manfred211 Niemcy zawsze były wielkie! 01.04.10, 15:58 Dziękuję DB za ten sympatyczby gest. Dopóki będą tam Moskale, to Polska i Europa zawsze bedą zagrożone. Trzeba zrobić wszystko by wypieprzyć Moskalstwo z tej pieknej polsko-niemieckiej ziemi!!!!! Państwo które rozpętało II wojnę światową i namówiło do niej Niemcy, nie powinno się teraz "pławić w zdobycznych terytoriach", zrabowanych cywilizowanym narodom europy (Rosjanie do takich niestety sie nie zaliczają). Czas najwyższy by Moskalstwo opuściło Królewiec i okolice i udało się do Azji, gdzie jest ich historyczne i etniczne miejsce (najlepiej do Azji północno-wschodniej, gdzie mogliby zostać przez Opatrzność zamrożeni po wieczne czasy!). Dość już profanowania świętej Ziemi Królewieckiej, gdzie narody polski i niemiecki zbudowały wspaniałą Zachodnią Cywilizację. Czas najwyższy przywrócić tą cywilizację Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhuhu Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód Kal... IP: *.uninet.info.pl 01.04.10, 16:02 Po wojnie podobno chcieli nam przekazać Kaliningrad Ja jestem na tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
manfred211 Re: Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód K 01.04.10, 16:53 Z tym Królewcwm, to było trochę inaczej. W grudniu 1941 roku do Moskwy przyleciał ten IDIOTA Winston Churchil. Stalin w rozmowie z nim chciał wybadać, czy Brytyjczycy zaakcjeptują aneksję przez Rosję sowiecką ponad 200000 km2 polskiego terytorium państwowego i zaproponował Churchilowi, żeby tereny zagrabione Polsce przez Rosję sowiecką zostały po wojnie przy Rosji a w zamian Polska uzyska Prusy Wschodnie. Ten IDIOTA Churchil powiedział Stalinowi, że jest to możliwe. Wtedy jeszcze zakładano, że wojska rosyjskie i zachodnich aliantów nigdy nie wejdą na terytorium Niemiec, tak jak to było w czasie pierwszej wojny swiatowej. Należy też pamiętać, że w grudniu 1941 wojska niemieckie znajdowały się 20 km od Moskwy. Ta nikczemna zgoda Churchila spowodowała eskalację żądań terytorialnych Stalina, zwłaszcza, że w grudniu 1941 roku do wojny przystąpiły USA i bandzior Stalin wiedział, że dzięki pomocy Ameryki będzie można dojść aż do Berlina. Później powstała inna koncepcja: Prusy Wschodnie i Królewiec dla Rosji (niezamarzający port na Bałtyku), a Polsce na otarcie łez granica na Odrze i Nysie. Komiczne w tym wszystkim jest to, że Amerykanie cały czas myśleli, że chodzi o górną Odrę i ... Nysę Kłodzką. Oczywiście obudzili się "z ręką w nocniku", a Stalin wszystko zwalił na to, że Amerykanie w Jałcie za dużo wypili i nie pamiętają na co się zgodzili. Wtedy Amerykanie i Brytyujczycy zaakceptowali granicę na Odrze i Nysie Łużyckiej, na co wcześniej nie wyrażono zgody. W ten sposób pozbawiono Niemcy 25% terytorium państwowego. Oczywiście Amerykanie sądzili, że tereny te są tylko "pod rosyjską administracją" co okazało się z ich strony naiwnością. Z części Prus Wschodnich znajdujących się pod okupacją rosyjską po prostu wyrzucono 2 miliony Niemców i zrobiono z tego Obwód Kaliningradzki. Wot rosyjska przebiegłość i pazerność na ziemie innych narodów i państw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód Kal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 16:02 No i tak powinno być. Niech żyje Wielka Polska! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ihaha wreszcie!teraz czas na hołd pruski.Putin będzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 16:19 oddadzą,co nasze! Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardj2 Polska przejęła Obwód Kaliningradzki 01.04.10, 16:30 czy to jest propozycja rekompensaty za rure po Baltyku ?? na poczatek moze byc !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takisiaki głupi żart, jajca też trzeba umieć robić. IP: *.chello.pl 01.04.10, 16:57 ... Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód Kal... 01.04.10, 17:19 Królewiec nam Niemcy oddali. Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 To się zdarza 01.04.10, 17:47 pamiętam, jak kilka lat temu znalazłem na oficjalnej stronie www Europejskiego Komitetu Normalizacyjnego CEN mapę Europy z zaznaczonymi państwami członkowskimi CEN (Polska jest członkiem od 1.01.2004 r.). Otóż na tej mapie znacznie wydłużone zostało polskie wybrzeże. Nie było bowiem Obwodu Kaliningradzkiego, w jego miejscu był Bałtyk. Brzeg szedł dokładnie po linii granicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
elegancja_francja Brawo, Niemcy! W zamian mozecie wziasc Slazakow 01.04.10, 17:58 ze zwiazku niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krog Re: Brawo, Niemcy! W zamian mozecie wziasc Slaza IP: *.dyn.optonline.net 01.04.10, 21:07 +1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areqdt Re: Brawo, Niemcy! W zamian mozecie wziasc Slaza IP: *.schneider-fc.de 01.04.10, 21:12 Ty lepiej weź słownik ortograficzny. Pisze się "wziąć", a nie "wziąść", bo to jest od "brać", a nie od "kraść"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Brawo, Niemcy! W zamian mozecie wziasc Slaza IP: *.raciborz.vectranet.pl 02.04.10, 18:04 h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Brawo, Niemcy! W zamian mozecie wziasc Slaza IP: *.raciborz.vectranet.pl 02.04.10, 18:06 powiedział hadziaj co wiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
l005 Niemcy to naród solidny 01.04.10, 18:07 Jeśli to pokazują to już wiedzą czego my jeszcze nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
franek31 Re: Niemcy to naród solidny 01.04.10, 19:41 l005 napisał: > Jeśli to pokazują to już wiedzą czego my jeszcze nie wiemy. Mapa kolejowa... To może słyszeli o jakimś pomyśle zlikwidowania kolei w obwodzie kaliningradzkim i skojarzyli to z krajem, który cała Europa zna jako niszczący swoją kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab17 Niemcy czują pismo nosem... IP: *.182.3.57.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.04.10, 18:42 Niezależnie od tego że dziś jest 1 kwietnia to możecie zobaczyć samochodową mapę Polski na lata 1945/46 na której Królewiec jest nasz; www.andrzej-b.pl/index.text.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brett Re: Niemcy czują pismo nosem... IP: 213.155.169.* 01.04.10, 19:42 Królewiec oddali ale zabrali wyspę Wolin i Swinoujście. Na tej mapce granica biegnie po wschodnim brzegu Zalewu Szczecińskiego! Nie wiem czy nam się to opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Mnie tam się podoba IP: 85.222.87.* 01.04.10, 20:24 nie ma co narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rentier Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód Kal... IP: *.chello.pl 01.04.10, 20:33 I taka Polska winna być!! Co najmniej taka. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Zdecydowanie lepiej to wygląda 01.04.10, 20:43 Tak jakoś naturalnie, kształt całkiem przyjemny, bez sztucznego cięcia. Idealny na PA. Odpowiedz Link Zgłoś
olo-international grafik pomylil sie i poszedl o jeden klik zadaleko 01.04.10, 20:43 to chyba oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart Jo nie wim 01.04.10, 21:08 w końcu Deutsche Bahn to jest sehr gut solidna Firma, ja? To może jest coś o czym my po prostu nie wiemy? Ani nasz Kanclerz Donald? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Załamany Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód Kal... IP: *.182.68.107.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.04.10, 21:29 Sprawdzałem stronę Deutsche Bahn następnego dnia po przeczytaniu artykułu, ale nie znalazłem żadnej mapki. Nie wiem, czy to ja nie umiem szukać, czy się zorientowali i usunęli mapkę... a może to przedwczesny Prima Aprilis? W każdym razie tą zagadkę zostawiam do rozwiązania Sejmowej Komisji Śledczej. Odpowiedz Link Zgłoś
donald-marzy Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód Kal... 01.04.10, 21:37 bo przynajmniej tak powinna Polska wyglądać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód Kal... IP: *.serv-net.pl 01.04.10, 21:52 prima aprilis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realpolitik Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód Kal... IP: *.centertel.pl 01.04.10, 22:38 ja bym się tak nie cieszył, gdzie tam napisano że to Polska, a może po prostu Niemcy powiększyli okręg kaliningradzki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia czemu nie :) IP: *.merinet.pl 01.04.10, 23:51 teraz Polska ma kształt serduszka! jak dla mnie może zostać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cron Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód Kal... IP: *.bremultibank.com.pl 02.04.10, 10:49 Wygląda jak serce..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Królewszczanin Niemcy wiedzą lepiej. Polska przejęła Obwód Kal... IP: *.toya.net.pl 02.04.10, 11:01 Popieram, dogadajcie się jeszcze żebyśmy od Ukrainy dostali Lwów :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Niemcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.10, 11:02 Nie chce przeklinac w Poście.. Odpowiedz Link Zgłoś