Dodaj do ulubionych

Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c...

12.04.11, 08:30
Przecież branża ubezpieczeniowa to nie jest zysk bez ryzyka. Co za idiotyzm. U nas ubezpieczalnie to by tak chciały. Najlepiej żeby cena ubezpieczenia przewyższała maksymalną stawkę wypłacaną w ubezpieczeniu. Nie na tym polega ubezpieczenie :/
Obserwuj wątek
    • tomek.54321 Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... 12.04.11, 08:31
      To jest bzdura - placisz np 10 lat i nie korzystasz, a gdy nagle w kolejnym orku zdarzy Ci sie skorzystac 4 razy to skladka idzie w gore jak szalona. To gdzie sie podzialy skladki z tych poprzednich 10 lat? To jest zlodziejstwo i tyle!!!
      • miguell Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 08:59
        Kobieta ubezpieczona była nie przez 10 lat @tomek.54321 tylko niecałe pół roku.
        Więc nie pisz bzdur.

5 wizyt u specjalisty? Wystarczą 2-3 aby się wyleczyć
        To nie państwowa lecznica, że emeryci w ramach hobby przesiadują u lekarzy.
        Nie mam zamiaru płacić za osoby, które nie dbaja o swoje zdrowie a potem wymyślają jakie bolączki ich dopadły.

W socjaliźmie opłacało się chorować w kapitaliźmie opłaca się dbać o własne zdrowie!!!
        • pampierosy Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 09:14
          Ciekawe ile osób po przeczytaniu Twojej wypowiedzi zaczęło Ci życzyć, żeby cię jakieś przewlekłe choróbsko dopadło. Zapewne zdajesz sobie sprawę, że ludkzie zdrowie zależy nie tylko od naszego stylu życia. Więc przestań zwalać winę na zwykłych ludzi, za to że Ubezpieczalnia chce się nachapać.
          • miguell Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 09:23
            Życzą choroby jedynie podli ludzie.

Ubezpieczalnie właśnie są po to aby ubezpieczyć się od wypadków.

Za większość chorób sami odpowiadamy tylko nie mamy świadomości, że 90% przypadków raka wynika z przyczyn spowodowanych przez człowieka.
            Ubezpieczalnie muszą zwalczać cwaniaków wyłudzających świadczenia aby normalnych ludzi także było stać na składkę.

Obecnie często aby się wyleczyć muszą się leczyć prywatnie
            • cezbak Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 09:28
              Wybacz, ale większej głupoty nie mogłeś napisać:
              "Za większość chorób sami odpowiadamy tylko nie mamy świadomości, że 90% przypadków raka wynika z przyczyn spowodowanych przez człowieka."
              Obyś nigdy nie zachorował, bo dojdzie Ci dodatkowe schorzenie wynikające z "samoobwiniania się" za Twoją własną chorobę.
              • miguell Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 09:36
                Przepraszam ale na takim poziomie nie ma dyskusji.

Rozmawiałem ze znajomym onkologiem i stwierdził, że ludzie nie zdają sobie sprawy, że na rak musimy sobie w większości przypadków zapracować, - tolerowanie spalin, sąsiadów palących śmieci, nadmierne objadanie się, uboga dieta, ekspozycja skóry na słońce ....

Nie wiem czemu tak wychwalasz państwową służbę zdrowia ale dla mnie to jest przykład skrajnego złodziejstwa.

System prywatnych ubezpieczeń przynajmniej ubezpiecza nas od niespodziewanych wydarzeń i chorób. W walce z przewlekłymi chorobami powinna wspierać rodzina.
                Niestety RODZINA została przez socjalizm i współczesny konsumpcjonizm zabita
                • cezbak Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 09:43
                  Rzeczywiście, chyba czytamy rożne posty - w którym miejscu "wychwalam państwową służbę zdrowia"?. Twój znajomy onkolog oczywiście nie ma samochodu, szacunek dla konsekwencji między teorią a praktyką. Poza tym zupełnie inaczej oceniam wartość, jaką w Polsce (na szczęście) jest rodzina. Ale może ja żyję w takim patologicznym środowisku, bo mam kogo wspierać i doświadczyć wsparcia innych w trudnych sytuacjach?
                  • miguell Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 09:55
                    W niższym wątku zachwalasz obecne funkcjonowanie służby zdrowia. Zwalczasz zaciekle sektor prywatnych ubezpieczeń
                    Albo jesteś z NFZu albo pasożytujesz na obecnym systemie
                    • Gość: bartek Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! IP: 178.73.29.* 12.04.11, 10:39
                      miguell, jesteś wyjątkowo prymitywnym przykładem wiary w kapitalizm i moc jednostki. masz może wpływ na ilość spalin czy toksyn, które wchłaniasz? jedynie taki, że możesz w ciągu dziesięciu lat doprowadzić do zmian społecznych w drodze głosowania i to nie w pojedynkę.
                      • miguell Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 12:10
                        Bartek,
                        Jesteś wyjątkowo prymitywnym przykładem wiary w socjalizm.
                        Całe szczęście w Europie ostały się jedynie kapitalistyczne państwa.

Ludzie narzekają głosują na populistyczne partie a potem uciekają do krajów o największej wolności gospodarczej.

Na ilość spalin masz wpływ na poziomie jednostki - (Opieprz swojego kumpla który przebił katalizator aby wydusić moc z auta) jak i na poziomie społeczności
                        • Gość: lol Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 12:38
                          miguel, masz coś wspólnego z UPR, prawda? Takie "rozumowanie" jest typowe dla wyznawców tej sekty. Z tym, że najczęściej są to bardzo młodzi ludzie i wiara w jedynie słuszne teorie guru Korwina mija im, gdy zaczną sami pracować na swoje utrzymanie i uregulują swoje życie seksualne.
                          • st.lucas Miguel ma racje. 12.04.11, 17:40
                            Gość portalu: lol napisał(a):

> miguel, masz coś wspólnego z UPR, prawda? Takie "rozumowanie" jest typowe dla w
                            > yznawców tej sekty.

O chrzescjanach tez mowiono "sekta"...
                            Moze by tyk merytorycznie, a nie obrazajac?

Uwazam, ze miguel podchodzi do zagadnienia REALNIE.

> Z tym, że najczęściej są to bardzo młodzi ludzie i wiara w
                            > jedynie słuszne teorie guru Korwina mija im, gdy zaczną sami pracować na swoje
                            > utrzymanie i uregulują swoje życie seksualne.

Hah, ha, ha!
                            Mam rodzine, dzieci, ponad 45 lat na kraku, a "wyznawca" pogladow zblizonych do UPR
                            stalem sie dopiero od kilku lat.

Powtarzam: prosze w dyskusji o merytoryczne argumenty.
                            • Gość: najmądrzejszy Re: Miguel ma racje. IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 18:08
                              W którym miejscu niby Miguel ma rację? Sam nie podał żadnych merytorycznych argumentów, tylko jakieś ogólniki o przyczynach raka, na które i tak nie mamy wpływu.

Czy wy naprawdę chcecie być ubezpieczani jak samochód? Czy Ty i miguel naprawdę wierzycie w waszą niezniszczalność i w to, że zawsze sobie sami poradzicie? Może trochę empatii, w końcu żyjemy w społeczeństwie.

A w UPR to siedzą w dużej części licealiści i studenci na utrzymaniu rodziców.
                        • bosman_plama Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 12:47
                          miguell napisał:

> Całe szczęście w Europie ostały się jedynie kapitalistyczne państwa.
                          No tu kolega przeszarżował. Chyba, że Szwecja leży poza Europą. O "kapitalistycznej" Norwegii czy Francji też dałoby się podyskutować.
                          • st.lucas Ale miguel przeszarzowal, fakt 12.04.11, 17:43
                            bosman_plama napisał:

> miguell napisał:
                            >
                            > > Całe szczęście w Europie ostały się jedynie kapitalistyczne państwa.
                            > No tu kolega przeszarżował. Chyba, że Szwecja leży poza Europą. O "kapitalistyc
                            > znej" Norwegii czy Francji też dałoby się podyskutować.

Podobnie jak o Niemczech, w ktorych mieszkam i pracuje.

W Europie bowiem dominuje socjalizm czyli system oparty na redystrubucji
                            przez panstwo - czyli "legalnym" okradaniu jednych celem przekupienia innych.
                            • Gość: obserwator nie wiem IP: *.hospital-greiz.de 13.04.11, 11:39
                              nie wiem, czy miguel przeszarzowal, bo np. w UK socjalizmu jest zdecydowanie mniej
                              • Gość: najmądrzejszy Re: nie wiem IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 18:09
                                Ale wg migueala jak i całego UPR to Szwecja już dawno powinna być bankrutem.
                • Gość: ziuta Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.04.11, 12:26
                  czy nie widzicie, że miguell to podstawiony osobnik, po co z nim dyskutujecie
                  • st.lucas Usilnie prosze o argumenty merytoryczne, 12.04.11, 17:44
                    Gość portalu: ziuta napisał(a):

> czy nie widzicie, że miguell to podstawiony osobnik, po co z nim dyskutujecie

a nie o ataki ad personam.

Uwazam, ze miguel, pomijajac to ze ma po prostu racje, umie kulturalnie dyskutowac.
                • bosman_plama Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 12:44
                  miguell napisał:
                  > Nie wiem czemu tak wychwalasz państwową służbę zdrowia ale dla mnie to jest prz
                  > ykład skrajnego złodziejstwa.
                  >
                  > System prywatnych ubezpieczeń przynajmniej ubezpiecza nas od niespodziewanych w
                  > ydarzeń i chorób. W walce z przewlekłymi chorobami powinna wspierać rodzina.
                  > Niestety RODZINA została przez socjalizm i współczesny konsumpcjonizm zabita

W tym konkretnym przypadku ubezpieczyciel podpisywał umowę z osobą sześćdziesięcioletnią, bądź niespełna sześćdziesięcioletnią. Ponieważ z wiekiem ludzie nie stają się silniejsi i mniej podatni na zachorowania, ubezpieczyciel powinien był zdawać sobie sprawę z ryzyka. Albo więc firmę prowadzą głupcy, albo osoby nierzetelne wobec klienta. Tak czy owak, chętnie poznałbym nazwę tej firmy, bo ani z usług głupców, ani nierzetelnych usługodawców wolałbym nie korzystać.
                  • st.lucas Podsumowanie 12.04.11, 17:48
                    bosman_plama napisał:

> miguell napisał:
                    > > Nie wiem czemu tak wychwalasz państwową służbę zdrowia ale dla mnie to je
                    > st prz
                    > > ykład skrajnego złodziejstwa.
                    > >
                    > > System prywatnych ubezpieczeń przynajmniej ubezpiecza nas od niespodziewa
                    > nych w
                    > > ydarzeń i chorób. W walce z przewlekłymi chorobami powinna wspierać rodzi
                    > na.
                    > > Niestety RODZINA została przez socjalizm i współczesny konsumpcjonizm zab
                    > ita
                    >
                    > W tym konkretnym przypadku ubezpieczyciel podpisywał umowę z osobą sześćdziesię
                    > cioletnią, bądź niespełna sześćdziesięcioletnią. Ponieważ z wiekiem ludzie nie
                    > stają się silniejsi i mniej podatni na zachorowania, ubezpieczyciel powinien by
                    > ł zdawać sobie sprawę z ryzyka. Albo więc firmę prowadzą głupcy, albo osoby nie
                    > rzetelne wobec klienta. Tak czy owak, chętnie poznałbym nazwę tej firmy, bo ani
                    > z usług głupców, ani nierzetelnych usługodawców wolałbym nie korzystać.

Oczywiscie dzialania firmy moga sie nie podobac.
                    I moga odebrac jej klientow - i to jest wlasnie rynek! I o to chodzi!!!

Wolno Panu nie korzystac z uslug takiej firmy.
                    Podobnie jak takiej firmie wolno Pana (albo staruszke) nie ubezpieczac...

To o czym dyskutujemy to elementarne prawo do swobody zawierania umow.
                    Brak tego prawa, to brak obywatelskiej i gospodarczej wolnosci.
                    A na takim braku traca w koncu wszyscy.
                    Pozdrawiam.
                    • cezbak Re: Podsumowanie 12.04.11, 21:33
                      Pewnie już tego nie przeczytasz, na wszelki wypadek jednak napiszę - wolno mi się ubezpieczać lub nie - "wolny rynek", działania tej firmy mogą spowodować utratę jej klientów - też "rynek". Nie zauważasz jednak (bo chyba nie chcesz), że w tym konkretnym przypadku łamane jest prawo, bo umowa podpisana przez obie strony nie jest realizowana lub jest realizowana wadliwie! I tu powinno wkroczyć Państwo w postaci silnego, szybkiego i skutecznego wymiaru sprawiedliwości. Nie wkracza, bo nie potrafi sobie poradzić z wewnętrznymi kłótniami i politycznymi awanturami. A tę kobietę ukarano za to, że skorzystała z WYKUPIONEGO pakietu. Nie nazywajmy więc tego "kapitalizmem" ani "rynkiem". To jest busz!
                      • Gość: obserwator przed pisaniem bzdur polecam namysl IP: *.hospital-greiz.de 13.04.11, 11:34
                        chodzi o to, ze umowa byla czasowa i z mozliwoscia zmiany, wiec mogla ulec zmianie
                        • cezbak Re: przed pisaniem bzdur polecam namysl 13.04.11, 19:28
                          Tylko że w umowie nie wskazano, że zmiana jest karą za skorzystanie. W umowach AC i OC jest to wyraźne i w tym przypadku nawet bym się nie zająknął w obronie p. Haliny.
                          • Gość: bzdury z namysłem Re: przed pisaniem bzdur polecam namysl IP: 94.75.90.* 20.04.11, 23:12
                            dokładnie - gdyby w umowie było opisane, jakie poziom jest akceptowalny, jaki spowoduje zwiększenie składki, ale również jeśli ubezpieczony nie korzysta wcale z usług były zapewnione zniżki w kolejnych latach to byłoby fair. Dlaczego tylko podwyższają składki? Skoro małżonek nie korzystał wcale, to zwrot dostanie? albo chociaż mniej będzie płacił w kolejnych latach? przecież jego składki znacznie przewyższają koszt usług, z których (nie) korzysta.
                            Tak działa system składkowy: płacę ryczałt - jak potrzebuję więcej, to jest to koszt dla ubezpieczyciela, jak potrzebuję mniej, to ja nadpłacam. Aby pokrywać równo koszt usług, z których korzystam, to za każdym razem płacę za wizytę.
            • Gość: Mariusz Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 16:05
              To ja jestem tym podłym i życzę ci takiego przewlekłego choróbska, żebyś łaził po prośbie po fundacjach, bo ci twoi ubezpieczyciele ani NFZ nie pomogą. A najlepiej, żeby zachorowało twoje dziecko i żebyś patrzył, jak powoli umiera, bo państwowa służba zdrowia nie ma środków z ministerstwa na niestandardowe leczenie, a prywatne przychodnie pokazują wielką figę. To takie szczerze przedświąteczne życzenia wzamian za twoje współczucie dla problemów innych ludzi.
          • jungleman Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 12:14
            pampierosy napisał:

> Ciekawe ile osób po przeczytaniu Twojej wypowiedzi zaczęło Ci życzyć, żeby cię
            > jakieś przewlekłe choróbsko dopadło.

Na pewno wiele, a ja dołączam. Dopadnie go, to przestanie szczekać.
            Natomiast faktem nie od dziś znanym jest to, że ubezpieczyciele od organizacji przestępczych różnią się wyłącznie nazwą.
        • cezbak Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 09:20
          Wybacz, ale tym razem to Ty piszesz bzdury - pokaż mi specjalistę, u którego każde schorzenie można wyleczyć w ciągu 2-3 wizyt. Chętnie skorzystam z jego porad. Pokaż mi ponadto, gdzie jest napisane, że kobieta nie dbała o swoje zdrowie. Nigdzie tego w tekście nie wyczytałem. Ja akurat cierpię na schorzenie ortopedyczne. Leczenie trwa już kilka lat. Leczyłem się w NFZ (nieskutecznie), próbowałem prywatnie - jak wyżej - więc co mi pozostało? Chyba tylko eutanazja, bo ubezpieczyciel (według Twojej opinii) powinien przestać finansować? Dla Twojej informacji - dbam o swoje zdrowie, nie piję, nie palę, uprawiam sport.
          • miguell Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 09:27
            Przywykłeś do socjalistycznej służby zdrowia.
            Założę się że pierwszy psioczysz na podatki i dziurę budżetową nie mając zupełnie pojęcia o tym, że sam ją generujesz.

Jak zwykle widzę na Twoim przykładzie, że przypominamy sobie o zdrowym trybie życia jak zepsuje nam się zdrowie

Przestań pisać głupoty o uprawianiu sportu skoro ostatnie badania wykazały, że polacy go nie uprawiają.
            • cezbak Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 09:37
              Podatki płacę, i jeśli na coś psioczę to na to, że są źle wydawane - skoro podoba Ci się sposób zarządzania Twoją kasą, to Twój problem (patrz choćby ciągły przyrost biurokracji). Zdrowego trybu życia nie będziesz mnie uczył, potrafię o siebie zadbać bez takiej pomocy. "Polacy" pisze się z dużej litery a sport uprawiam. Skoro Ty podpisujesz się pod statystyką, którą przytoczyłeś, rozumiem że to Ty nie ćwiczysz - zalecam spróbować, to niezłe uczucie. Jeszcze jedno - we wcześniejszym poście napisałem, ze prywatnej służby zdrowia też próbowałem (nieskutecznie) - to ona też "socjalistyczna"? Jeśli nie, to skąd wniosek o moim przyzwyczajeniu do socjalistycznej? Pozdrawiam.
              • miguell Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 09:49
                Pewnie, że podatki są źle wydawne skoro jest społeczne przyzwolenie na "lekkie" ich wydawanie.

wyborcza.pl/1,76842,7197802,Sport__Jaki_sport__Lezymy_przed_telewizorem.html
                I co mądralo. Ty cały czas piszesz o sobie a nie myślisz wcale o POLAKACH.
                Przydałoby im się przejście na ubezpieczenia prywatne ale tych czasów nie dozyjemy bo przez takich jak Ty bez końca będziemy topić dziesiątki miliardów złotych rocznie w NFZcie
                • Gość: Tiger Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! IP: *.scansafe.net 12.04.11, 11:40
                  Nie masz pojęcia jak należy czytać dane statystyczne, nie masz pojęcia na temat funkcjonowania prywatnego i poblicznego systemu opieki zdrowotnej, nie masz pojęcia o medycynie. Ale przede wszystkim jesteś na bakier z logiką.

Ps. Zachoruj mądralo na tego przysłowiowego raka, o którym wcześniej pisałeś. Mając prywatne ubezpieczenie zdrowotne, o którym traktuje powyższy artykuł, usłyszysz: "niestety pana ubezpieczenie tego nie obejmuje". Albo bardziej przyjazną wersję: "mamy dobrego specjalistę, wizyta kosztuje xxx złotych, umówić pana?"

Ps2. Czy szkoły publiczne też należy zastąpić prywatnymi, jako że te pierwsze nie nauczyły cię myśleć? Czy też może należy naprawić system powszechnej edukacji, żeby zaczął uczyć dzieci myślenia, co mogło by uchronić społeczeństwo przed przyjmowaniem i dalszym promowaniem szkodliwych ideologii?
                  • miguell Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 12:12
                    Nie masz pojęcia jak należy czytać dane statystyczne, nie masz pojęcia na temat funkcjonowania prywatnego i poblicznego systemu opieki zdrowotnej, nie masz pojęcia o medycynie. Ale przede wszystkim jesteś na bakier z logiką.

Pięknie - zero argumentów - Twój poziom.
                    Sądzę, że nie ukończyłeś żadnej szkoły
                    • Gość: Tiger Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! IP: *.scansafe.net 12.04.11, 12:40
                      Argumenty podawali poprzednicy. Celowo je pominąłem widząc, że próba merytorycznej dyskusji z Tobą to jak rzucanie grochem o ścianę.

> Pięknie - zero argumentów - Twój poziom.

Skąd wiesz jaki jest mój poziom skoro mnie nie znasz? Na temat Twojego poziomu można sobie wyrobić jako takie zdanie z prowadzonej przez Ciebie dyskusji. W mojej ocenie jesteś dzieckiem internetu, niezdolnym do dłuższego zatrzymania myśli na jednym zagadnieniu, nie mówiąc już o umiejętności jakielkolwiek głębszej analizy.

> Sądzę, że nie ukończyłeś żadnej szkoły

Możesz sobie sądzić co chcesz.
                  • st.lucas Szanowny Panie Tiger... 12.04.11, 17:57
                    Gość portalu: Tiger napisał(a):

> Nie masz pojęcia jak należy czytać dane statystyczne, nie masz pojęcia na temat
                    > funkcjonowania prywatnego i poblicznego systemu opieki zdrowotnej, nie masz po
                    > jęcia o medycynie. Ale przede wszystkim jesteś na bakier z logiką.

Ja mam o tym wszystkim pojecie. Jestem lekarzem, ktory pracuje w Niemczech.
                    I podzielam opinie miguela.

Proponuje WSZYSTKIM dyskusje nie ad personam, ale ad argumentam.

> Ps. Zachoruj mądralo na tego przysłowiowego raka, o którym wcześniej pisałeś. M
                    > ając prywatne ubezpieczenie zdrowotne, o którym traktuje powyższy artykuł, usły
                    > szysz: "niestety pana ubezpieczenie tego nie obejmuje". Albo bardziej przyjazną
                    > wersję: "mamy dobrego specjalistę, wizyta kosztuje xxx złotych, umówić pana?"

Ja jestem prywatnie ubezpieczony i nie obawiam sie takiej sekwencji:
                    Bo taka MAM UMOWE - a wszystko zalezy od tego co jest w umowie.
                    Nieprawdaz?

> Ps2. Czy szkoły publiczne też należy zastąpić prywatnymi, jako że te pierwsze n
                    > ie nauczyły cię myśleć? Czy też może należy naprawić system powszechnej edukacj
                    > i, żeby zaczął uczyć dzieci myślenia, co mogło by uchronić społeczeństwo przed
                    > przyjmowaniem i dalszym promowaniem szkodliwych ideologii?

Moje dzieci uczeszczaja do szkoly prywatnej - luteranskiej (z braku w poblizu innej).
                    Bo tak jak w kazdej innej dzialalnosci GOSPODARCZEJ
                    prywatne jest na ogol lepsze jakosciowo od panstwowego.
                    Kto temu zaprzecza, ten nie wyciagnal wnioskow z 70 lat komunizmu
                    i obnizania sie poziomu panstwowej oswiaty w Polsce, Europie i USA.
                    • cezbak Re: Szanowny Panie Tiger... 12.04.11, 21:43
                      " Ja jestem prywatnie ubezpieczony i nie obawiam sie takiej sekwencji:" - Przecież cała dyskusja dotyczy właśnie tego, że p. Halina była prywatnie ubezpieczona! Może warto wiedzieć o czym mowa, zanim zabierze się głos w dyskusji. Problem polegał na próbie zmiany warunków bo skorzystała z tego ubezpieczenia w sposób, który nie spodobał się ubezpieczycielowi. Co do zaś wniosków z 70 lat i wyższości szkół prywatnych nad państwowymi - no cóż - może niech kolegę inni uświadomią jak to wygląda w rzeczywistości (być może tylko Polskiej ). Ja mam po prostu inne zdanie i doświadczenia. Ale ja zatrudniam tylko kilka osób i rekrutację przeprowadzam sporadycznie, więc nie mogę być autorytetem.
                      • Gość: obserwator a najlepiej bylo w komunizmie IP: *.hospital-greiz.de 13.04.11, 11:37
                        tak przynajmniej wynika z cezbakowego pisania - prywatne gorsze od panstwowego,
                        wiec nalezy wszystko upanstwowic!
                        • cezbak Re: a najlepiej bylo w komunizmie 13.04.11, 19:29
                          No cóż - logika nie jest Twoją mocną stroną - nigdzie tak nie twierdziłem i nadal nie twierdzę.
                • Gość: lol Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 12:44
                  miguell napisał:

> Pewnie, że podatki są źle wydawne skoro jest społeczne przyzwolenie na "lekkie"
                  > ich wydawanie.

W poprzednim poście wyraziłeś wiarę w nieograniczoną moc jednostki. Napisałeś, że każdy z nas może mieć wpływ na ilość spalin emitowanych przez samochody oraz na to, czym ludzie palą w piecach. Dlaczego więc nie zmienisz sposobu wydawania podatków w Polsce? Przecież jako jednostka masz wielką moc.
            • Gość: muminek Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! IP: *.man.poznan.pl 12.04.11, 11:55
              > Przestań pisać głupoty o uprawianiu sportu skoro ostatnie badania wykazały, że
              > polacy go nie uprawiają.

Statystycznie to każdy ma jedno jądro.
              • st.lucas Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! 12.04.11, 18:03
                Gość portalu: muminek napisał(a):

> > Przestań pisać głupoty o uprawianiu sportu skoro ostatnie badania wykazał
                > y, że
                > > polacy go nie uprawiają.
                >
                > Statystycznie to każdy ma jedno jądro.

I jeden jajnik...

I dlatego jestem goracym zwolennikiem indywidualizowania ubezpieczen
                wedle dowolnie, indywidualnie zawieranych umow.
                A jestem wrogiem panstwowego monopolu i przymusu ubezpieczeniowego (NFZ).

Bo ja nie pale, prawie nie pije, zdrowo sie odzywiam i dbam o kondycje.
                I to docenia moj prywatny ubezpieczyciel.
                Podobnie jak docenia (obnizkami stawek) moja dbalosc o uzebienie.

Dla porownania: 30% Polakow STALE nie myje zebow podobnie jak 10% Polek.
                A NFZ ma to w miejscu wiadomym... I zmusza kazdego do placenia po rowno.

Dlaczego coraz mniej Amerykanow pali? Bo ubezpieczyciele palaczom podnosza stawki.
                A robia to - najzupelniej slusznie - po analizach epidemiologiczno-ekonomicznych.
                Proste.
        • tanczacy.z.myslami I tak za nią nie płaciłeś 12.04.11, 10:22
          miguell napisał:

> Nie mam zamiaru płacić za osoby, które nie dbaja o swoje zdrowie a potem
          > wymyślają jakie bolączki ich dopadły.

Ta pani ubezpieczała się prywatnie, więc tak czy inaczej nic nie płaciłeś.
        • Gość: bella96 Re: Cała służba zdrowia powinna tak wyglądać! IP: 157.158.56.* 12.04.11, 16:47
          Może tu trzeba lekarza zapytać, czemu ta Pani musi ciągle korzystać z leczenia?
          Lekarzom się to opłaca? To może ubezpieczyciel powinien znaleźć lepszych lekarzy, którzy wyleczą w ciągu dwóch - trzech wizyt.
          Problem w tym, że prywatne ubezpieczalnie nie korzystają z "wysokiej jakości usług" tylko z dokładnie tych samych usług kiepskiej jakości, jakie funduje publiczna służba zdrowia, tyle że bez kolejki oczekujących - na dzisiaj to jedyna różnica.

P.
      • vader2010 no jak to gdzie sie podziały? 12.04.11, 09:01
        zostały wykorzystane przez panie Haliny
      • Gość: hella Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: 217.8.178.* 12.04.11, 14:21
        nie wiadomo co by było gdyby p. Halina przez 10lat płaciła składki i po tych 10 latach zaczełą chorowacibiegać do specjalistów. możliwe, ze z racji historii przebiegu ubezpieczenia składka nie zostałaby podniesiona. wiemy za to, ze w przypadku, gdy od początku ubezpieczenia korzysta sie z wielu usług medycznych to wtedy składka idzie do góry.
      • Gość: Ceres Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.internetia.net.pl 12.04.11, 16:21
        Zgadzam się z Tobą w 100%.Przechodząc na emeryturę mialam 0 słownie zero dni opuszczonych przez 38 lat pracy.Gdzie jest moja forsa ?Rozumiem że jeśli komuś potrzebne leczenie to można wziąć z moich ale jak ja zachoruję to kasa jest moja i chcę ją poświęcic dla siebie.A teraz jestem z racji wieku traktowana jak zło konieczne.A tak grzecznie pytam -co to znaczą słowa p.Kopacz?Może ktoś z państwa wie co miala na myśli.Ja to już trudno ale tak jak traktuje się młodych to skandal.
    • cezbak Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... 12.04.11, 08:33
      Chyba ktoś tu nie rozumie idei systemu ubezpieczeń i nie myślę tu o o ubezpieczonej a o ubezpieczycielu. Jeśli moje składki mają pokryć koszty zdarzeń, od których się ubezpieczam, to po co potrzebny mi pośrednik ( w tym przypadku Allianz)? W każdym razie dziękuję za przybliżenie "polskiej wersji" prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. Niewiele brakowało bym zrobił głupstwo.
      • Gość: tektek przyklad z USA to bzdura! IP: *.rdns.blackberry.net 12.04.11, 15:42
        Komentarz przytaczajacy USA jako miejsce gdzie ubezpieczalnie nie dyskryminuja jest mocno chybiony I wykazuje brak fundamentalnej wiedzy autora na ten temat. Przedewszystkim, zadne ubezpieczenie w USA nie wypisalo by polisy kobiecie po 60tce! W USA Aby wykupic polise trzeba przejsc szereg badan po ktorych ubezpieczalnia robi wycene ryzyka a osoby o najwiekszym ryzyku po prostu odrzuca powolujac sie np na klauzule "pre existing condition"...ubezpieczenie osoby w tym wieku by kosztowalo ok 2500-3000 dolarow miesiecznie, takze ostroznie z opiniami "ekspertow"!
        • Gość: monie_pl przyklad z USA to nie jest bzdura! IP: 206.188.34.* 20.04.11, 19:07
          Niestety nie masz racji, ze kobita po 60-tce nie dostanie ubezpieczenia!

W przykladzie podanym w artykule jest napisane, ze zostala dopisana do polisy jako wspolmalzonek. W Stanach firma ubezpieczeniowa oferujaca ubezpieczenia grupie MUSI zniesc "pre-existing condition" czyli nie moze dyskryminowac ze wzgledu na stan zdrowia i nawet nie moze o niego zapytac w trakcie wciagania takiej osoby do grupy ubezpieczonych, bo to nie jest ubezpiecznie na zycie.

Polska jest dopiero raczkujacym rynkiem dla tego produktu, wiec bedzie przez dlui czas wolna amerykanka, ale dobrze, ze pojawiaja sie takie artykuly.

Pzodrawiam z ubezpieczen w Stanach
    • Gość: gosc Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.04.11, 08:33
      i taka jest cala prawda o ubezpieczeniach w Polsce : masz placic i ich nie kosztowac a jak ich potrzebujesz to zostajesz z reka w nocniku .
    • Gość: Forfiter Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... IP: *.play-internet.pl 12.04.11, 08:33
      To przecież oczywiste.
      Ubezpieczony ma płacić składki, a nie korzystać z ubezpieczenia.
      W głowach się ludziom poprzewracało. Chcieliby być ubezpieczeni i za te pieniądze chodzić do lekarza ?
      Taki sam system powinien wprowadzić ZUS.
      Ile pieniędzy zostało by w budżecie na kolejne urzędnicze etaty.
      • jedyny-wonderpig Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 09:55
        Gość portalu: Forfiter napisał(a):

> To przecież oczywiste.
        > Ubezpieczony ma płacić składki, a nie korzystać z ubezpieczenia.
        > W głowach się ludziom poprzewracało. Chcieliby być ubezpieczeni i za te pieniąd
        > ze chodzić do lekarza ?
        > Taki sam system powinien wprowadzić ZUS.
        > Ile pieniędzy zostało by w budżecie na kolejne urzędnicze etaty.

Wujek Staszek Cięta Riposta. Dobre !
    • Gość: olo Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.11, 08:35
      No i macie te swoje prywatne lecznictwo, ubezpieczenia.
      Z punktu widzenia tej złodziejskiej firmy najlepszy klient to taki, który przynosi forsę w zębach i nie korzysta z ich "usług"
    • oczapowski Allianz - i wszystko jasne... 12.04.11, 08:47
      Niezle! No i to taki wstep - przymiarka do sprywatyzowania sluzby zdrowia...
      Dzieki za info bo rozwazalem wlasnie prywatne ubezpieczenie...Ale w tej sytuacji poczekam sobie. Na razie i tak nie chodze do lekarza. Jak sie zacznie cos dziac to wtedy wroce do pomyslu i sprawdze"superoferty" firm ubezpieczeniowych...Alianza sobie juz odpuszcze...
      • Gość: Jarek Re: Allianz - i wszystko jasne... IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.11, 11:40
        Sugeruję Ci teraz
        profilaktykę, badania kontrolne ...
        Będzie taniej dla Ciebie i innych

a jak będziesz miał/miała
        ubezpieczenie zdrowotne
        (jak ja)
        to nie będziesz stał/stała
        w kolejkach do:
        - internisty
        - specjalistów
        - usg
        - tomografu
        - ...

Pozdrawiam
        • cezbak Re: Allianz - i wszystko jasne... 12.04.11, 11:50
          No, chyba że ubezpieczycielowi się "odwidzi" i zmieni zasady, bo usg, tomograf, specjaliści kosztują. Oby nie! Życzę zdrowia wszystkim dyskutantom! Oby nie było powodów do tego rodzaju sporów.
    • Gość: tow.Wiesław Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 08:56
      Mi się taki system podoba bardziej niż socjalistyczny równający. Dbasz o siebie, uprawiasz sport, dbasz o dietę, nie palisz, nie nadużywasz alkoholu, jesteś zdrowszy płacisz mniej. W socjalizmie jak zwykle nieważne czy ktoś wypija codziennie 1l wódki i wpierdziela fastfoody czy dba o siebie, wszyscy płacą równy udział, bo już kwotowo nie. Lepiej zarabiający płaci więcej, gorzej zarabiający mniej, a świadczenia na równym beznadziejnym poziomie.
      • pi_rez Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 09:01
        i ta pani nie dożyje emerytury a ty będziesz żył 90 lat w socjalizmie...
      • Gość: monika Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 09:10

"Dbasz o zdrowie itd"... Szanowny Panie, osoba około 60 może juz miec kłopoty ze zdrowiem, 5 wizyt u jednego specjalisty to też nic wielkiego, jeśli miała poważniejszy problem. Tu jest przykład bardzo nieetycznej procedury. Ubezpieczenie jak rozumiem było w pakiecie z mężem, a mąż przecież nie korzystał. Zawsze będzie sytuacja, że ktoś nie korzysta wcale, a któs inny częścij. Głupoty o znidzonych emerytach i dbaniu o siebie.. Sama mialam firmowy pakiet medyczny, przez ponad 2 lata nie skorzystałam ani raz, później choroba i pól roku regularnego leczenia, wiele wizyt, badań i nikt mi tego nie wyliczał. Doceniłam pakiet, ale naprawde chyba mało kto biega co tydzień do lecznicy z nudów. Dopóki będą osoby takie jak mój przedpiscia, które uwazają, że wystarczy dbać o zdrowie, i nie ma się prawa oczekiwać tego co w UMOWIE, będziemy sie godzić na okradanie, o jakim w cywilizowanych krajach nie ma mowy.
        • pampierosy Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 09:17
          Dokładnie, facet ma 30 czy 40 lat, załóżmy biega sobie i nie pali papierosów i uważa, że tak będzie miał do 90tki. Od urodzenia się starzejemy i to jest zupełnie normalne.
        • miguell Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 09:18
          Twój "przedpiśca" :) nie zamierza składać się na Panią Halinę która przez parę miesięcy już 5-6 razy była w lecznicy.

Ty z pewnością także nie chcesz ponieważ wybierając ubezpieczenie ominiesz łukiem Towarzystwa, które tolerują naciągaczy i utrzymują wysokie stawki

Czy chcesz czy nie, to w końcu dochodzimy do normalnego systemu gdzie zdrowie jest cenne i ubezpieczonemu warto o nie dbać.
          • cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 09:26
            Tak się składa, że ubezpieczenie się od czegokolwiek polega właśnie na rozłożeniu ryzyka więc nie bardzo rozumiem Twój punkt widzenia. Oczywiście, że należy "eliminować" naciągaczy, ale to dotyczy nie tylko ubezpieczeń. Tu rozmawiamy o kimś, kto naciągaczem nie był, a lekarz nie potrafił wyleczyć jej podczas jednej wizyty. A może nie chciał, bo tez ma płacone od ilości pacjentów. Taki wariant wziąłeś pod uwagę?
            • miguell Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 09:29
              Ale właśnie ten system eliminuje naciągaczy.
              Mam znajomą, która waży 150 kg i od wielu lat leczy się na stawy, na serce, ...

W ubezpieczalni zażądali by od niej wyższej stawki, czy tak nie powinno być?
              • Gość: gosc Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.rainbow.net.pl 12.04.11, 09:40
                Tak powinno być.
                Masz nadwagę np pow 20 kg znaczy, że statystycznie bedziesz kilkakrotnie częściej hospitalizowany i leczony z powodu udaru mózgu, zawału serca, nadciśnienia, cukrzycy.
                Rozmowa powinna być krótka.
                Ma Pan/Pani nadwagę to zwiększa ryzyka wystapienia tych chorób. Ta nadwaga, jak wynika z badań, nie jest wynikiem choroby tylko złego odżywiania i zbyt małego ruchu.
                W związku z tym proponujemy zacząć liczyć kalorie, ruszać sie więcej i prawidłowo odżywiać Nie stosować żadnych diet polecanych w reklamach bo to ściema. Tu ma Pan/Pani adres do poradni dietetycznej. Oni potrafią pomóc.
                Na redukcję 15 kilogramów ma Pan/Pani 12 miesiecy. Jeżeli tego Pan?pani nie zrobi będziemy musieli podnieść stawkę ubezpieczenia do takiej a takiej kwoty miesięcznie.
                Decyzja należy do Pana/Pani.
                • Gość: v2 Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.stansat.pl 12.04.11, 15:35
                  A czy zdajesz sobie sprawę the bilu, że otyłość może czasem wynikać nie z obżarstwa, ale właśnie z choroby?! Pozostaje mi życzyć, żebyś przybrał na wadze po kuracji sterydami i żeby podnieśli ci składkę zdrowotną za "obżarstwo".
                  • st.lucas Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 18:11
                    Gość portalu: v2 napisał(a):

> A czy zdajesz sobie sprawę the bilu,

To nie jest ani ladne, ani merytoryczne.

> że otyłość może czasem wynikać nie z obżar
                    > stwa, ale właśnie z choroby?! Pozostaje mi życzyć, żebyś przybrał na wadze po k
                    > uracji sterydami i żeby podnieśli ci składkę zdrowotną za "obżarstwo".

Rozumiem wiec, ze chory na otylosc nic nie je, a jednak tyje?
                    Podobnie jak chory na nikotynizm, nie wydaje pieniedzy na niszczenie wlasnego
                    (i cudzego przy okazji wdychania dymu) zdrowia, tylko papierosy
                    same tak jakos laduja mu u ustach i sie zapalaja?

Rozumiem zatem Panie the madry, ze nie uwaza Pan, ze ubezpieczyciel
                    ma prawo do regulacji stawki zaleznie od trybu zycia - podobnie jak
                    ubezpieczyciele samochodowi w zaleznosci od wypadkowosci kierowcy?!

I rozumiem, ze taki sztuczny system przymusu i urawnilowki
                    uwaza Pan, Panie the madry, za sprawiedliwy?

Czyli wedlug Pana po rowno to jest sprawiedliwie?

Ja uwazam inaczej: to jest NIEsrawiedliwie!
                    • cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 21:48
                      Wcześniej wierzyłem, że jest pan lekarzem leczącym w Niemczech - ten post zweryfikował moją opinię na pański temat - duby smalone pan opowiada! I tyle na temat pańskiego "fachu"!
                      • Gość: obserwator Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.hospital-greiz.de 13.04.11, 11:32
                        tak, tak kolejna "merytoryczna" opinia cezbaka...
                        • cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 13.04.11, 19:44
                          Naprawdę uważasz, że to co napisał st.lukas w poście na który zareagowałem zwątpieniem w jego zawód może być wypowiedzią lekarza? No to życzę Ci spotkania takiego na swojej drodze. Oby w jak najlżejszym schorzeniu. I piszę to bez żadnej złośliwości. Pozdrawiam.
              • Gość: gdańsk Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.air-net.gda.pl 12.04.11, 09:42
                miguel - jesteś idiotą, jeżeli wierzysz w to co piszesz, albo rzecznikiem ubezpieczyciela.

Wykup sobie podwyższone ubezpieczenie i skorzystaj z porad psychiatry. Przyda ci się, zadbaj o zdrowie psychiczne już dziś, nie zwlekaj.

• cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 09:48
                Ja zaś mam znajome dziecko, które urodziło się z wadą wrodzoną. Od wielu lat się leczy. Obecnie ma 17 lat i zaczyna pięknie chodzić. Po prostu serce mi rośnie, kiedy widzę jak samodzielnie wychodzi na spacer. Zaręczam Ci, że nie pomogło 2-3 wizyty. 2 przypadek, jako "kontrwaga" dla pani 150 kg - ja ważę około 70 kg, niezależnie od diety - takie geny. Znam też dziewczynę, która (chora na cukrzycę) waży ponad 100, ja na jej diecie bym umarł z głodu. Nie generalizuj więc, proszę!
                • miguell Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 09:53
                  To teraz policz sobie ile osób w Polsce jest otyłych a ile osób z taką wadą wrodzoną.
                  Cezbak nie ściemniaj
                  Ty chyba pracujesz i doisz kasę z NFZu
                  • cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 10:13
                    No to mi "przyłożyłeś". Rozszyfrowałeś mnie całkowicie - piję, palę, leżę przed TV, nie uprawiam sportu i pracuję dla NFZ-u. Wybacz chłopie, ale nie chce mi się z Tobą gadać - ja napisałem, że uprawiam sport, Ty, że Polacy (nie powtórzę Twego błędu), nie uprawiają więc i ja nie mogę, napisałem, że w NFZ-ci mi nie pomogli, Ty że pewnie dla nich pracuję. Napisałem o jednym (dotychczas niewyleczonym schorzeniu - Ty, że doję kasę z NFZ. Sherlockiem Holmesem nie zostaniesz i najwyższy czas do tego przywyknąć. Dla Ciebie "socjalizm" to domaganie się realizowania zawartej umowy. Obyś nigdy nie musiał skorzystać z pomocy lekarskiej, niezależnie czy państwowej (którąś przecież opłacać musisz) czy prywatnej (która prawdopodobnie opłacać lubisz). Nic nie jest tak piękne jak Ci się wydaje. A idei ubezpieczeń wszelakich tłumaczyć Ci się nie podejmuję, bo szkoda mojego czasu. Może ktoś inny znajdzie tyle cierpliwości. Ja nie
                    • miguell Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 12:13
                      Nie mam pojęcia dlaczego zwalczasz pomysł prywatnego lecznictwa i określania ryzyka dla ubezpieczających się
                      Podejrzewam, że masz w tym jakiś interes
                      • Gość: gość Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.04.11, 13:29
                        Widzę że spiskowa teoria świata ciągle ma się świetnie. Ktoś już pisał o uregulowaniu życia seksualnego - spróbuj, powinno Ci pomóc, miguel.
                        Z Twoich postów wynika że sam już byś się chciał wykręcić z niezręcznego punktu widzenia, który przyjąłeś, lecz z jakiegoś powodu źle pojęty honor Ci na to nie pozwala. Życie to nie przedszkole, a poglądów tylko krowa nie zmienia. Jeszcze mało wiesz o życiu, pracujesz w jakiejś korporacji, jesteś zaprogramowany na sukces i nie wyobrażasz sobie, że mógłbyś się położyć spać któregoś dnia i rano już nie wstać, może nawet leżeć w tym łóżku długie lata. I wtedy Tobie ktoś by powiedział "naciągacz", "złodziej", "komunista", "nachapać się chce za darmo". Miło?
                        A podpisałbyś się imieniem i nazwiskiem pod swoimi postami? A jakby to zobaczył Twój pracodawca? Albo matka? I pomyślałaby - to o mnie tak napisał, bo zdrowie mi nie dopisuje...
                • Gość: gosc Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.rainbow.net.pl 12.04.11, 10:07
                  A propos dziecka z wada wrodzoną. Właśnie na takie trudne przypadki NFZ musi mieć dużo pieniędzy. Nie będzie ich miał jak będzie rozdawał na prawo i lewo ludziom którzy nie dbają o swoje zdrowie a do tego jeszcze robią rzeczy które to zdrowie mogą osłabić.
                  Nie obraził bym sie gdyby ktoś mi zaproponował schudnięcie za niższą stawkę. Miałbym dodatkowy finansowy bat na dbanie o zdrowie.
                  To nic strasznego.
                  Oczywiście nie mówię o ludziach którzy są otyli z powodu choroby. Tych należy leczyć bezwarunkowo.
                  Tak działaja ubezpieczenia. Jeżeli żyjesz "normalnie" to płacisz normalne stawki jednak jeżeli wykonujesz zawody obarczone wiekszym ryzykiem stawki rosną. Jeździsz na nartach-prawdopodobieństwo złamań rośnie, dbasz o siebie prawdopodobieństwo szybszej smierci i chorób maleje.
                  To tak jak w ubezpieczeniach komunikacyjnych. Jak masz abs lub alarm to stawki ubezpieczenia maleją.
                  Byc może to twarde stwierdzenia bo dotycza zdrowia i zycia ale tak jest.
                  • cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 10:19
                    I takie postawienie problemu jest dla mnie oczywiste. Nie mogę się zaś przyłączyć do opinii z góry zakładających, ze kobieta o której mowa to naciągaczka. Osobiście byłem "leczony" prywatnie lata temu przez lekarza, który badał, zapisywał leki, - odbyłem kilka wizyt bez rezultatu. Zmieniłem lekarza na innego (również prywatnego), który po obejrzeniu mojej dotychczasowej terapii kazał odstawić wszystkie leki z komentarzem, którego poprzedni wolałby nie słyszeć, a świadczącym o ewidentnym naciąganiu na kolejne wizyty. Tylko skąd ja pacjent mam rozpoznać, który to "lekarz" a który "konował", żeby potem nie wysłuchiwać opinii jaki to ZE MNIE naciągacz (gdyby wizyty odbywały się poprzez jakiegokolwiek ubezpieczyciela)
                    • Gość: monika Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 10:58

Po pierwsze mysle, ze miguell nigdy nie zachorowal, bo teraz chyba mu brakuje TEGO doswiadczenia :) Ja tez jestem z tych "zdrowych" , ale jednak czasem cos czlowieka dopada. Oczywiscie, ze jasne jest, iz jesli ktos ewidentnie jest w grupie wiekszego ryzyku prywatny ubezpieczyciel ma prawo do indywidualnych umow. Sama (oj chyba tego bardzo zaluje) podpisalam umowe z NN (idiotyczna strategia lwa) z WYKLUCZENIEM pewnego schorzenia (ktore zreszta juz dawno minelo), place od ponad 3 lat i nigdy jeszcze z tej usługi nie korzystalam ...
                      W przypadku pani Haliny mowa jednak o czyms innym. Wroce moze do swego przypadku. Co by bylo, gdybym miala wykupiony prywatny pakiet medyczny, a nie przez firme?
                      Ponad 2 lata zadnych wizyt, pozniej pol roku regularne leczenie. Czy po tym centrum medyczne powinno mi podwyzszyc abonament? Po wyleczeniu wszystko wrocilo do normy i lekarzy omijam szerokim łukiem - wizyta u internisty gora raz w roku.
                      Gdybym miala taki abonament indywidualnie (tym bardziej!) po doswiadczeniu choroby, chetnie bym go trzymala dalej - wiedzac, ze czasem sie przydaje. Ostatecznie wiec centrum medyczne zarobiloby na mnie. Gdyby natomiast postanowili zwiekszyc abonament ucieklabym stamtad.
                      W takich przypadkach najwieksza odpowiedzialnosc jest w rekach lekarzy, to oni w koncu diagnozuja i powinni uczciwie okreslic sciezke leczenia i ja raportowac.

• cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 11:28
                        Oczywiście, że firma ubezpieczeniowa ma prawo do indywidualnych umów - ta jednak była umową grupową, gdzie kalkulacje ryzyka ubezpieczeniowego są liczone inaczej. Poza tym, gdyby w już zawartej umowie dodano klauzulę o zniżkach/podwyżkach składki to klient tej firmy mógłby podejmować świadome działania. Tu (tak przynajmniej wynika to z tekstu) firma zadziałała korzystając z innego prawa - prawa silniejszego. Ciekawe, czy obniżyli składkę tym, którzy w ciągu trwania umowy nie skorzystali z pomocy medycznej - nie sądzę - to przecież ubezpieczenie grupowe!
                        Ubezpieczając samochód na AC i znając zapisy umowy sam analizuję, czy skorzystać z usług ubezpieczyciela i stracić zniżkę czy nie. Jest to jednak decyzja świadoma! A firmę, która tak potraktowała p. Halinę i jeszcze ma czelność bronić zasadności swojej irracjonalnej decyzji publicznie, będę omijał szerokim łukiem. Innym, nawet swoim przeciwnikom w dyskusji też to doradzam.
                        • Gość: monika Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 12:00
                          Ależ ja tu jestem przecież po tej samej stronie w dyskusji :) Napisałam o umowach indywidualnych, zeby nie wyszlo, ze jestem roszczeniowa, czyli ze tzw FIRMA niestety zawsze ma prawo (tak ci ubezpieczyciele dzialaja) do oceny ryzyka itd...ale
                          NIE W TRAKCIE umowy, to jakos tak brzmi nieetycznie. Powinni zacisnac zeby i zobaczyc jak ta nieszczesna pani halina zachowa sie w przeciagu roku czy 2 lat - jesli juz mamy tak ekonomicznie, jak sie zachowa cala grupa itd. Zdumiewa mnie, ze ci co pisza o roszczeniowosci nie rozumieja tego w szerszym nawet biznesowym ujeciu. Jesli podpisuje umowe, niewzaleznie czy w szerszym pakiecie, czy indywidualnie to PO jej podpisaniu, chce miec gwarancje komfortu przez okreslony czas, odpowiednie sluzby nadzorujace nie powinny pozwalac na zrywanie umow przez ubezpieczyciela.
                          • cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 12:03
                            Wiem, że moja odpowiedź na Twój post wygląda jakbym Cię nie do końca zrozumiał, chociaż jest inaczej :-) Dziękuje za wsparcie, a odpowiedź była kierowana również do moich adwersarzy. Pozdrawiam.
                            • miguell Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 12:17
                              No i znalazło się kółko wzajemnej adoracji
                              Monisia i Cezbaś
                              Walczą z prywatną służbą zdrowia, bronią NFZu potem na forach się dziwią, że polska służba zdrowia jest niewydajna.

To tylko i wyłącznie Wasza wina. Obecnie rządzący nie mają żadnej presji zmian ponieważ posiadają tak bierny elektorat, który każdy ochłap zbierze i będzie klaskał
                              • cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 12:29
                                Ponieważ najwyraźniej nie dotarło do kolegi piszę po raz kolejny ale już ostatni: nigdy i nigdzie nie broniłem, nie bronie i bronić nie zamierzam NFZ-u w takiej postaci, w jakiej obecnie funkcjonuje. Mam oczywiście swój pogląd jak powinien funkcjonować NFZ, ale nie będę opisywał marzeń :-). Jestem zwolennikiem również prywatnej służby zdrowia ale nie w postaci jaką opisano w artykule. Jeśli kolega nauczy się czytać ze zrozumieniem (ostatnio weryfikują to egzaminy szóstoklasisty) zapraszam do dyskusji. Na takim poziomie, kolego Miguell jak już czasami udawało nam się przeprowadzić na innych forach, gdzie nie zawsze się zgadzaliśmy, ale nikt nikomu nie przypisywał słów ani twierdzeń niewypowiedzianych a nie na poziomie wkładania mi twierdzeń całkowicie sprzecznych z moimi intencjami. I proszę nie zdrabniać mojego nicka!
                  • black_halo Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 10:55
                    Nie widze powodu by NFZ mial finansowac horrendalnie droga terapie jednego dziecka z moich podatkow. Skoro dorosly palacz, osoba z otyloscia, zapalony narciarz, yapiszon z koporacji placa podatki i skladki na ubezpieczenie zdrowotne (palacze akcyze, z samych papierosow 19mld rocznie do budzetu a leczenie chorob zwiazanych z paleniem wynosi ledwie 9mld) to niby z jakiej racji im tego leczenia odmawiac. Otyle osoby kupuja wiecej jedzenia a wiec placa wiecej VATu. Bo NFZ ma miec pieniadze na jakies nowoczesne terapie dla trudnych przypadkow?
      • jedyny-wonderpig Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 10:06
        Gość portalu: tow.Wiesław napisał(a):

> Mi się taki system podoba bardziej niż socjalistyczny równający. Dbasz o siebie
        > , uprawiasz sport, dbasz o dietę, nie palisz, nie nadużywasz alkoholu, jesteś z
        > drowszy płacisz mniej. W socjalizmie jak zwykle nieważne czy ktoś wypija codzie
        > nnie 1l wódki i wpierdziela fastfoody czy dba o siebie, wszyscy płacą równy udz
        > iał, bo już kwotowo nie. Lepiej zarabiający płaci więcej, gorzej zarabiający mn
        > iej, a świadczenia na równym beznadziejnym poziomie.

Dbasz o siebie i tak umierasz, bo Ci ktoś pijany wyjedzie z podporządkowanej. Znam takich, co dbali o zdrówko i umarli na raka dużo szybciej od tych, co całe życie leżeli popłudniami na kanapie, paląc fajki. Tu nie ma reguł. Ludzie ze starszego pokolenia wiedzą natomiast, że trzeba oszczędzać na tzw. czarną godzinę i to robią, bo większość chorób to wynik starzenia się organizmu. Pokaż mi zatem poza NFZ-tem ubezpieczalnię, która obsługuje chętnie emerytów. Jak jesteś młody to zamiast przynosić kasę w zębach darmozjadom w garniturach, lepiej oszczędzać, bo na starość i tak nikt poza budżetem państwa nie będzie chciał Cię leczyć.
    • pit_sam_pras Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... 12.04.11, 09:00
      No to mnie wyleczyli z ubezpieczania się w Allianz.
    • Gość: alik Jak sprywatyzuja szpitale to beda leczyc tylko IP: *.29.100.113.threembb.co.uk 12.04.11, 09:35
      zdrowych
      • ggrdl Wręcz przeciwnie 12.04.11, 10:53
        Zobacz jak ładnie działają prywatne apteki, prywatne spożywczaki, zieleniaki, itp.

Prywatne szpitale będą zabiegać o pacjenta. W tej chwili pacjent jest jedynie zawadą, lub źródłem łapówek.
    • osmiol Normalność dziwi naiwnych 12.04.11, 09:37
      Koszt ubezpieczenia rodzinnego poniżej 200zł miesięcznie jest niewielki gdy płacimy za możliwość szybkiej konsultacji u specjalisty od czasu do czasu. Stałe leczenie prowadzi bezpłatny lekarz rodzinny. Po konsultacji u prywaciarza wystarczy poprosić o opis konsultacji na pismie i przekazac własnemu lekarzowi rodzinnemu - wypisze kolejne recepty i zrobi kontrolne badania.
      Jeśli ktoś oczekuje ekskluzywnej opieki - czytaj : profesora zajmującego się wypisywaniem leku przeciwzapalnego - musi płacić ekskluzywnie - jestem pewien, że klientka mogłaby się nadal ubezpieczać - tyle, że za dużo więcej.
      Z drugiej strony ten"prywatny" lekarz możliwe , że chciał naciągnąć ubezpieczyciela na opłaty za konsultacje - stąd ich częstotliwość - a pacjentka naiwna akceptowała kolejne propozycje randek. Teraz oboje budzą się z ręką w nocniku - ona nie ma ubezpieczenia a lekarz nie ma pacjenta.
      • Gość: titta Re: Normalność dziwi naiwnych IP: *.botany.gu.se 20.04.11, 17:03
        > Koszt ubezpieczenia rodzinnego poniżej 200zł miesięcznie jest niewielki gdy pła
        > cimy za możliwość szybkiej konsultacji u specjalisty od czasu do czasu.

Tylko czy na to "od czasu do czasu" w ogole warto placic skladke? Jak koszt wizyt jest nizszy od skladki to lepiej besposrednio placic lekarzowi. (Padlam, ze smiechu, gdy usilowano mi wcisnac ubespieczenie dentystyczne, gdzie miesieczne sklatki wynosily tyle ile rocznie place cakowicie prywatnemu dentyscie).
        Drosze swiadczenia (operacje, chemia itp.) to i tak glownie z NFZ, chyba ze sie myle.
    • Gość: stary.gniewny Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... IP: *.krawarkon.pl 12.04.11, 09:41
      Ideał wg ubezpieczonego: włożyć 100zł wyjąć 10000zł
      Ideał wg ubezpieczalni: dziesiątki tysięcy akwizytorów zbierają składki za niewielką prowizję. Komuś tam wypłaca się niewielkie odszkodowanie żeby nie było że się nie wypłaca. Jak ktoś nie pzynosi dochodu to się go skreśla. Wspiera się cel społeczny żeby nie było że się nie wspiera. I na koniec roku premia dla zarządu, rady i prezesów po miliardzie.
    • Gość: wwww Nie rozumiem oburzenia!!! IP: 222.128.41.* 12.04.11, 09:42
      Nie rozumiem oburzenia!!!

Nowy klient, ktory od razu wykorzystuje ubezpieczenie na maksa i to u ROZNYCH specjalistow to zwykly oszust!

Typowe cwaniactwo, mam prywatny pakiet to odrazu ide do okulisty, ortopedy i jeszcze 5 innych...
      Moim zdaniem ta Pani zachowuje sie dziwnie.

Moj znajomy mial umowe (chyba nawet w Alianz) i po kilku latach bez leczenia mial problem i musial chodzic raz na dwa tyg do drogiego specjalisty i jakos problemu nie bylo. Zawsze sa takie panie Haliny, ktore chca wszystkich dymac....
      • Gość: antyHipokryta Re: Nie rozumiem oburzenia!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.11, 09:54
        chyba kpisz- zaplacila ma prawo do wszystkich uslug, do kazdego lekarza nawet chocby jeden dzien miala ubezpieczenie!!
      • tojo Re: Nie rozumiem oburzenia!!! 12.04.11, 10:05
        Kompletne niezrozumienie. Nie znamy oferty ani szczegłów ubezpieczenia.
        Ale jak wynika z artykułu, Pani prawdopodobnie miała ubezpieczenie zdrowotne w ramach grupowego ubezpieczenia dla pracowników i ich rodzin w zakładzie pracy męża. Ubezpieczyciel przygotowuje ofertę dla takiego zakładu i proponuje składkę. I szkodowosć należy rozpatrywać w stosunku do całej grupy ubezpieczonych z tego zakładu w powiązaniu z wysokoscią oferowanej składki..Bo Pani, o której mowa korzystała z ubezpieczenia ale jej mąż już nie... a byc moze koledzy meża z pracy nie skorzystają przez cały rok. Beda też osoby, które korzystają więcej. Na tym polega ubezpieczenie. To ubezpieczyciel wylicza sobie w stosunku do liczby ubezpieczonych ryzyko i oferuje odpowiednią składke.
        W tym przypadku widać , ze firma ubezpieczeniowa poszła po bandzie. Trudno ofertę tej firmy nazwać ubezpieczeniem a raczej ofertą pośrednictwa w korzystaniu z prywtnej służby zdrowia. :)
      • jedyny-wonderpig Re: Nie rozumiem oburzenia!!! 12.04.11, 10:29
        Gość portalu: wwww napisał(a):

> Nie rozumiem oburzenia!!!
        >
        > Nowy klient, ktory od razu wykorzystuje ubezpieczenie na maksa i to u ROZNYCH s
        > pecjalistow to zwykly oszust!
        >
        > Typowe cwaniactwo, mam prywatny pakiet to odrazu ide do okulisty, ortopedy i je
        > szcze 5 innych...
        > Moim zdaniem ta Pani zachowuje sie dziwnie.
        >
        > Moj znajomy mial umowe (chyba nawet w Alianz) i po kilku latach bez leczenia mi
        > al problem i musial chodzic raz na dwa tyg do drogiego specjalisty i jakos prob
        > lemu nie bylo. Zawsze sa takie panie Haliny, ktore chca wszystkich dymac....

Podstępna pani Halina dyma biedną korporację, chodząc do ortopedy z chorą nogą.
      • Gość: alicja Re: Nie rozumiem oburzenia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 13:22
        > Nowy klient, ktory od razu wykorzystuje ubezpieczenie na maksa i to u ROZNYCH s
        > pecjalistow to zwykly oszust!

Jesteś pewnie z tej ubezpieczalni i płacą Ci za pisanie takich rzeczy, bo nie wierzę, żeby ktoś naprawdę tak myślał.

Zawsze można zastrzec w umowie, ze ubezpieczony ma prawo do jednej wizyty w miesiącu albo nabywa pełne prawa np. po 6 miesiącach. Nawet państwowy NFZ stosuje taką zasadę w przypadku tzw. dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego, z którego korzystają osoby bez stałego zatrudnienia: jeśli ktoś miał dłuższą przerwę w płaceniu składek i chce wznowić ubezpieczenie, to na wstępie musi zapłacić większą sumę, aby od razu nabyć prawo do korzystania z publicznej służby zdrowia.
    • gregsmile to tylko dowodzi, że Drzewiecki miał rację 12.04.11, 09:50
      czyli Drzewiecki w chwili słabości powiedział prawdę o Polsce. i tej wersji będę się trzymać.
    • Gość: KAGAN Chcieliscie kapitalizmu? IP: *.dsl.telepac.pt 12.04.11, 09:54
      No to go teraz macie...
      lech.keller@gmail.com
      • billy.the.kid Re: Chcieliscie kapitalizmu? 12.04.11, 10:20
        szybką konsultację to też se mogę zrobić u lekarza rozdinnego. na cholerę więc pąłcić"ubezpieczycielom"-za szybką konsultację??????????????
      • Gość: antyHipokryta Re: Chcieliscie kapitalizmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.11, 10:24
        a gdzie ty tutaj masz kapitalizm? to jest bandytyzm bez zadnej kontroli ani nadzoru!!
    • Gość: Jacek Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... IP: 80.120.5.* 12.04.11, 10:10
      Miguell masz racje,ale oni tego nie zrozumieja - BO IM WSZYSTKO NALEZY SIE GRATIS
      • cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 10:23
        Rzeczywiście nie rozumiem - kobieta (a właściwie jej mąż) płacili składkę - skąd więc mowa o gratisie? Gratis to chyba nadal "za darmo?"
        • miguell Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 12:24
          Cezbak odpowiedz w końcu
          Ofertę przyjęli w grudniu. Od tego czasu kobieta sam przyznała, że korzystała z usług 7 razy.
          Nie znamy "prawdy" Allianzu, ponieważ nie sprawdziliśmy dokładnie baz danych ile rzeczywiście zabiegów wykorzystała.

Allianz ma prawo do tego aby mobilizować osoby do tego aby nie przesiadywały u jego specjalistów tak jak w publicznych zakładach.

Polaków ciężko tego oduczyć

Dlaczego upierasz się, że Allianz nie powinien mieć takiego prawa?
          • cezbak Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za 12.04.11, 12:30
            A ile razy miała zapisane w umowie?
    • Gość: Jacek Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... IP: *.esaprojekt.pl 12.04.11, 10:13
      Zastanawia mnie, co miał na myśli ten profesor, który powiedział: "Firmy amerykańskie mają zakaz selekcji wstępnej osób zainteresowanych ubezpieczeniem medycznym". Czym są w takim razie tzw. pre-existing conditions w amerykańskim systemie ochrony zdrowia, które szeroko zostały omówione przez Michaela Moore'a w filmie Sicko (Chorować w Ameryce)? A może o jakąś inną Amerykę chodzi? Mam wrażenie, że jeszcze chyba nie zdążyli zreformować swojego systemu i póki co Amerykanie poddawani są szerokiemu wywiadowi ze strony ubezpieczalni, póki łaskawie zechce ich ubezpieczyć. Wystarczy w wpisać w Google'u: "pre-existing conditions" i poczytać. Zniesienie warunków wstępnych ubezpieczenia jest zatem albo w planie, albo rodzi się w bólach, więc mówić o tym, jakby to już się działo, to lekkie nadużycie.
    • eques Allianz to "fajna" firma 12.04.11, 10:16
      Przez kilka lat ubezpieczałem u nich samochód OC, AC i NW - jazda bezszkodowa - i byłem
      szanowanym klientem. W tym roku miałem wypadek i .... klientem przestałem być, firma
      poinformowała mnie, ze zrywa umowę ze mną. Tak, tak, zwyczajnie zrywa umowę i to natychmiast, bez czekania na koniec okresu umowy.
      Przestałem przynosić forsę w zębach i ośmieliłem się wziać odszkodowanie, więc już nie jestem
      ich klientem. Allianz - firma wydrwigrosz jednym słowem.
      • bufu Re: Allianz to "fajna" firma 12.04.11, 10:53
        co ty pierd.... Napisz dlaczego zrywają z toba umowę - szkoda całkowita moze a może co innego . Podaj szczegóły "zerwania" kłania sie KC i OWU. Ja w tej firmie od 9 lat sie ubezpieczam i tez miałem szkody - ostatnia w zeszłym miesiącu z AC i zadnych problemów ze strony firmy nie miałem. Oględziny na 3 dzien po zdarzeniu (Czwartek) - kaska we wtorek po południu na koncie.
    • tanczacy.z.myslami Przecież to naczelna zasada tych ubezpieczeń :) 12.04.11, 10:23
      "Czy to znaczy, że z prywatnego ubezpieczenia na przystępnych warunkach może korzystać tylko zdrowy człowiek? "

Tak, i to powinno być napisane dużymi literami na początku każdej polisy ubezpieczeniowej.
    • abszperwentyl zdrowy placi 200 a jak choruje to 500 albo jesz :) 12.04.11, 10:46
      zdrowy placi 200 a jak choruje to 500 albo jeszcze wiecej :)
    • ggrdl To jest biznes. Co was dziwi? 12.04.11, 10:50
      Ubezpieczenia to biznes, a nie pomoc socjalna.

Biznes polega na zarabianiu. W przypadku ubezpieczeń oznacza to, że szacowane ryzyko musi być z nawiązką pokryte ze składek. Tak to działa.

Wszyscy zrozumieli, że osoby często powodujące wypadki drogowe płacą większe składki.

Po ostatnich powodziach powoli dociera do ludzi, że ubezpieczenie od powodzi domu postawionego na terenie zalewowym może być kosztowne, lub niemożliwe.

Nadal jednak widać, że w innych przypadkach wybuchamy świętym oburzeniem. Tylko na co?

Aha, ta pani może iść do zwykłego lekarza, tak jak inni ;-))) lub wykupić abonament w Medicoverze, czy innym Luxmedzie.
    • Gość: Enon Re: Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.11, 10:54
      "Składki umowy nie finansowały kosztów świadczeń i nie pozwalały przypuszczać, aby stan ten mógł ulec zmianie w dłuższym terminie."
      Tyle, że na 1 osobę często korzystającą z porad lekarskich przypada 10 które w ogóle lub sporadycznie z nich korzystają. I na tym polega ten biznes dla firm ubezpieczeniowych.
      Niech zatem Pani rzecznik bzdur nie opowiada.
      Na rynku jest wiele firm ubezpieczeniowych za pośrednictwem których można wykupić tzw. prywatne leczenie. Nie zalecam jednak udawania się do nich bezpośrednio lecz korzystanie z usług brokerów majacych tzw. grupy ubezpieczenia zdrowotnego. Opłaty są wtedy znacznie niższe.
    • Gość: misadko Pacjent ma być bezwypadkowy. "Choruje pani za c... IP: *.play-internet.pl 12.04.11, 11:22
      popatrz też tutaj:

ubezpieczenie-na-zycie.blogspot.com
      ubezpieczenia-grupowe.blogspot.com
      ubezpieczenia-firmowe.blogspot.com
    • Gość: arek 7 razy u lekarza w 3 miesiące. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 11:23
      Nawet zdrowie ma swoją cenę. Prywatny ubezpieczyciel szybko wyleczy Polaków z chodzenia do lekarza na "pogaduszki".
    • Gość: krm Cała prawda o prywatnych ubezpieczeniach IP: *.toya.net.pl 12.04.11, 12:02
      Różnica między prywatnym a państwowym ubezpieczeniem jest taka, że państwowe będzie cię leczyć czy sie opłaca czy nie, prywatne kopnie cię w tylek gdy tylko zobaczy, że stajesz sie niedochodowym klientem.

Tak samo prywatne szpitale radzą sobie dobrze bo wykonuja jedynie te zabiegi, ktore sa dochodowe, trudniejsze przypadki podrzucają do państwowych szpitali, ktore nie mając dochodowych przypadków zmuszone sa wykonywać glównie te niedochodowe i popadają w dlugi.

Nie ma co się łudzić, że wprowadzenie prywatnych ubezpieczeń uzdrowi sytuację, raczej na starosc większosc może zostać bez opieki medycznej.
      • cezbak Re: Cała prawda o prywatnych ubezpieczeniach 12.04.11, 12:06
        Niestety, masz rację!
        • Gość: c*** Re: Cała prawda o prywatnych ubezpieczeniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.11, 12:59
          z prywatnych oddziałów położniczych przywożą karetkami kobiety z powikłaniami w trakcie porodu do państwowych szpitali. U prywatnych wszystko jest wyliczone co do złotówki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka