Dodaj do ulubionych

Dajmy odetchnąć miastu

16.11.06, 14:21
Ciężko mi jakoś w to u wierzyć,że połowa by się przesiadła do autobusów...nie w naszym społeczeństwie, gdzie samochód jest jeszcze wyznacznikiem statusu społeczonego dla wieeeeelu :/

A ile by ta przesiadka odciążyła miasto... Można pomarzyć tylko.
Obserwuj wątek
    • teufel Dajmy odetchnąć miastu 16.11.06, 23:59
      1) Rozwinięta sieć tramwajowa na wydzielonym torowisku(rownież można wydzielić w asfalcie po którym mogłby się poruszać również autobusy oraz pojazdy uprzywilejowane) która łączy centrum z osiedlami mieszkalnymi
      2) Częste autobusy z peryferiów do tramwajów
      3) Brak dublowania linii autobusowych z tramwajowymi
      4) Tabor nowoczesny i niskopodłogowy (nawet w Polsce istanieje firma produkująca dobre busy ->Solaris)
      5) Budowa przystanków podwójnych co oznacza łatwość przesiadek
    • Gość: RysiekK przesiedliby sie gdyby wszelkie inne środki były IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 13:06
      tansze (łącznie z taksówkami), a kary ekologiczne czyli podatki w cenach paliw
      spełniały swą funkcję . Pierwszy warunek będzie spełniony gdy nastąpi pełna
      niezakłócona konkurencja, a drugi, gdy paliwa będą droższe a lud odpowiednio
      edukowany "w temacie" oszczędzania paliwa.
    • Gość: Gość Co za bzdura ta akcja ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 09:44
      Co za bzdury opowiada autor tej akcji? Chyba sam nie jeździ autobusami i
      tramwajami i nie wie, co to stać godzinę i czekać na autobus w zimie przy -27
      stopni na mrozie. Ta akcja to dobry żart. Najgorszy samochód jest lepszy niż
      autobus bez ogrzewania. Proponuję, aby autor skorzystał z autobusu nr 709 z
      pętli, na Wilanowskiej rano ok godziny 7.00. Co z tego, że według rozkładu
      autobus powinien być, co 5-8 minut jak on jeździ po swojemu i jak przyjedzie to
      na przystanku stoi 200 osób i wchodzi tylko połowa a reszta czeka na kolejny
      spóźniony. Myślę, że autor tej tak nietrafionej akcji sam przyzna, że w takiej
      sytuacji lepsze jest najgorsze auto niż codziennie spóźnianie się do pracy mimo
      ze codziennie wychodzi się coraz wcześniej z domu, co nic nie daje, bo autobusy
      nie jeżdżą zgodnie z rozkładem jazdy. Myślę, że czasem warto przemyśleć skutki
      takiej propagandy zanim się ją opublikuje.
      • Gość: Piotr Re: Co za bzdura ta akcja ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 10:32
        Zgadzam sie z przedmówcą. Autor chyba sie nie przyłozył do zadania jakie
        zostało mu przydzielone.
        Pozdrawiam, Piotr
    • Gość: Bożena Re: Dajmy odetchnąć miastu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:20
      Ciekawa jestem czy redaktor sam jeździ komunikacją miejską? Myślę, że gdyby
      jeździł to wiedziałby jak naprawdę funkcjonuje MZA w Warszawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka