Dodaj do ulubionych

KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!!

14.04.04, 15:50
Niedawno przeczytałem ogłoszenie SBM Stokłosy, że na miejscu dawnego boiska a
obecnie parkingu między Lachamana 2 a ZWM 12 stanie "obiekt duszpasterski
jednopoziomowy z dzwonnicą i dwukondygnacyjną plebanią z garażem podziemnym".
Opinie proszę kierować do SBM do 16.04.2004. Ja swoją opinię złożę tam jutro,
do czego gorąco i Was zachęcam.
Przecież to paranoja, by budować na Ursynowie kolejny (chyba 5-ty) kościół i
to w dodatku pod oknami ludzi. Tępmy kler, póki jeszcze można! (można?)
Obserwuj wątek
    • Gość: Rozwalić molochy Gdzie to wisi? IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.04.04, 19:15
      Coś się obawiam, że to propaganda spod znaku pożal się Boże profesorek Senyszyn
      i Szyszkowskiej. Ale jak tak - to niech ta spółdzielnia najpierw wyprostuje
      chodniki, które nabudowała zapewne w interesie mieszkańców.
    • Gość: orkan odpisal do p Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.acn.pl 14.04.04, 19:40
      a co ci przeskadza nastepna swiatynia?moze wolisz mieszkac kolo klubu go go a
      moze odpowida ci agencja towarzyska lub calonocny pab moze jakas knajpa?wracaj
      naporpirdalaczu kube ty stary komuchu a najlepjej na swoja wioche
      wsiurze..,.....bez kom.
      • Gość: rema100 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.acn.pl 14.04.04, 20:56
        ja wolę wreszcie mieć szpital na Ursynowie bo jezeli mnie nie wyleczą to i tak
        już jest gdzie egzekwie odprawić. Koścołów mam do wyboru. Szpitala brak.
        • Gość: Sąsiadka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 22:39
          Szpitale buduje państwo. Kościól buduje się ze składek wiernych.
          Płacę podatki, składki na ZUS. Gdzie się podziewają te pieniądze?
          • Gość: tonka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 14:43
            Zapewniam Cię, że kościoły buduje się również z pieniędzy państwa przy udziale
            jedynie "tacy". Tak samo jak działalność Caritas Polska jest dofinansowana z
            budżetu Państwa. Może by zrobić tam jakiś zadbamu park czy skwer. poza tym
            ludzie po pracy chcą odpocząć i wyspać się w wolne dni a nie budzić na dźwięk
            dzownów kościelnych o 6 rano. Jeżeli księża nie mają się gdzie podziać, to
            niech zamkną seminaria albo polecą na księżyc.
      • Gość: P Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.04.04, 21:30
        masz odpowiedz polskiego katolika!
        • Gość: Warszawiak Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.zapora / 212.160.172.* 27.04.04, 03:52
          Taki mocny to ty jestes ale tylko przez internet cwaniaczku...
      • marek1069 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 15.04.04, 12:40
        ORKAN!!!!! ZŁOCIUTKI!!!!!!!! . JESTEŚ MOIM ABSOLUTNYM IDOLEM W KONKURSIE NA
        SKOŃCZONEGO DEBILA TEGO FORUM. BRAWA DLA ORKANA. CAŁA SALA KLASZCZE Z
        NAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        HEHEHEHE ORKAN POWIEDZ JESZCZE COŚ ŚMIESZNEGO, UMIESZ?????????
        PAMIĘTAJ, POSTAWIŁEM NA TWOJĄ WYGRANĄ SWOJE TRAMPKI ROCZNIK 1954. NIE ZAWIEDŹ
        MNIE
        • Gość: orkan Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.acn.pl 17.04.04, 21:31
          Pytanie?czy jestescie katolikami, ateistami ,innego wyznania .To moze synagoga
          meczet ,buddyzm, nikogo nie obrazam wyznaniowo .stawjajcie swoje .Tylko nie
          markety parkingi itp.
          • marek1069 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 19.04.04, 12:08
            YO ORKAN, A COŚ TY SIĘ TAK CZŁOWIENIU PRZYCZEPIŁ DO BUDOWANIA OBIEKTÓW KULTU -
            JAK SŁUSZNIE ZAUWAŻYŁEŚ CZYJEGOKOLWIEK. NIE MASZ NA CO KASY ZRZUCAĆ? NIE WYDAJE
            CI SIĘ, ZE KOSCIELISKO PRZY KEN-IE WYSTARCZY? I TAK JEST JEDNYM Z NAJWIĘKSZYCH
            W POLSCE.
            PS. GDZIE PRZECZYTAŁEŚ O TYM ŻE LUDZIE Z TEGO FORA CHCĄ BUDOWAC PARKINGI I
            MARKETY? SAM TO SOBIE DODAŁEŚ. LUDZIE TYLKO NIE CHCĄ NASTĘPNEGO KOŚCIOŁA I
            TYLE. WYTŁUMACZ MI CO DO TEGO MAJĄ MARKETY, BO ME NIE WIEDZIEĆ?
            TRZYM SIĘ ORKAN I WIĘCEJ LUZU.

• kryptoenigma Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 30.04.04, 08:56
              A kto ci Jełopo dał prawo pisać "ludzie". Piszesz w swoim komuchowatym imieniu.
              A co do kościołów, to na Ursynowie mieszka 200 tys. mieszkańców, a więc jest to
              8 "miasto" w Polsce. Czy 5 kościołów to dużo ? Jeśli są chętni żeby do nich
              chodzić (a są !!!) i żeby na nie płacić (też są!!!) to czemu nie.
              • Gość: kropka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.04.04, 10:59
                Chyba zartujesz, Ursynow to dwa osiedla Jary i Stokłosy i w zyciu tu 200 tys
                osob nie mieszka, hehehe. Jak sie cos pisze to trzeba wiedziec.
                • kryptoenigma Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 30.04.04, 11:35
                  Jeśli wg Ciebie Ursynów to te dwa osiedla (Jary i Stokłosy), to bądź
                  dokładna/ny i napisz, że na ich terenie stoi jeden kościół (przy KEN)!
                  • Gość: kropka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.04.04, 18:15
                    Teoretycznie jeden, a praktycznie dwa w jednym, bo jest ogromny gorny kościol i
                    duzy dolny. Malo ktora parafia potrafi pochwalic sie taką swiatynia. Plebania
                    tez jest wielka. I wybacz znam ten kosciol od poczatku istnienia, plebanie tez.
                    Nie wiem jak teraz ale kiedys przez wiele lat pawilony przy plebanii
                    wynajmowane byly prywatnym firma, bo nie bylo pomyslu na wykorzystanie.
                    Dla wiernych z Ursynowa spokojnie wystarczy, jak obserwuje od tylu lat,
                    specjalnego tłoku od kilku ostatnich tam nie ma. I w koncu ja tez tam chadzam i
                    jakos mi nie przeszkadza te 10 minut spacerkiem.
                    • kryptoenigma Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 06.05.04, 09:13
                      To ciekawe jak dwie osoby mogą inaczej widzieć te same rzeczy. Kościół jest
                      ogromny - wynika to z czasów kiedy walczono o pozwolenie na jego budowę. Tu
                      przypomnienie dla młodszych (tj. ដ). W połowie latach 70-tych władza ludowa
                      (czyli tatusiowie marka1069, raula73 i innych wichur, bądź oni sami) z zasady
                      zabraniała budowy świątyń. Gdy wywalczono pozwolenie na budowę jedynego
                      kościoła na Ursynowie było pewne, że zgody na kolejne nie będzie. I stąd się
                      wzięła wielkość kościoła Wniebowstąpienia Pańskiego.
                      "Malo ktora parafia potrafi pochwalic sie taką swiatynia" - mało która parafia
                      ma 25 tys. wiernych (parafia ursynowska jest największą w Polsce !).
                      "Nie wiem jak teraz ale kiedys przez wiele lat pawilony przy plebanii
                      wynajmowane byly prywatnym firma, bo nie bylo pomyslu na wykorzystanie." -
                      kolejne kłamstwo - te budynki należą do społdzielni SBM Jary i parafia je
                      wynajęła na czas budowy. Potem je podnajęła, a od kilku lat lokale te nie są
                      użytkowane przez kościół - SMB Jary wynajmuje je różnym spółkom.
                      jak obserwuje od tylu lat,
                      "specjalnego tłoku od kilku ostatnich tam nie ma" - może w tygodniu. Kościół ma
                      to do siebie, że wierni nie przychodzą partiami codziennie, tylko na msze. W
                      niedzielę na msze o 9.30 i 18 często nie da się wejść. Jeszcze gorzej jest w
                      święta kościelne. Tak więc ciekawe jak możne te same rzeczy widzieć zupełnie
                      inaczej.

• marek1069 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 06.05.04, 12:47
                        Bravo NAD zie JA mOJA! hE, HE - Przy WŁadzy ludowej
                        zacząłem się śmiać, potem przy calej reszcie - przydałaby się puenta, ale nie
                        wymagajmy zbyt wiele.
                        he, he, he, he, he, he, he, he, he,
                        he, he, he, he, he, he, he, he, he, he, he, he, he,
                        he, he, he, he, he, he, he, he...
                        GRATULAZIONE, WASZIE BŁAGARODIJE, TOWARISZCZ KRYPTOENIGMOW,
                        DAWAJ JESZCZE, ME JUŻ SIĘ NIE MOŻE DOCZEKAĆ

PS. KUP SE GOSTEK OKULARY, JAK ŻEŚ ŚLEPAK
              • marek1069 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 30.04.04, 13:15
                he, he, he, he, he, he, he, hehe, he, he, hehe, he,
                he, hehe, he, he, hehe, he, he, hehe, he, he, hehe,
                he, he, he.... ugh, ugh, uuuuuuuuu ukh...
                JEŁOPIE.. HE, HE, HE...TO PO PROSTU BYŁO LEPSZE
                NIŻ TO CO PISAŁ TEN WCZEŚNIEJ !!! bravo BRAVO!!!
                Bravo KRYPTO, jesteś następnym godnym Uznania
                Tak 3may! PS. Zasłuż sobie na kolejne peany na Twoją
                cześć...NIE POZWÓL ME CZEKAĆ,
                BUAHAHAHAHA

• raul73 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 30.04.04, 14:26
                200 tys mieszkańców na Ursynowie? Skąd takie liczby? Z tabliczki mnozenia dla
                przedszkolaków?
                200 tys. to ty masz robaków w d..ie JEŁOPIE NIEKOMUCHOWATY, CZARNYMDUPOWLIZIE.
                Idź pochwal się księdzu jakiś to uczynny jest, to Cię wyhosannuje przez
                parafianami. Takie jełopy jak Ty to na tacę po 0,50 gr wrzucają a mordę drą
                najgłośniej.
                • Gość: słoń Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.mennica.com.pl 30.04.04, 14:39
                  na Ursynowie mieszka niecałe 120 tys. mieszkańców. Kościół niech tam sobie
                  będzie, ale nie między blokami i nie na terenie sportowym tudzież parkingu. I
                  ursynów jest 40 miastem w Polsce a nie 8
                • kryptoenigma Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 06.05.04, 09:22
                  Poziom iście sbecki - bravo !!!!!!! Lepsi na pewno są tacy jak Ty. Jak nikt nie
                  widzi - siedzi toto spocone przed komputerem i pluje na kościół. Jak bachora
                  trzeba ochrzcić albo do ślubu iść to od razu zna drogę do proboszcza. A kwotę
                  którą podałeś to pewnie znasz z autopsji, co ? Ciekawe tylko jak wrzucasz te
                  0,50 groszy żeby na tacy nie brzęczało?
                  • raul73 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 06.05.04, 10:54
                    O tak, esbecki. Tak najłatwiej. Nie jestem pierwszym esbekiem tutaj z tego co
                    zauważyłem. Widać dla niektórych każdy kto ma inne poglądy od tych jedynych
                    słusznych jest esbekiem. Ciekawe że takie poglądy głoszą z reguły
                    właśnie ...esbecy. Co nie, esbeku pi...lony?
                    Szczekaj sobie, szczekaj. Twoje wycie aż roznosi się po całej okolicy.
                    Zresztą nie na wiele cię stać w epitetach. Wysil się bardziej trochę.
                    Nie mam bachorów, tylko dzieci. I wara ci kundlu od nich. Ochrzczone są i
                    owszem. Ale nie dlatego ze ja chciałem, tylko zależało na tym mojej zonie.
                    Do kościoła nie chodzę przez takie wszy jak Ty, które w tygodniu bluzgają na
                    lewo prawo a w niedzielę jakby nigdy nic przyjmują komunię. Dlatego dla mnie
                    instytucja kościelna w takiej formie jest bez sensu.
                    He he, skad wiesz że jestem spocony? Ja się nie skarże, ale chyba kundel zna to
                    z autopsji?
                    Ciota
                    • kryptoenigma Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 06.05.04, 12:23
                      Twój podpis mówi wszystko !!! No to raul73 vel ciota - jak tam jedziesz na
                      paradę gejów do Krakowa ?
                      • raul73 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 06.05.04, 12:32
                        żeby oglądać jak się gzisz ze swoim kochasiem?
                        no thanks, mam ciekawsze plany na te dni
                    • marek1069 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 06.05.04, 12:56
                      YO, RAUL BRACIE. SKORO TOWARISZCZ KRYPTOENIGMOW (CZADOWĄ MA KSYWKĘ)JUŻ WIE ŻE
                      NASI OJCZULKOWIE I MY SAMI BYLIŚMY WLADZĄ LUDOWĄ I NIE POZWALALIŚMY STAWIAĆ
                      KOŚCIOLÓW - TO CHODZ KOLES NA BROWAREK. JA STAWIAM - TRZEBA TO OBLAĆ. JA CO
                      PRAWDA Z JEDNEGO JAJKA NA DRUGIE WTEDY SKAKALEM PLEMNIKIEM BĘDĄC, ALE SKORO
                      TOWARZYSZE WIEDZOM LEPIEJ CO JA WTEDY ROBILEM:)
                      TE KRYPCIAK, A MOZE SIĘ PRZYLĄCZYSZ? W KOŃCU MY UBECY MUSIEM SIĘ TRZYMAĆ RAZEM,
                      NIE???????????????????? he, hehe, he, he, hehe, he, he, hehe, he, he, hehe,
                      he, he, he.... ugh, ugh, uuuuuuuuu ukh...

• kryptoenigma Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 06.05.04, 13:56
                        TE KRYPCIAK, A MOZE SIĘ PRZYLĄCZYSZ? W KOŃCU MY UBECY MUSIEM SIĘ TRZYMAĆ RAZEM,-
                        nie ma sprawy, boję się tylko, że raul będzie chciał mnie zastrzelić z P-64 !
      • wichura Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 15.04.04, 14:14
        Przeszkadza mi dzwonnica pod oknami, może tobie, wsioku, nie przeszkadza, bo na
        twojej wsi kościół stał tuż obok chałupy. Kościół przeszkadza tak samo jak
        agentura.
        A w tym miejscu było boisko a potem parking. Oba sposoby wykorzystania dalece
        bardziej potrzebne od świątyni z OGROMNĄ plebanią.
        • Gość: Sasiad Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.04, 14:33
          Jak temu wiesniakowi wybuduja kosciol pod samym blokiem, to nie bedzie mogl co
          niedziela podjezdzac pod "swiatynie" swiezo umytym samochodem, co jak wiadomo
          jest ogolnie przyjete na wsiach.
          • Gość: Warszawiak Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.zapora / 212.160.172.* 27.04.04, 03:55
            Ty tez nie bedziesz mogl...
            • Gość: Sasiad Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.05.04, 12:12
              Nie bede podjezdzal, bo juz dawno nie chadzam do kosciola, no chyba ze na sluby
              lub pogrzeby.
              • Gość: Warszawiak Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.04, 14:56
                Bo i nikt normalny takiego wieśniaka jak ty do Kościoła nie wpuści...
                • Gość: Sasiad Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.04, 20:43
                  Myslisz, ze jak podpiszesz sie "Warszawiak" to ludzie nie zauwaza slomy w
                  twoich butach? Nie mam nic do ludzi ze wsi, ale nie lubie, jak ktos wstydzi sie
                  swojego pochodzenia.

Na wsiach kosciol to obok remizy strazackiej i knajpy jedna z niewielu
                  atrakcji. W miescie rozrywek mamy dosc, wiec jeszcze jeden kosciol jest nam
                  zupelnie zbedny.
                • Gość: sąsiad Internautom pod rozwagę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.04, 21:26
                  PROPONUJĘ:
                  - ateisci - z dziećmi na spacer
                  - muzułmanie - pięty i tyłki na zachód
                  - katolicy - spowiedż przez internet (to taniej - kościołów nie trzeba)
                  a wszyscy razem dajcie sobie siana, bo ...

bo 3/4 zła w historii świata z waśni religijnych i "miłości bliźniego"
                  polegającej na nawracaniu inowierców na jedynie słuszną wiarę (ideologię).

WSTYDŹCIE SIĘ ZA SWYCH PRZODKÓW
                  • kryptoenigma Re: Internautom pod rozwagę 18.05.04, 15:45
                    A ty Sąsiad to niby z księżyca się urwałeś ? Powinieneś napisać:
                    > WSTYDŹMY SIĘ ZA SWYCH PRZODKÓW <
    • Gość: myśka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 14:54
      Zamiast na tacę, bardzo chętnie wspomogę jakąś nową przychodnię zdrowia.
      Na Ursynowie z tym jest gorzej, niż na zabitej dechami pipidówce.
      • Gość: Sąsiadka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 22:42
        No to zrób darowiznę na NFZ! Kto ci broni?
        A kościół buduje się ze składek wiernych. Nie musisz dawać.
    • Gość: Analityk Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.04, 18:05
      5 kościołów na ponad 100 000 ludzi to bardzo mało...
      • Gość: Kropka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! - paranoja IP: *.dmbos.com.pl / 195.205.193.* 16.04.04, 11:23
        Zgadzam sie z zalozycielem watku....ta budowa to totalna paranoja.
        Przeciez na tym terenie nie ma miejsca na taka inwestycje !!! a dodatkowo zaraz
        obok jest przeciez jeszcze ogromny i caly czas nie dokonczony Kosciol przy KEN.
        Chadzalam do niego przez 20 lat i jak zauwazam coraz mniej jest tam wiernych i
        nie dlatego ze maja daleko (bo to moze 10 min piechota)
        Jestem katoliczka, ale sorry rece opadaja na pomysly instytucji koscielnych, i
        niech potem Kosciol sie nie dziwi, ze traci wiernych, a zaczyna wzbudzac
        niechec ludzi. Sory, ale to Kosciol jest dla ludzi,a nie odwrotnie. Wladze
        koscielne o tym zapominaja.
        • Gość: Sasiad Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! - paranoja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.04.04, 14:04
          W pelni popieram. Jak tak dalej pojdzie, to bedzie u nas tak, jak na przyklad
          w "katolickiej" Hiszpanii. To byl 1994 rok, miasto Santander. Wybralem sie tam
          na niedzielna msze na 17 chyba (wtedy jeszcze chodzilem do msze). I bylo kilka
          osob, a piesni lecialy z tasmy, bo nie bylo komu spiewac. Tam ludzie chodza do
          kosciola zasadniczo w 2 przypadkach: sluby i pogrzeby. I tak bedzie u nas.
          Zobaczycie. A czyja to zasluga?
      • Gość: ayala Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.04, 00:57
        Ursynów ma jeszcze sporo do nadrobienia w porównaniu z Ursusem. W Ursusie jest
        5 i pół kościoła na 40 tysięcy mieszkańców (Niedźwiadek, Gołąbki,
        Wojciechowskiego, stary kościoł przy Sosnkowskiego, Piastowska i Fasolowa).
        Kościoł przy Fasolowej obejmuje głównie nowe osiedle we Włochach, ale wlączono
        do tej parafii mieszkańców przy ulicy Dzieci Warszawy w kierunku torow PKP i
        Włoch, stąd te pół kościoła. Nie zdziwiłabym się, gdyby dla nowych osiedli
        Skoroszy wybudowano kościół. Obowiązuje chyba zasada: kilka nowych bloków, więc
        stawiamy świątynię. Mamy taki pokręcony kraj, w którym brakuje wielu obiektów
        społecznie użytecznych dla mieszkańców, za to pierwszym budynkiem
        niemieszkalnym jest kościół z olbrzymią plebanią i wielkim garażem dla
        zwolnionych z cła przedmiotów kultu.
    • Gość: myśka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 17:40
      A może ceny spadna za usługi?
      Wszak to konkurencja.
      Jak by było miło powiedzieć "ile?? he he dwa kościoły dalej jest taka cena..no i jak ..pasuje?"
      A może zaczną wielebni inaczej traktowac towarzystwo tacowe?
      Bo jak na razie jeszcze mają wyraźnie ciągoty do pokazywania co dla kogo ( w odwrotnej kolejności)
      • Gość: albert Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.04.04, 17:50
        I po co protestujecie ?
        Jak Kościół tak chce,to tak będzie !
        I nic tu do gadania ?
        Najwyżej usłyszycie, ze jesteście "komuną " !
        • Gość: myśka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 16:42
          A co gorsza, zaraz jakaś nawiedzona duszyczka mi palnie ,że Polska stoi
          katolicyzmem i jak mi sie nie podaoba , to mam spadać...
          • Gość: kropka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 11:48
            Zawsze trzeba probowac.. przy Kopie Cwila tez chcieli kolejny kosciol zbudowac
            i jakos sie nie udalo, mieszkancy ostro zaprotestowali. Choc pewnie teraz
            latwiej "wygrac" z hipermarketem niz kosciolem
            A najlepsze ze inicjatywa budowy kosciola wyszla od Proboszcza z KENu (tak jest
            napisane na Decyzji o budowie). Sam jeszcze nie dokonczyl jednego Kosciola a
            juz chce kolejny. A w Wielkanoc podczas swiecenia koszyczkow prawie nie mowil o
            Wielkiej Sobocie tylko caly czas o tym ze zbiera kase na Organy.
    • Gość: kropka Re: a dzis na mszy...... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.04.04, 00:27
      ....ksiądz wzywal podobno wiernych do modlitwy za tych co to nie chcą nowego
      kościoła pod swoim domem ;) Czarne owce jak nic ;)
      • Gość: słoń walka trwa IP: *.mennica.com.pl 28.04.04, 11:21
        na wczorajszej sesj rady dzielnicy ursynów złożyłem na ręce przewodniczącego
        projekt stanowiska, w którym to rada protestuje przeciwko budowie kościoła.
        zamierzam także zaprosić zainteresowanych mieszkańców na następną sesję, na
        której ten projekt będzie rozpatrywany. niestety rada należy raczej do
        betonowych i mam wątpliwości czy przyjmą to stanowisko. ale jak ludziska walnie
        się stawią to jest szansa wywrzeć presję. proponuje także ankietę wśród
        mieszkańców spółdzielni na wzór i podobieństwo tej przeprowadzonej w
        spółdzielni koński jar - nutki
        • Gość: kropka Re: walka trwa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 20:08
          Zapraszaj, zapraszaj, rob ankiete i wogole co tam mozna. Tylko jakos daj znac.
          I niech moc bedzie z nami ;))
          • Gość: Dyzio Odwagi ... IP: *.starnettelecom.pl 30.04.04, 14:48
            Bardzo dużo odwagi trzeba w tej Rzeczpospolitej 3 i pół (no bo, dla wyjaśnienia
            jedynie słusznym Prawdziwym Polakom, RP 3 to była formalnie miedzy 1944 a 1952
            rokiem !!!) by próbować racjonalnie ograniczać nadmiernie rozbudzone ambicje co
            poniektórych funkcjonariuszy katolickich. Zaraz bowiem budzi sie małe ale
            wyjątkowo wrzaskliwe grono obrońców szarganej wiary, które szybko od argumentów
            (najczęściej słabiutkich i nielicznych) przechodzi do epitetów i wyzwisk co i w
            tym watku wyraźnie widać. A wtedy cały dyskurs staje sie li i jedynie
            moczopędną pogwarką, w której mało kto wie o co tak naprawdę chodzi. Bo np.
            wbrew temu co kilku postowiczów tu pisało kosciołów nie buduje się dziś tylko
            ze składek parafian, a nawet nie w większości ze składek. Taka jest prawda ale
            nie wszyscy przyjmuja ją do wiadomości ...
    • miriam_73 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 01.05.04, 22:45
      Eee, a ja w ostatnią niedzielę słyszałam o budowie kościoła, ale gdzieś w
      okolicach Rosoła... Mówimy o tym samym "przedsięwzięciu"? Co do dzwonnicy -
      można się przyzwyczaić:))) Zazwyczaj dzownią 2 razy dziennie - o 12 i 18, chyba
      że np. jest pogrzeb. W piatek były dwa, jeden za drugim grr... Problem, to
      chyba jest gdy zajadle dzwonią już o szóstej rano - na szczęście na KENie jest
      tak tylko raz w roku w niedzielę wielkanocną.
      Ja od czasu bajki o organach 3 razy w ciągu jednej mszy św. mam do kościoła na
      KENie za daleko (mieszkam naprzeciwko dzwonnicy), jeżdżę na Służew do
      Dominikanów. Zdecydowanie przyjaźniej i jak ktoś chce posłuchać o Panu Bogu to
      serdecznie polecam, zwłaszcza niedzielną akademicką na 20.15.
      • Gość: Kropka Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.05.04, 23:28
        Dokładnie mowimy o tym samym przedsiewzieciu. Co do dzwonow to chyba srednio
        sie mozna przyzwyczaic, mowie o tych o 6 rano. Kolezanka po dwoch latach
        mieszkania przy Domaniewskiej, wlasnie zamontowala zewnetrzne żaluzje, bo juz
        nie wyrabiala nerwowo, jak ja ciagle budzono o tej 6.
        Powiem szczerze, ze tez jesli mam potrzebe przezycia duchowego to wcale nie ide
        do koscioła przy KEN, ale wlasnie do Dominikanow. Tam to jest dopiero msza :),
        i nie wiem czemu ale zupelnie inaczej braciszkowie potrafia mowic, az chce sie
        sluchac, i ten chór...:)) Bylam ostatnio w naszej Parafii w Wielka Sobote ze
        swienconka i znowu rece mi opadly kiedy proboszcz tasmowo swiecil koszyczki i
        po paru zadaniach dotyczacych Wielkiej Soboty natychmiast zaczal rozwodzic sie
        nad tym ze ...teraz to oragany potrzebne...organy, organy....
        Acha i powiem, ze jak widze sporo ludzi z Ursynowa wybiera wlasnie msze u
        Dominikanow ;))
        • Gość: k. Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! IP: *.codexmedia.com.pl 05.05.04, 15:15
          Do przeszczepu :)

A co do Dominikanow - 100% zgody. Duuuzo wyzsza jakosc "uslug" niz przy KEN, a
          i sam kosciol ladniejszy.
          • miriam_73 Re: KOLEJNY KOŚCIÓŁ NA URSYNOWIE!!!!! 05.05.04, 23:02
            No ale nie ma marmurowych posadzek :((( I organy jakieś takie małe ;-))) Za to
            przynajmniej na akademickiej o. Mirosław "opowiada" na temat, zazwyczaj - o
            zgrozo!!- nawiązując do czytań, szczególnie do Ewangelii...
            Pozdrawiam :)))
            • Gość: wszechwidzący MARKETY KULTU IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.05.04, 22:53
              kiedyś DEWOTKA to było takie babskie hobby - teraz dodatkowo namnożyło się
              impotentów, którym do obrony jedynie słusznej moralności już szpiegowania pod
              cudzymi łóżkami nie wystarcza.
              Kilka lat temu był zamach na zielone ląki pod Kopą Cwila (Nutki-Koński Jar).
              Wtedy normalni LUDZIE (tacy, dla których spacer z dziećmi jest zdrowszy od
              godzinek) wyrazili sprzeciw (ale widmo rozległych,luksusowych obiektów
              parafialno-katechetyczno-plebanijnych odsunięto w niejasną przyszłość raczej z
              powodu rozdmuchanej inwestycji w Wilanowie, czyli braku forsy). Teraz czarne
              chmury powróciły???
              A może zamiast oddawać teren pod willową inwestycję, oddać wiernym jakiś
              wieżowiec - będą bliżej Pana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka