Dodaj do ulubionych

Co dalej z browarem?

IP: 91.104.79.* 06.05.07, 17:51
No nie chce mi sie wierzyc ze nieuregulowany podatek mialby byc przyczyna
zamkniecia browaru z tak bogata tradycja Wiecie cos nowego olsztynianie? Co
dalej z naszym browarem?
Obserwuj wątek
    • Gość: swiatowy Re: Co dalej z browarem? IP: 91.104.96.* 07.05.07, 20:53
      No co ? Nikt ic nie wie ?Czeski film?125 LAT browarnictwa w Olsztynie odchodzi
      do lamusa?A moze jakis bystrzak z Zatorza cos wie?
      • Gość: wiem Re: Co dalej z browarem? IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.07, 21:02
        Gość portalu: swiatowy napisał(a):
        A moze jakis bystrzak z Zatorza cos wie?
        Nie jestem z Zatorza, ale cos tam wiem,browar ma być zlikwidowany a na jego
        miejscu jakiś deweloper chce wybudować bloki mieszkalne.
    • Gość: swiatowy Re: Co dalej z browarem? IP: 91.104.96.* 07.05.07, 21:21
      Dzieki za info ale do konca nie chce mi sie w to wierzyc
      • Gość: b28 Re: Co dalej z browarem? IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.07, 21:34
        Na sprzedaży piwa zarobisz rocznie 100 000, może 1000 000, a na sprzedaży ziemii zarobisz 5000 000, może z 10 000 000 i jeszcze masz kilkaset ton złomu.
        • Gość: h Re: Co dalej z browarem? IP: 82.160.235.* 07.05.07, 23:58
          a te budynki nie sa zabytkowe ? troche szkodaby bylo, juz raz zburzyli zabytkowa
          zajezdnie tramwajowa i zbudowali "piekna" stacje benzynowa. czy w tym miescie
          chociaz raz nie moze byc normalnie ?
          • Gość: tt Re: Co dalej z browarem? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.07, 14:42
            Niech wszystko wyburza i wybuduja bardziej potrzebne mieszkania.A olsztynskie
            piwo i tak bylo kiczowate..
            • rask Re: Co dalej z browarem? 08.05.07, 15:48
              Protestuję przeciwko nazywaniu piwa kiczowatym. Proszę o wyjasnienie . Piwo
              może komuś niesmakować, ale nazywanie kiczowatym????
              Ja bardzo lubie to piwo i basta , a świeże Bk w 0,33 butelkach to w[prost
              marzenie.
              • Gość: Piwosz Re: Co dalej z browarem? IP: *.ols.vectranet.pl 08.05.07, 16:24
                Mylisz kolego BK (browar kormoran) z Jurandem którego zamkneli,a który to w/g
                mnie robił bardziej wyciąg z buraków jak piwo ale to rzecz gustu.(z wyjątkami)
                Natomiast BK owszem dobrze schłodzone jest nawet nawet (tez zależy jakie)
                • Gość: eryk Re: Co dalej z browarem? IP: *.aster.pl 09.05.07, 11:17
                  Co Ty bredzisz chłopie, jeszcze z takim nikiem?
                  Piłeś Koźlaka, lanego Dublina?
                  Śmieszny jesteś nazywając te piwa wyciągiem z buraków.
                  • Gość: Piwosz Re: Co dalej z browarem? IP: *.ols.vectranet.pl 23.05.07, 21:05
                    "o Ty bredzisz chłopie, jeszcze z takim nikiem?
                    Piłeś Koźlaka, lanego Dublina?
                    Śmieszny jesteś nazywając te piwa wyciągiem z buraków"

Eryk czytaj ze zrozumieniem ok?Napisałem że są wyjątki jak również to że o
                    gustach i guścikach się nie dyskutuje.Czy to takie skomplikowane?Pzdr.
    • Gość: niktoś Re: Co dalej z browarem? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.07, 20:22
      tak, kiedyś dobre było biskupieckie, ale , jak to powiadaja Czesi-te se ne wrati
      • Gość: Calkiem calkiem Re: Co dalej z browarem? IP: *.elb.vectranet.pl 08.05.07, 21:10
        Swego czasu, poczestowany, pilem Waszego GOLD'a (chyba tak sie nazywalo). Dobra
        cena w smaku nie bylo zle. Jednak jako mieszkaniec Elblaga pije glownie
        SPECJALA, ktorego "zapach" warzenia w cieplejsze dni rozchodzi sie po calym
        doslownie Elblagu.
        • Gość: eryk Re: Co dalej z browarem? IP: *.aster.pl 09.05.07, 11:19
          gold jest z Kormorana, dyskusja tyczy się Browarów Warmińsko Mazurskich, czyli
          Juranda, następny, co mu dzwoni, ale niewiadomo gdzie.
    • Gość: messiah Re: Co dalej z browarem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 21:58
      Kiedyś został zlikwidowany browar kętrzyński, szkoda by taki sam los spotkał
      browar w Olsztynie :(
      • Gość: ... Re: Co dalej z browarem? IP: *.ols.vectranet.pl 09.05.07, 10:51
        komus pewnie zalezy, aby sprzedac parcele po jurandzie jakiemus "deweloperowi"
        za ilestam milionow pln.
    • Gość: eryk Re: Co dalej z browarem? IP: *.aster.pl 09.05.07, 11:36
      Niemiec kupił, ten browar i przez jakiś czas zapowiadało się , że będzie
      kolorowo, browar zaczął się reklamować jako "pierwszy polski browar
      specjalonośći" wprowadził nowe gatunki piwa, m.in smakowe, Heban, który zdobył
      popularność w całej Polsce, sprzedawany w dużych sieciach super i
      hipermarketów, jako piwo z wyższej półki. Poprawiono dystrybucję, w trójmieście
      bez problemu mozna było kupić Wasze olsztyńskie piwo, lane w knajpkach, jak i
      butelkowe w wielu sklepach. Na ulicach Gdańska mozna było zobaczyć bilbordy
      reklamujące, Wasze regionalne piwo. Jednym słowem było kolorowo i smacznie.
      Niestety właściciel wziął do ręki kalkulator i wyszło mu, że lepiej sprzedać
      teren pod deweloperkę. Może myślał już tak w chwili gdy kupował BWM. Browar
      miał spore tradycje i wbrew powszechnym opinom, szczególnie mieszkańców
      Olsztyna, którzy obśmiewali olsztyńskie( co więcej rozmawiając z młodymi
      mieszkańcami Warmii, dowiedziałem sie , że picie tego piwa to zwykły obciach)
      wyroby warzył niezłe piwo niestety 100 kilkadziesiąt lat tradycji zostanie
      zrównane z ziemia. I tak w ciagu jednego roku z 3 browarów w Waszym
      województwie został tylko jeden, który i tak pewnie zamkną, bo Wy wolicie
      opijać się Specjalem z Elbląga. Pozdrawiam.
      • Gość: r Re: Co dalej z browarem? IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.07, 11:40
        Ja tam wole piwo tylko z Elblaga....!!!
        • Gość: eryk Re: Co dalej z browarem? IP: *.aster.pl 09.05.07, 11:44
          Widać niewiele rozumiesz. A powiedz mi jakie inne piwa zdażyło się Tobie pić,
          że używasz stwierdzenia "wolę". Może masz zerową świadomość nt polskich
          browarów i nie próbowałeś innych wyrobów a znasz tylko Czrnucha, Leszka i
          Tyskie.
          Pozdrawiam.
          • Gość: grzes Re: Co dalej z browarem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 13:23
            Chyba kazdemu, kto próbował piwa Heban, czy Faustus, żal tego browaru i to nie
            nawet przez jakis lokalny patriotyzm, tylko naprawdę to były udane piwa.
            Jeszcze w niektórych sklepach można trafić Faustusa. Pozdr.
            • mameluch Re: Co dalej z browarem? 09.05.07, 13:55
              niedawno można było nawet kupić pięciopak + szklanka Hebana, w Kerfurze chyba.
              jeszcze dwa mi zostały i zastanawiam się czy jednego nie zostawić na pamiątkę:(
      • Gość: jud+- Re: Co dalej z browarem? IP: 168.208.215.* 23.05.07, 20:38
        hehe, taki to niemiec ze hoho. to zyd polskiego pochodzenia z paszportem
        polskim i niemieckim. kolo mieszka obecnie w wwie i kreci to tu to tam.czesto
        lata na floryde do siostry. w latach 90tych w 1szej 40stce najbogatszych osob w
        Polsce.jego corka miszka w wwie rowniez. niedawno urodzila dziecko. zwiazana
        jest z takim jednym patalachem andrzejkiem. pie.. sepleni i rozpowiada
        rodzinne hstorei tu i tam.oczywiscie nie moge podac nazwiska kolesia. los
        polskich firm obchodzi go tyle samo co rybek akwariowych...
    • Gość: Elbinger Re: Co dalej z browarem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:09
      Znowu problem, że pojawiła się klejna rzecz, której nie będzie w Olsztynie, a
      która jest w Elblągu
      • ferdek.schichau Re: Co dalej z browarem? 11.05.07, 19:40
        W Elblagu teraz drodzy olsztynianie, produkuje sie piwko wszelkiej miasci z
        grupy zywiec. Tajemnica poliszynela jest natomiast to, ze Specjal sztucznie jest
        utrzymywany jako piwo rangi regionalnej, gdyz swoja popularnoscia, smakiem i
        goryczka, przycmilby wszelkie Zywce czy Warki. Choc ostatnio cos sie ruszylo i
        co krok widnieja reklamy specjala. To chyba zasluga Barkasa, notabene browar
        reaktywowali dawni wlodarze browaru EB w Elblagu.
        • Gość: swiatowy Re: Co dalej z browarem? IP: 91.104.96.* 11.05.07, 19:50
          Wszystko fajnie ale to watek o browarze w Olsztynie a nie w Elblagu Tak jest
          browar w Elblagu,Zywcu i Warce
          • ferdek.schichau Re: Co dalej z browarem? 12.05.07, 14:15
            To jest watek o jedynych jak widac browarach w naszym wojew. Ostal sie Elblag +
            Braniewo. Praktycznie jesli chodzi o recepture te same browary (dobra woda ze
            zrodel + praktycznie ta sama receptyra, ba nawet swego czasu byl proces o
            podobne etykiety). Tak wiec drodzy olsztynianie, polecam byscie w zgodzie pili
            Specjalka i Barkasa dla dobra i swetnosci naszego regionu!
    • ravendom Plotka...? 11.05.07, 18:31
      Sądzać z tego : miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,1358489.html artylu to
      poprostu sprzedają konkretny budynek, który i tak od lat niszczeje i od lat nie
      produkuje piwa.
      Jak dla mnie to cała sprawa z browarem to kolejna plotka rodem z Kortowa, taka
      sama jak ta, ze w lasku kortowskim młdoym dziewczynom ktoś wycina nerki... ;/
      Ktoś ma jakiś KONKRETNY dowód, ze ten browar ma zostać zamknięty? Bo ja narazie
      jakoś nie znalazłem...
      • Gość: swiatowy Re: Plotka...? IP: 91.104.96.* 11.05.07, 18:57
        Ja slyszalem ze jest to problem tylko jakiegos nie zaplaconego podatku ,ktory w
        skali miasta czy nawet browaru nie jest niczym wielkim Wiec o co chodzi? Plotka?
        P.S Uwielbiam piwo olsztynskie w "granatach" chyba teraz mozna je tylko kupic
        na Zatorzu
        • mameluch Re: Plotka...? 11.05.07, 21:21
          może ktoś bardziej oblatany (jakiś właściciel?), powie dlaczego w olsztyńskich
          pubach nie można kupić miejscowego piwa (albo jest to bardzo trudne)? brak
          promocji produktu, przez co nie byłby chodliwy?
          ucieszyłoby mnie gdybym mógł zaprosić znajomych spoza miasta na regionalne piwo
          do jakiegoś klubu, a tu niemal wyłącznie same ogólnopolskie i światowe marki.
          • Gość: swiatowy Re: Plotka...? IP: 91.104.96.* 11.05.07, 21:58
            Ach ci nasi wlasciciele pubow Jak sie nie myle to w sezonie na Starym Miescie w
            ogrodkach sprzedaja tylko Lech i Zywiec w niektorych chyba Tyskie ale wracajac
            do tematu uwielbiam w lato podskoczyc do browarowego sklepiku zakupic piwko i
            poczytac ksiazke nad stawkiem
            • Gość: ee Re: Plotka...? IP: *.ols.vectranet.pl 13.05.07, 13:32
              czyli dla strazy miejskiej/policji jestes zwyklym nieobyczjnym "zulem"
              zaslugujacym na kolegium...
          • alf23 Re: Plotka...? 12.05.07, 21:01
            Zapewne widziałeś jak profesjonalnie zrobione są teraz ogródki obrandowane markami KP albo Grupy Żywiec. Ławki i stoły o przekroju drewnanych beczek Heinekena, szklane iglo Lecha - to wszystko kosztuje ogromną kasę.
            Właściciel takiego pubu podpisujący umowę na wyłączność z którymś z koncernów wyznacza datę i serwis montuje całe ustrojstwo przed sezonem. Jak dodasz do tego szklanki, wafle i inne duperele to uzbiera się taka kasa,że opłaca się trzymać sztamę tylko z dużymi browarami.
            Takiego Juranda po prostu na to nie stać.Lajf is brutal.
        • ravendom Re: Plotka...? 12.05.07, 12:43
          Gość portalu: swiatowy napisał(a):

> Ja slyszalem ze jest to problem tylko jakiegos nie zaplaconego podatku

No własnie... każdy "coś, gdzieś, od kogoś" słyszał, ale nikt nie potrafi
          wskazać jakiegos artykułu w gazecie, obwieszczenia, dokumentu itp. które by
          jednoznacznie potwierdzało fakt, ze browar ma zostać zlikwidowany. Ja tam piwa
          Jurand akurat nie za bardzo lubie, ale Dublin to jedno z moich ulubionych.
          • Gość: swiatowy Re: Plotka...? IP: 91.104.121.* 12.05.07, 13:48
            Wyczytalem to na internecie Chyba na stronie GO byl jakis maly artykul
    • Gość: * Wystarczy oddać za przysłowiową złotówkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:07
      ten browar, to zaraz nie tylko podatek umorza ale jeszcze dotacje się znajdą na
      podtrzymanie tradycji :))
      • Gość: niwer Re: Wystarczy oddać za przysłowiową złotówkę IP: *.olsztyn.mm.pl 12.05.07, 14:57
        Tu jest pierwszy wątek z kwietnia o Browarze Jurand (BWM)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=61245864&v=2&s=0
      • pppppp20 Re: Wystarczy oddać za przysłowiową złotówkę 15.05.07, 19:58
        a ja slyszalem ze postepuje demontarz browaru prawda czy falsz moze niech sie
        wypowie ktos z pracownikow browaru
    • mameluch niestety:( 22.05.07, 09:37
      gazetaolsztynska.wm.pl/Masowe-zwolnienia-w-browarze-Jurand,24565
    • Gość: swiatowy Re: Co dalej z browarem? IP: 91.104.91.* 22.05.07, 11:42
      Niedawno zamkneli fabryke mebli bo ponoc produkcja byla za droga teren poszedl
      pod budowe mieszkan Dziwne ze oplaca sie innym Dla Ikei i nowego
      inwestora,ktory otwiera fabryke w Nowym Miescie Lubawskim(chyba)Teraz podobna
      historia z browarem i juz weszy deweloper
      • prusak75 Re: Co dalej z browarem? 22.05.07, 13:06
        troche konkretów

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070522/ekonomia/ekonomia_a_18.html
        • ravendom Re: Co dalej z browarem? 22.05.07, 22:36
          Zastanawia mnie czy dalej bedzie mozna kupować piwo z Juranda w Szczytnie. Tam
          browar bedzie chyba dalej funkcjonował.
    • Gość: swiatowy Re: Co dalej z browarem? IP: 91.104.91.* 22.05.07, 22:41
      Po piwko olsztynskie w granatach specjalnie jezdzilem na Zatorze No nie nie
      moge sie z tym pogodzic
      • mameluch Re: Co dalej z browarem? 22.05.07, 23:12
        ktoś z Was może orientuje się co z kioskiem? nigdy tam nie byłem, ale chyba
        musiałbym zawitać wobec tego wszystkiego. o ile jeszcze działa? nie mam pojęcia
        jak z tamtejszymi godzinami otwarcia (było?), ale dziś tuż po 17 kiosk był
        zamknięty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka