non_logos 14.09.06, 05:07 Więcej zamieszania i ,,popelinny,,niż ognia.Pożar ugaszono momentalnie,a przedstawienie i zablokowana Dereniowa trwały do póżnych godzin wieczornych.Ciekawe po co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dirgone Re: Święty Tomasz w ogniu 14.09.06, 09:31 Robotnicy na pewno przypadkowo podpalili dach. Przypadkowo - papierosem. Kolejny argument za tym, żeby nie zatrudniać palaczy (palących w miejscu pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
yes2mike Re: Święty Tomasz w ogniu 14.09.06, 15:13 Ciezko jest PAPIEROSEM przypadkowo podpalic cokolwiek, a juz dach na pewno. Jezeli smolowali i latali - prawdopodobnie 'lutlampa' byla powodem pozaru... Ale to sledztwo ustali. Fakt - tlumy ludzi stojacych wzdloz Gandhi byly pilnowane przez policje (pewnie po to, zeby na ulicy nie stali), wszystko pozastawiane, glaby jezdzace pod prad na rowerach, pol jednostki policji, ze 3 zastepy strazy pozarnej, pogotowie, gazownicy, wodociagi itp... Na sygnalach jezdzili do poznego wieczora. Ciekawe PO CO ? Ale chyba najbardziej mnie denerwowaly glupie komentarze babc i dziadkow, ktorych bylo od groma i ciut ciut. Odpowiedz Link Zgłoś
yohanan Święty Tomasz w ogniu 14.09.06, 16:50 Ja obserwowałem wszystko przez balkon... Prawda jest taka, że przez całe lato na dachu kościoła pracowali robotnicy - bez zabezpieczeń, bez kasków, ot tacy sobie kolesie... Całe szczęście, że żaden z nich nie zginął. Nie wiem, dlaczego piszecie, że ogien udało się ugasić szybko, skoro ja widowisko to obserwowałem dobre 40 minut. Prawda jest taka, że ten kościół piwinien w związku ze swoją nietypową konstrukcją mieć instalacje przeciwpożarową. Rozumiem, że rozpolitykowanemu proboszczowi zawsze brakuje pieniędzy, ale to już przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
red.a.michnik Marcinkiewicz mogl przybyc 14.09.06, 16:52 Marcinkiewicz mogl przybyc i osobiscie pokierowac akcja Odpowiedz Link Zgłoś
fboy Re: Marcinkiewicz mogl przybyc 14.09.06, 22:31 spoko. I tak zaraz dostanie jakąś kase z miasta. Wszak na czarnych kasa zawsze sie znajdzie. Ciekawe czemu jak sie kilka lat temu paliło w 15-to piętrowych blokach na Sz-Rogoziskiego to tyle straży nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
akami Re: Tampon 18.09.06, 16:15 Tak, Marcinkiewicz jak tampon na właściwym miejscu, we właściwym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
ibc-dsz-c5 [Rzepa] Wierni pomagają św. Tomaszowi 15.09.06, 10:37 <a href"http://tinyurl.com/n65x5">Wierni pomagają św. Tomaszowi</a> URSYNÓW Po pożarze świątyni Wierni pomagają św. Tomaszowi Parafianie i księża od rana sprzątali kościół u zbiegu Dereniowej i Gandhi po środowym pożarze. Rano wierni modlili się w pobliskiej kaplicy. Do świątyni weszli dopiero po oględzinach biegłych, którzy potwierdzili, że konstrukcja nie została naruszona przez żywioł. Wieczorna msza święta została odprawiona już w kościele. Przez cały dzień trwały porządki. Trzeba było zebrać wodę, która dostała się do środka podczas gaszenia ognia. - Wielu parafian przyszło sprzątać - mówi ks. Tomasz Król, proboszcz parafii św. Tomasza. - Nie musiałem nikogo namawiać. Wiele osób przychodzi się modlić, wielu dzwoni ze słowami otuchy - dodaje ks. Król. Wilgotne ślady są na ścianach i suficie świątyni. Na dachu widać jeszcze spalone deski. - Trochę czasu upłynie, aż znikną ślady po pożarze, ale zrobimy wszystko, aby to się stało jak najszybciej - mówi 67-letnia parafianka Maria Zielińska. - Nie mam dużej emerytury, ale wpłacę część na odbudowę kościoła. - W pierwszej kolejności musimy zabezpieczyć dach, aby deszcze nie zalały świątyni - dodaje ks. Król. Sprawę pożaru wyjaśnia komenda na Mokotowie. Ze wstępnych ustaleń wynika, że winę ponoszą robotnicy remontujący dach świątyni. - Pewność będziemy mieli po otrzymaniu ekspertyz biegłych pożarnictwa. Na razie nie postawiliśmy zarzutów- mówi jeden z oficerów. Wielkość strat nie jest jeszcze oszacowana. Pomoc w odbudowie świątyni zapowiedziały władze dzielnicy i miasta oraz pobliskie parafie. Osoby, które chcą wspomóc odbudowę kościoła, mogą wpłacać pieniądze na konto parafii: 90 12 40 1125 1111 0000 03 46 00 96. Miejscy urzędnicy zdecydowali, że ursynowska strażnica dostanie wysięgnik. W środę ten, który jechał z centrum, musiał przedzierać się przez potężne korki na ul. Puławskiej. blik komentarz: szczególnie ostatni akapit jest porażający "ursynowska strażnica dostanie wysięgnik" << jakby urzędasy nie wiedziały, że stary Ursynów to stado wysokich budynków. Dobrze chociaż ze w tej strażnicy na Pieckiego wodę podłączyli... Odpowiedz Link Zgłoś
fboy Re: [Rzepa] Wierni pomagają św. Tomaszowi 16.09.06, 18:21 Ciekawe czy ekipa dekarzy miała ubezpieczenie, oraz czy sam kościół był ubezpieczony. Bo jeżeli tak to podawanie konta jest zwykłym naciągactwem. A tak na marginesie: jakby mi dom spalili robotnicy, to na pewno nie ja bym płacił za naprawę. Znająć Króla tu będzie tak samo. Ekipa zapłaci, a datki też sie przydadzą. Odpowiedz Link Zgłoś