ezimow 09.03.07, 12:01 Witam, mam pytanie, czy wiedzą Państwo ile trzeba zapłacic za użytkowanie wieczyste za lokal o powierzchni 49,13 lub ewentualnie gdzie sie tego mozna dowiedziec. Z gory dziekuje za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bri Re: użytkowanie wieczyste 09.03.07, 13:07 Nie wiem niestety i mimo, że pytałam o to przedstawicieli Ronsona parę razy nigdy nie chcieli mi udzielić żadnej choćby ogólnikowej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: użytkowanie wieczyste 14.03.07, 17:43 Dziś dostałem poleconym 171 PLN do końca marca na konto urzędu, za 49,13 :( Odpowiedz Link Zgłoś
tranulka1 Re: użytkowanie wieczyste 15.03.07, 11:08 Witam, Mam pytanko: czy opłata za użytkowanie wieczyste jest ta samą opłatą, którą należy uiścić w Urzędzie Gminy, tyle, że pod nazwą 'podatek od nieruchomości'? Moja wątpliwość bierze się stąd, że podobnie jak Państwo otrzymałam listem poleconym 'wezwanie do zapłaty', jednakże opłata za moje mieszkanie (67m)wynosi 42 zł.,a to ogromna różnica w stosunku do podanej przez pilifsa kwoty. Być może przyczyną jest to, że nie został przeze mnie złożony wniosek o założenie księgi wieczystej (brak aktu na garaż), ale nie mam pewności czy rzeczywiście ma to tutaj znaczenie. Będę wdzieczna za kilka słów wyjaśnienia. Dziękuję i pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: użytkowanie wieczyste 15.03.07, 14:01 To my mamy sami składać wniosek o założenie księgi wieczystej? Myślałam, że robił to notariusz? Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: użytkowanie wieczyste 15.03.07, 15:02 wniosek o założenie księgi wieczystej składał notariusz i księgi już są - a po podpisaniu aktów notarialnych jeśli ktoś ma kredyt to do sądu składa się wniosek o ustanowienie hipoteki Ale ja również nie wiem o co chodzi z użytkowaniem wieczystym - ja podobnie jak Kasia dostałam tylko do zapłaty podatek od nieruchomości w kwocie czterdzieści kilka złotych. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
tranulka1 Re: użytkowanie wieczyste 15.03.07, 15:10 Na pewno my musimy dostarczyć wypełniony przez bank wniosek (o ile bank bez podpisanego aktu na garaż takowy wyda). Miałam na myśli to, że cała procedura zakładania księgi wieczystej w przypadku mojego lokalu nie została uruchomiona z powodu braku aktu na garaż. Być może dlatego opłata do UG jest tak niska - o ile oczywiście jest to ta sama opłata. Jakiś czas temu dzwoniłam do Urzędu Gminy z zapytaniem, jakie dokumenty należy złożyć po podpisaniu aktu (słyszałam o IN-1). Powiedziano mi, że listem poleconym otrzymam wezwani do zapłaty podatku od nieruchomości. Rzeczywiście otrzymałam je, zapłaciłam i spałam spokojnie. Szczerze mówiąc dopiero podana przez jednego z mieszkańców kwota wzbudziła we mnie wątpliwości, czy aby nie zalegam z jakimiś opłatami. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro76 Re: użytkowanie wieczyste 15.03.07, 21:13 chwilunia, ja nic nie dostałem żadnym poleconym na teutatesa ;) po złożeniu dokumentów w sądzie o hipotekę składamy coś w urzędzie gminy tak?z góry dziękuję za wszelkie wyjaśnienia od sprytniejszych mieszkańców ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: użytkowanie wieczyste 15.03.07, 21:46 Hmmm, po waszych postach sam już nie wiem o co chodzi... Nie byłem, jak na razie w żadnym urzędzie ani sądzie. Akt notarialny razem z bankowym drukiem ustanowienia hipoteki, zaniosłem do mojego kredytodawcy. Mój doradca powiedział, że ponieważ bank pokrywa koszt ustanowienia hipoteki, to także formalności związane z doręczeniem powyższych do urzędów/sądu leżą w gesti banku. Mam czekać 3-4 msc na decyzję sądu, potem 2/3 tygodnie na jej uprawomocnienie, a następnie do sądu, i z tym co dostanę w sądzie do banku... się rozpisałem:). Z urzędu miasta stołecznego wawy dostałem pismo z adresem naszej nieruchomości + info o opłacie rocznej, którą mam wnosić co roku na konto urzędu dzielnicy warszawa - bemowo, z dopiskiem "opłata za użytkowanie wieczyste gruntu". Jak rozumiem to nie to samo co podatek, o którym wcześniej wspomnieliście. OR? Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: użytkowanie wieczyste 16.03.07, 09:26 potwierdzam sytuację z bakiem-hipoteką tylko, że ja dokumenty nosiłam sama ale to zależy od banku. Jeśli zaś chodzi o urząd gminy to ja również nic nigdzie nie składałam i dostałam poleconym wezwanie do zapłacenia podatku od nieruchomości o opłacie za użytkowanie wieczyste nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: użytkowanie wieczyste 16.03.07, 10:24 Że hipotekę trzeba samemu to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tranulka1 Re: użytkowanie wieczyste 16.03.07, 10:33 Czyli okazuje się, że płatności same nas dopadną i nie ma sensu prosić się o nie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: użytkowanie wieczyste 16.03.07, 10:55 Dodzwoniłem się do urzędu (533 75 43). Pani podała formułę: powierzchnia gruntu * udział w akcie * 571,- (tą cenę za m2 ustalił urząd miasta) * 1 %. 9 329 m2 * 4913/1528298 * 571 * 1% - 171,24 jak w mordę strzelił, nic tylko płacz i płać, a przecież niedługo dojdzie jeszcze opłata za garaż. Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: użytkowanie wieczyste 16.03.07, 11:35 To ze się zgadza to ja nie wątpię. A nie zapytałeś przypadkiem tej Pani dlaczego jedni z nas mają opłatę za użytkowanie wieczyste a inni tylko podatek od nieruchomości? Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: użytkowanie wieczyste 17.03.07, 09:34 No i sie doczekalam.... Wczoraj dostalam drugi list polecony w ktorym jest wezwanie do zaplaty oplaty za uzytkowanie wieczyste w kwocie 171.24 - no wiec mam komplecik... Odpowiedz Link Zgłoś
jorgul Re: użytkowanie wieczyste 21.04.07, 12:12 Czy możecie napisać numer konta i dane urzędu, a także co należy wpisać w przekazie za użytkowanie wieczyste. Gdzieś zgubiłem ten list polecony, a chciałbym to zapłacić z netu i nie chodzić po urzędach. dzięki z góry Odpowiedz Link Zgłoś
dar3cki Re: użytkowanie wieczyste 22.04.07, 00:04 oto dane do płatności: nr r-ku bankowego: 63 1240 1037 1111 0000 0691 9917 Odbiorca : URZĄD DZIELNICY BEMOWO, ul. POWSTAŃCÓW ŚLĄSKICH 70, 01-381 WARSZAWA Tytuł: OPŁATA ZA UŻYTKOWANIE WIECZYSTE GRUNTU ZA ROK 2007 ja w tytule na wszelki wypadek podałem nazwisko i adres... Odpowiedz Link Zgłoś
itakitam Re: użytkowanie wieczyste 09.05.07, 12:36 Za użytkowanie wieczyste trzeba płacić, gdy developer nie był właścicielem gruntu a przeniósł jedynie prawo użytkowania (do czasu) Odpowiedz Link Zgłoś