Dodaj do ulubionych

Józefosław - plusy i minusy

17.09.13, 10:09
Witam,
Szanowni Państwo, zbieram informację na temat zamieszkania w Józefosławiu. Przymierzamy się do zakupu większego mieszkania. Mieszka nam się bardzo wygodnie na Ursynowie, ale potrzebujemy większego mieszkania no i ostatnio agentka nieruchomości zachwalała, że w Józefosławiu bardzo fajnie się mieszka: ceny domów/segmentów są bardzo atrakcyjne [na Ursynowie ceny nadal wg mnie są wysokie], że wcale tak się długo nie dojeżdża do metra Wilanów i taki tam.. Mamy upatrzone dwie lokalizacje, ale ja jestem bardzo mocno sceptyczna. Czy dojazdy do pracy [Wilanów,Mokotów] , podwózka dzieci do szkół i przedszkoli [na razie Ursynów], hałas samolotów - czy to jest do "przeżycia".
Czy naprawdę jest tak kiepsko z dojazdami teraz po remontach oraz ogarnięcie tematów dzieciowo-szkolnych skazuje jedną stronę na bycie szoferem dzieci przez najbliższe 10 lat?
Z góry dziękuję za sugestie.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 11:22
      Nie musisz być przez długie lata szoferem dzieci, jeżeli zamieszkasz blisko przystanku autobusowego. Autobus 739 jeździ z Metra Wilanowska (nie Wilanów!) do Piaseczna przez Józefosław właśnie (Józefosław jest w strefie podmiejskiej, ale ponoć walczy o włączenie do miejskiej; byłoby taniej) . Masz do dyspozycji szkoły zarówno w Piasecznie, jak i w Warszawie; są bodajże w Grabowie i w Pyrach blisko trasy tego autobusu. Lepiej zresztą dojeżdżać do Piaseczna, bo "pod prąd" - najlepiej przejedź się tym autobusem i sprawdź to osobiście. Bo jeżeli jest bezpośredni dojazd autobusem spod domu pod samą szkołę, to będzie całkiem inne życie dla Ciebie.

Tak samo najlepiej sprawdź osobiście samoloty. To chyba jest faktycznie na przedłużeniu głównego pasa startowego, ale tam samoloty lecą wyżej, niż nad Ursynowem z krótszego pasa. Może być trochę ciszej.
    • tomjani Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 11:43
      Największym plusem Józefosławia (oczywiście w oczach lemingów) jest złożona przez developera obietnica doprowadzenia w ciągu 6 lat metra z Ursynowa pod Lasem Kabackim :-DDD Tymczasem korasy na Puławskiej są masakryczne a będą jeszcze gorsze za sprawą wzrastającego na Południowej Obwodnicy Warszawy ruchu samochodowego który musi się włączyć w Puławską, a zupełny już armageddon nastąpi z chwilą zamknięcia na czas remontu linii kolejowej Warszawa Służewiec - Radom, która dziś przejmuje przynajmniej część ruchu z Piaseczna i Góry Kalwarii.
      Józefosław to klasyczne, patologiczne miasteczko drive-in. Jedyny lokalny autobus jeździ stosunkowo rzadko, obsługując bezpośrednio niewielki procent powierzchni osiedla (i oczywiście też grzęźnie w korkach na Puławskiej) a poruszać się bez samochodu wręcz strach: na przelotowych ulicach nie przewidziano nawet chodników. W miarę jeszcze rozsądnie może wyglądać dojazd rowerem do metra na Kabatach, póki śnieg nie zasypie leśnych ścieżek.
    • xo_ox Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 12:55
      Bardzo wartosciowa porada Tomajani. NIe zgadzam sie tylko z propozycja dojazdow na rowerze, chyba ze ktos nie musi "jakos wygladac" w pracy ;)

Dodam tylko jedno rerotyczne pytanie: jak tam z samolotami?
    • volta2 Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 14:21
      mam kuzynkę z dziećmi szkolnymi na stanie tam mieszkającą

jeszcze z czasów gdy żaden developer nie interesował się tą okolicą.

kuzynce się tam bardzo dobrze mieszka, dzieciom takoż, ale-
      z kuzynką mieszka tata, który przez cały okres szkolny w ramach osiedla(grabów, i ta nowa szkoła po drugiej stronie puławskiej) woził dzieci gdzie im trzeba było.

a po domu zapitalała ciocia sprowadzona spod radomia:)
      ugotowała, uprała, posprzątała za najniższą krajową.

kuzynka nie widzi minusów mieszkania właśnie tam i zapytuje retorycznie, to ileż dłużej się jedzie do nich niż na Ursynów? oczywiście - każde ma po solidnym aucie w każdym po 2 fotele, bo jedno odbiera, a drugie zawozi. u dziadka kolejny komplet 2 foteli...

• noonka30 Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 14:37
        Dziękuję Wam za rzeczowe odpowiedzi! :) .. łudziłam się, że będą trochę bardziej korzystne.. że nie jest tak źle , da się przeżyć.
        No ja nie będę mieć gosposi na cały etat, nie chcę wracać do domu koło 18-19 bo będę 10 km jechała w godzinę.. dlaczego mieszkania na Ursynowie są takie drogie :(
        • volta2 Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 16:43
          Wiesz, w sumie to kuzynka przeszla na niepelny etat i cos ok 15 wychodzila z prcy. Ale czy to kwestia korkow, to nie wiem
        • gumitex Re: Józefosław - plusy i minusy 18.09.13, 18:10
          dlaczego mieszkania na Ursynowie są takie drog
          > ie :(

Właśnie dlatego. Miasteczko Wilanów tańsze niż Ursynów, ale tam też trzeba mieć samochód, jeśli masz dzieci. Białołęka tania, ale problem dojazdów chyba gorszy niż z Józefosławia. Mam kilku znajomych, którzy sprzedali domy pod Warszawą i przenieśli się do miasta. Niektórzy z nich nie mają dzieci, ale im też szkoda czasu na dojazdy.
      • tomjani Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 15:55
        volta2 napisała:

> oczywiście - każde ma po solidnym aucie w każdym po 2 fotele, bo jedno odbiera, a drugie > zawozi u dziadka kolejny komplet 2 foteli...

Zgodnie z tym co napisałem wcześniej - Józefosław jest dobrze przygotowany do rangi miasteczka drive-in. Standartem w każdym nowooddawanym mieszkaniu są dwa miejsca garażowe. Bo jeden samochód potrzebny jest mężowi, drugi - żonie. Inaczej niedasie tam żyć (teoretycznie to by się może dało, ale do rzyci z takim życiem :-P). Jak ktoś ma jeszcze choć nieduże podwórko, to ma szansę zmieścić się tam trzeci a może i czwarty samochód: dla teściów oraz ewentualnie dla dorastającego dziecka. I potem zdziwienie że się korki na Puławskiej robią... 8-O
    • jezeli.tylko.ja Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 15:39
      Noonka, ja sama kiedyś myślałam o Józefosławiu... wyleczyłam się dość szybko.

Mój chłopak mieszka w Piasecznie, w nie dużej odległości od Józefosławia więc i często bywamy tam po zakupy czy u znajomych. Niestety minusów jest ogrom - infrastruktura drogowa jest beznadziejna - całkiem nie przystosowana do obsłużenia takiej ilości mieszkańców - w porze powrotów z pracy jak staniemy na Puławskiej (raz dalej raz bliżej raz dalej) to wiele osób ma szanse, że korek skończy się w okolicach ich bloków. I chyba fakt poruszania się po tej okolicy najbardziej mnie przeraził (jeżeli drogą jedzie rowerzysta to pojawia się spory problem bo minąć się go nie da) a i pokochałam te skrzyżowania o dużym ruchu i bez świateł...

O ile Ursynów jak dla mnie wygląda na w miarę zaprojektowaną dzielnicę to jednak Józefosław sprawia wrażenie wolnej amerykanki deweloperów. A część gdzie są szeregowce sprawia o tyle dziwne wrażenie, że zamiast spodziewanego w takim miejscu spokoju zastałam stosunkowo duży ruch i bardzo dużo ludzi jak na okolice a`la domków jednorodzinnych.

Co do dojazdu do Metra Wilanowska to pytanie o dojeżdżaniu czym i w jakich godzinach mówiła agentka? Bo autem po za godzinami szczytu to fakt - można szybko. W zeszłym tygodniu jechałam autobusem 709 z metra Wilanowska do przystanku Mysiadło ok. godziny 17:20 i ten odcinek zajął mi 40 minut.

Powiem tak - jeżeli miałabym jechać w godzinach szczytu z Józefosławia, na Ursynów - z dziećmi do szkoły i później do pracy na Mokotów to obawiam się, że na długo nie starczyłoby mi samozaparcia.

A nie masz znajomych mieszkających np. w samym Piasecznie (ale nie napływowych, takich którzy tam sie wychowali)?? Ja dzięki mojemu chłopakowi i jego znajomym uchroniłam kilka osób przed zakupem mieszkania na terenach po bagiennych, zalewowych czy z historią dewelopera który powstał na czas budowy 4 bloków a później rozwiązał się i zniknął po za granicami kraju. Warto zrobić poważne rozeznanie, bo na obcym nam terenie łatwiej wdepnąć w przysłowiową kupę.

A co do tego nieszczęsnego transportu - to zrób sobie taka wycieczkę trasą którą miałabyś jeździć w godzinach takich jak musiałabyś podróżować na co dzień - sprawdź czy wytrzymasz wstawanie sporo wcześniej (8 km dojazdu w korkach na Ursynów a później jeszcze na Mokotów) i na ile będzie Ci sie to opłacało w temacie paliwa i amortyzacji auta.

Pozdrawiam!
      • jezeli.tylko.ja Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 15:58
        A tak - przepraszam za błędy ale raz pisałam i klepałam szkolenie na drugim okienku :(
      • tomjani Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 16:04
        jezeli.tylko.ja napisała:

> uchroniłam kilka osób przed zakupem mieszkania na terenach po bagiennych, zalewowych

A taki los spotkał piaseczyńskich lemingów których uchronić się nie udało, ponieważ POlecieli na egzotyczne nazwy tych gargamelowisk, takie jak np. "Wyspy Luksusu":

www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=pow%C3%B3d%C5%BA+piaseczno&gbv=2&oq=pow%C3%B3d%C5%BC+pi&gs_l=heirloom-hp.1.1.0j0i22i30l9.1000.6375.0.8469.9.9.0.0.0.0.188.1126.0j9.9.0....0...1ac.1.24.heirloom-hp..0.9.1126.2NTOFgMCAHY
        Ma to związek z tematem wątku o tyle że i Józefosław ma swoją nieco tylko mniejszą wersję "Perełki", oficjalnie zwaną "Kanałem Jeziorki". Nie jest to jednak (podobnie jak piaseczyńska Perełka) żaden kanał melioracyjny ani "rów ściekowy" lecz naturalna rzeczka odwadniająca m.in. komplex stawów w Jeziorkach. A przy okazji - także okoliczne tereny, od niedawna intensywnie zabetonowywane i zabudowywane developerką, co oczywiście nie pozostaje bez wpływu na szybkość i wysokość fali przyboru podczas większych opadów. W czasie tamtej POwodzi POdtopiło także, choć na mniejszą skalę - Józefosław.
        • tomjani Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 16:07
          O, znalazł się także filmik z POwodzi w Józefosławiu pamiętnego roku 2010.

www.youtube.com/watch?v=glqfnZaCKr8
          • turtle3 Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 16:18
            Nasze forum jest takie rzeczowe, bo ludzie szanują to, że staramy się nie wytykać tu poglądów politycznych innych osób (nawet jeśli się z nimi nie zgadzamy) i nie szufladkować ich za pomocą modnych przezwisk. Dzięki temu jest merytoryczne i da się go czytać. Też się postaraj, bo choć piszesz na temat, to chyba nas nie interesuje, której partii nie lubisz i która grupa ludzi nie budzi Twojej sympatii.
            • lewa_piers Re: Józefosław - plusy i minusy 17.09.13, 16:24
              Oni inaczej nie potrafią.
              Dla nich pluralizm poglądów oznacza bezmyślną naparzankę.
            • tomjani Re: Józefosław - plusy i minusy 18.09.13, 00:31
              turtle3 napisał:

> Nasze forum jest takie rzeczowe, bo ludzie szanują to, że staramy się nie wytyk
              > ać tu poglądów politycznych innych osób (nawet jeśli się z nimi nie zgadzamy)

POwaga? A co POwiesz na taką oto np. bezsnsowna naparzankę?

forum.gazeta.pl/forum/w,643,146842368,,Drogowy_sukces_burmistrza_Guziala.html?v=2
              > i nie szufladkować ich za pomocą modnych przezwisk.

A przepraszam bardzo, czy przezywam kogokolwiek z uczestników dyskusji?

> chyba nas nie interesuje, której partii nie lubisz i która grupa ludzi nie budzi Twojej
              > sympatii.

Odnoszę wrażenie na POdstawie POwyższej dyskusji że można tu pluc na Guziała czy Kaczyńskiego - i nie wzbudza to jakichkolwiek kontrowersji? Ale gdy się przyPOmni (choćby tylko za POmocą POwiększonych liter) która to partia odPOwiada za takie rozpasanie developerów czego efektem jest tak komunikacyjna gehenna Józefosławia jak i tamta tragikomiczna POwodź w Piasecznie - to zaraz zapala się święte oburzenie. Sygnaturkę oczywiście też mam niePOprawną POlitycznie?
              • lewa_piers Re: Józefosław - plusy i minusy 18.09.13, 08:41
                Czy to jest wątek o PO?
                A może o koalicji PiS-NU?
                A może o burmistrzu Guziale?
                A może o prezydencie Warszawy?
                Nie?
                Napewno nie?
                Aaaa, więc to jest wątek o tym jak się mieszka w Józefosławiu?!
                To panu już dziękujemy za te polityczne występy w niniejszym wątku.
                • nicknateraz Re: Józefosław - plusy i minusy 18.09.13, 19:47
                  lewa_piers napisał:

> Czy to jest wątek o PO?
                  > A może o koalicji PiS-NU?
                  > A może o burmistrzu Guziale?
                  > A może o prezydencie Warszawy?
                  > Nie?
                  > Napewno nie?
                  > Aaaa, więc to jest wątek o tym jak się mieszka w Józefosławiu?!
                  > To panu już dziękujemy za te polityczne występy w niniejszym wątku.

A czy lewa pierś umie czytać?
                  Gdzie lewa pierś w wątku "Józefosław - plusy i minusy" wyczytała coś o PO, PiS-NU, burmistrzu Guziale lub o prezydencie Warszawy?
                  Te sformułowania można znaleźć tylko w poście lewej piersi
                  więc:
                  > Aaaa, więc to jest wątek o tym jak się mieszka w Józefosławiu?!
                  > To panu już dziękujemy za te polityczne występy w niniejszym wątku.

• lewa_piers Re: Józefosław - plusy i minusy 18.09.13, 20:34
                    Ty jesteś tomjani i zmieniasz niki?
                    • nicknateraz Re: Józefosław - plusy i minusy 18.09.13, 21:02
                      Niby po co miałbym zmieniać niki? A może turtle3 i lewa pierś to ta sama osoba? Nie wpadajmy w paranoję.
                      • lewa_piers Re: Józefosław - plusy i minusy 18.09.13, 21:59
                        Jak nie jesteś tomjani to po co głowę bzdurami zawracasz?
                        • nicknateraz Re: Józefosław - plusy i minusy 19.09.13, 17:50
                          Żeby pomóc paranoikowi..
                          • lewa_piers Re: Józefosław - plusy i minusy 19.09.13, 18:01
                            nicknateraz napisał:

> Żeby pomóc paranoikowi..

Bardzo nieładnie wyrażasz się o tomjani :P
    • mary_ann dojazdy! 17.09.13, 20:09
      Moi znajomi z trójką dzieci mieszkają od kilkunastu lat w Józefosławiu. Póki dzieci były małe i ona siedziała z nimi w domu, dało się przeżyć. Co prawda facet wracał strasznie późno (korki) i wszędzie było daleko, ale...
      Teraz ona wróciła do pracy i oboje (plus przychówek) tracą masę czasu dwa razy dziennie w gigantycznych korkach na Puławskiej. Dzieci podrosły, całe ich życie toczy się w Warszawie (szkoły, koledzy) i to też stwarza problemy logistyczne. Próbują sprzedać dom, żeby przeprowadzić się na Ursynów, ale oferty są zniechęcające.

Drudzy znajomi kupili kilka lat temu mieszkanie w samym Piasecznie (w Warszawie nie było ich stać). I wszystko ok, ale żeby na rano dojechać do pracy/szkoły (pociąg+autobus) wstają ok. 5 rano. Córka-gimnazjalistka chodzi do szkoły muzycznej, ma też sporo zajęć pozaszkolnych, czasem przy korkach dociera do domu ok. 19.

Dla mnie - masakra.
      • volta2 Re: dojazdy! 18.09.13, 10:54
        ale to też jest chyba kwestia wyboru?
        czy możliwe by było by Piaseczno nie miało swojego gimnazjum?
        podstawówek?

kuzynka, o której wspominam - sporą część aktywności sportowo-artystycznych przeniosła właśnie do piaseczna, gdzieś jeszcze, bo łatwiejszy dojazd mają na basen tam niż na warszawiankę czy gdzieś na Ursynów(stąd dziadek kierowca na zawołanie)

oczywiście jak się chce od razu wozić po sąsiednich dzielnicach, do centrum, to się można nie wyrabiać, ale w sumie co za różnica, czy gimbaza siedzi na mieście czy w pustym domu do 19-tej?
        oczywiście kwestie pracowe w sąsiedniej dzielnicy to raczej rzadkość i tu nie ma to tamto, do wawy trzeba dojechać.
      • noonka30 Re: dojazdy! 19.09.13, 23:45
        Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i historie znajomych. Już nie rozpatrujemy tego kierunku :)
        Pozostaniemy w rejonach Ursynowa i tu będziemy szukać okazji.
        Nawet dużo postów wyszło z tego tematu, zazwyczaj nasze forum nie jest takie "rozmowe".
    • bazylea1 Re: Józefosław - plusy i minusy 19.09.13, 21:09
      ja tylko dopiszę, w celu uściślenia obrazu, że P+R przy metrze Wilanowska jest zapchany w 100% już długo przed godziną ósmą rano.
    • tomjani Re: Józefosław - plusy i minusy 19.09.13, 23:33
      noonka30 napisała:

> Szanowni Państwo, zbieram informację na temat zamieszkania w Józefosławiu. Przy
      > mierzamy się do zakupu większego mieszkania.

Olewając już wynurzenia lewackiej piersi (a może "dumnie wypiętej piersi marynarza"?) proponowałbym rozejrzeć się za mieszkaniem nie tak znów daleko od terenu o którym była mowa. mianowicie w Nowej Iwicznej, gdzie również developerki nastawiano od pyty w ostatnim czasie. To miejsce ma jedną niezaprzeczalną przewagę nad Józefosławiem: nie trzeba daleko ganiać do kibla Kolei Mazowieckich: stacja jest o rzut beretem. I z korków na Puławskiej można się wtedy śmiać w kułak. Trochę przygnębiającą może być jedynie perpektywa. że okolicne bezkresne, bardzo klimatyczne łaki i pola znajdą się wkrótce w zasięgu śmiercionośnego oddziaływania budowanego obecnie za ciężką kasę gigantycznego autodromu, albo jak kto woli poligonu do spalania benzyny zwanego Pulawską Bis, i na tym może się nie skończyć, bowiem megalomańskie plany władz Mazowsza zakładają przebudowę obecnej drogi wojewódzkiej Jeziorna - Iwiczna - Magdalenka - Nadarzyn w tzw. Małą Obwodnicę Warszawy, która ściągnąwszy znaczną część ruchu TIRrorystycznego zniweczy zarówno walory lasu Kabackiego jako rezerwatu przyrody, jak i Konstancina jako uzdrowiska. Społeczny projekt przewidywał jedynie drogę lokalną z mostem na Wiśle, mającą skomunikować bliskie miejscowości po obu stronach rzeki: Otwock i Konstancin.
      • lewa_piers Re: Józefosław - plusy i minusy 20.09.13, 09:19
        No i widzisz, potrafisz jednak sklecić kilka zdań bez PiSowskiej grypsery. Może jeszcze wyjdziesz na ludzi.
        • nicknateraz Re: Józefosław - plusy i minusy 22.09.13, 21:34
          lewa_piers napisał:

> No i widzisz, potrafisz jednak sklecić kilka zdań bez PiSowskiej grypsery. Może
          > jeszcze wyjdziesz na ludzi.

Niesamowite, lewa pierś ogarnęła przekaz, który został nadany, nie przez tefałen, ani przez G..W...o
          • lewa_piers Re: Józefosław - plusy i minusy 22.09.13, 23:28
            No i znowu się szkło kontaktowe ozwało.
            • tomjani Re: Józefosław - plusy i minusy 23.09.13, 09:37
              Ale zaręczam Ci ża nas jest naprawdę dwóch! Czy dysponujesz takze prawą_piersią aby nas przytulić? ;-)
              • lewa_piers Re: Józefosław - plusy i minusy 23.09.13, 10:31
                Zboczeniec :)
                • tomjani Re: Józefosław - plusy i minusy 23.09.13, 19:26
                  Czuję się zawiedziony :-( Lubię bowiem polemizować z Kobietami, a tu okazało się że moje przypuszczenie o dumnie wypiętej piersi marynarza okazało się słuszne. Ale nie boisz się teraz że postępaki napiętnują cię za homofobię?
                  • lewa_piers Re: Józefosław - plusy i minusy 23.09.13, 19:35
                    Chłopie, obudź się! To nie jest dyskusja o politpoprawności tylko o Józefosławiu.
                    • nicknateraz Re: Józefosław - plusy i minusy 23.09.13, 20:42
                      Wszystko co jest lewe albo lewackie z reguły jest zboczone (bez obrazy)
    • bianca_j Re: Józefosław - plusy i minusy 20.09.13, 06:34
      największym problemem jest przebicie się przez Puławską, w zasazie niezależnie od pory dnia, najgorzej wiadomo rano, po południu. ale mieszkania sa w bardzo (!) atrakcyjnych cenach
      • noonka30 Re: Józefosław - plusy i minusy 24.09.13, 08:01
        No właśnie Bianco, domy/sygmenty są w baardzo atrakcyjnych cenach. Dostaje oferty i poprostu ceny niecałe 5 tyś. za metr2 z tak pięknie zrobionym wnętrzami, widać że wszystko taki zadbane i poprostu super.. tylko się wprowadzić [tak na zdjęciach to wygląda]. No i jak z tak pięknego domu można chcieć się wyprowadzić, no chyba że do jeszcze większego i jeszcze piękniejszego :) mieszkania.
        • horpyna4 Re: Józefosław - plusy i minusy 24.09.13, 09:25
          Największym błędem jest zbytnie sugerowanie się podrasowanymi zdjęciami. Trzeba wszystko obejrzeć w naturze, zarówno samo mieszkanie, jak i otoczenie domów. To samo z dojazdami i hałasem samolotowym - warto sprawdzić osobiście.
        • izzunia Re: Józefosław - plusy i minusy 24.09.13, 14:41
          jak już będziesz oglądać określony dom / segment, poproś dewelopera o badania geologiczne... jeśli nie ma, to odpuść sobie, jeśli ma, to dokładnie poczytaj co i jak, bo możesz się mocno zdziwić...
          • tomjani Re: Józefosław - plusy i minusy 24.09.13, 15:07
            izzunia napisała:

> poproś dewelopera o badania geologiczne... jeśli nie ma, to odpuść sobie, jeśli ma, to
            > dokładnie poczytaj co i jak, bo możesz się mocno zdziwić...

Potwierdzam! Po tzw. Miasteczku Wilanów już od paru lat jeżdzą experci mierząc intensywność osiadania budynków. Tamte gargamele wybudowano na żyznej i podmokłej ziemi uprawnej dawnych pól SGGW, Józefosław zaś - przynajmniej częściowo na glebach na które wywierały wpływ wody wspomnianej rzeczki zwanej Kanałem Jeziorki. Warto się też przejść w okolice Dąbrówki na wschód od Puławskiej tam gdzie widać nmaszty antenowe i obejrzeć tamtejsze stawy póki ich doszczętnie nie zasypią gruzem.
      • polkagris Re: Józefosław - plusy i minusy 24.09.13, 10:13
        Ja w Piasecznie zamieszkałem kilkanaście lat temu. Kilka miesięcy później wiedziałem, że muszą stamtąd uciekać - szkoda życia na korki. Właściwie to nie wiem jak opisać sytuację dzisiejszą skoro kilkanaście lat temu było tragicznie.
        • tomjani Re: Józefosław - plusy i minusy 24.09.13, 15:27
          Ale Ty masz alternatywę w postaci kibla KM. Przynajmniej teoretycznie: z Zalesia Dolnego a nawet piekutowskich gargamelowisk nad Perełką jak najbardziej tak, z tzw. Sand City Center (przy obwodnicy AK) albo też z dalszych peryferii Osiedla Słowicza (to chyba od nazwiska radnego Słowika wsławionego m.in. pomysłem wyburzenia pod developerkę historycznego dworca kolei wąskotorowej Piaseczno Miasto?) - już nie bardzo. Mieszkańcy Józefosławia nawet takiej alternatywy nie mają i mieć nie będą. Na szereg przelotowych ulic przecinających Puławską wiaduktami lub tunelami i zbiegających się przy wielopoziomowym parkingu P&R (który dopiero trzeba by wybudować) obok przystanku kibla Nowa Iwiczna nie pozostawiono bowiem miejsca. Nawet postulowane od jakiegoś czasu wybudowanie tramwaju od Wyścigów do Piaseczna (na miejsce trolejbusu zlikwidowanego z inicjatywy byłego prezia Świńcyckiego który szczycił się znalezieniem firmy złomiarskiej gotowej rozebrać sieć trakcyjną za darmo i pokryć koszty robocizny sprzedając metal na złom), z którą to budową sytuacja też jest mocno niejasna jako że pas w którym można by przeprowadzić tory tramwajowe został skrzętnie zabudowany... autosalonami(!), a korzyść, znając "talent" Naczelnego Warszawskiego Deregulatora Ruchu inż. Galasa tez mogłaby okazać się znacznie mniejsza od oczekiwanej jako że tramwaj stawałby literalnie przed każdymi światłami na skrzyżowaniu i zaraz potem na przystanku - też niewiele pomogłaby mieszkańcom Józefosławia. Z braku szans na sprawny dojazd lub dojście do Puławskiej. Był też plan sygnowany przez prezesa Ładu na Mazowszu, dr Grzegorza Kostrzewę-Zorbasa aby uruchomić kolejowe przewozy pasażerskie na towarowej linii z Okęcia do Jeziorny (i dalej Siekierek). Stacja końcowa szynobusów mieściłaby się w Bielawie lub Mirkowie, a dodatkowy przystanek koło przejazdu ul Julianowskiej umożliwiłby wygodny dojazd pociagiem dla mieszkańców zwłaszcza Juliianowa; na potrzeby Józefosławia należałoby uruchomić dowozowego busa. Ale dla osób myślących i zasłużonych (jego wsak zasługą jest uruchomienia po 15 latach przerwy pociągow do Góry Kalwarii) nie było miejsca w Jedynie Słusznej. Kto zaś nie nosił na plecach szmaty z napisem PO - w oczach lemingów z tamtego okręgu był w wyborach samorządowtych 2010 roku pozbawiony wszelkich szans.
          • nicknateraz Re: Józefosław - plusy i minusy 24.09.13, 19:54
            Telefon z agencji : Proszę Pana mamy promocje super ceny na Ursynowie 9k za metr troszkę drożej niż w Berlinie ale to pikuś. Wspinały dojazd do obwodnicy miasta, czwarte piętro bez windy
            • horpyna4 Re: Józefosław - plusy i minusy 19.01.15, 17:49
              Nie narzekaj. Niedaleko Czerniakowskiej (przy Melomanów) wybudowano 6-kondygnacyjne domy bez wind. Codzienne wspinaczki schodami na piąte piętro pewnie pomagają w utrzymaniu dobrej kondycji...
    • noonka30 Re: Józefosław - plusy i minusy 19.01.15, 12:32
      Minął ponad rok od tego wątku. Czy myślicie, że coś się zmnieniło w tej kwestii.Czy jest jeszcze gorzej niż bylo z dojazdami? osobiście wybrałam się niedawno zobaczyć segmenty Le Village. Jak dla mnie segmenty fajne, ale wszystko dookoła mi się nie podobało:złe drogi,brak chodników jest nie do przyjęcia.
      • martulkam Re: Józefosław - plusy i minusy 22.04.15, 20:58
        Podpisuję sie pod powyższą wypowiedzią. Proszę o opinie i rady co do mieszkania w Le Village. Dzięki
    • aneta_rosak Re: Józefosław - plusy i minusy 25.11.18, 11:40
      SERWIS OKIEN I DRZWI ADAMEX WARSZAWA URSYNÓW PIASECZNO JÓZEFOSLAW OKOLICE WARSZAWY
      LINK www.serwisokienwarszawa.com.pl lub pod nr telefonu 604311877

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka