Dodaj do ulubionych

Problemy czystością

10.11.09, 19:07
Czy mają Państwo jakieś sposoby aby zmusić spółdzielnię do przeprowadzenia dezynfekcji? W okolicy klatki schodowej pojawiły się robaki (glizdy - przypuszczam, że w wyniku namnożenia się dzikich kotów i ich zarobacznia), które następnie wchodzą do wejścia do klatki.
Obserwuj wątek
    • kulczynskiego Re: Problemy czystością 10.11.09, 22:28
      glizdy? nie ma czegoś takiego - są albo glisty (łac. Ascaris
      lumbricoides hominis) albo dżdżownice (łac. Lumbricus)
      • krutza Re: Problemy z czystością 11.11.09, 01:40
        Zatem glisty lub dżdżownice (długości 2-3 cm, czarne). Występują na zewnątrz budynków, przy wejściu do klatek i przez szczeliny dostają się do środka. Łatwo można je zaobserwować również wspinające się przy ziemi po ścianach bloków, np. Przybylskiego 10, 8. Pojawiły się ok. 2 tygodni temu. Zgłoszenie do spółdzielni w pionie eksploatacji niestety nie przyniosło żadnego efektu - stąd pytanie, jak można wyegzekwować od spółdzielni zajęcie się tym problemem?
      • elllami Re: Problemy czystością - 11.11.09, 08:44
        - do kulczyńskiego-krutza prosiła o pomoc w rozwiązaniu problemu zarobaczywienia
        jej bloku a nie poprawności pisowni glisty. Jak widać z twojego wpisu temat jest
        Ci bardzo dobrze znany bo znasz nawet nazwy w języku łacińckim.Ale chyba
        trudniej pomóc niż zabłysnąc znajomością łacińskie nazwy glisty.
        - do krutzy. Skieruj pismo w tej sprawie do Zarządu, a jak nie pomoże to do Rady
        Nadzorczej.Z tego co się orientuję w RN jest osoba co się na tej tematyce zna i
        napewno pomoże.
    • kamyk09 Re: Problemy czystością 11.11.09, 02:19
      Wydaje mi się,ze nie trzeba szukać żadnych sposobów aby spółdzielnie
      zmusić do wykonania tej usługi, bowiem takie usługi są wykonywane i
      to za niemałe pieniądze. A kto płaci na to ? My wszyscy członkowie
      spóldzielni, więc spóldzielnia powinna świadczyć usługi na rzecz
      członków, łaski nie robi.Przecież to my zatrudniamy pracowników
      spółdzielni. Płacimy co miesiąc więc i wymagajmy!!!!!!
    • sape5 Re: Problemy czystością 11.11.09, 08:12
      Wyegzekwowanie od Spółdzielni i zatrudnionych przez nas pracowników tego do
      czego jest zobowiązana i za co pobiera niemałe pieniądze wcale nie jest łatwe.
      Podstawowa sprawa to czy zgłosiłaś problem na piśmie. Czy pismo złożyłaś na
      dziennik w sekretariacie. Jeśli nie, to z dużym prawdopodobieństwem w
      Spółdzielni "nic nie wiedzą".
      Jeżeli, pomimo formy pisemnej administracja nie będzie nic robić ja bym o
      sprawie poinformowała sanepid.
      • krutza Re: Problemy z czystością 11.11.09, 11:58
        Dziękuję za zainteresowanie i rady.
        Niestety niezależne kilkukrotne zgłoszenia od dwóch osób (osobiste i
        telefoniczne: 2,6 i 9 listopada) miały jedynie formę "ustną" - nieskuteczną -
        totalna spychologia. Wydawało mi się, że pracują tam ludzie dorośli, którzy
        rozumieją co się do nich mówi i mają świadomość co do zakresu swoich obowiązków.
        Wygląda na to, że trzeba będzie się pofatygować po sąsiadach i zebrać podpisy
        pod petycją a następnie wraz z załączonym słoiczkiem z robactwem zanieść do
        Spółdzielni. Z rozmowy z dozorcą wynika, że to robactwo przenosi się
        najwyraźniej pomiędzy blokami, ponieważ początkowo zauważył na Przybylskiego 8,
        a ostatnio na Przybylskiego 10.
        • elllami Re: Problemy z czystością 11.11.09, 19:11
          krutza pomysł aby do wniosku do Zarządu o zainteresowanie się zarobaczywieniem w
          Twoim bloku dołączyć słoiczek z robaczkami bardzo mi sie podoba, może
          poskutkuje. Corocznie Spółdzielnia wydaje na deratyzacje, dezynfekcje i inne
          tego typu zabiegi około 70 tys. zł.Bloków w Spółdzielni jest 99 . W ramach tych
          prac są rozkładane w piwnicach m.innymi trutki na myszy. Ja osobiście nigdy
          innych prac na d...w swom bloku nie widziałam.
          Informuję ponadto, że w każdy czwartek o godz. 17 -tej w siedzibie Spółdzielni
          dyżuruje członek Prezydium Rady Nadzorczej do którego można się zgłosić z
          problemem. Najlepiej na piśmie.
          Zyczę powodzenia.
    • krutza Re: Problemy z robakami wokó klatki 26.11.09, 20:02
      Ustalony został rodzaj stworzenia - Krocionóg brunatny (Cylindroiulus frisius) -
      dla ciekawskich www.zurada.itl.pl/krocionogi_stonogi.htm. Mam nadzieję,
      że pomoże to osobie "kulczynskiego" na realną pomoc, na którą naprawdę liczę.
      Udało się zainteresować sprawą Prezesa Maślankowskiego, który prawdopodobnie był
      na miejscu i widział "problem". Niestety przekazał problem do pionu eksploatacji
      z uzyskaną inf. od osoby zajmującej się dezynsekcją, że to stworzenie pod
      ochroną - co nie jest zresztą prawdą. A pani z działu eksploatacji najwyraźniej
      uznała, że to kończy sprawę. Pan od dezynsekcji mówi, że nie może robić oprysków
      na zewnątrz budynków, a wapnowanie gleby, które jest innym sposobem podobno nie
      przeprowadza się zimą. Wszędzie niestety odkładanie problemu na kogoś innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka