniej nie jedyny duży producent w mieście.
            • Gość: Elbinger Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 20:38
              A ty nie porownuj Olsztyna do Elbląga bo daleko waszemu miastu jeszcze do nas.
              • maretina Re: 7 grzechow to podpucha... 21.02.07, 11:46
                Gość portalu: Elbinger napisał(a):

> A ty nie porownuj Olsztyna do Elbląga bo daleko waszemu miastu jeszcze do nas.
                dobre masz dragi:)
                • Gość: Elbinger Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 12:06
                  Tak? To patrz:

- W Raczkach Elbląskich koło Elbląga jest najniżej położony punkt w Polsce (1,8
                  m. p.p.m.)
                  - Elblag jest najstarszym miastem w województwie warmińsko-mazurskim i i liczy
                  obecnie 770 lat
                  - Elbląska katedra jest najwyższym tego typu obiektem położonym na wschód od
                  Wisły i liczy 95 m wysokości
                  - Na Łuku Triumfalnym w Paryżu jest wyryta nazwa Elbląg na cześć zwycięstwa w
                  tym mieście wojsk napoleońskich nad Rosją
                  - W Elblągu zlokalizowany jest największy w Europie odkryty basen
                  - W Elblągu powstał pierwszy w Polsce okręt wojenny - Galeona Smok
                  - Kanał Elbląski ze swoimi pochylniami jest jedynym tego typu działającym
                  obiektem inżynieryjnym na świecie
                  - Elbląg był drugim miastem w Polsce po Wrocławiu w którym wprowadzono do
                  eksploatacji tramwaj elektryczny w roku 1895
                  - Elbląg był pierwszą siedzibą wielkiego mistrza zakonu krzyżackiego aż do czasu
                  przeniesienia jej do Malborka
                  - Elbląg jest najlepiej przebadanym pod względem archeologicznym miastem w Europie
                  - Elbląskie Stare Miasto przed zburzeniem w roku 1945 było stawiane na równi ze
                  Starówka w Gdańsku i Toruniu
                  - Gimnazjum Elbląskie było pierwszym polskim gimnazjum humanistycznym
                  - W elbląskim zakładzie Alstom powstały elementy napędowe do największego statku
                  pasażerskiego świata Queen Mary 2

Także wstrzymaj się zanim coś powiesz i odstaw dragi!!!
                  • ol4 Re: 7 grzechow to podpucha... 21.02.07, 12:27

wszystko "było" chłopcze,
                    a zostali tylko dresiarze i tacy jak ty
                    • Gość: Elbinger Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 15:11
                      Część była i przeszła do historii, na tle której Olsztynkow wypada w porównaniu
                      do Elbląga blado. A duża część jest nadal, więc przestań się mazgaić!!! Czytaj
                      uważnie co się do ciebie pisze!
                  • saskiaplus1 Re: 7 grzechow to podpucha... 21.02.07, 13:19
                    Niesamowite osiągnięcia, serio. Zwłaszcza jak na takie senne, małe miasteczko.
                  • Gość: swiatowy Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.range86-144.btcentralplus.com 21.02.07, 17:42
                    Twoje elblagowo to nic nie znaczaca w Polsce nora,w ktorej nawet GW nie chce
                    odworzyc swojego oddzialu Nie zasmiecaj nam gown..i fora
                    • Gość: Elbinger Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 18:18
                      Oj zazdrość cię żżera i żżera co? :) To bardzo dobrze zakompleksiony kmiotku :)
                      • Gość: locomoco Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.olsztyn.mm.pl 21.02.07, 22:01
                        Wow, no to mnie zdziwiłeś tą "w pigułce" historią Elbląga.
                        Nie wiedziałem a bardzo ciekawe.
                        Pozdrawiam przyjaciół z Elbląga.
                        A nawiasem, nie kumam, dlaczego są te animozje. Czuję się dobrze w Elblągu,
                        przyjaciele czują się dobrze u mnie.
                        Jeszcze raz pozdrawiam
                        • Gość: Elbinger Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 23:13
                          Wlasciwie to tylko takie ciekawostki malo znane, lae prawdziwe. Czekam na tego
                          typu info o chociazby Olsztynie :) Być może tez troche tego jest.
    • Gość: swiatowy Re: 7 grzechow to podpucha... IP: *.range86-144.btcentralplus.com 22.02.07, 17:47
      Twoje elblagowo blado wyglada na tle innych porownywalnych miast(75-150tys)Czym
      ty sie chwalisz kolego? Jak elblagowo mizernie wyglada przy takich miastach
      jak Zamosc,Slupsk czy np Kalisz Z czym wy elblagowianie do ludu? Z
      pseudo "starowka" zakupiona w OBI Olsztyn i z zakladzikiem ktory jest pod
      koniec 400 setki najwiekszych firm w Polsce Przypominam ze to forum o Olsztynie
      a nie o powiatowym elblagowie wiec skoncz juz tu robic smietnik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka