Dodaj do ulubionych

Browar Jurand przestaje istnieć?

IP: *.olsztyn.mm.pl 23.04.07, 14:52
Nie wiem czy to prawda, ale po ponad 125 letniej tradycji piwowarstwa w
Olsztynie, lokalny browar produkujący dzisiaj Juranda, Dublina, Hebana,
Hartekera, Faustusa i inne piwa przestaje istnieć.
To co mogło być być atrakcją Olsztyna - lokalne piwo, odchodzi w niepamięć.
Niestety i około 50 osób straci pracę.
Pytam się, czy po upadku MM, teraz browarów warmińso-mazurskich taki jest
propagandowy rozwój przemysłu według Małkowskiego?
Powodem upadku nie są złe wyniki ekonomiczne browaru, a sprzedaż działki na
której stoi browar i przeznaczenie jej pod budownictwo.
Co na to władze miasta? Co z ludźmi co stracą pracę? Generalnie część
wyjedzie za granicę i znowu prezydent powie, że zmniejsza się bezrobocie.
Następna szansa zostaje utracona na rozwój olsztyna.
Obserwuj wątek
    • Gość: marek Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.elb.vectranet.pl 23.04.07, 15:32
      Browar w miescie to zaszczyt,naszemu,elblaskiemu tez grozi likwidacja i to nie
      z powodu zlych wynikow ekonomicznych,ale widzimisie Zywca,oby do tego nie
      doszlo,powiem krotko,wasz prezydent to idiota,a Browar Kormoran to to samo?
      • Gość: niwer Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.olsztyn.mm.pl 23.04.07, 16:17
        I tak upada ten Olsztyn zero wszystkiego, zabytki się sypią, bo lepiej
        wstrzymać remont przez konserwatora i położyć w ruinę, niż dać remontować -
        gdzie tu logika.
        Ale szkoda mi browaru, bo po wielu latach, piwo zaczęło w Olsztynie nabierać
        smaku i jakości. Oczwywiście chodzi mi tylko o browary "Jurand".
        te liczne nagrody przekładały się faktycznie na jakość piwa. Dziwne było tylko
        to, że nasze piwo było bardziej znane poza Olsztynem, niż w samym Olsztynie.
        • Gość: Woj Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.centertel.pl 23.04.07, 16:44
          To że jest to inwestycja w teren było wiadomo dawno, przy tak sztucznie
          duszonej wielkości produkcji wiadomo było że wyniki będą takie nie inne ale
          działanie podobno było celowe (właściciel - kapitał niemiecki).
          Tak swoją drogą Jurand był dużo lepiej postrzegany poza okolicą niż na miejscu.
          Ostatnio robili naprawdę dobre piwko - Heban w mojej ocenie najlepsze polskie
          ciemne piwo.
          Browar Kormoran to inny ale mniejszy (kiedyś był mniejszy teraz nie wiem). Nie
          mam nic do kormorana ale dzisiejsze ich piwo nie dokońca mi odpowiada.
          • Gość: swiatowy Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.range86-144.btcentralplus.com 23.04.07, 16:48
            No coz Olsztyn to marazm i brak inwestycji Nic mnie tu nie dziwi za to gdzies
            na Jarotach wybuduja sklep Spolem
            P.s Czy jest to informacja sprawdzona?
            • Gość: beza Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.olsztyn.mm.pl 23.04.07, 17:03
              I tak prezydent dąży do otwierania nowych supermarketów, tylko że ten towar
              sprzedawany jest spoza Olsztyna. Już mnie nie cieszy inwestycja na ul. 1-go
              maja, chociaż podobno powstanie tam nowy pas ruchu o długości 100 czy 200
              metrów. Na takie inwestycje stać Olsztyn, "stolicę" tysiąca jezior, w której
              nie ma nic co by przyciągało turystów. Ostatnio byłam w Lesie Miejskim koło
              elektrycznej takiej rozdzielni przy ul. Leśnej. Syf, brud - i gdzie tu
              pospacerować?
              Brzegi jezior nie zagospodarowane, uciekam nad morze na urlop, bo w Olsztynie
              nie ma go gdzie spędzać.
              Plaża miejska wylana betonem, porządnej kawiarenki nie ma, żadnego prysznicu.
              Pieprzą o walorach turystycznych a ja pytam jakich? Brudne brzegi jezior, brak
              jakiejkolwiek infrastruktury.
              A inwestycje?
              Macie rację, wszystko pada i od kilku lat nic nie powstało w Olsztynie nowego
              pod względem gospodarczym, żadna nowa firma, która by zatrudniła powyżej 50
              osób.
              To tak ma wyglądać świetlany rozwój miasta?
              Ale
              1. Olsztyńskie Lato Artystyczne i "Czesław Jerzy Małkowski zaprasza"
              2. Tour de Pologne - promocja z lotu ptaka, bo z pozycji mrówki to już tragedia
              3. I wciąż pustosłowie o rozwoju miasta.
              eeeeeeeeeeeee

• Gość: bAL Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.olsztyn.mm.pl 23.04.07, 19:30
              Cos nie tak sie dzieje
              maja postawic 4 nowe supermarkety.
              beda burzyc stadion Warmii na Sybirakow
              teraz browar...i to niby pod budownictwo mieszkaniowe?
              To ja sie pytam - kto bedzie tu mieszkal jak nie bedzie miejsc pracy innych niz
              sprzedawcy w suermarketach po 800 zl na raczke?
    • Gość: kolo Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.ols.vectranet.pl 23.04.07, 17:57
      w ilu lokalach na starowce mozna nabyc lokalne olsztynskie piwo?
      • Gość: niwer Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.olsztyn.mm.pl 23.04.07, 19:02
        No właśnie tylko w jednym pubie.
        Mało tego kłopot z nabyciem w sklepach.
        Można to zwalić na promocję, czy też stereotyp zakorzeniony w świadomości
        mieszkańców o słabej jakości "starego Juranda".
        Niestety marka olsztyńskiego piwa nie mogła - moim zdaniem być zbytnio
        promowana z uwagi na silne marki, mające o wiele więcej środków na promocję w
        postaci Żywca czy Tyskiego.
        Jak to zwykle bywa, ponownie prezydent nie zauważył lub też nie chciał widzieć
        szansy w ściągnięciu turystów do nowej atrakcji Olsztyna - do coraz lepszego i
        coraz bardziej uznawanego piwa olsztyńskiego.
        www.berlson.com/product.html
        www.heweliuszfestiwal.pl/news.php?id=24
        www.ratebeer.com/View-User-1522-2-5.htm
        To takie małe przykłady, chociaż można szukać więcej.
        I nie chodzi mi o lizytację, które piwo jest lepsze itd., tylko o to, że było
        coś w Olsztynie co warto było promować, co mogło przyciągnąć turystów a
        dzisiaj? Zaprzepaszczono kolejną szansę.
        Cóż więc mamy do zaoferowania?
        Piękne lasy, jeziora - tylko że nei zagospodarowane i brudne.
        I po co ten temat?
        Bo jeszcze mniej więcej dwa miesiące do sezonu - a dla chcącego nic trudnego i
        może coś się zmieni, może już nie dla Browarów "Jurand" ale dla nszych lasó i
        jezior.

• oso1 Re: Browar Jurand przestaje istnieć? 23.04.07, 19:09
          Poważnie przestaje istnieć?
          To żałuję strasznie, bo piwo było wyśmienite. Chyba zdążę jeszcze
          do "Jurandowego źródełka" po skrzyneczkę :)
          Ale łezka w oku się zakręciła - szkoda
          Pozdrawiam
    • Gość: adg Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.mosar.pl 23.04.07, 20:01
      Statystycznie patrząc 11 pracowników (z tych 50 tracących pracę) zagłosowało na
      Małkowskiego. ok. 30 nie poszło do wyborów samorządowych. Sami sobie zgotowali
      ten los.
      • Gość: Zbuk Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.olsztyn.mm.pl 23.04.07, 21:03
        hej Panowie i panie wszyscy tak narzekają a może jeszcze da się z Tym coś
        zrobić???
        • Gość: Kibol Zamiast lać krokodyle łzy.... IP: *.olsztyn.mm.pl 23.04.07, 21:58
          ...może tak zacznijcie kupować olsztyńskie piwo pajace. To nie Małkowski jest winien, że spada sprzedaż bursztynowego trunku z Olsztyna / a to może prowdzić do zamknięcia browaru /, ale wy wszyscy, którzy kupujecie żywce, specjale, warki i inne żubry...
          Poza tym nie bez winy jest szefostwo browaru, które nie prowadzi reklamy swojej produkcji !!!.
          • Gość: niwer Re: Zamiast lać krokodyle łzy.... IP: *.olsztyn.mm.pl 23.04.07, 23:44
            Niestety władze samorządowe dopuszczają do rozwalania jako takiego przemysłu w
            Olsztynie. Brak zainteresowania ze strony samorządu, pogłębia recesję
            gospodarczą w mieście. Mniej zakładów, mniej podatków, mniej podatków mniej
            dochodów. Nie da się bazować na sprzedaży majątku gminy - kiedyś się skończy. I
            co dalej?
            • oberpolicmajster Re: Zamiast lać krokodyle łzy.... 24.04.07, 01:33
              Czegoś nie rozumiem. Dlaczego prawie wszyscy w tym watku pomstują na
              Malkowskiego? Czy to jest grunt miasta i prezydent go odbiera? Czy może browar
              należy do miasta? Ani jedno, ani drugie nie wydaje mi się prawdą.
              • Gość: niwer rola samorządu? IP: *.olsztyn.mm.pl 24.04.07, 09:09
                Nie chodzi o Małkowskiego, chodzi o samorząd i działania zapobiegające upadkowi
                przemysłu w Olsztynie (nawet takiego małego, chociaż nie wiem, ale browar
                należy do chyba większych zakładów produkcyjnych.

Patrząc na obietnice wyborcze - po których ponownie mam czkawkę
                Czym zachęcić inwestorów, jak obecni przedsiębiorcy likwidują działalność.

Czy nie lepiej podjąć rozmowy o przekazaniu np. działki, budynków, które można
                zaadaptować na browar - zamianie działek - nie wiem, są od tego fachowcy.

Szeregi bezrobotnych zasili nowa liczba osób. My będziemy ponosili tego koszty.
                Nie są to niestety osoby młode. Mniej pracujących to mniej zakupów, mniej
                zakupów to mniejsze podatki, mniejsze podatki to mniejsze dochody miasta
                itp.itd.

I chodzi tu o to aby się nie obudzić z ręką w nocniku.
                • Gość: zuzia Re: rola samorządu? IP: *.olsztyn.mm.pl 24.04.07, 18:17
                  Firma ma kolosalne długi: nie płaciła nie tylko za akcyze ale i za wode,
                  scieki, prad i inne media. Ciekawe co ma wpisane w księgach wieczystych? komu
                  przypadnie hipoteka. O ich zlej sytuacji wie cala polska. Firmy skupujące długi
                  płacą za ich wierzytelności maksymalnie 70 proc. czyli szanse na odzysk
                  pianiędzy przez wierzycieli są nikłe?
          • Gość: wojska polskiego Re: Zamiast lać krokodyle łzy.... IP: *.olsztyn.mm.pl 24.04.07, 21:44
            Racja. Z tym, że dziady w małych sklepikach sprzedają tylko lecho-tysko- żubry
            (robione w jednym miejscu i tak samo smakujące), bo te produkty mają ładne
            lodówki. Ani Olsztyna (Jurand i Kormoran) ani Braniewa (Barkas)!!!
          • Gość: bigos Re: Zamiast lać krokodyle łzy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 22:47
            i dobrze, że nie prowadzi bo jak w zeszłym roku przeprowadzili to było wstyd
            się przyznać że się pochodzi z Olsztyna
    • Gość: widzka nie ma się czym przejmować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 18:35
      zaraz po tych informacjach internetowych browar z Braniewa puszczał w TV
      świetną reklamę swojego piwa- Barkasa, Elbląskie górą !
      • Gość: Kibol Komuna wróciła !!!!!!!!!!!!!!!!1 IP: *.olsztyn.mm.pl 24.04.07, 18:53
        Widzę, że wielu dyskutantom tego wątku marzą się "słodkie" czasy komuny, kiedy to towarzysze w komitetach PZPR podejmowali decyzje o produkcji opon w OZOS-ie i zużyciu papieru toaletowego w przedszkolu. Dziś znowu wolny rynek wg nich ma zostać zastąpiony przez decyzję urzędników miejskich . Kochani "ekonomiści" ; walnijcie się w łepetyny i przestańcie przywoływac duchy czerwonej epoki !!!!!
        Browar nie jest spółką miejską i urzędnicy mają się od niego trzymac z daleka. Jeśli jest źle prowadzony to oczywiście padnie, tak jak bankrutują inne, źle prowadzone podmioty gospodarcze np. byłe olsztyńskie fabryki mebli.
        • Gość: widzka Re: Komuna wróciła !!!!!!!!!!!!!!!!1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 19:03
          za dużo piwa w tym wątku? opiłeś się liter? o co chodzi?
          pisałam o fajnej reklamie regionalnego piwa a ty mi tu o komunie coś ...
    • generallo Re: Browar Jurand przestaje istnieć? 24.04.07, 18:57
      Jurand jako kolejny browar wykończony przez Grupę Żywiec,
      przejdzie pod jej skrzydła, jako nowa marka warzona i rolewana w Elblągu :)
    • Gość: b28 Re: Browar Jurand przestaje istnieć? IP: *.ols.vectranet.pl 24.04.07, 21:03
      W GO było info iż browar wyżej wymieniony nie płacił akcyzy i służby adekwatne zajęły pieniążki na koncie. A bez piniążków nie ma produkcji. Podobno już jest wszystko OK.
      • Gość: Kibol Odpowiadam "ekonomistce" Widzkiej IP: *.olsztyn.mm.pl 24.04.07, 21:46
        "za dużo piwa w tym wątku? opiłeś się liter? o co chodzi?
        pisałam o fajnej reklamie regionalnego piwa a ty mi tu o komunie coś ..."

Jeśli Twój rozumek nie jest w stanie pojąć wyjątkowo czytelnego wpisu i
        encyklopedycznych pojęć ekonomii to wracaj tam, gdzie jest Twoje miejsce;
        do garów Widzka, do garów... !!!!!!!!!!!!
        • Gość: widzka Re: Odpowiadam "ekonomistce" Widzkiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 21:56
          ta piana na .... to z wściekłości czy z piwa? czy szamponu?
          odpowiadasz na mój post pod kimś innym?
          a te encyklopedyczne pojęcia ekonomiczne to które? te o papierze toaletowym ?
          położ się już do łóżka, do rana powinno przejść, ekonomia nie jest twoją
          domeną. Piwo też nie.
          • Gość: oko Re: Odpowiadam "ekonomistce" Widzkiej IP: *.ols.vectranet.pl 24.04.07, 22:37
            Naważyli to niech piją.

Czesław ma na to wpływ jak na pogodę.

• prusak75 Re: Browar Jurand przestaje istnieć? 19.06.07, 08:47
      może cos sie ruszy w sprawie Juranda
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070619/ekonomia/ekonomia_a_2.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka