Dodaj do ulubionych

Szczecin: Skanują karty? Policja ostrzega

IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 31.08.11, 12:13
Znajoma Turczynka wyplacila drobna kwote z automatu w Szwecji, kilka minut pozniej jej turecki bank zadzwonil na jej komorke i spytal, czy wie o tej wyplacie i zaproponowal blokade karty. A wiec mozna cos zaradzic, jezeli bank chce.
Obserwuj wątek
    • switonemsi Re: Szczecin: Skanują karty? Policja ostrzega 31.08.11, 12:37
      Założę się, że 9 na 10 osób miałoby pretensję o zawracanie dupy - przecież mogą wypłacać skąd chcą.
      • laksmana Re: Szczecin: Skanują karty? Policja ostrzega 31.08.11, 12:40
        Niekoniecznie. Mój bank też dzwoni, kiedy korzystam z karty kredytowej na wczasach i jestem mu za to wdzięczny.

switonemsi napisał:

> Założę się, że 9 na 10 osób miałoby pretensję o zawracanie dupy - przecież mogą
        > wypłacać skąd chcą.
        >
    • Gość: Arek Szczecin: Skanują karty? Policja ostrzega IP: *.tktelekom.pl 31.08.11, 12:55
      A czemu ten Pan ma coś na policji zgłaszać ? Przecież to bank okradli a nie jego ?
      On kartę ma, pinu jak mniemam nikomu nie podawał wiec gdzie problem ?
      Trzeba skonczyc z tym ze banki zrzucają całą odpowiedzialność na klienta a rownoczesnie
      pobierają od tego słone oplaty...
      Niech bank wprowadzi karty z cgipem i bedzie koniec skimowania...
      Ustawa o elektornicZnych instrumentach płatniczych zdecydowanie staje w takiej sytuacji po stronie klienta
      • and_nowak Trochę faktów 31.08.11, 13:36
        ość portalu: Arek napisał(a):

> A czemu ten Pan ma coś na policji zgłaszać ? Przecież to bank okradli a nie jego ?

To jest twoja opinia, ale stan konta zmniejszył się "Temu Panu". I zgodnie z regulaminem podpisanym przez Tego Pana jeżeli w stosownym (dosyć długim, bodaj 3miechy) czasie nie zgłosi reklamacji, to umarł w butach.

> On kartę ma, pinu jak mniemam nikomu nie podawał wiec gdzie problem ?

W tym, że jednak podawał PIN i kartę do skopiowania. Pewnie nieświadomie, ale tu mamy do czynienia ze złodziejami, a nie wróżbitami, co to sami PIN odgadną i numer karty.

> Trzeba skonczyc z tym ze banki zrzucają całą odpowiedzialność na klienta a rownoczesnie
        > pobierają od tego słone oplaty...

Może najpierw sprawdź, a potem pisz, bo wychodzi głupio: w EU banki pokrywają wszystkie straty powyżej 150€, a dodatkowe ubezpieczenie kosztuje słono, bo zwykle 2zł miesięcznie. Do tego "słona opłata" za użytkowanie karty - zwykle 0zł (przy obrotach powyżej 100zł).

> Niech bank wprowadzi karty z cgipem i bedzie koniec skimowania...

Bullshit. Bank zapewne już wprowadził chip ...ale nadal jest pasek. Efekt - to już do przemyślenia w domu ;-)
        Po co pasek? Ano dla kompatybilności z setkami tysięcy POSów i ATMów starszej generacji.
        Dla wygody klienta...

> Ustawa o elektornicZnych instrumentach płatniczych zdecydowanie staje w takiej
        > sytuacji po stronie klienta.

Wykazałeś się jej nieznajomością, poczytaj ją więc.

• Gość: Arek Re: Trochę faktów IP: *.tktelekom.pl 31.08.11, 14:51
          >A czemu ten Pan ma coś na policji zgłaszać ? Przecież to bank okradli a nie jego ?

>To jest twoja opinia, ale stan konta zmniejszył się "Temu Panu". I zgodnie z regulaminem >podpisanym przez Tego Pana jeżeli w stosownym (dosyć długim, bodaj 3miechy) czasie nie >zgłosi reklamacji, to umarł w butach.

Przecież nie napisałem że ma nie zgłaszać reklamacji, mówiłem o zgłoszeniu na policji.
          Reklamację należy zglosic, ale na policje to mozesz isc jak ci karte ukradli lub ją zgubiles albo masz podejrzenie (uzasadnione) ze zostala skopiowana w okreslonym miejscu. W przeciwnym wypadku to jest problem banku, o ktorym zgodnie z regulaminem go powiadomiles. Mniej juz kiedys zmuszal bank zebym zglosil na policje kradziez, bo na moją karte (ale nie moją kartą, bo mialem ja w kieszeni) ktos dokonal zakupow w Anglii.
          No to się ich spytalem co mam niby zglosic na Policji ? Ze bank mi powiedzial ze z mojego konta (prowadzonego przez nich :-) ) ktos chyba jakieś peiniądze nielegalnie pobral ?
          To jest mniej wiecej tak jakby ktos z banku do ciebie zadzwonil i ci powiedzial ze meili napad i ich okradli, wiec zglos na policje ze okradziono twoje konto.

> On kartę ma, pinu jak mniemam nikomu nie podawał wiec gdzie problem ?

>W tym, że jednak podawał PIN i kartę do skopiowania. Pewnie nieświadomie, ale tu mamy >do czynienia ze złodziejami, a nie wróżbitami, co to sami PIN odgadną i numer karty.

1. Jestes winny gdy podales PIN ze swojej winy (np. byl zapisany na karcie). A co jesli PIN wyplynął w banku? Wiem ze to trudne ale nie niemozliwe.
          2. Wspominana ustawa mówi wyraźnie o ograniczeniu twojej odpowiedzialnosci gdy dzialania wynikaja z twoje winy lub niestarannosci. Jesli wyplacalem z bankomatu w oddziale banku lub placilem w sklepie i ktos podejrzal PIN z daleka (czasem to mozliwe) to gdzie jest moja wina lub niestarannosc ( a przynajmniej wieksza niestarranosc niz banku ktory nie pilnuje swojego bankomatu?). W sądzie wygrasz (jak będziesz uparty).

> Trzeba skonczyc z tym ze banki zrzucają całą odpowiedzialność na klienta a rownoczesnie
          > pobierają od tego słone oplaty...

>Może najpierw sprawdź, a potem pisz, bo wychodzi głupio: w EU banki pokrywają wszystkie >straty powyżej 150€, a dodatkowe ubezpieczenie kosztuje słono, bo zwykle 2zł miesięcznie.

150Eur to MAKSYMALNA kwota za jaka odpowiadasz, co nie znaczy ze odpowiadasz za KAZDĄ transkacje do 150Eur. Jesli stalo sie to poza twoja kontrolą (bank uzywa systemu niebezpiecznego ktory umozliwia skimowanie a ty sie do tego nie przyczyniles swoją niestrannoscią). Bank musi ci UDOWODNIC ze transakcja doszla do skutku z powodu twojej niestarannosci. Dodatkowe ubezpieczenie to takie AC: moja wina, ale ubezpieczyciel zaplaci.
          Aha, i jeszcze jedno: te 150 Eur dotyczy sytuacji winy nieumyslnej i braku starannosci (zostawilem karte w tramwaju). Jesli wina jest umyslna mozesz zaplacic nawet powyzej 150E (dalem karte z PINem znajomej zeby mi wyplacila 100 zl z bankomatu i przyniosla itp.).

> Do tego "słona opłata" za użytkowanie karty - zwykle 0zł (przy obrotach powyżej 100zł).

Mam tu na mysli wszystko co zarabia bank, czyli w PL jakies 3% od transakcji minus koszty.
          Czemu ty masz wiec ponosic ryzyko ?

> Niech bank wprowadzi karty z cgipem i bedzie koniec skimowania...

>Bullshit. Bank zapewne już wprowadził chip ...ale nadal jest pasek. Efekt - to już do >przemyślenia w domu ;-)
          >Po co pasek? Ano dla kompatybilności z setkami tysięcy POSów i ATMów starszej generacji.
          >Dla wygody klienta...

No to juz chyba ty czegos nie wiesz... Jesli karta nie posiada chipa to organizacje platnicze wyraznie mowia ze odpowiedzialnosc spada na bank. Jesli karta ma chipa ale zostala dokonana transakcja bez jego udzialu, to odpowiedzialnosc lezy po stronie przyjmujacego kartę (np wlasciciela bankomatu ktory nie ma czytnika chipow, w PL takich juz nie ma) lub banku (gdy umozliwil taką transakcję). To ze bank bedzie probowal to zrzucic na ciebie to juz inna sprawa...

No i generalna uwaga: nie zachęcam do braku starannosci. Nawet jak prawo jest po naszej stronie to walka z bankiem moze byc uciazliwa. Wiec lepiej obejrzec bankomat przed wyplatą i zakrywac PINPAD jak placimy w sklepie. Ale nie popadajmy w przesade. To bank na tym zarabi i nie chce mu sie wprowadzic bezpieczniejszych rozwiazan (bo kosztują), vide wspomniany przez ciebie wiecznie zywy pasek magnetyczny (jego wycofanie fatalnie by wplynelo na obortach banku, a tylko to sie dla nich liczy).

PS. Ustawę czytałem, trzeba tylko ją dobrze zrozumieć, niekoniecznie tak jakby tego chciał twój bank.

Pozdrawiam
          • Gość: Gosc Konsalnet w niedziele IP: *.adsl.alicedsl.de 31.08.11, 15:23
            kontrolował bankomaty PKO BP
    • Gość: jajo Szczecin: Skanują karty? Policja ostrzega IP: *.uznam.net.pl 31.08.11, 16:23
      - У Сзцзецин је дoшao пoнoвo дa cкенирaте кaртице - пише нa Алерт24 'Прземo'. Кao пише oн, y cyбoтy бришy рaчyн yплaтoм бaнкoмaтa y Аргентини нoвaц. - Нaрaвнo, имao кoриcти cкенирaне мoјy дебитнy кaртицy - нaш читaлaц пише. Он је дoдao дa је извјештaвaње cтвaр пoлиције, oн је caзнao дa тo није caмo једaн. - Рекao caм збoгoм 500 злaтa, aли caмo зaтo штo више o oвaј нaлoг ниcaм - oн пише 'Прземo'. Он је дoдao дa кoриcти caмo двa бaнкoмaтa y грaдy.
    • Gość: jatojaprostejak2x2 Re: Szczecin: Skanują karty? Policja ostrzega IP: *.5-4.cable.virginmedia.com 31.08.11, 20:16
      w anglii np z konta nie wyplacisz kasy poza granicami wysp brytyjskich wiec zawsze przed wyjazdem za granice trzeba poinformowac bank jakie kraje sie odwiedza i w jakim okresie
    • Gość: Ciekawski Szczecin: Skanują karty? Policja ostrzega IP: *.home.aster.pl 31.08.11, 20:20
      Czy jakiś bank udostępnia usługę blokady wypłat za granica kraju? To chyba nie jest jakaś karkołomna technicznie sprawa a ZNACZNIE utrudniłaby sprawcom okradanie kont?
    • Gość: alfa Re: Szczecin: Skanują karty? Policja ostrzega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 11:04
      A może by tak mózgi poformowały które bankomaty są podejrzane?
    • Gość: gość Pieniądze na czipach to raj dla złodziei IP: *.ists.pl 11.09.11, 01:17
      Obojetnie jakiego rodzaju czipy, na jakich kartach - czy wszczepione do ciała, co nawiasem jest wyjątkową głupotą - to niestety jest rzecz, której nie da się uchronić przed kolejnymi coraz lepszymi sposobami kradzieży.

Można by ewentualnie stworzyć taki system kart, które trzymało by się w 200-kilogramowej walizce ołowianej i to by w przypadku niektórych kart było dobrym zabezpieczeniem. Ale to trochę nieporęczne.

I niestety powstają coraz wymyslniejsze metody nielegalnego kopiowania kart.

Na to wszystko jest jedna jedyna rada, którą gorąco polecam a na co banki zgadzają się bez problemu: założyć sobie co najmniej jedno konto bez jakiejkolwiek karty, na którym trzyma się główne pieniądze. Jeśli jest ich dużo, to warto to rozbić na więcej banków i kont.

Trzeba tylko też odpowiednio zabezpieczyć wypłaty z takiego konta, aby nikt niepowołany posługujący się podrobionym dowodem tożsamości nie wypłacał pieniędzy. Ale to się daje zrobić metodami dodatkowych zabezpieczeń, haseł itp. Wówczas właściwie nie ma możliwości kradzieży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka