Dodaj do ulubionych

ceny mieszkań

IP: *.aster.pl 24.08.07, 21:52
Olsztyniacy, jestem z pochodzenia olsztyniakiem i od 7 lat działem w
nieruchomościach głównie w stolicy. Mam inwestycje w Warszawie. Powiem wam że
tak napompowanych cen mieszkań w porównaniu do zarobków i siły nabywczej ludzi
z Olsztyna to jeszcze nie spotkałem. W warszawie nie ma gdzie budować i ceny
są wysokokie masa firm ludzi itd. W Olsztynie miejsca pod budowę masę a układ
developerski i propaganda was niszczy. Developerzy olsztyńscy rok 2008 to rok
załamania na rynku. W wawie ceny już spadły o 15 % tylko czemu w Olsztynie
nadal rosną:)? Do tych co kupują obecnie mieszkania proponuję się wstrzymać z
kupnem. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • being28 Re: ceny mieszkań 24.08.07, 21:57
      Zbierasz na operację czy coś innego bo nie wiem o co chodzi? Chcesz porozmawiać "warszawiaku"?
      • Gość: warszawaik Re: ceny mieszkań IP: *.aster.pl 24.08.07, 22:02
        being28 właśnie o to chodzi że ty nie wiesz o co chodzi :)
    • Gość: lutek Re: ceny mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 11:25
      "od 7 lat działasz w nieruchomościach głównie w stolicy"?!? i nie
      wiesz że ceny w warszawie od końca I kwartału spadły o 2-4% a nie
      15. Bo skoro piszesz że w Olsztynie gruntów pod budowę masa to wiem
      że nie bardzo znasz rynek olsztyński
      pozdrawiam
      • Gość: warszawiak Re: ceny mieszkań IP: *.aster.pl 26.08.07, 11:12
        2-4% wyczytałeś chyba lutek w jakimś artykule propagandowym. Cena wywoławcza to
        jakieś 5 % mniej niż było np. rok temu. Cena transakcyjna jest średnio o 10 %
        niższa od wywoławczej. Wiadomo że różnie jest w zależności od dzielnicy. W
        Śródmieściu, Wilanowie czy górnym Mokotowie. spadek cen jest niższy niż np na
        Bemowie , Białołęce czy np Tarchominie. Poza tym na rynku wtórnym masz ogłoszeń
        do wyboru do koloru. Jak tak dobrze znasz rynek olsztyński to powiedz mi skąd
        developer bierze cene 10 tys za metr apartamentów mających powstać na leśnej nad
        j.długim? dla mnie to jego czysta wybujała fantazja bo żadna inwestycja dla
        kupującego. Mam 2 apartamenty w śródmieściu które wynajmuje firmom średnio za
        3500 pln miesięcznie. i to była moja super inwestycja. była bo teraz już bym
        apartamentu nie kupił za cenę 18 000 za metr:), Nie mów mi Lutek że w Olsztynie
        nie ma gdzie budować:). Ziemi jest sporo reszta to papierkowa robota z jej
        przygotowaniem pod budowę (widocznie w olsztynie jest z tym problem). W
        warszawie wykorzystany jest każdy metr ziemi lub wyburza sie stare domy i buduje
        nowe.
        • Gość: warszawiak Re: ceny mieszkań IP: *.aster.pl 26.08.07, 11:24
          Piszę o rynku olsztyńskim bo wracam niedługo do Olsztyna i oczywiście mam w
          planach kupno domu lub mieszkania. Byłem z początku zainteresowany apartamentami
          na leśnej ale jak developer powiedział mi cenę 10000 za metr (bez znaczenia jak
          duży to ma być apartament) to sorry to nie warszawa:) W tym momencie wiem że
          kupię gotowy dom lub ziemię i wybuduje dom. Kupowanie mieszkań od olsztyńskich
          developerów to pomyłka:) przynajmniej na ten moment.
        • Gość: lutek Re: ceny mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 11:48
          jeżeli weźmiemy i porównamy ceny obecne z tymi które były rok temu
          to napewno nie będzie 5% spadku a znaczny wzrost, ponieważ ceny
          rosły przez całe drugie półrocze 2006 i przez pierwszy kwartał 2007.
          wiadomości mam zarówno z artykułów, których bym nie oceniał jako
          propagandowe (cóż mam nadzieję że rynkiem nieruchomości nie rządzi
          jeszcze narazie układ i szara sieć;)), jak i z branżowych raportów
          (i z tego co kojarzę nigdzie nie było mowy o tak głębokich
          spadkach). Narazie mamy do czynienie raczej ze stagnacją i
          wyhamowaniem rynku niż jakąś głębszą korektą,która co prawda może
          wystąpić (ale nie musi) w niedługim czasie i wówczas ceny mogą
          zjechać o jakieś 10-15% i się ustabilizować.
          Skąd cena 10tyś? stąd że ma to być osiedle niby de lux, dla bogaczy,
          w super lokalizacji, z kortami fitnesami, saunami i innymi bajerami,
          o mocno podwyższonym standardzie a przede wszystkim że arbet (a na
          jednej malutkiej działeczce budoprzem ale oni akurat podają ceny
          sporo przekraczające 10tyś) uważa że znajdą się klienci którzy taką
          cenę zapłacą
          akurat o tym że nie ma gdzie budować wiem z doświadczenia (prościej
          mówiąc - z racji wykonywanego zajęcia) - nie każdy wolny kawałek
          ziemi to grunt pod budowę na który wystarczy ściągnąć sprzęt
          materiały, ludzi i budować. co z tego że jest wolny kawałek ziemi
          jeżeli w planie zagospodarowania są to tereny zielone lub szpital
          albo szkoła. a jak już coś się pojawia to ceny dochodzą do kwot
          powyżej 1000 PLN za metr. a ta papierkowa robota o której piszesz to
          m.in. przekształcenie tego gruntu a to już są prawdziwe syzyfowe
          prace trwające często kilka lat (akurat w warszawie raczej krócej
          nie jest).
          • Gość: warszawiak Re: ceny mieszkań IP: *.aster.pl 26.08.07, 13:07
            Lutek powiem ci z doświadczenia o tych niby osiedlach de lux w super
            lokalizacji, z kortami fitnesami, saunami i innymi bajerami,
            o mocno podwyższonym standardzie. Owszem w ofercie developera na początku tak
            jest potem gdy osiedle de lux już stoi 9apartamenty sprzedane) powierzchnia
            przeznaczona na te super bajery korty sauny, baseny fitnessy stoi
            niezagospodarowana. Developera to już nie interesuje miejsce wyznaczył ale on
            basenu fitnessu itd nie buduje trzeba szukać chętnych na wynajęcie tej
            powierzchni. Niestety chętnych nie ma:)
            W każdym warszawski osiedlu de-lux tak jest. Fakt ja mam dwie windy szybkobieżne
            jak w hotelu, piękny widok na centrum ale basen i fitness jest od 3 lat
            niezagospodarowany i to jest centrum gdzie w zasadzie klientów by nie brakowało.
            a na leśnej budować fitness dla mieszkańców dzierżawić (pewnie niemały czynsz
            bo w sumie "super lokalizacja") nie wchodziłbym w to:. Czy ja wiem czy to dobra
            lokalizacja?) fakt las jezioro (w Olsztynie tego nie brakuje:) ale np sklepy,
            drogi dojazdowe, itd to już problem. Nie chodzi mi o te małe sklepiki osiedlowe
            które zdaniem developera powstaną:) U nas miały być te sklepiki ale są same
            zakłady fryzjerskie, usługi kosmetyczne, dentystyczne tylko oni byli chętni i
            było ich stać na wynajem:)
        • Gość: olsztynianka Re: ceny mieszkań IP: *.ols.vectranet.pl 26.08.07, 12:13
          No na tej zasadzie, że trzeba zabudować kazdy skwer,zasypać
          jeziora,wykarczować las miejski to w Olsztynie rzeczywiście jest
          ogromna ilość ziemi pod zabudowę.Ale Olsztyn to nie prymitywna
          Warszawka,nie chcemy żyć na betonowej pustyni.Więc warszawiaku nie
          wracaj lepiej do Olsztyna ,ludzi o takiej mentalności że należy
          wszystko bezmyślnie niszczyć by budować takie szpetne Warszawy nie
          potrzeba nam.
          • Gość: warszawiak Re: ceny mieszkań IP: *.aster.pl 26.08.07, 13:15
            No na tej zasadzie to po co cokolwiek budować jak można mieszkać w chacie ze
            strzechą i wodę ze studni nosić:) Widzę że jesteś z grupy osób które nie lubią
            inwestycji tylko potem nie narzekaj że województwo warmińsko-mazurskie jest w
            grupie 5 najbiedniejszych województw w Polsce które inwestorzy omijają wielkim
            łukiem:). No ale przynajmniej masz zielono:)
            • Gość: edziu Re: ceny mieszkań IP: *.olsztyn.mm.pl 26.08.07, 23:35
              obecnie 6tys zyczy sobie IPB za zwykle mieszkanka bez fajerewrkow i nowoczesnosci...

wiec mieszkania o podwyzszonym standarcie sila rzeczy beda mialy wyzsza cene..
              • Gość: ,mur Re: ceny mieszkań IP: *.ols.vectranet.pl 27.08.07, 00:09
                Ten niby de lux to lipa,propaganda marketingowa.Warszawiak ma
                rację,taki grajdol jak Olsztyn nie powinien przekraczać 3500 zł za
                metr kw.Za rok dojdzie do tych cen, ponieważ część ludzi wyjedzie na
                zachód, część sprzeda mieszkania kupione za 1000 zł i wróci na
                kurpie.Pozostali myślący szans życiowych szukać będą w Warszawie i
                innych miastach z perspektywą rozwoju.Pozostaną emeryci i renciści.
              • Gość: kupiec Re: ceny mieszkań IP: *.olsztyn.mm.pl 27.08.07, 00:40
                Na gratka.pl jest do kupienia małe mieszkanie w okolicach Kortowa. Cena 8 tys.
                za metr. Jakoś od kilku lat nie widzę spadku cen.
              • Gość: warszawiak Re: ceny mieszkań IP: 212.75.114.* 27.08.07, 09:03
                developerzy życzą sobie 6 tysiecy bo płyną jeszcze na fali i
                sztucznie windują ceny w Olsztynie, już wszędzie się mówi o
                rosnących stopach procentowych kredytów mieszkaniowych i o ryzyku
                związanym z zaciąganiem kredytu, sztucznie napompowany balon musi
                pęknąć, ceny spadną i ci co stracą płynność finansową bedą mieli
                duży problem ze sprzedaża wymarzonego lokum kupionego w większości
                przypadków na kredyt (ile osób stać w Olsztynie na kupno zwykłego
                mieszkania np 60 metrowego za 360000 (przy cenie 6 za metr) +
                oczywiście wykończenie minimum 70 000? W 2008 roku musi być spadek
                cen w takich miastach jak Olsztyn.
                • Gość: warszawiak Re: ceny mieszkań IP: 212.75.114.* 27.08.07, 09:19
                  Dzisiaj dostałem na maila taka oto ofertę - osiedle powstanie w
                  samym centrum warszawy na działce kupionej za 120 mln pln, jedna z
                  drożej sprzedanych działek w Warszawie (investor zagraniczny).
                  Apartament można juz kupić od 10000 tys (uważam że to i tak sporo
                  ale ta cena nie spadnie i z wynajmem nie ma problemu żadnego bo to
                  samo centrum i kto kupi nie straci)
                  W Olsztynie tyle samo życzy sobie developer na lesnej:)) 10000 za
                  metr może wiecej.

Miło nam poinformować, że Budimex Nieruchomości rozpoczyna sprzedaż
                  nowej inwestycji w Warszawie.

Apartamenty Murano powstaną w śródmieściu stolicy, przy ulicy
                  Inflanckiej. Architektura obiektu łączy w sobie znakomite wzorce
                  architektury powojennej z najlepszymi nurtami współczesnego
                  budownictwa. W kompleksie znajdą się
                  funkcjonalnie rozplanowane mieszkania o zróżnicowanych
                  metrażach, z
                  balkonami i tarasami. Na najwyższych kondygnacjach powstaną
                  luksusowe,
                  klimatyzowane apartamenty z urzekającym widokiem na panoramę
                  Warszawy.
                  Architektura inwestycji tworzyć będzie miejski kwartał z placami,
                  uliczkami i pasażem handlowym. Mieszkańcy będą mieli do swojej
                  dyspozycji ponad jednohektarowy ogród. Sąsiedztwo stacji
                  metra „Dworzec Gdański” sprawi, że w ciągu kilku minut będzie
                  się można znaleźć się w okolicach Dworca Centralnego, a w
                  kilkanaście dotrzeć na odległe Kabaty. Stare i Nowe Miasto, Park
                  Krasińskich czy Powązki będą znaczącym walorem dla wszystkich,
                  którzy uwielbiają spacery. Natomiast bliskość centrów handlowych
                  ułatwi życie codzienne mieszkańców Murano Budowa kompleksu
                  przebiegać będzie w trzech etapach. W pierwszej części, znajdą
                  się 262 mieszkania w cenie od 10.700 do 18.200 zł za metr
                  kwadratowy, które sprzedawane będą w systemie płatności 10/90.
                  Termin ukończenia I etapu planowany jest we wrześniu 2009 roku.
                • Gość: olsztynianka Re: ceny mieszkań IP: *.ols.vectranet.pl 27.08.07, 09:25
                  Jak musi to będzie, ale nie od twojego pisania na tym forum a na
                  skutek naturalnej reakcji rynku . Jak narazie jest mieszkania
                  sprzedają się po takich cenach a skoro się sprzedają to po co
                  sprzedający mają je obniżać .Zeby zaspokoić popyt na mieszkania w
                  Olsztynie potrzeba paru tysięcy mieszkań,sądzisz że w takiej
                  sytuacji diweloperzy obniżą ceny,wątpię.Ani ja ani ty na ich miejscu
                  też byśmy tego nie zrobili,to oczywiste.Lata złej koniunktury w
                  dziedzinie budownictwa mieszkaniowego wymagają lat na odrobienie
                  zaległości a ludzie nie moga czekać ,bo chcą zakładać rodziny i mieć
                  gdzie z nimi mieszkać, więc beda kupować za takie ceny jakie
                  są .Jeszcze raz powtarzam, na unormowanie rynku nieruchomości
                  potrzeba lat a nie głupiej propagandy.
                  • Gość: warszawiak Re: ceny mieszkań IP: 212.75.114.* 27.08.07, 09:30
                    olsztynianka z jakiej firmy developerskiej jesteś ty albo ktos z
                    Twojej rodziny:)
                    kupuj kupuj tylko potem z utrzymaniem tej rodziny w nowym wymarzonym
                    lokum bedzie problem:) niestety ratę kredytu trzeba placic co
                    miesiąć:)
                  • Gość: pierrot Re: ceny mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 09:45
                    Gość portalu: olsztynianka napisał(a):

> Jak musi to będzie, ale nie od twojego pisania na tym forum a na
                    > skutek naturalnej reakcji rynku . Jak narazie jest mieszkania
                    > sprzedają się po takich cenach a skoro się sprzedają to po co
                    > sprzedający mają je obniżać.

To są ceny ofertowe, transakcyjne są znacznie niższe. Ceny juz
                    dłuższy czas stoją w miejscu. Wystarczy spojrzeć na oferty agencji
                    nieruchomości, gdzie mieszkania sprzedają się miesiącami.

Zeby zaspokoić popyt na mieszkania w
                    > Olsztynie potrzeba paru tysięcy mieszkań,

Popyt? nie ma takiego popytu jak piszesz. Zauważ, że przed wejściem
                    do UE jakoś tak wszyscy się nie pchali do kupna własnego mieszkania.
                    Ba, w 2001 r. ceny nieruchomości spadły o 25% zarówno w Olsztynie
                    jak i w całym kraju.

sądzisz że w takiej
                    > sytuacji diweloperzy obniżą ceny,wątpię.Ani ja ani ty na ich
                    miejscu
                    > też byśmy tego nie zrobili,to oczywiste.Lata złej koniunktury

Dlaczego złej? Wtedy ludzie nie chcieli samodzielnie mieszkać i
                    zakładać rodzin?

w
                    > dziedzinie budownictwa mieszkaniowego wymagają lat na odrobienie
                    > zaległości a ludzie nie moga czekać ,bo chcą zakładać rodziny i
                    mieć
                    > gdzie z nimi mieszkać, więc beda kupować za takie ceny jakie
                    > są .

Pytam się jeszcze raz, czy do 2004 r. ludzie nie chcieli zakładać
                    rodzin i mieć gdzie mieszkać? Sorry, kupowanie mieszkań po 6k i
                    więcej za m2 w mieście o średnich zarobkach 1.500 pln netto to jest
                    przejaw skrajnej głupoty kupującego, nie mówiąc o tym, że to nie
                    jest żadna inwestycja.
                    Jeżeli już ktoś upiera się przy mieszkaniu w Olsztynie na pewno
                    korzystniejszy jest najem niż kupowanie klity przy tych cenach.
                    zawsze można przeczekać takie ceny mieszkań poza tym ok. 900 zł
                    miesięcznie różnicy na korzyść najmu też piechotą nie chodzi.

Jeszcze raz powtarzam, na unormowanie rynku nieruchomości
                    > potrzeba lat a nie głupiej propagandy.

Myślę, że znacznie krócej. Co prawda w mniejszej skali, ale ceny
                    materiałów budowlanych też były pompowane i co? Spadły o 30%.
                    Myślisz, że z mieszkaniami będzie inaczej? Też spadną.

• theedge Re: ceny mieszkań 27.08.07, 09:59
                      Cena za beton w grudniu 2006 to 190 zł netto, w czerwcu 2007 już 236, obecnie
                      256 zł to gdzie jest to 30% o którym tak głośno trąbił ostatnio „rzetelny” Onet?

Ludzie kupują mieszkania, bo staniały kredyty i szczerze mówiąc wolałbym spłacać
                      ratę do banku 1200 zl m-cznie niż wynajmować chatę ze 1000 zł plus opłaty.\

Owszem Olsztyn jest grajdołem, ale są dwa czynniki wpływające na cenę mieszkań.
                      Tzn Uniwerek i brak planów zagospodarowania przestrzennego wynikający z
                      totalnego burdelu w Olsztynie i okolicznych gminach.
                      Tak wiec moja rada – kupować teraz póki taniej, bo są wakacje. Od września jak
                      zwykle będzie górka na rynku nieruchomości.
                      • Gość: pierrot Re: ceny mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:24
                        theedge napisał:

> Cena za beton w grudniu 2006 to 190 zł netto, w czerwcu 2007 już
                        236, obecnie
                        > 256 zł to gdzie jest to 30% o którym tak głośno trąbił
                        ostatnio „rzetelny
                        > ” Onet?

jeżeli chodzi o ceny materiałów budowlanych, to nie są to informacje
                        onetu tylko prezesa grupy Polskich Składów Budowlanych, patrz link:

dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,4423350.html
                        >
                        > Ludzie kupują mieszkania, bo staniały kredyty

Kredyty już poszły w góre. Dwa razy wzrosły już stopy procentowe a
                        zapowiadane są kolejne.

i szczerze mówiąc wolałbym spłaca
                        > ć
                        > ratę do banku 1200 zl m-cznie niż wynajmować chatę ze 1000 zł plus
                        opłaty.\

Rata do banku to 1.200 zł a gdzie są opłaty? Ile to będzie w sumie?
                        Już nie ma samospłacającego się kredytu. Średnia różnica jeżeli
                        chodzi o wydatki związane z wynajmem a wydatkami związanymi z
                        kredytem to ok. 900 zł. Możesz te pieniądze zainwestować, możesz
                        również wydać na cokolwiek. Biorąc kredyt na 30 lat np. na 300 tys.
                        zł, spłacasz w sumie do banku 600 tys. zł. Myślisz, że takie
                        mieszkanie po 30 latach będzie warte aż tyle? Szczególnie patrząc na
                        jakość mieszkań obecnie oddawanych do użytku, mocno jest to wątpliwe.

>
                        > Owszem Olsztyn jest grajdołem, ale są dwa czynniki wpływające na
                        cenę mieszkań.
                        > Tzn Uniwerek i brak planów zagospodarowania przestrzennego
                        wynikający z
                        > totalnego burdelu w Olsztynie i okolicznych gminach.
                        > Tak wiec moja rada – kupować teraz póki taniej, bo są wakacje. Od
                        wrześni
                        > a jak
                        > zwykle będzie górka na rynku nieruchomości.

Z takich cen jakie są górki już nie będzie. Myślisz, że Olsztyn
                        rządzi się innymi prawami niż Warszawa, Wrocław czy Kraków?
                    • Gość: lutek Re: ceny mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:22
                      pierot, co za brednie - 25% w 2001 roku, poszukaj trochę statystyk.
                      w polsce ceny nieruchomości spadły w przeciągu kilku lat w sumie o
                      około 10% i było to po znacznie większych wzrostach niż obecne i
                      wiązało się również z nadejściem tzw. kryzysu w gospodarce z
                      początku dekady (w rzeczywistości było to raczej przyhamowanie niż
                      kryzys). Jedno co różniło tamtą sytuację od obecnej, i to niestety
                      na niekorzyść dla teraźniejszości, to to że obecnie przytłaczająca
                      część wzrostu opiera się na pieniądzach pochodzących z kredytów.
                      mimo wszystko moim zdaniem prawdopodobnie ceny teraz się zatrzymają,
                      no może ewentualnie wcześniej spadną o max 5-8%, by po jakimś czasie
                      znowu zacząć rosnąć. a po jakim? jak stopy procentowe po podwyżkach
                      które teraz nas czekają zaczną spadać a zarobki wzrosną (że rosną i
                      to dynamicznie nie trzeba chyba przekonywać, chyba że kogoś trzeba
                      to odsyłam do statystyk).
                      pozdrawiam
                      • Gość: edziu Re: ceny mieszkań IP: *.olsztyn.mm.pl 27.08.07, 10:52
                        kraj to nie olsztyn, onet pisze o kraju, a olsztyn jest pewnym swego rodzaju
                        fenomenem, a dzieje sie tak za sprawa KILKU DEVELOPEROW ktorzy dzialaja w jawnej
                        zmowie cenowej, wszyscy gtrzymaja ceny na tym samym pulapie, buduja raptem kilka
                        bloczkow, na ktore i tak znajda klientow...

poki w olsztynie nie bedzie wiecej firm developerskich oferujacych jedncozesnie
                        wiecej mieszkan, ceny nie spadna ponizej 5 tys metr napewno... bo ratpem naszych
                        4 czy 5 developerow nie zanizy cen skoro sprzedaja mieszkania po tkaich cenach
                        jakie obecnie maja..

i skonczcie pisac o 10 tys.. jest to oferta ktorej fizycznie nie ma, planowana
                        itp. ktora bedzie dla wybranych..

piszmy o obecnych ofertach i o tym jak to wyglada... a wyglada to w skali 5-6
                        tys za metr obecnie w olsztynie i nie widac zadnych znakow na niebie aby
                        cokolwiek miala spac w dol...
                      • Gość: baron 777 Re: ceny mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:58
                        No nareszcie , dobrze że warszawiak powiedział to o czym wszyscy
                        szepczą .KRÓL JEST NAGI . Ceny mieszkań w Olsztynie są mocno
                        przewartościowane . Dlaczego ? Pisali już moi przedmówcy .Jak na
                        rangę miasta pownno być max 50% ceny Warszawy nie więcej . Widać że
                        czasem z oddali lepiej widać niż z nasego grajdołu .Co do dalszych
                        wzrostów -dalszy wzrst cen pachnie absurdem .Otóż już ceny w
                        niektórych lokalizacjach w Wawie zbliżyły się podobno do Wiednia.
                        Okaże się więc wkrótce że lepiej pracować i zarabiać( to już jest)
                        ale i mieszkać za granicą niż w PL .Ceny domów w USA (Pomijam
                        Silicon Valley i podobne)już dawno są konkurencyjne do naszych( a
                        różnica w zarobkach ? cha cha ..).Znajomy z tamtąd zszokował się
                        widząc jakie kurniki tu można kupić za cenę full domu w średniej
                        wielkości białym mieście w USA .Ludzie nie dajcie się zwariować ! .A
                        ostatnim stadium obłędu jest zadłużanie się na ogromną sumę za liche
                        mieszkanko w dziurze takiej jak Olsztyn .6000 pln to absurd-tyle
                        można dać za gorszą lokalizację w Wrocławiu lub okolicy z dobrym
                        dojazdem .Kraków-dalekie przedmieścia ,niezłe mieszkanie
                        używane ,cena faktyczna to samo .Olsztyn? Jak jesteś kumpem JCM,albo
                        kimś z sitwy to kupuj.Jak nie to pomyśl ile tu jest ofert pracy i za
                        ile ! 1500 netto to tu godna płaca... . A jak za 10 -12 lat staniesz
                        się bezrobotnym???? ,bo rypnie się gospodarka ,to co wtedy?.
                        • Gość: pierrot Re: ceny mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 11:15
                          Gość portalu: baron 777 napisał(a):

> Ceny domów w USA (Pomijam
                          > Silicon Valley i podobne)już dawno są konkurencyjne do naszych( a
                          > różnica w zarobkach ? cha cha ..).

Średnia cena domu w USA to ok. 280 tys. USD, niespełna 600 tys. PLN.
                          Zarobki bagatela, kilka razy większe.

• Gość: pierrot Re: ceny mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 11:12
                        Gość portalu: lutek napisał(a):

> pierot, co za brednie - 25% w 2001 roku, poszukaj trochę statystyk.

Opieram się właśnie na statystykach. Mogę Ci podać link z
                        www.gazeta.pl z 2001 r. jeśli masz wątpliwości co do tych 25%.

> w polsce ceny nieruchomości spadły w przeciągu kilku lat w sumie o
                        > około 10% i było to po znacznie większych wzrostach niż obecne i
                        > wiązało się również z nadejściem tzw. kryzysu w gospodarce z
                        > początku dekady (w rzeczywistości było to raczej przyhamowanie niż
                        > kryzys). Jedno co różniło tamtą sytuację od obecnej, i to niestety
                        > na niekorzyść dla teraźniejszości, to to że obecnie przytłaczająca
                        > część wzrostu opiera się na pieniądzach pochodzących z kredytów.
                        > mimo wszystko moim zdaniem prawdopodobnie ceny teraz się
                        zatrzymają,
                        > no może ewentualnie wcześniej spadną o max 5-8%, by po jakimś
                        czasie
                        > znowu zacząć rosnąć.

To czy będą rosnąć, zależy od popytu. A ten moim zdaniem zmniejszy
                        się. Ceny mieszkań najwyższe będą w miastach turystycznych albo
                        gwarantujących dobrą pracę. Olsztyn nie spełnia ani jednego z tych
                        kryteriów.

a po jakim? jak stopy procentowe po podwyżkach
                        > które teraz nas czekają zaczną spadać a zarobki wzrosną (że rosną
                        i
                        > to dynamicznie nie trzeba chyba przekonywać, chyba że kogoś trzeba
                        > to odsyłam do statystyk).

Mam pytanie, jakiemu odsetkowi zatrudnionych w Olsztynie tak
                        dynamicznie wzrosło zatrudnienie? Zgodnie ze statystykami średnie
                        olsztyńskie wynagrodzenie to niespełna 1.500 PLN netto.

> pozdrawiam

• Gość: lutek Re: ceny mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 15:52
                          jak możesz to podaj ten link.

dokładnie, to czy ceny będą rosły czy spadały zależy od popytu (ale
                          i od podaży ale załóżmy że podaż będzie cały czas na podobnym
                          poziomie) a ten zależy właśnie w głównej mierze od stopy procentowej
                          i poziomu dochodów ludności, dlatego te dwa czynniki należy
                          przyjmować jako główne determinanty popytu, a co za tym idzie
                          poziomu cen.

jakiemu odsetkowi olsztyniaków wzrosły dochody? nie wiem dokładnie,
                          ale wiem co się dzieje na rynku przez pryzmat sytuacji kadrowej w
                          znanych mi firmach i tak np. znaleźć absolwenta z dobrym dyplomem na
                          staż absolwencki - mało realne, kwota wynagrodzenia netto jaką życzą
                          sobie absolwenci na początek - 1500, o wzroście płac w handlu i
                          budownictwie nie ma chyba nawet sensu wspominać, w bankowości
                          półtora roku temu spokojnie można było wyprowadzić połowę banku za
                          2500 netto, teraz nawet nie chcą z tobą gadać gdy słyszą o takich
                          pieniądzach. z racji wykonywanej pracy często zdarza mi się
                          uczestniczenie w procesie rekrutacyjnym i mi podlega ustalanie
                          warunków zatrudnienia i zapewniam że wynagrodzenia rosną nie tylko w
                          statystykach i nie tylko w warszawie
                          pozdrawiam
                          • Gość: pierrot Re: ceny mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 18:17

> jak możesz to podaj ten link.

"W 2001 r. - jak Polska długa i szeroka - ceny mieszkań ostro pikowały. W
                            niektórych rejonach kraju przeceny sięgały nawet 25 proc.! - pisze "Gazeta
                            Wyborcza"."

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/quot;gazeta;wyborczaquot;;o;rynku;nieruchomosci,26,0,53018.html
                            >
                            > dokładnie, to czy ceny będą rosły czy spadały zależy od popytu (ale
                            > i od podaży ale załóżmy że podaż będzie cały czas na podobnym
                            > poziomie) a ten zależy właśnie w głównej mierze od stopy procentowej
                            > i poziomu dochodów ludności, dlatego te dwa czynniki należy
                            > przyjmować jako główne determinanty popytu, a co za tym idzie
                            > poziomu cen.
                            >
                            > jakiemu odsetkowi olsztyniaków wzrosły dochody? nie wiem dokładnie,
                            > ale wiem co się dzieje na rynku przez pryzmat sytuacji kadrowej w
                            > znanych mi firmach i tak np. znaleźć absolwenta z dobrym dyplomem na
                            > staż absolwencki - mało realne,

O tym to już chyba pracodawcy mogą zapomnieć.

kwota wynagrodzenia netto jaką życzą
                            > sobie absolwenci na początek - 1500,

Czyli można w końcu mówić o normalności. Ciężko się utrzymać w Olsztynie za
                            mniejsze pieniądze.

o wzroście płac w handlu i
                            > budownictwie nie ma chyba nawet sensu wspominać,

Oj, w tych branżach w Olsztynie płace wcale tak nie poszły w górę.

w bankowości
                            > półtora roku temu spokojnie można było wyprowadzić połowę banku za
                            > 2500 netto, teraz nawet nie chcą z tobą gadać gdy słyszą o takich
                            > pieniądzach. z racji wykonywanej pracy często zdarza mi się
                            > uczestniczenie w procesie rekrutacyjnym i mi podlega ustalanie
                            > warunków zatrudnienia i zapewniam że wynagrodzenia rosną nie tylko w
                            > statystykach i nie tylko w warszawie
                            > pozdrawiam

Mój znajomy niedawno szukał chętnych do pracy w jednej z podolsztyńskich dużych
                            firm do działu księgowości o controllingu. Bez problemu znalazł chętne osoby za
                            1.400 pln netto bo w poprzedniej pracy płacono im ok. 1.000, mimo że były to
                            osoby z kilkuletnim doświadczeniem. Tak więc różnie z tą pracą i płacą bywa.
                            • Gość: pierrot link do zarobków olsztyńskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 18:28
                              Link do średnich zarobków olsztyńskich - 2.200 PLN netto.

bi.gazeta.pl/im/6/3918/m3918736.jpg
                              • schroedingers_cat Re: link do zarobków olsztyńskich 27.08.07, 23:08
                                Gość portalu: pierrot napisał(a):

> Link do średnich zarobków olsztyńskich - 2.200 PLN netto.
                                >
                                > bi.gazeta.pl/im/6/3918/m3918736.jpg

2200pln brutto oczywiście.
                                • Gość: gosc Re: link do zarobków olsztyńskich IP: *.elb.vectranet.pl 31.08.07, 20:09
                                  Srednia zarobkow w Alstom Elblag to ponad 5 tys zlotych. Wiec jesli masz
                                  wyksztalcenie techniczne (a u nas ulokowaly sie takie firmy jak Siemens, ABB,
                                  Rolce Royce, Alstom itp), to wal smialo do Elblaga i zostaw tew wies olsztynkowo.
                            • Gość: lutek Re: ceny mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 19:37
                              pierot Ty pisałeś że ceny spadły zarówno w olsztynie jak i w całym
                              kraju o 25%, tymczasem w tym linku wyraźnie jest powiedziane że "w
                              NIEKTÓRYCH rejonach kraju przeceny sięgały NAWET 25 proc." I z tym
                              nie polemizuję - gdzieś tam zdarzyły się nawet takie przeceny, ale
                              nie w olsztynie i nie w całym kraju, a w całym kraju to było moim
                              zdaniem pewnie około tych 10%.
                              skoro piszesz że robi się normalnie i nikt nie chce już być stażystą
                              i zarabiać poniżej 1500, a twój znajomy zatrudnił osoby za 1400
                              które w poprzedniej pracy zarabiały 1000 to jest właśnie wzrost
                              zarobków
                              pracuję w budownictwie i uwierz mi że wzrosły kolosalnie -
                              stanowisko kierownicze o około 50%, pracownik fizyczny -
                              roboczogodzina III kwartał 2006 - 7,39 PLN, obecnie rozchwiana od 10
                              do 11 PLN.
                              pozdrawiam
                              • Gość: edziu Re: ceny mieszkań IP: *.olsztyn.mm.pl 27.08.07, 21:30
                                a wedlug mnie nie powinno sie liczyc jakis srednich zarobkow itp przy tym co sie
                                dzieje na olsztynkim rynku... budowanych jest klika blokow przez kilku
                                develoeprow i na te swoje mieszkanka znajda oni chetnych po 6 tys,bo wlasnie ten
                                odesetek ludzi bedzie stac aby kupic czy to pod wynajm dla tych co zarabiaja ten
                                1.5tys czy dla siebie...

zobaczcie jakie se ceny zycza develoeprzy i nikt nawet nie mysli znizac tylko
                                wraz z nowym blokiem nowa cena :D
                              • Gość: autor Re: ceny mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 10:23

> pracownik fizyczny -
                                > roboczogodzina III kwartał 2006 - 7,39 PLN, obecnie rozchwiana od
                                10
                                > do 11 PLN.
                                > pozdrawiam

Czyli będzie to jakieś 1.700 PLN netto. Żadna rewelacja przy pracy
                                na budowie.

• Gość: lutek Re: ceny mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 13:19
                                  wiesz, tego nie liczy się w tak prosty sposób, 10-11 PLN netto to
                                  jest roboczogodzina - dobry (czytaj wydajny) pracownik w ciągu
                                  godziny zegarowej wyrabia spokojnie 1,25 roboczogodziny (bez
                                  problemu możliwa jest wyższa wydajność), a w ciągu miesiąca
                                  przepracowuje też troche więcej niż pracownik w urzędzie. w sumie w
                                  przypadku wydajnych pracowników wychodzi sporo więcej
                                  pozdrawiam
                              • Gość: pierrot Re: ceny mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 09:22

> pierot Ty pisałeś że ceny spadły zarówno w olsztynie jak i w całym
                                > kraju o 25%, tymczasem w tym linku wyraźnie jest powiedziane że "w
                                > NIEKTÓRYCH rejonach kraju przeceny sięgały NAWET 25 proc." I z tym
                                > nie polemizuję - gdzieś tam zdarzyły się nawet takie przeceny, ale
                                > nie w olsztynie i nie w całym kraju, a w całym kraju to było moim
                                > zdaniem pewnie około tych 10%.

To jakiej wielkości były spadki zależało od wysokości wyjściowych
                                cen. Na pewno spadki 25% były tam gdzie ceny były najwyższe, np. w
                                Wawie. W Olsztynie natomiast ceny nowych mieszkań jescze 3 lata temu
                                oscylowały nawet około 2.2k/m2. Ceny nie były wysokie więc spadki
                                cen odpowiednio niższe. Teraz, gdy mieszkania są ponad
                                dwuipółkrotnie wyższe, ceny będą miały z jakiego pułapu spadać.
    • Gość: lokator Re: ceny mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 13:29
      Ot, nędzna jakość olsztyńskich mieszkań za ponad 5k/m2.

gazetaolsztynska.wm.pl/Wystarczy-mocniej-pchnac--a-sciana-sie-przewroci,29527
      • Gość: edziu Re: ceny mieszkań IP: *.olsztyn.mm.pl 28.08.07, 22:27
        to co sie dzieje z cenami jest mocno przewartsciowane, tak jakbysmy za litrowa
        butelke coli musieli placic po 5 zł w zwykłym sklepie...

ale czyzby cos sie zachamowalo? polnord lapie sie chwyty i w ogloszeniu daje
        ukaze cene netto od 4.4tys mieszkania oferuja...

czyzby juz im nie schodzili jak swieze buleczki ze ukazauja cene i to jeszcze
        netto oficjalnie w ogloszeniu gazetowym...
        • Gość: small businessman spadek cen widać już gołym okiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 07:54
          Gość portalu: edziu napisał(a):

> to co sie dzieje z cenami jest mocno przewartsciowane, tak
          jakbysmy za litrowa
          > butelke coli musieli placic po 5 zł w zwykłym sklepie...
          >
          > ale czyzby cos sie zachamowalo? polnord lapie sie chwyty i w
          ogloszeniu daje
          > ukaze cene netto od 4.4tys mieszkania oferuja...
          >
          > czyzby juz im nie schodzili jak swieze buleczki ze ukazauja cene i
          to jeszcze
          > netto oficjalnie w ogloszeniu gazetowym...

Widocznie popyt na mieszkania po takich cenach spada. I nie ma się
          czemu dziwić. Jeżeli małżeństwo zarabiające w sumie 5k pln netto,
          które weźmie kredyt mieszkaniowy w wysokości w sumie 400k to wydatki
          związane o obsługą tego kredytu wynoszą w sumie 47% domowego
          budżetu. A ile małżenstw o Olsztynie w ogóle nie zarabia nawet
          marnych 5k pln netto?
          Ostatnio widziałem w Gazecie Olsztyńskiej artykuł sponsorowany z
          prezesem jednej z olsztyńskich firm deweloperskich, który reklamował
          właśnie budowane mieszkania gwarancją stałej ceny.
          Tylko czy on to robił dla klientów? Ależ skąd. Jak by były dalsze
          wzrosty to nikt by się w to nie bawił. Ta stała cena to jest po
          prostu gwarancja stałej ceny dla jego firmy. W ten sposób firmy
          zabezpieczają się przed wzrostem cen.
          • Gość: small businessman Re: spadek cen widać już gołym okiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 07:55
            W ostatnim zdaniu miało być "spadkiem cen".
          • Gość: Hanusia Re: spadek cen widać już gołym okiem IP: *.ols.vectranet.pl 29.08.07, 08:55
            Takie małżenstwa,które zarabiają 5k netto,nie kupuje klitki w
            bloku,tylko buduje sobie dom. Cała reszta małżenstw chciałaby mieć
            co m-c w.w.kwotę do dyspozycji.
            • Gość: small businessman Re: spadek cen widać już gołym okiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 09:14
              Za 400k to w Olsztynie można raptem kupić 60-metrowe mieszkanie +
              urządzenie tego mieszkania, a blok pozostaje tylko blokiem. Do
              wybudowania domu potrzeba znacznie więcej.
    • Gość: kupiec z reklamy IPB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 08:28
      "„Zielone wzgórze” – to kompleks trzech budynków położonych na
      przedmieściu Olsztyna.
      Urokliwe zielone wzniesienie z widokiem na przepiękną
      panoramę „sypialni” Olsztyna – Nagórek zachwyci każdego, kto chce
      tam zamieszkać. "

No tak, iście olśniewający widok, przepiekna panorama "sypialni"
      blokowiska miasta - już lecę kupować.
      • Gość: edziu Re: z reklamy IPB IP: *.olsztyn.mm.pl 29.08.07, 09:02
        po 6 tys metr na tym wzgorzu sobie licza, a klienci przychodza i sie zapisuja...

na laszki kolo jarockiej ipb liczy se 5300zl
        • Gość: small businessman Re: z reklamy IPB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 09:17

> po 6 tys metr na tym wzgorzu sobie licza, a klienci przychodza i
          sie zapisuja..
          > .
          >
          > na laszki kolo jarockiej ipb liczy se 5300zl

Jakie dziwne zwyczaje - zapisy... Komuna wraca? Jak się coś kupuje,
          po prostu się podpisuje umowę.
        • Gość: small businessman Re: z reklamy IPB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 11:53
          Sprawdzając oferty nieruchomości na allegro z Gdańska można bez
          problemu znaleźć oferty sprzedaży mieszkań na rynku wtórnym za
          4.5k/m2. Po co więc przepłacać za mieszkanie w Olsztynie?
          • Gość: denerw Re: z reklamy IPB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:40
            po to, że dojeżdzac z Gdańska to deczoka za daleko:-)
            • Gość: small businessman Re: z reklamy IPB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 15:59
              Gość portalu: denerw napisał(a):

> po to, że dojeżdzac z Gdańska to deczoka za daleko:-)

Po co dojeżdżać i dokąd?
              • Gość: Jacob Re: z reklamy IPB IP: *.ols.vectranet.pl 29.08.07, 17:38
                Sorry "businessman" (chyba widać że small,bez obrazy) ale jak za
                400tys. nie wiesz jak wybudować dom w okolicach Olsztyna to kupuj
                mieszkanie.Właśnie oglądałem dom 5 letni z działką ponad 25arów 12km
                od centrum Olsztyna za 280tys. i zastanawiam się czy kupić (bo
                szukam)Dom 100m2 + góra która jest do zagospodarowania bo nie
                została wykończona.Poszukaj trochę ogłoszeń to znajdziesz domy w
                okolicach Olsztyna,nowe!!,w granicach 320-350tys.No chyba że ktoś
                jak mówi dom to myśli o 300m2.Mi wystarczy 100-120m2 w cenie
                mniejszej jak mieszkanie 60m2:))

P/S jak ma się działkę (niestety to strasznie drożeje) można
                postawić dom za 150-170tys.Niemożliwe? a jednak,tylko dobrze
                poszukać:))
                • Gość: edziu Re: z reklamy IPB IP: *.olsztyn.mm.pl 29.08.07, 19:43
                  w jakim stanie ten dom?
                  moze linka?:>
                  • Gość: Hans Re: z reklamy IPB IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.07, 20:18
                    Ja szukam mieszkania w Olsztynie.Prosze o propozycje
                • Gość: small businessman Re: z reklamy IPB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 21:38
                  Gość portalu: Jacob napisał(a):

> Sorry "businessman" (chyba widać że small,bez obrazy) ale jak za
                  > 400tys. nie wiesz jak wybudować dom w okolicach Olsztyna to kupuj
                  > mieszkanie.Właśnie oglądałem dom 5 letni z działką ponad 25arów 12km
                  > od centrum Olsztyna za 280tys. i zastanawiam się czy kupić (bo
                  > szukam)Dom 100m2 + góra która jest do zagospodarowania bo nie
                  > została wykończona.Poszukaj trochę ogłoszeń to znajdziesz domy w
                  > okolicach Olsztyna,nowe!!,w granicach 320-350tys.No chyba że ktoś
                  > jak mówi dom to myśli o 300m2.Mi wystarczy 100-120m2 w cenie
                  > mniejszej jak mieszkanie 60m2:))
                  >
                  > P/S jak ma się działkę (niestety to strasznie drożeje) można
                  > postawić dom za 150-170tys.Niemożliwe? a jednak,tylko dobrze
                  > poszukać:))

Nie chodziło mi o dom leżący pod Olsztynem tylko w samym Olsztynie. W Olsztynie
                  m2 działki budowlanej to koszt 300 PLN/m2. Całkowity koszt budowy domu z
                  wykończeniem w Olsztynie wyniesie więcej niż 400k.
                  • Gość: smok olsztyński Absurd IP: *.wbp.olsztyn.pl 30.08.07, 16:43
                    coraz bardziej wygląda na to że kupno mieszkania w naszym kraju
                    traci sens(przez przeciętnych ludzi). A już płacenie 6 tys za metr w
                    dziurze takiej jak Olsztyn to jakiś obłęd .Ludzie uciekajcie stąd ,
                    to hieny-deweloperzy i układ w ratuszu trafi szlag .
                  • Gość: Jacob Re: z reklamy IPB IP: *.ols.vectranet.pl 30.08.07, 16:48
                    Nie wiem jaki jest sens kupowania domu w mieście.Uważam że dom
                    kupuje się żeby mieć ciszę i spokój a nie dlatego żeby mieć i
                    tyle.Pracuje na zatorzu i ludzie z jarot autobusem jadą do pracy
                    45min do 1 godziny.Zza miasta dojadę samochodem max 10min.Jaka jest
                    zaleta domu w mieście? Poza tym owszem działki w samym Olsztynie są
                    drogie ale trochę cię "poniosło" że 300zł za m2.Na Bartągu (to już
                    chyba Olsztyn teraz) mam możliwość kupienia po 50-60zł za metr tylko
                    ja nie chcę w "blokowisku" domków mieszkać.
                    • Gość: east Re: z reklamy IPB IP: *.olsztyn.mm.pl 30.08.07, 19:54
                      w ogloszeniach na bartagu dzialki po 100zl licza sobie

wszystko mozesz tanio kupic tylko zadnych konkretow:]

mozna kupic wiele wirutalnych nieruchomosci po wirtualnych cenach na to wychodzi...
                      • Gość: edziu Re: z reklamy IPB IP: *.olsztyn.mm.pl 31.08.07, 14:15
                        w dzisiejszej olsztynskiej jest reklama polnordu z nowa cena...
                        mieszkania od 3980zl netto.... czyzby nie ida po wygorowanych cenach? ze tak
                        opuszczaja ceny?
                      • Gość: Jacob Re: z reklamy IPB IP: *.ols.vectranet.pl 31.08.07, 15:41
                        Gość portalu: east napisał(a):

> w ogloszeniach na bartagu dzialki po 100zl licza sobie
                        >
                        > wszystko mozesz tanio kupic tylko zadnych konkretow:]
                        >
                        > mozna kupic wiele wirutalnych nieruchomosci po wirtualnych cenach
                        na to wychodz
                        > i...

No widzisz więc znajdujesz drogie ogłoszenia.Ja byłem w kilku
                        biurach nieruchomości i oferowano mi na Bartągu po 50-60zł.Jeżeli
                        twierdzisz że wirtualne rusz się sprzed kompa i zajdź do kilku biur
                        m.in na Kopernika,Kajki generalnie centrum.
                        • Gość: edziu Re: z reklamy IPB IP: *.olsztyn.mm.pl 31.08.07, 19:58
                          w bartagu? czy tu kolo zacisza po lewej stronie gdzie sie buduje osiedle? :]
                        • Gość: edziu Re: z reklamy IPB IP: *.olsztyn.mm.pl 31.08.07, 20:00
                          tutaj masz oferty kilku biur dzialek na bartagu...

chyba ceny troche inne co?

http://www.wmgn.pl/cgi-bin/oferty.pl?page=results&szt=20&searchtype=adv&tp=plots&biura=all&sw=sell&cena_min=&cena_max=&waluta=pln&powiat=&miejsc=bart%B1g&dzielnica=&typ=all&pow_dzia_od=&pow_dzia_do=&obszar=wm&w14=yes
                          • Gość: warszawiak z reklamy IPB IP: 213.184.19.* 06.09.07, 08:02
                            To jaki jest przedział cenowy kupna ziemi w lub w okolicach Olsztyna?
                            Pozdrawiam
                            • Gość: warszawiak Re: z reklamy IPB IP: 213.184.19.* 10.09.07, 08:00
                              Mam pytanko gdzie w Olsztynie warto kupić ziemię pod budowę domu?
                              Interesują mnie bliskie okolice Olsztyna, Olsztyn i dobra
                              infrastruktura drogowa.
                              • Gość: hass Re: z reklamy IPB IP: *.eranet.pl 11.09.07, 19:43
                                Dywity -Spręcowo
          • Gość: m@ciej Re: z reklamy IPB IP: *.rainbownet.pl 21.10.07, 13:20
            Ogłoszenia nieruchomości
            Sprzedaż i kupno mieszkań oraz domów
            www.domagent.pl
            Oferty nieruchomości z całej Polski i Europy
    • Gość: Zyczliwy Re: ceny mieszkań IP: *.eranet.pl 02.11.07, 20:31
      Nie pie..ie tyle glupot tylko budujcie!!
      Zajmijcie sie developerka i macie fure kasy!!
      Ale radze zaczac od czegos mniejszego - moze dom dla siebie!?
      • Gość: aa Re: ceny mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 15:11
        acha!
    • Gość: poz w Poznaniu jest taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 18:12

> w dzisiejszej olsztynskiej jest reklama polnordu z nowa cena...
      > mieszkania od 3980zl netto.... czyzby nie ida po wygorowanych cenach? ze tak
      > opuszczaja ceny?

To i tak za drogo, w Poznaniu ceny mieszkań NOWYCH zaczynają się od 4167 zł brutto.

link:
      http://www.gratka.pl/dom/developerzy.phtml?id_rodzaj=1&id_region=&miejscowosc=poznań&dzielnica=&liczba_pokoi=0&cena_od=&cena_do=&cena_za_m2_od=&cena_za_m2_do=6000&metraz_od=&metraz_do=&z_dnia=-1&waluta=1&waluta1=1&jednostka_pow=&a=oferta&id=34799&sort=cena∨=asc&start=1&id_region=15
      • Gość: lb Re: w Poznaniu jest taniej IP: *.ols.vectranet.pl 07.11.07, 18:27
        ale chłopie tu jest Olsztyn (a nie jakiś tam Poznań) z super zarządzaniem,
        położeniem, szansami dla młodych, z drogami ekspresowymi i autostradami,
        lotniskiem, aqua parkiem, po prostu inwestycja goni inwestycję, w dodatku nawet
        kanarów uprzejmych mamy - ceny mieszkań muszą być kosmiczne. za olsztyński
        luksus trzeba płacić!!!
        • Gość: Gosia Re: w Poznaniu jest taniej IP: *.ols.vectranet.pl 11.12.07, 16:15
          Ktoś się ostatnio orientował może w cenach?
          Coś się ruszyło? czy nie bardzo?
          • Gość: w.r. Re: w Poznaniu jest taniej IP: *.ols.vectranet.pl 11.12.07, 21:05
            np. SBM na Bartąskiej 4200/m2
            • Gość: dev Re: w Poznaniu jest taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 23:40
              Niemożliwe, taniej już NIGDY nie będzie. Kto nie kupił do tej pory, przegrał życie.
            • Gość: ANALityk Re: w Poznaniu jest taniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 08:27
              Gość portalu: w.r. napisał(a):

> np. SBM na Bartąskiej 4200/m2

A będzie jeszcze taniej, kto kupił mieszkanie pow. 6k/m2 przegrał
              życie.
              • Gość: OTBS,OTBS Re: w Poznaniu jest taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 17:57
                Dzisiaj oddano budynek przy Bartąskiej, którego inwestorem był olsztyński OTBS
                zaś wykonawcą wybranym w przetargu Przemysłowka Holding z Olsztyna. Cena
                realizacji mieszkań pod klucz 3150 za 1m2.
                • Gość: OTBS,OTBS Re: w OTBS w Olsztynie jest taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 17:59
                  do artykułu powyżej.
              • Gość: OTBS,OTBS Re: w Olsztynie jest taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 18:01
                Dzisiaj oddano budynek przy Bartąskiej, którego inwestorem był olsztyński OTBS
                zaś wykonawcą wybranym w przetargu Przemysłowka Holding z Olsztyna. Cena
                realizacji mieszkań pod klucz 3150 za 1m2.
                • Gość: kenny 3.1k pln/m2 - za drogo, czekamy na więcej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 08:44
                  Gość portalu: OTBS,OTBS napisał(a):

> Dzisiaj oddano budynek przy Bartąskiej, którego inwestorem był
                  olsztyński OTBS
                  > zaś wykonawcą wybranym w przetargu Przemysłowka Holding z
                  Olsztyna. Cena
                  > realizacji mieszkań pod klucz 3150 za 1m2.

3.150 PLN/m2 to i tak za drogo jak za mieszkanie w drugoligowym
                  mieście wojewódzkim.
                  • Gość: baron Re: 3.1k pln/m2 - za drogo, czekamy na więcej IP: 195.47.201.* 13.12.07, 10:28
                    jakie drugoligowe to już jest co najwyżej okręgówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka