Dodaj do ulubionych

15 numer DEBATY !!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.08, 22:04
Zostało trochę nakładu 15 numeru Debaty. Wszystkiego nie zgarnęli.
Rozdawany był dziś wieczorem na Starym Mieście.
Ponowna cenzorska robota TW Jeża. Jest jego teczka pracy!!!!!!
Warot przedstawia pierwszą część dokumentów odnalezionych w warszawskim
archiwum.
Świetny tekst Bachmury i Adamskiego. I co najwazniejsze- Adam Socha znowu wali
w PO.
Prezydent Olsztyna nie będzie z Platformy !!!
Oj, bedzie się działo:):)
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 22:57
      U mnie numer 15 nie otwiera się! Dlaczego?
      • Gość: pojter Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.08, 23:15
        Podobno na polecenie Schetyny policja skonfiskowała cały nakład ostatniego
        numeru Debaty !!!!
        Jeż, poprzez Rybickiego, to załatwił.
        Sprawa o odblokowanie nakładu, w tym i tego na stronie internetowej, w trybie
        pilnym trafiła do sądu rejonowego.
        Zobaczymy czy sąd okaże się organem niezawisłym.
    • Gość: wykształciuch Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.olsztyn.mm.pl 15.12.08, 23:44
      Najpierw coś, co będąc za granicą, próbowałem umieścić w Księdze Gości "Debaty".
      Niestety ktoś wycenzurował. Teraz umieszczam to tu, chociaż są to refleksje już
      stare:

<<Oddałem się lekturze wszystkich wydanych „Debat” w przekonaniu, że lokalną
      inicjatywę trzeba popierać. Dałem więc jej szansę, ale mam pewne uwagi
      krytyczne, co do uprawiania historii. Jestem laikiem w tej dziedzinie, ale
      własne zdanie mam. Jako słabo obeznanemu z warsztatem historycznym przemawia mi
      przede wszystkim eseistyka historyczna. Za przykład podaję coś, co obecnie
      czytam: Rymkiewicz. Nie zgadzam się z nim pod wieloma względami, szczególnie z
      obecnymi uwikłaniami politycznymi, ale cenię go za refleksyjność, np. w próbie
      rozliczenia się z Powstaniem Warszawskim. W przeciwieństwie do podanego
      przykładu, „Debata”, po pierwsze, wprowadza IPNowskie rozumienie historii, co
      dodatkowo stwarza wrażenie, że jest tylko jedna słuszna jej interpretacja (skąd
      my to znamy?); Po drugie, nie budzi we mnie głębszych myśli – poza zestawieniem
      faktów, nawet najbardziej poruszających, jest to jałowe; Po trzecie, uprawia
      relatywizm moralny. I to mnie najbardziej oburza, że potępia coś, co trwa nadal
      i jest uzasadnione racją obecnej Polski. Widziałem gdzieś spowiedź obecnego
      tajnego współpracownika i jestem tym porażony. To jest tak, jak moralność
      zastępuje się skutecznością. W polityce, to jak cię mogę, ale gdy wkraczamy w
      sfery kultury, to stwarzamy sobie i innym pewien dyskomfort. I tak widzę tą
      ipeenowską część „Debaty”.>>

A teraz sprawa nowa: jestem absolutnie przeciwny ingerencji kogokolwiek w sprawy
      tego typu. Jest potrzeba, to trzeba ją zaspokajać. I jeśli są naciski, to niech
      ktoś postawi tekst na swoim serwerze i udostępni, podając tu adres. W tym
      mieście choroba zżera wszystko, nawet najbardziej wzniosłe rzeczy (sprawy).
      Przyjmijmy zasadę: Uszanuj głupstwo drugiego, jeśli on nad tym myślał.
      • Gość: klub Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 08:31
        I o to chodzi.
        • Gość: peerelek Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.centertel.pl 16.12.08, 10:02
          wczoraj rano około ósmej była dostępna,pewnie senator zablokował bo
          było sporo o nim ,wstydzi się koleżanek na które donosił?
          • Gość: oj,oj Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 11:05
            a moze powody sa bardziej prozaiczne, odrebne od spiskowej teorii
            dziejow ?
          • Gość: ### Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 11:07
            To był chyba nielegalny dodruk. Cały nakład został zajęty i
            opieczętowany.
          • Gość: debat Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 11:09
            ja sciagnałem z tego linka:
            www.debata.olsztyn.pl/graf/Debata_15.pdf
            • Gość: wzburzony Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 11:25
              Gdzie jest policja, gdzie prokurator!!!!
              • Gość: sp Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 11:35

bym ich aresztował za drukowanie frafomańskich wierszy
            • Gość: wykształciuch Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.olsztyn.mm.pl 16.12.08, 11:38
              Dzięki! To działa. Nie zamierzam temu czasu więcej poświęcać, z powodów jak
              wyżej, ale cieszę się, że inni mogą to przeczytać. Szkoda tylko, że musimy
              wracać do podziemia mimo, że internet to wolne medium.
              • Gość: Prawy Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 11:59
                Internetowa bibuła! Mam nadzieję, ze za chwilę przestanie działać...
            • Gość: Polka Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 15:53
              Dzięki! Przeczytałam część. Bardzo mi się podoba, czuję się jak za komuny, gdy
              czytało się wydawnictwa z "drugiego obiegu". Co za czasy!
              • Gość: debat Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.ols.vectranet.pl 16.12.08, 17:18
                czego to się doczekaliśmy!!
                Najpierw adolf i generalissimus stalin ksiazki i czsopisma palili na stosach , cenzure wprowadzali , potem jcm małkowski ganiał za wydawnictwami bezdebitowymi i cenzurował (musiał chłopina - partia kazała) a teraz pan adamczyk przeprowadza prewencyjne przejęcie całego nakładu!! ho ho ho
                • Gość: Cenzor gazety Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 17:39
                  Zapomniałeś o Jeżu i jego akcji w radiu, po prostu POlszewia w starym stylu.
                  • Gość: dylak Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 22:34
                    JEŻ najlepszym uczniem JCM.
                    • Gość: kolba Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 22:42
                      Wyrokiem Sądu Rejonowego !5 numer DEBATY od jutra ma być zwolniony z konfiskaty.
                      Powinni odblokować stronę internetową.
                      www.debata.olsztyn.pl
                      • Gość: olsz Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 23:31
                        To już działa :-))
                        www.debata.olsztyn.pl/graf/Debata_15.pdf
                        • Gość: olga Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 00:29
                          Superancki jest ten numer Debaty !!!
                          • Gość: Wło Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 08:03
                            a co tam takiego super?
    • Gość: Oj, Sacho Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.olsztyn.mm.pl 18.12.08, 15:36
      A nr 14. jest zły?
      Oj,Sacho (tw "Sasza"), wytrzyj buty i gębę,
      bo wdepnąłeś w gnój i nie wytarłeś,
      szczery obywatelu PRL-u!
      • Gość: karol Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 22:28
        Uważam że wszystkie numery Debaty są warte uwagi.
        To chyba jedyne pismo w Polsce wydawane staraniem grupy zapaleńców którym zależy
        na czymś więcej, poza narzekaniem na rzeczywistość.
        Za własne pieniądze wydawać takie pismo - to trzeba być nieźle zakręconym, w
        pozytywnym znaczeniu.
        Trzymam kciuki za Debatę.
        • Gość: * Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 23:37

Też trzymam kciuki za "Debatę", co nie zmienia faktu, że niektóre
          teksty trącą grafomaństwem, są za długie, nudne i nie nadawałyby się
          do druku w poważnych prawicowych periodykach.
          • Gość: Walącyprostozmostu Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 10:54
            Nic prostszego, jak wejść do "księgi gości" i wpisać tam swoje
            uwagi. Autorzy mogą nie wiedzieć, że piszą przydługie i nudne
            teksty. Kto im ma to zakomunikować: koledzy, redaktor naczelny, czy
            może wydawca?
            • Gość: karol Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 15:37
              Może i piszą przydługie teksty, ale ich pomysł ze zmianą flagi Olsztyna uważam
              za świetny. Żyjemy na ziemiach które mają swoją historię, i powrót do flagi z
              czasów średniowiecza jest konieczny.
              Na osłodę zwolennikom dotychczasowej flagi zaproponuję wykorzystanie jej jako
              flagi miejskiego kąpieliska. Nadaje się idealnie :-)
              • Gość: * Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.08, 14:22
                W "Debacie " nr 15 świetna (jak zwykle) opowieść Rafała Bętkowskiego
                o kamienicy przy placu Bema. Polecam.
                • Gość: Oo Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 12:00

W "Debacie" czytam tylko Bętkowskiego.

• Gość: Nicky Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 18:50
      Numer 18 już jest. Jakiś inny od pozostałych! Ładna optymistyczna
      okładka, a w środku... jedno wielkie rozdrapywanie ran! "Debato" -
      co się z tobą dzieje?

• Gość: Xyz Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 14:32
      powiedzcie lepiej kiedy nowy numer
      • Gość: Geo Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 17:16
        mówi się, że nowy numer będzie w przyszłym tygodniu
        • Gość: też słyszałem Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 18:44
          A potem redakcja robi sobie DWA MIESIĄCE WAKACJI !!!
          • Gość: - Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 14:09
            po którymś artykule ktoś im wreszcie urządzi "wakacje"
            • Gość: .../// Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.09, 08:11
              chyba jest coś na rzeczy, bo najnowszy numer ma aż 64 strony !!!
              • Gość: Mucha Re: 15 numer DEBATY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 05:26
                Jakoś mury Jerycha od grzmotów "Debaty" nie runęły...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka