Dodaj do ulubionych

Tradycja = zima + grogowcy

IP: 80.51.88.* 07.12.03, 06:48
Nie ma co, zima znowu zaskoczyła drogowców - tak więc tradycji stało się
zadość.
Mój dozgonny idolu drogowy, Pawle J. we własnej osobie - pobudka, to białe
za oknami to śnieg, a grudzień to zimowy miesiąc!
Wczoraj o 16:30 wszystkie drogi w Olsztynie to było jedno wielkie lodowisko.
O tej godzinie jechałem Pstrowskiego, Sikorskiego, Obrońcó Tobruku, Armii
Krajowej i Sielską - czyli głównymi, przelotowymi drogami Olsztyna. I co?
Było tak niesamowicie ślisko, ża stanowczo nie próbowałem przekraczać 30
km/h. Na skrzyżowaniu Dworcowa / Pstrowskiego od strony Tesco był niezemski
korek - bo kto stanął na czerwonym (a tam jest już niczego sobie podjazd),
to tylko radośnie buksował starając się ruszyć po zapaleniu zielonego. Pod
wiaduktem kolejowym na Sielskiej wyprzedził mnie czerwony Opelek Vectra -
pruł tak z 45-50 km/h. Próbował skrecić w Jeziorną, wyhamował na środku
wysepki po walnięciu w krawężnik (zapraszam do oglądania, ślady jeszcze są -
i kilka innych wskazujących na wyjazd z Sielskiej na pobocza kilku innych
nieszczęsnych ofiar operatywności firmy mego złotoustego idola).
Obserwuj wątek
    • Gość: mamut Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.sympatico.ca 07.12.03, 07:37
      Oh, snieg w Olsztynie... No prosze a myslalem ze niema zimy w Polsce.... ;^)
    • Gość: M Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 08:41
      Daremne Twoje żale-próżny trud (zdałoby się mówić słowami poety)...
      Pan "J" jest niereformowalny więc sam widzisz.....
      • Gość: pioter Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 18:41
        Widzę że jest niereformowalny - tylko po co więc to slodkie pierniczenie co
        chwila jaka to piękna stacja meteo ostrzegająca pzred zimą, jakiz to cudowny
        sprzęt do sypania, pchania, odśnieżania i co tam jeszcze, a jakie super kadry,
        a jaki szef ....
        Przeciez to wystarczyło wyjśc na dwór, szurnąc butem po jezdni i natychmiast
        wysłać co tylko można na sypanie sola i piaskiem dróg.
        Cieszę się, że w Polsce nie ma tak absurdalnego systemu sądowego jak w Stanach -
        odszkodowania paru milionów zielonych za palenie fajek czy sparzenie jęzora
        herbata, bo nikt nie napisal na kubku że herbata jest goraca są dla mnie
        paranoją. A z drugiej strony - gdyby tamten system prawny był u nas - to moje
        Jaszczukowe guru zostałoby puszczone w tydzień z torbami ...
        • Gość: mamut Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.norampac.com 08.12.03, 18:46
          Pioter, a moze jednak szkoda ze takiego niema... palenie fajek czy tez sparzony
          jezor goraca herbata to tylko ekstremalne przypadki... Moze wiecej by bylo
          zrobione niz normalnie masz teraz... Przynajmniej drogi bylyby w lepszym
          stanie...
        • Gość: Ed Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 18:46
          Zima jak zima. Bardziej fascynuja mnie grogowcy walczący z tą zimą. Wiadomo
          przecież, że dobry grog rozgrzewa. Chyba w tej sytuacji w Olsztynie znajdą się
          właściwi ludzie na właściwym miejscu :-))

Pozdrawiam
          • Gość: pioter Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: 80.51.88.* 08.12.03, 21:55
            grogowcy - to takie moje "specjalite" - bo widząc, że jest chłodno, wolą w
            domu rozgrzewać się grogiem, niż robić to, za co biora nielich pieniądze. Dla
            tego są dla mnie grogowcami, a nie drogowcami.
            • Gość: Ed Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 22:20
              I słusznie. Nie tylko popieram, ale kupuję to okreslenie :-))
              O ile oczywiście zgodzisz się na umówiony ekwiwalent :o))

Pozdrawiam
              • Gość: rita Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 22:29
                proponuję za koszulkę ;)
                • Gość: Ed Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 22:36
                  Nie wiem, co na to pioter. Prawa autorskie są prawami autorskimi. Jak
                  potraktuje ta jako swoje logo, to miły Bóg nie pomoże. No chyba że zalozymy
                  jakąś spółkę :-))
                  • Gość: rita Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 22:56
                    Ed - napisz piękną pobutke dla piotera i pójdzie na ugodę
                    zobaczysz:)
                    ja zacznę:
                    Pioter kawka na stole, ten aromatyczny zapach - to Jacobs ze śmietanką -
                    postawi cię na równe nogi :)
                    • Gość: pioter Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: 80.51.88.* 10.12.03, 07:00
                      Witam, witam, Rito! Dzięki za kawkę!
                      Co do grogowców - traktuję to jak wolny patent - czyli kto chce, może używać
                      gratis. Nasi jaszczukowi spece od psucia dróg są tego warci ...
                      • Gość: rita Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.12.03, 22:23
                        Pioter, jeśli ci smakowała kawa to i tym razem ci zrobię

a co do dróg to tak sie zastanawiam, że teraz to inne czasy mamy, ich mnóstwo i
                        autostrad i objazdów, i serpentyn i służba nie jest w stanie wszystkie raniutko
                        objechać.
                        Sama widze jak dużo przybyło nowych tras, można się w nich zagubić i sam sie
                        zastanów czy jest możliwe wszystkie obsłużyć przy takim stanie piaskarek, a
                        nawet mniejszym ze względu na ich powiedzmy kontuzje, redukcję posad i komu na
                        tym zależy ? Właściwie to robią to fikcyjnie, na pokaz. Zauważ , że
                        ślizgaweczka zamienia sie w wodę dopiero w południe i to jest najlepszy czas
                        do wyjechania z garażu.
                        I jak co roku apeluję do ciebie - uważaj, jako, że codziennie raniutko
                        wyjeżdzasz do pracy
                        szerokiej drogi
                        • Gość: pioter Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: 80.51.88.* 11.12.03, 07:05
                          Rito, ponownie dzieki za kawkę (a może szpaczka? Już nie pamietam)
                          Niezależnie od ilości dróg, służby grogowe powinny poradzić sobie ze
                          wszystkim. Oczywiście nie żądam, aby przy opadach śniegu w jednej chwili w
                          całym mieście był czarny i suchy asfalt. Ale ulice, które opisałem w swoim
                          pierwszym mail'u to najważniejsze ciągi komunikacyjne Olsztyna - a tu takiego
                          stanu nawierzchni, jaki zastałem, nic nie usprawiedliwia.
                          Nic?
                          Sorry, zapomniałem, że u nas drogami zarządza moje bożyszcze Paweł J. ...
                          • Gość: rita Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 20:50
                            Witam z samego rana i postawię cos mocniejszego na stole, może seteczkę -
                            wypij, za Kawę mojego owczarka niemieckiego,który odszedł kiedy ty byłes na
                            wczasach.Jej ostatnia droga to na badania, a tam stwierdzono, że pies nie
                            będzie już chodził i uśpiono. Była, mineła , została w pamięci i mam teraz
                            jednego psa kudelkową suczkę Ritę.
                            Pioter - ty jesteś dobry znawca dróg , czy ty masz coś jeszcze wspólnego z
                            nimi, czy to twój fach oprócz hobby rajdowego ? Teraz tak nie ma rajdów, to i
                            adrenaliny ci brak i co teraz ?
                            • Gość: pioter Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: 80.51.88.* 15.12.03, 07:12
                              Nie, Rito, z drogami mam tylko kontakt jako zwykły, szary użytkownik.
                              Właśnie sypnęło śniegiem, ciekaw zatem jestem, kiedy o tym zjawisku dowiedzą
                              się chłopcy Pawła J.? Obawiam się, że czwartkową odwilż odtrąbią jako swój
                              wielki sukces w walce z kolejnym, partaliżującym kraj atakiem zimy. No bo
                              wcześniej nie wyjadą na drogi. No bo po co? Przecież pada śnieg i jest
                              ślisko ....
                              • thor_tr Re: Tradycja = zima + grogowcy 15.12.03, 10:14
                                Na Dworcowej dzisiaj był spory tłok.Na rondzie Dworcowa\Piłsudskiego 2
                                kierowców się "pocałowało".
                                • Gość: pioter Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: 80.51.88.* 16.12.03, 07:23
                                  No to widzieliśmy to samo - stare Audi 100 i Vw?
                                  A o 12 w południe byłem świadkienm fascynującego zjawiska - Bałtycką w
                                  kierunku Gutkowa pruła ostro solarka sypiąc na jezdnię grubą warstwę soli.
                                  Kiedy było +2,5 stopnia i po jezdni płynęła woda !!!!!!!!!!!!! Natomiast
                                  wieczorem, kiedy ta woda zamarzła, oczywiscie mieliśmy kolejne tory lodowe na
                                  naszych jezdniach. No bo chłopcy plan wykonali - i dziś z dumą mogą przekazać
                                  mediom, ileż to ton soli wysypali, ileż kilometrów przemierzyli. Mój samochód,
                                  jak mu o tym powiedziałem, to od razu przestał się ślizgać.
                                  Mój idolu Pawełku J. - po tym jeszcze bardziej (tak o 300%) uwielbiam i chwalę
                                  czyny Twe i Twych grogowców ....
                                  • thor_tr Re: Tradycja = zima + grogowcy 16.12.03, 09:29
                                    Tak stara 100 i Bora.
                                    Czemu mnie to wszystko nie dziwi...
                                    Dzisiaj również pada śnieg,co prawda mokry,ale jest tylko +1 stopień,więc
                                    wieczorem może być różnie.
                                    • Gość: pioter Re: Tradycja = zima + grogowcy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 18:03
                                      Właśnie wjechałem do Olsztyna i jakbym był prorokiem - lodowicho!
                                      Więc wpadł mi od razu kolejny pomysł dla mojego guru, którym natychmiast się
                                      dzielę - a możeby tak tzw. MZDiZ na wjazdach do Olsztyna otworzył wypożyczalnię
                                      bojerów przy jednoczesnym wprowadzeniu zakazu ruchu na terenie miasta pojazdów
                                      mechanicznych? Korzyści:
                                      - strefa płatnego parkowania na wjazdach, 2 zł/godzina. To przez zimę z tego
                                      uzbiera się na Ople Vectry dla Małkowskiego i Pawełka J.
                                      - bojery - też nie problem. Likwidacja KKS Warmia (żeglarstwo szkodzi, życie w
                                      wiecznej wilgoci to murowany reumatyzm na stare lata), sprzedaż gruntu dla
                                      prywatnego inwestora. To już mamy po Opelku Signum + bojery gratis
                                      - bojer - 5 peelenów za godzinę - to już po Volvo S 40 dla panów
                                      - nie chodzi MZK - kolejne oszczędności - mamy już po Volvo S80 + rozwiązany
                                      definitywnie problem tłoku w "15"-ce
                                      - i na koniec - nie trzeba odśnieżać miasta - tak więc kaska znowu na
                                      polepszenie warunków pracy dla obu panów - czyli po Lexusiku.
                                      Mieszkańcy będą szczęśliwi - cisza, bez spalin, ptaszki. A nasza kochana
                                      władzunia miasta i jego wierny giermek - odpowiednie narzędzia do służenia
                                      swojemu ludowi. Tylko jak wtedy zimą te narzędzia przejadą ulicami Olsztyna? A,
                                      to rypnie się kochanemu ludowi podatek od świeżego powietrza i za to zatrudni
                                      ekipę (wynajętą po przetargu od firmy należącej - przez przypadek oczywiście -
                                      do bliskiego czlonka rodziny względnie pewnej partii politycznej) do odmiatania
                                      śniegowych zasp przed pojazdami Wybrańców (ekipa odmiatająca nie zapomi
                                      oczywiście o dojazdówkach do miejsca prac ukochanych współmałżonek naszych
                                      ukochanych działaczy).
                                      .....
                                      Przeczytałem to i o kurczę!.... Przecież ja już mam kwalifikacje by być
                                      prezydentem Olsztyna!!!! Tak cudownie to obmyśliłem, oczywiście wszystko tylko
                                      i wyłącznie dla dobra mieszkańców jakubowego grodu!!! Jak nic startuję w
                                      wyborach. Proszę o głosowanie ma moją skromną kandydaturę.
                                      PS. Kurs "Jak utopić miejską kasę w śmierdzących na kilometr inwestycjach"
                                      zrobię zaocznie po objęciu urzędu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka