Dodaj do ulubionych

kościelne dzwony

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 07:43
może ktoś mi uświadomi, po co w XXI wieku o 7 rano przez 10 minut
naparza dzwon w kościele.
Przecież emeryci, uczestnicy porannej mszy i tak wstają sami bez
budzika.
Mam urlop i mogłabym w końcu się wyspać.
Niestety mieszkam przy kościele.
Rano już rozważałam zakupienie budzików z bezcłowego dla uczestników
porannych mszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: tt Re: kościelne dzwony IP: *.olsztyn.mm.pl 13.08.07, 07:51
      Tak juz jest i musisz sie z tym pogodzic.Inne wyjscie to kup sobie
      sluchawki a nie bedziesz slyszec rano dzwonow.W innych czesciach
      miasta jest to samo.
      • mamaoscara Re: kościelne dzwony 13.08.07, 09:29
        Wg ostatnich badań jako najbardziej uciążliwe śasiedztwo ankietowani
        wskazali koscioły.I mieli rację ...
        • Gość: miska Re: kościelne dzwony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 09:44
          zawsze mozna zmienic miejsce zamieszkania:)
          są wiochy gdzie 20 km do "dzwonow"
          • mamaoscara Re: kościelne dzwony 13.08.07, 09:52
            U mnie z 5 km i jestem szczęśliwa,bo wcześniej przez wiele lat
            słyszałam dzwony ze wszystkim stron
            • Gość: xyz Re: kościelne dzwony IP: *.ols.vectranet.pl 13.08.07, 11:59
              Moim osiedlem jest Pieczewo i nie budzą mnie zadne dzwony.
              • Gość: zyz Re: kościelne dzwony IP: *.olsztyn.mm.pl 13.08.07, 12:25
                Gość portalu: xyz napisał(a):

> Moim osiedlem jest Pieczewo i nie budzą mnie zadne dzwony.

Ćśśśśśśśś! Bo zaraz ci wybudują coś z dzwonnicą !
              • Gość: wojtek Re: kościelne dzwony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 12:58
                Do czasu! Na Pieczewie buduje się dwa kościoły. Witosa i
                Krasickiego/Wilczyńskiego. Dadzą Ci jeszcze popalić. Mieszkam na Bajkowej i już
                mam powyżej głowy, co to się wyprawia w kaplicy MB Fatimskiej. Te śpiewy
                doprowadzają mnie do pasji. Nie da się zamknąć drzwi kaplicy? Czy Bóg doprawdy
                sobie tego życzy, by regularnie wkur... spokojnych ludzi? Ja się duszę, bo okna
                otworzyć nie mogę. Uwielbiam chóry gregoriańskie, ale nawet ich nie mógłbym
                słuchać z taką częstotliwością. A cóż dopiero te flaki z olejem.
                • Gość: jd Re: kościelne dzwony IP: *.ip-142-4-212.net 31.07.13, 12:04

trudno tych zachowań nie nazwać agresją akustyczną w przestrzeń miejską
                  • Gość: mix Najnowsze kościelne tematy dysakusyjne na topie IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.13, 22:09
                    Gdyby Franciszek chciał rzeczywiście cokolwiek zmieniać w zasadach dotyczących wyświęcania na kapłanów osób o trwale zakorzenionych skłonnościach homoseksualnych, to... zmieniłby zapisy prawne, a nie opowiadał o tym na pokładzie samolotu. A jako że tego nie zrobił, to możemy być pewni, że nic się nie zmieniło.
                    wyborcza.pl/1,75968,14363251,Wedle_prawicowych_katolikow_czlowiek_w_samolocie_tepieje_.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk#Cuk#ixzz2aeieCGJ2
    • Gość: qwert Re: kościelne dzwony IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.13, 16:53
      "może ktoś mi uświadomi, po co w XXI wieku o 7 rano przez 10 minut
      naparza dzwon w kościele. "

Już wyjaśniam Kasieńko. Musisz wiedzieć, ze Polska jest obecnie jeszcze pod okupacją watykańską. Dzwony robiące ogromny hałas od godz. 6.00 to nic innego jak przypominanie Polakom kto rządzi w Polsce.
      Tak jak pies zwój teren znaczy moczem tak kościół robi to za pomocą dzwonów, dziwnych ryków z ratuszowej i kościelnych wież i nowych kościołów.

Czy to wyjaśnienie wystarczy Ci Kasieńko ?

• edico Re: kościelne dzwony 31.07.13, 18:06
        Polski katolicyzm już wymyślił dmuchane dzwony, które ma zamiar stawiać bez pozwolenia
        www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Zil21aw6K9M
        W pewnym sensie oddaje to charakter i mentalność tego Kościoła.
      • warmjak Re: kościelne dzwony 09.09.13, 20:11
        qwert: "Polska jest obecnie jeszcze pod okupacją watykańską. Dzwony robiące ogromny hałas od godz. 6.00 to nic innego jak przypominanie Polakom kto rządzi w Polsce."

Może ktoś z pamięcią lepszą niż moja przypomni, czy w okresie PRL dzwony biły tak samo? Skoro Bierut świętował Boże Ciało, to może tak?

Zgodnie z rozumowaniem "qwerty" te dzwony przypominały wtedy Polakom, że w Polsce rządzą gubernatorzy z sovieckiego nadania, zatwierdzani w Moskwie i w jej interesie strzelający do Polaków co jakieś czas.
        • Gość: qwert Re: kościelne dzwony IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.13, 20:35
          "Może ktoś z pamięcią lepszą niż moja przypomni, czy w okresie PRL dzwony biły tak samo? "

A już ci przypominam. Pomijając okres przed 1989 rokiem, kościół zaczął panoszyć się w latach 90-tych XX wieku. To wtedy watykański okupant namnożył parafii a w każdej zainstalował dzwony aby jak wcześniej napisano znaczyć swój teren biciem w owe dzwony.
          Sądzę, że takie uzasadnienie uznasz miły człowieku za wystarczające.
          • n4eu Re: kościelne dzwony 12.09.13, 09:56
            Straszny watykanski okupant zamontowal dzwony, potem wrzucil msze do telewizji i religie do szkol. Takie okropnej okupacji nie bylo od czasow Hitlera, Stalina Gomolki i Gierka razem wzietych.
            Paliknot ratuj bo bedzie zaraz jak w Iranie :D:D
            • Gość: jan Re: kościelne dzwony IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.13, 19:57
              ironia godna debila
              • privus Re: kościelne dzwony 12.09.13, 21:29
                Niektórzy spełniają się właśnie w takiej roli odnosząc jednocześnie dumną satysfakcję z poczucia własnego istnienia :)
                • n4eu Re: kościelne dzwony 12.09.13, 22:00
                  Czyzby okupanci zaczeli nawet dzwonic w czwartek po wieczorynce?:D skandal :D:D
    • Gość: zdzisław Re: kościelne dzwony IP: 176.31.41.* 08.09.13, 21:10

dziś rano znowu mnie obudzili i to powinno być zabronione, niech zawiadamiają ludzi przez iinternet
      • Gość: mix Re: kościelne dzwony IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.13, 21:41
        W niektórych miastach poradzili sobie z natrętnie walącymi w dzwony proboszczami. Siekierski - jak mi wspominano - też był nieustępliwy ze swymi megafonami umieszczonymi na wieżach, czy nagłaśniani mszy na okolicę. Po prostu trzeba z proboszczem podjąć dyplomatyczną dyskusję a nie tylko nagłaśniać sprawę.
        • Gość: Pieczewo Re: kościelne dzwony IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.09.13, 10:05
          Słusznie, mix.
          Pieczewo. Mam w pobliżu 2 kościoły, które mają dzwony. Jakoś mnie nie budzą.
          • Gość: mix Re: kościelne dzwony IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.13, 00:23
            To zamieszkaj sobie na przeciwko takich bijących kościelnych dzwonów lub umieszczonych kurantów wygrywających umiłowane przez proboszcza melodie. Przekonasz się, że mogą przeszkadzać zwłaszcza kiedy taki "muzyczny" obiekt znajduje się w środku osiedla i dzwony nie dość, że biją głośno, to na dodatek często. Przykłady można niestety mnożyć. Wzorzec wyjącego mułły nie każdemu musi odpowiadać. Środowiskowa tradycja jest tradycją i tego nie da się zaprzeczyć. Ale kiedy z pobliskiego kościoła rozbrzmiewa hejnał o godzinie 8 czy 21, trudno być zbyt szczęśliwym, zwłaszcza kiedy chce się odpocząć po pracy czy ułożyć dziecko do snu. kładę spać dziecko. Dla takiej uciążliwej tradycji nie ma żadnego argumentu. A dzwony niestety są nadużywane jak Polska jest długa i szeroka. W wielu takich wypadkach śmiało można stwierdzić, że mamy do czynienia z uporczywym, stałym, narastającym nękaniem uciążliwymi dzwonami kościelnymi, a nawet znęcaniem się nad mieszkańcami osiedla, którzy często – mówiąc najdelikatniej – nie są zainteresowani donośnym dźwiękiem dzwonów każdego dnia. Posłuchaj opinii innych osób mieszkających w pobliżu kościoła. Zresztą ten temat poruszany był już wielokrotnie i bezskutecznie w prasie krajowej. Ostateczny efekt zawsze jednak zależał od konsekwentnej postawy samych mieszkańców, ponieważ zarówno władze kościelne jak i samorządowe na ten temat są po prostu głuche. Problem leży przede wszystkim w kulturze proboszcza. Zresztą ten problem sondy przeprowadzane zarówno w prasie jak i na forach zdecydowanie oceniany był negatywnie, np.: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13548604,Dzwony_przeszkadzaja_mieszkancom__Parafia___sztuczny.html?lokale=warszawa#sondaz
            Podkreślam, że to nie jest pierwszy przypadek w Olsztynie a tym bardziej w kraju, że okolicznym mieszkańcom przeszkadzają zbyt głośne dzwony kościelne. W Polsce rzadko duchowni są skazywani za hałas kościelnych dzwonów. Na świecie w podobnych sprawach zdarza się, że sądy każą płacić duże odszkodowania. Tak było niemal cztery lata temu w miejscowości Lavagna. Po 23 latach sporu mieszkającej w pobliżu parafii Madonna Del Carmine kobiecie przyznano 60 tys. euro zadośćuczynienia za hałas z powodu strat fizycznych i moralnych. Sąd nakazał także parafii uciszenie dzwonów. W Łowiczu wyrok sądu w takiej sprawie się już uprawomocnił i uciążliwy duchowny będzie musiał pracować społeczne - tylko gdzie? :))
            Na podstawie artykułu 51 kodeksu wykroczeń sąd w przypadku uznania duchownego za winnego mógł wymierzyć alternatywnie: karę aresztu, ograniczenia wolności lub karę grzywny. Znany precedens umożliwia załatwienie sprawy pracy społecznej duchownego w sposób wręcz kabaretowy. Otóż ksiądz wcale nie musi być skierowany do prac porządkowych na rzecz gminy, może np. za darmo pouczyć religii :o))
            Takie kar spełnią swoje zadania w zakresie prewencji i dadzą nauczkę skazanemu oraz odstraszą innych??? Uważam, że jest to bardzo wątpliwe i państwo w tych wcale nie sporadycznych wypadkach nie potrafi stanąć na wysokości zadania. Sprawę muszą niestety załatwić sami zainteresowani w postaci przeprowadzenia "konsekwentnej dyplomacji" z księdzem, tak jak to zostało już załatwione w wielu innych miastach. Mnie od pewnego czasu kościelne dzwony też już przestały dokuczać i przeszkadzać.
            • n4eu Re: kościelne dzwony 11.09.13, 12:46
              Co privusku czarni okupanci podnosza cisnionko ?:D:D tym razem dzwonami? :D :D
              Moge sie zalozyc ze stukniety antyklerykal moze mieszkac przy ruchliwej ulicy tuz obok przystanku MPK w bloku w ktorym co 2 dzien imprezuja studenci a i tak jedyny dzwieki jak i bedzie slyszal to koscielne dzwony w niedzielny poranek :D:D
              • Gość: tute Re: kościelne dzwony IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.13, 19:56
                co ty ćpasz obłąkana istoto pisząca ludzkim pismem ?
                • Gość: mix Re: kościelne dzwony IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.13, 20:25
                  Jemu jak ruskiej rakiecie, odpaliło już dawno.
      • Gość: jarosław Re: kościelne dzwony IP: *.yolau.net 01.11.13, 17:41
        kiedy ludzie nie mieli zegarków, dzwony wzywały ich na nabożeństwa, a teraz kazdy ma choćby
        w telefonie, więc po co jeszcze dzwony ?
        • Gość: mix Re: kościelne dzwony IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.13, 17:56
          Pozostaje tylko znaleźć odpowiedź, czy świadomość ta dotarła do bijących w dzwony proboszczów.
    • Gość: łukasz Re: kościelne dzwony IP: *.yolau.net 11.09.13, 09:31
      a co, chcecie wyjącego muezzina?
      • Gość: mix Re: kościelne dzwony IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.13, 20:26
        A czym to to się różni od wyjącego proboszcza?
    • Gość: ramzes który to juz raz ten temat jest, brak ciekawszych IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.13, 19:28
      zatkaj sobie uszy i doopy nie zawracaj płątny pachole
    • Gość: wj Re: kościelne dzwony IP: *.nux.net 30.11.13, 09:50

ma być nowy
      eprzetargi.org/Ogloszenie/2029330/9/wykonanie-dzwonu-kopernik-o-wadze-1650-kg-w-tonacji-d

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka