Dodaj do ulubionych

"Piesek z zeszłego roku. Ustawa nie obowiązuje!...

IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 19.01.12, 13:38
Niech się w końcu wezmą za teren targowiska w Będzinie i jego okolice- tam to jest dopiero masakra handlowa zwierząt- zwłaszcza psów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbulwersowana "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... IP: *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net 19.01.12, 14:41
      Lepiej niech państwo zajmie się tzw. REJESTROWANYMI ROZMNAŻALNIAMI.Tam to dopiero jest PRZEMYSŁ...TZW>legalni hodowcy posiadający po kilkanaście suk rozrodowych ,trzymane w kojcach...i to wszystko w myśl utrzymania czystości rasy.Chore przepisy.Ktoś chciał może i dobrze ,ale chyba nie do końca mu wyszło...
      • xpingus Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S 19.01.12, 18:08
        dokładnie, popieprzone prawo polskie, jak zwykle ktoś pisał ustawę na kolanie, zamiast uderzyć w prawdziwe pseudo-hodowle uderzają w biednego uczciwego Kowalskiego, bo jak zwykle te pseudo z psami w kojcach obesrane i tak obejdą przepisy i nikt im nic nie zrobi! Chora POLSKA!!!!
        • von_seydlitz [...] 20.01.12, 08:14
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • ziggyskydive chlop ze wsi z oszczenioną suką musi teraz: 20.01.12, 10:15
            a) robic uniki jak w artykule
            b) potopic caly miot (tez nielegalne, ale ryzyko wpadki w porównaniu ze sprzedażą żadne)
            c) oddac wszystkie do schroniska (legalne, ale kosztuje ok. 200zl za sztuke)
            d) oddac ludziom za darmo (wielu i tak tak robi), ale jak ktoś sie zrewanzuje np. flaszka, to juz jest korzysc majatkowa....

miłośnicy zwierząt z facebooka i wszystko jasne....
            • Gość: gość Re: chlop ze wsi z oszczenioną suką musi teraz: IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.12, 11:16
              Chłop mając sukę przy domu udaje się do weterynarza i suczkę sterylizuje. Jeżeli jest nieuświadomiony, to robią to jego dzieci. Jeżeli chce mieć dwa psy, udaje się do schronu i dostaje za darmo pieska. Oczywiście może zapomnieć o trzymaniu go na łańcuchu, ale tego i tak nie popieramy, prawda? Jeszcze jakieś pytania?
              • Gość: tom Re: chlop ze wsi z oszczenioną suką musi teraz: IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.12, 11:53
                zyjesz w wyimaginowanym swiecie. mam kolezanke z wsi, poznalem na roku. wyksztalcenie dzieci nie ma zadnego znaczenia. tata suki nie sterylizuje za kazdym razem szczeniaki ida w worku do rzeki.
                • Gość: gość Re: chlop ze wsi z oszczenioną suką musi teraz: IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.12, 12:00
                  w mojej wsi też tak było. Mój tato robił tak całe życie, ja jako dziecko patrzyłam na to i wydawało mi się to normalne. Do momentu, aż poszłam na studia, poznałam innych ludzi i poszerzyłam swój światopogląd. Dziś nawet mój konserwatywny i zacofany ojciec dał się przekonać, że psy nie muszą być na łańcuchu, a sterylizacja nie uśmierca psów. Nie piszę, że sytuacja zmieni się od razu, ale ważne, że robimy krok w przód ( w końcu!) i za kilka lat takie sytuacje nie będą miały miejsca tak często jak teraz. Warto o to powalczyć.
                  • rikol Re: chlop ze wsi z oszczenioną suką musi teraz: 20.01.12, 14:43
                    To prawda. Wies sie cywilizuje. I ta zmiana zaczyna sie czesto od dzieci, ktore przynosza nowe 'teorie' ze szkoly i wcielaja w zycie na swoim podworku. A starsi ludzie tez sa reformowalni, no chyba ze sa sadystami, no ale na takich zadne normy spoleczne nie dzialaja, co najwyzej do wiezienia mozna ich wsadzic.
                  • rikol Re: chlop ze wsi z oszczenioną so uką musi teraz: 20.01.12, 15:27
                    Jak to wyglada w praktyce

www.krolewskidwor.pl/pseudohodowle.htm
                    • Gość: santiago Re: chlop ze wsi z oszczenioną so uką musi teraz: IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.12, 21:49
                      to bzdura i napedzanie koniunktury. sa rasowe psy bez rodowodu, bo rodowod to tylko papierek, a rasa to geny. papierek ma zanczenie tylko i wylacznie przy cenie psa i bieganiem z nim na wystawy. czesto te rodowodowe sa trzymane w gorszych warunkach, niz te bez rodowodu. rodowode psy choduje gdzies po piwnicach, czesto tez maja jedna rasowa pare z papierami z wystaw, a druga bez papierowa, a wszystkie szczeniaki sprzedaja jako nalezace do pierwszej pary.
                      natomiast psy bez papierow czesto wychowuja sie z dziecmi w mieszkniu i w o wiele lepszych warunkach. wlasciciel poastanawaia dopuscic suke raz w zyciu i nie ma zamiaru biegac z nia po wystawach i uczyc, zeby ladnie chodzila przy nodze, tylko po to, zeby jej szczeniaki drogo sie sprzedaly. wiele osob wierzy, ze dla zdrowia suka powinna przynajmniej raz miec szczeniaki. a skoro ma miec szczeniaki, to chyba lepiej ze rasowe? przeciez rasy psa nie wybiera sie przypadkowo, tylko dla tego ze sie ja lubi. jakbym mial wybrac partnera dla mojej rasowej suki, to twybralbym takiego samego. na razie tego nie planuje, ale moze kiedys tak zrobie. co pozniej z tymi szczeniakami? oddac za darmo? jesli moja suka mialaby szczeniaki, to na pewno wzialbym za nie pieniadze i to przynajmiej pareset zlotych, a nie oddal pierwszej lepszej osobie za darmo. nie chodziloby mi o to, zeby na tym zarobic, ale wiadomo, ze jesli sie za cos placi, to sie to pozniej szanuje. do tego, ktos kto moze zaplacic np 800 - 1000 zl za psa, jest tez wiarygodny pod wzgledem fiansowym. prawdopodobienstwo, ze bedzie go stac na dobra karme, jest duzo wieksze, niz pierwszego lepszego z ogoloszenia, co przywize pozniej psa do budy i bedzie go karmil resztkami.
                      wiem, ze sa tez ludzie, ktorzy na tym zarabiaja, ale rowniez popieram ich duzo bardziej, kiedy wychowuja szczeniaki w domu, a nie gdzies w piwnicy. nie przeszkadza mi, ze sprzedaja psy bez rodowodow. ta ustawa jest skandaliczna!
                      • Gość: Psiak Pluto Re: chlop ze wsi z oszczenioną so uką musi teraz: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 12:13
                        Jak ktoś ma zamiar dopuścić sukę raz dla zdrowotności to nie powinien z tego robić biznesu (by zakup się chociaż zwrócił) tylko oddać je do adopcji by miały dobry byt. Ludzie popierający handel tańszymi egzemplarzami to takie same matoły co kupują szroty zza odry od handlarzy i się tym szczycą, bo super jest kupic tanio bubel i w przyszłości do niego sześć razy tyle dołożyć niż dać dwa razy więcej i mieć pewność, że wszystko z nim jest ok. Psy powinno się kastrować i sterylizować zaraz przy miocie, a każdy miot powinien być monitorowany, oczipowany i zarejestrowany przez weterynarza, który się pod każdym psem podpisuje. Nasi jaśnie panujący powinni stworzyć centralną bazę danych psów, której nie ma. I handel psami spoza ewidencji powinno się tępić. Bo jak ktoś lubi dać się wydymać i przepłaca za kundla bez papierów to widocznie lubi być dymany i to już jego broszka.
                  • rikol psy do wziecia 20.01.12, 15:31
                    www.paluch.org.pl/index.php?do=animals&what=4&selected=1&kacik=1
              • Gość: chłop ze wsi Re: chlop ze wsi z oszczenioną suką musi teraz: IP: *.tpnet.pl 20.01.12, 12:03
                Chłop ze wsi jak ma do wyboru czy kupić dzieciom książki do szkoły albo buty na zimę czy sterylizację suki za kilkaset złotych to co wybierze ?
                Owszem na wsi stosunek do zwierząt jest często patologiczny ale ta poroniona ustawa jest jeszcze bardziej patologiczna -pisana chyba przez infantylną Paris Hilton.
                Podobne zdanie mam o rasistach kynologach, którzy dla "czystości rasy" tępią wszystkich co chcą im z tego interesu odkroić kawałek tortu. Czy to aby na pewno dla dobra psa prowadzi się rasę tak by miała jak najbardziej zdeformowaną szczękę, nienaturalnie rozbudowaną klatkę czy wielki łeb ? Nic nie mam do hodowli idących w kierunku wzmocnieniu w rasie cech użytecznych, pomocnych w służbie człowiekowi ale produkowanie zdeformowanych ras tylko po to by zaspokoić snobów jest takim samym złem jak produkowanie kundli na wsi.
                Drodzy hodowcy powiedzcie tu na forum co dzieje się z psami z miotu ponad przewidzianą normę ?
                • rikol Re: chlop ze wsi z oszczenioną suką musi teraz: 20.01.12, 14:44
                  Wszystkie szczeniaki z miotu dostaja rodowod, tak jest od wielu lat.
                  • Gość: chłop ze wsi Re: chlop ze wsi z oszczenioną suką musi teraz: IP: *.tpnet.pl 24.01.12, 10:56
                    Nie wątpię.
                    Zapewne rodowód otrzymuje też pies, który nie spełnia wymagań "rasy" a takie przecież nierzadko się zdarzają, prawda ?
        • Gość: krystyna Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S IP: *.4.199.109.static.rdi.pl 20.01.12, 10:20
          Przypomina mi się słynna ŁÓDKA BOLS ...
      • Gość: sasa i dobrze ze obchodza IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.12, 05:43
        to prawo jest idiotyczne i wymuszone przez po prostu glupich ludzi, ktorzy sa narzedziem w rekach lobby kynologicznego. czesto w zarejestrowanych hodowalach sa gorsze warunki, niz u kogos w domu, kto sprzedaje szczeniaki swojej suki.
        banda idiotow i dzieciakow prostestuje przeciw czemus, czego nie rozumie, nabijajac pieniadze orgazniacji, ktroa wystawia papierek za to, ze pies siedzi caly dzien w klatce, zeby troche pozniej pobiegac na wystawie.

zal idiotow...
        • Gość: elajulia Re: i dobrze ze obchodza IP: *.plk.prest.pl 20.01.12, 09:52
          Racja - ja pamiętam jak kupiłam swojego psa jakieś 12 lat temu na giełdzie mieszaniec za 40 zł dobrze odżywiony miesięczny szczeniak do tej pory jest zdrowy wygląda jak wilczur tylko większy odrobinę - taki kochany i jak na początku chciało mu się kupę to zrobił do doniczki na balkonie i umiał chodzić od maleńkości po schodach
          • rikol Re: i dobrze ze obchodza 20.01.12, 14:46
            Posiadanie taniego rasowego psa nie jest prawem czlowieka. Nie masz pieniedzy na psa, trudno. Wez ze schroniska, tam sa tez rasowe, nawet z rodowodem. Ewentualnie pluszowego, ladnie wyglada na kanapie.
        • Gość: asa Re: i dobrze ze obchodza IP: *.play-internet.pl 20.01.12, 14:23
          Sama jesteś idiota
    • misiu-1 "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... 19.01.12, 15:00
      Idiotyczne prawo i fejsbukowe ORMO to miara głupoty drugiej komuny. Historia powtarza się jako farsa.
    • kerkopithekion wina badziewnego prawa 19.01.12, 15:06
      tyle było gadania o tej nowelizacji i co wyszło - kolejne tandetne prawo, do zmiany od pierwszej chwili obowiązywania

kiedy wreszcie na miłość boską prawa w tym kraju będą pisać i uchwalać specjaliści...?!
      • Gość: Olek Re: wina badziewnego prawa IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.12, 15:30
        Prawdopodobnie nigdy. Prawo ustanawia sejm a kto siedzi w tym sejmie?
        • kerkopithekion no właśnie 19.01.12, 15:32
          :(
          • Gość: ktos Re: no właśnie IP: *.wroclaw.mm.pl 19.01.12, 17:37
            I jak myślisz, kto tworzy dla posłów te przepisy? Bo chyba nie jesteś tak głupi aby myśleć że sami je tworzą? Polskim problemem nie jest żenująco niski poziom naszych polityków, bo Ci praktycznie wszędzie są tacy sami. Polskim problem jest poziom naszych "specjalistów" (a raczej jego brak) najczęściej pochodzących jeszcze z czasów słusznie minionych, których główną dewizą jest "jakoś to będzie".
      • wyceniam Re: wina badziewnego prawa 19.01.12, 16:09
        nigdy nie beda robic prawa specjalisci, na tym polega nasza demokracja - populizm i walka o przetrwanie na stolku
      • antekguma1 Re: wina badziewnego prawa 20.01.12, 09:03
        kerkopithekion napisała:

> tyle było gadania o tej nowelizacji i co wyszło - kolejne tandetne prawo, do zm
        > iany od pierwszej chwili obowiązywania
        >
        > kiedy wreszcie na miłość boską prawa w tym kraju będą pisać i uchwalać specjali
        > ści...?!
        >
        A z jakiego ty jesteś kraju? Skoro jesteś z innego to co ciebie obchodzi co się dzieje w Polsce, spuszczaj się ze swoimi uwagami na forach w swoim kraju.
        • enfitta Re: wina badziewnego prawa 21.01.12, 02:07
          przecież nie powiedział w tamtym kraju tylko w tym - co się rzucasz jak wesz na grzebieniu? Zamiast pyszczyć weź dziecko podręcznik gramatyki i poczytaj o zaimkach wskazujących. Nieraz się zdziwisz...
    • Gość: Emerald "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 18:19
      Teraz alarmujecie, że niestety ciągle pojawiają się nowe ogłoszenia piesków, które łamią ustawę.

No i tak dowiadujemy się, że pieski nie tylko zamieszczają ogłoszenia, ale i łamią ustawę :) Pani Agnieszko, niech Pani czyta swoje teksty zanim wrzuci je Pani na stronę - to się nazywa profesjonalizm.
    • przemyslaw_stasila "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... 19.01.12, 19:28
      zabrońmy ludziom zarabiać, i zlicytujmy wszystkich za nieopłacenie podatków!!!

Czemu? bez pieniędzy nie da się żyć, jak żyjemy, mamy pieniądze, więc musimy płacić podatki, nie płacę, jestem przestępcą. Jak udowodnić, ze nie jestem? Umrzeć z głodu! logocznie posunięcia Polskiego rządu c.d.n Brawo, ale ktoś na tę opcię głosował.
    • Gość: aska "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... IP: 194.42.110.* 20.01.12, 07:50
      suki hodowlane beda eksploatowane na maxa a szczeniaki nierasowe usmiercane?? o co chodzi??
      • rikol Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S 20.01.12, 14:48
        Suka zarejestrowana moze miec maksymalnie jeden miot rocznie (chroni sie ja w ten sposob przed eksploatacja). Sa nieuczciwi hodowcy, ktorzy dopuszczaja suke drugi raz i wtedy ten miot nie ma prawa do rejestracji.
    • Gość: mamdość Kolejne ograniczenia przesiebiorczości na zamowien IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.01.12, 08:12
      zamówienie lobby drogich hodowców. Dziękujemy PO. Znowu zabieracie nam wolny wybór. Znowu czynicie z nas Polaków ubezwłasnowolniona masę do dojenia z zarobków przez kolejne lobby.
    • Gość: gość "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... IP: *.cdma.centertel.pl 20.01.12, 08:15
      Lobby rożmnażaczy psów z papierami szczeka bo nie schodzą im szczeniaki 3x droższe niż powinny być. Jeśli jesteście miłośnikami zwierząt i hodujecie je trzymając w klatkach " dla ich dobra" to czemu ich nie oddajecie innym miłośnikom za darmo a sprzedajecie za 3x większe pieniądze niż ci którzy nie dołączają do głupich związków . Jeśli ktoś chce mieć psa bez rodowodu to powinien mieć taką możliwość. Zajmijcie się raczej sprzątaniem po waszych pupilach bo w Warszawie to przejść ulicą nie można bo zasrane jest wszystko. A jak chcecie walczyć z tymi którzy wyrzucają psy i przestają o nie dbać to zadbajcie o to aby każdy pies był obowiązkowo zaczipowany i przypisany do konkretnego właściciela który musi stanąć na uszach i za niego odpowiadać. A wam zależy tylko na tym aby drogo sprzedać psy z waszych hodowli i nieźle zarobić. Sam szukałem kiedyś psa w takich zarejestrowanych hodowlach i byłem zatrwożony warunkami jakie tam spotkałem . WASZA POSTAWA TO ZWYKŁY CYNIZM I HIPOKRYZJA z chęci zysku.
      • Gość: sceptic Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 08:27
        Jak ktoś wywali za psa 800 pln to potem pieć razy się zastanowi zanim tego psa wyrzuci, bo nie ma z kim zostawić w wakacje albo jak się dziecko znudzi.

UWAŻAM, ŻE TO BARDZO DOBRE PRAWO.

Piszecie, że ustawy nie pisali specjaliści? Czyli kto? Pan Zdzisiu z rynku pod miastem?
        A legalne hodowle też jest łatwiej kontrolować. Oczywiście, że będą się zdarzały skrajne przypadki - wielbicielom psów proponuje raczej skupić się na śledzeniu takich hodowli niż narzekaniu, że za pieska trzeba zapłacić.

Odnośnie sprzedaży smyczy z psem na końcu - cwaniactwo polskie nie ma granic. Myslę, że takim handlem powinna zainteresować sie skarbówka.
        • Gość: martwy.kirylow Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S IP: *.toya.net.pl 20.01.12, 10:22
          Czyli uważa pan, że z faktu rozdawania piesków za darmo, które jeszcze niedawno kosztowały 200 złotych, wynika niezbicie, że psów porzucanych będzie mniej ?
          • Gość: gość Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.12, 11:55
            Dzięki takiej ustawie unikniemy w przyszłości sytuacji, że pieski rozdawane za darmo będą porzucane, bo rozmnażanie piesków, które potem nie mogą być sprzedane, nikomu nie będzie się opłacało i właściciele zanim zdecydują się pokryć suczkę bez papierów 10 razy się zastanowią. Traktowanie psów w Polsce to ogromny problem. Uważamy się za naród cywilizowany, oczytany i świadomy, ale wciąż wyrzucenie psa ot tak, zamordowanie go, oddanie do schronu, bo coś tam, traktujemy jak normalną sprawę. Psy to żywe stworzenia. One czują, myślą, odczuwają ból, tęsknotę, strach.
          • rikol Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S 20.01.12, 15:02
            Rozmnazacze hoduja psy dla pieniedzy. Jesli nie bedzie popytu, to przestana rozmnazac. Liczba psow sie zmniejszy po prostu, co jest zjawiskiem pozytywnym. 100 000 psow jest w schroniskach w tej chwili.
      • e.day Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S 20.01.12, 09:06
        Nie wiem, w jakiej hodowli tego rodowodowego szczenięcia szukałeś, że taki syf znalazłeś. Patologie są wszędzie, tyle tylko, że w rozmnażalniach "piesków rasowych bez rodowodu" tych patologii jest o wiele więcej. Dalej można mieć psa bez rodowodu, nie wiem, skąd taka paniczna agresja w komentarzach. Jeśli się komuś zdarzy, że "suka zaszła", to spokojnie może ośmiotygodniowe psiaki oddać i po sprawie. Wciąż też są schroniska pełne psów do wzięcia.
        Hodowle zarejestrowane są o wiele łatwiejsze do kontrolowania. Przepisy wewnętrzne Związku Kynologicznego mówią o kontroli miotu przed wydaniem metryczki. Taką kontrolę prowadzą upoważnione osoby ze Związku niejako przy okazji sprawdza się warunki, w jakich psy są trzymane. Hodowle zarejestrowane są też łatwiejsze do skontrolowania choćby przez inspekcję weterynaryjną.
        Plujesz na ceny szczeniąt rodowodowych. Zapytaj więc hodowcę, ile kosztuje przyzwoita karma (nie, ani Pedegree, ani Chappi nie nadają się do karmienia psów. Resztki ze stołu i kości też nie są odpowiednie), ile opieka weterynaryjna, ile kosztuje przygotowanie psa czy suki do wystaw, ile testy psychiczne czy dodatkowe testy weterynaryjne. Zarejestrowana hodowla takie koszty ponosi. Jakoś nie słyszałam, aby "hodowca" namnażający psy "rasowe bez rodowodu" zawracał sobie głowę prześwietleniem w kierunku dysplazji czy testami psychicznymi (mają wyeliminować psy agresywne, nadpobudliwe czy tchórzliwe) czy też analizował rodowody rodziców w celu otrzymania możliwie najlepszego potomstwa.
        NOWE PRZEPISY SĄ DOBRE, byle tylko były egzekwowane.
        Zanim na mnie nawarczysz i naplujesz: nie jestem hodowcą, tylko miłośnikiem jednej z ras. Mam psy rodowodowe. Mam za sobą doświadczenia z pseudohodowlami, mam i z hodowlami. I pogląd sobie wyrobiłam jednoznaczny. Hodowle powinny być zarejestrowane i pod kontrolą. Hodowlą niech się zajmują ci, którzy na hodowli się rzeczywiście znają, a jeśli ktoś zdecyduje się na kundelka albo nie chce płacić tysiąca złotych za szczenię - może wziąć psa ze schronu albo poszukać szczeniaka pochodzącego rzeczywiście z przypadkowego krycia. dostępnego za darmo. Nie musi dawać zarobić pazernym chamom, krzyżującym wszystko co popadnie i eksploatującego zwierzaki do granic wytrzymałości.
        Jeśli chodzi o pozostałe postulaty - czipowanie, rozwiązanie problemu sprzątania po psie - to są to sprawy szalenie ważne i powinny być załatwione. Czip kosztuje grosze (moje psy są tak oznakowane, mają też tatuaże), problemem jest tylko baza danych. Powinna być jedna, wspólna dla wszystkich użytkowników, a nie kilka. Skuteczne załatwienie problemu sprzątania po psie też jest możliwe, jest co najmniej kilka rozwiązań, które wystarczy konsekwentnie wdrożyć.
        • Gość: SynGefco Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S IP: *.29.broadband15.iol.cz 20.01.12, 09:30
          A kto Tobie broni kupować pieski za duże pieniążki, w zarejestrowanych uznanych hodowlach ? Twoje pieniądze Twój wybór, ale szlag mnie trafia kiedy państwo kładzie łapę na wszystko, to jest zwyczajny haracz !!! (podatek). Jeśli ktoś w internecie chce sprzedać pieska o 5 razy taniej niż u hodowcy, a ja chce kupić i gotowy jestem ponieść ryzyko jego prawdziwego rodowodu to co hodowcom i państwu do tego ???
          • Gość: gość Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.12, 11:02
            Może dlatego, że dla wielu ludzi w tym kraju, psy są przyszłymi członkami rodziny, a nie rzeczami, którymi można handlować byle jak, byle gdzie, karmić świństwem, nie dbać o opiekę weterynaryjną itd. Bardzo dobrze, że Państwo położyło w końcu na tym łapę.
          • rikol Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S 20.01.12, 14:50
            to, ze pies to zywe stworzenie i nielegalne jest dzialanie prowadzace do uszkodznia psiego zdrowia - a to wlasnie robi pseudohodowla. No ale przekonaj sie sam, kup za 100 zl, wydasz na leczenie 1000 zl, powodzenia.
        • Gość: maat2110 Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S IP: *.lublin.mm.pl 01.02.12, 00:48
          "Plujesz na ceny szczeniąt rodowodowych. Zapytaj więc hodowcę, ile kosztuje przyzwoita karma (nie, ani Pedegree, ani Chappi nie nadają się do karmienia psów. Resztki ze stołu i kości też nie są odpowiednie), ile opieka weterynaryjna"
          Czy uważasz że psy bez rodowodu jedzą tylko pedegree i chapi? Dlaczego Ludzie którzy sprzedają szczenięta bez rodowodu maja je oddawać za darmo? opieka weterynaryjna, karma jak sama zauważyłaś tez kosztuje, więc czemu im tego odmawiać? Od zawsze mam psa, wcześniej był to pies w typie owczarek niemiecki, niczego mu nie brakowało, był zdrowym pięknym psem, teraz mam psa z metryką; nie widzę różnicy; nigdy nie wzięłabym psa ze schroniska, te psy maja przeszłość, dlaczego wmawiacie ludziom żeby brali ze schroniska?? jeśli ktoś lubi to owszem, ale niektórzy chcą mieć psa np. shih tzu, z rodowodem lub bez ale za rozsądną cenę, w hodowli każą sobie płacic ogromne pieniądze, można kupić taniej z hodowli, ale z różnymi defektami, czasami od razu wiesz że do końca życia psa jesteś zmuszony wydawać spore kwoty na weta, bo z renomowanej hodowli ale z defektem bo taniej. Ustawa jest bublem!!!
    • lisa2 "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... 20.01.12, 08:25
      "Oddam sukę na godzinę - zwrot kosztów oddania - 100 hauków - pies na suki"
      :)
    • wlodzimierz.ilicz Mafia zawodwych hodowców psów nie chce 20.01.12, 08:54
      żadnej konkurencji.
      Daje ci wybór: Albo szczeniak z rodowodem za tysiące zł albo mieszaniec ze schroniska.

• justyna.g Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce 20.01.12, 09:11
        oczywiście, bo najważniejsze, żeby była konkurencja i każdy mógł kupić tanio. W końcu kto by się przejmował dobrem zwierzęcia, kiedy mowa o pieniądzach.
      • e.day Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce 20.01.12, 09:13
        ...ale pies "rasowy bez rodowodu" do oksymoron... za rasowe uznaje się zwierzę, które ma udokumentowane pochodzenie. To oczywiście jeden z warunków, ale konieczny do spełnienia. Jeśli tego udokumentowania nie ma, nie ma mowy o zwierzęciu rasowym, najwyżej "w typie rasy", co oznacza "kundel, ale podobny do ...". Więc jeśli chcesz psa rasowego, to pies ten musi pochodzić z hodowli.
        • Gość: gość Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce IP: 91.215.236.* 20.01.12, 09:46
          ...ale nie masz racji.

Szczeniak, którego oboje rodzice są rasowi również będzie rasowy, niezależnie od papierów. Dałeś sobie wyprać mózg lobby "kynologów", ot co.

• Gość: rasista Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce IP: 192.156.102.* 20.01.12, 16:14
            nieprawda..
            głupoty piszesz.. a co najgorsze w nie wierzysz.
            nie odbieraj pojęciom ich właściwego znaczenia.
            Jak pies może być rasowy "na oko"?
            O rasowości decyduje kod genetyczny.. a ze szkoły (kumasz.. szkoła!) powinieneś pamiętać, że istnieją geny recesywne. Więc jak poznasz czy "na oko" wyglądający pies jest rasowy i czy przypadkiem nie ma recesywnych genów "obcych". Potem jego potomstwo nie wygląda na rasowe.. to jak potomstwo z rasowych (na oko) zwierząt jest nierasowe to jak rodzice mogą być rasowe... trudniuśkie, co?
            • Gość: vv Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 18:15
              Słuchaj, nie wiem czy wiesz, ale papiery wyrabiano kiedyś tylko: a) jak właściciel zapłacił za papiery b) iluś tam pierwszym szczeniakom z miotu... Więc kompletną bzdurą jest uznawanie że wszystkie psy rasowe mają papiery. Papiery takie można "wyrobić" oczywiście za odpowiednią opłatą, po stwierdzeniu cech danej rasy, braku dziedzicznych wad itp.
              Decyduje więc KOD GENETYCZNY i cechy rasy, a nie papier kynologów, a jak chcesz uprawiać psi rasizm, zaglądać w geny i szukać "jedynie właściwych wzorców" eliminując te które mają wady wrodzone nie odpowiadające kynologicznym mądralom to przynajmniej nie wymawiaj się dobrem zwierząt. Dbajcie sobie o czystość ras we własnym kynologicznym gronie, najlepiej byłoby żebyście w ogóle z tematu zwierzaków zeszli i zajęli się czystością waszego potomstwa, wyznaczając nowe wzorce, mające gwarantować świetlaną przyszłość tego świata... Wchów wsobny szybko zrobiłby z was kynologicznych amishów skazanych na wymarcie. Wszystko dla zachowania czystości rasy naturalnie.
            • Gość: lO Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce IP: 109.110.200.* 21.01.12, 23:38
              Geny dowolnego psa, dowolnej rasy nie różnią się niemal niczym od genów zwykłego wilka. 99,9% genów mają wspólnych. Różnice genów między rasami psów są tak trudno mierzalne, że prawie nie da się ich wykryć.
              To co piszesz, to po prostu stek biologicznych nonsensów.
        • Gość: ZKWP=socjalizm Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.12, 11:14
          Bzdura kolego. Poczytaj jakikolwiek wzorzec rasy. Nie znajdziesz ani słowa o dokumentacji pochodzenia. Mało tego, powiedz mi w takim razie czy te wszystkie Gończe Polskie i Ogary polskie co były do niedawna wpisywane tak ochoczo na Księgę Wstępną a w rodzicach miały wpisywane NN to były psy rasowe według Ciebie czy nie?
          • rikol Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce 20.01.12, 14:41
            A czy Kwasniewski jest magistrem czy nie? Przeciez skonczyl studia tylko pracy nie obronil.
      • Gość: staciek Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce IP: *.226.195.41.dormar.net.pl 20.01.12, 09:22
        Masz 100% racji
        a najgorsze jest to, że te hodowlane (z certyfikowanych) mutanty są bardzo chorowite - niestety ale każdy weterynarz to potwierdza.
      • rikol Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce 20.01.12, 14:52
        Posiadanie psa to nie jest prawo czlowieka. Tak samo jak z samochodem: nie masz na ferrari, jezdzisz 20-letnim mercedesem.
      • Gość: TomekzBoru Re: Mafia zawodwych hodowców psów nie chce IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.12, 16:51
        Wybieram mieszańca ze schroniska!
    • Gość: SynGefco Nie łapię IP: *.29.broadband15.iol.cz 20.01.12, 08:55
      Nie za bardzo rozumiem tą nową ustawę, może ktoś kumaty mi wyjaśni. Jeśli chcę kupić pieska powiedzmy rasowego to muszę kupić od hodowcy za grubą kasę ? nie mogę od sąsiada ? właśnie suka (owczarek niemiecki) sąsiada oszczeniła się, mi chce sprzedać za 200 zł, jeśli on sprzeda a ja kupię to znaczy, że naruszymy ustawę ? Chce kupić także od niego kury - nioski, złamię prawo ? powinienem kupić z zarejestrowanej hodowli przepłacając 3 krotnie ?
      • villianna Re: Nie łapię 20.01.12, 09:16
        Jak poproszę znajomego mieszkającego na wsi, by mi wyhodował szczeniaka mieszańca rasy pudel i labrador (popularne na zachodzie dudle, łączą psychologiczne cechy labka z hipoalergiczną sierścią pudla) i postanowię mu zapłacić za ten trud to oczywiście złamię ustawę i powinnam iść do więzienia za znęcanie się nad zwierzętami?

Debilne prawo, a redaktorzyny z GW się podniecają, że ludzie je łamią.
      • rikol Re: Nie łapię 20.01.12, 15:33
        a po co w ogole psa kupowac jesli mozna miec za darmo? Ludzie psy rasowe kupuja z powodu snobizmu, pozuja na lepszych niz sa w rzeczywistosci, uwazaja ze pies dodaje im splendoru. Jesli chca sobie podwyzszyc status spoleczny,to niech placa i to duzo.
    • Gość: Kumpel "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... IP: *.connected.pl 20.01.12, 09:13
      Jak ja kocham ten kraj!!! Kilkaset lat rządzenia nami przez pazernych matołów a Polacy zawsze na końcu zrobią z nich wała!
      Rabują nas gdzie się da i dlatego szara strefa kwitnie, dlatego zamyka się małolatów za gram trawy a Palikot urządza publiczne jaranie śmiejąc się kołtunom w nos, dlatego jeździmy banowozami, wszyscy olewamy durne ograniczenia prędkości czy stop przed zieloną strzałką itp.
      Który naród by wytrzymał tyle lat durni u żłoba? Który by sobie tak poradził?!
      JESTEM DUMNY, ŻE JESTEM POLAKIEM

PS. Jestem przeciwko pseudohodowlom. Ale to zmieniać należy poprzez edukację kupujących a nie zakazy i nakazy. U naszych rządzących ciągle dominuje myślenie życzeniowo- zamordystyczne- jak czegoś zakażemy problem sie rozwiąże.
    • Gość: Figaro Myślelismy że wyhodujemy rasowych posłów, a wyszły IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.12, 09:26
      kundle , które tworzą durnowate prawa. Że to niby dla dobra zwierząt. Wiadomo, że dobrymi chęciami piekło wybrukowano. Chciałbym poznać twarz durnia który napisał tą ustawę. Może gW wie, znajdzie osłów od tej ustawy. Wszyscy chętnie poznają idiotów którzy za publiczne pieniądze tworzą takie prawa.
    • lewania bzdurna ustawa 20.01.12, 09:46
      zacznijmy od tego, ze ta ustawa jest bzdurna i chyba jedyna taka w Europie! Polska wyzej s.ra niz du.pe ma!

Dlaczego hodowcy psow nierodowodowych sa od razu uznawani, ze nieuczciwych??? oczywiscie jak ktos ma w domu kilka ras ktore wiecznie rozmnaza to takimi osobami powinien sie ktos zajac.
      Ale jesli ktos ma jedna suke i raz na rok ma szczeniaki, aby dorobic do juz i tak obciazonego budzetu rodzinnego, to juz od razu jest nieuczciwy?

Zakladam, ze ceny psow poszybuja teraz w gore, bo "dzieki" ustawie bedzie tylko male grono hodowcow psow rodowodowych, ktore to bedzie windowac ceny...

Dobrze, ze nie mieszkamm juz w Polsce, bo zal sciska serce jak kolejne chore ustawy sa wprowadzane.
      • Gość: Łukasz 1000% racji IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.01.12, 09:55
        Też mam psiaka rasowego mam rodowód tu już nawet nie chodzi o sprzedaż co niech mi ktoś napisze co mam zrobić wiadomo powszechnie że wskazane są ciąże dla suczek weterynarze zalecają wręcz dwie trzy ciąże w życiu suki co mam zrobić z psiakami z tych ciąż?? Ustawa jest bzdurna, głupia i polegająca na przykryciu problemu dywanem. Karajcie ludzi za warunki w jakich trzymają zwierzęta bo moje mają lepiej niż ja w domu.
        • Gość: sceptic Re: 1000% racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 10:07
          Co zrobić z niechcianymi lub koniecznymi ciążami? Przecież to proste. Oddaj szczeniaki za darmo.
          • Gość: Basia Re: 1000% racji IP: *.play-internet.pl 20.01.12, 16:11
            Za darmo to każdy chce, a potem mu się nudzi i wyrzuca zwierzę albo oddaje do schroniska. Darmocha to demoralizowanie obdarowywanych. Nie polecam. Wystarczy, że oddałam za darmo praktycznie nowe ubranka po dziecku jakoby potrzebującym sąsiadom, a potem te ubranka znalazłam na śmietniku. Pewnie nie pasowały albo prać się nie chciało, ale już pomyśleć, że można dalej oddać innym potrzebującym, to się nie chciało. Tak samo jest z prezentami typu zwierzątko. Ląduje ono potem "na śmietniku", bo inaczej tego nie można nazwać. Nie widzę nic złego w przypadkach sprzedaży szczeniąt czy kociąt, jeśli komuś taki miot przydarzy się raz, no góra dwa razy w roku. Powinien 50 % zysku przekazywać na schronisko i byłoby po sprawiedliwości, zresztą ciężko mi pojąć taki biznes. Gdyby mi przytrafiło się coś takiego z dwoma moimi rasowymi psami, starałabym się znaleźć nowe domy, a dochód ze sprzedaży przeznaczyła w 100% na potrzeby organizacji pomocy bezdomnym psom i kotom, po prostu nie mogłabym wziąć od kogoś pieniędzy za szczeniaka czy kocię na zasadzie zysku do mojej kieszeni. Nie mogłabym spojrzeć potem w lustro. Ale nie potępiam tych, którzy w ten sposób dorabiają, ważne, aby nie męczyli zwierząt i zapewnili im dobre warunki, a nie jakieś hodowlane klatki i syf.
        • Gość: Mordeczka Re: 1000% racji IP: *.home.aster.pl 20.01.12, 10:29
          Zmienić weterynarza.
        • Gość: Dagmara Re: 1000% racji IP: *.abrys.biz 20.01.12, 10:36
          Łukasz, szczerze radzę zmienić weterynarza. Suczka do zdrowego życia bynajmniej nie potrzebuje rodzić żadnych szczeniąt. To pokutujący przesąd, czasami podejrzewam pozwalajacy nieuciwym wetom na zarobienie dodatkowych pieniędzy - cesarskie cięcie, które moze być konieczne, wcale nierzadko, opieka nad cieżarną, maluszki - to ogromne koszty, idące w tysiące złotych! Każda ciąża zaś i odchowanie szczeniąt to ogromny wysiłek dla suczki, potencjalne zagrozenie dla jej życia, a z twojej strony mnóstwo czasu, nerwów i pieniędzy.
          • Gość: Łukasz Re: 1000% racji IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.01.12, 11:02
            Jak chcesz to nie dopuszczaj swojego pieska ja nie zamierzam nic zmieniać (sama ogranicz swój seks do zera zobaczymy co będzie). Suczka mojego psa bo mam psa natomiast sąsiad suczkę tej samej rasy zamierza dopuścić ją po raz drugi w przyszłym roku. Teraz sprawa interesu oba psy mają lepiej niż ich właściciele o klatkach czy jakiś kojcach nie ma mowy oba śpią w łóżkach jak mają na to ochotę. Opieki lekarskiej też można im pozazdrościć prywatna na najwyższym lekarskim poziomie czysto i przejrzyście żadnych kolejek żona gotuje mu wszystko co najlepsze czasem ja jem zupkę a obok w misce mój pies zajada się żołądkami. To nie kwestia szczeniąt jest problemem a kwestia ludzi co tu psy zawiniły.
            • Gość: Kasaki Wokół pełno neandertalczyków. Strach się bać IP: 78.8.25.* 20.01.12, 11:32
              Rozumiem, że przed kryciem oba psy zostaną przebadane, zostaną sprawdzone pod względem zbieżności przodków kilka pokoleń wstecz. Rozumiem, że przygotowujecie psy - podajecie odpowiednie preparaty, jeśli tego wymagają, że psy dostają odpowiednią karmę. Generalnie rozumiem, że macie rozeznanie w podstawach genetyki, dietetyki, higieny... Nie? A potem dziwicie się, że wasze pieski z rozrodu na łapu-capu chorują lub zaczynają chorować zaraz po odebraniu od chodofcy, są agresywne, dziwnie się zachowują, nie są takie jak miały być, a przecież wydaliście na to 400-900 zł - co w normalnych hodowlach jest najczęściej kosztem UTRZYMANIA SUKI I SZCZENIAKA. I dalej nie rozumiecie dlaczego. Nie rozumiecie skąd wzięła się ustawa, bo przecież to zamach na waszą WŁASNOŚĆ. Debile rozmnażają i debile kupują - potem czytam o rasach północnych, które "mają skłonność do ucieczek", "szalonych" labradorach, białych nowofundlandach i oczywiście o tym, że "suka powinna rodzić kilka razy w życiu - usłyszane od wterynarzy" - ciekawe, k...wa jakich.
              • amesh Re: Wokół pełno neandertalczyków. Strach się bać 20.01.12, 12:06
                Rozumiem, że przebadałeś genetycznie swoją dziewczynę przed pójściem z nią do łóżka? Kilka pokoleń wstecz? Jeżeli nie, to nazwę Cię hipokrytą.
          • Gość: maat2110 Re: 1000% racji IP: *.lublin.mm.pl 01.02.12, 01:03
            Dagmara a każda ciąża i odchowanie dzieci to ogromny wysiłek dla kobiety, potencjalne zagrożenie dla jej życia, a ze strony rodziców mnóstwo czasu, nerwów i pieniędzy. Jesteś chora psychicznie i masz wyprany mózg, przypominam Ci że pies to żywe stworzenie zdolne do rozmnażania (oczywiście rozsądnie - nie kilka razy do roku), Jeśli uważasz inaczej to sama się wykastruj bo faktycznie lepiej żebyś się nie rozmnażała
        • rikol Re: 1000% racji 20.01.12, 14:57
          zaden weterynarz nie zaleca ciazy, bo ciaza i porod to smiertelne zagrozenie dla organizmu suki (kobiety zreszta tez). Weterynarze zalecaja sterylizacje, po pierwszej cieczce. sterylizacja nie szkodzi w niczym, suka jest wesola, sprawna. a szczeniaki nie sa jej do niczego potrzebne.
      • Gość: sceptic Re: bzdurna ustawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 10:06
        Właśnie z takiego "dorabiania" o jaki piszesz biorą się największe patologie. Bo Polak funkcjonuje tak: jesli zarobi na jedej suce dajmy na to 600 pln na kwartał to zaraz wpadnie na pomysł żeby dokupić dwie suki dodatkowo. I nielegalna hodowla gotowa.

Jak bierzesz zwierzę do domu to się określ czy bierzesz je dla przyjemności czy po to aby na nim zarabiać.

Dlatego zasada jest prosta: Chcesz się bawić w hodowle psów? To załóż hodowle zgodnie z przepisami.

Oczywiście, że ustawa nie wyeliminuje pokątnego handlu zwierzętami. Ale przynajmniej będzie jasno stwierdzone, że jest to nielegalne.
      • Gość: gosc Re: bzdurna ustawa IP: 199.67.203.* 20.01.12, 10:34
        > Ale jesli ktos ma jedna suke i raz na rok ma szczeniaki, aby dorobic do juz i t
        > ak obciazonego budzetu rodzinnego, to juz od razu jest nieuczciwy?

Zastanów sie co Ty piszesz? Pies to przyjaciel a nie zrodlo dochodu. Narażać jego zdrowie i eksploatowac żywe zwierzę zeby dorobić do budzetu? Moze zrób dziecko żonie i sprzedaj na czarnym rynku - ceny na pewno lepsze niz za szczeniaka.

Własnie przeciw takim ludziom jak Ty, jest ta ustawa.
        • Gość: gość Re: bzdurna ustawa IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.12, 11:09
          Dobrze napisane. Czas, żeby ludzie w końcu zrozumieli, że psy to są żywe, czujące zwierzęta, często bardziej inteligentne od wielu ludzi tutaj piszących. Jak ktoś potrzebuje psa do tego, żeby mieć przyjaciela i jeżeli nie stać go na psa z dobrej sprawdzonej hodowli, to udaje się do schronu, przedstawia warunki w jakich żyje, mówi o swoich oczekiwaniach i otrzymuje ZA DARMO zaszczepionego PRZYJACIELA. Nie sposób na dorobienie do domowego budżetu. Swoją drogą, co trzeba mieć w głowie, żeby myśleć w ten sposób?!
      • Gość: gość Re: bzdurna ustawa IP: 80.54.193.* 20.01.12, 10:41
        Dorobić? Właśnie o to chodzi, żeby zapobiegać takiej patologii "dorabiania" sobie kosztem zwierzaka! W zarejestrowanych hodowlach łatwiej jest kontrolować warunki.

Poza tym tego typu "dorabianie", jest na lewo, czyli łamie prawo. Chodzi o to, żeby wszystko było odpowiednio opodatkowane. W niezarejestrowanych hodowlach tego nie ma.

Polacy to taki durny naród, który wszystko by chciał za darmo... Kupić jak najtaniej, i jeszcze niech państwo da BO SIĘ NALEŻY. Podatków nie płacić. A drogi się pobuduje za kasę z kosmosu, szkoły i szpitale utrzyma za pieniążki dodrukowane, nie?? Nic nie robić, a wymagać. Polacy kupują wszystko robione przez małe chińskie dzieci, te wszystkie markowe ciuchy, srajfony, kosmetyki itd... Wszystko produkuje jeden kraj. Ludzie nie chcą kupić raz a dobrze, tylko kupują tanie chińskie wyroby, które po chwili nadają się do wyrzucenia, a potem się dziwią, czemuż to polskie firmy upadają?? Jak tak dalej wszyscy będą kupować często, a tanio i chińsko, to bezrobocie będzie coraz większe, bo upadną polskie fabryki, szwalnie i inne produkcje! I przyjdzie moment, że nawet na tą chińszczyznę nie będzie nas stać. Będziemy mieli drugą Grecję, tam też wszyscy podatki jak się da omijają.
      • rikol Re: bzdurna ustawa 20.01.12, 14:55
        Na psach nie da sie zarobic, bo utrzymanie psa duzo kosztuje (pies je mieso, a nie trawe). Wiec jesli ktos chce podreperowac budzet za pomoca psa, to jest podejrzany.
    • Gość: zrejestrowny hodow "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 10:18
      to jednak sprzedaz, i tym powinna zajac sie policja.
      Prosze sie zapytac w skarbowym jak traktuja zbywanie towarow o okreslonej rynkowej wartosci. Nie ma nic za darmo, jesli sie jest producentem to nawet jak sie cos odda to i tak podatek trzeba placic.
      Prosze sobie przypomniec sprawe piekarza z (chyba) Krakowa co chleb biednym rozdawal. Skarbowy go wykonczyl podatkami.
    • Gość: alboalboalbo "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... IP: *.pkol.pl 20.01.12, 10:22
      Chyba nasz wymiar sprawiedliwości i organy scigania mają swój rozum. Czy to takie trudne - przy uzyciu odrobiny sprytu - zmierzyc sie z takimi cwaniaczkami? Oni próbują na ile uda im sie obejść prawo, ale ich zagrywki sa przecież grubymi nicmi szyte i trzeba naprawdę duzo złej woli, żeby im nie udowodnić wykroczenia (przestepstwa?). Przecież jeśli taki kombinator zostanie raz ukarany za "oddanie w dobre ręce pieska/kotka za drobną opłatą kilkuset złotych rekompensaty", to przy kolejnych tego typu incydentach, z łatwością można by stwierdzić prowadzenie regularnej, nielegalnej działalności.
      • rikol Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S 20.01.12, 15:00
        Dokladnie, inspektorzy ze skarbowki powinni siedziec na allegro i lapac takich.
    • Gość: dddupa nikt normalny nie kupuje psa u "polskiego pro- IP: 212.160.172.* 20.01.12, 10:27
      -ducenta szczeniaków", to są zwyrodnialcy, którzy prowadzą masową produkcję zwierząt, należy ich wszystkich pozamykać, bez wyjątku, jeśli ktoś kiedykolwiek był w takiej fabryce psów to wie o czym mówię, tylko ciężko się tam dostać
    • Gość: joka "Miłośnicy zwierząt" czy interesowni hodowcy? IP: *.fdk.abpl.pl 20.01.12, 10:37
      "Miłośnicy zwierząt" czy hodowcy którzy bronią przede wszystkim swoich interesów, a nie zwierząt...
      Takiego mydlenia ludziom oczu, że niby wszystko dla dobra zwierzątek, to ja w życiu nie widziałem !!!
      Dla psa nie ma żadnej różnicy czy ma papierek czy nie ma, ważne jak jest traktowane...
      To jest jakiś totalitaryzm żeby nie móc sprzedać szczeniaka swojego psa tylko dlatego że nie jest rasowy...
      A wiele wyhodowanych ras przez ludzi to straszna pomyłka, świadcząca o brutalności człowieka albo ludzkiej próżności i idiotyzmie...
      • Gość: sceptic Re: "Miłośnicy zwierząt" czy interesowni hodowcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 10:51
        Mam wrażenie, że oczy zamydlają tutaj właśnie Ci pokątni hodowcy bo nagle zostało jasno określone, że postępują niezgodnie z prawem....

Ale podałaś dobry przykład - Za "stworzenie" tych groźnych, niestabilnych psychicznie ras odpowiadają właśnie zazwyczaj Ci pseudohodowcy a nie legalni hodowcy pracujący z określonymi rasami psów.
        • rikol Re: "Miłośnicy zwierząt" czy interesowni hodowcy? 20.01.12, 15:04
          Dokladnie. Przeciez legalne jest oddawanie psow, jesli czyjas suka urodzila szczeniaki. Tylko sprzedac ich nie mozna i dobrze.
          • Gość: Kartagina Za darmo to nikt nie uszanuje IP: *.play-internet.pl 20.01.12, 15:29
            Jak jeden z drugim zapłacą za psa, to jest szansa, że go uszanują, a za darmo to mały pretekst wystarczy, żeby stworzenie na bruk wywalić, bo nie komponuje się z mieszkaniem na przykład. A ceny hodowców są złodziejskie, no, ale lobby silne. Co widać po rzeczonej ustawie.
            • rikol Re: Za darmo to nikt nie uszanuje 20.01.12, 15:36
              Psa sie nie oddaje byle komu. No a za pieniadze, coz, mozna przymknac oko na wiele rzeczy, prawda?
              • Gość: Kukułka Za darmo to nikt nie uszanuje IP: *.play-internet.pl 20.01.12, 15:44
                Spróbuj kupić psa z tzw. legalnej hodowli, z papierami. Przyjeżdżasz, bierzesz, nikt nawet nie pyta, jakie warunki posiadasz, wystarczy wyciągnąć portfel i odliczyć odpowiednią kwotę. Kupując psa czy kota za 2 tysie hodowca ma w dupie, co się z nim stanie po twoim wyjściu. Nie licz na to, że licencjonowane hodowle dbają o los swoich podopiecznych po ich spieniężeniu, tu się dopiero liczy kasa. Jak chcesz wiąc psa czy kota z adopcji, nawiedzone aktywistki zachowują się jak pracownice MOPS-u i TPD lustrując ciebie i twoje apartamenta, płacąc za zwierzę kupę kasy, możesz je za rogiem wyrzucić do kanału ściekowego, a sprzedawcy to nie obejdzie. Taka smutna prawda. Nikt nie kontroluje tzw. legalnych hodowli pod względem moralności ich właścicieli.
      • Gość: nikt Re: "Miłośnicy zwierząt" czy interesowni hodowcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 11:39
        jak ktos dobrze nie zaplaci to nie sznuje psa i kota i tak hodowcy dbaja o dobro zwirzat. Po drugie odchowanie pas jest to ciezka praca i za nia trzeba zaplacic. Jak sa tanie szczeniaki to suki i psy sa karmione sruta i jakimis pomyjami - i to sie odbika na zdrowiu.
        • Gość: Kabotyn Legalne hodowle gwarancją jakości to mit IP: *.play-internet.pl 20.01.12, 15:49
          Mój kolega jest weterynarzem i jeździ na szczepienia i przeglądy takich legalnych hodowli. Prawdą jest, że ich właściciele w 99% procentach kierują się ekonomią, więc próżno by szukać drogich karm i odżywek dla suk i szczeniąt. Minimum zastosowanych środków dla maksymalizacji zysku. Dlaczego? Bo to biznes, jak każdy inny. Nie ma się co oszukiwać, jeśli ktoś naprawdę kocha zwierzęta, nie będzie ich mnożył na potęgę, żeby zarobić. Są hodowcy, nazwijmy ich tak, posiadający 2-3 okazy, które kierują na wystawy, dla przyjemności, traktując to jako hobby. Ale to są wyjątki. Regułą jest dorabianie się na parzeniu się psów czy kotów, nie ważne, że rasowych, bo jest to, jak dla mnie, rodzaj sutenerstwa.
    • nika_j "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... 20.01.12, 11:07
      Osoby oburzone na ustawę nie czają najwyraźniej, o co w tym chodzi. Zwierząt domowych, tzn. psów i kotów jest u nas zdecydowanie za dużo. Kto nie wierzy, niech sie przejdzie do byle jakiego schroniska. To nie sa psy dzikie, które same sie rozmnozyły w lesie. To sa psy i koty od bezmyslnych włascicieli, którzy dopuszczaja do rozmnożenia zwierzaków, bo ładne i sąsiadlka na pewno weźmie. Jedna weźmie, pięciu pozostałych nie weźmie. Nawet jesli uda się upchnąć jakoś wszystkie szczeniaki/kociaki po znajomych, to jak upchnąć nastepne? Gdzie upchnąć dzieci tych dzieci? Nie istnieje cos takiego jak pies rasowy bez rodowodu. Pies rasowy bez rodowodu to kundel. Taki sam, jakich tysiace sa w schroniskach. Jeden wyglada lepiej, drugi gorzej.
      Psy, które nie sa przeznaczone do hodowli, powinny byc obowiazkowo sterylizowane, bo - jak widac - głupota i bezmyślność naszych rodaków jest tak porażająca, ze żaden argument do nich nie przemawia. A jak ktoś upiera sie, by prowadzić "domowa hodowlę", to powinien dostac taki podatek a konto tych bezdomnych zwierzat, jakie wyprodukuje przez swoja bezmyślność, żeby mu się odechciało. Zanim ktos kupi szczeniaka z bazaru/od sasiadki niech sie przejdzie do schroniska i uswiadomi sobie, ze sa wśród tych psów także niesprzedane szczeniaki z bazaru i pieski, których sie sasiadka nie zdołała pozbyć. Względnie ich potomstwo.
      Może się w końcu ktos zastanowi
      • rikol Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S 20.01.12, 15:06
        Masz racje.
    • zmora_upiora "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... 20.01.12, 11:30
      Nie wiem, czy ustawa jest dobra czy zła, wiem że wyważa otwarte drzwi. Wiadomo, że sprzedaż bez odprowadzenia podatku jest przestępstwem niezależnie od tego czy dokonuje jej "zarejestrowany" hodowca, czy "pseudo hodowca" czy właściciel suczki która zaliczyła "wpadkę". to raz.
      Szeroko rozumiana przemoc wobec zwierząt ( w tym również wykorzystywanie suk do rozrodu ponad miarę) jest w tym kraju przestępstwem od dawna (inna rzecz czy to prawo było respektowane i skuteczne)
      I jeszcze jedno. Cztery lata temu kupiłam szczeniaka na bazarze. Dziewięć tygodni, dobrze wykarmiony i zsocializowany. Piesek w typie razy cocker spaniel. Mój pierwszy pies, nie byłam wtedy świadoma kwestii hodowli, pseudo hodowli i tym podobnych, po prostu zobaczyłam słodziaka na bazarze i się zakochałam. Nieodpowiedzialne? być może, jednak dziś ten pies jest najwspanialszym, najukochańszym członkiem rodziny bez którego nie wyobrażam sobie życia.
    • Gość: LE "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... IP: *.internetia.net.pl 20.01.12, 11:47
      to samo ogloszenie nadal wisi w necie tyle ze sprzedawca usunal cene o ktorej na pewno mozemy sie dowiedziec dzwoniac do niego ! tablica.pl/oferta/oddam-male-ratlerki-IDEpAZ.html
      • rikol Re: "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". S 20.01.12, 15:08
        takie ogloszenia to jest oszustwo, a to jest przestepstwo. Nie mozna pisac, ze oddam, ze potem zadac pieniedzy. Cos takiego spokojnie mozna zglosic na policje.
    • Gość: titta A kiedy zakaz hodowli? IP: *.customer.telia.com 20.01.12, 14:09
      Popieram. Powinno sie jednak zakazac sprzedarzy i hodowli psow i kotow w ogole, o ile zwierzeta nie sa przeznaczone do specjalistycznych celow wymagajacych konkretnych cech: np. psow tropiacych, wykrywajacych narkotyki, zaprzegowych, policyjnych itp.
      TAk zwani "milosnicy zwierzat" produkuja zwierzeta slabe, niejednokrotnie majace cechy obnizajace ich zdrowie i komfort zycia: slabe stawy, podatnosc na choroby skory i uszu, nowotwory, choroby serca itp. Przesiewowe badanie na kilka chorob nie zmieniaja fakru, ze silnie homozygotyczne (w wyniku krzyzowania waskiej grupy zwierzat z okreslonymi cechami) rasowe zwierzeta sa slabsze, bardziej podatne na choroby i zyja krocej. Przecietny kudel* (o sporej masie ciala) dozywa kilkunasu lat. Pies rasowy (o tej samej masie) kilku.
      W przypadku ludzi unika sie krzyzowania ludzi w obrebie tej samj malej grupy, nie mowiac juz o rodzinie. Wlasnie ze wzgledu na ryzyko roznych chorob w tym uposledzenia umyslowego. Jak to jest, ze "milosnicy zwierzat" jakimi mienia sie hodowcy, nie widza tego problemu? Nie bez przyczyny niektore rasy sa znane z "uroczego braku rozumku".
      I tym sie nikt nie interesuje. Bo ktos wymyslil, ze psy rasowe sa w jakis sposob lepsze?
      *mam na mysli rzeczywiste mieszance, a nie psy z pseudohodowli lub de fakto rasowe ale nie posiadajace rodowodu.
      • rikol Re: A kiedy zakaz hodowli? 20.01.12, 15:18
        Zeby zrealizowac to , o czym piszesz, trzeba zupelnie zakazac sprzedazy psow. Tzn. okreslic ich wartosc rynkowa jako zero. To by sprawilo, ze ludziom odechcialoby sie je rozmnazac dla pieniedzy - czyli to by bylo rozszerzenie obecnej ustawy.

Nikt nie mowi, ze pies rasowy jest lepszy. Raczej jest drozszy, a przez to bardziej ceniony i lepiej traktowany.

Taka hodowla, o jakiej piszesz, czyli z rodowodami, zaczela sie w XIXw. w Anglii. Wczesniej psy hodowano tak jak postulujesz, czyli do celow uzytkowych, wyglad sie raczej nie liczyl (chociaz owczarek musial miec dobre futro, zeby moc wytrzymac zime), a wlasciwie WYGLAD BYL POCHODNA FUNKCJI. Psy byly zdrowe, bo nie bylo medycyny i chore po prostu umieraly. Teraz jest rozwinieta medycyna - co widac na ludziach i na psach, rozmnazaja sie chore osobniki. Kiedys polowa dzieci nie dozywala 5 lat, polowa psow nie dozywala wieku doroslego (takie mniej wiecej sa statystyki u drapieznikow).

Jak temu zaradzic. Pod kontrola dolac kundlowskiej krwi do psow rasowych. Wiele razy w historii wielu ras tak bylo, wiec mozna to zrobic kolejny raz. Np. szczeniak mopsa i kundla ma krotki nos, ale nie tak patologicznie krotki jak rasowy mops. Tak samo buldog i inne rasy.

Ja osobiscie nie zamierzam kupowac psa rasowego, wlasnie ze wzgledu na slabe zdrowie tych psow (o niekontrolowanych pseudohodowlach nie wspominajac). Psow jest pelno w schroniskach, a nawet jesli nie, to zawsze jakis znajomy ma szczeniaki (niestety sterylizacja nie jest jeszcze powszechna).
    • Gość: dekra "Oddam pieski za koszt utrzymania - 850zł". Spr... IP: *.ip.netia.com.pl 20.01.12, 14:27
      Bardzo dobrze.
      Kolejna debilna ustawa wprowadzona pod kątem hodowców.
      Ludzie są sprytniejsi niż rząd pseduo fachowców.
    • frelka.net Bradzo dobrze - koniec z domowymi biznesikami 20.01.12, 15:11
      każdy pies bez rodowodu to kundel a kundli nie wolno rozmnażać!
      Co to za tłumaczenie, że są "hodowle" z dobrymi warunkami i te są okej a te ze złymi to bee... nie ma tak. Bardzo dobrze, że ustawa weszła w życie...koniec - nie będziecie zarabiać na pieskach, na kundelkach, które wyglądają jak jakaś modna rasa... nie ważne czy zapewniacie im dobre czy złe warunki. Chcecie być hodowcami - proszę bardzo kupić psy z rodowodami, jeździć na wystawy, selekcjonować psy zdrowe do rozmnażania... to jest praca ciężka i wielu prawdziwych hodowców nie uważa tego za biznes dochodowy tylko pasję i styl życia...

jak ktoś chce kundelka - to proszę czekają w schronisku

każdy mój pies był ze schroniska - ale popieram miłośników psów rasowych ( rodowód nie jest dla psa - tylko dla hodowcy - służy temu by nie krzyżować niezdrowo zwierząt - jak można sprawdzić geny psa bez rodowodu?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka