Gość: rita IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 20:52 Co myślicie o klasowej kasecie wideo, ze szkoły w Toruniu ? Czy to była przemoc uczniów ????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ship Re: Biedny nauczyciel ? IP: *.tvk.tpsa.pl 05.09.03, 21:22 biedny bo głupi... To był chyba masochista. Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Biedny nauczyciel ? 06.09.03, 10:21 Winni tu są wszyscy. Od nauczyciela, który pozwolił zrobić z siebie szmatę, aż po toruńskie kuratorium. Jaka była reakcja Kuratorium ?. Żadna. A przecież należało w pierwszej kolejności zawiesić dyrektorkę szkoły. To właśnie ta dama odpowiada za porządek w szkole. Tymczasem owa pani zachowuje się tak, jakby ten skandal wydarzył się w Zielonej Górze. Podobna stanowisko należało zająć w stosunku do uczniów biorących udział w tym "popisie filmowym". Kuratorium woli jednak poczekać. Tylko na co ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: All-Witt Re: Biedny nauczyciel ? IP: *.fan-tex.com.pl 05.09.03, 21:23 Gość portalu: rita napisał(a): > Co myślicie o klasowej kasecie wideo, ze szkoły w Toruniu ? > Czy to była przemoc uczniów ????????? ALEZ SKAD, ONI PRZECIEZ TYLKO SIE BAWILI!! Proponuje Tobie abyś uczył takich uczniów i co wtedy powiesz na takie zachowanie. Dal mnie jest to zwykły bandytyzm. W tym tygodniu był jeszcze w tv film o biciu w szkole ( w gimnazjum)w Gdansku - to wlasnie z takich "uczniów" wyrośli ci z Torunia. Reakcja nauczycieli z tej szkoły i pani minister skandalicze. Potem dziwimy sie, ze w wojsku jest fala. To wszystko jest wynikiem toterancji poczawszy od domu rodzinnego - od najmłodszych lat po dorosłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Biedny nauczyciel ? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 21:26 mnie się wydaje , że sprawa podejrzana - dlaczego nauczyciel nie reagował tylko się poddał - czy czegoś sie bał, jak tak to czego ? - ja mam podejrzenia że nauczyciel to lubił a może ............. Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Biedny nauczyciel ? 05.09.03, 23:36 Nauczyciel był biedny,ale w dużej części ze swojej winy.Klasa wyczuła,że można mu wejść na głowę i bezwzględnie to wykorzystała. Nie wiem czy facet jest masochistą czy może ma odmienną orientację spinu,ale wiem jedno.To dupa chłop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sud Re: Biedny nauczyciel ? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 00:27 A czy wszyscy to już muszą być Rambo? Czy nie ma prawa żyć ktoś, kto nie chce w jakikolwiek sposób byc agresywny wobec innych? Czy jak ktoś jest słaby, to oznacza, że można go bić, znieważać, itd.? Dlaczego każdy z Was nie podchodzi do człowieka na wózku inwalidzkim i nie wali go w twarz? Przeciez to równie słaby człowiek, jak ten nauczyciel. Każdy z Was robił jakieś dowcipy nauczycielowi. Ale nie sądzę, żebyście przekroczyli pewnej granicy. Tutaj uczniowie nie mieli żadnych granic i zahamowań. Liczycie, że mają szansę być normalnymi ludźmi. Jak raz znaleźli ofiarę, to i znajdą następną. Pamiętacie, jakiś czas temu opisywaną historię ucznia w Olsztynie, którego koledzy tak zaszczuli i bili, że bał się i nie chodził do szkoły. Jedyną reakcją szkoły było, żeby się przeniósł gdzie indziej. Agresorów nie tknięto. I tak się uczy, że jak się jest słabym, to najlepiej stulić uszy po sobie. W Krakowie jest facet, który się nie bał. Jeden z kamienicy. I co? Spalili mu mieszkanie. Sprawców nie znaleziono i się nie znajdzie. Nawet w wydawało się tak błahej rzeczy, jak powieść wakacyjna, która była w Gazecie Wyborczej w Olsztynie drukowana "Jak kamień w Łynę" też się pokazuje, że tak jest. W zakończeniu napisane jest, że ten który był tym złym, przedstawia iluś świadków, że wcale go nie było na miejscu przestępstwa i nie jest aresztowany. I jeszcze grozi głównej bohaterce. Czyli tak po prostu jest, że zło jest górą i trzeba to zaakceptować? Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Biedny nauczyciel ? 06.09.03, 10:01 Oczywiście,że nie każdy musi być Rambo,bo to nie jest nawet niewskazane. Problem w tym,że nasze społeczeństwo jest takie jakie jest.I trzeba umieć zadbać o swoje.I nie chodzi mi o bójki,ale o wyrażanie swojego zdania,pokazanie co mi się nie podoba i mówienie o tym.Czyli chodzi mi o asertywność.Ten nauczyciel tego niepotrafił,bo szkoły tego nie uczą. Wstrząsające zachowanie uczniów powinno być osądzone i ukarane. Dziwi mnie,że część rodziców wcześniej widziała ten film,a nie zareagowała odpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Biedny nauczyciel ? 06.09.03, 10:05 >Oczywiście,że nie każdy musi być Rambo,bo to jest nawet niewskazane<-Tak powinno wyglądać to zdanie.Sorrki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
cuddly Re: Biedny nauczyciel ? 06.09.03, 11:15 mnie najbardziej wkurzyla dyrekcja szkoly broniaca tych uczniow.moze nawet bardziej od samych uczniow. i jak uslyszalam jak jakas kobieta z tej szkoly sie wypowiedziala ( cos w stylu "w kazdym z nas tkwi demon" ) to mnie doslownie zamurowalo! Odpowiedz Link Zgłoś
lecart Re: Biedny nauczyciel ? 06.09.03, 13:53 Eh sam nie wiem co o tym myslec - takich uczniow to powinni w kamieniolomach zamknac - a nauczyciel do psychiatry. A tak patrzac na to wydarzenie z innej strony to po tym artykule nauczyciele w szkolach bedą sie bardziej wyrzywac na uczniach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Mobbing w szkole IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 06.09.03, 15:49 Szokujący materiał z toruńskiego technikum to drastyczny przykład zachowań mobbingowych, w tym przypadku uczniów w stosunku do nauczyciela. Mobbing to psychiczne, długotrwałe szykanowanie pracownika w pracy przez przełożonych lub przez innych pracowników. W odniesieniu do szkoły takie zachowania określa się na ogół mianem bullying. Psychicznie można ( nauczyciel, inni uczniowie) szykanować ucznia, ale i grupa uczniów jak widać na przykładzie z technikum toruńskiego może szykanować nauczyciela. Terror psychiczny występuje także w uczelniach wyższych, ale jest słabo poznany bo ukrywany pod dywanem. Nieco na ten temat można przeczytać na stronie www.mobbing-jwieczorek.ans.pl Można mieć nadzieję, że przedstawiony sprawa spowoduje bliższe zainteresowanie resortu edukacji sprawami mobbingu. Potrzebne są kompleksowe badania na szczeblach wszystkich szkół . Niestety pojęcie mobbingu nie istnieje w polskim prawie i ofiary nie maja wiele szans na dochodzenia swoich roszczeń przed polskimi sądami. Potrzebne są zmiany w prawie zgodne z tendencjami w krajach europejskich. Prawo antymobbingowe obowiązuje już w m,.in. w Szwecji, Francji. Najwyższy czas aby zostało wprowadzone w Polsce. Winny być prowadzone kursy antymobbingowe dla nauczycieli, także w szkołach wyższych które winny przygotowywać do walki z mobbingiem. Potrzebni są mediatorzy dla rozwiązywania problemów. Na uniwersytetach amerykańskich , a także europejskich (np. w Hiszpanii) istnieją biura 'University Ombudsman'. Zadaniem takiego rzecznika (i zespołu) jest rozwiązywanie konfliktów wśród społeczności akademickiej, prowadzenie mediacji, zapobieganie mobbingowi itd. U nas takich biur nie ma. Niewątpliwie w naszych uczelniach potrzebni są rzecznicy akademiccy niezależni od władz uczelnianych a umocowani np. przy urzędzie prezydenta miasta czy wojewody. Na uczelniach uczy się nauczycieli (mobbingujących albo mobbingowanych) , a także rodziców uczniów (mobbingujących albo mobbingowanych). Trzeba reformy zaczynać od głowy. Jeśli się nie zreformuje uczelni to szkoły ‘niższe’ będą takie jakie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Mobbing w szkole IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.09.03, 22:06 Mam pytanie - dlaczego nauczyciel nie trzasnął drzwiami i nie wyszedł ? I czego się bał ? Nauczyciel też musi mieć honor i dawać przykłady ! Czy wam , w tej konkretnej sytuacji coś nie śmierdzi - krytkować , oskarżać jest łatwo. Ja jako rodzic sama bym przepisała dziecko do innej szkoły, ta nie zasługuje na zaufanie i utrzymywanie jej z naszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dysydent Re: Mobbing w szkole IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 07.09.03, 08:26 Gość portalu: rita napisał(a): > Mam pytanie - dlaczego nauczyciel nie trzasnął drzwiami i nie wyszedł ? > I czego się bał ? > Nauczyciel też musi mieć honor i dawać przykłady ! > Czy wam , w tej konkretnej sytuacji coś nie śmierdzi - krytkować , oskarżać > jest łatwo. > Ja jako rodzic sama bym przepisała dziecko do innej szkoły, ta nie zasługuje na > > zaufanie i utrzymywanie jej z naszych podatków. -------------------------------- Nauczyciel nie może wyjść z sali i opuścić uczniow ! Takie jest 'prawo'!!!!!!!!! Kiedy napadnięty przez nauczycieli akademickich ( dyrektor i prodziekan) wylecialem trzaskając drzwiami ja zostalem oskarżony o złe zachowanie i domagano się usunięcia mnie z instytutu. W koncu to po dalszych aferach uczyniono. Dranie zostali do emerytury z odznaczeniami na piersiach. To nie dzialo się w technikum lecz we Wszechicy Cnót Wszelakich ( I miejsca w rankingach uczelni) gdzie ksztalci sie nauczycieli. Skoro chamstwo jest na uczelniach i 'prof' dają przykład ( na oczach studentow) to efekt jest taki jaki jest. Chamstwo, zdziczenie nobiltuje, przeciwstawianie się degraduje. Na to jest przyzwolenie spoleczne i tych ktorzy dzięki temu trzymaja wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theedge Re: Mobbing w szkole IP: *.tvk.tpsa.pl 07.09.03, 19:21 Mnie najbardziej zszokowalo to ze nauczyciele uwazali tych chuliganow za zdolnych i spokojnych uczniow. Cos mi sie zdaje ze to cale grono pedagogiczne powinno sie trzymac ok 15 km od najblizszej szkoly. P.S. A bandytow powinno sie trzymac w kamieniolomach, a nie w wiezieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Mobbing w szkole IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 07.09.03, 20:23 Dzis 'POd napieciem' TVN 21.50 afera toruńska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Mobbing w szkole IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.09.03, 20:56 może wreszcie naświetlą całą prawdę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Mobbing w szkole IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.09.03, 22:24 hasło dnia - to nie była agresja ! nie otrzymałam odpowiedzi - dlaczego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Mobbing w szkole 07.09.03, 22:24 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=7805141 Warto przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Mobbing w szkole IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.09.03, 22:28 trafił nauczyciel na grupę mocniejszych uczniów - powinien się wycifać z publicznej szkoły - dawał sobie skakać pogłowie, a to jest niedopuszczalne i żadne prawo tu nie można zastosować Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Mobbing w szkole 07.09.03, 22:31 Można,choćby o naruszenie dóbr osobistych,ale do tego też trzeba mieć odwagę,bo wymaga to wniosku poszkodowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Mobbing w szkole IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.09.03, 22:36 to pokazuje, że nie każdy może zostać nauczycielem mój projekt to - kamery w każdej klasie zamiast identyfikatory przy wejściu do szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Mobbing w szkole 07.09.03, 22:43 Gość portalu: rita napisał(a): > to pokazuje, że nie każdy może zostać nauczycielem Jak najbardziej. > mój projekt to - kamery w każdej klasie zamiast identyfikatory przy wejściu do > szkoły Mam wątpliwości.To mi pachnie trochę Orwellem "Roku 1984".Ale rzeczywiście jak tak dalej będzie to kamery w klasach będą konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hakenbu I kto tu bardziej winny? IP: 212.244.77.* 08.09.03, 12:53 Z jednej strony mamy nauczyciela - potwornego melepetę trzydziestoparoletniego kawalera mieszkajacego z mamusią, od angielskiego, z drugiej bandę zwyrodnialców, uczniów technikum, mających sie za tzw. "hip-hopowców" młodzież pozbawioną wszelkich hamulców moralnych. Tak to zostało przedstawione w mediach. I teraz pojawia sie zasadnicza wątpliwość: mamy co prawda katów, mamy i ofiarę. W pierwszym odruchu potępiamy bydlaków w skejtowych ciuchach i żałujemy biednego anglisty, po chwili zastanowienia pozostaje złość na zdegenerowanych uczniów, ale litość dla nauczyciela odchodzi... Dlaczego? No właśnie. Nie zwykliśmy traktować nauczyciela jako ofiarę. Jego pozycja względem uczniów predsytynuje go raczej do roli oprawcy - co bardzo często ma miejsce. Tym razem doznaliśmy szoku - oto facet z dziennikiem, żaden tam ułomek, był zupełnie bezradny wobec grupki rozochoconych gówniarzy. Miał do dyspozycji cały arsenał środków przymusu, których zazwyczaj uzywają nauczyciele, gdy chcą uczniów przywołać do porządku - od uwag w dzienniku aż do odpytki z materiału i wstawiania po kolei do dziennika pał. Nic tu nie ma do rzeczy, że był koniec roku. Sam jako uczeń byłem świadkiem przypadku jak bezczelny gówniarz, pewien swojej bezkarności, podczas jednej z czerwcowej lekcji, juz po radzie pedagogicznej, został nieprzyjemnie zaskoczony dwójką, która to została mu wpisana na poczet przyszłego roku szkolnego. A więc nauczyciel jak chce dosrać uczniowi zawsze to może zrobić. Dlaczego nasz sponiewierany anglista tego nie zrobił? No właśnie... Bo jest miękki, bo melepeta, itd.... nasuwa się takie przypuszczenie. Mnóstwo tu pytań bez odpowiedzi jak na razie, a skoro brak tylu danych trudno się silić na jakiś kategoryczny osąd. Bez wątpliwośc pozostaje kwestia, że degeneracja młodzieży w naszym kraju postępuje w zastraszającym tempie - wśród tuzina uczniaków zabrakło choćby jednego "sprawiedliwego", który zaprotestowałby przeciwko temu żałosnemu spektaklowi. Czy wobec tego wszystkich wywalić na pysk ze szkoły? Na pewno przynajmniej trójkę, czy czwórkę - tych którzy brali najaktywniejszy udział w tej "zabawie" poczynając od tego "Fiuta", "Filuta", czy jak mu tam. Co do pozostałych to musimy przyjąć do wiadomości gorzką prawdę, że to po prostu nasza zwykła, przeciętna młodzież - bezmyślne barany, które w stadzie są zdolne absolutnie do wszystkiego. Tylko strachem to gnojstwo można okiełznać zatem miejsce naszego poczciwego Anglisty nie jest w szkole średniej, ale w przedszkolu co najwyżej, wśród bezbronnych jak on dzieciaków. Rodzice chowają małe potworki, bo sami są tacy: bezwzględni - tępi dorobkiewicze. Ten pieprzony świat jest tylko dla agresywnych, bezczelnych i bezwzględnych - nieszczęsny nauczyciel przekonał się na własnej skórze, że humanizm w wychowywaniu młodzieży nie popłaca. Na wszelki wypadek trzeba brać uczniów krótko za pysk, jak w minionych wiekach. O ile stosowanie przemocy wobec młodszych dzieci uważam, za złe to w przypadku takiego wyrostka jak nasz sławny "Fiut" pręgierz byłby najstosowniejszym środkiem wychowawczym. Podsumowujac nauka dla uczniów z tego jest taka: nie filmuj swoich ekscesów, bo później kaseta może wpaść w niepowołane ręce. Dla nauczycieli: Jak Ci który podskoczy - wal mu pałę do dziennika, jak podskoczy jeszcze raz wal prosto w pysk. Opinia publiczna po obejrzeniu tego filmiku z pewnością będzie bardziej skłonna usprawiedliwić akt przemocy ze strony nauczyciela wobec agresywnych uczniów niż dotąd. Zatem drodzy belfrowie! Jak walić w pysk wstrętnych gówniarzy to właśnie teraz póki ludziska zezłoszczone na młodzież bez sumienia, później znowu do głosu mogą dojść wszelakiej maści zwolennicy teorii wychowywania "bez stresu" i klimat na rękoczyny szkolne bez wątpienia bedzie gorszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: I kto tu bardziej winny? IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 08.09.03, 18:35 Zadręczyć nauczyciela. Uczniowie znęcali się nad anglistą www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1655725.html Lekcja przemocy - spisane z taśmy filmowej www2.gazeta.pl/edukacja/1,27095,1655730.html Mówi dręczony nauczyciel: Bałem się. Nie potrafiłem sobie z tym poradzić www2.gazeta.pl/edukacja/1,27095,1655733.html Toruńscy uczniowie poniewierający nauczyciela staneli przed szkolną komisją www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34513,1657823.html?v=0&f=28 Mobing na Politechnice Wroclawskiej pryzmat.pwr.wroc.pl/Pryzmat_163/? Badania nad przemocą galaxy.uci.agh.edu.pl/~bip_agh/archiwum_bip/_2002/_100/10_100.html Mobbing w Akademii Rolniczej w Krakowie www.poloniamiami.com/nades1.htm Czarne Owce wsrod nauczycieli www.lancut.com.pl/SamioSobie/PHP/shownews.php?&OURNEWS_ID=605&Type=S Apel przeciwko przemocy w szkole slimak.sciaga.pl/prace/praca/13282.htm Mobbing w szkole www.znp.edu.pl/prasa/art21.htm Mobbning to przesladowanie w szkole www.vulcan.pl/eid/archiwum/2002/03/mobbning.html Przemoc w szkole (różne jej oblicza, przyczyny powstawania, oraz środki zaradcze) www.studenci.pl/ref_pedag/ref_pedag22.html#_ftnref4 Dyrektor szkoły oskarżony o mobbing www1.gazeta.pl/warszawa/1,39250,1561559.html www.mobbing-jwieczorek.ans.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: I kto tu bardziej winny? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 22:42 jestem za karą chłosty ! - to przynajmniej boli potrzebny jest nam powrót do Średniowiecza ;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula z Krakowa Re: I kto tu bardziej winny? IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 09.09.03, 19:10 Kary na otarcie łez Winni osądzili winnych Mam nadzieje, że prokurator dołoży paragraf za molestowanie seksualne(sic!)nauczyciela przez uczennice w miejscu pracy!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Biedny nauczyciel ? IP: *.skane.se 10.09.03, 05:48 Gość portalu: rita napisał(a): > Co myślicie o klasowej kasecie wideo, ze szkoły w Toruniu ? > Czy to była przemoc uczniów ????????? Odpowiedz Link Zgłoś