Gość: ba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 20:24 pieszy wymuszający pierwszeństwo na przejściu? ot ciekawostka, ja zawsze myślałem, ze to trochę na odwrót jest... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.ols.vectranet.pl 24.09.08, 20:58 taniej bedzie zlikwidowac przejscie. w koncu PIESI przeszkadzaja KIEROWCOM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b28 Koło Dukatu będą światła albo tunel IP: *.olsztyn.mm.pl 24.09.08, 21:08 Planowana estakada Dworcowa-Piłsudskiego (kilometr wiaduktu) kosztuje 20 mln złotych, przejście podziemnie na 50 metrów też kosztuje 20 mln. Tyle samo kosztuje średnio kilometr autostrady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Koło Dukatu będą światła albo tunel IP: *.olsztyn.mm.pl 24.09.08, 21:27 Ludzie, ludzie!!! trzymajcie mnie.Jeszcze jedne światła pod ratuszem.Może ta cała firma Toyo czy tam Srojo odpali w reszcie tę pier..... zieloną falą ,a nie wpada na kolejne durne pomysły ze światłmi pod Alfą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makaron Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 21:28 dajcie swiatla, wiecej swiatel ... ale tak zeby po zapaleniu tworzyl sie napis Prawie jak Las Vegas ... zaorac to przejscie , postawic barierke i bedzie najtaniej. Sa dwa przejscia w niewielkiej odleglosci od siebie. Ludzie tyją to im sie ruch przyda ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf23 Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.gprs.plus.pl 24.09.08, 21:43 "Światło pod ratuszem automatycznie przełącza się na czerwone, a zielone dostają jadący z innych kierunków. W efekcie ruch na al. Piłsudskiego się blokuje. Podobnie jest na jezdni prowadzącej w przeciwną stronę." Tiaa. A jaka to jezdnia prowadzi w przeciwną stronę do świateł pod ratuszem? Swoją drogą to słusznie że nie będzie żadnego tunelu. Jeszcze by się komuś na głowę zawalił. Nie ma to jak światła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcepan Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 11:06 Barierkę postawić ale w poprzek jezdni. Niech tłuste spalinowe wozidupki obżarte makaronem zaczną chodzić na piechotę. Od biedy wystarczą światła i kilku śpiących policjantów. W ten sposób radni dokłożą się do rozwoju komunikacji rowerowej w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gox A dlaczego nikt nie rozpatruje kładki NAD ZIEMIĄ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 22:53 W naszym mieście urzędnicy chyba nigdy nie widzieli na oczy takiej kładki w innych miastach. Dlaczego nie rozpatruje sie tych rozwiązań?? O ile poprawiło by to sytuacje w naszym mieście gdyby takie kładki wybudowano w najbardziej obciążonych skrzyżowaniach miasta? Może nasi urzędnicy obawiają sie skoków samobójczych z wysokości 5 metrów? W innych miastach nawet wynaleziono dla takiego rozwiązania znak drogowy. Ma numer D-36 Odpowiedz Link Zgłoś
taras70 Re: A dlaczego nikt nie rozpatruje kładki NAD ZIE 24.09.08, 23:34 kladka pewnie byla rozpatrywana, ale nie dosc , ze jej ewentualne powstanie zepsuloby jedna z najcenniejszych osi widokowych miasta, to dodatkowo ciagle nie wiadomo czy powstanie w koncu tramwaj , trolejbus , metro czy kolej nadziemna /kazda z tych MOZLIWOSCI/potrojny cudzyslow + hahaha/ kloci sie z jej powstaniem ...., wiec o decyzje w sprawie swiatel wnioskuje NIE MIASTO a zewnetrzna firma, na ktora bedzie mozna zrzucic cala odpowiedzialnosc za brak wiazacych decyzji miasta ..itd,itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
balsaminka Taras? jaka kladka? 03.10.08, 07:12 budki z darmowym Red Bullem po obu stronach ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.ols.vectranet.pl 24.09.08, 23:04 Niech zrobią zwykłe przejście podziemne z windami bez żadnych sklepów, to na pewno będzie taniej może w 12-14 mln zamknie się inwestycja. 20 mln to drogo. Tunel to najlepsze rozwiązanie dla tego miejsca. Jeśli inwestor wykłada 5 mln z 3 mln niech wyłoży właściciel Dukatu, a resztę miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotkapilka Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.olsztyn.net.pl 24.09.08, 23:11 Jasne, Glazewski znowu torpeduje rozwoj miasta! Nie moze znalezc pieniedzy na inwestycje w samym centrum miasta. To gdzie on szuka, skoro miasto praktycznie nie realizuje zaplanowanych w budzecie inwestycji (raport za ostatnie m-ce jasno to potwierdza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!). Przeciez w budzecie miasta leza pieniadze i sie gotuja, bo nie ma ich na co wydac! Glazewski i RM wezcie sie w garsc!!! Chyba, ze firma TYCO ma jakis ukladzik na swiatla w naszym Las Vegas.....? P.S. A propos kladki, o ktorej pisze jeden z internautow powyzej-czyz to nie jest alternatywa dla tunelu? Zapewne nie, lepiej kolorofony postawic :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.gizycko.mm.pl 25.09.08, 01:37 Kto się założy, że i tę "inwestycję" szlag trafi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieseq Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 08:24 stawiam na kolejne ukochane światełka światełeczka ------ przecież będzie bezpieczniej spowolni to ten szalony ultraszybki ruch samochodów w centrum ---- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypomnienie!! Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.anonymouse.org 25.09.08, 08:53 miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,5205135.html cyt.: W lutym władze miasta zatwierdziły koncepcję tunelu. Według planów przejście będzie miało blisko 60 metrów długości i dziewięć metrów szerokości. W podziemiu będą sklepy i gastronomia, o łącznej powierzchni około 800 mkw. Inwestycja miała być gotowa wiosną 2009 r., w tym samym czasie, gdy skończy się rozbudowa Alfy. Od wielu miesięcy urzędnicy ratusza prowadzili negocjacje z właścicielami centrum handlowego i próbowali przekonać ich, by zapłacili, przynajmniej w części za budowę przejścia. W końcu zgodzili się dołożyć na ten cel 5 mln zł. Ale na tym rozmowy o finansowaniu inwestycji się nie skończyły, bo władze miasta chcą, by część pieniędzy na budowę przejścia dali też właściciele sąsiedniego centrum Dukat. Negocjacje wciąż trwają. W tym czasie szefowie Alfy - bo to oni mieli wziąć na siebie przygotowania do inwestycji i późniejsze jej przeprowadzenie - wystąpili do ratusza o wydanie warunków budowy. Wczoraj się dowiedzieliśmy, że urzędnicy... oddalili ten wniosek. Powód jest niewiarygodny. Przejścia podziemnego do Alfy nie można zbudować, bo nie ma go w planach zagospodarowania przestrzennego dla tego rejonu śródmieścia. Tak wynika z dokumentu, który został przyjęty przez radnych w sierpniu 2003 r. Bez planu nie można też zacząć budowy podziemnego pasażu handlowego o powierzchni około 800 mkw. Andrzej Radecki, prezes firmy JWK Invest, rozbudowującej Alfę zaskoczony jest decyzją ratusza. - Dowiaduję się o niej od "Gazety" - przyznaje. - To w poważny sposób komplikuje wykonanie tej inwestycji. Istnieje realne zagrożenie, że nowa Alfa powstanie, a przejścia dalej nie będzie. plan zagospodarowania reguluje chyba ogólne przeznaczenie terenu a nie miejsce postawienia kibla czy ławki. a może nikt nie zaproponował POsrańcom interesiku??? Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Ortografia...! 25.09.08, 10:15 Może tak ktoś w redakcji kupi sobie jakiś słownik języka polskiego...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 10:55 Tak, Tak po co nam tunel? Lepsze będą kolejne światła. Mam pomysł: Na uliczkach osiedlowych jest tyle skrzyżowań i piesi chodzą jakoś tak bez sensu. Zróbmy wszędzie światła! ... ale będzie ubaw Odpowiedz Link Zgłoś
kasey_rybak dynamiczy "rozwój" 25.09.08, 13:18 i to wszystko w związku "z dynamicznym rozwojem miasta" oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eka Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 13:44 Na tunel miasto nie ma pieniędzy ale na przenoszenie pomnika to ma? Kolejna farsa w wykonaniu wiceprezydenta. Panie Głażewski, niech Pan weźmie dłłłłługi urlop i odda rządzenie miastem osobie bardziej kompetentnej. Właściciele Alfy, o ile mnie pamięć nie myli, dostali pozwolenie na jej rozbudowę pod warunkiem wybudowania przejścia podziemnego. I co? I pstro. Przejścia nie będzie. Czyli p. Radecki i wspólnicy zarobią trochę kasy. Parkingi też im miasto chce wybudować (pomysł przeniesienia pomnika). Panie Głażewski, oddaj Pan od razu całe miasto, a nie po kawałeczku, we władanie właścicielom Alfy. Jakoś wcale mnie to nie zaskoczyło. Od początku czułam że przejścia nie będzie, a będzie tylko mydlenie ludziom oczu. I wyszło na moje. Odpowiedz Link Zgłoś
koprofag4 Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel 25.09.08, 15:44 na moje tez:) slowo daje ale powtarzajac za halama "ja wiedzialem ze tak bedzie" w tym miescie (nie najwiekszym przeciez) jezdzi sie gorzej niz w 3miescie, o miastach podobnej wielkosci (torun) nawet nie wspominam bo to zupelnie inna bajka jest te i rozne inne "obiektywne trudnosci" ze strony wladz miasta powoduja ze powaznie rozwazam powrot do gdyni (po 5 latach mieszkania tutaj) i podejrzewam (nie znam statystyk wiec nie wiem na pewno) ze saldo migracji jest w olsztynie ujemne...jakos mnie to nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b28 Re: Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel IP: *.olsztyn.mm.pl 25.09.08, 17:30 Ależ jakże się mylisz!!! Nie zauważasz wielkiej łaski pana Radeckiego z Alfy, który łaskawym gestem zaproponował aż 5 mln złotych na budowę przejścia. Pan Radecki i Alfa bardzą chcą, ale inni zawiedli. Co prawda w przejściu podziemnym powstaną sklepy, które spłacą koszty przejścia w kilka lat, ale kto będzie się tym przejmował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxio Ja tam wolę śwatła. Za mało świateł w Olsztynie. IP: *.olsztyn.mm.pl 25.09.08, 15:50 Pan Jaszczuk ostatnio się nie spisuje, mało tych sygnalizatorów stawiają, oj mało... Cieszy mnie, że wreszcie znów zaczyna się ruch w interesie. Jedno skrzyżowanie ze światłami na miesiąc dla Olsztynian. By wszyscy byli szczęśliwi:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mz71 Na przejściu koło Dukatu: światła albo tunel 01.10.08, 23:21 albo lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
kamalaska alfa bedzie!!! 28.04.09, 01:03 zdjecie z alfa na nasza klase se wrzucim Odpowiedz Link Zgłoś