Gość: mark Na marginesie prania brudów panny „S” IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 19:51 Czyli Kaczyński kontra Wałęsa wiadomosci.wp.pl/page,2,title,Teczki-Kaczynskich,wid,10104920,wiadomosc_prasa.html?ticaid=1629b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Na marginesie prania brudów panny „S" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 19:58 Tame "... W roku 1981 Jarosław Kaczyński był działaczem "Solidarności", współpracownikiem KOR, doktorem prawa, mężczyzną dojrzałym, 32-letnim, człowiekiem, który wie, jak się zachować w kontaktach z SB. Warto pamiętać, że od roku 1977 opozycja demokratyczna kolportuje poradnik "Obywatel a Służba Bezpieczeństwa", z którego każdy zaczynający jakąś działalność może dowiedzieć się, jak ma się zachować w kontaktach z SB. To z tej broszury każdy działacz mógł się dowiedzieć, że w kontaktach z SB nie musi niczego podpisywać. Że powinien milczeć i nie dać się wciągnąć w pogawędki. Tymczasem, jak wynika z notatki funkcjonariusza SB, Jarosław Kaczyński, którego doprowadzono rano do SB, zaczyna nagle dyskutować. W notatce czytamy, że Kaczyński zaczął opowiadać, że wykładał w Białymstoku teorię państwa i prawa. I, jak zanotował esbek, miał "dość pochlebnie" mówić o swoich studentach – pracownikach MSW. Kaczyński mówił też o swojej pracy w Ośrodku Badań Społecznych "S. Ale odmówił odpowiedzi na pytanie, kto go tam rekomendował. Za to, jak czytamy w notatce, nawet chętnie podjął dyskusję o polityce, choć był "przygnębiony" porażką "Solidarności". W notatce więc czytamy, że Kaczyński "uważał, że Związek ze względów geopolitycznych nie dążył do przejęcia władzy i że w tej kwestii władza jest przewrażliwiona i niepotrzebnie podjęła tak ostre środki. Uważa też, że władza (...) nie wywiązała się z zawartych porozumień społecznych i podejmowała szereg prowokacyjnych prób wciągnięcia Związku w konfrontację". Kapitan SB w tej notatce tak opisuje Jarosława Kaczyńskiego: "sprawiał wrażenie osoby mocno niepewnej o swój los. Jego wygląd jest niedbały. Twierdził, że nie interesują go sprawy materialne, kobiety, np. nie zależy mu w przyszłości na posiadaniu rodziny. Ma flegmatyczne usposobienie, wygląd książkowego mola. Pozuje na myśliciela Solidarności. Mimo pewnej demonstracyjnej rezygnacji z życia, kariery, stwierdzam, że jest osobą raczej ambitną". I dodaje: "obruszył się, gdy stwierdziłem, że pozycja jego brata Lecha jest w Solidarności znacznie wyższa od tej, którą on reprezentuje. Nie przypadły mu do gustu uwagi typu, że na taką pozycję i rolę w środowiskach inteligenckich, jaką mają np. Michnik, Macierewicz czy Geremek, to trzeba zapracować, zasłużyć". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yad Re: Na marginesie prania brudów panny „S" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 22:42 i to jest to ludkowie moi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam z Bartąga Romaszewscy o Wałęsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 12:48 www.newsweek.pl/artykuly/artykul.asp?Artykul=27467&Strona=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Balcerowicz o Bolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 12:17 wiadomosci.onet.pl/3662077,relacjetv.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienek Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 00:59 Sprawa ucichła. Sprawa interesuje już tylko amatorów kwaśnych jabłek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 23:27 Komu udałoby się podrobić coś takiego: Tłum jednogłośnie prawie krzyknął: „Idziemy!”, to znaczy na ulicę, w tym przypadku na ulicę. Wyszłem na czoło i z tym tłumem szłem na czele. Doszliśmy pod KW, potem na Świerczewskiego pod Komendę. Ja w międzyczasie, ponieważ ja byłem zawsze nastawiony dość pokojowo, nie lubiłem takich bitek jakiś. A więc szłem z czoła i wycofnąłem tych milicjantów, takie grupki były napadowe na nas, po dwadzieścia, po trzydzieści. Ja starałem się iść wcześniej i mówić: – Panowie no wiecie, nie włączajcie się, my mamy takie ładne rureczki, tak one pasują do czółka, wycofajcie się. Oni mnie słuchali, ja tak opowiadałem i weszłem na komendę na Świerczewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biogaz Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 12:42 A wiecie, że mają odebrać Nobla Lechowi Wałęsie? I przyznać go prezydentowi Kaczyńskiemu. Z przeprosinami za to, że 25 lat temu tak strasznie się pomylili. To Lech i to Lech – skąd mogli w tej Szwecji biedni wiedzieć, że to jednak Kaczyński obalił komunizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.centertel.pl 14.07.08, 16:10 o czym tu mowa mowa? Komunizm ma się dobrze ! tylko przejściowe trudności się zmieniają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam z Bartąga Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 17:06 pl.youtube.com/watch?v=W9b6TQxvzIc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwy Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 22:40 nie osądzajcie bohaterów bo bohaterów się nie sądzi,oceniajcie ludzi po owocach anie po notatkach ormowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witte Cenckiewicz i Gontarczyk nie zarobią na książce o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.08, 14:35 Wzbudzająca ogromne emocje książka o kontaktach legendarnego przywódcy "Solidarności" z SB, już pierwszego dnia od wydania zniknęła z punktów sprzedaży IPN, a dwa dni później z księgarni. Efekt? Instytut przewiduje wypuszczenie na rynek nawet 40 tys. dodatkowych egzemplarzy, pierwszą część dodruku już 7 lipca. W Internecie książkę można kupić nawet za 350 zł, choć oficjalna cena Instytutu to 65 zł. W tym komercyjnym sukcesie książki nie będą jednak uczestniczyć autorzy książki. Powód? Zgodnie z procedurami IPN, honorarium im nie przysługuje. - Połowa zysków ze sprzedaży zasili Skarb Państwa, a drugą przeznaczymy na działalność merytoryczną Instytutu - mówi Andrzej Arseniuk, rzecznik IPN. Gdyby Cenckiewicz i Gontarczyk wydali książkę w komercyjnym wydawnictwie, mogliby liczyć na znaczne zyski. Przeciętnie autor może liczyć na 10 do 15 proc. ceny sprzedaży książki. W tym przypadku blisko 180 - 200 tys. zł. - Trzeba jednak pamiętać, że obaj są etatowymi pracownikami IPN, a ich publikacja była wynikiem badań naukowych w ramach pracy w Instytucie - dodaje Andrzej Arseniuk. TVP Info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porschatt Streszczenie książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 14:01 www.policyjnyserwisinformacyjny.fora.pl/lustracja-esbecki-gang,10/streszczenie-ksiazki-ipn-o-zwiazkach-walesy-z-sb,5206.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walek Mogie wiele.. IP: *.centertel.pl 16.09.08, 07:44 wiadomosci.onet.pl/1825929,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat lick Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 13:28 www.youtube.com/watch?v=LTFBWrvgUeE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 19:28 i po burzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uran Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 08:37 jakby nie patrzeć Wałęsa jest pewnym symbolem w naszej historii i takie ciągłe wracanie do tamtych lat i próba poniżenia go teraz jest nikomu nie potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Nowa książka Sławomira Cenckiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 15:06 forum.sws.org.pl/viewtopic.php?t=2973 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Cenckiewicz o książce Zyzaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 09:14 Końcowe fragmenty książki nie pozostawiają większych wątpliwości, że dla Pawła Zyzaka Lech Wałęsa to współczesny, ale jednak gorszy od literackiego pierwowzoru Nikodem Dyzma. Jednak i ta opinia młodego historyka nie jest wcale oryginalna, gdyż już w 1990 r. do Dyzmy porównał Wałęsę legendarny bard "Solidarności" Jacek Kaczmarski. "Jak to się stało, że człowiek prosty, nieprzygotowany do sprawowania funkcji kierowniczych, w gruncie rzeczy nieforsujący żadnej głębszej idei i wizji, urósł w świadomości publicznej do rozmiarów naczelnego poskromiciela systemu sowieckiego?" – pyta na koniec Zyzak (s. 576 – 577). Jego książka na pewno zbliża nas do odpowiedzi na to pytanie. I może dlatego wywołuje takie emocje. www.rp.pl/artykul/9157,285344_Cenckiewicz__Histeria_zamiast_lektury_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Cenckiewicz o książce Zyzaka IP: *.uwm.edu.pl 02.04.09, 09:28 Nie martwiłbym się tym wszystkim i głowy sobie ani innym nie zawracał. Prawda sama się obroni. O wolność słowa walczyliśmy kiedyś, prawda? Trochę w innym kontekście i w innym czasie. Z Wałęsą na czele. Jako dorośli i dojrzali ludzie otworzyliśmy wtedy puszkę Pandory (a niektórym się może zdawało że szynki konserwowej...), więc teraz musimy jakoś z tymi potworami sobie radzić. Powrót do cenzury? Czemu nie założyć sprawy sadowej autorowi, jeśli to pomówienia i oszczerstwa? mentalność Kalego? Sprawdzić tylko porządnie, czy publikacja nie była finansowana ze środków społecznych. Dajmy spokój sensatom a weźmy się za coś poważnego, bo naprawdę są wokół nas problemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnikwiadomośc Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.olsztyn.mm.pl 02.04.09, 09:29 A może warto i to przeczytać: fakty.interia.pl/religia/news/nauczyciel-solidarnosci/komentarze,1283999,,21156937 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amski Re: To już jutro, nowa książka o Bolku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 10:19 Książka Zyzaka to prowokacja, która w rezultacie doprowadzi do zmiany władz w IPN - po to aby zamknąć usta tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś