Gość: swiatowy IP: 91.104.79.* 06.05.07, 17:51 No nie chce mi sie wierzyc ze nieuregulowany podatek mialby byc przyczyna zamkniecia browaru z tak bogata tradycja Wiecie cos nowego olsztynianie? Co dalej z naszym browarem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: swiatowy Re: Co dalej z browarem? IP: 91.104.96.* 07.05.07, 20:53 No co ? Nikt ic nie wie ?Czeski film?125 LAT browarnictwa w Olsztynie odchodzi do lamusa?A moze jakis bystrzak z Zatorza cos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Re: Co dalej z browarem? IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.07, 21:02 Gość portalu: swiatowy napisał(a): A moze jakis bystrzak z Zatorza cos wie? Nie jestem z Zatorza, ale cos tam wiem,browar ma być zlikwidowany a na jego miejscu jakiś deweloper chce wybudować bloki mieszkalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Co dalej z browarem? IP: 91.104.96.* 07.05.07, 21:21 Dzieki za info ale do konca nie chce mi sie w to wierzyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b28 Re: Co dalej z browarem? IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.07, 21:34 Na sprzedaży piwa zarobisz rocznie 100 000, może 1000 000, a na sprzedaży ziemii zarobisz 5000 000, może z 10 000 000 i jeszcze masz kilkaset ton złomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Co dalej z browarem? IP: 82.160.235.* 07.05.07, 23:58 a te budynki nie sa zabytkowe ? troche szkodaby bylo, juz raz zburzyli zabytkowa zajezdnie tramwajowa i zbudowali "piekna" stacje benzynowa. czy w tym miescie chociaz raz nie moze byc normalnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Co dalej z browarem? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.07, 14:42 Niech wszystko wyburza i wybuduja bardziej potrzebne mieszkania.A olsztynskie piwo i tak bylo kiczowate.. Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: Co dalej z browarem? 08.05.07, 15:48 Protestuję przeciwko nazywaniu piwa kiczowatym. Proszę o wyjasnienie . Piwo może komuś niesmakować, ale nazywanie kiczowatym???? Ja bardzo lubie to piwo i basta , a świeże Bk w 0,33 butelkach to w[prost marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piwosz Re: Co dalej z browarem? IP: *.ols.vectranet.pl 08.05.07, 16:24 Mylisz kolego BK (browar kormoran) z Jurandem którego zamkneli,a który to w/g mnie robił bardziej wyciąg z buraków jak piwo ale to rzecz gustu.(z wyjątkami) Natomiast BK owszem dobrze schłodzone jest nawet nawet (tez zależy jakie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: Co dalej z browarem? IP: *.aster.pl 09.05.07, 11:17 Co Ty bredzisz chłopie, jeszcze z takim nikiem? Piłeś Koźlaka, lanego Dublina? Śmieszny jesteś nazywając te piwa wyciągiem z buraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piwosz Re: Co dalej z browarem? IP: *.ols.vectranet.pl 23.05.07, 21:05 "o Ty bredzisz chłopie, jeszcze z takim nikiem? Piłeś Koźlaka, lanego Dublina? Śmieszny jesteś nazywając te piwa wyciągiem z buraków" Eryk czytaj ze zrozumieniem ok?Napisałem że są wyjątki jak również to że o gustach i guścikach się nie dyskutuje.Czy to takie skomplikowane?Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niktoś Re: Co dalej z browarem? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.07, 20:22 tak, kiedyś dobre było biskupieckie, ale , jak to powiadaja Czesi-te se ne wrati Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Calkiem calkiem Re: Co dalej z browarem? IP: *.elb.vectranet.pl 08.05.07, 21:10 Swego czasu, poczestowany, pilem Waszego GOLD'a (chyba tak sie nazywalo). Dobra cena w smaku nie bylo zle. Jednak jako mieszkaniec Elblaga pije glownie SPECJALA, ktorego "zapach" warzenia w cieplejsze dni rozchodzi sie po calym doslownie Elblagu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: Co dalej z browarem? IP: *.aster.pl 09.05.07, 11:19 gold jest z Kormorana, dyskusja tyczy się Browarów Warmińsko Mazurskich, czyli Juranda, następny, co mu dzwoni, ale niewiadomo gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: messiah Re: Co dalej z browarem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 21:58 Kiedyś został zlikwidowany browar kętrzyński, szkoda by taki sam los spotkał browar w Olsztynie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Co dalej z browarem? IP: *.ols.vectranet.pl 09.05.07, 10:51 komus pewnie zalezy, aby sprzedac parcele po jurandzie jakiemus "deweloperowi" za ilestam milionow pln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: Co dalej z browarem? IP: *.aster.pl 09.05.07, 11:36 Niemiec kupił, ten browar i przez jakiś czas zapowiadało się , że będzie kolorowo, browar zaczął się reklamować jako "pierwszy polski browar specjalonośći" wprowadził nowe gatunki piwa, m.in smakowe, Heban, który zdobył popularność w całej Polsce, sprzedawany w dużych sieciach super i hipermarketów, jako piwo z wyższej półki. Poprawiono dystrybucję, w trójmieście bez problemu mozna było kupić Wasze olsztyńskie piwo, lane w knajpkach, jak i butelkowe w wielu sklepach. Na ulicach Gdańska mozna było zobaczyć bilbordy reklamujące, Wasze regionalne piwo. Jednym słowem było kolorowo i smacznie. Niestety właściciel wziął do ręki kalkulator i wyszło mu, że lepiej sprzedać teren pod deweloperkę. Może myślał już tak w chwili gdy kupował BWM. Browar miał spore tradycje i wbrew powszechnym opinom, szczególnie mieszkańców Olsztyna, którzy obśmiewali olsztyńskie( co więcej rozmawiając z młodymi mieszkańcami Warmii, dowiedziałem sie , że picie tego piwa to zwykły obciach) wyroby warzył niezłe piwo niestety 100 kilkadziesiąt lat tradycji zostanie zrównane z ziemia. I tak w ciagu jednego roku z 3 browarów w Waszym województwie został tylko jeden, który i tak pewnie zamkną, bo Wy wolicie opijać się Specjalem z Elbląga. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Co dalej z browarem? IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.07, 11:40 Ja tam wole piwo tylko z Elblaga....!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: Co dalej z browarem? IP: *.aster.pl 09.05.07, 11:44 Widać niewiele rozumiesz. A powiedz mi jakie inne piwa zdażyło się Tobie pić, że używasz stwierdzenia "wolę". Może masz zerową świadomość nt polskich browarów i nie próbowałeś innych wyrobów a znasz tylko Czrnucha, Leszka i Tyskie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: Co dalej z browarem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 13:23 Chyba kazdemu, kto próbował piwa Heban, czy Faustus, żal tego browaru i to nie nawet przez jakis lokalny patriotyzm, tylko naprawdę to były udane piwa. Jeszcze w niektórych sklepach można trafić Faustusa. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Co dalej z browarem? 09.05.07, 13:55 niedawno można było nawet kupić pięciopak + szklanka Hebana, w Kerfurze chyba. jeszcze dwa mi zostały i zastanawiam się czy jednego nie zostawić na pamiątkę:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jud+- Re: Co dalej z browarem? IP: 168.208.215.* 23.05.07, 20:38 hehe, taki to niemiec ze hoho. to zyd polskiego pochodzenia z paszportem polskim i niemieckim. kolo mieszka obecnie w wwie i kreci to tu to tam.czesto lata na floryde do siostry. w latach 90tych w 1szej 40stce najbogatszych osob w Polsce.jego corka miszka w wwie rowniez. niedawno urodzila dziecko. zwiazana jest z takim jednym patalachem andrzejkiem. pie.. sepleni i rozpowiada rodzinne hstorei tu i tam.oczywiscie nie moge podac nazwiska kolesia. los polskich firm obchodzi go tyle samo co rybek akwariowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Co dalej z browarem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:09 Znowu problem, że pojawiła się klejna rzecz, której nie będzie w Olsztynie, a która jest w Elblągu Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek.schichau Re: Co dalej z browarem? 11.05.07, 19:40 W Elblagu teraz drodzy olsztynianie, produkuje sie piwko wszelkiej miasci z grupy zywiec. Tajemnica poliszynela jest natomiast to, ze Specjal sztucznie jest utrzymywany jako piwo rangi regionalnej, gdyz swoja popularnoscia, smakiem i goryczka, przycmilby wszelkie Zywce czy Warki. Choc ostatnio cos sie ruszylo i co krok widnieja reklamy specjala. To chyba zasluga Barkasa, notabene browar reaktywowali dawni wlodarze browaru EB w Elblagu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Co dalej z browarem? IP: 91.104.96.* 11.05.07, 19:50 Wszystko fajnie ale to watek o browarze w Olsztynie a nie w Elblagu Tak jest browar w Elblagu,Zywcu i Warce Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek.schichau Re: Co dalej z browarem? 12.05.07, 14:15 To jest watek o jedynych jak widac browarach w naszym wojew. Ostal sie Elblag + Braniewo. Praktycznie jesli chodzi o recepture te same browary (dobra woda ze zrodel + praktycznie ta sama receptyra, ba nawet swego czasu byl proces o podobne etykiety). Tak wiec drodzy olsztynianie, polecam byscie w zgodzie pili Specjalka i Barkasa dla dobra i swetnosci naszego regionu! Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Plotka...? 11.05.07, 18:31 Sądzać z tego : miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,1358489.html artylu to poprostu sprzedają konkretny budynek, który i tak od lat niszczeje i od lat nie produkuje piwa. Jak dla mnie to cała sprawa z browarem to kolejna plotka rodem z Kortowa, taka sama jak ta, ze w lasku kortowskim młdoym dziewczynom ktoś wycina nerki... ;/ Ktoś ma jakiś KONKRETNY dowód, ze ten browar ma zostać zamknięty? Bo ja narazie jakoś nie znalazłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Plotka...? IP: 91.104.96.* 11.05.07, 18:57 Ja slyszalem ze jest to problem tylko jakiegos nie zaplaconego podatku ,ktory w skali miasta czy nawet browaru nie jest niczym wielkim Wiec o co chodzi? Plotka? P.S Uwielbiam piwo olsztynskie w "granatach" chyba teraz mozna je tylko kupic na Zatorzu Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Plotka...? 11.05.07, 21:21 może ktoś bardziej oblatany (jakiś właściciel?), powie dlaczego w olsztyńskich pubach nie można kupić miejscowego piwa (albo jest to bardzo trudne)? brak promocji produktu, przez co nie byłby chodliwy? ucieszyłoby mnie gdybym mógł zaprosić znajomych spoza miasta na regionalne piwo do jakiegoś klubu, a tu niemal wyłącznie same ogólnopolskie i światowe marki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Plotka...? IP: 91.104.96.* 11.05.07, 21:58 Ach ci nasi wlasciciele pubow Jak sie nie myle to w sezonie na Starym Miescie w ogrodkach sprzedaja tylko Lech i Zywiec w niektorych chyba Tyskie ale wracajac do tematu uwielbiam w lato podskoczyc do browarowego sklepiku zakupic piwko i poczytac ksiazke nad stawkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: Plotka...? IP: *.ols.vectranet.pl 13.05.07, 13:32 czyli dla strazy miejskiej/policji jestes zwyklym nieobyczjnym "zulem" zaslugujacym na kolegium... Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: Plotka...? 12.05.07, 21:01 Zapewne widziałeś jak profesjonalnie zrobione są teraz ogródki obrandowane markami KP albo Grupy Żywiec. Ławki i stoły o przekroju drewnanych beczek Heinekena, szklane iglo Lecha - to wszystko kosztuje ogromną kasę. Właściciel takiego pubu podpisujący umowę na wyłączność z którymś z koncernów wyznacza datę i serwis montuje całe ustrojstwo przed sezonem. Jak dodasz do tego szklanki, wafle i inne duperele to uzbiera się taka kasa,że opłaca się trzymać sztamę tylko z dużymi browarami. Takiego Juranda po prostu na to nie stać.Lajf is brutal. Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Re: Plotka...? 12.05.07, 12:43 Gość portalu: swiatowy napisał(a): > Ja slyszalem ze jest to problem tylko jakiegos nie zaplaconego podatku No własnie... każdy "coś, gdzieś, od kogoś" słyszał, ale nikt nie potrafi wskazać jakiegos artykułu w gazecie, obwieszczenia, dokumentu itp. które by jednoznacznie potwierdzało fakt, ze browar ma zostać zlikwidowany. Ja tam piwa Jurand akurat nie za bardzo lubie, ale Dublin to jedno z moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Plotka...? IP: 91.104.121.* 12.05.07, 13:48 Wyczytalem to na internecie Chyba na stronie GO byl jakis maly artykul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Wystarczy oddać za przysłowiową złotówkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:07 ten browar, to zaraz nie tylko podatek umorza ale jeszcze dotacje się znajdą na podtrzymanie tradycji :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niwer Re: Wystarczy oddać za przysłowiową złotówkę IP: *.olsztyn.mm.pl 12.05.07, 14:57 Tu jest pierwszy wątek z kwietnia o Browarze Jurand (BWM) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=61245864&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
pppppp20 Re: Wystarczy oddać za przysłowiową złotówkę 15.05.07, 19:58 a ja slyszalem ze postepuje demontarz browaru prawda czy falsz moze niech sie wypowie ktos z pracownikow browaru Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch niestety:( 22.05.07, 09:37 gazetaolsztynska.wm.pl/Masowe-zwolnienia-w-browarze-Jurand,24565 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Co dalej z browarem? IP: 91.104.91.* 22.05.07, 11:42 Niedawno zamkneli fabryke mebli bo ponoc produkcja byla za droga teren poszedl pod budowe mieszkan Dziwne ze oplaca sie innym Dla Ikei i nowego inwestora,ktory otwiera fabryke w Nowym Miescie Lubawskim(chyba)Teraz podobna historia z browarem i juz weszy deweloper Odpowiedz Link Zgłoś
prusak75 Re: Co dalej z browarem? 22.05.07, 13:06 troche konkretów www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070522/ekonomia/ekonomia_a_18.html Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Re: Co dalej z browarem? 22.05.07, 22:36 Zastanawia mnie czy dalej bedzie mozna kupować piwo z Juranda w Szczytnie. Tam browar bedzie chyba dalej funkcjonował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Co dalej z browarem? IP: 91.104.91.* 22.05.07, 22:41 Po piwko olsztynskie w granatach specjalnie jezdzilem na Zatorze No nie nie moge sie z tym pogodzic Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Co dalej z browarem? 22.05.07, 23:12 ktoś z Was może orientuje się co z kioskiem? nigdy tam nie byłem, ale chyba musiałbym zawitać wobec tego wszystkiego. o ile jeszcze działa? nie mam pojęcia jak z tamtejszymi godzinami otwarcia (było?), ale dziś tuż po 17 kiosk był zamknięty. Odpowiedz Link Zgłoś