Dodaj do ulubionych

Macie może ochotę na klasykę w filmie?

08.12.09, 13:22

Otóz co piątek od 4.12 na TVPKultura o 20tej nadawany jest film w odcinkach "Wojna i pokój" ale nie w werscji hollywoodzkiej ale Bondarczuka:
www.tvp.pl/kultura/propozycje/wojna-i-pokoj-w-tvp-kultura
Młodzieży, chyba nie widzieliście? A to wybitna pozycja, mimo że radziecka, a raczej tak bardzo rosyjska.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 13:27
      Nie oglądamy ekranizacji książek, które przeczytaliśmy.
      • stedo Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 13:32
        W tej kolejności to chyba jest ok.?Tak bardzo ufasz swej wyobrażni? Może warto ją skonfrontować?
        • thank_you Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 13:39
          No właśnie to jest dla mnie niedopuszczalna kolejnosc. Moja wyobraźnia tworzy najlepsze filmy, w rolach głównych obsadza aktorów jedynych w swoim rodzaju.

Kilka razy zerknęłam na ekranizację - np. Lolity, Niebezpiecznych Związków. Katastrofa.
          • hsirk Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 17:08
            jest w tym duzo racji. obejrzalem lot nad kukulczym gniazdem i milczenie owiec
            po przeczytaniu ksiazek. i wydaly sie cieniutkie.

nie bede nidgy ogladal niczego na temat mistrza i malgorzaty czy pafagrafu 22.
            tego sie po prostu nie da. kazda proba jest skazana na porazke.
    • thank_you Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 13:39
      A nie, przepraszam. Ogniem i Mieczem mi się podobało. Ale to ze względu na Domogarowa, jak miałam 15 lat to taki dzikus mnie podniecał. :-))))
      • 8n Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 13:58
        o raju, mnie tez podniecal! to byla chyba moja pierwsza filmowa milosc (nie
        liczac dylana z 90210 ;)
    • baba_krk Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 14:25
      Chciałam napisać coś a propos tego programu i "wojny...", ale mi się nie uda. Napiszę tylko, że zapomniałaś o Wy, Wy Młodzieży ;)
      • stedo Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 14:38
        A bo co?? Czasami mi się wymsknie, gdy chcę bardziej dostojnie się zwracać;)
        • baba_krk Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 14:48
          ale to jest tylko forum, kultura jak najmilej widziana, ale dostojne zwracanie
          się chyba nie jest wymagane :P
          • stedo Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 16:50
            Ale i nie zabronione. Ale wyczuwam z Twojej strony pewną irytację taką formą. Może odbierasz to jako protekcjonalność? Nie to miałam na myśli, bynajmniej:) To dla mnie trochę humorystycznie miało brzmieć. W kontraście do bezpośredniości wypowiedzi innych.
            • baba_krk Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 09.12.09, 09:48
              Kurde, masz mnie!:D rzeczywiście trafiłaś z tym moim odbiorem.

--
              me gustas cuando callas
    • puszysta_gimnazjalistka Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 14:39
      Dobra powieść to nie koniecznie dobry materiał na film.
      W tym wypadku, to fatalny materiał na film, epickość w kinie nudzi.
      • stedo Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 15:57
        Aaa, bo Ty już pewnie wychowany na tych współczesnych filmach akcji made in Hollywood, gdzie nie ma czasu na refleksję,klimat, nastrój, tylko się patrzy kto, komu i jak w mordę dał.A filmu francuskiego, czy chociażby hiszpańskiego z poprzedniego okresu/ lata 60te i 70te/ to pewnie nie widział?
        • thank_you Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 16:08
          Stedo, czemu odnoszę wrażenie, że traktujesz młodzież (puszek ma ponad 3 dychy) jak idiotów? :-)
          • stedo Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 16:26
            ee, nie fochuj się:) Dla mnie jesteście wszyscy młodzieżą.Tak do 40tki:).Tak jakoś mam:) I wcale nie ma to nic wspólnego z poziomem umysłowym ,tylko z doświadczeniami jakie się miało w temacie. Puszek nie wydawał mi się specjalnym kinomaniakiem. Raczej podejrzewałam go o zainteresowanie takim rodzajem produkcji filmowej.
        • puszysta_gimnazjalistka Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 08.12.09, 16:15
          Widział, widział i mało co się nie przekręcił. Dla mnie kino hiszpańskie a w
          szczególności francuskie jest kompletnie niestrawne.
          Uwielbiam kino skandynawskie, południowoamerykańskie, dalekowschodnie. Ze
          starszych bardzo lubię Kurosawę, dla mnie to ideał jeżeli chodzi o obserwację,
          fabułę, klimat i jednocześnie wrażliwość. Polskie kino lat 50 też jest niczego
          sobie, wbrew pozorom miejscami dość podobne do Kurosawy.

Tak jak pisałem, kino i powieść to dwa zupełnie odmienne gatunki, tłumaczenie
          jednego na drugi to zadanie karkołomne. Epickie powieści w kinie powalają nudą i
          nie ma znaczenia czy robił je Rosjanin czy sztab wytrenowanych scenarzystów z
          Hollywood, ten gatunek do kina zwyczajnie nie pasuje.
    • forumowicz_pospolity Re: Macie może ochotę na klasykę w filmie? 09.12.09, 00:14
      ja chętnie ale za późno zdeka dajesz, skoro juz 1 odcinek poleciał a sa chyba 3
      albo 4

Bondarczuk zrobił tez fajne "Waterloo"
      Rod Steiger jako Napoleon
      Christopher Plummer jako Wellington
      i perełeczka w postaci Orsona Wellesa,Ludwik XVIII
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka