Gość: Andy IP: 157.158.144.* 12.04.05, 14:01 Witam Chciałem zapytać na ile mogę liczyć za 1 fotkę do publikacji w gazecie lub folderze reklamowym? Jeśli ma ktoś jakieś informację będę wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: limoneczka Re: Cena zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 16:23 to zalezy inaczej się liczy prasa a inaczej reklama, obowiązuje wolna amerykanka czyli ile redakcja czy agencja Ci zapłaci , w zasadzie na stronach ZPAF znajdziesz cenik ale w jakim stopniu jes on realizowany to zalezy od ludzi - z mojego doświadczenia życie ma się do cennika nijak - pozostaja wróżby albo dobre negocjacje! a spotkałam się juz ze zdaniem ze sam fakt publikacji z nazwiskiem autora to wystarczajace honorarium ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vp Re: Cena zdjęcia IP: 195.117.30.* 12.04.05, 19:02 Lokalny dziennik 10zł. Coś naprawdę ekstra (?) np. tragiczny wypadek na pierwszą stronę i konkurencja tego nie ma, to może być 50zł. I oczywiście zdjęcie dobrej jakości już w wersji cyfrowej, a autor niech wystawi za to fakturę vat, jeżeli nie może to niech sobie kogoś znajdzie, bo nikt nie będzie się patyczkował z umowami na 10zł. I dotyczy tylko newsów, żadne tam widoczki, zabytki, zdjęcia z podróży. > spotkałam się juz ze zdaniem ze sam fakt publikacji z nazwiskiem > autora to wystarczajace honorarium ;-) Tak też często bywa. W mojej gazecie każdy fotoreporter chałturzy pstrykając zdjęcia i kręcąc videa na ślubach, weselach, komuniach itp. bo z pracy redakcyjnej nie miałby szans na utrzymanie się, a sprzęt musi mieć swój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asda Vp, czy Twoja redakcja... IP: *.server.ntli.net 12.04.05, 21:07 nie odczuwa potrzeby otrzymywania korespondencji z Londynu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vp Re: Vp, czy Twoja redakcja... IP: 195.117.30.* 13.04.05, 19:56 > nie odczuwa potrzeby otrzymywania korespondencji z Londynu? Nie ma szans. Wszystko poza naprawdę świeżymi wydarzeniami regionalnymi bierze się z PAPu w abonamencie, poza tym z internetu przepisywanka leci niemal na żywca. Po co płacić za coś, co już mamy i to bez kłopotu, podane jak na talerzu i bez zawracania głowy. Nikogo nie obchodzi fakt, że to jest masówka, a ktoś z zewnatrz mógłby przesłać coś innego, niepowtarzalnego. "Nikt tego nie ma" to nie jest żaden argument. Koszty, koszty, koszty muszą być obcięte do absolutnego minimum. Tak więc niestety, nie dorobisz u nas jako zagraniczny korespondent. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Cena zdjęcia 12.04.05, 23:08 Fatalna sytuacja dla fotografow redakcyjnych. Lacznie z kwestia rozwoju ich fotografii. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 20:07 Hej Wlodek,prawie sie za Toba stesknilam :))))))))) Masz racje. W dzienniku lokalnym to sa groszowe sprawy od 10 do 50 zl.W SE, czy Fakcie sprzedasz zdjecie ( jesli jest niezle i wyjatkowe )za calkiem konkretna juz kaske. W tygodnikach roznie. Tez zalezy od fotki :) Od 100 wzwyz. To nie USA,gdzie za zrobienie jednej okladki na pare mcy dla znanego tygodnika mozesz zyc przez pol roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 20:59 No, to nie ma takiej tragedii jednak:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 21:44 Ale jesli jestes stalym wspolpracownikiem dzienika lokalnego i zamiesdczasz, zalozmy, 3 zdjecia po 30 zl. dziennie = 90 zl. x 30 (z nadmiarem:)) = 2700 i juz mozna zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 21:54 Wlodku nie ma tak dobrze.Dostajesz ryczalcik. I leciuchna nadwyzke. Wiem,cos o tym,bo sama pracowalam w lokalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:06 No to, Marianna, jak w koncu jest? Nie stawka od zdjecia, w doslownym znaczeniu, jak rozumiem. A jakiej wysokosci to ryczalt - naprimier? Rzedu ilu PLN-ow? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:13 Kotek, jak jestes na etacie to masz przesr...... Jak jestes wspolpracownikiem i tak nie wyciagniesz 90 zl dziennie. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:16 Domyslam sie, ze taki ryczalcik moze byc rzedu 1000 zlotych. Zas ewentualna nadwyzka 200, 300, moze 400? Czyli tyle, ile zarabia nauczyciel/ka w szkole publicznej? Ja nie jestem zwiazany obecnie z zadna redakcja prasowa, i nie bardzo sie orientuje...:) Odpowiedz Link Zgłoś
marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:21 dokladnie niesety. Jesli mowimy o gazetach lokalnych.W tygodnikach moga wziac zdjecie ale nie licz na to,ze sie przebijesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:22 Bez urazy ale pisze to majac trzezwe spojrzenie na rzeczywistosc.Chyba ,ze zrobic 5 hitow pod rzad! Takich,ktorych nikt nigdy poza danym czasopismem miec nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:31 No taaak. Ja gdzies z dziesiec lat temu przewidzialem, ze bedzie kryzys prasy, i - cale szczescie - sie przeprofilowalem. Ludzie paplali, dziwili sie, dlaczego nie fotografuje, a ja im twardo mowilem o tym. I teraz sporo fotografow z tzw. nazwiskami prowadzi rozne zajecia, szkolenia, kursy fotograficzne, wyklady, i z tego sie utrzymują (badz tez glownie z tego). Odpowiedz Link Zgłoś