Dodaj do ulubionych

SMB Stokłosy

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.05.04, 11:35
Skoro już zaczełam ten temat... Czy jest tu ktoś z bloków Zamiany 5 lub 6?
Choc tak naprawdę ten problem może równiez wkrótce dotyczyć mieszkańców
Bacewicz. Jak wiecie na rogu Herbsta i KEN budowany jest gigantyczny, moim
zdaniem brzydki budynek przez firmę Włodarzewska. Nie rozumiem dlaczego nie
można zachować w miarę jednolitej zabudowy i ten dom nie moze byc tej samej
wysokości co inne przy KEN... Jak wiecie lub nie - analogiczny budynek ma
powstać po drugiej stronie, tj. przy salonie Fiata. Dwa razy już
protestowaliśmy, ale ta sprawa powraca teraz po raz trzeci. Dom ma miec 13
pięter i zasłoni nam całe niebo, wiec wesoło :-/ Jak dowiedziałam sie prawo
nakazuje, ze w każdym budynku musi byc światło przez minimum 3 godziny
dziennie, a że może to być np. 0d 4tej do 7tej to szczegół.

Do tego wszytskiego okazało się, ze mają to nie byc dwa domy, ale... cztery!
Na każdym z rogów skrzyzowania.Cztery trzynastopiętrowce - krótko mówiąc
będzie wyglądać jak brama Mordoru... I co Wy na to? Bedziemy mieszkać w
ciemnicach, zaglądając sobie w okna... Kiedyś miałam widok na kosciól, teraz
zostało mi jeszcze odrobinę przestrzeni, ale i to wkrótce się skończy.
Obserwuj wątek
    • Gość: AJ Re: SMB Stokłosy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 12:01
      Nie jestem z budynków, o których piszesz, moge Wam tylko współczuć, chociaż
      wydaje mi sie, że zbyt słabo walczycie o swoje prawa, a pisze to na podstawie
      wiedzy, jaka mam na temat dostepu światła do mieszkań istniejacego budynku w
      przypadku budowy nowego budynku obok.

Takim właśnie przykładem skutecznej walki jest nowy hotel Intercontinental po
      zachodniej stronie Pałacu Kultury. Jak sie tam przejedziecie i spojrzycie na
      front tego hotelu, to zapewne zauważycie, że jego podstawa nie jest w przekroju
      kwadratem, tak jak hotel powyżej bodajże 6-tego piętra, tylko trójkatem.
      Zachodziłem w główę, dlaczego tak dziwnie projektant zaprojektował. Miałem
      okazje rozmawiać z kierownictwem tego hotelu i okazało sie, że stalo sie tak
      dlatego, ze to mieszkańcy budynku przy Emilli Plater protestowali przeciw
      zaciemnieniu ich mieszkań i zarówno inwestor jak i projektant musieli się ugiąć
      przed ich wolą i ponieść bardzo duże dodatkowe koszty żeby tylko spełnić wymogi
      normy naświetlenia. Tak więc jak się okazuje, można coś wywalczyć. Nie było to
      łatwe. Może dotrzeć do tych ludzi i przepytać, może i wam, w pobliżu tego
      feralnego skrzyżowania uda się coś wywalczyć. Swoją drogą bardzo się dziwię, że
      mieszkańcy budynku przy KEN zgodzili się na sąsiedztwo tego nowego molocha.
      Ale i spółdzielnia Stokłosy powinna zająć oficjalne i zgodne z wolą swoich
      członków stanowisko.
      • malevich Re: SMB Stokłosy 11.05.04, 12:08
        Faktem jest, że starania o ten budynek trwają już od jakiegoś czasu i na razie
        go nie wybudowano. Oby tak dalej.

Zastanawia mnie tez inna rzecz - koleżanka opowiadała mi, że miała podobną
        sytuację: blokowali budowę dużego, nowego budynku koło swoich bloków. Protest
        trwał jakis czas ze średnim skutkiem. W końcu protestujący ustąpili, ale w
        zamian zarządali by firma developerska odnowiła im fasadę domu i zmieniła
        balkony. Może to bujda, ale w ostateczności - byłoby to cokolwiek na osłodzenie
        goryczy...

BTW: Pamiętacie drodzy sąsiedzi, że nasze bloki (na Zamiany) mają balkony z
        azbestu i spóldzielnia ma obowiązek cos z tym zrobic. Dowiedzialam sie ze SMB
        Stokłosy stara się o pieniądze z Unii na rewitalizację starych bloków. Więc
        może chociaz to się uda. Będziemy żyli w ciemnościach, ale może przynajmniej w
        zadbanym budynku. Och! Jakaś marna to pociecha...
      • Gość: tropiciel Winetu Re: SMB Stokłosy - uwaga Wirus IP: *.chello.pl 11.05.04, 15:20
        To wirus Gazy pojawił się pod nazwą AJ. Uważajcje na niego to znana postać z
        Jarów, pojawia sią zawsze tam, gdzie zaczynają się tematy o spółdzielniach
        mieszkaniowych. Jest niebezpieczny. Jak się przyczepi, to trudno się od niego
        odczepić.
        • Gość: strzez sie Re: SMB Stokłosy - uwaga Wirus IP: *.acn.waw.pl 11.05.04, 20:12
          Ty chyba masz jakas fobie na temat tego Gazego - mysle ze jestes naprawde
          jakims czubem. Juz Cie raz czytalam - chyba zawsze sie wtracasz do spraw innych
          spóldzielni
    • malevich Re: SMB Stokłosy 11.05.04, 15:30
      Nie wiem o co chodzi, ale mam nadzieję, że odezwie sie ktoś kto mieszka w
      okolicy tego feralnego skrzyżowania...
      • Gość: Jaromir Gazy Re: SMB Stokłosy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 11:01
        Rzeczywiście, czuby z mojej spółdzielni mają jakąś obsesję na moim punkcie, bo
        każdą rozsądną wypowiedź mi przypisują. Robią mi dobrą reklamę o co nie mam do
        nich nawet pretensji. Szkoda, że nie są w stanie napisać nic sensownego i
        merytorycznego!
    • Gość: Pluszak Re: SMB Stokłosy IP: *.chello.pl 13.05.04, 18:25
      Moim zdaniem - bandytyzm - i z pewnością moze to wpłynąć na ceny mieszkań (a i
      na mój widok z okna). Ale jak posmarują gdzie trzeba - to protestować sobie
      można, pisać listy do pana Kofana Anana, a i tak zrobią co chcą. Bo mamy
      wolnosć, demokrację i każdy może chodzić dookoła własnych interesów.
      Smutne, ale prawda.
      • Gość: lokator Demokracja na STOKŁOSACH ? ŚMIESZNE ! SMUTNE ! IP: *.acn.waw.pl 23.06.04, 00:23
        Każdy, kto może stara się wykupić mieszkania spółdzielcze, bo wiadomo, jak
        ważny jest własny dach nad głową. Ale nie każdego na to nie stać. Spółdzielnie
        też powinny być zainteresowane sprzedażą. Dlatego powszechnie stosowane są
        bonifikaty. Na warszawskim URSYNOWIE jest spółdzielnia STOKŁOSY. Jej prezes
        wymyślił nowy patent - otrzymaną przy wykupie mieszkania BONIFIKATĘ TRZEBA
        ODDAĆ gdy ktoś zechce przekształcić już własne, własnościowe mieszkanie na tak
        zwaną własność wyodrębnioną. Czyli nie będzie mogła powstać wspólnota
        mieszkaniowa! Żaden budynek nie wyrwie się spod najdroższej kurateli prezesa,
        dopóki wszyscy lokatorzy nie oddadzą bonifikaty. Taką poprawkę do statutu
        spółdzielni mają uchwalić we wrześniu. Zataili to przed wiosennymi zebraniami
        członków. Teraz wystarczy mniej niż 30 głupich przedstawicieli (połowa qworum),
        aby prezes przez pięć lat nie wypuścił ze swych łap ani jednego z 4,5 tysiąca
        mieszkań. W ten sposób zablokuje uwolnienie wszystkich - nawet tych co od
        początku mają własnościowe mieszkania.
        • Gość: Riki Re: Demokracja na STOKŁOSACH ? ŚMIESZNE ! SMUTNE IP: *.chello.pl 04.09.04, 20:13
          Prezes wprawdzie sprytny- ale -przecież ci,którzy od poczatku mieli
          własnościowe prawo-nie korzystali z bonifikaty. Więc niech oni zaczną- jak
          zrobicie wyłom,to prezesik spokornieje... Np. fundudsz remontowy będzie
          przynależał do danego budynku - To dopiero będzie numer !!!!! Z tymi którzy
          mają wyodrębniną własność prezes będzie się musiał osobno rozliczyć -co i po co
          wydał...Widzicie już w myślach minę tego faceta ?
    • Gość: nowy SMB Stokłosy IP: 62.29.199.* 02.09.04, 02:04
      o co tu chodzi?
      • lewe_oko Re: SMB Stokłosy 02.09.04, 10:52
        Ale z czym? Bo jeśli idzie o to, o czym pisał Lokator to nie mam pojęcia, a
        jeśli chodzi o temat pierwotny - to tak, na rogu powstanie budynek. Co jakis
        czas robią tam odwierty.
    • Gość: ja Re: SMB Stokłosy IP: *.chello.pl 15.09.04, 13:22
      Ja mieszkam w okolicy (chociaz ne na zamiany) i moge wyrazić swoje głębokie
      kondolencje - dla nas wszystkich zresztą, ale obawiam się że nic z tego
      prostestu nie będzie
      • malevich Re: SMB Stokłosy 15.09.04, 13:29
        Niestety. Na stronie developera piszą, że rozpoczną we wrześniu. Na razie nic
        sie nie dzieje... Ale obawiam sie, ze i tak sprawa jest przesądzona. Moje okna
        wychodzą dokładnie na ten placyk i nawet nie miałabym nic przeciwko temu, żeby
        stanął tam budynek, ale niższy... Niestety Włodarzewska rozpoczęła okoliczną
        modę na stawianie gigantów :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka