Dodaj do ulubionych

Biblioteki na Ursynowie

IP: *.acn.pl 07.12.03, 17:03
Czy korzystacie z którejś z ursynowskich bibliotek ? Jeśli tak, to którą z
nich możecie polecić ? Gdzie jest duży wybór książek i miła, profesjonalna
obsługa.
Z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: rumba Re: Biblioteki na Ursynowie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.03, 18:19
      Zadzwoń
      648 67 76
      lub wyślij maila
      ursynowska.b@acn.waw.pl
      Pozdr.:)
    • rubeus Re: Biblioteki na Ursynowie 07.12.03, 19:43
      najlepsza z ursynowskich, i przy okazji największa mieści się przy ulicy
      braci wagów 1 - vis a vi Nok-u (przy belgradzkiej ).

A do celów naukowych polecam Czytelnie Naukową nr XIV przy ul Lachmana 5
      (budynek domu kultury stokłosy - niedaleko skrzyżowania ciszewskiego i rosoła )

Odradzam bibliotekę na Kabatach - mieszczącą się w budynku przy k.e.n 21
      - niezbyt sympatyczna obsługa... zraziłem się na dobre...
      • Gość: Marta Re: Biblioteki na Ursynowie IP: *.acn.pl 07.12.03, 20:15
        O tej na Braci Wagów własnie myslałam, więc chętnie skorzystam.
        Czy jest tam naprawdę duży wybór ksiązek (chodzi mi głównie o beletrystykę),
        czy są nowości ? A jaka obsługa ?
        • Gość: klaryma Re: Biblioteki na Ursynowie IP: *.brpo.gov.pl 08.12.03, 15:06
          A czy ktoś korzysta z biblioteki przy ul. Koński Jar 10 (z wierzchu niezbyt
          zachecająca, albo na Herbsta 4?
        • rubeus Re: Biblioteki na Ursynowie 08.12.03, 18:14
          wybór jest spory, nowości przyzwoita ilość kupują, obsługa b. miła :)

ja co prawda ostatnimi czasy korzystam z biblioteki na wierzbnie - ale to z prozaicznej przyczyny - kupują zdecydowanie więcej fantastyki, i mają ją uporządkowaną a w przypadku cyklów prawie wszsytkie tomy...
      • Gość: agatka_s Re: Biblioteki na Ursynowie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.12.03, 16:18
        Ja bibliotekę na Kabatach mam 200 m od siebie i bardzo chciałam z niej
        skorzystać, ale zostałam tam potwornie potraktowana. Myślałam nawet żeby
        gdzieś złożyć skargę, bo taki stosunek do klienta (no to co że za darmo !!!)
        rzadko się zdarza, przypomniały mi się zamierzchłe czasy i filmy Barei. No
        ale nie wiem gdzie taką skargę złożyć, a poza tym szkoda mi nerwów. Fakt że z
        biblioteki nie korzystam (bo jak ją mijam to wciąż czuję się nieswojo) choć
        bardzo ja i mój syn byśmy chcieli...to się nazywa zabijać nawyk czytania w
        narodzie.
        • Gość: Marta Re: Biblioteki na Ursynowie IP: *.acn.pl 08.12.03, 16:44
          A co takiego tam sie stało ?
          • Gość: agatka_s Re: Biblioteki na Ursynowie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 18:52
            Po pierwsze byłam 3 razy, za pierwszym było jakieś przyjmowanie towaru czy coś
            takiego i Panie powiedziały, że teraz nie mogą ze mną rozmawiać (choć i tak
            godziny działania biblioteki są jakieś symboliczne 2-3 godziny dziennie), OK
            grzecznie wyszłam i przyszłam za 2 dni, ale byłam już ciut rozdrażniona,
            weszłam więc, nikogo nie ma oprócz mnie, a 2 panie bibliotekarki rozmawiają na
            całego,nawet na mnie nie spojrzą nie mówiąc o miłym "Dzieńdobry w czym możemy
            pomóc", postałam tak ze 2 minuty (bo ja jestem grzeczna i starszym nie
            przerywam), i wyszłam trzaskając drzwiami, obiecując sobie, że moja noga tam
            już więcej nie postanie. No ale dziecku była potrzebna lektura (a jest w
            szkole tej nowej na Kabatach, gdzie biblioteka jeszcze nie działała), więc
            zacisnęłam zęby i uzbrojona w całą asertywność na jaką mnie stać poszłam.
            Niestety okazało się, że z meldunkiem czasowym, choćbym przyniosła wszelkie
            zaświadczenia, że mieszkam na Kabatach, że mieszkanie jest moje, że dziecko
            chodzi do tutejszej szkoły itp itd, nie mogę się do biblioteki zapisać "Nie
            lzia i już". Usłyszałam jeszcze: "Pani wie ile tacy z czasowymi nam książek
            ukradli..." no i tego to już było trochę za dużo. Książkę dla dziecka (krótką
            bo to tylko 2-ga podstawowa) znalazłam w całości w internecie, a obok tej
            biblioteki nawet nie przechodzę, byłam zła, ale teraz to mi się nie chce nic
            robić, bo ja tych Pań już i tak nie wychowam (wystarczy że mam swojego syna do
            wychowania i na tym sie koncentruję).

Życzę powodzenia w innych bibliotekach
            • rubeus Re: Biblioteki na Ursynowie 08.12.03, 19:04
              napisz do dyrekcji... moim mocno subiektywnym zdaniem nie ma zadnych podstaw abys nie mogla sie zapisac do biblioteki...

btw. co do godzin otwarcia - 5 h to symbolicznie ? (nadal 14-19 ? )
              no chyba ,że środy bo wtedy 4
              • Gość: agatka_s Re: Biblioteki na Ursynowie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 19:18
                No nie wiem jakie są realia funkcjonowania bibliotek, może 5 h to dużo, może
                tak jak wszędzie (???), ale wiem tylko że to był dla mnie jakiś duży wysiłek
                żeby trafić akurat jak biblioteka jest czynna (lato to było i chyba nawet
                jakoś z pracy sie zwalniałam), i to że mnie odprawiono z kwitkiem nie było
                takie miłe.

Myślę, że gdybym tak jeszcze tę panią trochę pobłagała, ukorzyła się i
                przyznała, że ci z czasowym to najgorszy element, to ona gestem królowej
                brytyjskiej pozwoliłaby mi się do tej biblioteki zapisać. Ale mi się nie
                chciało wiecej z nią gadać.

Nie chce mi się nigdzie pisać, ani nikogo pouczać, kiedyś miałam dużo energii
                aby walczyć w takich sprawach, teraz mi się już nie chce, wolę sobie pograć w
                Chińczyka z dzieckiem, albo popisać na forum...
                • rubeus Re: Biblioteki na Ursynowie 08.12.03, 19:27
                  spora część bibliotek pracuje w podobnych godzinach.. (zazwyczaj do 13-tej)
                  choć są i takie co do 11-tej...

ale naprawde - polecam do sprawdzenia biblioteke na uboczu... nie jest to aż tak daleko...
        • rubeus Re: Biblioteki na Ursynowie 08.12.03, 18:09
          Mogę się też dyskretnie zapytać w jaki sposób można skarge złożyć...
          ew. możesz złożyć zażalenie bezpośrednio u pani kierownik Ursynowskiej Biblioteki Publicznej pani. mgr. Anny Wolskiej, która
          urzęduje w bibliotece na braci wagów 1...
          Domyślam się, że rozchodzi się o panią kierownik placówki ?
          Ja popracowałem z nią przez tydzień jak miałem praktyki studenckie... i miałem serdecznie dość...
          Od przeszło roku tam w ogóle nie zaglądam...
        • rubeus Re: Biblioteki na Ursynowie 08.12.03, 18:18
          a może warto zapisać dziecko do biblioteki dla dzieci i młodzieży ? mieści sie również nieopodal NOK-u. w bloku z adresem na uboczu - w zagłębieniu...
          (numeru nie pamiętam, )
          a jesli byś się zapisała do wyp. 127 (tej na Braci Wagów ), to byś miała po drodze...
          • Gość: klaryma Re: Biblioteki na Ursynowie IP: *.brpo.gov.pl 09.12.03, 10:54
            z uporem pytam - czy cos wiadomo o bibliotekach na ul. Koński Jar i Herbsta?
            • rubeus Re: Biblioteki na Ursynowie 09.12.03, 12:28
              generalnie biblioteki na ursynowie kupuja przyzwoitą ilość nowych książek...
              więc te o które się zapytujesz również powinny prezentować przyzwoity poziom zaopatrzenia...
        • rumba_negro Re:do Agatki 08.12.03, 18:36
          Agatko!
          Telefon w moim poście wyżej jest właśnie do dyr. Wolskiej
          Zadzwoń i podziel się z Nią swoimi spostrzeżeniami.
          Ja ze swej strony zobowiązuję się do zapoznania Jej z dyskusja na tym wątku.
          Znam Ją osobiście i uważam za osobę bardzo kompetentną i otwartą na uwagi.
          Pozdrawiam:)
          • rubeus Do Rumby... 08.12.03, 18:50
            ja znam panią Wolską raczej ze strony służbowej (praktyki, praca wakacyjna, okazyjna pomoc w czasie wizyt w biliotece), ale potwierdzam twoją opinnię...

ps. jakby ktoś sie nie domyślił pisze w prost - jestem bibliotekarzem z wykształcenia :>, ale niestety na razie nie z zawodu :(
            • rumba_negro Re: Do Rumby... 08.12.03, 19:18
              Dodam jeszcze, Rubeusie, że p. Wolska
              jest osobą bardzo asertywną i zdecydowaną.
              Obiecuję, że dowie się o swoich krytykowanych pracownikach
              i wyciagnie w stosunku do nich konsekwencje :)
    • Gość: Epiphany Re: Biblioteki na Ursynowie IP: 212.244.180.* 11.12.03, 09:52
      A ja mam takie pytanie: czy w którejś z ursynowskich bibliotek można wypożyczać
      książki nie mając warszawskiego meldunku (nawet czasowego), np. za kaucją?
      Możliwość taka istnieje w innych miastach, np. w niektórych gdańskich
      wypożyczalniach. Pozdrawiam i dziękuję za informacje.
      • Gość: martaa2 Re: Biblioteki na Ursynowie IP: *.acn.pl 11.12.03, 11:34
        Na pewno za kaucją wypozycza ksiązki biblioteka przy Nugat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka