Dodaj do ulubionych

Cena zdjęcia

IP: 157.158.144.* 12.04.05, 14:01
Witam
Chciałem zapytać na ile mogę liczyć za 1 fotkę do publikacji w gazecie lub
folderze reklamowym? Jeśli ma ktoś jakieś informację będę wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: limoneczka Re: Cena zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 16:23
      to zalezy inaczej się liczy prasa a inaczej reklama, obowiązuje wolna amerykanka
      czyli ile redakcja czy agencja Ci zapłaci , w zasadzie na stronach ZPAF
      znajdziesz cenik ale w jakim stopniu jes on realizowany to zalezy od ludzi - z
      mojego doświadczenia życie ma się do cennika nijak - pozostaja wróżby albo dobre
      negocjacje! a spotkałam się juz ze zdaniem ze sam fakt publikacji z nazwiskiem
      autora to wystarczajace honorarium ;-)
      • Gość: Vp Re: Cena zdjęcia IP: 195.117.30.* 12.04.05, 19:02
        Lokalny dziennik 10zł. Coś naprawdę ekstra (?) np. tragiczny wypadek na
        pierwszą stronę i konkurencja tego nie ma, to może być 50zł. I oczywiście
        zdjęcie dobrej jakości już w wersji cyfrowej, a autor niech wystawi za to
        fakturę vat, jeżeli nie może to niech sobie kogoś znajdzie, bo nikt nie będzie
        się patyczkował z umowami na 10zł. I dotyczy tylko newsów, żadne tam widoczki,
        zabytki, zdjęcia z podróży.

> spotkałam się juz ze zdaniem ze sam fakt publikacji z nazwiskiem
        > autora to wystarczajace honorarium ;-)

Tak też często bywa. W mojej gazecie każdy fotoreporter chałturzy pstrykając
        zdjęcia i kręcąc videa na ślubach, weselach, komuniach itp. bo z pracy
        redakcyjnej nie miałby szans na utrzymanie się, a sprzęt musi mieć swój.
        • Gość: asda Vp, czy Twoja redakcja... IP: *.server.ntli.net 12.04.05, 21:07
          nie odczuwa potrzeby otrzymywania korespondencji z Londynu?
          • Gość: Vp Re: Vp, czy Twoja redakcja... IP: 195.117.30.* 13.04.05, 19:56
            > nie odczuwa potrzeby otrzymywania korespondencji z Londynu?

Nie ma szans. Wszystko poza naprawdę świeżymi wydarzeniami regionalnymi bierze
            się z PAPu w abonamencie, poza tym z internetu przepisywanka leci niemal na
            żywca. Po co płacić za coś, co już mamy i to bez kłopotu, podane jak na talerzu
            i bez zawracania głowy. Nikogo nie obchodzi fakt, że to jest masówka, a ktoś z
            zewnatrz mógłby przesłać coś innego, niepowtarzalnego. "Nikt tego nie ma" to
            nie jest żaden argument. Koszty, koszty, koszty muszą być obcięte do
            absolutnego minimum.
            Tak więc niestety, nie dorobisz u nas jako zagraniczny korespondent.
        • wlodekbar Re: Cena zdjęcia 12.04.05, 23:08
          Fatalna sytuacja dla fotografow redakcyjnych.
          Lacznie z kwestia rozwoju ich fotografii.
          • marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 20:07
            Hej Wlodek,prawie sie za Toba stesknilam :)))))))))
            Masz racje. W dzienniku lokalnym to sa groszowe sprawy od 10 do 50 zl.W SE, czy
            Fakcie sprzedasz zdjecie ( jesli jest niezle i wyjatkowe )za calkiem konkretna
            juz kaske. W tygodnikach roznie. Tez zalezy od fotki :) Od 100 wzwyz.

To nie USA,gdzie za zrobienie jednej okladki na pare mcy dla znanego tygodnika
            mozesz zyc przez pol roku :)

• wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 20:59
              No, to nie ma takiej tragedii jednak:)))
              • marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 21:23
                Jak to nie ?
                Tragedia :)))))))
                • wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 21:44
                  Ale jesli jestes stalym wspolpracownikiem dzienika lokalnego i zamiesdczasz,
                  zalozmy, 3 zdjecia po 30 zl. dziennie = 90 zl. x 30 (z nadmiarem:)) = 2700 i
                  juz mozna zyc.
                  • marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 21:54
                    Wlodku nie ma tak dobrze.Dostajesz ryczalcik. I leciuchna nadwyzke. Wiem,cos o
                    tym,bo sama pracowalam w lokalnej.
                    • wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:06
                      No to, Marianna, jak w koncu jest?
                      Nie stawka od zdjecia, w doslownym znaczeniu, jak rozumiem.
                      A jakiej wysokosci to ryczalt - naprimier? Rzedu ilu PLN-ow?
                      • marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:13
                        Kotek, jak jestes na etacie to masz przesr......
                        Jak jestes wspolpracownikiem i tak nie wyciagniesz 90 zl dziennie.
                        Proste.
                        • wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:19
                          Aha...
                    • wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:16
                      Domyslam sie, ze taki ryczalcik moze byc rzedu 1000 zlotych. Zas ewentualna
                      nadwyzka 200, 300, moze 400?
                      Czyli tyle, ile zarabia nauczyciel/ka w szkole publicznej?
                      Ja nie jestem zwiazany obecnie z zadna redakcja prasowa, i nie bardzo sie
                      orientuje...:)
                      • marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:21
                        dokladnie niesety.
                        Jesli mowimy o gazetach lokalnych.W tygodnikach moga wziac zdjecie ale nie licz
                        na to,ze sie przebijesz.
                        • marianna.rokita Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:22
                          Bez urazy ale pisze to majac trzezwe spojrzenie na rzeczywistosc.Chyba ,ze
                          zrobic 5 hitow pod rzad! Takich,ktorych nikt nigdy poza danym czasopismem miec
                          nie bedzie.
                          • wlodekbar Re: Cena zdjęcia 13.04.05, 22:31
                            No taaak.
                            Ja gdzies z dziesiec lat temu przewidzialem, ze bedzie kryzys prasy, i - cale
                            szczescie - sie przeprofilowalem. Ludzie paplali, dziwili sie, dlaczego nie
                            fotografuje, a ja im twardo mowilem o tym.
                            I teraz sporo fotografow z tzw. nazwiskami prowadzi rozne zajecia, szkolenia,
                            kursy fotograficzne, wyklady, i z tego sie utrzymują (badz tez glownie z tego).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka