Gość: abc IP: *.ols.vectranet.pl 16.05.08, 20:03 Panie Grejciun, co to za firma "Energy"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: z zatorza Olsztyńskie biurowce już nie z Trzeciego Świata IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 22:00 z tym zientary-malewskiej to przesada. projekt może i ciekawy, ale przyglądając się detalom, budynek wrażenie słabe robi. nie mówiąc, że nie nawiązuje on do otoczenia, nędznego zresztą. zaprojektowany w oderwaniu od otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutejszy Re: Olsztyńskie biurowce już nie z Trzeciego Świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 22:30 Ten "biurowiec firmy farmaceutycznej NDG Medical Sales Force" przy ul. Zientary-Malewskiej na Zatorzu równie dobrze mógłby być prywatną chałupą, siedzibą jakiejś sekty lub mafii - nigdzie żadnego szyldu lub informacji co w budynku się mieści. Czy w tych sprawach nie obowiązują już żadne przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtrmntr Energa słaba IP: *.triad.res.rr.com 19.05.08, 19:23 Na temat innych się nie wypowiadam bo w życiu w Olsztynie nie byłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepech Olsztyńskie biurowce już nie z Trzeciego Świata IP: *.ols.vectranet.pl 16.05.08, 22:47 Ciężko się nie zgodzić, że budynek przy ul. Ziętary Malewskiej jest "inny" :D Może taki jednak musi być los dzieł uznawanych za wybitne. Słynny już na europejskim forum Dom Aatrialny p. Koniecznego, również z otoczeniem w żaden sposób nie współgra, krajobrazowo jest dość obcy, a nagrody zdobywa regularnie. Nie można mu przecież odmówić oryginalnej koncepcji. Co by nie było, poziom architektury w Olsztynie należy podnieść i jest to całkiem niezła inwestycja, bo dobry projekt potrafi przyciągać: i mieszkańców i turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Olsztyńskie biurowce już nie z Trzeciego Świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 12:21 bzdurzysz az milo:) moze pokazesz mi z jakim to otoczeniem nie wspolgra dom aatrialny? wiesz w ogole o czym piszesz? kiedy wreszcie ludzie zrozumiecie ze nie mozna dyskusji a architekturze sprowadzic do "kazdy ma swoj gust"?! okej, kazdy moze miec swoje zdanie ale to NIE wplywa na to czy dany obiekt jest dobra czy zla architektura. tak samo jak to czy lubisz calki nie wplywa na to czy one jakos objasniaja czy nie objasniaja rzeczywistosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anett z Olsztyna Olsztyńskie biurowce już nie z Trzeciego Świata IP: 213.73.2.* 17.05.08, 18:03 Czy artykuł ten ma na celu "zamydlenie oczu" mieszkańców na to, co niedawno powstało w kilku miejscach??? (Super-hiper "Viktor" na Piłsudskiego, "sarkofag" przy samym ratuszu i planowany parking-beznadzieja na starówce!!!! Gratulujemy naszym architektom.Wow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodeif energa??? IP: 62.61.62.* 17.05.08, 21:42 to biurowiec energii ma być przykładem wyrafinowanej architektury? przecież on wygląda jak niewykończony - ściany wyglądają na goły beton Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Olsztyńskie biurowce już nie z Trzeciego Świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 01:17 Kolejny artukuł o niczym. Jaki biurowieć i gdzie acha ten jeden o ja pier...... Normalnie bym sie nie domyślił . Dodam, że trzeba z olsztyna wyjechac, żeby go zobaczyc. A tak wogóle to co w nim pieknego. Wsządzie dookola krzaki i ugory a na środku biurowieć - co za cudo. Może pochwalmy sie InterPartsem w Dorotowie albo jeszcze czymś innym. Do roboty w tym miescie niech władza się zabierze a nie chwali cudzymy osiągnięciami. Bo jak narazie to moga sie pochalić, tym że basen po roku nadaje sie do remontu a może niech skoczą do Dobrego Miasta i ostródy tam są już baseny lepsze i ładniejsze - acha ostatnio słyszałem, że ketrzyn też sobie basen buduje i mogę sie założyć, że będzie lepszy od tego naszego dołka z wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: Olsztyńskie biurowce już nie z Trzeciego Świa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 16:07 Uderz w stół... i tak jest chyba z tym artykułem opublikowanym po wieloletniej serii krytyki działań i osiągnięć najaktywniejszych olsztyńskich architektów. Powiedzmy sobie szczerze, że w ostatnim dwudziestoleciu mamy w znakomitej większości do czynienia raczej z jakimiś klockowymi projektantami, którzy słyszeli niegdyś coś o architekturze a nie architektami zdającymi sobie sprawę z efektów własnej "tfórczości". Wspomniany obiekt przy ul. Zientary Malewskiej jest rzeczywiście akcentem budzącym ale raczej zdziwienie niż podziw, zwłaszcza w zestawieniu z pobliską secesyjną willą stojącą po przeciwnej stronie ulicy. Myślę, że wysoka zieleń posadzona wokół tego obiektu nadała by bardziej przyjaznego charakteru temu miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś