Dodaj do ulubionych

Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 20:24
pieszy wymuszający pierwszeństwo na przejściu? ot ciekawostka, ja zawsze
myślałem, ze to trochę na odwrót jest...
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.ols.vectranet.pl 24.09.08, 20:58
      taniej bedzie zlikwidowac przejscie. w koncu PIESI przeszkadzaja KIEROWCOM.
    • Gość: b28 Koło Dukatu będą światła albo tunel IP: *.olsztyn.mm.pl 24.09.08, 21:08
      Planowana estakada Dworcowa-Piłsudskiego (kilometr wiaduktu) kosztuje 20 mln złotych, przejście podziemnie na 50 metrów też kosztuje 20 mln. Tyle samo kosztuje średnio kilometr autostrady...
      • Gość: edek Re: Koło Dukatu będą światła albo tunel IP: *.olsztyn.mm.pl 24.09.08, 21:27
        Ludzie, ludzie!!! trzymajcie mnie.Jeszcze jedne światła pod
        ratuszem.Może ta cała firma Toyo czy tam Srojo odpali w reszcie tę
        pier..... zieloną falą ,a nie wpada na kolejne durne pomysły ze
        światłmi pod Alfą.
    • Gość: makaron Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 21:28
      dajcie swiatla, wiecej swiatel ... ale tak zeby po zapaleniu tworzyl sie napis
      Prawie jak Las Vegas ...

zaorac to przejscie , postawic barierke i bedzie najtaniej. Sa dwa przejscia w
      niewielkiej odleglosci od siebie. Ludzie tyją to im sie ruch przyda ...
      • Gość: alf23 Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.gprs.plus.pl 24.09.08, 21:43
        "Światło pod ratuszem automatycznie przełącza się na czerwone, a zielone dostają jadący z innych kierunków. W efekcie ruch na al. Piłsudskiego się blokuje. Podobnie jest na jezdni prowadzącej w przeciwną stronę."

Tiaa. A jaka to jezdnia prowadzi w przeciwną stronę do świateł pod ratuszem?
        Swoją drogą to słusznie że nie będzie żadnego tunelu. Jeszcze by się komuś na głowę zawalił. Nie ma to jak światła ;)
      • Gość: Marcepan Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 11:06
        Barierkę postawić ale w poprzek jezdni. Niech tłuste spalinowe
        wozidupki obżarte makaronem zaczną chodzić na piechotę.

Od biedy wystarczą światła i kilku śpiących policjantów. W ten
        sposób radni dokłożą się do rozwoju komunikacji rowerowej w mieście.
    • Gość: gox A dlaczego nikt nie rozpatruje kładki NAD ZIEMIĄ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 22:53
      W naszym mieście urzędnicy chyba nigdy nie widzieli na oczy takiej kładki w
      innych miastach. Dlaczego nie rozpatruje sie tych rozwiązań?? O ile poprawiło by
      to sytuacje w naszym mieście gdyby takie kładki wybudowano w najbardziej
      obciążonych skrzyżowaniach miasta? Może nasi urzędnicy obawiają sie skoków
      samobójczych z wysokości 5 metrów?

W innych miastach nawet wynaleziono dla takiego rozwiązania znak drogowy. Ma
      numer D-36
      • taras70 Re: A dlaczego nikt nie rozpatruje kładki NAD ZIE 24.09.08, 23:34
        kladka pewnie byla rozpatrywana, ale nie dosc , ze jej ewentualne
        powstanie zepsuloby jedna z najcenniejszych osi widokowych miasta,
        to dodatkowo ciagle nie wiadomo czy powstanie w koncu tramwaj ,
        trolejbus , metro czy kolej nadziemna /kazda z tych
        MOZLIWOSCI/potrojny cudzyslow + hahaha/ kloci sie z jej
        powstaniem ...., wiec o decyzje w sprawie swiatel wnioskuje NIE
        MIASTO a zewnetrzna firma, na ktora bedzie mozna zrzucic cala
        odpowiedzialnosc za brak wiazacych decyzji miasta ..itd,itp..
        • balsaminka Taras? jaka kladka? 03.10.08, 07:12
          budki z darmowym Red Bullem po obu stronach ulicy
    • Gość: Lukas Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.ols.vectranet.pl 24.09.08, 23:04
      Niech zrobią zwykłe przejście podziemne z windami bez żadnych sklepów, to na
      pewno będzie taniej może w 12-14 mln zamknie się inwestycja. 20 mln to drogo.
      Tunel to najlepsze rozwiązanie dla tego miejsca. Jeśli inwestor wykłada 5 mln z
      3 mln niech wyłoży właściciel Dukatu, a resztę miasto.
    • Gość: krotkapilka Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.olsztyn.net.pl 24.09.08, 23:11
      Jasne, Glazewski znowu torpeduje rozwoj miasta! Nie moze znalezc pieniedzy na
      inwestycje w samym centrum miasta. To gdzie on szuka, skoro miasto praktycznie
      nie realizuje zaplanowanych w budzecie inwestycji (raport za ostatnie m-ce jasno
      to potwierdza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!).

Przeciez w budzecie miasta leza pieniadze i sie gotuja, bo nie ma ich na co
      wydac! Glazewski i RM wezcie sie w garsc!!! Chyba, ze firma TYCO ma jakis
      ukladzik na swiatla w naszym Las Vegas.....?

P.S.
      A propos kladki, o ktorej pisze jeden z internautow powyzej-czyz to nie jest
      alternatywa dla tunelu? Zapewne nie, lepiej kolorofony postawic :(
    • Gość: t Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.gizycko.mm.pl 25.09.08, 01:37
      Kto się założy, że i tę "inwestycję" szlag trafi?
      • Gość: mieseq Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 08:24
        stawiam na kolejne ukochane światełka światełeczka ------
        przecież będzie bezpieczniej spowolni to ten szalony ultraszybki ruch samochodów
        w centrum ----
    • Gość: przypomnienie!! Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.anonymouse.org 25.09.08, 08:53
      miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,5205135.html
      cyt.:
      W lutym władze miasta zatwierdziły koncepcję tunelu. Według planów przejście
      będzie miało blisko 60 metrów długości i dziewięć metrów szerokości. W podziemiu
      będą sklepy i gastronomia, o łącznej powierzchni około 800 mkw. Inwestycja miała
      być gotowa wiosną 2009 r., w tym samym czasie, gdy skończy się rozbudowa Alfy.
      Od wielu miesięcy urzędnicy ratusza prowadzili negocjacje z właścicielami
      centrum handlowego i próbowali przekonać ich, by zapłacili, przynajmniej w
      części za budowę przejścia. W końcu zgodzili się dołożyć na ten cel 5 mln zł.
      Ale na tym rozmowy o finansowaniu inwestycji się nie skończyły, bo władze miasta
      chcą, by część pieniędzy na budowę przejścia dali też właściciele sąsiedniego
      centrum Dukat. Negocjacje wciąż trwają.
      W tym czasie szefowie Alfy - bo to oni mieli wziąć na siebie przygotowania do
      inwestycji i późniejsze jej przeprowadzenie - wystąpili do ratusza o wydanie
      warunków budowy. Wczoraj się dowiedzieliśmy, że urzędnicy... oddalili ten
      wniosek. Powód jest niewiarygodny. Przejścia podziemnego do Alfy nie można
      zbudować, bo nie ma go w planach zagospodarowania przestrzennego dla tego rejonu
      śródmieścia. Tak wynika z dokumentu, który został przyjęty przez radnych w
      sierpniu 2003 r. Bez planu nie można też zacząć budowy podziemnego pasażu
      handlowego o powierzchni około 800 mkw.
      Andrzej Radecki, prezes firmy JWK Invest, rozbudowującej Alfę zaskoczony jest
      decyzją ratusza. - Dowiaduję się o niej od "Gazety" - przyznaje. - To w poważny
      sposób komplikuje wykonanie tej inwestycji. Istnieje realne zagrożenie, że nowa
      Alfa powstanie, a przejścia dalej nie będzie.

plan zagospodarowania reguluje chyba ogólne przeznaczenie terenu a nie miejsce
      postawienia kibla czy ławki. a może nikt nie zaproponował POsrańcom interesiku???
    • awersja Ortografia...! 25.09.08, 10:15
      Może tak ktoś w redakcji kupi sobie jakiś słownik języka polskiego...?
    • Gość: ania Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 10:55
      Tak, Tak po co nam tunel? Lepsze będą kolejne światła.

Mam pomysł: Na uliczkach osiedlowych jest tyle skrzyżowań i piesi chodzą jakoś
      tak bez sensu. Zróbmy wszędzie światła!

... ale będzie ubaw
      • kasey_rybak dynamiczy "rozwój" 25.09.08, 13:18
        i to wszystko w związku "z dynamicznym rozwojem miasta" oczywiście...
    • Gość: eka Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 13:44
      Na tunel miasto nie ma pieniędzy ale na przenoszenie pomnika to ma?
      Kolejna farsa w wykonaniu wiceprezydenta. Panie Głażewski, niech Pan
      weźmie dłłłłługi urlop i odda rządzenie miastem osobie bardziej
      kompetentnej. Właściciele Alfy, o ile mnie pamięć nie myli, dostali
      pozwolenie na jej rozbudowę pod warunkiem wybudowania przejścia
      podziemnego. I co? I pstro. Przejścia nie będzie. Czyli p. Radecki i
      wspólnicy zarobią trochę kasy. Parkingi też im miasto chce wybudować
      (pomysł przeniesienia pomnika). Panie Głażewski, oddaj Pan od razu
      całe miasto, a nie po kawałeczku, we władanie właścicielom Alfy.
      Jakoś wcale mnie to nie zaskoczyło. Od początku czułam że przejścia
      nie będzie, a będzie tylko mydlenie ludziom oczu. I wyszło na moje.
      • koprofag4 Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel 25.09.08, 15:44
        na moje tez:) slowo daje ale powtarzajac za halama "ja wiedzialem ze
        tak bedzie"

w tym miescie (nie najwiekszym przeciez) jezdzi sie gorzej niz w
        3miescie, o miastach podobnej wielkosci (torun) nawet nie wspominam
        bo to zupelnie inna bajka jest

te i rozne inne "obiektywne trudnosci" ze strony wladz miasta
        powoduja ze powaznie rozwazam powrot do gdyni (po 5 latach
        mieszkania tutaj) i podejrzewam (nie znam statystyk wiec nie wiem na
        pewno) ze saldo migracji jest w olsztynie ujemne...jakos mnie to nie
        dziwi

• Gość: b28 Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.olsztyn.mm.pl 25.09.08, 17:30
        Ależ jakże się mylisz!!! Nie zauważasz wielkiej łaski pana Radeckiego z Alfy, który łaskawym gestem zaproponował aż 5 mln złotych na budowę przejścia. Pan Radecki i Alfa bardzą chcą, ale inni zawiedli.

Co prawda w przejściu podziemnym powstaną sklepy, które spłacą koszty przejścia w kilka lat, ale kto będzie się tym przejmował...
    • Gość: Maxio Ja tam wolę śwatła. Za mało świateł w Olsztynie. IP: *.olsztyn.mm.pl 25.09.08, 15:50
      Pan Jaszczuk ostatnio się nie spisuje, mało tych sygnalizatorów stawiają, oj
      mało... Cieszy mnie, że wreszcie znów zaczyna się ruch w interesie. Jedno
      skrzyżowanie ze światłami na miesiąc dla Olsztynian. By wszyscy byli
      szczęśliwi:))))
    • mz71 Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel 01.10.08, 23:21
      albo lotnisko.
    • kamalaska alfa bedzie!!! 28.04.09, 01:03
      zdjecie z alfa na nasza klase se wrzucim
      • Gość: miki Światełka w tunelu IP: *.olsztyn.mm.pl 28.04.09, 01:53
        kompromisowo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka