Dodaj do ulubionych

Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ...

IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 10:26
Najwyzszy czas zeby przemysl muzyczny zdal sobie sprawe z bezsensownosci swoich dzialan. Chociazby plyta Pink Floyd, wydana 30 lat temu nadal kosztuje 50-70 PLN. A gra na konsole,wydana rok temu obnizyla cene z 250 PLN do 89 PLN. Dopoki ceny muzyki nie spadna do rozsadnych poziomow, kupowanie plyt jest bezsensu.

-------
Wszystko o używanym Yarisie, tylko na Fan Klub Toyota
www.fanklubtoyota.pl/modele/uzywane/item/toyota-yaris-i-1998-2005.html
Obserwuj wątek
    • Gość: madiba Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.guwlan.gu.se 03.05.11, 10:47
      autor(ka) artykuly ma błędne informacje nt spotify. jest wiecej opcji niz tylko abonament i 10h/msc. Mam darmowe konto bez limitu czasowego. Oczywiscie sa reklamy ale nie sa one az tak uciazliwe. niestety, od 1go maja zaszly zmiany i kazda piosenke moge odsluchac za darmo jedynie 5 razy. Nadal natomiast nie ma limitu czasowego i teoretycznie moge sluchac muzyki 24h.
      • Gość: testman Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha IP: *.122.19.153.dyn.user.ono.com 03.05.11, 11:28
        od 1 maja zmieniły się zasady korzystania ze spotify w wersji open i rzeczywiscie teraz to tylko 10 godzin / miesiac i inne ograniczenia.
        • Gość: madiba Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha IP: *.guwlan.gu.se 03.05.11, 12:06
          @testman: faktycznie... wlasnie sprawdzilem i rzeczywiscie jest ograniczenie czasowe rzedu 10h.
      • Gość: Wiking Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha IP: *.cybercomhosting.com 03.05.11, 12:33
        Zaszly zmiany wszystko zalezy kiedy zakladales konto. Ja mam konto od grubo ponad roku i jak narazie nie mam ograniczen. Znajomemu zakladalem jakies 2 miesiace temu i juz bylo tylko 20h.
        Mam nadzieje ze Spotify jednak pociagnie bo to dobry kierunek problemem sa wytwornie ktore nie rozumieja ze lepiej sprzedac za grosze niz produkowac zbyt drogie dla wielu plyty po to aby skonczylo sie ze ludzie w ramach dozwolonego uzytku wlasnego i tak za free sciagna sobie piosenki.
    • Gość: am0k Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.toya.net.pl 03.05.11, 10:59
      Sprawdźcie sobie jeszcze Grooveshark'a - na obecną chwilę bez opłat i limitów.
    • Gość: gość Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.icpnet.pl 03.05.11, 11:23
      a tuba.fm ?! Po polsku, darmowa i ma nawet wersję na komórki..
      • Gość: mało tego Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 19:06
        mało tego - tuba.fm jest aplikacją AGORY więc Pan redaktor mało wie o rynku nawet "własnych" mediów ;/
    • kolejorz_nie_ma_szans Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... 03.05.11, 11:23
      "Tu z kolei trzeba płacić 3 dol. miesięcznie, chyba że mieszka się w Wielkiej Brytanii, USA lub Niemczech, gdzie Last.fm jest darmowy."

Wystarczy TOR i za pomocą jego wrzucić się na jakiś IP z niemiec czy UK i sprawa załatwiona, mamy LAST FM za free ;p
    • Gość: krytyk Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha IP: *.static.tvk.wroc.pl 03.05.11, 11:27
      "Mógłbyś słuchać muzyki za darmo, ale" - panowie korekta! Trzy kropki na końcu, tym bardziej, że pełno miejsca. To już 2 błąd na głównej dziś.
      • kolejorz_nie_ma_szans Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha 03.05.11, 11:47
        a poza tym przed ale nie stawiamy przecinka ! ;)
        • archozaur Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha 03.05.11, 12:07
          No pięknie, a od kiedy to?
    • panbies Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... 03.05.11, 12:18
      Grooveshark jest dobry:]
      • matt.cobosco Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha 03.05.11, 12:38
        Grooveshark jest bardzo dobry! Ciekawe, czemu w tym tekście nie ma o nim ani słowa... Pewnie nie pasuje do głównej tezy artykułu.
        A Tuba FM pewnie takimi artykulikami przygotowuje grunt pod wprowadzenie opłat - na to wygląda;)
    • piotrns Streaming na telefony komórkowe 03.05.11, 12:44
      to marnowanie pasma transmisyjnego. Dla sensownej jakości muzyki potrzeba ok. 100 kilobitów na sekundę - tyle, ile wystarcza do wideorozmowy. A pasmo radiowe nie jest z gumy...
      • Gość: wersy Re: Streaming na telefony komórkowe IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.11, 13:19
        Operatorzy daja np. 8 GB na miesiac za 50 zl, a bedzie jeszcze wiecej. Chyba wiedza, co robia? Przyjmunac z grubsza koniecznosc przeslania 1 Mb/min daje to dobre 130 godzin sluchania muzyki miesiecznie, co powinno kazdemu wystarczyc z nawiazka (reszte moza przeznaczyc na sprawdzanie maili czy pogody).
        Ceny oczywisce w koncu spadka, a limity i predkosci wzrosna - to, ze pasmo radiwe nie jest z gumy nie ozacza przeciez, ze doszlismy juz d technologicznej sciany.
    • Gość: oldskull Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 13:05
      Czegoś nie rozumiem: są opłacalne stacje radiowe, w których jeszcze są normalne audycje (czyli trzeba opłacić dziennikarza) a nie jest opłacalny streaming za darmo? Sytuacja co najmniej dziwna.
    • Gość: miszon Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 14:16
      Ja rozumiem - płacić za ściąganie, płacić za kupowanie, płacić za koncerty, etc.
      Ale - PŁACIĆ ZA SŁUCHANIE??!!

A w przyszłości, powiedzmy w radio? Jak nie zapłacę, to cisza będzie w momencie piosenek?

Przypomina mi to sytuację, kiedy mówiono o płaceniu za youtube. Z tego wszystkiego jest dla mnie to największą bzdurą - przecież to byłoby płacenie za oglądanie/słuchanie reklamy (przecież teledyski mają funkcję promocyjną).
    • jkredman pazerniacy z RCCA i MCA jeszcze nie zauważli, że 03.05.11, 14:49
      podcinają gałąź z której zbierają owoce dobrobytu,

oni nie kapują, że popularność muzyki, moda na słuchanie napędza ich biznes, jak zamkną do tego dostęp to w niedługim czasie zobaczą że ludzie znajdą inne rozrywki

niech windują te ceny jeszcze wyżej - niewielu to kupi, bo niewielu na te ceny stać, a Ci co mają taka muzyką się raczej słabo interesują

więc dalej rżnijcie panowie z RCAA i MCAA głupa
    • Gość: arrr Rozwiązanie jest banalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 14:55
      P2P: internauci sami zapewniają transfer. Bez reklam, bez ograniczeń.
      • Gość: . P2P IP: *.icpnet.pl 26.05.11, 14:55
        .
    • jkredman uważajcie - jak się uporają [zlikwidują] publiczną 03.05.11, 14:56
      telewizją - to i oglądanie filmów będzie płatne - i to sporo płatne [nie mylić odpłatności za dostęp do programu lub jego wybranej - atrakcyjnej części z opłatami za przesył sygnału telewizyjnego]
    • Gość: global master Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.alkom.3s.pl 03.05.11, 14:57
      Dubli w artykule nie wymieniono. A daje dostęp do ponad 20 mln utworów. I nie ma problemu ani z prawami autorskimi, ani z producentami z USA. A do tego dorzuca ponad 40 tys. stacji radiowych. Spróbuj np.: eu.dubli.com/mydubli___lp_capture.html?BArefno=8388858&m=8483058&mname=Anastacia+-+Left+Outside+Alone
    • Gość: omgwtfbbq Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.multimo.pl 03.05.11, 17:13
      Albo można pokazać figę wielkim koncernom i kupować utwory bezpośrednio od wykonawców. A darmową muzykę znacznie ciekawszą niż to co się słyszy w radio i telewizji znaleźć można na przykład na jamendo.com, rcrdlbl.com lub purevolume.com.
    • Gość: Arek Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 17:14
      Kto słucha muzyki, to powinien płacić ale ceny powinny być dopasowane do zarobków a nie z kosmosu !
    • Gość: qUqU Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 17:47
      Warto skorzystać z Grooveshark.com
      Odtwarzacz streamingowy z całkiem sporą bazą artystów i nie trzeba niczego ściągać (nielegalnie :);
    • Gość: elo Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.radom.vectranet.pl 03.05.11, 18:44
      Ale o co chodzi? Mam aplikacje na Androida z tuba fm i wszystkiego słucham za darmoszkę
      • Gość: gebowicz Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 21:41
        chodzi o to ze znacznie starsze i wieksze serwisy niz tuba musza wchodzic w abonament bo nie wyrabiaja finansowo. Nie wiesz czy tuba (ktora nota bene korzysta z muzyki stacji radiowych Agory) tez w to nie wejdzie.
    • Gość: aaa Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.tktelekom.pl 03.05.11, 21:32
      zamiast placic lepiej sluchac radia
      • Gość: Lasdar Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha IP: *.ip.jarsat.pl 03.05.11, 21:56
        Tyle ze za radio teoretycznie tez powinno sie placic abonament radiowo-telewizyjny (tvp). Do tego dochodza chcac nie chcac reklamy. Chyba ze masz na mysli radia internetowe typu ... kiedys sluchalem polskastacje.pl. Ale tam z kolei jest dosc ograniczona baza utworow. No i glowny problem radia ... nie sluchasz tego co chcesz w danej chwili uslyszec.

Ja polecam grooveshark.com.
      • matt.cobosco Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha 03.05.11, 21:57
        No tak, ale radio mi zaserwuje, to co radio chce i niekoniecznie będzie to dokładnie to, co lubię, a playlisty na cały czas darmowym Groovesharku sobie układam wg własnego uznania i wciągam na nie tylko to, co chcę i lubię:)
    • Gość: Oleg Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 22:46
      Niedlugo, za to ze uslyszysz czyis dzwonek na komorce bedzie trzeba ZAIKS...
      =========
      Zobacz jakie samochody będą w grze DiRT 3
      www.facebook.com/pages/DiRT-3-Gra/120610698018530
    • Gość: _ Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha IP: *.internetunion.pl 04.05.11, 00:18
      to nie jest artykuł przepisany słowo w słowo z Polityki?
    • Gość: soulseek Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucham ... IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.11, 11:27
      polecam
    • Gość: PUNKracy Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha IP: *.ghnet.pl 14.05.11, 14:07
      mnie,Polakowi ktoś coś może kazać?o nie...jestem Polakiem,jak mam ochotę to robię zadymę na stadionie,lubię się napić wódki,robić bokami w pracy i narzekać na wszystko i wszystkich.jak ja coś ukradnę,to jest fajnie a jak mnie ukradną to się oburzam. i nie płacę abonamentu RTV...a jak mam ochotę posłuchać muzyki,to ją ściągam z sieci i słucham.na całym świecie niech sobie płacą ale ja jestem przecież Polakiem.
      • dystans4 Re: Streaming, czyli kto zapłaci za to, że słucha 15.05.11, 17:21
        NIEPRAWDA.
        W dawnych czasach nie było mowy o tym, że jak muzyk wykonał swoją robotę raz, to brał za nią tysiąc razy. Zagrał, zaśpiewał, wziął pieniądze i ok.
        Znaczy, nauczyciel powinien całe życie brać pieniądze od swoich uczniów, bo przecież przekazał im swoją własność intelektualną. Powinno się prowadzić rejestr notatek, korespondencji i od każdego napisanego tekstu płacić haracz poloniście (jeśli w obcym języku, to związkowi od tegoż), za rachunki budżetu domowego - matematykowi itd. itp.

No i, także oczywiście, abonament, to się opłaca. Małgorzacie Raczyńskiej się opłaca, na lewe zwolnienia i odprawy.
        Muzycy są tylko w forpoczcie postępu
        buldog.
    • inkwizytorstarszy Słuchanie muzyki przez komórki...? 08.06.11, 03:46
      Czy ja dobrze zrozumiałem, że ludzie słuchają muzyki przez głośniczki telefonów...???
      I ci melomani nazywają to muzyką.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka