Dodaj do ulubionych

woda w kranie

IP: *.barczewo.macrosat.pl 04.06.07, 16:30
Proszę pomóżcie, może ktoś z Was miał podobny problem.
W całym bloku woda z kranu leci zanieczyszczona, jakimś miałem, bardzo drobnymi kamyczkami. Wciąż zapychają się sitka w kranach,w pralkach czy filtry do wody. Zarządca wspólnopty mieszkaniowej rozkłada ręce i twierdzi, że ta sprawa jest nie do załatwienia, gdyż na kolejne pisma Gmina i ZWiK odpowiada brakiem pieniędzy. Sprawa miejsce ma w Barczewie.
Obserwuj wątek
    • muraszka1 Re: woda w kranie 06.06.07, 08:16
      przyczyna moze byc pekniecie fitrow albo rury tlocznej,
      to powazna awaria :(
      • Gość: Monia Re: woda w kranie IP: *.barczewo.macrosat.pl 06.06.07, 12:20
        Przyczyn jest jedna -
        brak pieniedzy na wymianę rur.
        Woda jest zdantna do picia,
        a że zanieczyszczona to juz wyłącznie
        problem użytkowników.
        • Gość: zostałem wyśmiany Re: woda w kranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 16:12
          Zostałem wyśmiany na forum, gdy opisywałem podobny problem w Olsztynie.

Zgłoś problem do sanepidu- ale nie spodziewaj się ze coś wykryją.
          Dlatego podczas sprawdzania wody pobież prbkę dla siebie i żądaj zabezpieczenia (opieczętowania) tej próbki i zapisania w protokóle, że twoja próbka zostala zabezpieczona lub dopisz to sama do protokółu - masz takie prawo.

W moim przypadku sanepid uznał, że gnojowka lecąca z kranu jest zdolna do picia ale już tego samego dnia rozpoczęto przepłukiwanie całej magistrali i powtarzano to kilka razy.

Dopiero po kolejnych zgłoszeniach rozkopali pół ulicy i okazało się (z nie formalnych źródeł), że ktoś nie miał zamontowanego zaworu zwrotnego od centralnego ogrzewania i gdy spagło cisnienie waoda z ogrzewania cofnęła się do wodociągów wody pitnej. Ta woda (ten syf) jest ciężki i dlatego tylko na niskim poziomie woda była brudna.

Wielu mądrali wyśmiewalo się ze mnie na forum.

Jednak po paru tygodniach otrzymalem potwierdzenie z sanepidu, ze woda nie nadawala się nawet do prania czy płukania muszli.

Jeśli masz wodomierz zanotuj jego stan i żądaj zwrotu opłat za brydną wodę.

Przecież będziesz musiala również przeczyścić swoją instalację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka