Dodaj do ulubionych

Święty Tomasz w ogniu

14.09.06, 05:07
Więcej zamieszania i ,,popelinny,,niż ognia.Pożar ugaszono momentalnie,a
przedstawienie i zablokowana Dereniowa trwały do póżnych godzin
wieczornych.Ciekawe po co?
Obserwuj wątek
    • dirgone Re: Święty Tomasz w ogniu 14.09.06, 09:31
      Robotnicy na pewno przypadkowo podpalili dach. Przypadkowo - papierosem.
      Kolejny argument za tym, żeby nie zatrudniać palaczy (palących w miejscu pracy).
      • yes2mike Re: Święty Tomasz w ogniu 14.09.06, 15:13
        Ciezko jest PAPIEROSEM przypadkowo podpalic cokolwiek, a juz dach na pewno.
        Jezeli smolowali i latali - prawdopodobnie 'lutlampa' byla powodem pozaru... Ale
        to sledztwo ustali.

Fakt - tlumy ludzi stojacych wzdloz Gandhi byly pilnowane przez policje (pewnie
        po to, zeby na ulicy nie stali), wszystko pozastawiane, glaby jezdzace pod prad
        na rowerach, pol jednostki policji, ze 3 zastepy strazy pozarnej, pogotowie,
        gazownicy, wodociagi itp... Na sygnalach jezdzili do poznego wieczora. Ciekawe
        PO CO ?

Ale chyba najbardziej mnie denerwowaly glupie komentarze babc i dziadkow,
        ktorych bylo od groma i ciut ciut.
    • yohanan Święty Tomasz w ogniu 14.09.06, 16:50
      Ja obserwowałem wszystko przez balkon...
      Prawda jest taka, że przez całe lato na dachu kościoła pracowali robotnicy -
      bez zabezpieczeń, bez kasków, ot tacy sobie kolesie... Całe szczęście, że żaden
      z nich nie zginął. Nie wiem, dlaczego piszecie, że ogien udało się ugasić
      szybko, skoro ja widowisko to obserwowałem dobre 40 minut. Prawda jest taka, że
      ten kościół piwinien w związku ze swoją nietypową konstrukcją mieć instalacje
      przeciwpożarową. Rozumiem, że rozpolitykowanemu proboszczowi zawsze brakuje
      pieniędzy, ale to już przesada...
    • red.a.michnik Marcinkiewicz mogl przybyc 14.09.06, 16:52
      Marcinkiewicz mogl przybyc i osobiscie pokierowac akcja
      • fboy Re: Marcinkiewicz mogl przybyc 14.09.06, 22:31
        spoko. I tak zaraz dostanie jakąś kase z miasta. Wszak na czarnych kasa zawsze
        sie znajdzie.
        Ciekawe czemu jak sie kilka lat temu paliło w 15-to piętrowych blokach na
        Sz-Rogoziskiego to tyle straży nie było.
      • akami Re: Tampon 18.09.06, 16:15
        Tak, Marcinkiewicz jak tampon na właściwym miejscu, we właściwym czasie.
    • ibc-dsz-c5 [Rzepa] Wierni pomagają św. Tomaszowi 15.09.06, 10:37
      <a href"http://tinyurl.com/n65x5">Wierni pomagają św. Tomaszowi</a>

URSYNÓW Po pożarze świątyni
      Wierni pomagają św. Tomaszowi

Parafianie i księża od rana sprzątali kościół u zbiegu Dereniowej i Gandhi po
      środowym pożarze.

Rano wierni modlili się w pobliskiej kaplicy. Do świątyni weszli dopiero po
      oględzinach biegłych, którzy potwierdzili, że konstrukcja nie została naruszona
      przez żywioł. Wieczorna msza święta została odprawiona już w kościele.

Przez cały dzień trwały porządki. Trzeba było zebrać wodę, która dostała się do
      środka podczas gaszenia ognia. - Wielu parafian przyszło sprzątać - mówi ks.
      Tomasz Król, proboszcz parafii św. Tomasza. - Nie musiałem nikogo namawiać.
      Wiele osób przychodzi się modlić, wielu dzwoni ze słowami otuchy - dodaje ks. Król.

Wilgotne ślady są na ścianach i suficie świątyni. Na dachu widać jeszcze spalone
      deski.

- Trochę czasu upłynie, aż znikną ślady po pożarze, ale zrobimy wszystko, aby to
      się stało jak najszybciej - mówi 67-letnia parafianka Maria Zielińska. - Nie mam
      dużej emerytury, ale wpłacę część na odbudowę kościoła.

- W pierwszej kolejności musimy zabezpieczyć dach, aby deszcze nie zalały
      świątyni - dodaje ks. Król.

Sprawę pożaru wyjaśnia komenda na Mokotowie. Ze wstępnych ustaleń wynika, że
      winę ponoszą robotnicy remontujący dach świątyni. - Pewność będziemy mieli po
      otrzymaniu ekspertyz biegłych pożarnictwa. Na razie nie postawiliśmy zarzutów-
      mówi jeden z oficerów.

Wielkość strat nie jest jeszcze oszacowana. Pomoc w odbudowie świątyni
      zapowiedziały władze dzielnicy i miasta oraz pobliskie parafie. Osoby, które
      chcą wspomóc odbudowę kościoła, mogą wpłacać pieniądze na konto parafii: 90 12
      40 1125 1111 0000 03 46 00 96.

Miejscy urzędnicy zdecydowali, że ursynowska strażnica dostanie wysięgnik. W
      środę ten, który jechał z centrum, musiał przedzierać się przez potężne korki na
      ul. Puławskiej.
      blik

komentarz:
      szczególnie ostatni akapit jest porażający "ursynowska strażnica dostanie
      wysięgnik" << jakby urzędasy nie wiedziały, że stary Ursynów to stado wysokich
      budynków. Dobrze chociaż ze w tej strażnicy na Pieckiego wodę podłączyli...
      • fboy Re: [Rzepa] Wierni pomagają św. Tomaszowi 16.09.06, 18:21
        Ciekawe czy ekipa dekarzy miała ubezpieczenie, oraz czy sam kościół był
        ubezpieczony. Bo jeżeli tak to podawanie konta jest zwykłym naciągactwem.

A tak na marginesie: jakby mi dom spalili robotnicy, to na pewno nie ja bym
        płacił za naprawę. Znająć Króla tu będzie tak samo. Ekipa zapłaci, a datki też
        sie przydadzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka