albwu 21.11.11, 21:16 U nas, na osiedlu Na Skraju, przy Nugat/kopcińskiego juz zaczęła sie koleda ! Czy u Was też ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domi_33 Re: już kolęda 21.11.11, 21:41 na stronie swojej parafii widzę, że u nas też już się kolęda zaczęła. u nas jest wzmianka dlaczego 'Chcemy jednocześnie przypomnieć, że tak wczesna Wizyta Duszpasterska jest związana z wyjazdami świątecznymi i feriami szkolnymi kiedy wielu Rodzin brakuje w parafii.' Odpowiedz Link Zgłoś
maggar Re: już kolęda 22.11.11, 11:47 W Parafii Ofiarowania Pańskiego (kościół przy Stryjeńskich) trwa już od 7 listopada. Info, które ulice w danym tygodniu tu: www.ofiarowaniepanskie.pl/?art_id=685. Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: już kolęda 22.11.11, 12:27 klechy ogarniają temat co prędzej, zanim VATu nie dołożą do "co łaska"; zaś "Bóg zapłaććć!" będzie potwierdzane paragonem ;) Szanowni Forumowicze powinni również zdawać sobie sprawę, że każda ofiara na tą czy inną parafię rzymskokatolicką, formalnie jest dotowaniem obcego państwa Watykan. Karta miejska, nie Lexusy - może wtedy uwierzę w Kościół ziemski. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: już kolęda 22.11.11, 16:20 Wszystkich jego ofiarodawców też stać na taki samochód? Sw. Franciszek i Jezus chodzili piechotą i byli nie mniej święci. Odpowiedz Link Zgłoś
nierozumiacymichnika Re: już kolęda 22.11.11, 20:33 Proboszcz kupił Octavię z datków dobrowolnych. Buzka (tak bardzo "ważna" osobistość polsko-europejska) dla odmiany wożą po Warszawie limuzyną na sygnale ale z datków obowiązkowych (podatków). Tym mendom nie żałujecie ? A może Was też wożą? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: już kolęda 22.11.11, 22:02 Kupił Octavię, gdyż nie płaci wspomnianych podatków, składek zdrowotnej, emerytalnej itd. Czyli też ją kupił kosztem naszych podatków i składek na ZUS. Jerzy Buzek jest cenionym politykiem, o niekwestionowanym autorytecie, wybranym w demokratycznych wyborach. Proboszcz jest narzucony odgórnie przez hierarchię bez liczenia się z opinią parafian. Także jego wydatki (w przeciwieństwie do innych państw) nie są przez nikogo kontrolowane. Z całą pewnością nikt tych "dobrowolnych datków" nie składał z przeznaczeniem na luksusowy jak na warunki polskie samochód dla księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
aster5509 Re: już kolęda 23.11.11, 21:23 Jesteśmy ludźmi wolnymi, nikt nas nie przymusza do wiary, do płacenia składek, chcesz, otworzysz księdzu drzwi swojego domu, nie chcesz, nie otworzysz, do kościoła wchodzisz "za darmo", chcesz, to wrzucisz "na tacę", nie chcesz, to nie wrzucisz. A z naszych podatków mają dofinansowanie partie, z których poglądami nie zawsze się zgadzamy, a ci "politycy" mają fundusze właśnie z naszych podatków, i tu niestety nie masz wyboru, dla kogo "pójdzie" twoja złotówka. Jan-w, życzę Ci super samochodu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: już kolęda 23.11.11, 23:15 Niestety jesteśmy wszyscy zmuszani do płacenia co roku kilku miliardów rozmaitych dotacji dla kościoła. Chcemy czy nie chcemy. Nie widziałem tez nigdy w kościele osobnej puszki z napisem "na samochód dla księdza". Co do finansowania partii, też uważam że powinno ono pochodzić ze składek sympatyków. Ale jaki sejm to przegłosuje? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: już kolęda 24.11.11, 19:55 jan-w napisał: >Nie widziałem tez nigdy w kości > ele osobnej puszki z napisem "na samochód dla księdza". Funkcjonariuszom frontu ideologicznego oddelegowanym na odcinek religijny sugeruję wzięcie douczek z religioznawstwa - albo zmienić odcinek frontu. Samochody księzy nie biorą się z puszek w kościele. Nawet - o zgrozo! tfu-tfu-tfu trzy razy przez lewe ramię - taca (brrrr, co za okropieństwo) nie służy do tego. No i ślubów ubóstwa też ksiądz nie składa, więc akurat wstydzić się tego, że w XXI w. nie jeździ na osiołku też specjalnie nie ma powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: już kolęda 24.11.11, 20:16 dziedzicznacytadelafinansjery napisał: > Samochody > księzy nie biorą się z puszek w kościele. Nawet - o zgrozo! tfu-tfu-tfu trzy ra > zy przez lewe ramię - taca A twoim zdaniem samochody księżom rozdają koncerny typu Skoda, Toyota, Mercedes czy BMW? Jeżeli twierdzisz że nie są one kupowane z ofiar ludzi [u]na kościół[.u] (a nie na luksusy dla kleru), podziel się z nami maluczkimi swą tajemną wiedzą kto im funduje samochody? Wylewanie pomyj na polemistów, zachowaj do "dyskusji" na salonie24. Tam są na miejscu. Tu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: już kolęda 24.11.11, 20:59 Pomyje to tu się walają w tym wątku odkąd się w niego włączył niejaki tvtotal, więc nie czuję się specjalnie odstający. Ale revenons à nos moutons - jak powiedzał Sofronow. Z puszek - idzie na to, co jest napisane na puszkach. Może być na obiady dla dzieci, może być na książki, może być na Fundację Dzieło Nowego Tysiąclecia, może być na Radio Józef. I jak wierny wrzuca do puszki, albo nie wrzuca - to wie, na co wrzuca, albo nie. Z tacy - idzie na opał, prąd, wodę, pensję dla organisty, remont chodnika przed kościołem albo na remont dachu a plebanii. Albo na seminarium, KUL czy misje - jeśli akurat tak zostanie ogłoszone. A ksiądz żyje sobie z tego co zarobi jako nauczyciel (jak wieść gminna niesie nauczyciele to generalnie płacowe dziadostwo, tylko księża zarabiają skandalicznie dużo), z tego, co wierni dadzą na mszę i z tego, co dadzą jako ofiarę za ślub, pogrzeb itp. I generalnie jak ktoś idzie zamówić intencję, to nie sądzę, żeby spodziewał się, ze to pójdzie na wymianę posadzki w kościele. Oczywiście nikt wiernemu nie broni mieć ambicję zawrzeć ślub kościelny, po czym kwękać, że ksiądz "zdarł" 500 zł, ale bez mrugnięcia okiem wydać 3000 na kieckę, 1500 na garnitur i 15000 na wesele, i wypominać księdzu starą fabię czy octavię, ale chyba nie chcemy się poruszać w oparach absurdów ludowego antyklerykalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: już kolęda 24.11.11, 22:42 Z dorabiania w szkole nikt nie kupuje luksusowych samochodów. Pieniądze dawane za ślub czy pogrzeb, także są przyjmowane jako ofiary na kościół. To nie są prywatne pieniądze księdza. Co się dzieje z pieniędzmi z puszek, jak i w jakich proporcjach są dzielone tego nie wie nikt poza księdzem. Dlatego niezbędna jest kontrola np rady parafialnej. Jak wiadomo - są księża uczciwi, są nieuczciwi, a także ewidentni przestępcy. Szacunek parafian dla księdza w innych krajach jest nie mniejszy (a raczej większy) gdy ktoś kontroluje ofiary wiernych i ich wykorzystanie. BTW: Widziałeś proboszcza na Ursynowie jeżdżącego "starą fabią"? Raczej widać nowe samochody drogich marek. Odpowiedz Link Zgłoś
areck Re: już kolęda 25.11.11, 09:20 @dziedzicznacytadelafinansjery: Ciekaw jestem jaki mamy procent katolików w naszym kraju, gdyby ustawa podatkowa wprowadziła system podobny do obowiązującego w Niemczech, czyli tzw. podatek kościelny, który wynosi od 8 do 10 proc. osobistego podatku dochodowego i jest ściągany przez państwo. Szacuję że nagle okazałoby się że tylko 30-40% obywateli tego państwa jest katolikami. Wtedy wszystko byłoby w miarę przejrzyste, wiedzielibyśmy w jaki sposób ksiądz zdobył fundusze na samochód etc. Jak w prywatnych firmach - duże obroty (duży odsetek zdeklarowanych parafian) - a niech jeździ i Lexusem. Mała parafia - cóż, Kia też dobra. I według mnie to byłoby sprawiedliwe, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka przesadzasz 07.12.11, 12:54 > Szacuję że nagle okazałoby się że tylko 30-40% obywateli tego państwa jest kato > likami. 30% obywateli to chadza co niedziela do kościoła - myślisz, że wszyscy będą chcieli płacić podatek? Ja bym obstawiał jakieś 10-15% obywateli Pomrocznej. Odpowiedz Link Zgłoś
antek.eu Re: już kolęda 24.11.11, 10:21 Ja tam czrnych do domu nie wpuszczam. Przyznać muszę, że wywiad i bazę danych mają świetną bo od lat nikt mi tyłka nie zawraca i nie pyta czy przypadkiem się nie "nawróciłem" i czy tym razem czarnego przyjmę i wręczę kopertę. Jak ktoś chce im dawać kasę to jego sprawa, ale dawanie przez RP z budżetu to głupota. Skoro mowa o samochodach to po co czarnemu gablota. Mieszka w miejscu pracy, a barany do golenia mieszkają w odległości max. dwóch rzutów beretem /mocherowym/. Odpowiedz Link Zgłoś
nierozumiacymichnika Re: już kolęda 24.11.11, 19:17 >Kupił Octavię, gdyż nie płaci wspomnianych podatków, składek zdrowotnej, emerytalnej itd. >Czyli też ją kupił kosztem naszych podatków i składek na ZUS. Idąc tokiem Twojego rozumowania dziennikarze (50% kosztów uzyskania dochodu), prawnicy, lekarze (brak obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących a związku z tym niepłacenie od nich podatków), chłopi itd. pokupowali sobie samochody kosztem NASZYCH podatków ponieważ nie płacą bandyckich podatków tak jak my(nie wiem czy TY). Wypada wspomnieć o emeryturach prokuratorów, policjantów itd. - to to całkowity rozbój w biały dzień). > Jerzy Buzek jest cenionym politykiem, o niekwestionowanym autorytecie, wybranym w >demokratycznych wyborach. Za.....te. Zafundujmy wszystkim politykom o niekwestionowanym autorytecie, wybranym w demokratycznych wyborach limuzyny z kierowca i do tego po dwa radiowozy, żeby mogły przejazdy pilotować przez miasto. Taki niekwestionowany autorytet nie może przecież stać w korkach. Kwestia oceny autorytetu, bezcenna będzie ocena GW >Proboszcz jest narzucony odgórnie przez hierarchię bez liczenia się z opinią parafian. Słyszałeś o takim pojęciu jak instytucja hierarchiczna? Proponuję by generałów w WP wybierali szeregowcy, jakież to będzie demokratyczne... >Także jego wydatki (w przeciwieństwie do innych państw) nie są przez nikogo >kontrolowane. Kpisz czy o drogę pytasz? Sugerujesz że wydatki polskiego państwa, polskich miast są pod kontrolą. Chyba tych którzy tą kasę wydaja. >Z całą pewnością nikt tych "dobrowolnych datków" nie składał z przeznaczeniem na >luksusowy jak na warunki polskie samochód dla księdza. Wypowiadasz się jakbyś najwięcej dawał. Jak dajesz dobrowolny datek (bez wyraźnego przeznaczenia) to nie Twój interes na co będzie wydany. Przeciwieństwem jest władza publiczna, która haracz zbiera pod przymusem. Ich wydatki powinny być rozliczane co do jednego grosza i podane do publicznej wiadomości. Kto ile i komu? Władza publiczna jeździ jak na warunki bardzo, bardzo luksusowymi samochodami. Po co takiemu niedotłukowi jak HGW Volvo? Może jeździć komunikacją publiczną, przecież tak ją wspiera. Uważasz, że ksiądz powinien chodzić piechotą bo piechota chodził św. Franciszek, to tym bardziej taki Buzek powinien zasuwać tramwajem bo np. politycy skandynawscy korzystają z transportu publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: już kolęda 24.11.11, 20:32 nierozumiejącymichnika napisał: > Idąc tokiem Twojego rozumowania dziennikarze (50% kosztów uzyskania dochodu), p > rawnicy, lekarze (brak obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas re Nie misiu. Dokładnie wiesz jaka jest róznica. Dziennikarze, prawnicy, lekarze itd płacą podatki i składki na ZUS. Kler nie płaci składek zupełnie, a podatek tylko symboliczny, niezalezny od dochodów. > Słyszałeś o takim pojęciu jak instytucja hierarchiczna? Czy nie to własnie napisałem? Wcześniejsze czytanie postów na które się odpowiada, pomaga uniknąć ośmieszenia. > Proponuję by generałów w WP wybierali szeregowcy, jakież to będzie demokratyczne... Sugerujesz że kler to wojsko skierowane przeciw Polakom? Przesadzasz ze swoim antyklerykalizmem. > >Także jego wydatki (w przeciwieństwie do innych państw) nie są przez nikog > o >kontrolowane. > > Kpisz czy o drogę pytasz? Sugerujesz że wydatki polskiego państwa, polskich mia > st są pod kontrolą Oczywiście. Kontroluje je organy do tego przeznaczone a nawet NIK. Także finanse kościołów na całym świecie są kontrolowane. Także katolickich. W Polsce to też z czasem nastąpi. >Jak dajesz dobrowolny datek (bez wyraźnego przeznaczenia) to nie Twój interes na co >będzie wydany. Zupełna nieprawda. Jeżeli daję ofiarę na kościół, to nie na luksusowy samochód dla księdza, ani na nowe ciuchy dla jego "gospodyni". Także pieniądze dawane fundacjom charytatywnym, sa dokładnie kontrolowane. Ofiarobiorcy muszą wykazać że wydali pieniądze zgodnie z życzeniem ofiarodawców. Na samochód dla księdza nikt nie daje ofiar. A co do świętego Franciszka i Jezusa... Naprawdę uważasz że księża są bardziej godni szacunku i luksusu od nich? Dzisiaj na Jezusa wyganiającego handlarzy (interesy) ze świątyni - pierwsi nasłaliby policję. Odpowiedz Link Zgłoś
nierozumiacymichnika Re: już kolęda 24.11.11, 21:58 >Wylewanie pomyj na polemistów, zachowaj do "dyskusji" na salonie24. Ja nie nazywałem Ciebie idiotą, prosiaczkiem ani Misiem, Ty mnie tak. Więc chyba mogę nazywać Ciebie funkcjonariuszem, bardzo mi się to spodobało. Nie warto chyba odnosić się do większości odpowiedzi "funkcjonariusza frontu ideologicznego oddelegowanego na odcinek religijny" ale po: > Proponuję by generałów w WP wybierali szeregowcy, jakież to będzie demokratyczne... >Sugerujesz że kler to wojsko skierowane przeciw Polakom? Przesadzasz ze swoim >antyklerykalizmem. nasuwa się tylko jedno: "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem" Niewygodne argumenty adwersarza pomijamy, a wszystko co się da wykorzystujemy do poparcia swojej ideologii. Nieważne nawet, że zaprzecza to elementarnej logice, ważne że zgodne z ideologią. W tym przypadku lewicowej i antyklerykalnej. Akceptujesz rozrzutność i życie ponad stan władzy publicznej ale staje Ci kołkiem Octavia u księdza? Zachowaj chociaż odrobinę rozsądku zza oparów zacietrzewienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: już kolęda 24.11.11, 22:33 Nazwałem cię idiotą i prosiaczkiem? Z pewnością potrafisz wskazać w którym miejscu? Określenie - Misiu - jest pieszczotliwe, nie obelżywe jak pomawianie kogoś o bycie agentem. Napisałem że akceptuję rozrzutność niektórych polityków? Nie widzisz że zamieszczając takie oczywiste oszczerstwa pozbawiasz się resztek wiarygodności? Nie będę polemizował z człowiekiem który odpowiada ordynarnie na niewypowiedziane słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nierozumiacymichnika Re: już kolęda 25.11.11, 18:13 > Określenie - Misiu - jest pieszczotliwe, nie obelżywe jak pomawianie kogoś o bycie >agentem. Pieszczotliwie to się zwraca do swojej partnerki/partnera, ewentualnie psa a nie osób z którymi się dyskutuje i osobiście nie zna. Dla mnie misiu jest obraźliwe, tak jak dla Ciebie funkcjonariusz. Gdzie wyczytałeś słowo agent albo insynuację że jesteś agentem? Funkcjonariusz to nie to samo co agent, no chyba że ktoś ma powody do przewrażliwienia i sam ma takie skojarzenia. >Napisałem że akceptuję rozrzutność niektórych polityków? Pośrednio tak, nie wszystko trzeba mówić/pisać, część wynika z kontekstu >Buzka (tak bardzo "ważna" osobistość polsko-europejska) dla odmiany wożą po Warszawie >limuzyną na sygnale ale z datków obowiązkowych (podatków). >>Jerzy Buzek jest cenionym politykiem, o niekwestionowanym autorytecie, wybranym w >>demokratycznych wyborach. >Nie widzisz że zamieszczając takie oczywiste oszczerstwa pozbawiasz się resztek >wiarygodności? >Nie będę polemizował z człowiekiem który odpowiada ordynarnie na niewypowiedziane >słowa. Może to i lepiej, środowiska lewicowe mają to do siebie, że gdy brakuje im rzeczowych argumentów ucinają dyskusję i mówią o (niepotrzebne skreślić) -mowie nienawiści -wylewaniu kubła pomyj -ordynarnym odpowiadaniu Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: już kolęda 25.11.11, 19:13 Akurat określenie "mowa nienawiści" jest typowe dla twojego sfrustrowanego prezesa który niedawno przegrał już szóste(!) wybory z kolei i zaczyna go opuszczać nawet własny dwór. Wszystko ci się pomieszało biedaku... Kaczyński jako człowiek lewicy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nierozumiacymichnika Re: już kolęda 29.11.11, 22:50 Widzisz jak ruszyłeś "intelektem" znalazłeś przyczynę całego zła - prezesa PiSu. Przepraszam, zapomniałem jeszcze o "czarnych". Dyskusja z administratorem Agory jest z gruntu bezcelowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: już kolęda 30.11.11, 10:07 >Może to i lepiej, środowiska lewicowe mają to do siebie, że gdy brakuje im rzeczowych >argumentów ucinają dyskusję i mówią o (niepotrzebne skreślić) >-mowie nienawiści A powyższe to cytat z twojego postu czy mojego? Nie wiedziałeś tylko że to określiłeś jako sposób dyskusji "środowisk lewicowych", to słowa J. Kaczyńskiego ;-) BTW: Ci których niesłusznie a nawet paranoicznie nazywasz środowiskami lewicowymi" obalili komunę. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: już kolęda 05.12.11, 17:31 ", to słowa J. Kaczyńskiego ;- > ) > > A to Kaczor w tym roku po kolędzie chodzi??? Tylko po co mu ten lexus, skoro nie ma prawa jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
antek.eu Re: już kolęda 25.11.11, 11:40 Nie zauważyłem by tu ktokolwiek na forum akceptował "rozrzutność i życie ponad stan władzy publicznej" wiec w obranie czarnych nie dorabiaj ideologi. Może wyjaśnisz skąd biedny wg. Ciebie ksiadz ma kase na fure. Zarobki przecierz oficjalnie mają żałosne, a z puszek i tacy wg. Ciebie nie biorą. Jakoś tą kase dzielą bo część idzie dalej w tym wyprowadzają ją do Watykanu. Kiedyś mieli prosty sposób. Zorganizowali wyprawę krzyzową, wyrżneli jakiś naród i zgarneli ich majatek. Teraz dorabiać muszą inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: już kolęda 05.12.11, 17:30 antek.eu napisał: > Może wyjaśnisz skąd biedny wg. Ciebie ksiadz ma kase na fure. Pewnie obrabia skarbonki w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: już kolęda 05.12.11, 21:08 dziedzicznacytadelafinansjery napisał: > Pewnie obrabia skarbonki w kościele. Pewnie zalegasz z lekturą owego artykułu: Zakon Księży Inwestorów Dziś nie trzeba rabować wystawianych przez siebie skarbonek, pozostaje pytanie - gdzie wiara, ideały, misja etc.? Kasa Jest Najważniejsza! Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: już kolęda 24.11.11, 19:38 Było iść na księdza. Jeździłbyś teraz lexusem za państwową kasę. Nie szkoda zmarnowanej szansy? Odpowiedz Link Zgłoś
areck Re: już kolęda 25.11.11, 09:26 A w dodatku mógłbym jeszcze uprawiać politykę w miejscu zupełnie do tego nie przeznaczonym, co skutecznie powoduje odsuwanie się tych racjonalnie myślących od biznesowej instytucji pt. Kościół Katolicki w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: już kolęda 05.12.11, 17:29 areck napisał: > A w dodatku mógłbym jeszcze uprawiać politykę w miejscu zupełnie do tego nie pr > zeznaczonym, co skutecznie powoduje odsuwanie się tych racjonalnie myślących od > biznesowej instytucji pt. Kościół Katolicki w Polsce. No, POgłos było miejscem jak najbardziej na politykę przeznaczonym. Ks Sowa nie może się mylić... Odpowiedz Link Zgłoś
silvio1970a Re: już kolęda 01.12.11, 16:01 myslałem niunia że do takich grepsów macie inne fora ale widzę że politbiuro zarządziło walkę na wszystkich frontach. aż z ciekawości zerknę na forum kuchnia żeby sprawdzić czym tam podpadł Kościól - pewnie będzie zadyma o bezsensowne postne zwyczaje. a swoją drogą, kolejny przykład modelowej moderacji na forach GW. jasiu wciąż jesteś w awangardzie, coś mi się nawet zdaje że przydałoby ci się jakaś szersza widownia, jakaś rubryczka w metrze albo redagowanie paska w TVN, co nie misiaczku? jan-w napisał: > Wszystkich jego ofiarodawców też stać na taki samochód? Sw. Franciszek i Jezus > chodzili piechotą i byli nie mniej święci. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: już kolęda 24.11.11, 08:03 Tyle, że kolęda nie jest po to, żeby zbierać datki. Raczej chodzi o porozmawianie i posłuchanie, co parafianie mają do powiedzenia. Wtykanie księdzu pieniędzy w łapę to anachronizm w czasach kont i możliwości operacji bezgotówkowych. Nie mówiąc o tym, że jest to niebezpieczne dla tegoż księdza, bo może oberwać po głowie od amatorów gotówki - co roku prasa pisze o kilku takich przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: już kolęda 23.11.11, 20:21 > U nas, na osiedlu Na Skraju, przy Nugat/kopcińskiego juz zaczęła sie koleda ! C > zy u Was też ? U mnie na Kabatach (parafia Bł. Władysława z Gielniowa) także kolęda już się zaczęła. Święta coraz bliżej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: już kolęda 24.11.11, 19:56 A czy w którejś parafii ursynowskiej - poza Wniebowstąpienia Pańskiego - jest tak, że u połowy parafian kolęda jest co drugi rok? Odpowiedz Link Zgłoś