cacka2ite0 04.04.11, 07:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skreem Gasland 04.04.11, 07:27 Intresujące światło na problem wydobycia gazu łupkowego rzuca film dokumentalny "Gasland". Polecam obejrzeć... Czemu nic się nie mówi o skażeniu wód gruntowych przy wydobyciu gazu tą metodą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Gasland IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.11, 08:28 Podobno produkcja tego filmu została sfinansowana przez Gasprom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jubus Nie podobna tylko na pewno. IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.11, 08:38 Obejrzałem ten film i przez pierwszą godzinę też byłem przeciw, jednak na końcu i tak wyszło, że wszystko zależy od postawy samorządu czyli władz lokalnych, a przede wszystkim od prawa. W USA prawo było robione pod koncerny, u nas powinno się pomyśleć o ochronie także ludzi, którzy żyją w pobliżu. Poza tym Polska to nie Stany Zjednoczone i tam gaz łupkowy wydobywa się jednak inaczej, bo rozmieszczenie tego gazu jest inne, u nas to są 2 regiony-skupiska i 1 pas, w Stanach najczęściej gaz jest porozrzucany po dużym obszarze i stąd trzeba używać metod takich jak w filmie. Zresztą w sobotę była rozmowa o tym w "Studio Wschód", pani z MSW z departamentu ekonomicznego sama powiedziała o tym filmie i o tych rzeczach więc to nie jest, że u nas dadzą koncesje i hulasz duza, rób co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie podobna tylko na pewno. IP: 151.59.17.* 04.04.11, 08:48 Gość portalu: jubus napisał(a): > Obejrzałem ten film i przez pierwszą godzinę też byłem przeciw, jednak na końcu > i tak wyszło, że wszystko zależy od postawy samorządu czyli władz lokalnych, a > przede wszystkim od prawa. W USA prawo było robione pod koncerny W Polsce natomiast to Będzie robione 10x "POD KONCERNY" To chyba oczywiste i nawet niema co polemizować, a co ISTOTNE to było robione pod ich koncerny!!! W Polce jako neokoloni nikt z niczym liczył się nie będzie ,dewastacja x10 zyski dla Polaków ZERO a raczej licząc dewastacje to będą ogromne straty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sleeper Re: Nie podobna tylko na pewno. IP: *.159.49.98.static.crowley.pl 04.04.11, 09:11 Jakby ogłosili, że rezygnują z wydobycia gazu łupkowego ze względu na zagrożenie dewastacji środowiska, pierwszy byś krzyczał, że się sprzedali ruskim i nie chcą nas uniezależnić od GazPromu i że to dla budżetu miliardowe straty. Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd zaskakujący rozsądek mieszkańców 04.04.11, 09:24 którzy nie dali się nabrać na złudne wizje - jeśli ktoś by się wzbogacił na łupkach to nie szeregowi Polacy, my tylko ponieślibyśmy wszystkie uciążliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: occam Re: zaskakujący rozsądek mieszkańców IP: *.146.80.220.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.04.11, 10:48 lepiej nic nie robić i narzekac na wszystko, prawda? :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: zaskakujący rozsądek mieszkańców IP: *.aster.pl 04.04.11, 10:49 Beznadziejne te kmiecie, zamiast bocianów i szopenowskich wierzb mogliby mieć prorozwojowy industrialny krajobraz. Ciemnota i zabobony, (że niby wydobycie szkodliwe) a nie postęp i rozwój. A przecież ich córki mogły by zarobić na prostytucji a oni sami coś uszczknąć jakąś rure na złom czy laske dynamitu dla samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: zaskakujący rozsądek mieszkańców 04.04.11, 11:52 Możesz mi wytłumaczyć tę zależność pomiędzy wydobyciem gazu a wiejska prostytucją? Bo mi jakoś umyka. Odpowiedz Link Zgłoś
wdajcz Re: zaskakujący rozsądek mieszkańców 04.04.11, 19:05 Gdyby nie te kmiecie nie pojadł byś przecież. Gość portalu: rysio napisał(a): > Beznadziejne te kmiecie, zamiast bocianów i szopenowskich wierzb mogliby mieć p > rorozwojowy industrialny krajobraz. Ciemnota i zabobony, (że niby wydobycie szk > odliwe) a nie postęp i rozwój. A przecież ich córki mogły by zarobić na prostyt > ucji a oni sami coś uszczknąć jakąś rure na złom czy laske dynamitu dla samoobr > ony. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: zaskakujący rozsądek mieszkańców 18.04.11, 09:12 > którzy nie dali się nabrać na złudne wizje - jeśli ktoś by się wzbogacił na łup > kach to nie szeregowi Polacy, my tylko ponieślibyśmy wszystkie uciążliwości No i mielibyśmy czym palić w piecykach. Po co nam takie coś, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Gasland 18.04.11, 09:09 Amerykański gaz jest płytko, nasz byłby (gdyby rzeczywiście istniał, bo co do tego pewności nie ma) 2x głębiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 07:29 Ciekaw jestem jakie zastosowano zachęty dla mieszkańców wsi. Gaz za 1/3 ceny dla całej wsi? Gwarancję pracy dla iluś mieszkańców wsi przez ileś lat? A może zrobiono to po polsku, czyli "ten kto nam nie da wiercić ten ciemniak" i "nasza firma nie odda nawet guzika"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKI Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! IP: 151.59.17.* 04.04.11, 07:41 "Zgodnie z prawem geologicznym, wydanie koncesji na wydobycie gazu rząd musi uzgodnić z samorządami." W niedługim czasie jeśli dalej plemielowi i prasie będzie tak zależeć można na 100% spodziewać się zmiany w tym prawie. Taka oto demokracja-korporacja.. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! 04.04.11, 09:41 > A może zrobiono to po polsku, czyli "ten kto nam nie da wiercić ten ciemniak" i > "nasza firma nie odda nawet guzika"? Bardzo dobre podsumowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
michu-najlepszy Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! 06.04.11, 08:41 Jak tylko można wyciągnąć jakieś solidne zyski, lub perspektywy rozwoju państwa, jednak, solidnym zaangażowaniem oraz perspektywicznym myśleniu to od razu szuka się winnych . Takie myśleniem znamionuje ,leniwca , kombinatora który, albo chce mieć święty spokój, albo zarobić bez roboty zarzucając projekt dla korzyści od konkurencji lub odsprzedaży w celu szybkiego pieniądza . Przecież j w kampanii wyborczej jak pchali się do władzy to już prawie wydobywali gaz , ale jak się okazało że tego gazu jest na 100 lat że to naprawdę „eldorado” to od razu powstały trudności, osobiście przypuszczam że tam powstaną prywatne lobby i to z obecnych decydentów, ja może tego nie doczekam ale młodsze pokolenie, a ludzi których teraz się obwinia że przeszkadzają i tak wielki G... będą mieli do gadania i jeszcze z swoich oszczędności lub podatków wybudują, tak jak POLSKI LOTOS gdzie restruktyzacja tej firmy od 2007 roku kosztowała podatników 6 miliardów a chcą sprzedać za 3.5 miliarda, i co myślicie że Oni nie potrafią liczyć te brakujące 2,5 miliarda to będą udziały tych kombinatorów a POLSKI LOTOS będzie Rosyjski z udziałami polskich biznesmenów i będą Rosjanie mieli 100% rynku Polskiego i będą żyli długo i szczęśliwie a Wy będziecie karmieni nie chlebem tylko demagogią jak dotychczas. Oczywiście, zaznaczam iż to jest mój punkt widzenia nie oparty na dowodach. Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
balbin79 Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! 04.04.11, 07:38 Wychodzi Polska mentalnosc.. Chcemy miec wszystkie zdobycze cywilizacji, ulatwienia udogodnienia- byle nie u nas, byle nie w naszej gminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 04.04.11, 07:42 O jakich udogodnieniach mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! IP: *.aster.pl 04.04.11, 07:49 poza faktem, ze w okolicy wydobycia gazu łupkowego na dziesiatki lat obumiera zycie i srodowisko naturalne to mozesz miec racje. W pelni rozumiem ludzi ktorzy nie beda mieli sie gdzie przenesc kiedy okaze sie, ze technologia wydobycia zatruła ich zycie(dosłownie). Mędrkować to bedziesz mógł jak ci pod oknem szyb postawią... dla dobra budzetu... prywatnej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! 04.04.11, 09:07 Gość portalu: kiki napisał(a): > poza faktem, ze w okolicy wydobycia gazu łupkowego na dziesiatki lat obumiera z > ycie i srodowisko naturalne Bzdura kosmiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! 04.04.11, 11:19 joseph.007 napisał: > Gość portalu: kiki napisał(a): > > poza faktem, ze w okolicy wydobycia gazu łupkowego na dziesiatki lat obum > > ycie i srodowisko naturalne >Bzdura kosmiczna. Pożyteczni durnie wspierani przez Gasprom też powtarzają podobne brednie jak niektórzy na tym forum. Cytuję: "gaz się będzie ulatniał i zanieczyści powietrze". Oczywiście, zaindoktrynowany baran, którego rolą było wypowiedzenie kwestii nie wie, że metan jest gazem bezwonnym, bezbarwnym i szybko ulatuje w górę, bo jest lżejszy od powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na-plus Polecam! IP: *.netfala.pl 04.04.11, 08:08 Polecam film "Gasland" - kto obejrzy ten będzie przeciwny wydobywaniu gazu łupkowego w Polsce. Zajawka na YouTube: www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8 "na plus" na-plus.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jubus Re: Polecam! IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.11, 08:40 Obejrzałem, jestem za. Polska to nie USA, inne skały, inne rozmieszczenie gazu, inna technologia będzie potrzebna, trochę zmodyfikowana. Polecam obejrzeć również inne programy tego typu z innych regionów świata, gdzie taki gaz się już wydobywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gag Re: Polecam! IP: *.aster.pl 05.04.11, 19:06 Spytajcie palanci ESTONCZYKOW oni od 1923 wydobywaja gaz lupkowy. Wpadacie w histerie kierowana. Oddac, sprzedac jak zycza sobie Tuskowie. A wy trzescie portami a w biedzie i bez portek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczorek Re: Polecam! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 05.04.11, 20:26 To pokaż jakiś link z ich wydobycia i jakoś nie widzę aby im dobrze się żyło. Bo sporo ich emigruje. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Polecam! 05.04.11, 22:59 A w ogóle coś widzisz? Czy tylko klapki na oczach? O łupkach w Estonii słyszałem już w latach 70-ych. Teraz dowiaduję się, że były eksploatowane już przed wojną; oczywiście za czasów sowieckich zostało to zgnojone, jak wszystko w ZSRR. Teraz sprawa odżyła. A przy okazji, jesteś , zdaje się, z tych, którzy uważają, że jak czegoś nie ma w Internecie, to już nie ma w ogóle. Są jednak też książki... Wiesz, co to takiego? To kilkadziesiąt-kilkaset zadrukowanych kartek, sklejonych ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
wojna71 Re: Polecam! 06.04.11, 17:42 gandalph napisał: > A w ogóle coś widzisz? Czy tylko klapki na oczach? Uważaj złość piękności szkodzi. > O łupkach w Estonii słyszałem już w latach 70-ych. Teraz dowiaduję się, że były Słyszałem o wielu rzeczach , ale tak jak pisałem mało widziałem. > eksploatowane już przed wojną; oczywiście za czasów sowieckich zostało to zgno > jone, jak wszystko w ZSRR. Teraz sprawa odżyła. > A przy okazji, jesteś , zdaje się, z tych, którzy uważają, że jak czegoś nie ma > w Internecie, to już nie ma w ogóle. Są jednak też książki... Wiesz, co to tak > iego? To kilkadziesiąt-kilkaset zadrukowanych kartek, sklejonych ze sobą. Pomogło się, to wypij melisę bo ci ciśnienie podskoczy i jeszcze coś ci się złego stanie. Czytać książki trzeba, ale życie to nie tylko czytanie książek. Właśnie to powinieneś trochę doczytać o tym gazie. Bo ogólnie chodzi o przerobienie gazu łupkowego w ropę i co się tam jeszcze da. Problem, że dopiero niedawno i to podobno tylko Amerykanom się udało opracować "tanią metodę" wydobycia i przetworzenia w ropę. To w jaki sposób Estonia przetwarzała gaz w energię? Już w tym czasie budowano elektrownie oparte na gazie. Jednak co do ich opłacalności było różnie. Zapomniałeś, że duże złoża gaz łupkowego ma również Kanada. Mam tylko nadzieję, że Amerykanie nie zrobią nas za przeproszeniem w "h..." tak jak to było z samolotami. PS Zapomniałeś o węglu, z którego można otrzymać ropę. To też droga metoda, a jednak Niemcy podczas całej wojny nad nią pracowali i podobno lub na 100% zbudowali pod Szczecinem rafinerię. Tylko po wojnie Ruscy zdemontowali ją i wywieźli do siebie. Jakoś nie dali rady i zrezygnowali z pomysłu. Teraz też można nad tym popracować. Jakoś cicho o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Polecam! 06.04.11, 19:30 Aleś się rozpisał, ciekawe, po co? Żeby udowodnić swoją elokwencję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojna71 Re: Polecam! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 08.04.11, 17:47 Zatkało kakałko? Pożyjemy, zobaczymy jak to będzie. Szkoda, tylko że tak cackają się z budową jednej elektrowni atomowej. Jak zbudują to już nie będzie tak tania. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Polecam! 09.04.11, 01:18 Nie zatkało, tylko trudno polemizować z, hm, nieprzemyślanymi tezami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojna71 Re: Polecam! IP: 82.139.160.* 11.04.11, 05:59 Twoje to są przemyślane, pożyjemy zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Polecam! IP: *.rzeszow.mm.pl 04.04.11, 08:48 a co proponujesz gaz łupkowy z niemiec ciemniaku Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: Polecam! 04.04.11, 09:12 Gość portalu: na-plus napisał(a): > Polecam film "Gasland" - kto obejrzy ten będzie przeciwny wydobywaniu gazu Obejrzałem. Stek bzdur. www.energyindepth.org/2010/06/debunking-gasland/ blogs.forbes.com/greatspeculations/2010/04/22/slurring-natural-gas-with-flaming-faucets-and-other-propaganda/ Odpowiedz Link Zgłoś
rraleighh Nie byłbym pewien. 04.04.11, 10:02 Drugi z tych artykułów można streścić w jednym zdaniu: "Gaz jest dobry!". Nie ma tam żadnych szczegółów. Pierwszy jest ciekawszy, dzięki za link, ale nie do końca mnie przekonuje. W "about us" na wskazanej stronie, otwartym tekstem jest napisane, ze jest to portal firm wydobywczych, a ja bym wolal uwagi kogos mniej zaangazowanego :) Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: Nie byłbym pewien. 04.04.11, 10:26 Czyli zainteresowanie w udowodnieniu określonej tezy jest "be" tylko wtedy, jeśli to jest nie nasza teza...? ;) Rzecz w tym, że "Gasland" to typowo amerykański produkt sensacyjno-bałamutny. Epatuje się w nim wizją zatruwających wodę chemikaliów wtłaczanych pod ziemie i efektownymi zdjęciami gazu ulatniającego się z kranów - choć elementarna znajomość faktów pozwala stwierdzić, że chemikalia wtłaczane są wiele kilometrów pod ziemię (kilka razy głębiej - czyli wiele milionów "geologicznych lat" - niż najgłębsze studnie głębinowe), a "podskórny" metan w kranach ma tyleż wspólnego z gazem łupkowym, co z pierdzącymi krowami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 11:23 a skad sie ta pompowana pod ziemie woda bierze ? Z powodzi ? Po za tym to nieprawda - ta woda jest odpompowywana z powrotem na powierzchnie i skazona chemikakliami oraz promieniotworczym gazem radonem. Postaw sobie sam szyb wiertniczy ale na swojej wlasnej dzialce. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: Bzdury 04.04.11, 11:59 Gość portalu: lulu napisał(a): > a skad sie ta pompowana pod ziemie woda bierze ? Z powodzi ? Przypuszczam, że raczej z innych źródeł - zbiorników wodnych, ujęć, wodociągów itp. > Po za tym to nieprawda - ta woda jest odpompowywana z powrotem na powierzchnie > i skazona chemikakliami oraz promieniotworczym gazem radonem. No to w tej sytuacji tym mniejsze jest zagrożenie "zatruciem wód". Przecież nikt tego potem do ścieku od razu nie wylewa, tylko musi starannie zutylizować (przynajmniej w Unii Europejskiej, bo jak jest w USA to nie wiem). > Postaw sobie sam szyb wiertniczy ale na swojej wlasnej dzialce. Bardzo bym chciał (do końca życia spałbym wszak na forsie), ale nie mam niestety żadnej działki; wyjąwszy użytkowanie wieczyste pod blokiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sleeper Re: Polecam! IP: *.159.49.98.static.crowley.pl 04.04.11, 09:15 Dokumenty mają to do siebie, że są robione pod określoną tezę. Nie ma w tym nic złego, trudno sobie wyobrazić zrobienie poruszającego i ciekawego dokumentu, który w półtorej godziny rozważy wszystkie za i przeciw. Jak już widz się porywa na dokument, to powinien być na tyle ogarnięty, żeby wiedzieć co ogląda. Natomiast jak ktoś opiera całą swoją wiedzę na jakiś temat na jednym dokumencie, to się po prostu kompromituje. Tak nawiasem mówiąc: nagle mamy 38 000 000 specjalistów od gazu łupkowego. Wykształcony z nas naród, cholera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Typowo polskie zachowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 08:19 Liczy się tyko prywatny interes - ja i moja chałupa. Każdy ciągnie w swoją stronę ile wlezie. Interes kraju nie jest ważny. Patriotyzm i myślenie o własnym kraju zaczyna i kończy się na uroczystościach z udziałem księdza i władz Państwa. Tak daleko nie zajedziemy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytalski Re: Typowo polskie zachowanie IP: *.nyc.res.rr.com 04.04.11, 08:26 Gość portalu: aaa napisał(a): > Liczy się tyko prywatny interes - ja i moja chałupa. Każdy ciągnie w swoją stro > nę ile wlezie. Interes kraju nie jest ważny. Patriotyzm i myślenie o własnym kr > aju zaczyna i kończy się na uroczystościach z udziałem księdza i władz Państwa. > Tak daleko nie zajedziemy.... === Naprawdę myślisz, że Polska będzie miała jakiś zysk z tych złóż gazu ? Naiwność polaków nie zna granic.... Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Typowo polskie zachowanie 04.04.11, 09:08 Na pewno będzie miała większy zysk niż z wydobycia węgla przez państwowe kopalnie terroryzowane przez bandę związkowych nierobów. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Jak go nie będzie wydobywać, to na pewno nie 04.04.11, 10:27 będzie mieć żadnych zysków. Gość portalu: pytalski napisał(a): > === > Naprawdę myślisz, że Polska będzie miała jakiś zysk z tych złóż gazu ? Naiwność > polaków nie zna granic.... Odpowiedz Link Zgłoś
ilirian Re: Typowo polskie zachowanie 04.04.11, 08:39 Gość portalu: aaa napisał(a): > Liczy się tyko prywatny interes - ja i moja chałupa. Każdy ciągnie w swoją stro > nę ile wlezie. Interes kraju nie jest ważny. Patriotyzm i myślenie o własnym kr > aju zaczyna i kończy się na uroczystościach z udziałem księdza i władz Państwa. > Tak daleko nie zajedziemy.... A ta firma wydobywająca to państwowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.11, 08:19 Gaz nie, energia z atomu też nie . to najlepiej wygnać wszystkich do lasu i zbierać chrust na opał , bo już za niedługo gaz od ruskich po 1000 USD za 1000 m3 i te buraki będą pierwsi wtedy płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! 04.04.11, 08:26 bardzo mądrzy ludzie. gaz od ruskich po 1000 usd? ten głupkowy po 1500. no i robota przy nim za 1200pln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.11, 08:38 A w tych wszystkich firmach co to robią odwierty to oczywiście sami idioci siedzą i szukają gazu po 1500 jak od ruskich za 1000 mogą kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! 04.04.11, 09:10 Idioci to siedzą i piszą takie kretynizmy jak robota za 1200 PLN . Odpowiedz Link Zgłoś
barrera77 Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! 04.04.11, 08:22 Po obejrzeniu "Gasland" nigdy bym sie nie zgodzil na wydobycie w mojej okolicy,nie dziwie sie protestujacym-walcza o swoje zdrowie i zycie(nie mowiac o srodowisku)!Precz z korporacjami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Właśnie, zeszpecą krajobraz tą odkrywką IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.11, 08:45 Już nasz Prezydent Bronisław "Bul" Komorowski mówił, że wydobycie gazu łupkowego może mieć negatywny wpływ na środowisko. A po drugie, jak wyłapać taki gaz? Przecież gaz - podobnie jak śmigło - jest lżejszy od powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
dolorata Fajnie mają racje 04.04.11, 09:06 Znowu się okaże że cały zysk z gazu pójdzie w koszta wydobycia a odbiorcy zapłacą jak za Ruski gaz, przeceż to pewne. ogrodzić podwórko Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Fajnie mają racje 04.04.11, 09:13 I tak się będzie opłacało bo ludzie dostaną pracę , budrzet podatki no i Rosja nie będzie miała nas juz w garści gdyby co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 09:24 Żal za d... ściska i ciemnogród panuje w społeczeństwie Najjaśniejszej Rzeczpospolitej, która nie umie się zatroszczyć o swoje dobro. Jak silnie zakorzenione jest w narodzie warcholskie liberum veto, które już nie raz pogrzebało ten Kraj i które nie pozwala widzieć dalej niż czubek swojego nosa. I cóż z tego, że wydobycie gazu dało by nam jakąś energetyczną niezależność, pomijając już sprawę zysków, tak dla Państwa jak i dla tych gmin, które mają to szczęście leżeć na bogatej ziemi. Cóż z tego jeżeli turyści nie przyjadą. Aż się odechciewa żyć tu. Potem tylko ponarzekamy, że jest źle i niedobrze, ale sami nie zrobimy nic żeby poprawić los swój i Narodu. PS. Gdybyśmy żyli w takim państwie jak Chiny i nasz ukochany rząd faktycznie traktował sprawę bezpieczeństwa energetycznego poważnie, nie certoliłby się z kilkoma gminami tylko je po prostu przesiedlił i sprawa by była skończona. A tak, jak zwykle wda się w jakieś bezpłodne dyskusje i po raz kolejny stracimy szansę na lepsze jutro. A gminy zaskarżą Rząd do Trybunału w Strasburgu a tam, wiedząc że sprawa toczy się o gaz, napeeeewno nikt nam nie pozwoli naruszać świętego spokoju obywateli danych gmin. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domektomek Prostactwo i głupota. IP: *.subscribers.sferia.net 04.04.11, 09:29 I tak kilku wsiowych kretynów może być w stanie przyblokować niezmiernie ważną dla Polski eksploatację. - Nie mamy bezpośrednich sygnałów o protestach - mówi Magda Sikorska, rzeczniczka Ministerstwa Środowiska Wygląda to tak, jakby Wyborcza poprzez rozprzestrzenianie plotek pragnęła doprowadzić do ogólnopolskich protestów. Ministerstwo nie ma sygnałów z terenu, ale Wyborcza już wie. A podobno Michnik jest antyrosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
randim Re: Prostactwo i głupota. 04.04.11, 10:14 Przecież nikt nie musi protestować, mają możliwość uchwały i ją wykorzystali. Teraz Ty będziesz musiał wyjść na ulicę i drzeć mordę. Przy okazji otwórz jadłodajnię dla biednych dzieci w swoim mieszkaniu, przysłużysz się Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Firek Re: Prostactwo i głupota. IP: *.xdsl.centertel.pl 04.04.11, 10:15 No tak prostactwo i glupota?Tylko niemów mi że prostak i głupol ma wpływ na wydobycie lub nie gazu łupkowego.A zysk z tego to może mieć Kulczyk, Stokłosa,Gudzowaty a nie Polska., ani społeczeństwo.Korupcyjne lobby załatwi to w sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domek Re: Prostactwo i głupota. IP: *.subscribers.sferia.net 04.04.11, 11:19 Oczywiście, amerykanie wydobywając gaz z łupków dokładają i są na minusie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysio Re: Prostactwo i głupota. IP: *.aster.pl 04.04.11, 10:41 Beznadziejne te kmiecie, zamiast bocianów i szopenowskich wierzb mogliby mieć prorozwojowy industrialny krajobraz. Ciemnota i zabobony, (że niby wydobycie szkodliwe) a nie postęp i rozwój. A przecież ich córki mogły by zarobić na prostytucji a oni sami coś uszczknąć jakąś rure na złom czy laske dynamitu dla samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theta Re: Prostactwo i głupota. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 11:18 Czy koś z mędrków piszących na tym forum widział kopalnię gazu?? Chociaż z daleka! Dla leniwych zamieszczam link do pierwszej z brzegu wygooglanej strony o kopalni. www.zgora.pl/studiazielonogorskie/studia9/kowalska.htm Ludzie, kopalnia gazu to kilka rurek i zaworków. Jaki krajobraz poindustralny? Ktoś wam ciemnotę wciska aż miło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Prostactwo i głupota. IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.11, 12:06 Mógłbyś chociaż podać linka do zdjęć kopalni gazu ŁUPKOWEGO (ang. shale gas). Tak to się robi w USA: www.donnan.com/Marcellus-Gas_Hickory.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theta Re: Prostactwo i głupota. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 12:30 To nie jest kopalnia, tylko miejsce, na którym prowadzone są poszukiwania. Wibrator i wieża wiertnicza do eksploatacji nie są potrzebne. Proponuje podjechać sobie w dowolne miejsce w Polsce i popatrzeć, jak teraz u nas wykonuje się wiercenia metodą tradycyjną. Syf jeszcze większy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Prostactwo i głupota. IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.11, 12:40 Może nie do końca się na tym znam (choć miałem eksploatację podziemną złóż, ale rudy, a nie ropy czy gazu), ale czy w łupkach nie jest tak, że jeden odwiert nie wystarczy jako dostęp do całego złoża (załóżmy że jest to ładna, równa, ciągła warstwa)? Z jakiej powierzchni złoża może "ciągnać" jeden odwiert? Ja to widzę trochę tak, jakby wylać butelkę coli na plaży i próbować ją zassać szlauchem włożonym w piasek 10 metrów dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theta Re: Prostactwo i głupota. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 13:25 Na żadnym złożu nie wystarczy, no chyba, że to bąbel, ale wtedy w ogóle eksploatacja się nie opłaca. Wszystko zależy od intensywności prowadzonego wydobycia, od warunków złożowych itp. Na konwencjonalnym złożu gazu niewielka kopalnia Tarnogród ma z tego co wiem 7 czy 8 odwiertów. Oddział sanocki na 67 kopalni ma 680 odwiertów i daje 2 mld m sześc. gazu rocznie. W przypadku gazu niekonwencjonalnego wcale tych odwiertów nie musi być więcej, ponieważ są one całkiem inne - nie jedna dziura mniej lub bardziej prosta, tylko dziura z "pomponikiem" na końcu. Oczywiście ten "pomponik" odpowiednio kosztuje. Ja to widzę trochę tak, jakby wylać butelkę coli na plaży i próbować ją zassać > szlauchem włożonym w piasek 10 metrów dalej. :-))) Nawet gorzej, bardziej to przypomina powykładanie zamknietych butelek z colą na plaży, szlauch i owszem, ale najpierw trzeba się do tej coli dostać. Osobiście się jestem zdania, że nic z tego nie będzie. mamy inne warunki złozowe - gaz jest u nas dużo głebiej niż w USA, koszty wierceń (w ogóle prowadzenia prac poszukiwawczych) dużo droższe. czarno widzę całe to bezpieczeństwo energetyczne. Gazoport drogi i gaz do niego też tzreba kupić, Uni i sasedzi się nie kwapią - Ruscy nas mają w kieszeni. A całe to bredzenie lobby energii odnawialnych jest w naszych warunkach kpiną. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! 04.04.11, 09:40 Problem jest bardzo prosty. Lokalni ludzie którzy przecież odczują częściowo uciążliwość inwestycji jednocześnie nie odczują jakichkolwiek przywilejów w zamian za to. To jest prosta psychologiczna wersja tego iż zostaną wyrch... gdy będą się schylać po mydło. Niby gaz będzie koło nich wydobywany ale jakie zyski będą dla miejscowej ludności? Ani wyremontowanych dróg, ani ulepszonej infrastruktury, nawet gaz będzie tak samo drogi a nawet droższy. Bo to że cena gazu nie spadnie można być pewien na 100% Tak są skonstruowane umowy że koniec końców użytkownik końcowy zapłaci cenę rynkową tę samą jaka będzie obowiązywała a zyski zje wydobywca (co mu się należy) oraz rzesza pośredników. Ot i cała tajemnica protestów. Wniosek? Pozwolić odczuć mieszkańcom że będą mieli jakieś zyski z tychże inwestycji. Ale uwaga! Nie mogą to być czcze polityczne obietnice bo w Polsce nikt nie uwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fulio Re: Łupkowe eldorado? po co? IP: *.home.aster.pl 04.04.11, 09:45 swieta racja.Trzeba tym mieszkancom postawic niedaleko atomowke.. glosno nie bedzie,poza tym zadko taka atomowka wybucha w pierwszych latach dzialalnosci..Skladowisko odpadow atomowych tez nie powoduje halasu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sott wszystko mozna uczciwie załatwić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 10:10 oczywiscie, ze ludzie maja prawo do obaw. Tyle razy zostali w Polsce wystrychnięci na dudków! Jesli jednak potraktuje sie ich obawy poważnie i uczciwie poszuka rozwiązania? Wszelkie inwestycje, a juz szczegolnie kontrowersyjne wymagają uczciwych negocjacji z mieszkańcami. Zawsze jest coś za cos. Wydobycie gazu to biznes. Chcesz mieć zysk - musisz ponieść koszty, np. zbudowania mieszkańcom nowych domów w innym, spokojnym miejscu.W interesach najwazniejsza jest uczciwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalski w polskich warznkach to katastrofa ekologiczna IP: *.digineo.de 04.04.11, 10:24 W polskich warunkach wydobycie tego gazu to katastrofa ekologiczna. Zatrute zostana wody gruntowe i tym samym woda pitna dla wielu setek tysiecy mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: w polskich warznkach to katastrofa ekologiczn 04.04.11, 10:41 Gość portalu: kowalski napisał(a): > Zatrute zos > tana wody gruntowe i tym samym woda pitna dla wielu setek tysiecy mieszkancow. Jakim cudem? Czerpiesz wodę ze złóż łupków bitumicznych...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: w polskich warznkach to katastrofa ekologiczn IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.11, 14:59 W Polsce są dwa główne źródła wody pitnej dla setek tysięcy mieszkańców. Pierwsze nazywa się Wisła drugie Odra. O ile mi wiadomo nie płyną one na głebokościach na których wydobywa się gaz łupkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theta W polskich warunkach najlepiej nic nie robić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 10:42 Jasne, zatrute będę wody gruntowe! A znasz jakieś "wody gruntowe" poniżej kilometra??? No pewnie, po co szukać i wydobywać cokolwiek? Można kupić u Ruskich. Tylko potem proszę nie krzyczeć, że gaz drogi i wszystko drogie (wpływ kosztów energii na ceny). Bardziej szkodzi zdrowiu palenie w piecach świństwem, w tym plastikami - a ludzie palą w piecach przydomowych przedziwnymi rzeczami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: w polskich warznkach to katastrofa ekologiczn IP: *.uznam.net.pl 04.04.11, 10:44 Lepiej napisz: "dla milionów mieszkańców". Taka sama bzdura a o ile lepiej brzmi. "Dla pół miliarda Polaków zabraknie wody i wszyscy umrą!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theta W polskich warunkach wszystko jest katastrofą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 11:11 Wody pitne w Polsce wydobywane są z głębokości około 100 m. Z tego, co wiem najgłębsze ujęcia wód zmineralizowanych nie przekracza 500 m. Otwór wiertniczy na całej długości orurowany jest rurami stalowymi, a do głębokości 500 metrów dodatkowo zabezpieczony jest warstwą rur oraz płaszczem cementowym. Gazu niekonwencjonalnego (łupkowego i innych) szuka się na głębokości około 2000–4500 metrów pod ziemią. Do około 1500-2000 metrów wszystko niemal przeszukano i niewiele znaleziono. Między pokładami skał gazonośnych a wodami pilnymi są naturalne bariery - kilkaset do kilka tysięcy metrów skał, piachów, żwirów i innych pokładów geologicznych. W USA gazy łupkowe eksploatuje się do głębokości 3 000 stóp. W Polsce będzie to około 3 000 tys. metrów. Jak ktoś potrafi, to niech sobie przeliczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woda Zagrożenia: Agencja ochrony środowiska USA IP: *.tele.pw.edu.pl 04.04.11, 10:34 water.epa.gov/type/groundwater/uic/class2/hydraulicfracturing/upload/HFStudyPlanDraft_SAB_020711.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
qin Korporacje i polityka 04.04.11, 10:43 www.youtube.com/watch?v=f_nOtUzlwTk&feature=related w 10 min historia świata www.youtube.com/watch?v=pV79SkeKamY&feature=related Prosze to zobaczyć No i co jak się podoba ? i wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
krzak164 Jakie łupkowe eldorado? Dla kogo? Ludziska mają 04.04.11, 10:43 rację blokując wydobycie. Przyjadą do nas zagraniczne firmy. Rozryją ziemię, kasę u nas zarobią, a nam zostanie tylko smród i pokopalniane teeny. Dlaczego Polska ma być jak kolonia w Afryce? Już w Polsce nie ma polskich banków, polskich sklepów, polskich firm budowlanych. Jeszcze Polska nie zginęła? Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! 04.04.11, 10:50 I slusznie ze mieszkancy chca "protestowac", skoro jest to uciazliwe a jeden odwiert koszuje dziesiatki milionow euro ewentualny zysk nieporownywalnie wiekszy to nalezy im sie rekompensata. Jezeli jest to wies to ile moze miec "domostw" 100 ? dac kazdej rodzinie np po 100 tys i bedzie po problemie. Ale po co? lepiej dac kilku poslom uchwala tak ze "wies" nie bedzie miala nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-50 Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! IP: *.internetia.net.pl 04.04.11, 11:05 Zalesić tę gminę w całości, a las ogrodzić płotem. Pies z kulawą nogą tam nie przyjedzie. Zresztą jakie atrakcje tam są? Taniej jest pojechać np. do Chorwacji. No i morze jest tam bez goowien pływających w Bałtyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Łupkowe eldorado? Byle nie u nas! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 11:36 gowna plywaja w Baltyku wlasnie przez takich jak ty. Do Chorwacji sie jedzie na 2 tygodnie a zyc trzeba tu i dbac o swoje ziemie a nie robic z Polski kolonie surowcowa. Miedz wydobywa sie w Peru i w Polsce a zarabie ny tym w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Zamiast zachęt są "zniechęty" 04.04.11, 11:22 Gmina prawie nic nie ma z wydobycia. Partycypacja gminy w zyskach z wydobycia jest nikła, z pewnością nie rekompensuje strat środowiskowych. To przypomina dominację kolonialną cwaniaków wydobywających surowiec. Nie ma się co dziwić protestom, są najzupełniej racjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theta Re: Zamiast zachęt są "zniechęty" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 11:36 Gminom przysługuje 60% udział we wpływach z opłaty eksploatacyjnej pobranej na jej terenie. Aktem prawnym określającym obowiązujące stawki opłaty eksploatacyjnej jest Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2001 r. w sprawie stawek opłat eksploatacyjnych - Dz. U. z 2001 Nr 153 poz. 1746. Gaz ziemny wysokometanowy jest to od 5,39 za tys. m sześć. Można dyskutować, czy to jest dużo, czy mało. Ale nie można twierdzić,, że to nic czy prawie Nic. Najbogatsza gmina w Polsce - Kleszczów, ma dochód na głowę 34 058,03 zł miedzy innymi z opłat eksploatacyjnych za wydobycie kopalin. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Zamiast zachęt są "zniechęty" 04.04.11, 11:45 Gość portalu: theta napisał(a): > (...) Gaz ziemny wysokometanowy jest to od 5,39 za tys. m sześć. Można dyskutować, czy to > jest dużo, czy mało. Ale nie można twierdzić,, że to nic czy prawie Nic. > > Najbogatsza gmina w Polsce - Kleszczów, ma dochód na głowę 34 058,03 zł miedzy > innymi z opłat eksploatacyjnych za wydobycie kopalin. 5 zł/1000 m sześc. to jest co nieco dla wielkopolskich gmin, w których Kulczyk rozpoczyna wydobycie gazu konwencjonalnego, ale w przypadku gazu łupkowego nie będzie to warte strat środowiskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theta Re: Zamiast zachęt są "zniechęty" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 11:56 Przepraszam, o jakich stratach środowiskowych mowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajemniczyinwestor Maładcy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 11:51 Tak trzymać. My mamy lepszy gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
m-kow !?!?! 04.04.11, 12:10 Naganianie na tą morderczą dla środowiska technikę wydobycia jest normalnie bez precedensu :-) usłużni dziennikarze służą lepiej nawet niz politycy, chcoc i Ci coś sobie uszczką przy kumplach Dicka Cheneeya, który robią w tej branży :-) Gdyby gazoport miał 1/10 takieJ prasy to już by stał i działał. --- "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theta Ciekawy kraj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 12:16 Tak sobie czytam o tym gazie łupkowym i czytam. I nachodzą mnie bardzo gorzkie refleksje. W kraju, gdzie większość pieców we wsiach i miasteczkach opalana jest jakimś świństwem - proponuje przejechać się po prowincji w mroźny dzień i uchylić okno, gdzie większość szamb jest nieszczelna a hardkorowcy potrafią podłaczyć rurę od szamba do nieużywanej już studni, gdzie nadchodząca wiosna obnaża sterty śmieci pod kazdym niemal dowolnym krzaczkiem, gdzie wylewanie olejów przepracowanych do ziemi jest normalną praktyką, gdzie "przedsiębiorcy" zarabiają na odbierani smieci w Niemczech i "utylizowaniu" ich w lasach, oczywiście polskich, gdzie ludzie ściągają z zagranicy najgorszy szrot i poruszają się tym po drogach publicznych - nagle taka świadomość środowiskowa. Cudne, ale na ile prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś