Dodaj do ulubionych

Spadają ceny internetu?

07.08.08, 10:53
gospodarka.gazeta.pl/IT/1,88703,5562739,_Rz___spadaja_ceny_internetu.html

Skoro ten internet robi się taki tani, to dlaczego ja wciąż płacę w
Aster tak samo nieznośnie dużo :/
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Spadają ceny internetu? 07.08.08, 15:40
      ?
      Pisza tam że w Telekomunie łącze 1 Mb kosztuje "tylko "59 zł
      W Aster za łącze 3/6 Mb płacę 89 zł, a dodatkowo mam konta e-mailowe, miejse na
      strony internetowe i prywatny serwer FTP w cenie. To przecież znacznie taniej.
      • marek.dumle Re: Spadają ceny internetu? 07.08.08, 18:03
        Taaaa...
        A korzystasz z tych kont mailowych i miejsc na strony internetowe?
        • jan-w Re: Spadają ceny internetu? 07.08.08, 18:10
          Oczywiście. Z kont, miejsca na strony i z serwera FTP. Ale nawet dla kogoś kto
          nie korzysta, 89 zł za 3/6 Mb to mniej niz 59 zł /1Mb.
          • klacid0 Re: Spadają ceny internetu? 07.08.08, 23:05
            Ta...internet w Aster z pakietem TV basic to ponad 180zł ,nigdy nie staniał,
            natomiast ciche i małe podwyzki i owszem po 3-5 zł chetnie robią i to często
            (jak to monopolista) zbliża sie do 200 i spadam, a jestem u nich długo TV mam od
            poczatku samego,a net ok.6 lat, na szczęscie robi sie konkurencja i ten moloch
            padnie, albo zacznie szanować klientów, to nie jest tylko moje zdanie!

a Ty jan-w nie lobbuj, bo asterowy net jest najdroższy na tą chwile.
            P.S
            obecne róznice szybkości, przy otwieraniu stron, czy pisaniu maili, nie maja
            znaczenia....

Jak net przyspieszy do 1 MB(pisze o MEGABAJTACH a nie o MEGABITACH) na
            sekunde,wtedy bedziesz sie zastanawiał czy fajnie sie oglada film z 0,5mb/s czy
            moze 2 mb/s ?i wtedy jesli te usługi beda powszechne to sie zastanowisz, komu
            zapłacić wiecej, teraz to syf i żerowanie na swojej monopolistycznej pozycji

komputery (serwery) staniały wielokrotnie, okablowanie juz dawno zrobione, wiec
            0 inwestycji, tylko dojenie stałych klientów, tak to wyglada

Pozdrawiam i życze wiekszej konkurencji
            • jan-w Re: Spadają ceny internetu? 08.08.08, 09:15
              Nie wiem dlaczego zarzucasz mi lobbowanie? Nie pracuję w Aster, jestem natomiast
              zadowolonym klientem.
              Porównywanie ceny 59 zł za 1Mb w Telekomunie z ceną 180 zł za TV i internet jest
              przecież zupełnie bez sensu!
              Należy porównywać te same produkty.
              Telekomuna 59 zł / 1 Mb
              Aster 89 zł / 3Mb/6 Mb (po 12 godzin 3 i 6)
              Co jest tańsze przy prawidłowym zestawieniu? Telekomuna zreszta też TV kablowej
              nie dostarcza ci za darmo.
              Jeżeli zas juzmamy wchodzić w kwestei techniczne, predkość transmisji w sieciach
              kablowych, zawsze jest podawana w jednostkach Mb (Megabit). Żaden operaor nie
              podaje jej w MB (megabajtach), więc nie wiem czemu miał służyć ten dopisek?
              • marek.dumle Re: Spadają ceny internetu? 08.08.08, 09:24
                U mnie jest to 118 złotych, a tej przepustowości i tak nie
                wykorzystuję... (o ile w ogóle jest zgodna z tymi deklaracjami)
                • jan-w Re: Spadają ceny internetu? 08.08.08, 13:38
                  Zgadza się. Cena z cennika wynosi 118 zł, ale każdy bez problemu może
                  wynegocjować 89zł. Wiele osób tu juz o tym pisało. Jeżeli nie wykorzystujesz tej
                  przepustowości, powinieneś wybrac tańszy pakiet.
                  Np za ok 84 (?) zł 1,5 Mb i wynegocjować niższą cenę. Zapewne ok 60 zł za 1,5
                  Mb. I tak taniej niż w Telekompromitacji.
                  BTW: Prawdziwe ceny neostrady są znacznie wyższy niż w tamtym linku. 1Mb - 126zł
                  /mies przy umowie na 2 lata, 106zł na 3 lata. I nie mozesz zmienić na co innego.
                  dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=4326&TP+S.A.+obniza+ceny+Neostrady
                  Czyli łatwo policzyć, że podobne warunki w TP kosztuja ok. 2 razy drożej.
    • dziedzicznacytadelafinansjery Ceny spadają, lokomotywy tanieją... 09.08.08, 10:58
      Spadają pewno dla tych, których akurat dana firma chce złowić. Jak już złowi, to
      spaść mu można najwyżej przepustowość.

Niby są tam jakieś co jakiś czas zwiększenia przepustowości, ale, jak zauważyła
      prezes Streżyńska, niegy nie jest podawane, jaka przepustowość _minimalna_ jest
      gwarantowana. A więc za różne pięniądze możesz mieć tę samą przepustowość - ale
      jedna się będzie nazywałą, jadmy na to "do 6 mb/s", a druga - do 2 mb/s. a w
      rzeczywistości ani jednej ani drugiej możesz nie zobaczyć i to niekoniecznie
      dlatego, że akurta aż takich dużych pakietów danych nie pobierasz.
      • jan-w Re: Ceny spadają, lokomotywy tanieją... 09.08.08, 11:18
        Nikt ci nie zagwarantuje minimalnego transferu. Każda transmisja przechodzi
        przez wiele węzłów i prędkość jest taka jak najwolniejszego elementu.
        Gwarantować można tylko prędkość do serwera providera, NASK itp. Te jak wynika z
        moich testów są zgodne z umową.
        • lawendowata Re: Ceny spadają, lokomotywy tanieją... 13.08.08, 22:58
          ja płacę 55 zł (średnia na miesiąc, na początku umowy była jakaś promocja) za
          3/6 w Aster, umowa na dwa lata podpisana rok temu ;) i też jestem zadowolona...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka