Dodaj do ulubionych

Nergal: idźcie i ściągajcie

IP: *.net.stream.pl 02.10.09, 01:06
"(...)uwielbiam czytać teksty w książeczce dołączonej do płyty. Mam w domu kilka tysięcy oryginalnych CD i winyli.(...)" <- mam tak samo, dodając do tego jeszcze gry. No, może nie jest tego kilka tysięcy. Bardzo dobrze Adamie! Ja też z racji szacunku dla twórców wole po prostu kupić grę / płytę, co nie znaczy, że jeśli istnieje możliwość "wypróbowania" nie warto z niej skorzystać. A gdy już mamy premierę - od razu do sklepu! Jeśli ktoś stworzy dobre dzieło, zasluguje na szacunek, a tym samym na zakup oryginalnego oprogramowania / muzyki / gry wideo. I na szczęście coraz więcej ludzi tak myśli. A widok nawet kilku oryginałów jest sto razy lepszy od stosu piratów (co wiedzą nawet ci, którzy piracą, niektórych ludzi po prostu nie stać).
Obserwuj wątek
    • Gość: Jezus z Nazaretu Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 07:26
      Ja również uwielbiam twórczość Behemoth , przed premierą
      ściągnąłem "na próbę" ich płytę , bardzo mi się spodobała a w dniu
      premiery płyta staneła na pułce .
      • lambert77 Re: Nergal: idźcie i ściągajcie 02.10.09, 07:46
        a mógł na tej "pułce" stanąć słownik :D....
        • Gość: żyroskop Posłuchałem Evangeliona chyba ze 150 razy i IP: *.warszawa.mm.pl 06.10.09, 20:53
          nie podoba mi się :)
      • gelbigel Re: Nergal: idźcie i ściągajcie 12.10.09, 13:39
        no to co ale 9/10 idiotów ściągnie posłucha i wsadzi pliki do folderu lejąc
        radośnie na płytę. Nie udawaj świętoszka i wielkiego fana zespołu, gdybyś takim
        był brzydziło by cie ściąganie tych plików a jedyną radość przyniosło
        Przesłuchanie 1 raz świeżo odpakowanej płyty. Jesteś słabym mentalnie pionkiem w
        tej grze, który sobie tłumaczy że jest cool.
      • Gość: woy Re: Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.pzu.pl 12.10.09, 13:42
        W końcu jakiś normalny polski twórca. Może nawet ściągnę behemota i posłucham,
        chociaż to nie moja działka. Bliżej mi do Kazika, chociaż to też nie moja
        działka. Ale Kazika na pewno nie ściągnę i nie posłucham.
    • Gość: ooo:) Nergal: idźcie i ściągajcie IP: 78.8.137.* 02.10.09, 08:20
      Dobre podejście.
      • Gość: g.man Re: Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.09, 20:16
        Jak "idźcie i ściągajcie" to niech udostępni płytę za darmo na jakiejś sensownej licencji.
        • Gość: j Re: Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.09, 20:18
          Tak swoją drogą, to jest sporo dobrego metalu na Jamendo.
    • Gość: doogroo Re: Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.au.poznan.pl 02.10.09, 09:21
      Sieć ma jeszcze jedną zaletę. Jak się kapela WYPNIE na fanów, jak ma to miejsce
      w przypadku Metallicy "Death Magnetic", gdzie w produkcji poziom dźwięku został
      za bardzo podbity. Istnieje dużo lepsza wersja materiału dla gry "Guitar Hero".
      Mam ściągniętą tę wersję i oryginalną płytę na półce. Czy jestem złodziejem

A może zespoły (wydawcy) powinni przyjmować płyty i zwracać pieniądze za towar
      nie odpowiadający jakością od oczekiwanej? Przecież, jak żelazko po zakupie nie
      grzeje wystarczająco, żeby wyprasować koszulę, to mogę je oddać z tytułu
      rękojmi. Dlaczego z płytami tak nie jest?

A swoją drogą, dlaczego okres ochrony utworów jest dłuższy niż patentów np. na
      rozwiązania techniczne, wymagające zazwyczaj dużo większego nakładu środków
      finansowych i niefinansowych?

I jeszcze na koniec dla przypomnienia Kazikowi: dlaczego jego płyty CD były
      zawsze droższe niż kasety w sprzedaży, mimo kilkukrotnie tańszych kosztów produkcji?
      • Gość: Marian Re: Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.rz.izeto.pl 02.10.09, 22:58
        > A może zespoły (wydawcy) powinni przyjmować płyty i zwracać pieniądze za towar
        > nie odpowiadający jakością od oczekiwanej? Przecież, jak żelazko po zakupie nie
        > grzeje wystarczająco, żeby wyprasować koszulę, to mogę je oddać z tytułu
        > rękojmi. Dlaczego z płytami tak nie jest?

DOKŁADNIE!

A jeśli mam alternatywę pod postacią Internetu, ściągam słucham, jeśli mi się
        podoba kupuję - jeśli nie - kasuję.

• okulele99 Re: Nergal: idźcie i ściągajcie 12.10.09, 14:40
          dokladnie ! debilu zpaomnialem ze zelazko dale ci kontretny efekt w postaci
          fizycznie wyprasowanej koszuli i jest produktem trzeciej czy czwartej potzreby
          ktory jest mechanizmem ktor ma dzialac. plyta i muzyka mechanizmami nie sa do
          odnosza sie do czegos takiego jak gust, ktorego nie zamkniesz w trywialne ramy
          "reklamacji", o czym nei wiesz i nie masz skoro piszesz takie kocopoly.
          doprawdy, rozumowanie godne korwina mikke.
          -
          --
          "Czym, aż tak bardzo mógł zaimponować władzy ludowej żołnierz AK Rajmund
          Kaczyński, że władza otoczyła jego samego, jego żonę z AK i dzieci szczególną
          troską? Dostał apartament na Żoliborzu, zostaje zatrudniony na Politechnice
          Warszawskiej. Dzieci akowca biorą udział w filmie. Syn Jarosław Kaczyński nie
          zostaje internowany mimo, że był w kręgu doradców Lecha Wałęsy, a po odmowie
          podpisania lojalki zostaje zwolniony do domu"
    • marcinuss Re: Nergal: idźcie i ściągajcie 02.10.09, 10:13
      Inteligentny facet, wiadomo rogaty :-)
      • s0ber Re: Nergal: idźcie i ściągajcie 02.10.09, 14:52
        marcinuss napisał:

> Inteligentny facet, wiadomo rogaty :-)

Fakt. Adam do głupców nie należy. ;)

A co do tego całego procederu wyciekania płyt, to nie trzeba być jakoś wybitnie
        błyskotliwym człowiekiem, aby dostrzec to, że walka z tym nie ma żadnego sensu.
        Zresztą, co ciekawe, najbardziej w tej kwestii plują się wytwórnie płytowe, a
        nie artyści; więc ten argument, że się okrada artystów jest dość mocno
        naciągany. Zresztą nie ma takiej możliwości, że płyta nie znajdzie się w
        internecie, tym bardziej, jeśli mówimy o takim zespole jak Behemoth, czyli
        kapeli, która sprzedaje mnóstwo płyt na całym świecie. Wówczas na pewno ktoś
        zrippuje taką płytę i umieści w necie. Po prostu nie ma przed tym ucieczki.
    • Gość: Marzena-Ofelia Nergal: idźcie i ściągajcie IP: 217.153.205.* 02.10.09, 11:36
      Świetne podejście, profesjonalne i otwarte. Ja postępuję dokładnie tak samo,
      jeśli płyta mi się podoba, jeśli lubię daną muzę to chcę mieć oryginalny
      krążek. Muzyka jest rodzajem sztuki, a sztuka ma to do siebie, że powinna być
      dostępna dla wszystkich, w małym stopniu jest komercyjna, bo komercjalizacja
      szkodzi sztuce. Dobra muzyka broni się sama i ludzie ją kupują. A trudno kupić
      coś, czego się nie odsłuchało. Płyty oryginalne są na lata, a te ściągane po
      jakimś czasie się psują, utwory są pourywane itp. Więc jedyną, jedyną słuszną
      formą walki z piractwem jest informatyczne zakładanie zabezpieczeń, żeby utwór
      ściągany z internetu, który oczywiście nie ma nieograniczonego dostępu do
      niego, bo autor dawno zmarł, był a - gorszej jakości, b- niekompletny, urwany
      w kawałku, c- kasował się po jakimś czasie odsłuchu :)
      A Nergal jest rzeczywiście mądrym facetem, aczkolwiek nie do końca rozumiem
      jego muzę
      • Gość: Marzena-Ofelia Re: Nergal: idźcie i ściągajcie IP: 217.153.205.* 02.10.09, 11:42
        z tą mądrością to może przesadziłam, ale rozsądne podejście prezentuje a'propos
        piractwa. A Kazikowi życzę lepszej muzy, która obroni się sama, bo jak myślę o
        Kaziku, to nie wiem, co on nagrał i kojarzy mi się z serialem Kiepscy.
        Wyłącznie. Chyba jakieś pioseneczki nagrywa, a chce za to dużo kasy zarobić?
        Bozia talentu poskąpiła, to kaską sie pocieszyć?
        • Gość: Marzena-Ofelia Idźcie i ściągajcie, bo nie będziecie mieli fanów IP: 217.153.205.* 02.10.09, 12:05
          Jeszcze jedno. Wyobraźmy sobie, że ktoś jest młody i biedny, nie stać go na
          zakup potężnej płytoteki, a interesuje się muzyką. Wszystko jest ovlepkowane,
          kradzież niedozwolona, muzyka tylko za kasę. Więc ten młody biedny bierze to, co
          ma za darmo, chłam muzyczny podrzędnego gatunku. Jego gust kształtują
          pioseneczki pop dostępne w każdej stacji. Nad Jankiem Muzykantem się rozczulamy,
          bo biedaczek nie miał skrzypiec, a nad młodym, biednym człowiekiem, fanem
          muzyki, który może kiedyś stać się twórcą - już nie. No i ten młodzieniec
          dorasta, przestaje lubić muzykę, bo jej nie rozumie, zarabia wreszcie kasę, ale
          nie wydaje jej na dobrą muzę, tylko na jakiś chłam, albo wcale, bo po drodze nie
          nauczył się cenić muzyki. Czyli wyrasta muzyczny abnegat. Znam takich wielu.
          Interesują się przemijająco tym, co na topie, jak Doda to Doda na 1-2 kawałki,
          jak Kazik, to tez na jedno odsłuchanie. Czy Kazik myśli, że taki
          zmiennonastrojowy okazjonalny słuchacz muzyki, któremu wszystko jedno, czego
          słucha będzie dobrym nabywcą jego płyt? Zapewniam że nie. Nawet jak wreszcie
          będzie miał kasę to nie przeznaczy jej na muzykę, której nie lubi i nie rozumie,
          nie ceni. Możliwość ściągania z Internetu za darmo to możliwość kształtowania
          gustów muzycznych, możliwość pozyskania i wychowania sobie prawdziwych fanów,
          którzy nie zawahają się w przyszłości wydać na muzykę, na oryginalne płyty. I
          co wybiorą? Kazika czy Nergala? Oczywiście, że Nergala, bo tego słuchali za
          młodu za darmo, jak jeszcze byli biedni. Powodzenia w cenzurowaniu muzy. Gumowe
          uszy gwarantowane. Ale twórcom typu Kazik to akurat chyba na rękę.
          • okulele99 Re: Idźcie i ściągajcie, bo nie będziecie mieli f 12.10.09, 14:36
            wyjatkowo idiotyczne rozumowanie. czyli jak mnie nie stac na dobre auto to bede
            cale zycie jezdizl autobusami ?twoje tlumaczenie ze sciaganie z netu rozwija
            artyzm w czlowkeu i jego milosc do muzyki to demagogia najwyzszej klasy,
            podejrzewam ze tlumaczysz tym siebie przed sama soba bo sciagasz i uwazasz sie
            za uduchowiona muzycznie ?
            w calej tej dyskusji popelniacie blad, o ktorym mialem nadzieje ze ktos wpsomni,
            ale widze ze mentalnosc sciagaczy nie siega za daleko. blad polega na tym ze
            sciagacze uzurpuja sobie prawo do tego by dostac okreslony produkt
            (tutaj-plyte), prawo do tego ze im sie nalezy i klamstwem jest ze trzeba
            sciagnac plyte zeby sprawdzic - wystarczy troche ciepliwosci i jeden wypad do
            sklepu plytowego gdzie plyte mozna wziac i sluchac do woli (patrz: empik) i
            sprawdzic w ten sposob. i jakosciowo lepiej sie nie da bo zaden rip z glupich
            rapidszerow tego nei zapewni, a wiekscosz idiotow ripuje do 128kbps i nawet nie
            uslyszaloby roznicy pomiedzy tyma plyta cd niestety. wiec co, zapomnieliscie o
            tym ? szkoda dupe ruszyc prawda ? to jest to wlasnie co sobie uzurpujecie, nei
            wiadomo dlaczego. kochasz muzyke ? lubisz sluchac ? poczekaj na premiere, pojdz
            do sklepu posluchaj plyty, radio tez puszcza. poczytaj recenzje. tak to sie robi
            ! argument nie do pobicia, bo nikt mi nie wytlumaczy ze "musial sciagnac przed
            premiera zeby posluchac". to zwykly populizm, idiotyzm itlumaczenie podwojnej
            moralnosci kalego.szkoda mi was.
            -
    • Gość: pogarda Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 12:09
      w dobie niewolnictwa braku wolnosci permanentnej inwigilacji internet nie
      powinien miec zadnych praw ograniczen i zasad bo ludzie musza gdzies czuc sie
      wolni. kazik oczywyscie moze sobie nie zyczyc sciagania ale sam powinien w tym
      celu zapobiec wyciekowi. skoro sie nie udalo zapobiec to internauci nie sa
      winni tylko ten kto udostepnil plyte bez zgody. naiwne tez jest myslenie ze
      ktos sciaga muzyke zeby posluchac i kupic. muzyke sie sciaga przesluchuje
      ocenia i kasuje lub zostawia. to chyba logiczne i oczywiste
    • Gość: AdEk Nergal: idźcie i ściągajcie IP: 157.158.131.* 02.10.09, 12:43
      zgadzam się z tą ideą i też ją stosuję. kiedy byłem na garnuszku rodziców
      zdobywałem lewe gry muzykę filmy. te które mi się strasznie podobały - już
      stoją na półce w oryginalnych wersjach.

Pozdrawiam.
    • Gość: NIN_fan Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.suw.abpl.pl 02.10.09, 13:07
      Trent Reznor byłby z pana dumny :3
    • Gość: rrr Re: Nergal: idźcie i ściągajcie IP: 91.145.150.* 02.10.09, 13:08
      Brawo! Bardzo podoba mi się takie podejście. Mimo, że nie słucham Behemotha, przez ten artykuł polecę do sklepu i specjalnie kupię ich płytę. Jestem wdzięczny za to, że są tacy artyści, którzy potrafią przystosować się do dzisiejszych czasów. Kazik chętnie wróciłby do PRLu.
    • vontomke Nergal: idźcie i ściągajcie 02.10.09, 13:15
      Nie słuchałem go, ale tak mnie typ zaintrygował, że posłucham
      (oczywiście w empiku) i jeśli mi się spodoba płytę nabędę.
    • oby.watel Nergal: idźcie i ściągajcie 02.10.09, 13:23
      Niektórym muzykom (a także, a może przede wszystkim wytwórniom) we łbach się
      poprzewracało. Wydaje im się, że jak fan ściągnie to nie kupi. Jest akurat
      odwrotnie. Bo - choć najwidoczniej to się takim Kazikom w pale nie mieści -
      ściągają tylko ci, którzy się interesują.

Wiele razy naciąłem się na produkcie swojego ulubionego wykonawcy. Może nie
      jestem reprezentatywny, bo szukam raczej starszych płyt i wykonawców, nie
      poluje na nowości, ale też mam sporą kolekcję płyt. I jeśli zgromadziłem kilka
      tysięcy płyt winylowych, to jestem strasznym złodziejem ściągając ich
      kompaktowe odpowiedniki, których nierzadko nigdzie nie można dostać? Żeby nie
      być okrzykniętym złodziejem powinienem dwa razy zapłacić za to samo? A jak
      zgram na CD z winyla?

Podejście Behemotha i Kazika jest charakterystyczne i reprezentuje dwa światy.
      Kto jest w posiadaniu winyli pamięta mrożące krew w żyłach ostrzeżenia "Home
      taping is killing music & is illegal". Jak widać niczego nie zabiło, tak samo
      jak nie zabije ściąganie. Bo - jeszcze raz powtórzę - ściągają tylko ci,
      których to interesuje. Dlatego po płytę Behemota nie sięgnę ani na półce
      sklepowej, ani w Internecie, bo mnie taka muzyka nie interesuje. A po płyty
      Kazika nie sięgnę już ani w sklepie ani w Internecie, bo skoro artysta sam
      wstydzi się swojej twórczości, to ja nie jestem kur...ą marną.

Z drugiej strony trudno się dziwić, wrzaskowi, który podnoszą gwiazdki jednego
      sezonu i nie potrafiące ani grać ani śpiewać miernoty. Tu można mieć pewność,
      że ich "twórczości" ktoś kto ściągnie już nie kupi. Zwłaszcza, że realizatorzy
      na głowie stają, żeby płyta CD brzmiała gorzej niż kiepskiej jakości MP3.
      Niestety odnosi się to także do takich tuzów jak Metallica, czy Gov't Mule.
      Pamięta dziś ktoś Sabrinę, która lepiej wyglądała niż śpiewała?
    • Gość: Damian Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.tktelekom.pl 02.10.09, 15:08
      Płytę ściągnąłem, przesłuchałem, kupiłem.
    • Gość: Metalla Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.dream.net.pl 02.10.09, 17:49
      Nareszcie ktoś mądrze mówi na ten temat. Facet ma rację.
    • Gość: amikia Nergal: idźcie i ściągajcie IP: 83.238.216.* 02.10.09, 18:26
      Tak, racja mnie gość tez zainteresował. W sumie to bardzo rzadko słucham
      ostrej muzyki, ale Nergal zasługuje na to by kupić jego płytę. To jest
      prawdziwy artysta który dba o swoich fanów. Wie, że trzeba włożyć pracę i
      talent by sprzedać płytę. To nie na kryptoreklamie interes muzyczny polega.
    • zielony.raj Narwal mądrze gadasz! 02.10.09, 18:44
      A co na to twój Bombowiec...errr Bąbelek??? Ona ma zgoła inne poglądy :(
    • obrazoburca internet?? 03.10.09, 01:52
      'Internet" pisze się wielką literą.
    • Gość: zzz Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.toya.net.pl 04.10.09, 10:37
      A oprócz tego jest jeszcze jedna sprawa - Evangelion rzeczywiście jest wydana
      niesamowicie i kosztuje 40 pln (DVD i płyta audio w digipacku). Pełna profeska.
    • Gość: Bryk Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.09, 17:58
      Dla mnie Negral to cżłowiek który zasługuje na ogromny szacunek,choć nie słucham jego muzyki... Co do Kazika , to jakoś nie przypadł mi do gustu jego typ muzyki i niestety "12 groszy" hicior nad hiciorami podobno jest super i wogóle naj... JA TAK NIE UWAŻAM (DLA MNIE JEST DNEM I NIE PRZEKAZUJE ŻADNEJ MĄDREJ TREŚCI) ,MAM KASETE ORGINALNĄ MAGNETOFONOWĄ Z CIEKAWOŚCI CHCIAŁAM PRZESŁUCHAĆ (RAZ MI SIĘ UDAŁO) TERAZ WYLĄDUJE ONA W ŚMIETNIKU BĄDŹ W ZĘBACH PSA MOJEGO Z SZACUNKU DO INNYCH MĄDRYCH ARTYSTÓW!!!!!!!!!! a tak na marginesie mówiąc to nie jestem osobą wielce zamożną jak on by było mnie stać tak beztrosko wyrzucać pieniądze ,że co i rusz fury i sprzęcior zmieniam w domu za kase fanów nie szanując ich ale jeśli mam możliwośc i stać mnie na to -to kupuje orginalne pLyty i niech nie wyjeżdża on ludziom że są złodziejami! Podejrzewam ,że Negral teraz będzie miał konflikty z innymi wykonawcami ,że popiera tzw piractwo ale wiem że się obroni i zdania nie zmieni !SZACUN OGROMNY DLA CIEBIE CZŁOWIEKU!
    • Gość: guest Jedno słowo: Jamendo IP: *.infinity.net.pl 06.10.09, 20:15
      www.jamendo.com/pl/albums - każdy rodzaj muzyki, reszta zależy od gustu.
    • Gość: nina Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.10.09, 10:39
      popieram Nergala.nie wierzę,ze Kazik ani Muniek nie ściągali żadnej
      muzy z internetu.
    • Gość: Baron Nergal: idźcie i ściągajcie IP: *.acn.waw.pl 09.10.09, 12:28
      Rozsądnie gada

<thumb up>
    • Gość: lol Behemoth na MegaTotal.pl? IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.09, 16:11
      ja też ściągam z netu ale legalnie z www.MegaTotal.pl przy okazji pomagając kapelom wydać nową płytę. Może kiedyś i Behemotha zobaczymy na tym portalu ;)
      • Gość: Zergall Re: Behemoth na MegaTotal.pl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 17:30
        W ten zespół nie trzeba inwestować groszowymi sumami, wybił się bez tego. ;)
    • sta-siu Nergal: idźcie i ściągajcie 10.10.09, 07:44
      Popieram w stu procentach.Dobra płyta się obroni,achała sienie
      sprzeda.Boją się pseudo-artyści,którzy wiedzą,że produkują gó... a
      nie muzykę
    • Gość: Marieka Nergal: idźcie i ściągajcie IP: 194.181.22.* 10.10.09, 21:39
      ...Jestem za... Po pierwsze, kiedyś nie było internetu i wszyscy
      kupywali płyty, teraz mamy internet i trzeba się również i do tej
      sytuacji przystosować i że tak powiem wyewoluować, bo wszystko
      prowadzi do liberalizmu prawa i tak trzymać. Po drugie, już ktoś
      wspominał o tym na łamach gazety Metro, gdybym miał kupywać płyty
      wykonawców którzy mi się podobają to może z 30% tego co lubię
      znalazłbym w sklepach, reszty po prostu nie da się kupić nigdzie na
      terenie polski, więc skąd mam kupić te około 70% muzyki która mnie
      interesuje.
      • okulele99 Re: Nergal: idźcie i ściągajcie 12.10.09, 14:38
        ze strony internetowej. karta kredytowa jest do zalatwienia w banku w kilka dni
        a wiekszosc stron jest tanszych niz polskie sklepy nawet wliczajac w cene
        przesylke. ciezko ruszyc dupe, ale mozg jeszcze ciezej prawda ?

--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka