Dodaj do ulubionych

Roszczenia Polaków wysiedlonych z Gdyni wobec RFN

IP: *.dynamic.mts.net 30.07.04, 03:26
W IMIE DODRA DZIS ZYJACYCH , JAK I PRZYSZLYCH POKOLEN POLAKOW I NIEMCOW , A
TAKZE ROSJAN , I UKRAINCOW .ZAMKNIJMY TEN TEMAT RAZ NA ZAWSZE
RAZ POSIANE ZIARNO NIENAWISCI MOZE PRZYNIESC TYKO NIESZCZESCIA I NOWE
TRAGEDIE TYM KTORZY PRZYJDA PO NAS.
Obserwuj wątek
    • Gość: Patton Brawo Gdynianie, my Warszawiacy jestesmy nastepni IP: *.union01.nj.comcast.net 30.07.04, 04:44
      w kolejce! Powodzenia!
    • Gość: Jurek Re: Roszczenia Polaków wysiedlonych z Gdyni wobec IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 30.07.04, 07:17
      Dobrze.Następni będą wypędzeni z tzw.Kraju Warty
    • Gość: Kuba Re: Roszczenia Polaków wysiedlonych z Gdyni wobec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 08:02
      Chyba kogoś tu pogięło,po zakończeniu wojny mogli wrócić.
      • Gość: bartezz Re: Roszczenia Polaków wysiedlonych z Gdyni wobec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 09:14
        nie do kanclerze tylko do ERIKI ten list
        to ona rokrecila ta zadyme pierwsza - a byl w miare spokoj...
        • Gość: Odenwalder Moze to ruszy Schrodera IP: 217.237.188.* 30.07.04, 10:28
          Schroder jest posrednio odpowiedzialny, za to zaostrzanie sie konfliktu Polsko-
          Niemieckiego. Ktos w gabinecie Schrodera wpadl na pomysl, ze Slazakom, ktorzy
          otrzymali odszkodowania za mienie pozostawione w Polsce mozna te pieniadze
          odebrac. To typowe szukanie srodkow na zwiekszenie kassy budzetowej panstwa.
          Obserwuje scene polityczna w Polsce i w Niemczech. Mam wrazenie, ze politycy
          obu stron prowadza te narody do konfrontacji. Sytuacja sasiedzka na naszej
          granicy staje sie powoli krytyczna. Jestem przekonany, ze nalezy przy wyborze
          parti i politykow szczegolna uwage poswiecis postawie do stosunkow Polsko-
          Niemieckich. Boje sie, ze interesy Slazakow po stronie niemieckiej i gry
          polityczne na uczuciach narodowych po stronie polskiej doprowadza d nienawisci
          jaka panuje na Balkanach. Juz dzis Polak postrzega w karzdym Niemcu raczej
          wroga Polski niz, partnera do budowania wspolnej Europy. Niemcy postrzegaja w
          Polaku leniwego oszusta nie nadajacego sie do wspolpracy przy osiaganiu
          wspolnych celow. Nikt nie prubuje jednak przekonac drugiej strony, ze wizerunki
          te sa falszywe. Najwyzszy czas aby polityka zaczela pracowac nad akzentami
          prowadzacymi do pojednania. Wybierajmy po obu stronach granicy politykow,
          ktorzy maja wizje wspolnej przyszlosci Polsko-Niemieckiej.
          • Gość: Pierre z Niemiec Re: Moze to ruszy Schrodera IP: 156.17.123.* 30.07.04, 12:30
            najpierw, przepraszam jezeli nie pisze po polsku dobrze, bo jestem niemcem i
            mowic lepiej niz pisac.
            zgadsam sie panem odenwalder i tez musze powiedzic ze stosunki miendzy nas
            biedzie gorszej. Dlaszego. wydaje mi sie , ze polacy jeszcze zawsze tylko mysla
            o ofiarach w polsce a nie o ofiarach niemiec , Ukranskie i ...
            jezeli czytam gazety w polsce oni mowia niemcy , Ukranski, Rossiski i europa
            zachodni byli winy ale polacy nie bili winy.
            To jest historia w czasach PRL ale nie w czasch UE!
            jestem pewno ze opinie w polsce beda zmienic i musza.
            Pierre z Drezdna, teraz wroclawiu
        • Gość: Obserwator Ani do kanclerza, ani do Eriki ... IP: *.ipt.aol.com 30.07.04, 12:27
          Kanclerz przyjeżdża do Polski by znów trochę zamydlić oczy naiwnym ( potem i
          tak będzie golenie czyli odszkodowania dla "wypędzonych" ). Konieczne są
          normalne pozwy sądowe z wyszczególnieniem strat poszczególnych osób !
          • Gość: Obserwator Czego oczekujemy od kanclerza ? IP: *.ipt.aol.com 30.07.04, 12:35
            Stwierdzenia, że rząd niemiecki przejmuje na siebie wszelkie odszkodowania dla
            tzw. "wypędzonych" !
    • Gość: margo Re: Roszczenia Polaków wysiedlonych z Gdyni wobec IP: *.arcor-ip.net 30.07.04, 10:16
      Tej kobieta dopiero dzięki polskim mediom staje się znana w Niemczech.Związek
      wypędzonych jest tam bardzo mało znany i nikt nie chce z nim mieć doczynienia.
      W niemieckich mediach dziwią się wszyscy, jak można się przejmować taką osobą
      jak Steinbach, która nie ma żadnego politycznego znaczenia i nie jest wogóle
      znana. Trudno normalnemu człowiekowi wytłumaczyć wzburzenie w Polsce, bo
      pierwsze pytanie jest, kto to jest ta osoba. To tak jakby to co było afere w
      Klewkach wziąść na poważnie i komuś ją tłumaczyć.
      • Gość: zyzio Re: Roszczenia Polaków wysiedlonych z Gdyni wobec IP: *.chello.pl 30.07.04, 12:09
        Gość portalu: margo napisał(a):

> Tej kobieta dopiero dzięki polskim mediom staje się znana w Niemczech.Związek
        > wypędzonych jest tam bardzo mało znany i nikt nie chce z nim mieć doczynienia.
        > W niemieckich mediach dziwią się wszyscy, jak można się przejmować taką osobą
        > jak Steinbach, która nie ma żadnego politycznego znaczenia i nie jest wogóle
        > znana. Trudno normalnemu człowiekowi wytłumaczyć wzburzenie w Polsce, bo
        > pierwsze pytanie jest, kto to jest ta osoba. To tak jakby to co było afere w
        > Klewkach wziąść na poważnie i komuś ją tłumaczyć.

Droga Margo. Nie ma najmniejszego znaczenia, czy Frau Steinbach jest znana lub
        nie. Znaczenie ma natomiast stan prawny, obowiązujący w RFN, a pozwalający
        wytaczać procesy o odszkodowanie i nakręcanie takich dążeń przez państwo
        niemieckie poprzez odbieranie już wypłaconych odszkodowań, bo przesiedleni
        mogą teraz dochodzić zwrotu majątku. Jak mi ktoś chce wmówić, że nie jest to
        świadome działanie rządu RFN, to ma mnie za naiwnego. W samej konstytucji RFN
        jest pare kwiatków, świadczących, że II WŚ nie całkiem się dla RFN skończyła.
        Nie porównuj więc działań Frau Steinbach do Klewek, bo w Klewkach podobno
        coś się działo, ale realnych dowodów na to nie ma, a Frau Steinbach jest jak
        najbardziej realna, podobnie jak Powiernictwo Pruskie.
        Zwracam także uwagę, że to nie Polska i nie Polacy odgrzewają temat. My tylko
        reagujemy na działania po stronie niemieckiej, a pole do takich działań tworzą
        kolejne rządy RFN, zasłaniając się np wymówką, że chodzi o własność prywatną.
        Nie przeszkodziło to zupełnie zapomnieć o "świętej własności prywatnej" gdy w
        grę wchodziło zjednoczenie Niemiec.
        Może na razie trudno wytłumaczyć Niemcom wzburzenie w Polsce, ale gwarantuję,
        jeszcze trochę tego jątrzenia, a problem urośnie do takich rozmiarów, że i rząd
        i społeczeństwo niemieckie będą zmuszeni się nim zająć. Niemiecki rząd będzie
        też musiał wytłumaczyć społeczeństwu, skąd się wzięły tak wrogie stosunki z
        Polską i dlaczego sam dolewał oliwy do ognia.
        I na koniec - moje dzieci do niedawna miały do Niemców jak najbardziej przyjazny
        stosunek (ja nie wpływałam na jego kształtowanie, aby nie obciążać młodego
        pokolenia historycznymi zaszłościami). Dzisiaj z przykrością muszę stwierdzić,
        że Niemcom przybyło dwoje zdeklarowanych wrogów. Podziękowania można przesyłać
        do Pani Steinbach.
        • Gość: margo Re: Roszczenia Polaków wysiedlonych z Gdyni wobec IP: *.arcor-ip.net 30.07.04, 16:27
          organizacja p. Steinbach nie jest organizacją rządową, a jest członkiem
          opozycji CSU. Za działania Leppera też nie odpowiada polski rząd.
          Poza tym Polacy, są to tysiące, którzy wyjechali do Niemiec w latach 80-tych,
          dostali odszkodowania za pozostawiony majątek w Polsce i a nadal do nich
          należy. Wiele z tych cwaniaczków ma przecież mieszkania lub domy, to dlaczego
          nie ma się od nich zwrotu tych odszkodowań nie wymagać.
          Niemcy są krajem federalnych i to co się dzieje w jakimiś landzie to nie
          odpowiada rząd.
          Schröder jako prezydent Dolnej Saksonii nie pozwolił Wypędzonym odbyć spotkania
          w Hanowerze.
          • Gość: zyzio Re: Roszczenia Polaków wysiedlonych z Gdyni wobec IP: *.chello.pl 30.07.04, 17:34
            Gość portalu: margo napisał(a):

> organizacja p. Steinbach nie jest organizacją rządową, a jest członkiem
            > opozycji CSU. Za działania Leppera też nie odpowiada polski rząd.
            > Poza tym Polacy, są to tysiące, którzy wyjechali do Niemiec w latach 80-tych,
            > dostali odszkodowania za pozostawiony majątek w Polsce i a nadal do nich
            > należy. Wiele z tych cwaniaczków ma przecież mieszkania lub domy, to dlaczego
            > nie ma się od nich zwrotu tych odszkodowań nie wymagać.
            > Niemcy są krajem federalnych i to co się dzieje w jakimiś landzie to nie
            > odpowiada rząd.
            > Schröder jako prezydent Dolnej Saksonii nie pozwolił Wypędzonym odbyć
            > spotkania w Hanowerze.

Dziwna jest z tobą rozmowa. Ja o jednym, ty o drugim. No i na dodatek te same
            argumenty, co u Frau Steinbach, że rząd do tego nic nie ma. Czy naprawdę
            sądzisz, że w Polsce niedouczone tumany mieszkają i można im wszystko
            wmówić?
            Po kolei:
            - w systemie prawnym RFN, poczynając od konstytucji jest cały szereg przepisów
            tak sformułowanych, jakby III Rzesza nadal istniała i tylko mi znowu nie pisz,
            że to nie zależy od rządu Niemiec.
            - ostatnia hucpa, zorganizowana przez Frau Steinbach była współfinansowana
            z funduszy federalnych, którymi jak wiadomo zarządza rząd Niemiec lub jego
            agenda, a więc rząd federalny pośrednio uczestniczył w sprawie
            - nie wmawiaj mi, że Niemcy sa krajem federalnym i każdy Land sam sobie
            prowadzi polityke zagraniczną, a o taką tu chodzi
            - ci, którzy wyjechali w latach 80 przed wyjazdem zrzekli się praw majatkowych
            i to, że jakiś urzędas nie wprowadził odpowiednich zapisów w księgach tego
            faktu nie zmienia. Można dyskutować, czy było to prawo sprawiedliwe (sądzę, że
            nie), ale było to prawo i żadne kuglarskie sztuczki tego nie zmienią. Tak więc
            brak zapisu w ksiegach nie może być podstawą do wymuszania poprzez argumenty
            ekonomiczne (odbieranie wcześniej wypłaconych odszkodowań) chęci odzyskania
            majatku, którego się przed wyjazdem zrzekli. A skoro przepisy o odszkodowaniach
            były uchwalane na szczeblu federalnym, to odbieranie tych odszkodowań jest też
            sprawą federalną, czyli łapy w tej sprawie macza nie jakis Land, tylko rząd
            RFN.
            Skoro więc rząd RFN z jednej strony rżnie głupa, i mówi że to nie on, tylko
            jakieś tam organizacje, a z drugiej strony sam nakreca sprawę, to niech nie
            liczy na ślepotę ze strony Polski. Po ostatnich doświadczeniach historycznych
            cholernie nie lubimy, jak ktoś nam wciska ciemnotę i próbuje oszukiwać.
            W sposób naturalny traktujemy go jak wroga. I jak juz w poprzednim poście
            wspomniałem, jeszcze troche takiej zabawy, i problem wymknie sie spod kontroli.
            A może o to właśnie niektórym chodzi?
      • Gość: bagarmosen Re: Roszczenia Polaków wysiedlonych z Gdyni wobec IP: 212.244.128.* 30.07.04, 12:11
        HITLERA TAKŻE NIKT NIE ZNAL A PODPALIL CAŁĄ EUROPĘ !
      • Gość: BAGARMOSEN Re:NIEMCY ZNÓW ROZPALAJĄ OGNISKO!!!!!!! IP: 212.244.128.* 30.07.04, 12:25
        I NIE MA CO OWIJAĆ W BAWEŁNĘ!jak widać wylizali rany ,ciasno znow się im robi -
        do czego dążą?PROSZĄ SIĘ O NASTĘPNE LANIE? CZYŻBY ZNÓW CICHE PAKTY Z
        BIS "STALINEM".CO ZA PODŁY NARÓD!!!!!!
    • Gość: @ Brawo!Nareszcie! Warszawa za zniszczenie też musi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 11:59
      Co do euro ich rozliczyć.
      • Gość: Enola Gay co.uk Belkot nie jest droga do przyszlosci w Europie IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.04, 16:14
        Ojciec moj,Gdynianin,czerwony kosynier,w dniach od 1 do 3 wrzesnia zabil z
        kolega 7 SSmanow na ulicach miasta.Robili zasadzki z lina stalowa laczaca dwa
        drzewa i wpadaly w te sidla zalogi motocyklowe.Zatrzymany przez zwiadowcow
        Wehrmachtu 4 wrzesnia wyladowal w obozie koncentracyjnym Stutthof otrzymujac
        numer 3033.Jako jedyny wiezien z tego obozu,gorszego od Oswiecimia/bo tam
        przynajmniej MCK zagladal/uciekl z niego w styczniu 1945 roku.Byl w obozie
        jednym z szefow ruchu oporu.Cale zycie mowil mi,ze przyszloscia Polski sa
        przyjacielskie stosunki z Niemcami i tylko od nas zalezy,czy da sie to
        osiagnac.Gardze tym zalosnym stowarzyszeniem wypedzonych z Gdyni i gardze ich
        zadaniami finansowymi,ktore NIGDY NIE BEDA ZREALIZOWANE.Nie lubie,jak ktos
        handluje wlasna przeszloscia dla profitow finansowych.Zapewniam was,ze kanclerz
        nie z przeprosinami pod waszym adresem przyjezdza jutro do Polski.On tu
        przyjezdza do potencjalnego sojusznika.A o pieniadzach juz trzeba
        zapomniec.Warszawa i Berlin sa odbudowane.A wy znowu chetnie byscie jakies
        powstanie wywolali,aby tylko troche euro wpadlo w lapska oslizgle z
        zachlannosci...Ohyda!
        • Gość: zyzio Re: Belkot nie jest droga do przyszlosci w Europi IP: *.chello.pl 30.07.04, 17:50
          > Gardze tym zalosnym stowarzyszeniem wypedzonych z Gdyni i gardze ich
          > zadaniami finansowymi,ktore NIGDY NIE BEDA ZREALIZOWANE.Nie lubie,jak ktos
          > handluje wlasna przeszloscia dla profitow finansowych.Zapewniam was,ze kanclerz
          >
          > nie z przeprosinami pod waszym adresem przyjezdza jutro do Polski.On tu
          > przyjezdza do potencjalnego sojusznika.A o pieniadzach juz trzeba
          > zapomniec.Warszawa i Berlin sa odbudowane.A wy znowu chetnie byscie jakies
          > powstanie wywolali,aby tylko troche euro wpadlo w lapska oslizgle z
          > zachlannosci...Ohyda!

Chyba ci cos zaszkodziło. Przeczytałeś i zrozumiałeś, co napisano?
          Wytłumacz proszę, na jakiej to zasadzie winowajca, który w końcu, po latach,
          coś tam robi w ramach zadośćuczynienia może sobie decydować, że tych to on
          uznaje za pokrzywdzonych, a innych nie, mimo że ewidentnie zostali skrzywdzeni.
          Wytłumacz mi także, dlaczego to Schroeder nie miałby przepraszać Gdynian?
          Bo nic takiego im się nie stało? Nie tobie o tym decydować.
          Co do pieniędzy, to poprę twój postulat, ale pod warunkiem, że Niemcy jako
          pierwsi skończą o nich gadać.
          No i ostatnie pytanie - kimże jesteś, aby gardzić ludźmi, których jedyną winą
          było to, że byli Polakami.
        • Gość: IrMa Re: Belkot nie jest droga do przyszlosci w Europi IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 31.07.04, 12:25
          Polakami gardzisz, Frau Steinbach uwielbiasz, to kim Ty właściwie jesteś?
          Ciekawe co by na to powiedział Twój św.pamięci Ojciec? Przeżyłam wojnę,
          wypędzono mnie z mojego domu w Wilnie, daleko mi do wojennych nastrojów, ale
          smoła z kotła podgrzewanego przez tą Steinbach zaczyna śmierdzieć kolejnym
          piekłem.
          • bartllomiej A kto....?? 03.08.04, 20:02
            A Kto nam zwróci tereny za Bugiem???
            Moze ruscy??
            Ta erike S. to pogielo powiedziala ze niemcy doznali wielu krzywd, a nam kto
            zwroci (mowie tu o ludziach wypedzonych z terenow za-burzanskich) Tereny za
            Bugiem moze erika S.????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka